Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Megszórta One UI 7-tel a Samsung az A-szériát
- Honor 200 Pro - mobilportré
- iPhone topik
-
Mobilarena
WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alex91
félisten
A "sub-1 GHz vezeték nélküli szabvány" olyan vezeték nélküli kommunikációs protokollokat jelöl, amelyek a rádióspektrum 1 GHz alatti frekvenciasávjait használják. Ezek a frekvenciák bizonyos előnyökkel járnak a magasabb frekvenciákhoz képest, különösen a nagyobb hatótávolság, a jobb áthatolóképesség az akadályokon (falak, növényzet stb.), és általában alacsonyabb energiafogyasztás.
Néhány elterjedt sub-1 GHz vezeték nélküli szabvány:
LoRa/LoRaWAN: Nagy hatótávolságú, alacsony energiafogyasztású hálózat (LPWAN) technológia, amelyet gyakran használnak az IoT (Internet of Things) alkalmazásokban, például okos városokban, mezőgazdaságban és ipari monitoringban. A LoRa a fizikai réteg, a LoRaWAN pedig a MAC (Media Access Control) réteg protokollja.Zigbee: Alacsony energiafogyasztású, kis adatsebességű vezeték nélküli hálózat, amelyet gyakran használnak otthoni automatizálási és ipari alkalmazásokban. Bár a Zigbee leggyakrabban a 2,4 GHz-es sávban működik, léteznek sub-1 GHz-es implementációk is a nagyobb hatótávolság érdekében. Az alapját az IEEE 802.15.4szabvány képezi.IEEE 802.15.4: Ez egy technikai szabvány, amely meghatározza az alacsony sebességű vezeték nélküli személyes hálózatok (LR-WPAN) fizikai és MAC rétegét. Számos más protokoll, mint például a Zigbee, erre a szabványra épül. Az IEEE 802.15.4 képes működni a sub-1 GHz-es sávokban is.
A sub-1 GHz-es szabványok előnyei miatt különösen alkalmasak olyan alkalmazásokhoz, ahol fontos a nagy hatótávolság, az alacsony energiafogyasztás és a megbízható kommunikáció akadályok között is. -
Joshi
titán
Üdv. Bocs ha rossz topikba teszem fel a kérdésemet. Lenne ez az Alis termosztát ami SUB-1Ghz Wifivel megy. Ez micsoda pontosan? Tudtommal a Wifi az 2,4Ghz vagy 5Ghz. Akkor ez mi akar lenni és milyen routerrel működik?
-
Geri89
aktív tag
-
fjudors
aktív tag
hát, ha klasszikus, akkor a pincében kell összepatchelni (
) a két mesh router a wifihez. a lanhoz meg az egyik routert kell összepatchelni a switchel, tehát az
egyikmindkétrouter olyan helyre kell kerüljön, ahol két végpont van.a rackbe kell bejövó és elmenő oldal
(logikai) -
dudika10
veterán
válasz
Geri89 #67416 üzenetére
A masodik kerdesedre a valasz, es ez meghatarozza az elso kerdesed is, hogy az easymesh eseten a routernek easymesh kompatibilisnak kell lenni.
Szoval a szolgaltato eszkoze marad modem, kozvetlen moge megy az egyik router router modban, es erre kell csatakozzon a masodik (es az esetedben valoszinuleg szukseges, de jelenleg hianyzo) harmadik eszkoz. -
Geri89
aktív tag
Sziasztok! Otthoni hálózat/wifi kialakításához szeretnék segítséget kérni. Ami adott: 2 szintes ház, a földszinten van egy "gépészeti helység", itt van egy rack szekrény. A rack szekrénybe van a One-tól kapott modem, van egy tplink switch, illetve a kültéri kamerákhoz tartozó NVR. A házban gyakorlatilag az összes helységben van fali LAN csatlakozó, ezeket "fogja össze" a switch. Ezen kívül van egy TP-Link AX72es illetve egy AX55-ös routerem.
A tervem az lenne, hogy az egyik router az alsó szinten a nappaliban, a másik pedig a felső szinten lenne elhelyezve az egyik szobában, hogy mindenhol megfelelő legyen a wifi.Az első dolog ahol elakadtam, hogy milyen módban legyen a One-tól kapott modem? Most modem módra van beállíttatva, és közvetlen csatlakozik a switch egy portjába (ugye mellette van a rack szekrényben). Ebben az esetben viszont a switch-be dugott eszközök nincsenek fent a neten (gondolom nem ad nekik semmi IP-t?) Át kéne tenni router módba, és úgy csatlakoztatni a switch-be, majd 1-1 helységbe tenni routert, amik wifin adnák a netet?
A másik kérdés, hogy a routereket hogyan tudnám összehozni úgy, hogy ne két külön wifi hálózat legyen a házban? Úgy tudom, hogy tudnak easymesh funkciót, de nem tudom, hogy hogyan tudnám úgy beállítani, hogy nem egyik a másiktól kapja a netet, hanem mindkettő külön-külön kábelen a switch-től. Talán így érthető amit írtam, köszönöm, hogy elolvastad, és hogy válaszolsz
-
kpityu2
őstag
válasz
Gyárfás #67411 üzenetére
Ha a saját routeres mesh verziót választod, akkor a szolgáltatói routert wifjét celszerű kikapcsolni mert a mesh csak gyártón belül működik. Szóval csak zavaró jelét képezne. A mesh annyi előnyt nyújt csak, hogy a meshbe kapcsolt eszközök egyetlen wifi hálózatot képeznek, vagyis ha az egyik wifi zónájaból átmész a másikba akkor automatikusan vált és nincs az, hogy ott ragad a távoli wifin. Mesh nélkül a váltásra nincs garancia. Ha erre nincs igényeid, akkor bármilyen router, jelerősítő vezetékkel bekötve a fő routerbe és AP-nek konfigurálva megteszi. Jelenleg talán a Cudy eszközeivel lehet a legolcsóbban vezetékes mesh hálózatot kiépíteni. Privát vélemény, hogy érdemes meglépni a kiépitést mert mindenhol egyenletesen lesz wifi. De ez persze igény és anyagi lehetőség függő.
-
mezis
félisten
válasz
Gyárfás #67411 üzenetére
Nem kell kikapcsolni a router WiFi-jét, jó lesz az a lakás egy részére.
Sávszélesség felezés: Nem a szolgáltató által kábelen adott sávszélessége feleződik, hanem a WiFi AP-k közötti sávszélesség, de UTP kábeles rákötéssel A WiFi sem feleződik.
Én nem költenék a jelenleg drága MESH eszközökre.
Ilyen MESH meg olyan MESH -gyártófüggő, mint a jelismétlés volt hajdanában.
Pl az itt hirdetett WiFi-s eszközöknek jelentős része tökéletesen megfelel a célnak és bizonyára még sok évig működne (öregedő tápegység, elkó). -
mezis
félisten
válasz
Gyárfás #67407 üzenetére
A kamerához bármilyen egysávos (2,4GHz) WiFi router, AP elég lesz. [link] Nem lesz "egy" WiFi, még akkor sem, ha azonos nevet (SSID) adsz neki (biztosabb az egyedi név).
Kérdezd meg az ismerősöket, sok erre a célra tökéletesen megfelelő WiFi-s eszköz szokott porosodni (amikor gyártották az 5GHz, MESH (barangolós) rendszer még sehol sem volt.)
A hálózat azonos is, meg elkülönített is lehet.
A korábbi link helyesen: [link] -
Gyárfás
tag
válasz
kpityu2 #67409 üzenetére
Végülis most beszéltem az ügyfélszolgálattal, visszamondtam a gyorsabb netet és marad a router amit adtak, szóval jobb a helyzet és nem kell fizetnem a többletet sem
Az a kérdés maradt bennem, hogy ha most vásárolok UTP kábeles ilyen mesh eszközt, akkor ott végülis nem fog feleződni a sávszélességem ugye? Illetve most az nem tiszta hogy ilyenkor a router Wifi-jét kikapcsolom, és csak pl 2 mesh eszköz lesz, amelyek mindketten UTP-n keresztül csatlakoznak a routerhez, vagy ott lesz a router is, mint Wifi lefedettség, vagy a csatlakoztatást sem értem jól?
-
viktorhu
veterán
válasz
partytime25 #67308 üzenetére
1200-as link speeden nehezen fog átmenni a gigabit, és ezek szerint ez is csak akkor van meg, ha ott állsz a router mellett. 5-600-as átvitel egész jó wifin, főleg egy telefonon. Esetleg tudsz még wifi analyzerrel játszani, hogy egyedül legyél a sávban, de nem fogsz olyan változást elérni, ami érezhető is lenne mobilon.
-
kpityu2
őstag
válasz
Gyárfás #67408 üzenetére
De igen, ha neked jó, az is egy megoldás. Az okoswifi tájékoztatónál szerepel, hogy Wifi Extra (mesh), vagyis az is egy mesh hálózat. Viszont nem tudom, hogy milyenek az eszközök. Mesh hálózatnál a legjobb ha az egyes csomópontok vezetékkel vannak összekötve, vagy háromsávos készülékek dedikált rádióval az eszközök összekötéséhez. Viszont ez utóbbiak drága cuccok. Ha csak sima kétsávos eszközök akkor sávszélesség feleződés történik, mert az eszközök ugyanazon a rádión forgalmaznak egymással mint a kliensekkel. Meg értelemszerűen rendesen benne kell lenniük egymás zónájában, tehát nem lehetnek túl távol egymástól, kisebb területet tudnak lefedni. Persze ha a wifi kamerának saját AP-t üzemelsz be akkor az lehet kívül a mesh által lefedett zónán.
Ha elköteleződés nélkül ki tudod próbálni, akkor érdemes lehet tenni egy próbát, hátha megfelel az igényeidnek. -
Gyárfás
tag
Jelismétlőt UTP kábellel vagy WiFi-s kapcsolattal valahová "középre".
Praktikus lenne, mert UTP kábel van elvezetve padláson keresztül a kritikus részhez. Ilyet tudnál linkelni, hogy mi félét kell keresnem?
Ha ilyet használnék, az egy külön wifi elnevezésen fog futni, vagy ugyanúgy csak ugyanazt az egy wifit fogjuk látni? -
kpityu2
őstag
válasz
Gyárfás #67404 üzenetére
Ha nincs szükséged a plusz sávszélességre akkor maradhat a réginél és vehetsz egy saját routert vagy AP-t. Azt vezetékkel kösd rá a a szolgáltatói routerre és tedd olyan helyre ahonnan jól lefedi azt a részt ahol gyenge a jel. Ha van elfekvő régi routered, az is jó ilyen célra. A megoldás hátránya, hogy nincs barangolás a két router zónája között, bár ha ugyanaz az SSID, akkor a modern telók már tudnak automatikusan váltani.
A korrekt megoldás az, hogy veszel két mesh képes routert és azokkal lefeded a területet, a szolgáltatói router wifijét meg kikapcsolod az interferencia elkerülése végett. A két mesh képes routert vezetékkel célszerű összekötni egymással és a szolgáltatói routerrel. Kicsivel 40 ezer alatt meg lehet úszni 2 ilyen routert.
Ha a wifi kamera nagyon kilóg a zónákból akkor ott meg lehet csinálni, hogy vezetékkel közelebb viszel hozzá egy AP-t (Access Point vagyis wifi sugárzó). Mivel a kamera nem barangol, csak miatta nem kell mesh képes hálózat. -
mezis
félisten
-
Gyárfás
tag
Sziasztok!
Ne haragudjatok az amatőr kérdésekért, az összefoglalót elolvastam, de nem nagyon van többre időm (lusta vagyok).
Szóval az lenne itthon a helyzet, hogy telekom optikai net-et fizetünk és kaptunk egy olyan modemet mellé, aminek alig elégséges a wifi hatótávja, többször elérhetetlen a ház sarkán lévő kamera, illetve a belső szobában sem mindig van wifi az egyik telefonon.
A net sebességével nem nagyon van gondunk, de rábeszéltek egy erősebb csomagra, mert hogy azért kapunk egy jobb routert, amivel csak valamivel jobb a helyzet (kamerát lehet látni akadozva, de a mobiltelefon netével vannak gondok) jelenleg, a többlet sávszélt pedig nem használjuk ki. Most vagy megelégedek ezzel a megoldással, de kifizetek évente kb 25.000Ft pluszt, vagy ennyiért veszek egy rendes routert, ami megoldaná a problémát, csak hát nem vagyok tisztában a routerséggel jelenleg (árak/hatótáv/gyakorlati haszon). A jelismétlő is szóba jött, ezekkel szintén nem vagyok tisztában, de elképzelhető amúgyis bővítenék a telek hátsó része felé, de egyelőre a telek első részében lévő szoba a problémás, a routert meg nem biztos hogy odébb érdemes rakni lakáson belül.Azt sem vágom, hogy van egy bejövő optikai kábel, amiről annyit tudok, hogy "1000/1000 és az jó" . Nem kéne egy kimenő optikai csatlakozásnak is lennie, ha egy routert akarok mögé rakni, vagy tök mindegy, mert úgysem jön rajta olyan sávszél amit egy lan kábellel ne tudnék továbbítani a másik router felé? Wifin gondolom megint tök mindegy hogy milyen gyors a net, mert úgysem olyan gyors hogy a wifi sávszélessége ne lenne elég (2,4G Wifi b/g/n, 5G Wifi ac/ax), bár gondolom egy rakás másik tényező is szerepet játszik, szóval jelenleg annyit tudok, hogy " Download Mbps31.90 Upload Mbps38.51" -> ezt a sebességet mértem netspeeden 2,4G wifin keresztül, tud 5G-t is, gondolom ez is ennyi (ez az 1000/1000-es), 2,4Gre csatlakozik a kamera, az éppen elérhető de gondolom nem mindig, mobilon pedig lecsatlakozik az első szobában, interferenciát pedig inSSIDer alapján rendbe tettem.
Mit javasoltok? Ez most az új net/router. Maradjak a réginél, a régi lassabb nettel és valahogy lehet növelni a hatótávon (jelismétlő vagy router)?
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Gitáros topic
- Sorozatok
- Google Pixel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Melyik tápegységet vegyem?
- StarCraft 2
- További aktív témák...
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Használt, karcmentes
- SzoftverPremium.hu
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest