Samsung Galaxy Note10 és Note10+ duplateszt

Házon belül technológiai szempontból jelentős előrelépés a Note10 széria, csak pont nehéz marketing szempontból kommunikálni. De nyilván senki nem gondolja komolyan, hogy az AR-firka kerül ennyibe.

Szoftver, One UI

A rendszer nem sokat változott az S10 szériánál megismert, Android 9 alapú One UI-hoz képest, nyilván az S Pen funkciói jelentenek extrát a szokásos kényelmi és testreszabási megoldásokon felül. A rendszernavigációra természetesen most is több verzió áll rendelkezésre. A hagyományos, változtatható sorrendű navigációs gombok mellett elérhető a gesztus alapú vezérlés, amihez segédvonalakat is kérhetünk a képernyő aljára, amíg megszokjuk, hogy pontosan honnan kell felfelé simítani, illetve megállítani a mozdulatot. Az értesítősáv és gyorskapcsolópanel szintén előszedhető gesztusalapon, a főképernyőkön bárhol lefelé simítva legördül, viszont most a jobbkezesek sem fogják végíghúzni az előlapi kamerát, ha az értesítősáv után nyúlnak. Ennyi haszna biztos van a centrális elhelyezésnek.

[+]

Az általános működéssel és rendszersebességgel nem volt probléma, viszont mikrolaggok a bőven kielégítő erőforrások ellenére is elő tudnak fordulni, pedig a grafikus gyorsító a szintetikus teszteken sem mutatott elmaradást a Snapdragon csúcsszettjéhez képest. A felület áttűnései szokás szerint nem valami elegánsak, olyannyira nem, hogy ezeket már a beállítások között, a fejlesztői beállítások aktiválása nélkül is mérsékelni lehet. Persze szubjektív, de én mindig lomhának éreztem ezt a dizájnt. Mindaddig, amíg nem csökkentettem az animációkat, plusz le nem skáláztam fejlesztőiben mindent 0,5-szörös értékre. De legalább a gyári opcióval éljünk, különben megtévesztésig úgy néz ki a dolog, mintha laggolna a cucc. Ritka irritáló.

[+]

A rendszer témázhatósága és testreszabhatósága széleskörű, a Speciális funkciókban viszont van néhány újdonság. Nyilván a tollhoz kapcsolódóan is, illetve a bekapcsológomb funkcióit tudjuk meghatározni, ami egyben minden más is, tekintve, hogy egy gomb mínuszban vagyunk a Note9/S10 szériához képest. Ugyanide került a Windows összekapcsolás, amihez külön appra lesz szükség a gépen, illetve a más, Samsung Accountba bejelentkezett eszközön való hívásfogadás, ami így első ránézésre, mondjuk egy tabletnél, vagy csatlakoztatott óránál lehet hasznos.

[+]

A Kéz és egyéb mozdulatokban engedélyezhetjük a felemeléssel való ébresztést, ami nagyon jól együttműködik az arc alapú feloldással, az intelligens jelzést (rezeg, ha van új értesítés), a dupla koppos ébresztést, az intelligens képernyőzárat (nem zárol a készülék, amíg nézzük), és minden olyasmit, amit eddig is megszokhattunk. Természetesen van Game Launcher, ami ideális rendszerbeállításokat eszközöl a játékhoz (már a képernyővideó is elérhető natívan) és Dual Messenger, több fiókkal való bejelentkezéshez. Ezt egyébként a Biztonságos mappában is megtehetjük, ami egy kvázi külön rendszer extra hardveres védelem (KNOX) mellett az érzékeny/üzleti tartalmak fokozott biztonsága érdekében.

[+]

Végre elérhető a Digitális jólét is a statisztikákon kívül minden alapvető funkciójával, mint a szürkeárnyalatos megjelenítés és az értesítések blokkolása (aka. Ne zavarjanak mód). Előbbi energiatakarékossági megfontolásból sem rossz, régen volt a Samsungnak szürkeárnyalatos profilja erre a célra. De a sötét rendszertémát alkalmazó Éjszakai móddal is lehet trükközni, nem csak a szemet kíméli. Én alapvetően nem használom, megszoktam a világos rendszertémát. Egyéb, kifejezetten energiatakarékossági megoldásokat az Eszközkarbantartóban találunk, a gyorstöltést is itt lehet kapcsolgatni, illetve optimalizálni az erőforrások felhasználását.

[+]

Appokkal nincs tele a rendszer, kapunk S Healtht, Facbookot, Spotifyt, Netflixet, Microsoft szoftvercsomagot (ami teljesen átjárható a Samsung Notes jegyzet appal); van sztereó felvételre képes, élő szöveget (max. 10 perc) írottá konvertáló hangrögzítő; Samsung Pass-szel együttműködő böngésző (nem kell minden jelszót és felhasználónevet megjegyezni, biometrikus azonosítással is beléphetünk), plusz elérhető egy Global Goals nevű holmi, ami a fenntartható fejlődés támogatására próbál ösztönözni.

[+]

Az alkalmazások nem csak osztott nézetben hajlandóak megjelenni, kérhetünk kisablakos, vagy lebegőablakos megjelenítést, így nagyjából mindent a képernyőre lehet zsúfolni tetszőleges helyre, méretben, formában és áttetszőséggel, ahogy eddig is. Az Edge panelen az alkalmazások mellett fix alkalmazáspárok is megjelenhetnek, ezek ab start osztott képernyőben nyílnak meg, ha innen indítjuk a műveletet. Egyébként az alkalmazásváltóban az app ikonjára nyomva érjük el ezeket a lehetőségeket; ugyanitt rögzíthetjük is az appot a gyorsabb eléréshez. Régen a lebegőablak a kijelző felső sarkától átlósan lefelé indított mozdulattal volt elérhető. Ez sajnos megszűnt, pedig kényelmesebb volt.


[+]

A Note10+ ToF szenzorához jár egy Gyors mérés nevű app is, ez a Bixby Visionnel együttműködve távolság megállapítására és a térben elhelyezett tárgyak méreteinek meghatározására szolgál. Mondjuk, kanapé, váza, kisgyerek, vatevör. Csak az a probléma, hogy a plüss patkányon (aka. Rizzo) kívül az ég világon semmit nem volt hajlandó lemérni. Az sem világos, hogy az algoritmus hogyan dönti el, hogy adott tárgyat mettől meddig méri. De ha már eldöntötte, általában egyébként rosszul dönt, maguk a méretek helyesek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • 600 dollárt ér egy Note9

    Amennyiben Note10-re cseréli a tulaj. Az Egyesült Államokban az S10 szériáért is ennyit kínál a Samsung, ha Note10-re váltunk.

Hirdetés