Huawei P30 Pro - teletalálat

5x-ös teleobjektíves lencsével emeli a Huawei a tétet, hogy fotózásban ismét hozzá igazodjanak. A sebesség és az üzemidő is ott a szeren, de hová lett a beszédhangszóró?

Bevezető, külsőségek

Ha öt éve kérdezek bárkit: elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Huawei 2020-ra piacvezető lesz mobileladásokban, eséllyel egy mosoly a válasz. Pedig több elemző szerint efelé tartunk, és akinek a kezébe nyomnak egy Mate 20 Prót, aligha nevezheti a sikerszériát érdemtelennek. Pedig az amerikai-kínai politikai légkörben még ellenszéllel is meg kell küzdeni, nincs ugyanakkor még egy nagy gyártó a szűkülő mobilpiacon, amelyik tudáslistája mellett felhasználói körét is folyamatosan bővíteni tudja. Persze az őszi csúcsmodell annyira magasra tette a mércét, hogy a P30 Prónak nehéz lesz túlszárnyalnia, miközben a sima P30 ár/érték arányon erős alternatíva.


[+]

A választás lehetősége persze jó, és mi sem jelzi a Huawei készülékek hazai népszerűségét jobban, mint a teszt publikálása utáni százszámra érkező hozzászólások. De mérget vennék arra is, hogy sokan már lapoztak, és rég a kamerás résznél időznek, a Huawei ugyanis épp erre a témakörre fókuszál nagyjából a Honor 6 Plus dupla kamerája óta. Befutott aztán a P9 monokróm szenzora, a P20 Pro 3x-os zoomegysége és a Mate 20 Pro szupermakrós halszemoptikája. Most pedig itt a következő lépcsőfok: a P30 Pro testében periszkóposan elfektetve 5x-ös optikai zoomegység lapul, 50x-es digitális nagyítást kínálva.


[+]

Bár fókusztávolság 125 milliméteren rögzített, azaz nincs folyamatos optikai nagyítás, a Zenfone Zoomon éppen ez fogott ki. A Huawei inkább három, fix gyújtótávolságú objektívet kínál a Leica közbenjárásával, 16, 27 és 125 mm-en. Bónuszként pedig bekerült a képbe a time-of-flight kamera, hogy a portrémódba és az AR-funkciókba besegítsen. Csak ez még nem áll készen a rajtra, piacra kerüléskor várható a kapcsolódó frissítés, ez a cikk pedig konkrétan akkor született, amikor a P30 Prót hivatalosan még be se jelentették. Ez megint gyorsan meglett, nem? Ami a publikálás pillanatában kimaradt, azt később igyekszem pótolni.

A P30 Pro a Mate 20 mellett is jól néz ki
A P30 Pro a Mate 20 mellett is jól néz ki [+]

Persze még egy szakmai portálon is esztétikai vonalon indul az ismerkedés, és a P30 Pro gyönyörű lett. És ítélkezzen felettem bárki: szerintem a sötét narancs, naplemente fantázianevű variáns a jégkristály kék, az aurora kék és az éjfekete variációknál is szemrevalóbb, kicsattanó frissességet árasztva. A Mate 20 Pro négyzetes kameraelrendezése viszont nem öröklődött át, inkább a P20 Pro kamerás lencseoszlopa tért vissza, csak most már a függőleges hármas mellett jobbra kéttónusú LED villanó, kiegészítő szenzorok és a ToF kamera is helyet kapott.


[+]

A feliratokon túl nincs erre semmi más, így a fényes megmunkálás mellett leginkább a jócskán kiemelkedő kamerarész vonzza a tekintetet. Kár, hogy a P30 Prót a hátára fektetve billeg, amikor az asztalon nyomogatják, a kamerarész fémkerete pedig alig nyúlik túl a védőüvegen. De már csak a csúszós kivitel és vékonyka oldalélek miatt is a legjobb a phabletet tokba rejteni, nehogy megszökjön a kézből. Bár a zéró noccs, motorikusan kiemelkedő kamerával a legelegánsabb formai megoldás, bármikor aláírom a P30 Pro apró cseppjét egy bumfordi szenzorszigettel, de még az állapotsáv vastagságára ráduplázó, mélyebbre nyúló Galaxy S10-féle kameralukkal szemben is.


[+]

Ennyi zavaró elem belefér, a fénymérőt és közelségérzékelőt is odacsempészték, máskülönben csupa képernyő az előlap: minden oldalról faragtak a keretből, bár ez áldozatokat szedett, lásd később. Az ujjlenyomat-olvasó a képernyőbe költözött optikai technológiával, a Mate 20 Próhoz képest picit lejjebb. Ott éppen hüvelyujjra esett, itt viszont vakon is kitapintható, mivel könnyebb a készülék aljához viszonyítani. Az S10-nél ráadásul nagyobb felületen érzékel, vékony védőüvegen át is azonosít, tízből 8-9 alkalommal sikeresen. Ez még mindig nem a hátlapi leolvasók szintje vagy villámsebessége, ügyes trükk mindenesetre, hogy a képernyőt az ujjakkal megközelítve felvillan az ikonja.

A P30 Pro védőtokban
A P30 Pro védőtokban [+]

Jól jön a fejlődés, mert oda a Mate 20 Pro remek 3D-s arcfelismerése, ami persze szélesebb szenzorszigetet igényelt. A 2D-s alternatíva a 32 megapixeles szelfikamerát használja csak, és a telefon kisebb döntögetést tűr meg a sikeres feloldáshoz, a koromsötét mellett pedig a téli öltözet is ki tud fogni rajta. Viszont másik telefonnal, szelfivel, nyomtatott fényképpel, videóval nem sikerült átejtenem, az arc- és ujjlenyomatos védelem pedig kombinálható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

 • Picit átszabták a Huawei Watch GT-t

  Apró dizájnváltozások mellett leginkább a szíj hoz látható különbséget az új variációkban. A remek AMOLED panel és a sok aktivitáskövető funkció maradt, érkezik a magyar rendszernyelv.

 • Pimaszkodik a Xiaomi

  A Xiaomi Twitteren tett közzé egy közismert mémet, amiben a Huawei P30-at állították pellengérre.

 • Befutott a P30 Pro első frissítése

  A 404 megabájtot foglaló csomag az apróbb javítások mellett elhozta az alkalmazásikonokat a mindig aktív kijelzőre.

 • Csendben startolt el a P30 lite

  Kanadában már előrendelhető, Európába később érkezik a Kirin 710-zel szerelt, kameracseppes középkategóriás.

Előzmények

 • Periszkópos zoomkamerával érkezik a P30 Pro

  Erről Clement Wong beszélt a vállalat részéről, a zoomtartományra pedig Bruce Lee fotói nyújthatnak megfejtést. Hivatalos videoelőzetes is érkezett.

 • Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból

  Az új P-sorozat csúcsmodellje három hátlapi kamerával, OLED kijelzővel, betüremkedéssel és mesterséges intelligenciával próbál tarolni. Irgalmatlan jó telefon, de nem hibátlan.

Hirdetés