Samsung Galaxy Watch Active - gyűrű nélküli kapcsolat

A Samsung okosórája megint egy kicsit kiforrottabb, kicsit precízebb, de lényegesen karakterszegényebb lett a lünetta elhagyásával. Cserébe sokkal kisebb az egész.

Külső, kijelző

A Samsung idei okosórája nem technológiai értelemben jelentős változás, hanem formailag. A Galaxy Watch Active tulajdonképpen mindent tud, amit a Galaxy Watch, kivéve hangot kiadni és az önálló LTE kapcsolatot, de a formaterv drasztikusan megváltozott, ami azt is jelenti, hogy nincs méretválaszték. Cserébe az egész szerkezet kisebb és kompaktabb lett, a lünettáról viszont le kell mondani annak, aki a kedvezőbb nyitóárú modellre vágyik. A tekerőgyűrű kifejezetten egyedi és módfelett praktikus megoldás volt, igazán kár érte. Nem mintha bármi kényelmetlenséget is okozna a hiánya, de akkor is.


Nincs többé tekerőgyűrű.

A készülék mindössze egy méretben elérhető, ez a méret viszont 39,5 x 39,5 x 10,5 milliméterre csökkent, a tömeg pedig a szíjat nem számolva 25 grammra. Ezzel még mindig nem nőiesen apró, viszont jelentősen kompaktabb esztétikai összhatást kelt. Az óra megjelenése valahol a sportos és a hétköznapi között mozog, de valamelyest jellegtelenebbé vált a lünetta elhagyásával. A fekete, ezüst, rozé arany és zöld színben, illetve továbbra is cserélhető, 20 milliméteres szíjakkal elérhető Watch Active megtartotta a prémium anyaghasználatot, összeszerelést és az IP68-as, 5 atmoszféra nyomásig hitelesített vízállóságot a MIL-STD-810G szabványnak való megfelelőséggel. Igen, hivatalosan is lehet és szabad is benne úszni.


[+]

Az óra szíjának rögzítése újszerű. Bár a Galaxy Watch hagyományos csatja és zárkialakítása teljesen megfelelő volt, ezen most mégis variáltak egy keveset. A zár még mindig hagyományos, a szíj vége viszont nem kívülre simul egy átlagos leszorítóval, hanem bujtatós, így a lefentyű belülre kerül. Nekem ez valahogy kényelmetlenebb volt, mint a normál elrendezés. Nyilván nagyon stabil, képtelenség, hogy az óra kioldódjon, vagy leessen az ember kezéről, a ruházatba sem akad, de engem kissé nyomott, azon kívül, hogy sikerült valami bőrirritációt összehoznom az egyébként hipoallergén, nagyon finom tapintású és prémium minőségű szilikonszíjjal. Ilyesmi még sosem fordult elő, de így is simán lehet, hogy az én (immun)rendszeremben van a hiba.


[+]

A megjelenítő továbbra is gyönyörű, reszponzív, végtelenül kontrasztos és kifejezetten jól látható mindenféle fényviszonyok között. Az 1,1 hüvelykes, kör alakú, 360 x 360 pixel felbontású AMOLED panel fényerejét tíz fokozatban állíthatjuk manuálisan, de ráhagyhatjuk az automatikára is, ami éjszaka és sötét környezetben moderálja a fényerőt. Az Always on Display az óra folyamatos mutatásában merül ki, az akkumulátor pedig gyorsabban le, ha engedélyezzük ezt az opciót. Én kihagytam, kézmozdulatra amúgy is azonnal aktiválódik a panel, ahol minden releváns információ elérhető. Az AoD transzflektív technológia hiányában amúgy is nehezen olvasható a visszafogott fényerő miatt.


[+]

Az óratest hátulja megegyező képet mutat, a pulzusmérő ugyanolyan kialakítású, töltőcsatlakozók pedig továbbra sincsenek. A 230 mAh-s akkumulátort vezeték nélküli technológiával (Qi szabvány) lehet tölteni, minden olyan felületről, ami erre alkalmas. Például az S10 széria hátlapjáról a PowerShare funkcióval. De van hagyományos USB csatlakozóban végződő töltő is, ami végre dobta a minikoporsó formátumot. A kis négyzetes dobozkába préseltek még egy szilikon szíjat is. Gyárilag egy színben harmonizáló S-es van az órán, de van egy L-es is a biztonság kedvéért.


[+]

A telep a mellékelt töltővel körülbelül két óra alatt tölt fel nulláról százra, és nagyjából két és fél napot bír ki masszív igénybevétellel. Folyamatos pulzusfigyelés, alvásmonitorozás, GPS helymeghatározás; a két napban két egyórás intenzív edzés és minden létező értesítés kezelése mellett. Az AoD-t viszont nem használtam. Hangszóró ezúttal nincs, légnyomásmérő és mikrofon viszont igen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés