Új hozzászólás Aktív témák
-
Blip
csendes tag
-
-
Blip
csendes tag
Miért tagadják le a boltok? Ha a gyártó garantálja a cserét, akkor nekik mindegy kéne hogy legyen, nem?
A Samsung pixelgaranciájáról van valamilyen hivatalos forrás? Mert a ViewSonic-ról például van, ezek szerint zéró hibás pixelt és legfeljebb 4 subpixelt engednek meg. Viszont a boltok ezt nem mindig hirdetik, ezért jó lenne tudni, hogy a gyártó által nyújtott garancia tényleg mindig érvényesíthető.
-
Blip
csendes tag
válasz
Lacusch69 #6997 üzenetére
Azt az IL-2-t nem ismerem, de fórumokban úgy láttam, hogy az a mintajáték, amikor utánhúzással kell megalázni egy TFT-t
A többi monitorról mi a benyomásod? A Samsungról ír mindenki, pedig a ViewSonic meg az Iiyama is nagyon jó paraméterekkel bír (legalábbis a teszteken).
-
Blip
csendes tag
Folytatva az elemzést leírom, hogy mely szempontokat tartom fontosnak (+) illetve lényegtelennek (-), mert szeretném tudni, hogy melyikben miért nincs igazam
++ Színhelyesség. Tudom, tudom, ha ez a legfontosabb, akkor felejtsem el a TN panelt, és vegyek mondjuk egy szép Eizo S2231WE-BK-t száznyolcvanért, de az azért túl drága lenne. Mégis, a tesztek azt mutatják, hogy a TN-es monitorok között is vannak jelentős különbségek. Ezért nem gondolkozom például az Asuson se. Vagy túlzásba viszem, és az ilyen (Asus MW221U) vagy pláne ilyen (Samsung 2232BW C)kékesszürkék a mindennapi használat során nem zavaróak?
++ Pixelhibák. Örömmel láttam, hogy a fórumon senkinek sincs a halott pixelekkel gondja, vagy ha van, akkor a bolt szó nélkül kicseréli. Tényleg ilyen jó a helyzet? Az üzletek honlapjain csak elvétve látok pixelgaranciát, zéró (sub)pixeleset pedig szinte soha.
+ Bevilágítás. Alul-fölül egy minimális sáv úgy látszik, hogy az élet része, de azért ne legyenek H betűk meg rácsos piték a fekete képernyőn.
+/- Reaktivitás, utánhúzás. Alkalmi játékos vagyok, így hajlamos vagyok elhinni, hogy egy mai "gyenge" 5-8ms-es monitor se okoz gondot.
- Betekintési szög. Itt valaki rakjon helyre, mert ezt alig értem! Az ember a monitorral szemben ül, nem?Ja és a méret. Azért 22 wide, mert 1650x1050 az olyan kellemesen szélesebb az általam megszokott 1280x1024-nél, van hely még egy-két sidebarnak, illetve a vékonyabb ablakok egymás mellett is elférnek. Az 1920x1200 viszont úgy érzem, túl sok(!) lenne számítógépes munkához. Például egy szöveges ablak vagy túl kicsi lenne, elveszne a képernyőn, vagy maximalizálva olyan széles lenne, hogy a sor végére jutva nem találnám meg a következő sor elejét
És azért 22, nem 20 vagy 21, mert a szemem már nem a régi, és jobban esnének a nagyobb pixelek. Bár azt is írtátok, hogy a kisebb pixelméret sokkal élesebbnek hat... ti munkához melyiket használnátok?
Ja és viccen kívül jót tenne, ha néhány gondolatomról kiderülne, hogy túlzó aggodalom vagy hibás logika van mögötte, mert most úgy érzem, hogy a sok-sok szemponttal gúzsba kötöm magam, és végül nem veszek semmit. Az egyszeri ember meg besétál a plázába, megveszi az első tetszetős monitort, és boldogabb lesz, mint én, felháborító!
-
Blip
csendes tag
Sziasztok!
22 hüvelykes wide monitort keresek, és leírom, amit eddig elméleti szinten (fórumokban, tesztekben) olvastam. Egyrészt azért, mert hátha valakinek segít ez az összefoglaló, másrészt azért, hogy ha tapasztalatotok van a jelöltjeimmel kapcsolatban, azt megoszthassátok velem.
A fő weboldalak, amiket hasznosítottam:
- http://www.behardware.com/html/cat/22/
- http://www.digitalversus.com/
- http://prad.de/en/index.htmlMind a hármon részletes szakmai tesztek és összehasonlítások találhatók. A digitalversus külön előnye, hogy fényképeken is össze lehet hasonlítani a konkrét márkák képeit: http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6
Na szóval a jelöltek:
Samsung 226BW
Unalomig ki lett tárgyalva a panel-mizéria; ez lenne az ideális monitor S panellel, de Magyarországon csak C paneles van.
Samsung 2232BW
http://www.behardware.com/articles/689-10/22-inch-lcd-monitors-the-3rd-wave.html
A 226BW egyik leszármazottja. Ebből is van S és C panel, de ezek között már kisebb a különbség. Az erősorrend körülbelül ez: 226BW "C" < 2232BW "C" < 2232BW "S" < 226BW "S".
A "C" panel fő gyengéje a színhűség, amely alapból siralmas (láthatóan kékes: http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6&ma1=36&mo1=224&p1=2104&ma2=36&mo2=278&p2=2617&ph=1 - "Quality of grays"), de a színhőmérsékletet Warmra állítva elfogadható, és hardveresen kalibrált színprofillal kimondottan jó. A fentebb linkelt beharware-es oldalon van egy letölthető .icc profil, persze kérdés, hogy mennyire illik egy véletlenszerűen kiválasztott "C panelhez.
Viewsonic VX2240w / VX2255wmb
Két elég jó ViewSonic monitor. A fő különbség köztük ergonómiai, a VX2240w "csak" egy alap monitor, a VX2255wmb tud pivotot és van rajta hangszóró meg webcam. Ezek számomra lényegtelen dolgok, és megdrágítják a monitort, viszont az országban több helyen kapható, mint a VX2240w.
Maga a monitor a teszteken meggyőző, külön erénye a gyári beállítások mellett is jó színhűség, de az összes többi paramétere is erős átlagot vagy afelettit nyújt. Gyenge pontja a fekete szín, ami a konkurenciánál világosabb.
Iiyama ProLite E2201W
Játékra ajánlott gép, mert a leggyorsabb a mezőnyben, a késleltetése is és az utánhúzás is. A színhelyessége alapból közepes, egy jó színprofillal javítható. Gyengéjének a szűk betekintési szöget írják.
Apró probléma, hogy magyar boltokban nem találtam meg, csak a E2202WS-B1 típust, de a digitalversus-on összehasonlítva a kettőt ez utóbbi láthatóan szinte minden szempontból visszalépés.
Érdekesség, hogy a behardware dicséri az E2201W-t, hogy garantáltan Samsung panel van benne, míg a prad.de a E2201W-B1-re azt írja, hogy CMO paneles. Hogy ez a "B1" toldalék jellemzője-e, vagy itt is véletlenszerű, hogy milyen panel jut az embernek, azt nem tudom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Nintendo Switch
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen autót vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Elemlámpa, zseblámpa
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Végleges a HDMI 2.2-es verziója
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest