Hirdetés
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Mától kapható az EarFun Clip 2
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Yettel topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
-
Mobilarena
Windows XP kérdések és válaszok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Márton
üzenetére
Azért mert az XP a CHS sémájú merevlemezekhez szánt módszerrel alignálja az első partíciót, és feltehetőleg XP-vel formázták, vagy még régebbi rendszerrel, programmal. Az XP régi már, régi fajta HDD-khez készült, azokon egy sávban 63 szektor volt, ezért a 63. szektornál kezdődik (63 szektor × 512 bájt/szektor = 32 256 bájtos eltolás) az első partíció, hogy ne csússzon át másik sávba (a 0. szektoron nem lehet kezdeni, mert akkor nem marad hely a partíciós táblának meg esetleg később a bootmanagernek). A modern HDD-knek pedig min. 8 szektor × 512 bájt/logikai szektor = 1 fizikai szektornak megfelelő 4096 bájt eltolás kell, vagy ennek többszöröse), a modern particionálóprogramok és OS telepítők 1024K-val alignálnak, azaz az első partíciót 2048 szektor × 512 bájt/logikai szektor = 1 048 576 bájt eltolással kezdik, és a többi partíció is 2048-cal osztható szektorban kezdődik, már ha vannak további partíciók.
Azért nem értem, hogy ha újraparticionáltad Win7-tel, akkor jónak kéne lennie az alignálásnak, annak az értéknek kéne szerepelnie, amit legutoljára írtam. A Win7 már modern séma szerint 1024K-val alignál, ami megfelel az Advanced Format HDD-knek és akármelyik SSD-nek is.
-
Márton
nagyúr
válasz
Doky586
üzenetére
Hát, most nézem a saját 2TB-os, belső 3.5 vinyómat is a rendszerinformációnál, amit garantáltan újonnan vettem, megformáztam NTFS-re és évek óta használom, ott is 32.256 byte az eltolás.
Miért? És lehetne gyorsabb is ha osztható lenne? Így is hozza sebességben a tesztértékeket. -
King Unique
titán
válasz
Márton
üzenetére
Az nem tiszta, hogy mit is csináltál és melyik rendszer alatt... De, ha Windows 7-nél teljes újraparticionálást így, akkor normál esetben eleve rendben kellene lenni az alignálásnak. Külső particionáló programmal pedig akár még utólag is megoldható (példa). Amúgy tényleg az SSD-knél fontosabb, mint ahogy a cikk is említi. Van korábbról pár muzeális külső merevlemezen, amelyeknél nem stimmel, nem is piszkáltam, de mégis rendben működnek, nem lassultak le irreális mértékben sem. Ha tele van másolva egy ilyen meghajtó és kevés rajta a szabad tárhely, töredezett a fájlrendszer, akkor meg így is, úgy is belassul.

-
-
King Unique
titán
válasz
Márton
üzenetére
Ha rejtett volt a kötet, akkor nyilván nem kapott automatikusan meghajtójelet nemhogy XP-nél, Windows 7-nél sem. De mondjuk ezt XP-vel is le lehetett volna csekkolni DiskPart alatt a
detail volumeparanccsal, amiről nem közöltél infót... Ha most a 7-es alatt sikerült megszüntetni a rejtett állapotot, akkor XP-nél is működni kellene az automatikus csatolásnak.Egyébként ez a WD egy gyárilag összeszerelt külső merevlemez, ami már eleve particionálva, illetve formázva van NTFS-re. A rajta lévő kötet gyárilag pedig nyilván nem rejtett, max. ha utólag a user állítja be annak. Aztán a macOS az NTFS fájlrendszert alapértelmezetten csak olvasni tudja, az írásához viszont terminál / külső program kell. Azt nem tudom ilyenkor az valamit belegányol-e, de normál esetben nem kellene. Az AF pedig egy dolog a mai merevlemezeknél, viszont azt elfelejtik egyesek, hogy USB-s csatlakozásnál már nem feltétlen a megszokott logikai / fizikai szektorméretek lesznek minden esetben.
(#49692) Márton:
Ha újraparticionáltad Windows 7 alatt, akkor eleve jó az alignálás, de pl. az ezen leírásban említett módon akár ellenőrizni is lehet. Amúgy meg elérhetők külső particionáló programok XP-re és akár azokkal is meg lehet oldani az újraparticionálást helyes partícióeltolással, vagy akár még utólag is. Nem muszáj csak ezért másik rendszert bebootolni pendrive-ról. Ami egyébként ennyi erővel lehet egy AOMEI WinPE változata is. -
-
Frawly
veterán
válasz
Doky586
üzenetére
Egyetértek. Semmiképp ne az XP lemezkezelőjével csinálja, mert az ilyen modern, terás meg sok terás HDD-k már mind Advanced Format - 4K szektorsémát használnak. Ha nem tudja Win7-10-es gépre átvinni, akkor letölti a legújabb Ubuntu-lemezképet, kiírja Rufus-szal egy pendrive-ra, bebootol arról Live rendszerként, és vagy GParteddel, ha nem lenne telepítve, akkor terminálban sudo cfdisk /dev/sda vagy sudo fdisk /dev/sda segítségével particionálja a lemezt (lehet nála a lemez /dev/sdb lesz, ezt lsblk paranccsal lehet ellenőrizni), DOS/MBR partíciós táblát hoz rajta létre, azon meg elsődleges, 7-es kódú HPFS/NTFS partíciót. Ubuntu helyett mehet a GParted.iso is, azt is Rufus-szal lehet pendrive-ra kiírni. Majd a particionálás végeztével XP-vel visszabootolni, ahol lemezkezelőben ezt már meg tudja formázni (gyorsformázást érdemes választani, gyorsabban végez). Mármint ezt nem neked írom, mert te tisztában vagy ezekkel, hanem Mártonnak.
-
-
King Unique
titán
válasz
Márton
üzenetére
Mármint úgy értendő a linkelt leírásokban foglaltak alkalmazása, ami nemrég egy másik topikban részletezve volt. Tehát először lecsekkolni, hogy mi a helyzet, majd szükség esetén utána beállítani. Az újabb Windows-verzióknál működnek ezek a parancsok és elvileg az XP-nél is kellene.
Ha az automount, illetve a mountvol parancsokkal le van tiltva az automatikus csatolás, akkor az minden belső és külső meghajtón lévő kötetre vonatkozik. Ez alól kivétel értelemszerűen a rendszerpartíció (C), valamint pl. a pendrive-ok. De, ha az 1 TB-os USB HDD-nél OK, akkor nem ez lehet a gond. Tehát a 2 TB-osnál marad a rejtett (hidden) kötet, illetve még az ebben hozzászólásban említett dolog is szóba jöhet. Ha nálad esetleg az XP-nél van valami egyéb, rendszerszintű probléma, netán elállítódott valami, akkor annak kibogozása már problémásabb. De akkor elvileg a másik USB-s meghajtónál is jelentkeznie kellene a hibának.
-
Márton
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
No itt vagyok előtte.
Nem dinamikus, alapvető lemez.Szolgáltatásoknál nem látom a listában a "virtual disk"-et.
sc query vds - a megadott szolgáltatás nincs telepítve..
Ennek ellenére egy 1TB-os vinyó kap jelet, egy 2TB-os WD passport ugyanazon a porton, kábelen nem.net start vds - a szolgáltatásnév érvénytelen..
Diskpart, automount enable parancs:
Microsoft Diskpart 5.1.3561
...és egy 20 soros lista a lehetőségekrőlkötet kijelölése után
attributes volume clear hidden parancsra
ismét az előbbi listát adja be.szóval tudok adni neki betűjelet, de restart után ennél az egy drive-nál mindig elfelejti

-
Márton
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
megnézem 7végén, szülők gépe
-
King Unique
titán
válasz
Márton
üzenetére
USB-s lemez normál esetben nem is lehet dinamikus, nem engedi a Windows a konvertálást és hibaüzenetet dob. Amúgy attól, hogy maga a lemez dinamikus, a rajta lévő kötet(ek)nek még lehet meghajtóbetűjele.
Az viszont nem derült ki, hogy az előző válaszban említett dolgok le lettek-e csekkolva. Ha azóta már törölve lett a külső merevlemezen lévő kötet, illetve rendesen újraparticionálva, valamint az XP-nél is aktív az automount, akkor normál esetben a csatlakoztatáskor gond nélkül kellene meghajtóbetűjelet kapnia.
-
Márton
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
köszi, ránézek!

-
Márton
nagyúr
Van egy XP Sp3, amire ha rádugok egy 1TB-os usb3 hdd-t, akkor csak a lemezkezelőben jelenik meg, nem kap betűjelet. Adok neki, másolok rá, minden ok, egészen a következő restartig, mert akkor megint nincs betűjele. Adatvesztés nincs, új vinyó, 100/100-as.
Mi lehet a gond? 500-as vinyóval korábban nem csinálta ezt
-
pibácsi
senior tag
válasz
farkas-j
üzenetére
Igen, ezt így csinálja általában mindegyik, hogy figyeli a bootolást. Ezt szeretném módosítani, hogy ne figyelje, mert semmi értelme minden alkalommal végigmenni rajta. Még egyszer egy héten csak hagyján, de a betöltendők már úgy is ellenőrízve kerülnek a PC-re, viszont a bootolást lassítja. Elég lenne, ha utóljára indúlna és azután végezné a dolgát.
Ezt az átsorolási lehetőséget keresem. Üdv. Pibácsi -
farkas-j
őstag
válasz
pibácsi
üzenetére
Az AVAST-ot nem ismerem, de minden normális víruskereső elsők között indul, hogy már a bootolást is felügyelje. Én két víruskeresőt is használok (ESET Internet Securty-t és a Webroot Secure Anywhere-t) de mindegyik már az elején betöltődik. Mondjuk ezek (különösen az ESET) nem terhelik különösképpen a rendszert.
-
pibácsi
senior tag
Helló mindenkinek!
Én az XP-n az AVAST vírusirtót használom.Hogy lehetne azt beállítni, hogy a program csak akkor indúljon, amikor már minden fontos dolog beindult és az ikonja megjelent a tálca jobb oldalán. Eddig még nem találtam rá megoldást. (évek óta). Ez azért kellene, mert megfigyelésem szerint amikor ő megjelenik, attól kezdve lasúl a betöltés - mivel ellenőrzi az összes betöltődő dolgot. Nade ezt nem kellene csinálni minden egyes indításnál, annál is inkább, mert ezek a programok amikor felkerültek át lettek vizsgálva, tehát teljesen feleslegesen vizsgálja át mégegyszer. Mit kellene átállítni és hol? Van olyan gépem, ahol utóljára töltődik be, de hogy ezt hol állította be a PC, azt nem tudom. Én szeretném a sorrendet meghatározni, hogy a programok mikor töltődjenek. Van ilyen lehetőség? Tehát olyan, hogy beszámozva elsőre ez, másodikra az, harmadikra amaz stb. Megoldható ez?
Várnám segítő válaszotokat.
Üdv. Pibácsi -
bango
tag
8-as a max Internet Explorer XP-hez?
alig használom, de szinte alig jelenít már meg lapokat "Az Internet Explorer nem tudja megjeleníteni a weblapot"
és sztem a skype-nak is kell -
pibácsi
senior tag
Helló Mindenkinek!
Szeretném SSD-re váltani a C meghajtómat. Mostmár egy 120GB-os elérhető áron van. Az a kérdésem, hogy ez a váltás a gyakorlatban hogyan történhet, ugyanis az egyik ismerősömnek a számítógépébe úgy tették bele, hogy a régi "C" meghajtót is benne hagyták átkeresztelve "G" meghajtónak, (nyilván lehet még tárolónak is használni, de rajta hagyták a rendszert is). míg az SSD-re mindent átmásoltak a "C" meghajtóról és ezt az SSD-t átkeresztelték "C"-re. Ettől kezdve innen bootol a gép és nagyon felgyorsult. Ehhez nyilván SATA aljazat kell, ami nekem sajnos már nincs, mindegyiken van valami. Más - pl. USB bemenet nem jöhet számításba? Ezen kivűl kérdésem, hogy amennyiben átmásolom a mostani "C" meghajtót egy-az egyben az SSD-re, akkor ezt a wincsit ki is vehetem, vagy ez továbbra is kell a rendszernek? Ujra telepíteni nem kell, mivel ettől kezdve ezt a "C" meghajtót látja? Vmint a programok is ugyanúgy mennek? Egy menetben egy gépen ezt a betű átkeresztelést meg lehet oldani, mivel, ha már van "C" eredeti meghajtó, akkor mégegyet nem fog elfogadni. Pláne nem fogadja el, hogy az eredetit átkereszteljem "G"-re. Vagy mégis?
Sok kérdésem van, de ha tudnátok segíteni az jó lenne, előre is köszönöm.Üdv. Pibácsi
-
Glatius
őstag
válasz
quailstorm
üzenetére
Nem pusztítástól félek, éppen attól, hogy mindenki teszi a dolgát. Egy nélkülözhetetlen program ugyanis a Windows példányhoz van licencelve... Nem akarok meglepetést.

-
Glatius
őstag
válasz
quailstorm
üzenetére
Akkor gho, és megkísérlem.... Sajnos vannak nem újratelepíthető alkalmazások fenn

-
bango
tag
ez így kurva nehéz ha az ember nem ismeri az xp lelki világát, pedig mindenre van megoldás
az összes kérdéses kulcs Full System access alatt állt, hiába3 nap tömény kutakodás -próbálkozás után a ComboFix oldotta meg a problémát, onnan már csak egy kattintás volt beregisztrálni a BITS-et
-
Glatius
őstag
válasz
quailstorm
üzenetére
Igen, erre is gyanakodtam, és le is takarítottam minden frissen telepített alkalmazást, hogy futásával ne zavarjon, de eredménytelen.

-
Glatius
őstag
Egy dühítő jelenséget tapasztalok az egyik XP-s gépemen, az intézőben jobb kattintásra a helyi menü helyett Runtime Error hibaüzenet jelenik meg. Az sfc scannow, és Visual C++ újratelepítés sem oldotta meg.
-
bango
tag
az eseménynaplóba ez a bejegyzés kerül, mikor megpróbálom újratelepíteni:
"A(z) BITS rendszerleíró kulcs megtagadta a hozzáférést a SYSTEM fiók alatt futó programok számára, így a szolgáltatásvezérlő kezelője tulajdonba vette a rendszerleíró kulcsot."

-
quailstorm
félisten
SP3-as XP-re már nem jó, mert abban már eleve a 2.5 van benne. dátumból is látszik
-
bango
tag
válasz
quailstorm
üzenetére
a probléma árulkodik valamelyest hogy, jó ideje nem volt használva a frissítő, de másik hasonló előéletű gép(ek)nél meg fut a BITS szolgáltatás
igen vmi hasonlót próbáltam de a regsvr32 qmgr.dll paarancsnál megáll az egész nem tudja végrehajtani
se a system32 mappában található fájlon se másik gépről másolt fájlon.az SP3 fel lett téve egyszer ez biztos (jelenleg is SP3 a megjelölés a sajátgépben), ami érdekes hogy a komplett ServicePackfiles mappa hiányzik a windows könyvtárból.
SP3-at nem szívesen tenném újra ki tudja mit állít az még vissza amit már azóta frissítettem, de lehet nincs más megoldás.
-
quailstorm
félisten
Windows XP service pack 3-ban benne van a BITS2.5. Nem is értem hogy tűnt el. Server 2003-hoz van telepítő csak, de nem hiszem, hogy az neked jó lesz.
Második oldalt itt nem tudom nézted-e, ha már manuálisan próbálod újratenni, mert más is futott hibára.
Amúgy egyéb tekintetben friss az az XP? -
bango
tag
egyik XP-s gépen nem indul a "Háttérben futó intelligens átviteli szolgáltatás" (BITS) elvileg telepítve kell legyen, de hiányzik a szolgáltatások listájáról
az avast meg ragaszkodik hozzá hogy fent legyen el se indul az UI...qmgr.dll regisztrálása hiábaüzenetet ad vissza
qmgrprxy.dll regisztrálása gond nélkül lefut (ugyan abban a mappában mint előző)
qmgr.inf telepítése hibaüzenetet ad visszahogy lehetne ezt újra telepíteni?
-
quailstorm
félisten
Értem, köszi a felvilágosítást. XP mindkét gépen van, ahol ilyen jelenséget volt alkalmam tesztelni. Sikerült olyan BOOTMGR-t is hagyni valamelyik vinyón, ami már nem jó, pedig anno kézzel címkéztem a neveket, tehát tuti saját. Ott viszont minden változott már, eredetileg IDE80boot+WD500+Samsung1TB volt, most SATA80boot+2x2TB Toshiba-Hitachi van, XP és Win7 meg még a 2010-es telepítés. Úgyhogy halvány emlékekből nehéz visszakövetni mit miért.
De a W10 BCD konfigból nekem is pont ez jött le amit mondtál, hogy elvileg nem kéne egyáltalán zavarja az eszközsorszám.
Eredeti posztolónak meg tényleg bocs, hogy benéztem az eszközsorszám dolgot elsőre, valahogy nem kapcsoltam össze a dolgokat.
optikai meg lemezmeghajtó kategória mindenképpen külön van számozva, azon belül pedig a vezérlő sorszáma, vezérlőn belül a port sorszáma dönt
példa a saját gépemnél (G41M-ES2L):
IDE0-1 az első két eszköz, ha van (most épp nincs), de régen ide pakolta a rendszerbetöltőt mivel nem húztam le...
SATA0-1-2-3 a következő, jelenleg nekem a Lemez/Disk0-3 az a SATA port közvetlen (véletlen egybeesés) és a CD-ROM0 pedig a SATA3 port.
A virtuális CD meg a CD-ROM1.Ha raknék be egy RAID kártyát, akkor az meg valószínűleg nem elé kerülne, hanem mögé a számokkal.
Ennek megfelelően nálad az eltávolítható meghajtó lehet a magasabb lemezsorszámú, és ha egy lemezmeghajtó van a gépben egyébként, az meg a Disk0.
-
brd
nagyúr
válasz
quailstorm
üzenetére
Vista óta a partíciók azonosítóját keresi a Windows betöltő, így ott mindegy, hogy hányadik az eszköz. XP-nél még sajnos az eszközsorszám+a partíciószáma alapján keresi a betöltő az OS partícióját, így az XP nem bootol be, ha más lesz az OS partíciójának száma (más lesz az eszköz sorszáma, vagy a partíció sorszáma az MBR-ben).
-
quailstorm
félisten
Nem csak, mert ha átdugdosod a dolgokat, akkor frissíteni kell az NTLDR tábláját is. Magától nem fogja megtalálni még ha maga az NTLDR be is töltött akkor se. Csináltam eleget az adatlapos gépemen a sok OS-sel.
Mondjuk a BCD táblában csak a betűjelek vannak, ennek ellenére nem szereti, ha össze vissza dugdosom a HDD-ket. Kb. az összesen van már NTLDR az évek alatt. Aztán ha nem azt töltöm be, amit most használok, hanem a sok éve otthagyottat, akkor nem fog működni.
Bár gondolom az lesz a kulcs, hogy a betűjeleket az utoljára feltelepített NT6 alapú rendszer eszközsorszám,partíciósorszám kombója alapján értelmezi, így meg már függ az eszközsorszámtól.
-
brd
nagyúr
válasz
quailstorm
üzenetére
A boot sikeressége attól függ, hogy a BIOS melyik eszköz MBR-jét indítja, az mindegy, hogy az egyébként a háttértárvezérlőn hányas eszköz.
-
quailstorm
félisten
válasz
Márton
üzenetére
Abszolút nem, a kiosztás az mindig fix marad eszközszinten az adott PC-n. Különben nem tudna beindulni se a Windows.
Nyilván ha fizikailag átdugsz, megváltoztatsz, megcserélsz, akkor nem, de akkor a bootolás se megy.
Amúgy a korábbiért bocsi, a sorszám teljes egészében a vezérlő által kiosztott sorszám, most benyomtam az adatlapos gépemet érte.
De ha csak egyetlen HDD vagy SSD van a gépben alaphelyzetben, akkor 90%+ valószínűséggel 0 lesz a rendszerlemez. -
-
Márton
nagyúr
válasz
quailstorm
üzenetére
Köszi,
kérdésem arra irányult, hogy a rendszerlemez mindig 0?
Tehát ha 1-esre írt hibát, akkor tuti nem az.Ismerem a diskpartot és a lemezkezelőt is, köszi.
Csak az már nem segítség, mert ha pendrive-ot dugok rá, akkor az lesz a disk 1, ha lehúzom és vinyót, akkor meg az. Tehát nem tudom megállapítani, hogy melyik volt hibás.
Mindkettőt leellenőriztem, nem talált hibát. Hát, ez x-akta.Csak abban akarok biztos lenni, hogy nem a rendszermeghajtóval van valami, mert fontos, hogy stabil legyen, vetítés megy róla.
-
quailstorm
félisten
válasz
Márton
üzenetére
Egyszerűbb lenne feltelepíteni egy HDSentinelt. Itt találhatsz módszereket a kiosztás megállapítására, valószínűleg a rendszerlemezed a 0.
De a
diskpart
list diskis elég lehet. XP most nincs előttem, valami majd csak megy azon is.
Ja és a lemezkezelő is kiírja mindjárt az első oszlopban

-
Márton
nagyúr
A a Harddisk0 mindig a boot meghajtó, és a Harddisk1 már egy további meghajtó? külső, pendrive, stb.
Mert az eseménykezelőben látom, hogy hibás blokkokat jelez pirossal a Device\Harddisk1\D lemezre, csak még nem tudom azonosítani, pontosan melyik is ez
Pendrive-ot, vinyót is dugtam rá aznap, több is van..
De abban biztos lehetek-e, hogy nem a rendszermeghajtó?
köszi -
petike26
csendes tag
válasz
Temerti
üzenetére
Heló!
Egy Fujitsu Siemens D2151-A11 GS5 alaplap van a gépben.
Merevlemezt próbáltam SATA és IDE kábeleset is, mindkettőnél halálozik.
VGA integrált benne.
RAM 2X1 GB, cserélgettem egyesével őket ugyanaz a hibajelenség.Glatius
Nincs a PCI slotban semmi.
Sajnos azt nem tudom hogy működött-e a rendszer mert HDD nélkül jutottam hozzá, win7-el sikerült eljutni a telepítő kezdőoldaláig. Az xp telepítő lemez pedig rendben működik a másik asztali gépemnél.
Köszönöm! -
-
petike26
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném telepíteni az xp-t egy régebbi gépre és bootolás után a fájlok betöltése közben kékhalálozik:
Kép
Többször újraindítottam a telepítőt de sajnos mindíg ez a helyzet. Valakinek van ötlete hogy mi lehet a baj?
Köszönöm! -
-
Glatius
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Nem egyszerűen az OS, hanem a teljes telepített CNC rendszer újraélesztéséhez felvenni a kapcsolatot a gyártóval, és idecsábítani... nem a pénz a gond, hanem az idő, ami sok pénz.

Három napon belül pedig lehetetlen... bár a tegnapi dátumot felírtam, hogy bármikor jön, a BIOS idővel át lehessen hidalni. "Olyan" ingyenes alternatíván pedig nem is gondolkodtunk, minden elkövető nyomot hagy, ha mással nem, hát a nyomok eltüntetésével.
-
-
válasz
Glatius
üzenetére
Legelőször Macrium Reflect Free -vel csinálnék egy teljes mentést a lemezről fileba másik HDD-re hogy meglegyen az eredeti lemezkép. [link]
A felhasználói programhoz is szoktak egy regisztrációs FDD-t adni amivel le lehet szedni a regisztrációt a régi OS-ről és egy újra feltenni. Keresd meg ezt a floppyt és a leírást..
Mivel már unsupported OS-ről beszélünk ezért talán bocsánatos bűn ha netről töltesz le XP VL oprendszert kulcsal amit sose kell netre kötni, sose kell regisztrálnod; és újratelepíted az XP-t, újratelepíted a felhasználói programot.. de ez már nem e topik tárgya.
-
-
Glatius
őstag
A serial topic már lezárt téma, úgyhogy kénytelen leszek itt tanácsot kérni.
Van egy szerszámgépünk, amin a szlovák gyártó által telepített Windows XP Professional Sp2 fut(ott). A telepítő CD és a serial címke megvan.
A tönkrement alaplap cseréje után közölte, hogy új hardverkörnyezetbe került, ezért 3 napon belül aktiválni kell.
Internetem keresztül próbáltuk, de sikertelenül, a szerver már valószínűleg nem is működik... a regisztráció viszont nem a mi nevünkre szól, hanem egy másik cégre, amelyiknél először ütembe helyezték a jószágot.
Van valakinek ötlete, hogy mit lehet vele kezdeni? Másik kérdés, hogy ha találok valahol egy ugyanolyan használt (Intel D102GGC2) alaplapot, akkor helyreáll-e a működése? -
brd
nagyúr
válasz
Atomantiii
üzenetére
Ez vagy kártevő, vagy valami hálózatkezelési probléma lehet.
Ezeket próbáld meg kiadni egy admin parancssorban, majd újraindítani a gépet (ha fix IP-d van, akkor azt írd fel, mert el fog veszni, ill. ha valamilyen, külső filter ül a hálókártyára, azt újra kell majd telepíteni - pl. virtualizációs rendszerek, vagy VPN kliensek használnak ilyet):
netsh int ip reset c:\resetlog.txt
netsh winsock resetA hosts file-od mekkora? Ha több (10)ezer+ bejegyzés van, esetleg az is okozhat ilyet.
-
Atomantiii
addikt
válasz
Atomantiii
üzenetére
Közben rámentem erre az msvcrt.dll+0x2a341 és a suspend-re és azóta nem kezdte újra pörgetni a cpu-t legalábbis már eltelt vagy 5 perc és nem csinálja.
-
Atomantiii
addikt
Erre a gépre nem vonatkozik semmilyen policy, közben felraktam a process explorert és azt írja az svchost.exé-re, hogy generic host process for win32 services.
Ha rámegyek a propertiesre, akkor van egy ilyen start address ami nagyon pörgeti a CPU-t, hogy msvcrt.dll+0x2a341.
-
brd
nagyúr
válasz
Atomantiii
üzenetére
Igen, ezt már írtad.
Egy esetben lehet mégis: ha domainben van a gép, és olyan policy vonatkozik a gépedre, amely visszaállítja a szolgáltatást futó állapotra. -
brd
nagyúr
válasz
Atomantiii
üzenetére
Akkor az nem az Update. Egy Process Explorerrel meg tudod nézni, hogy az svchost.exe-n belül milyen szál használja a CPU-t. A programot megnyitva jobbgomb a problémás taskon és ott a Threads fül.
-
Atomantiii
addikt
válasz
quailstorm
üzenetére
Úgy tűnik mindegy mire állítom teker ez így is, meg úgy is.
-
quailstorm
félisten
válasz
Atomantiii
üzenetére
-
Atomantiii
addikt
válasz
quailstorm
üzenetére
Akkor megpróbálom, hogy átrakom kézire a letiltás helyett.
-
quailstorm
félisten
válasz
Atomantiii
üzenetére
De ha fut a service akkor le kell állítani, mást nem tudsz tenni. Nekem a kézi leállítás (NEM csak LETILTÁS) után ráhagyta.
Taskmgr-ből nem szabad kilőni mert felborul az OS. Lesznek hiányosságok a következő rebootig.
-
Atomantiii
addikt
válasz
quailstorm
üzenetére
De le van tiltva ott is mégis csinálja.
-
quailstorm
félisten
válasz
Atomantiii
üzenetére
Win+R (futtatás)
services.mscAutomatikus frissítés vagy Windows Update (fejből nem tudom) szolgáltatásra katt és leállítás. Utána következő újraindításig nyugi van.
Sajnos nekem is csak rövid ideig van nyugi még ha POSReadyvel frissítem is, és fél nap Core2Quadon mire megtalálja, nagyon nem rétem rá foglalkozni vele mostanság... Le van tiltva.
P4-es laptopomon meg meg se próbálok már keresni, csak megfőzöm szegényt. Másik gép listáját tudom leszedni kézzel. -
Atomantiii
addikt
Az svchost.exe-t ki lehet valahogy kapcsolni, hogy ne keressen frissítést?
Az automatikus frissítés le van tiltva mégis mindig pörgeti a cpu-t 100%-on, feladatkezelőben ha kilövöm pár perc múlva újra visszajön.
SP3 van fent, internet explorert is frissítettem, illetve ezt is próbáltam de ugyanúgy keresi tovább.
-
King Unique
titán
válasz
Andralin
üzenetére
A magam részéről az előző válaszokban leírtam több dolgot is, ahogyan más szintén, de ha ennyire nem működik nálad ez az eszköz XP-vel, akkor egyéb ötlet nem nagyon van. Illetve, ha ugyanazon a gépen Windows 7-tel teljesen OK a külső HDD, akkor nyilván az XP-vel nem stimmel valami, valamint lehet nem szimplán csak a GPT a gond.
Egyébként, ha már úgyis multiboot megoldás van azon a gépen, akkor Windows 7-tel használható lett volna továbbra is a 4 TB-os M3 Portable. Az eszközkezelős screesnhot alapján pedig vannak más külső merevlemezeid, amelyek gondolom működnek XP-vel is. De nyilván az is egy opció volt, hogy megváltál tőle, a te döntésed.
-
brd
nagyúr
válasz
pibácsi
üzenetére
5 nincs, 0-3 van. Valaki félreértett valamit (te/más, aki hekkelte az OS-t/egy külső tweak program fejlesztője).
-
pibácsi
senior tag
Még egy kérdésem lenne: hogy tudom módosítani a virtuális memóriát az XP-n (lapozófájl)?
Üdv. Pibácsi
Bocsi, közben megtaláltam. -
pibácsi
senior tag
Volna egy kérdésem: az XP esetében a Prefetch beállításoknál nálam 5-ös szám szerepel. Azt olvasom, hogy ez 0-3 szám lehet. Mit jelenthet nálam az 5-ös szám? Ez nem rosszúl van itt beállva valamilyen oknál fogva?
Át akarom állítni 1-re, hogy kicsit gyorsabb legyen a gépem. Megtehetem?
Köszönettel várnám a válaszotokat.Üdv. Pibácsi

-
farkas-j
őstag
Újra feltenném a kérésemet. Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy Toshiba netbook-om amit NAS-ként, torrent kliensként és FTP szerverként használok. Windows XP Home Sp3 van rajta. Eddig gond nélkül működött rajta minden. Hálózaton belül sima Windows-os könyvtármegosztást használok. A megosztott könyvtárakra engedélyezve van az olvasás és az írás jog is. Itt jött a probléma. Kb két hete gond van vele. Az XP-s Toshibán megosztott könyvtárak továbbra is elérhetők a hálózaton, de megszűnt hálózatról az írási jog. A hálózatos gépekkel nem tudok az XP-s Toshiba megosztott könyvtáraiba írni, fájlokat bemásolni. Olvashatóak a könyvtárak, letölteni is tudok róluk, sőt törölni is, ám írni nem. Már kipróbáltam, hogy megszüntetem a megosztásokat majd újra megosztom őket írás joggal, de a helyzet változatlan. Két hete még működött. Az FTP-vel nincs probléma itt bármelyik könyvtár írható olvasható. Csináltam egy rendszer visszaállítást egy egy hónappal korábbi időpontra de a helyzet nem változott. Kikapcsoltam ideiglenesen próbára az ESET tűzfalat is, de így sem oldódott meg a probléma. A többi gépen egymás között tökéletesen működnek a megosztások, csak az XP-s Toshiba gajdult meg.
Mit kell tennem, hogy újra működjön hálózaton belüli megosztásnál az írás jog? -
Andralin
aktív tag
válasz
King Unique
üzenetére
Elnézést a zavaros infókért, tényleg összekavartam kicsit a dolgokat.
Többször is próbáltam konvertálgatni MBR és GPT között, és néztem, hogy mit látok XP alatt. Amikor a külső programokkal először néztem, akkor már visszakonvertáltam GPT-re és az akkori eredményt írtam itt le, elnézést.
Szóval amikor ismét MBR-re konvertáltam Win7 alatt és létrehoztam egy 2 TB-s NTFS partíciót, akkor a mindkét említett külső program felismerte NTFS-nek, sőt még meghajtó betűjelet is mutatott a partícióhoz! Viszont a Lemezkezelőben vagy a diskpart alatt továbbra sem jelent meg a HDD, és az adott meghajtó sem látszódott pl. intézőből.
Próbáltam még az MBR/NTFS partíciót töröli, majd újra létrehozni az Acronis Disk Director illetve a Gparted programokkal is. Az XP továbbra sem látta magát a HDD-t sem.
Viszont amikor ugyanezt megpróbáltam az EASEUS Partition Master programmal, akkor azt írta, hogy a műveletek elvégzéséhez újra kell indítani a gépet. Az XP boot közben pedig nekiállt megcsinálni a műveleteket, a végén ezt a hibát dobta:
"Failed to complete the batch operations! Update system information failed!"Szóval külső progik XP alatt szépen látják a HDD-t és az MBR partíciót, kezelni is tudják (megszüntetni, létrekozni), de maga az XP rendszere nem veszi be az egészet, nem hajlandó felismerni.
Esetleg még a fenti infók alapján valakinek lenne valami ötlete?
-
-
King Unique
titán
válasz
Andralin
üzenetére
"Unsupported GPT drive."
Ha GPT a lemez, attól még elvileg meg kellene jelennie a lemezkezelőben, illetve a rajta lévő kötetnek GPT-védőpartícióként. De azt írtad nemrég, hogy MBR a lemez, vagyis nem világos, hogy a külső programok miért GPT-lemezként ismerik fel. Viszont az nem derült ki, hogy hogyan lett újraparticionálva és valóban MBR-e. Ott van pl. a parancssorban a DiskPart, amivel ez megoldható, majd utána a kötet létrehozása stb. De nyilván külső particionáló programmal is. Sőt, azok az XP-vel ellentétben a particióeltolást is helyesen csinálják meg.
Az adatlap és a user manual amúgy Vista és annál újabb Windowst jelöl meg kompatibilis rendszerként. De rendszerint azért szoktak az ilyen eszközök XP-vel is működni, legalábbis jó esetben. Illetve mivel már megszűnt egy ideje az XP támogatása, ezért az adatlapokon sem mindig szokták már feltüntetni, mint kompatibilis operációs rendszert.
-
Andralin
aktív tag
válasz
King Unique
üzenetére
Külső programok alatt XP-vel:
- Acronis Disk Director és EASEUS Partition Master mindkettő felismeri a HDD-t mint Unsupported GPT drive.
- Seagate Seatools for Windows tökéletesen felismeri és listázza 4 TB-s GPT lemezként.A Seatools pontosan listázza a lemez sorozatszámát, a firmware revízió számát és ha egy lemez tesztet ráeresztek, akkor az sikeresen, hiba nélkül le is fut!
Szóval külső programok szépen látják és kezelik, csak az XP rendszer nem látja valamiért a rajta lévő partíciókat.
-
Andralin
aktív tag
válasz
King Unique
üzenetére
quailstorm, King Unique
A táp biztos nem gond, mert ugyanazon a gépen ha Win7 alá bootolok, akkor ott tökéletesen működik.XP alatt a Lemezkezelőben egyáltalán nem jelenik meg ez a HDD. Parancssoros diskpart alatt szintúgy semmi.
Az ECM-et próbaként feltettem és semmi nem változott.
Próbáltam egy laptopon és egy asztali gépen is XP alatt, teljesen ugyanaz a jelenség mindkettő alatt. Az asztali gépben van nekem is egy USB3.0 PCI-E x1 kártyám, abban próbáltam eddig. Átdugtam az alaplapba ingegrált USB2.0-s csatlakozóba, a jelenség változatlan.A laptopon van két külön bootolható XP rendszer is, külön partíciókon, mindkettő alatt ugyanez van.

Tehát ott tartok, hogy ez a jelenség fennáll két teljesen különböző HW-en, 3 különböző XP install alatt is. Mit csinálhatok rosszul, hogy nálam egyik XP sem ismeri fel, mikor elvileg MBR-ként tutira fel kellene ismernie?

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• Tilos a warez
• Tilos az OFF!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Suzuki topik
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Házimozi belépő szinten
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Windows 10
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- Hálózati / IP kamera
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- S. Mario PC! Hogy fusson a Super Mario! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP ProBook 650 G5 512 GB / 12HÓ Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPad Pro 11 M4 2024 256GB Wifi tablet extrákkal garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4533
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Egy esetben lehet mégis: ha domainben van a gép, és olyan policy vonatkozik a gépedre, amely visszaállítja a szolgáltatást futó állapotra.