Hirdetés
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- 10" alatt maradhat a Samsung harmonikamobilja
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Apple Watch Series 10 - évfordulós kiadás
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
A topic a Microsoft Windows 7 operációs rendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésekkel fogalkozik:
Gyakori hibajelenség: A Windows Update csak keres-keres (svchost.exe jelentős a processzorterhelés), de nem talál frissitéseket. Itt a megoldás (Az angol nyelvű forrásanyag: http://wu.krelay.de/en/ )
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krystal_s
addikt
válasz
Krystal_s #69196 üzenetére
Lejárt a szerkesztési idő.
Arra jutottam átlag használathoz rendszer alá egyértelműen jobb egy SSD.
Viszont én nagyon nem vagyok átlag felhasználó.Subnotebook monitorra kötve asztali gépként használva. Kb havonta indítom újra, altatni szoktam. Netezek, filmet nézek, zenét hallgatok és kb ennyi a teljes használat azon a gépen. Így lettem bizonytalan SSD kérdésben. Netezés közben elég sok adatot írnak a böngészők az adattárolóra, de a memóriában is tárolják. A net gyors. Ilyen esetben nem tudom éreznék-e bármilyen gyorsulást.
-
Krystal_s
addikt
válasz
ekkold #69187 üzenetére
Azt elfelejtettem említeni, hogy azt a notebookot soha nem mozgatom, fix asztali gépként van használva.
Dißnäëß: Köszönöm a részletes leírást. Hasznos volt.
Eddig külső HDD-t (és néha felhőt is) használtam biztonsági másolat, adattárolás miatt. De van olyan kb 5 éves notebookom, amit néha előveszek valami miatt.... Ilyen esetekben még nem találkoztam HDD romlással, adatvesztéssel.
Viszont olyat sokszor olvastam, hogy akár pár év múlva már nem olvasható az adat SSD-n. A Samsung, Kingston egyes szériák korai lassulási problémáiról is sokat lehetett hallani. Ilyenek miatt tartózkodtam eddig az SSD-ktől.King Unique: Köszönöm neked is.
"Továbbá a HDD-k tovább megőrizhetik áramtalanított állapotban az adatokat, míg egyes SSD-k kikapcsolt állapotban akár pár-néhány hét/hónap után "elfelejthetik"
Na igen pont ez zavar engem."a legjobb kombinálni az SSD és a HDD használatát, vagyis pl. rendszernek SSD, adattárnak meg HDD"
Igen, most ez a subnotebooknál (12" kis méret) nem megoldható. A másolatok külső HDD-n vannak, de azért nem szeretnék pár évente meghajtókat cserélgetni meghibásodás miatt.ui: Jó ilyet is hallani "nekem van 10 éves SSD-m is a legelső időkből." . Eddig ilyenről sehol nem hallottam, csak hogy pár évente le kell cserélni.
_DiEGO_: Már kezdtek meggyőzni, aztán írtad, hogy
"amire használod, nem vennéd hasznát SSD-nek"Köszönöm mindenkinek, aki hozzászólt.
-
_DiEGO_
őstag
válasz
Krystal_s #69186 üzenetére
Normális keretek közt természetesen igen , azaz jól szellőző ház, ne melegedjen 42°C fok fölé, hótstabil minőségi tápegység, és nem utolsósorban egy jó kis alaplap. Valamint természetesen a házat ne lökdössük/rugdossuk. Nem a gép tehet róla ha valaki balfa$z
SSD esetén van egy gyári TBW írási mennyiség, amit tuti hoznak. De itt is a jó konfig és a hűvösség nagyon kell/számít ! Csak ekkor tudják kiszolgálni a 100, 150, 300TBW idő vallumot/mennyiséget optimális állapotban. Onnantól már igen , romolhat, akár heti szinten is észrevehetően a kondíció és aztán a teljesítmény is. Emiatt is érdemes jobb minőségű SSD-t vásárolni. De amúgy elég jól bírják általánosságban.
Jelenleg nem érzem különösebben lassúnak a 7200 rpm-es hdd-t (i5 cpu, 8GB) , csak netezek azon a gépen. Újraindítgatni ritkán szoktam, altatom. Az adatok biztonsága fontosabb, mint a sebesség.
Épp ezért elég neked a HDD, mert csak netezgetsz vele. Sebesség me, is igazán mérvadó, amire használod, nem vennéd hasznát SSD-nek, azért meg hogy egy indításnál nyej 10mp előnyt, amiatt ne vegyél SSD-t ! Ha valaki játszik, főleg online és komoly játékkal, na ott már elhagyhatatlan az SSDés nem is főleg a jóval jobb sebessége miatt, hanem az elérési ideje miatt !
Egy hdd-n akár 10 év után is megvannak az adatok, ez igaz lenne SSD-re is?
HA, ha adattárolónak használod, akkor igen . Azaz egy külső USB-s házban van és csak akkor csatlakoztatjuk fel, amikor adatokat írunk rá, a munka végével meg le is kapcsoljuk a gépről, eltesszük a fiókba, vagy ki hova. -
King Unique
titán
válasz
Dißnäëß #69192 üzenetére
Igen, a home usereket általában nem nagyon érinti, + most az eredeti kérdésben is eleve konzumer, otthoni használatról, nem enterprise környezetről, nem adatközpontokról volt szó. Vagyis emiatt pont mellékes most a SAN, szalagos tárolás stb., meg amúgy olyan környezetben is bőven használatosak még a HDD-k, nyilván nem az SSD only megoldás jellemző ott sem.
A kérdező meg vehet a laptopba rendszermeghajtónak SSD-t, ha van ODD, de már nem használja, akkor adattárnak mehet a helyére HDD/SSD, vagy használat külső HDD/SSD meghajtót is. Illetve adattárnak inkább HDD-alapú megoldást, ha nagy tárolókapacitás kell olcsón, + ha szempont az előző válaszban említett adatmentés specifikus dolgok. -
ekkold
őstag
válasz
Dißnäëß #69192 üzenetére
Most, hogy így ki lett vesézve ez a dolog, akkor nézzük az eredeti kérdést: notebookba kell egy adatbiztonság szempontjából is jó meghajtó. Semmi RAID és hasonlók nem lesznek, és semmi extra fájlrendszer. Sima Win7-ről van szó, nyilván mezei NTFS fájlrendszerrel, egy notebookban. Szerintem ebben az esetben, a felhasználás módját is figyelembe véve, az SSD a jobb választás, és nem a HDD.
Az adatmentés HDD/SSD esetén átlag usernél szóba sem jön, mivel a legolcsóbb is 300000Ft körüli költségről indul, a felső határ pedig a csillagos ég, tehát az hogy a HDD sérülése esetén az adatmantés jó esetben csak 300000Ft, SSD esetében pedig félmillióról indul, nem hiszem hogy olyan tényező amit a fenti esetben figyelembe kellene venni. Nyilván lehetne még olyan eseteket felsorolni ahol a HDD előnyben van valamilyen szempontból, de jelenesetben (notebookba rendszermeghajtó) nincsenek ilyen szempontok.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
King Unique #69191 üzenetére
Kicsiben igen. Multi tier esetén meg SSD -> HDD -> szalag a mentések útja, különböző időintervallumokra. Van, amikor big data / analitika miatt gyorsan kell egy egész elmúlt évbe benézni, akkor jól jön valami marhagyors SAN, tele SSD-vel és HDD-vel. A pár havi infók SSD-ről jönnek, .. de ez már eltérő, felhasználásfüggő. Az idő közben telik és előbb utóbb a csak-SSD verzió is lecsorog elég hamar HDD-re, majd onnan jóval később szalagra. De ez itt egy ph népét nem nagyon érinti.
-
King Unique
titán
válasz
Dißnäëß #69190 üzenetére
Ahogy írod, egyes HDD-knél, meg Enterprise kategóriás sorozatoknál, modelleknél, de korántsem mindegyiknél, ellenben SSD-knél inkább jellemzőbb a beépített titkosítás. Meg attól még ugyanúgy érvényesek azok, amik adatmentéses oldalról le vannak írva az előző válaszban, ahol a HDD-kről történő mentés általánosan kiforrottabb, mint SSD-kről, olcsóbb lehet, stb.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
King Unique #69189 üzenetére
Adatmentés, belső titkosítás, SSD: ez Enterprise HDD-knél is megvan, legtöbb HDD self encrypting, azaz eleve titkosítva ír a firmware a felületre és amikor kukázza a cég a HDD-t X év múlva, egyszerűen csak egyetlen paranccsal "törlik" a diszket. Nem fizikailag, hanem logikai szinten. Semmi nullával teleírás meg ilyenek. És úgy megy a "kukába".
-
King Unique
titán
válasz
Itt egyrészt Windows & SSD témában már Sinofsky is leírta egy 2009-es cikkben, hogy a W7-nál sem szükséges különösebben semmilyen erőltetett letiltás, kikapcsolás áthelyezés az SSD miatt, meg a másik Windows topikjában is el lett magyarázva. Vagyis pl. az ilyen és társai írásokban javasolgatott "optimalizálások" totál feleslegesek, vagy egy részük max. csak opcionális, mintsem kötelező.
A HDD & SSD meghajtókon történő adattárolás témában az igaz, hogy a HDD-k érzékenyebbek az egyes külső hatásokkal (pl. rázkódás. leejtés) szemben és ilyen téren valóban strapabíróbbak az SSD-k. Viszont adatmentéses oldalról nézve az SSD-kről történő adatmentés a belső titkosítás, kontroller esetleges hibája stb. miatt problémásabb és költségesebb lehet, valamint a megbízhatóságuk is kérdéses egyes gyártóknál a silány alkatrészek miatt, amiről a téma topikjában is volt szó. Valamint ha SSD-ről törölsz egy fájlt és utána lefut a TRIM, akkor azt már nem lehet érdemben visszaállítani, illetve lementeni, ellenben HDD-nél igen (példa). Továbbá a HDD-k tovább megőrizhetik áramtalanított állapotban az adatokat, míg egyes SSD-k kikapcsolt állapotban akár pár-néhány hét/hónap után "elfelejthetik" (példa).
Vagyis ezek alapján én azt nem feltétlen mondanám, hogy az SSD-k általánosan annyival tartósabbak és megbízhatóbbak hosszú idejű adattárolásra, mint a HDD-k.Illetve ha a hosszú idejű adattárolás a cél, akkor ott pont az a lényeg, hogy egyrészt legyenek biztonsági másolatok több offline és/vagy online tárolón, másrészt időként újabb és újabb másolatokat kell készíteni megelőzvén a régi tárolók esetleges meghibásodása miatti adatvesztést.
Az meg nyilván evidens, hogy OS, illetve Windows alá rendszermeghajtónak jobb és gyorsabb az SSD, azt érdemesebb használni HDD helyett. Viszont ha fontos adatok hosszú idejű tárolása a cél, akkor már nem feltétlen az SSD only megoldás a legjobb, lásd az előbb leírtakat. De ez nem jelenti azt, hogy le kell mondani az SSD-ről, a legjobb kombinálni az SSD és a HDD használatát, vagyis pl. rendszernek SSD, adattárnak meg HDD és SSD, illetve HDD, ha nagy tárolókapacitás kell olcsón. Meg amúgy is több biztonsági másolat kell a fontos adatokról, több fizikai meghajtóra mentve. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Szerintem a legtöbb földi halandónak, otthoni és fél-pro felhasználónak édesmindegy, min tárol, hogy meglegyen 10 év múlva is az adat. Enterprise berkekben már más téma, de ott máshogy is kezelik a kérdést (több tier-es backup rendszerek).
Őszintén: nekem van 10 éves SSD-m is a legelső időkből. És nemrég került elő egy 128 megabájtos (!!) pendrive-om, PNY márka, rajta olyan dinoszaurusz korú jpeg-ekkel családról, meg 1-2 ősrégi excellel az akkori, már rég eladott autóm felújításával kapcsolatban, hogy csak pislogtam, hogy az a pendrive még kifogástalanul működik.
Hogy ezt miért írom le ? Hogy megnézzük, mi is az SSD lényegében: tömény elektronika. Elég egyszer rosszul rádugni valamire, vagy rossz tápos gépbe tenni és megdöglött minden rajta. Ezzel szemben a HDD ? Nos, ott az adatmentőknek van még némi esélye bármire is, ha ugyanilyen szar helyzetben a saját elektronikája elszáll. Feltéve, ha nem öntitkosító fajta Enterprise HDD, amin ez be volt kapcsolva, éssattöbbi... de általában otthoni HDD-k nem ilyenek, vagy nincs használva ez a funkció.
A másik az adat integritás: az lesz-e vajon 10 év múlva, amit visszaolvasol a tárolóról, amit kiírtál oda ? Mi garantálja a bit helyességet ? HDD-k jó részén nincs semmilyen ellenőrző algoritmus az elektronikában/firmware-ben (a tévhittel ellentétben), ami azt garantálná, hogy egy pici felületi akármi miatt kiderüljön, hogy egy beolvasott 0 az valójában nem 0, hanem 1 kéne, hogy legyen. És vannak olyan HDD-k, amikben van hibajavítás ilyen esetekre is és ha a felület olvasható egyébként, nem totálnullára sérült, akkor ezt ki tudják küszöbölni és kis mértékig korrigálni, így a visszaolvasott adat integritása megőrizve.
Egy legalább kétlemezes raid felállásban ez már egyszerűbb, mondjuk ZFS fájlrendszerrel, de a dm-integrity is tud ilyet Linuxon, meg az MS féle ReFS is. Azaz logikai, fájlrendszer szinten is kell biztosítani adat integritást, nem csak hardver szinten dobálózni, hogy vajon HDD vagy SSD jobb-e hosszútávon. Ha nincs benne ellenőrzés, egyik sem, és mindkettő állatfajból vannak beépített ellenőrzéssel rendelkező példányok, náluk több esély van bármire is.
Számomra döglött vita, melyik megbízhatóbb 10 év múlvára, amolyan időkapszula üzemmódra. Ha el is kell érni az adatot 10 év alatt többször is, nem pedig csak elásni a földbe, akkor pedig a sebesség miatt SSD, de lehet kombinálni HDD-vel is, ekkor az SSD egyfajta cache funkciót lát el, illetve természetesen gondoskodni az adatintegritásról, akár több fizikai motyón tárolni integritást garantáló módszerrel az adatot, legyen az akár fájlrendszer és/vagy logikai kötetkezelő, akár egy sima ZIP-elése az adatoknak több kisebb darabra, hiszen ott is maga a zip ellátja ellenőrzőkkel, persze adatkinyerés ilyenkor +1 lépéssel kényelmetlenebb, nem on-the-fly.
Egy szó mint száz, aki tényleg amiatt aggódik, hogy melyik típusú tárolón marad meg legjobban az adat, annak rossz hírem van: ha csak egyet használ abból, raid1 nélkül, nincs jó válasz a kérdésre.
És szokták mondani, hogy a raid rendelkezésre állást növel, nem helyettesít backup-ot. Ez igaz, viszont az adatintegritás garantálásához szükséges minimum 2 eszköz megléte. Szóval ha biztosra akarnék menni, akkor 2-4 lemezes raid1-re szavaznék ZFS-el és úgy, hogy mondjuk 4 eszköz esetén 2 lehet HDD, 2 pedig SSD, mind a négy tök különböző márka és modell, elég ha csak a méretük egyezik, így csökkentve a gyártási szórást és esetleges gyári szériahibák előjövetelét. És miután megvan egy ilyen komolyabbka (semmi extra) raid tömbre a mentés, el lehet őket oxigénmentesen zárni egy betonbunker mélyére. Jó lesz az adat rajtuk 10 év múlva is.
Normál felhasználásnál nem is beszélgetnék adatintegritásról, hanem mennék simán SSD irányba a sebessége miatt, lásd előző hsz, és a fontos adatokat kitenném külön erre a célra létrehozott kis NAS-ra, vagy ilyen ideiglenes (majd elásott) ZFS "raid" tömbökre.
Magánvélemény.
-
ekkold
őstag
válasz
A notebook szerintem kimondottan az a kategória, ahol az SSD az ajánlott. A HDD érzékeny a mechanikai hatásokra (oldalbakoccintás, mozgatás bekapcsolt állapotban) és érzékeny a mágneses terekre is (pl. metro/villamos motorkocsi, trafóház mellett stb.) Az SSD nagységrendekkel hibatűrőbb az ilyen helyzetekben. Ettől függetlenül bármelyik, bármikor elromolhat, de ha az esélyeket nézzük, átlagos használat mellett, szerintem akkor is az SSD a nyerő.
Notebook és akkumulátoros üzem esetén az energiafogyasztás sem közömbös, ez megint az SSd felé billenti a mérleget (ha nem is adatbiztonsági szempontból).
Azonkívül jelenleg is zuhanórepülésben van a HDD-k gyártása, és az eladások forgalma, pár év múlva fel sem fog merülni ilyen kérdés.... -
Krystal_s
addikt
válasz
_DiEGO_ #69185 üzenetére
"Az SSD nem HDD , ezért fontos adatokat ne itt tároljunk, törlés adatvesztés után nem úgy van mint HDD esetén hogy az az adatok visszaállítása. "
Erről az SSD vs HDD témáról most eszembe jutott egy beszélgetés egy másik topikból.
Teljesen hülyének nézték azt, aki szerint egy HDD megbízhatóbb hosszabb távra. Valóban hülyeséget írt?Számomra az adatok, megbízhatóság, tartósság fontosabb a sebességgel szemben. Nem igazán tudok dönteni, ha cserélnem kell egy notebook HDD-t, akkor mit érdemes vennem? 7200 rpm HDD-t, vagy egy SSD-t? Jelenleg nem érzem különösebben lassúnak a 7200 rpm-es hdd-t (i5 cpu, 8GB) , csak netezek azon a gépen. Újraindítgatni ritkán szoktam, altatom. Az adatok biztonsága fontosabb, mint a sebesség.
Több topikban is egyértelműen az SSD-t ajánlják és lenézik a HDD-ket.
Valóban a mostani SSD-t tudnak olyan tartósak és strapabírók lenni, mint egy HDD? Egy hdd-n akár 10 év után is megvannak az adatok, ez igaz lenne SSD-re is?
Elnézést az OFF miatt, talán belefér úgyis Win7 lenne rajta. -
_DiEGO_
őstag
válasz
gregory91 #69184 üzenetére
Sőt egyenesen NEm ajánlott, inkább tiltott a töredezettségmentesítés SSD-n, ki kell kapcsolni még az ütemezését is. Arra ott a saját áramköre ami ezt a funkciót figyeli és ha kell, rendezi.(TRIM)
Indexelést is szintén tiltani.
Az SSD nem HDD , ezért fontos adatokat ne itt tároljunk, törlés adatvesztés után nem úgy van mint HDD esetén hogy az az adatok visszaállítása. -
-
carr
őstag
sziasztok!
van egy fusi V6535öm, amit nem tudok biosból indítani mint az ősrégi Dell Inspiron 1300at.. (seed) Utóbbit hivatott váltani. Letöltöttem egy programot, (win7x64), már mindent belőttem, de nem jelentkezik be, akárhogy állítom, a login screen.
Ergo megy magában a gép, míg be nem lépek manuálisan, egérrel teamviewer-el, vagy azért megy a seed a háttérben?
A program. http://www.lifsoft.com/
(Nem megy még mindig a kattintós linkbeszúrás?)
Ha újraindítom a gépet, a login screen van csak. Nincs jelszó, és 1 user van, admin módban, nincs semmilyen más user, már minden beállítást megnéztem, azt a plwiz bigyót is. nincs pipa sehol, regisrty-t nem túrtam.
Mi lehet? A program szórakozik? Köszi.szerk. Kipróbáltam, h uninstall a programot, és nem kér logint restart után, de még mindig kérdés hogyan oldom meg, hogy este lenyomja magát sleep, vagy hibernálásba, reggel meg elindítsa magát, és belépve induljon, ne loginscreenezve...
-
peter889
őstag
válasz
Dißnäëß #69178 üzenetére
Persze, Win7-et akarnék az SSD-re.
Lehetőleg úgy, hogy 2 partíciója legyen, egyiken Win7-tel, másikra tenném az XP-t. Az Xp-t azért, mivel a kormányom a régi rendszerek híve. Még sok éve vettem egy Microsoft kormányt.De a tuti a Win98 lenne számára. :)
Nem mintha túl gyakran játszanék.Persze, hogy félek a RAID tömb miatt, azért is akarok váltani. 2 hónappal ezelőttig azon volt a Win7 is, míg le nem gyalulta vélhetően a Nod32.
-
w.miki
veterán
Win7 - Honor 8 file-átvitelt szeretnénk, ahhoz milyen driver-t, vagy frissítést kell feltenni?
Magától valamiért nem ment -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
peter889 #69176 üzenetére
Egyébként mit tennél az öreg vasra, egy Win7-et ? (Jól értjük az eredeti célt ?) Az SSD-re, mint C: meghajtó, tehát rendszer. (Legalábbis vagy az egész, vagy egy része, egy partíció).
Az adatlapodra nézve:
ASRock 960GM-GS3 FX, Athlon II X2 240e, Sapphire HD 5670, 4GB Kingmax Nano Gaming 1600MHz, Chicony Hipro 380W, 2 db. WDC WD5000AAKX (RAID 0), Maxtor 80 GB DiamondMax Plus 9, Samsung SyncMaster 2693HM, SSD: SAMSUNG 256GB 860 PRO SATA 3 2.5", Notebook: HP 255 G4, Op. rendszer: Windows 7 Ultimate (64 bites)Ebben látok egy veszélyt, kiemeltem vastaggal. Ennek kapcsán:
A RAID tömb nekem egyelőre kelleni fog adattárolásra is, míg nem veszek egy nagy HDD-t (Pl. WD RED 2 TB), hogy róla az cuccokat lementsem.Nem félsz, hogy ha egyik HDD-d megdöglik, ugrik minden adatod ezen a raid0-n, akkor is, ha a másik HDD jó marad ?
Az egyetlen Pendrive-om, amin most a Win7 van, azt hiszem, NTFS fájlrendszerű, mivel korábban HD filmhez használtam. Még akkor azzal is pepecselni kell majd...
Szerintem nem, valszeg jó az, ha telepítőig eljutottál vele. -
ekkold
őstag
Az oprenden elérhető Win7 AIO letölthető (állítólag) a majomparádé torrentoldalról is. Nocore-on és bithorlo-n valamiért tiltott.
Próbaképpen feltelepítettem, és egy érdekes tapasztalat (persze lehet, hogy ez csak nekem ujdonság):
Rufus-al készítettem el a boot pendrájvot. Ha a pendrájv írásakor GPT particiós sémát választok, akkor telepíteni is csak GPT particiós táblára lehet róla. Ha a pendrájv kiírásakor
MBR particiós sémát állítok be, akkor csak MBR particióra lehet telepíteni a pendrájvról! amúgy mindkét megoldás jól működik. -
peter889
őstag
válasz
King Unique #69175 üzenetére
Köszönöm az információkat Mindenkinek, de egyelőre nem vagyok embere az SSD meghajtó életre keltésének.
Túl fáradt vagyok hozzá.
Pihent fejjel újra nekikezdek újra átolvasom az itteni hsz-eket és a Biost is megpróbálom majd frissíteni.Más gépbe nem tettem. Nem tudom, hogy az előző tulaj hogyan használta. Futárral kaptam. Innen az Apróról vettem.
Nem tudom, mi lehet rajta, amit az általam írtak nem látnak.
Az SSD meghajtó előző tulaja tőlem igen messze lakik.
Úgy érzem, amúgy semmi baja a meghajtónak.SATA negyedleges portban működött nálam (csak ott volt hely), de az előbb átettem a SATA elsődlegesbe. Újra próbálkoztam, semmi sem változott.
Rém lassú a Pendrive általi bottolás.Nem tudom, hogy nem lehet-e a szám. gép bekapcsoláskor előhívható RAID menürendszerben kellene-e valamit állítani?
Bár sem tudom, hogyan lehet előhívni, melyik gombbal. -
King Unique
titán
válasz
_DiEGO_ #69172 üzenetére
De, nyilván a W7 telepítője is tud W10 után W10 által létrehozott partíciót törölni! Itt max. az előző válaszban említett tárolókészlet lehet problémás, de egyelőre arról sincsen semmilyen információ, ez is vsz egy többkörös strory lesz.
A BIOS meg vsz nyilván "látta" nála a HDD-t is, viszont ha összevissza lett állítgatva a CSM/UEFI és IDE/AHCI/RAID mód, nem passzolt az XP-telepítéshez, akkor nem meglepő, ha nem bootolt. Legalábbis szvsz valami ilyesmiről lehet szó. -
_DiEGO_
őstag
válasz
peter889 #69161 üzenetére
BIOS felismeri az SSD meghajtót, viszont a HDD-re telepített XP-m nem látta. Nem tudom, miért nem látta.
Minduntalan ezt a hibát írta ki: "A telepítő nem tudott új rendszerpartíciót létrehozni vagy egy meglévőt keresni.Nemár , ez most komoly
Nem is Win 7
És csodálkozol hogy fejlettebb Windows rejtett partíciós tábláit nem tudja törölni, főleg ha az XP Fat32-es rendszeren megy.
Win XP és az SSD esete. Nem lehetetlen de nem úgy... -
_DiEGO_
őstag
válasz
peter889 #69164 üzenetére
Az ugye teljesen lényegtelen, hogy melyik SATA portba csatlakoztattam az alaplapon az SSD meghajtót?
Dehogy mindegy ! ! !Csakis az első kettő valamelyikén legyen ! Azaz a 0 vagy 1 Sata csatiba !
És akár SSD vagy HDD-ről van szó ! A többi sata csatira háttértárolóknak. De oprendszer semmiképp ne hátra.
Mert az Ultimate mindent tud , mi ?Win 7 nem tud Win 10 után Win 10 által létrehozott partíciót törölni !
-
peter889
őstag
válasz
Dißnäëß #69167 üzenetére
Köszi a tippet, a loptopomról írok, amin Win10 van. Már eleve Win10-zel kaptam.
Megpróbálom majd akkor pihent fejjel megcsinálni, amit írtál.
Annál is inkább, mivel még Biost sem frissítettem soha, de valamikor el kell kezdeni. :)
Az egyetlen Pendrive-om, amin most a Win7 van, azt hiszem, NTFS fájlrendszerű, mivel korábban HD filmhez használtam. Még akkor azzal is pepecselni kell majd... -
King Unique
titán
válasz
Jó, de az előző válaszban említett egyéb dolgokat is megnézed?
Nem lett SSD az előző tulaj által, vagy általad a másik gépen tárolóhelyként beállítva, nincsen rajta tárolókészlet, mint a linkelt példában, ahol szintén ilyen hibaüzenet volt és akkor nyilván nem lehet rá telepíteni? Vagyis megnézed a másik gépen és ha igen, akkor eltávolítod a meghajtót a tárolóhelyek közül.
Az SSD normál törléséhez meg nyilván totál felesleges a Linux és a dd, másik pendrirve-ról annak bootolásával szórakozni, amikor ott a Windows-telepítő és annál a DiskPart clean /clean all parancs. Meg ha már fullos törlés, akkor SSD-nél eleve Secure Erase-t kellene csinálni a gyártó célprogramjával, vagy egyéb módon (bővebben), nem pedig szektoronként fullra teleírni és ezzel belerakni X GB / TB felesleges írást...Ha egyazon lemezre, vagyis az SSD-re lesz telepítve a W7 és az XP is, akkor meg a W7 telepítőjével kellene particionálni, mint már előzőleg említve volt. Az igazi az ACHI mód lenne, az a javasolt, de az buta XP miatt az IDE lenne az egyszerűbb. Viszont akkor az utóbbinál az NCQ eleve kiesik, a TRIM viszont működhet a W7 beépített, szabványos driverével. Az XP-nél meg úgyis mindegy, mert az már a TRIM-et sem ismeri, támogatja.
-
zolee001
őstag
válasz
Dißnäëß #69165 üzenetére
Fogod a telepitöt,bebootolsz
A nyelvválasztásná nyomsz egy shift+F10 (bejön a cmdÜ
Diskpart
List disk-kijelölöd szám alapján a lemzedet
Clean all
Create partition Primary size=6000
Select Partition =1
Active
Format fs=ntsf quick
assign
exit
navigálj a pendrivodra cd d: vagy ami a jele
xcopy d: c: /e /h /kbootsect /nt60c:
bootsect /nt60c: /mbrPendrive ki majd restart és indul a windows telepitöd
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
peter889 #69166 üzenetére
Szóról szóra írtam le a lépéseket, az ég világon semmi mást nem kell tenned Linux alatt sem
Ne félj tőle. HDD-t húzd le, csináld meg a lépéseket, boot-olj be egy Pendrive-ra kitett Ubuntuval és menj végig azokon, amiket leírtam, le kell totál pucolnod az SSD-t.
Most milyen élő, feltelepített rendszerről írsz ? (XP?)
- 4db SATA2-es portod van, nem hiszem, hogy allergiás lenne a Samsung SSD-re (de láttunk már karón varjút, tény)
- legfrissebb elérhető BIOS 1.40-es, és bár csak egy Windows 8-os dolgot változtat hivatalosan, én meg arra láttam már példát, hogy javítottak mást is (amit esetleg nem akartak annyira nagy dobra verni, vagy apróság). Frissítenék egy BIOS-t erre a legkésőbbi 1.40-esre, ha meg tudod tenni. Utal az Instant Flash-re, az mindig biztonságos, BIOS-ba bemenve flash-eled fel őt az újabb verzióval, amit egy FAT32 formázott pendrive-ra letöltesz előtte az oldalról. Ehhez már nem fog kijönni több újabb BIOS, legalább a legkésőbbin leszel. [link] Természetesen megy a Windows Flash módszer is (gondolom). -
peter889
őstag
válasz
Dißnäëß #69165 üzenetére
Ok, köszi. Csak ezért próbáltam ki az IDE módot: [link]
Ha valakinek van még valami ötlete, amivel elkerülhetném a Linuxot, szívesen veszem.
Ugyanis soha életemben nem használtam Linuxot.Azon gondolkodok, hogy ha a Win7-et először HDD-re telepíteném, akkor a feltelepített Win7 orvosolhatná-e a problémát?
Ja, az ugye nem probléma, ha ez a Win7-em van?: "Microsoft_Windows_7_Ultimate_SP1_x64_MSDN_HUN"
Köszönöm előre is.
-
peter889
őstag
válasz
Dißnäëß #69162 üzenetére
Köszi szépen az igényes hozzászólást, majd megpróbálom megcsinálni.
Ja, és a SATA Operation Mode-ot IDE beállítással is kipróbáltam, de semmi sem változott.
Az ugye teljesen lényegtelen, hogy melyik SATA portba csatlakoztattam az alaplapon az SSD meghajtót?(#69163) w.miki, köszi a tippet, de még soha nem telepítettem linuxot. Ha minden kötél szakad, megpróbálhatom.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Figy, nagyonegyszerű dolgot mondok Neked, túl sűrű az erdő a sokféle ilyen-olyan eszközzel és ez nem válik feltétlen hasznodra.
Kövesd ezt kb:
1. www.ubuntu.com - töltsd le az Ubuntu telepítőt (iso fájl, live CD)
2. https://rufus.ie/ - töltsd le a Rufus-t.
3. rufus-al írd ki pendrive-ra az 1-es pontban leszedett linux live CD-t. Ez egy pendrive-ról, memóriában futó linux lényegében, érintetlenül hagy minden egyebet a gépeden. (addig, míg el nem kezded nyomkodni, lásd később)
4. boot-olj be erről a pendrive-ról, a korábban említett CSM módban, ha XP-t is akarsz, de a törlés szempontjából mindegy, csinálhatsz UEFI módú boot-ot is. Mindkettőt tudja a pendrive-ra kitett live linux.
5. Ha bejött a grafikus felület és csend van, fentre keresőbe írd be, hogy "terminal" és kihoz ilyen XTerm és hasonló dolgot, nyiss egy terminál ablakot.
6. Írd be:
ls -Gg /dev/disk/by-id
(Az első betű kis "L", nem nagy "I").
Ez kilistázza az SSD/HDD-idet, particiókkal együtt.7. Keresd meg a listában az SSD-det, ata-......... verziók között. A többi tétel (ami nem ata), ne érdekeljen, most nem fontos. Az SSD márkájából, szériaszámából, ilyesmikből látni fogod, ata-...... micsoda a neve (például nálam az Intel SSD úgy szerepel, hogy ata-INTEL_SSDSC2BW240H6_CVTR5374012Z24)
8. Meg fogod találni egyértelműen az SSD-det. Ha van partíció rajta, azt ezután jelzi, hogy ata-...........-part1, -part2, stb... nem kell foglalkoznod velük, ha úgyis törölni akarod az egész SSD-t.
9. Jön a törlő parancs:
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/disk/by-id/ata-................. bs=1M count=1024Pontozottra jön az SSD-d azonosítója, esetleges -part.. -ok nélkül. "ata" beírása után TAB-ot nyomj és listázza az opciókat, így nem gépeled el
aztán első karakter leüt és TAB .. esetleg még egy karakter az SSD-d azonosítójából és TAB .. Ha véletlen sem a HDD-det adtad meg neki, hanem az SSD-det, akkor ENTER a parancsra. Ez 1 megás lépésekben villámgyorsan felülveri az SSD-d első 1 gigáját nullákkal, így teljesen törölve minden korábbi MBR/GPT lehetséges nyomát.
10. Ha megvan, az SSD-d eleje törölve. (Ha az egészet akarod, amit szerintem felesleges, akkor a "count=1024" -et vedd ki a parancsból és törli "ütközésig"
)
11. sudo reboot
Újraboot-olod a gépet, mehet a kívánt XP/Win7 telepítő, nem fog hápogni az SSD-dre.Ha ultrabiztosra akarsz menni, hogy véletlen sem törölsz fontos adatot tartó HDD-t, húzd le a pendrive-os linux boot előtt, akkor tényleg légynek sem ártasz.
12. Törlés után Windows, lemezkezelő, diszk inicializálása (legalábbis 7-ben emlékeim szerint ilyesmi van, aztán már partícionálható, formázható, stb). Ha raid-ezel, akkor BIOS-ban RAID-et állítani, ha nem, akkor inkább ne, mint igen, így marad AHCI-n.
Good luck
-
peter889
őstag
válasz
King Unique #69160 üzenetére
Köszönöm az igényes választ, de sajnos a probléma fennáll.
Alaplapom típusa: ASRock 960GM-GS3 FX
SSD meghajtó: SAMSUNG 256GB 860 PRO
Az SSD meghajtót használtan vettem, innen az apróról, megbízható eladótól.
BIOS verziója: 960GM-GS3 FX P1.30
Gondolom ez akkor nem UEFI BIOS.Teljesen töröltem az SSD meghajtót a Windows-telepítő grafikus felületén, hiába.
Többször is kipróbáltam. Újraformázásokkal és anélkül is.Minduntalan ezt a hibát írta ki: "A telepítő nem tudott új rendszerpartíciót létrehozni vagy egy meglévőt keresni. További információt a telepítő naplófájljaiban talál."
Egyéb részleteket, hibakódot nem ír.
Ezeket a naplófájlokat a telepítő a Pendrive-ra írja rá?
Próbáljam megnézni?Utóbbi próbálkozásaimkor az összes HDD-t leválasztottam (SSD meghajtó maradt).
A Biosban a SATA Operation Mode beállítási lehetőségei: IDE, RAID, AHCI
Ez előbb RAID-ra volt állítva, de aztán AHCI-vel is kipróbáltam, de ugyanazt az előbb írt hibaüzenetet kaptam.
A RAID tömb nekem egyelőre kelleni fog adattárolásra is, míg nem veszek egy nagy HDD-t (Pl. WD RED 2 TB), hogy róla az cuccokat lementsem.BIOS felismeri az SSD meghajtót, viszont a HDD-re telepített XP-m nem látta. Nem tudom, miért nem látta.
Mitévő legyek?
Köszönettel várom a választ.
-
King Unique
titán
válasz
peter889 #69154 üzenetére
A GPT problémára az a megoldás, ami egy másik válaszban le van írva. Vagyis vagy teljesen törölni a célmeghajtót a Windows-telepítő grafikus felületén / parancssorában, vagy az UEFI BIOS-ban UEFI-re állítani a bootolást. De a legacy W7-nél az UEFI-s telepítés eleve problémás lehet (példa), ezért ilyenkor inkább a Legacy/CSM mód, illetve a törlés/konvertálás a célszerűbb. A muzeális, kőbuta XP meg konkrétan labdába se rúg az UEFI-nél, ezért annál eleve csak a CSM szerinti telepítés jöhet szóba.
Amúgy meg ha veszel egy SSD-t újan, akkor az gyárilag eleve inicializálatlan és particionálatlan, vagyis nem teljesen világos hogyan sikerült rá összehozni a GPT-t...Ha használtan, másodkézből lett véve és az előző tulaj elfelejtetett törölni, akkor már reálisabb. De akkor az is kérdéses, hogy egyáltalán jó-e az SSD, nincs-e valamilyen hibája, ami akár a telepítési problémát is magyarázhatja...
"A telepítő nem tudott új rendszerpartíciót létrehozni vagy egy meglévőt keresni..." hibaüzenetet kaptam."
Akkor ott van ilyenkor alul a részletek, ami megmutatja, hogy pontosan mi a gond, milyen hibakód, stb. Ahol ha a lemez teljes törlése nem használ, akkor szoftveres oldalról még az szokott gondot okozni, ha előtte másik gépen, másik Windowson esetleg tárolóhelyként lett beállítva a célmeghajtó, azaz az SSD (példa). + Régi hardver, illetve régi BIOS-verzió + újabb típusú SSD párosításnál akár inkompatibilitás is előfordulhat (példa).
Hardveres oldalról meg az, ha a telepítésnél a telepítési adathordozón (pendrive) kívül pl. egyéb USB-s tárolóeszköz, vagy akár másik belső meghajtó (HDD) is csatlakoztatva van, amiket ilyenkor nyilván el kellene távolítani a telepítés idejére. Aztán még az, ha az SSD-nél csatalakozási probléma (port, kábelek) van SATA-n, vagy magával az SSD-vel van gond."Vagy talán az alaplapom BIOS-ában kéne valamit állítani?"
Az előbb leírtak értelmében a 2 legacy Windowshoz mindenképpen Legacy/CSM szerinti bootolást és telepítést, pláne ha dual-boot megoldás a cél egyazon rendszermeghajtóra telepítve. Aztán az SSD, illetve az NCQ és a TRIM miatt lehetőleg AHCI módban kellene telepíteni, de az a buta XP-nél macerásabb lehet, ami már előzőleg is említve volt.
-
peter889
őstag
válasz
Doky586 #69155 üzenetére
Kipróbáltam, de sajnos "A telepítő nem tudott új rendszerpartíciót létrehozni vagy egy meglévőt keresni..." hibaüzenetet kaptam.
Amikor pedig létrehoztam a partíciót, és utána próbáltam rá telepíteni a Win7-et, ugyanazt a hibaüzenetet kaptam. Formázás után is ugyanazt.
Mit kéne tennem?Köszönettel várom a választ.
-
-
peter889
őstag
válasz
King Unique #69026 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm az eddig infókat Mindenkinek, de sajnos újabb probléma adódott:
Szóval megvettem az SSD meghajtót, és csak most volt energiám eljutni odáig, hogy betettem a gépbe, és amikor a Win7-et szerettem volna rá telepíteni Pendrive-ról, "a Windows nem telepíthető erre a lemezre. A kijelölt lemez GPT particionálási stílus szerinti." hibaüzenetet kaptam.
Neten próbáltam utána nézni mi a teendő, és egy régebben az egyik HDD-mre telepített WinXp-vel próbáltam az SSD-t átkonvertálni (vagy minek nevezik), de sikertelenül jártam.
Más op. rendszerem nincs a gépen.Ill. a HP 255 G4 notebookomon van Win10, de gondolom, csak egy Sata csatlakozója van, tehát nem tudom oda betenni az SSD-t a gépben lévő HDD mellé.
A Win7 telepítőjével töröltem az SSD meghajtó partícióit és újraformáztam, de semmi nem változott.
Vagy talán az alaplapom BIOS-ában kéne valamit állítani?
Hogyan tudnám az SSD meghajtót a Win10 és az Xp számára is kompatibilissé tenni?
Köszönöm szépen előre is.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
w.miki #69141 üzenetére
Amúgy ezt sosem értettem, mi az, hogy ncore-on nem engedélyeznek dolgokat ? Mármint így "cenzúra" szerűen. Az az egész portál eleve csutka illegál mint az állat, ha szabályosan oszt meg ott valaki egy adott dolgot, nemtök8, mi az ? Oké, gyerekpornó és társai tényleg ne, na de egy W7 AIO ? Dafuq.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• A topikban Alapelveink értelmében tilos a warez témák tárgyalása!
• Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
• Tilos az OFF!
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! AMD!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest