- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Hová lett 1000 mAh?
- Fontos fejlesztéssel érkezik a Galaxy A17 5G
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
-
Mobilarena
Ezt érdemes elolvasni: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
"Még a W7-et is támogatja a legújabb Firefox"
Dehogy támogatja a legújabb (130.0.1), max. csak a 115-ös ESR, aminek a támogatása pont most szeptemberben fog megszűnni, azaz már lényegében az sem támogatja a jövőben.
A netbankolásnál meg ugye eleve kétfaktoros azonosítás van már egy ideje a legtöbb banknál, vagyis pl. az okostelefonra küldött megerősítő kódra is szükség van egy utaláshoz.
-
"Még a W7-et is támogatja a legújabb Firefox"
Nem, nem támogatja -
törölt tag
Nincs pézzem új gépre. Egyszerű feladataim vannak, de erről a gépről bankolok is. Kellenek még sokáig a biztonsági frissítések.
Még az jutott eszembe, hogy régen, még a w7-nél valami bootvírusom volt. Nem indult a gép. Linuxot telepítettem mellé és a grub indította el a windowst. Régen volt, de lehet itt is így lehetne elindítani a 24h2-es által letiltott indulást?
-
King Unique
titán
"Márpedig megszűnnek a partíciós táblák és kötet(ek) jön(nek) létre"
Ez általánosan eleve nem igaz, mivel köztudott hogy Windowsoknál az alaplemez adatvesztés nélkül konvertálható dinamikus lemezzé és megmaradnak utána a meglévő partíciók, amit pl. a "Convert a Basic Disk to a Dynamic Disk" leírás is jól szemléltet. Fordított esetben viszont csak destruktív módon oldható meg a beépített eszközökkel, adatvesztés nélkül max. 3rd party programmal lehet, amit meg a "Convert a Dynamic Disk to a Basic Disk" leírás szemléltet.
Itt az előbbi esetben max. az lehet kérdéses, hogy a Windows számára alapesetben ismeretlen Ext4 fájlrendszerű partíció is ugyanúgy megmaradna-e a konvertálás után mint az NTFS, de mivel eleve el lett vetve a konvertálás mint opció, ezért már nem is olyan lényeges.
A legegyszerűbb megoldás az Ext4 fájlrendszerű kötet olvasásához egy Windows 11 felhasználó számára meg nyilván az, ha a Windows 11 rendszeren oldja ezt meg pl. Linux Reader programmal vagy a WSL által, vagy ha Total Commander fájlkezelőt használ, akkor annál a DiskInternals Reader plugin segítségével.
-
RazoR
veterán
Szeretném róla Windows alatt lementeni az adatokat de alapesetben mivel Synology NAS-ban (Linux EXT4) volt nem olvasható Win alatt ami rajta van. Beraktam a gépbe de csak a Lemezkezelőben látszik, a sajátgépben nem.
Vagy van bármi egyéb megoldás, hogy le tudjam menteni róla az adatokat? A NAS már nincs meg.
-
viperabácsi
addikt
Egymás után 3 x kapcsolt le , most megy egy ideje. A ram tuning resetelődőtt , csak a gyári oc volt rajta a ramon .
Alaplap : ROG STRIX B550-I GAMING
Ram : trident z neo 3600mhz 2x8 gb
Proci : Ryzen 5 5600g -
-
-
cigam
titán
Jópofa ez a manage-bde parancs. Plusz biztonsági réteget is hozzá lehet adni (TPMandPIN), de le is lehet kérdezni a kulcso(ka)t, ha éppen nem lenne még elmentve:
manage-bde.exe -protectors -get c:
BitLocker Drive Encryption: Configuration Tool version 10.0.22621
Copyright (C) 2013 Microsoft Corporation. All rights reserved.
Volume C: []
All Key Protectors
TPM:
ID: {9EA4EEE2-2CA2-456D-A86D-896BCA0269E5}
PCR Validation Profile:
0, 2, 4, 11
Numerical Password:
ID: {24A57861-A50B-4CB0-882A-0986972D3779}
Password:
ez-az-a-bizonyos-55-karakteres-kulcs-amivel-feloldható-a-titkosítás
Ma is tanultam valamit. Köszi! -
King Unique
titán
Itt a TPM kapcsán rendszerint a rendszermeghajtó titkosításáról és a Home kiadásnál is használható eszköztitkosításról van szó, ahhoz kell TPM, ellenben a cserélhető lemezek és adatlemezek titkosításához nem.
Egyébként pont fordítva, a TPM fizikai chip (dTPM) szokott a ritkább lenni, ellenben a CPU-val megvalósítható firmware alapú TPM (Intel: PTT | AMD: fTPM) a gyakoribb.
-
-
Geth
veterán
Passz, nemhogy konkrét, de anekdotikus példát sem tudnék felhozni az elmúlt évekből (Win8 óta), ami érintette volna bármelyik rendszerünket ilyen katasztrofális módon.
A legrosszabb amire emlékszem, egy Win10 SMB fileművelet belassulás volt pár hónapig, mire javították, de az melóból kifolyólag otthon jobban fájt (túléltük). -
Geth
veterán
Két patch kedd között 1 hónap telik el, így ha kihagyod az opcionálisakat, 1 hónapig biztosan nem fog meglepetés érni. Milyen elk*rást tapasztaltál utoljára?
Semmi nem akadályozza meg, szerintem mókás is lenne (de szerintem nem fogják meglépni). Hogy felbolydulna a topik!
(ugyanitt azonnal lenne 1-2 olcsó gen9 rendszer)
-
Csorbi
addikt
Eléggé félreérthető lehet, hogy az Outlook-os webes felületre lépjen be (nyilván az outlook.com-os címre gondol ilyenkor szinte mindenki, hogy azzal), bőségesen elég csupán a módosítandó Microsoft fiókba bejelentkezni (jelen esetben a digi-s) és ott elvégezni a módosítást.
-
Csorbi
addikt
Ha jól sejtem, itt történt egy elírás, nem az Outlook fiókjába kell belépjen, hanem az elsődlegesként használt, digi-s email címmel rendelkező Microsoft fiókjába, és ott kell végrehajtani az e-mail cím hozzáadást, és ott kell megadni az outlook.com-os fiókot, majd azt átállítani elsődlegesre.
-
modflow
veterán
Most egy ideje nem használtam a Távoli asztal kapcsolatot, de ma szeretném.
Erre megint nem megy.
Ha egyszer be van állítva és jó, mi a fütykösért lesz magától elállítva???A gépet látni látja, de nem fogadja el a jelszót.
Pedig jelszókezelőből másolom a MICROSOFT FIÓK jelszavamat, de szerinte nem jó.
Ha weben belépek MS fiókba ugyan ezzel a jelszóval, akkor jó.Távoli asztalon akkor miért nem fogadja el????
-
tutis
őstag
nem kell, hanem volt egy 512-es ssd amin volt win. vettem egy 1 terrásat és megcserélném, azaz feltettem az 1 terrásra 1 wint hogy az 512-es adattároló legyen. Csak sajnos amikor telepítettem az 1 terrásra a wint, az efi partíció az 512-esen maradt (telepítéskor mindkettő ssd a gépben volt), így nem tudom leformázni az 512-eset mert nem bootol be az 1 terrás. Tisztán újratenném a wint 1 ssd-vel, (1 terrás), és ha helyreállt a rend, visszateszem az 512-eset és formázom.
-
atika88
senior tag
Így van, nagyon furcsa. Lehet itt lesz a csavar? Innen a Hardverapróról vettem, megbízható tagtól. Garis, jótállási jegy is mellékelve. De most látom a dobozon, hogy "nmhh.hu adattörlő beváltó kód" matrica van rajta, ez amúgy micsoda
Így kvázi kizárt h kitudnék bármit is lopni. Ezt félre is tenném.
Teszek egy próbát a másik linkeddel is. Hátha. -
atika88
senior tag
Ok, megváltozott ki is csomagoltam az USB-re eddig oké. A telepítő is szépen megtalál egy ACHI vezérlőt telepíti is és nem látszik semmi. Van még egy rakat "nem támogatott" illesztőprogray is ettől függetlenül lehet próbálkozom a többivel.
Megnéztem és a BIOS nem is lát semmit az M2. PCIe SSD-0 helyenEz hogy lehet? Lehet rosszul lett formázva az NVMe SSD? De a Windows Fájlkezelő meg látta és kezeli is. A sima Samsung 980-as bezzeg látja....
-
Bib
őstag
Adatlapomon a gép, tuning nincs, nvme ssd-n csak helyet foglal,indításban semmit nem hoz a konyhára, adrenalin régebben nem szerette.Már a hibernálás bevezetésekor kikapcsoltam mindig is, mert nem használom pc-n. Telepítő médiát mindig a microsoft oldalon a legfrissebb verzióval, nem rufussal. Eseménynaplóban semmi, ez kizárólag a KB5034765 óta jelentkezik. Azt olvastam hogy azoknál akiknek van xbox kontroller telepítve. 2024.02.10-én telepítettem a windowst majd 13-án jött is ez a csoda update.
-
-
-
Reagáltam mindkettőre. Áldás s békesség
"Ha meg váltani akarsz, akkor csengesd ki a HW követelményeknek megfelelő gépet."
De ez nem igazán tetszett benne, ha nem gond. Inkább megemlítem, nem a szőnyeg alá söpröm.
@King Unique: Ha lemegy a klónozás ( hardveres klónozó, mert tudom minden részlet számít), akkor majd jelzek mi a megfejtés.
Lehet nem a szoftver lesz a gond, de még egyelőre mint írtam, hibafeltárás van.
A beépített hardverelemek hibátlanok, tehát azok rendben vannak, maga a laptop is, BIOS/UEFI beállítások is azonosak. -
Olvasd el miért "akarok" váltani.
Fentebb , sőt szerintem pont ott leírtam.
Nem akarok semmit csengetni, van W11 kompatibilis gépem is, de azt most nem tervezem felborítani.
Jó lenne, ha ez nem az anyagi "személyes"kedésről szólna.
Köszike.
Megértelek, nagyon szépen köszönöm a hasznos jótanácsot.Egyelőre hibafeltárás zajlik, hogy szoftver avagy hardver a gond.
-
-
Chris0321
veterán
-
Chris0321
veterán
Nem, úgy értettem, hogy a monitor nem kapcsol ki, pedig be van állítva, hogy 3 perc inaktivitás után pihenjen. Vagyis néha kikapcsolja a monitort, de többször nem.
Hol tudom megnézni az eseménynaplót? Használok reklámblokkolót, de eddig nem vettem észre, hogy bármilyen program nem működne. A letörlés és az újratelepítés simán megy, utána aznap többször használtam a programot gond nélkül. Majd mikor másnap bekapcsoltam és használni akartam nem tölt be. Elindul a program, felvillan teljesen fehéren nem teljes ablakban a program és ennyi. -
vlevi
nagyúr
Köszi, olyan nagyon nem nézegettem még az Aomei-t, de ez így teljesen jó
#14852Doky586 : Annak semmi. De ha majd nem tudsz rendesen backupot csinálni, a mostani Macriummal, akkor gond lesz. Vagy, ha újrarakod a gépedet, és valami őskövület Macrium telepítőd van letöltve, akkor az nem fog frissülni, és használhatsz mentésre egy 5-10 éves szoftvert. Ránéztem a sajátomra, én 1019-ben töltöttem le a Macriumot. Ja, és az csak egy installer, ami a netről töltené le a telepítőt, szerintem már az sem sikerülne neki
-
Igen, a Windows 7-esnél nekem növekményes volt évekig. Mondjuk havi rendszerességgel futott le foltozó kedd előtt, ha elcseszné a Microsoft úgy, hogy még a folt eltávolítása sem segít rajta ...
Jó nagy volt, aztán manuálisan a biztonsági mentésen belül lehetett törölgetni ... Egyébként pont be volt ide linkelve, hogy sajnos az MS maga nyilatkozta, hogy egyelőre használható, de ha van benne létező bug, vagy valamelyik jövőbeli frissítéssel nem lesz teljesen kompatibilis akkor már nem javítják, és a károkért a felelősség minket, a usereket terhel. Az persze felvetődött bennem ,hogy most miért álltak le a fejlesztésével. Pontosabban nem most... hiszen egy 2009-es rendszerét használjuk, már a Windows 8-ban is ott volt zárójelben, hogy Windows 7 terméke... Azért nem gondolom, hogy mert nem akartak ezért is perelni... ez nem akkora üzlet mint a böngészős dolog, bár a Mediaplayerből is akkora botrány volt, hogy még N-es verziót is ki kellett adni, ami egyébként olcsóbb sem volt, és a kutyának sem kellett, de az EU megkövetelte.Mostanában valamelyik népszerű harmadik féltől származó biztonsági mentő vagy klónozó progi támogatása szintén megszűnt nem?
-
Most több dolgon is gondolkoztam.
1. Az AOMEI mellett lehet érdemes csinálnom egy biztonsági mentést a Windows beépítettel is, ennek fényében: A HDD klónozása, nem egyenlő a biztonsági mentéssel | PcegyszeregyTárhely van.
2. Immáron 12 éve használok SSD-ket. Na azóta nem csinálok az elsődleges meghajtón sem partíciókat.... de ma egy picit meginogtam. Ez azért alakult így, mert 2011-ben előbb 64 GB-os SSD-m lett, aztán 60 GB-os
... na most azokat hova meg minek partícionáltam volna? A többi meg adatnak fenntartott HDD-volt. 2011 előtt, amikor az elsődleges meghajtóm is HDD volt, akkor volt partícionálás és 100 GB-os partíció volt a rendszernek.
De az még a Windows 7 korszak volt. Azóta megjelent a 8.0, 8.1, 10, 11... és nekem ott volt az, hogy sosem kellett partíconálnom, mert hol kicsi volt a C: eleve, hol meg az volt, hogy minek, amikor nem klónoztam. Szóval most így hirtelen az jutott eszembe, ha mégis partícionálnék - mert egyébként úgy van értelme, ha az 1 TB-os SSD-nek levágok 100 GB-ot rendszernek, a többi meg Steam-es játéknak, így ha vissza kell állítani kevesebb írással jár, hiszen a Steam-es játékot nem kell megint odavésni - vajon ugyanazon fizikai meghajtón ilyenkor annak is külön Bitlocker kulcsa lesz? Gondolom igen. Illetve Windows szűz telepítésnél a partíció marad e érintetlen? Gondolom igen, mert a HDD-nél Windows 7-ig biztosan nem piszkált hozzá."Előszöris a windowst célszerű már eleve külön telepíteni, az adatoktól és nagyobb játékoktól elkülönülő külön partícióra. Tehát legyen egy ~100GB-os C: partíciónk a jóval nagyobb D: E: stb meghajtókon kívül. Ez a mentésekhez kezelhető méret és egy karbantartott winnek is elég."
Lemezkép biztonsági mentése - LOGOUT.hu blogbejegyzésUgyanakkor nekem az jutott eszembe - és ez összhangban is van, a korábban általam leírtakkal -, hogy nekem az tűnik a legjobb megoldásnak, ha készítek egy képet a viszonylag üres, de annál frissebb rendszerről - ez ma megtörtént - azt elmentem a fizikailag tőle teljesen elkülönülő külső házban dolgozó HDD-re, majd szépen elkezdem belakni steam-es játékokkal. Ennek a módszernek előnye ,hogy nem kell partícionálni, nincs jelentősége, hogy hol van az adat, hiszen nem HDD, hanem SSD, a biztonsági mentésbe nem kerül bele pár száz GB steames játék, amik egyébként is rendszeresen frissülnek, ha meg beüt a krach, akkor visszaállítom abból azt a pár steames játékot meg leszedem, és lesz pár tíz GB írásom.
Szóval én úgy igazából pont azért, mert azt szeretném, hogy egyfelől legyen beállítva (ez a legidőigényesebb 1-2 nap elmegy vele, mire minden a régi csak stabilan - , startra készen a rendszer, legyenek fent és beaktiválva a vásárolt programjaim, mint pl MBAM, Filmora stb... és tényleg ha összeomlóban van a rendszer, akkor visszahúzom image-ből, és max annyit kell tennem, hogy Windows Update-ről gyorsan lefrissítem, meg nyilván a fent lévő programokat aktualizálom a legfrissebb verzióra.
Tehát nem szükséges nekem 2-3 havonta új mentést csinálni.Ezt az AOMEI Recovery médiát megcsinálom
Köszi
-
modflow
veterán
Távoli asztal kapcsolattal szeretnék. Mert az jó gép, a laptop meg 10 éves.
Azon futtatnék egy kis játékot a laptopon át, már ha TV-t nézni se tudok, mert elvitte a szerviz.Engedélyezve van szerintem minden. De sose tudtam rálépni, mióta Win11-van azon itt meg win10.
Ott ugye PIN-el lépek be, de direkt csináltam hozzá jelszót, de azt se fogadja el.Bár már azt se tudom őszintén, milyen jelszó kell neki. Az ms fiókét, nem?
Ó, sikerült!!!!
A gmail jelszómat adtam meg, azzal persze nem ment.
Azért köszi, ha nem írok ide, rá se jövök hogy rossz jelszót pötyögök. -
-
Geth
veterán
De hol frissíti ezt a listát? Fizikailag hol van?
A DBX a firmware-ben lakik.
Az UEFI a flash memóriát csak a gyártó frissítő programja tudja felülírni. Nem?
Nem. Az UEFI standard pont ilyesmire ad lehetőséget, hogy akár gyártófüggetlenül is lehetőség legyen az egyes részeit, moduljait külön kezelni.
Ha pendrive-ról indítom a rendszert, akkor pedig nem onnan szedi le az indító kódot?
Amennyiben be van kapcsolva a Secure Boot, akkor a firmware blokkolhatja a pendrive-on található rendszert, pont ez a téma.
a Secure boot kikapcsolásával az ellenőrzés kikapcsolható, vagyis simán beröffentem "bármiről", aztán utólag is bekapcsolható az SB.
Persze. De ha utólag kapcsolod be az SB-t frissített DBX-szel, és a "bármi" pl. elavult aláírással rendelkezik, ugyanott vagy az elején. -
Geth
veterán
visszatartja
helyett:
"Bár a Microsoft szerint a mostani extra frissítés végleg megoldja a problémát és bezárja a biztonsági rést"
Tehát visszatartja? Nem, hiszen már ki is van adva.Az sem világos miért ne bootolna be a régi telepítő/recovery?
Mert ha frissül a Secure Boot UEFI Forbidden List (DBX), azaz kizárnak olyan aláírásokat, amiket egy régebbi telepítő/mentés/WinPE-t használó tool/dual boot másik OS-e tartalmaz, azok nem fognak bootolni bekapcsolt Secure Boot mellett.
A cikkben:
"használhatatlanná tesz minden, biztonságos rendszerindításhoz használt forrást, és újakat kell készíteni ezekből. Windows boot dvd-k, pendrive-ok, teljes rendszer backup fájlok, hálózati Window-telepítőcsomagok mind érintettek ebben."Plusz fél év múlva miért nem fog gondot okozni az automatikus telepítése?
Remélhetőleg addigra a fentebb említett dolgok frissültek, vagy kikoptak a használatból.
Btw, nem a telepítése, hanem a bekapcsolása/kikényszerítése. A (kikapcsolt) javítás már most is telepítve van egy naprakész rendszeren. -
Geth
veterán
Ráadásul a Linux-nál ugyanez:
Linux is also affected by this issue. Microsoft has been coordinating with representatives from major Linux distributions to make the fix available for their operating systems. You must contact support for your Linux distribution for guidance on mitigating this issue for your Linux devices.
De hogy konstruktív is legyek, továbbra is az a legjobb taktika az átlag felhasználóknak, ha rendesen frissíti a használt dolgait és nem futtat minden sz*rt Adminisztrátorként. -
-
isti732712
aktív tag
Húúú én már nem tudom átmentem vele a flash topicba egy regénnyel, lehet igazad van,ezt én sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom, de azt tudom hogy mértem egy satás ssd-t is ott nem pakol bele 200GB-ot. Tudom a kettő két protokol,más elven működik na de akkor is, egyszerúen nem értem....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mikrotik routerek
- TCL LCD és LED TV-k
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- AliExpress tapasztalatok
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Hová lett 1000 mAh?
- Házimozi haladó szinten
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Fontos fejlesztéssel érkezik a Galaxy A17 5G
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 8 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / ÚJ AKKU / 12 hónap jótállás
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged