Az Apple is megszenved a képernyős ujjlenyomat-olvasóval

A kávamentes dizájnnak egyszerre előnye és hátránya az egész előlapot kitöltő képernyő. Előnyös, mert szinte nem marad haszontalan hely, hátrányos, mert a fizikai vagy érintésalapú, megjelenítőtől különálló gomb vagy gombok eltűnnek. Az LG-t a G6 esetében ez nem zavarta, mert az androidos kezelősáv eddig is virtuális volt, az ujjlenyomat-olvasó pedig hátul kapott helyet, a Samsung ugyanakkor (legalábbis a pletykák szerint) a Galaxy S8 Infinity Display megjelenítőjébe építette volna a biometrikus azonosítót, ám a beszállító Synaptics egyszerűen nem tudott tömeggyártásra alkalmas megoldást prezentálni időben.

Az Apple-nél sem problémamentes a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó legyártása
Az Apple-nél sem problémamentes a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó legyártása (forrás: iMore) [+]

Az Apple is hasonló cipőben jár, írja az AppleInsider: az OLED megjelenítőre váltó, persze csak állítólagos iPhone 8 különlegessége úgyszintén az 5,8 hüvelykes, egész előlapot betöltő (Samsung) kijelző lehet, ám ez a home gomb és a beépített Touch ID leradírozásával járhat, ugyanakkor az ujjlenyomat-olvasónak valahova kerülnie kell. Timothy Arcuri elemző szerint viszont hiába dolgozik a gyártó gőzerővel, hogy a kijelző aljába, egészen pontosan a védőüveg alá helyezzék a leolvasót, az AuthenTec házon belüli megoldása egyszerűen nem biztosít elég hatékony kihozatalt. Az elemző szerint a következők az Apple lehetőségei:

  • Elhagyják a Touch ID-t, helyette kizárólag arcfelismerésre hagyatkoznak;
  • A leolvasó a hátlapra kerül, bár az elemző szerint ez nem túl felhasználóbarát;
  • Az iPhone 8-at a két hagyományos variánssal együtt jelentik be, de később kerül gyártásba.

Az Apple egyébként 3D arcfelismerő rendszeren is dolgozik, ami arc- vagy íriszalapon azonosítaná a felhasználót. Korábban ennek a gyártási nehézségeiről is hallani lehetett az AppleInsider szerint, az elemző ugyanakkor úgy tudja: ezzel a komponenssel nincsenek gondok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés