Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Domb
csendes tag
Sziasztok!
Pb gáztűzhellyel kapcsolatos kérdésem lenne. Újonnan vásárolt, pb-hez való fúvókákkal, 29 mbar-os reduktorral szerelt.
Azt szeretném tudni, hogy egy 50 mbar-os reduktorral tudnék javítani a hőértéken? Illetve ez nem tenne-e kárt a tűzhelyben? Jelenleg a láng színe sárga és a régi ezer éves tűzhelyhez képest gyengébben muzsikál. -
Sziasztok!
Bosch Condens 2000 kazán cseréjére mi most egy ár-érték arányban jó megoldásnak számító berendezés?
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka
üzenetére
Találtam még egy ilyen terméket, na ez valóban flexi csövekbe berakáshoz kell. Ugyanolyan, mint az Aspen leírásban szemre. Persze ár nincs megadva

"szárazon futás gátló", "anti szifon" eléggé kéynszermagyar kifejezések ezek, máshol nehéz fellelni ilyen kütyüt itthon. Ebayes ár szerint pár ezres kéne legyen.
-
csubuka
addikt
Esetleg ez a légbeszívó termék lehet megfelelő ilyen helyre?
Gondolom a ragasztott PVC cseppvíz csőbe meg ilyennel be lehet építeni a menetes csatlakozást, egy T+1 menetes átalakító
Vagy ez nem pont az a légbeszívó, amire a leírás mutatna, funkcióját tekintve?
-
csubuka
addikt
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Hmm, tehát végülis az, hogy elvileg meggátolná a szárazon járást akár a szivattyú ezáltal képezhetne egy szifon-szerű hatást?
-Ám végülis egész télen nulla kondenz lenne a fan-coilnál. Szóval annyi idő alatt úgyis kiszáradna nem és ez a hatás megszűnne?
-Ennek a légbeszívó-szerűségnek mi lehet magyarul a neve. A gugli kiadja "anti-siphon device"-ként... de magyarul nem látom. A légbeszívó csak csatornacsőre adódik32 meg 50-méretben...
-Lehet azért biztosra tennék plusz szifont. A gipszkarton fölé tevést a nehéz hozzáférés miatt jobb lenne elkerülni nem? Akkor viszont kb marad a HL138 vagy pl. konyhában a mosogatószifonba a pul alatt bevezetni.
-
pjen
félisten
Szevasztok. Tegnap este volt itt az Ariston szerelő karbantartani a kazánt. Azt mondta az Ariston megint gyárt nyílt égésterű kazánt, ami pont úgy néz ki kívűlről mint a kondenz. Pont az egyszerűsített készülék cserét kihasználva. Tehát nem kell új kémény. Én nem tudok semmi konkrétot, csak leírtam amit mondott. Hátha segít valakinek.
-
4D4M
senior tag
válasz
csubuka
üzenetére
Nincsen benne szifon, hanem maga a szivattyú viselkedik szifonként.
Ilyen Aspen Mini Orange cuccot szoktak mindenhova tenni.
Ennek a manualjában is az utal erre, hogy felhívják a figyelmet a kapilláriscső (nyomócső) 2 méternél nagyobb ejtésű szituációban a leszívás kockázatára, amit a légbeszívó szeleppel javasolnak kiküszöbölni:
Nem tudom, hogy hogy épül fel a belseje, hogy hajlamos-e kiszáradásra, de kizártnak tartom, hogy ne lenne védelem erre az esetre.Ettől függetlenül nagy hibát nem tudsz elkövetni, ha teszel még egy szifont, de nagy valószínűséggel felesleges.
-
csubuka
addikt
Elértem az egyik kazettás fan coil gyártó képviseletét, a Concept (átcímkézett Midea) példányét. Szerintük a kondenz szivattyús megoldásukban önmagában nincsen benne a bűzzár.
Szóval valami külső megoldás kell, ahogy kinéz.
De akkor ilyen falra, konnektor magasságba berakott HL138 lenne az ideális ide is? Írtam a HL műszaki tanácsadásnak, ők aztán lehet félreélrtettek, de azt írták, hogy nyomott kondenz csőre ne rakjam a HL138-at... hogy miért azt nem nagyon fejtettek ki sajnos. Ajánlottak ilyen elborult megoldásokat a kazettás fan-coilhoz, mint ez. Na mondjuk ezt nehezen tudom elképzelni, be sem fér rendesen az álmennyezet légrésébe

-
zotyka85
újonc
Sziasztok, van négy darab öntöttvas radiátorom.
A képen látható állapotban vannak a tagok összerakásánál.
Folyást, szivárgást sehol sem lehet látni.
Ezeket a radiátorokat érdemes csiszolni és lefesteni vagy ki kell cserélni?A radiátorok az ötven év alatt kétszer voltak festve nem általam.
Én inkább ebben az esetben festési hibára gondolok, ja és a radiátorokon ezerrel ment a vizes ruha szárítás... -
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite
üzenetére
Ariston (tárolós, Class B One) kazánokkal milyenek a tapasztalatok?
40l hmv és a melegvízkészítési értékek jók, a hőcserélő se tűnik rossznak, a netes külső hőmérséklet érzékelés is papíron jól hangzik. 3+2 év a gari (ennek utána kell olvasnom). Viszont hangosabb a többi kinézett készüléktől. -
FRENK1988
veterán
Sziasztok
Egy kérdéssel fordulnék hozzátok:
Adott egy Ariston Genus One System gázkazán. Mikor hazaértem láttam hogy a kijelző 1P4 Feltöltés hibakód adott.
Elkezdtem feltölteni de a lenti analóg mérő már 2bar felett járt de a kijelzőn még mindig a hibakód volt. Kikapcsoltam (teljesen) majd vissza és akkor 1.2bart írt ki.
Szóval a kérdés most melyik mérőnek higgyek illetve milyen drága lesz a javítás ?
Köszönöm a segítségeteket
-
pjen
félisten
válasz
garga pista
üzenetére
Én nem mentegetőzöm, nem adtam tanácsot se. Te viszont panelban laksz, a környékeden sincs Ariston kazán, de természetesen bele beszélsz.
-
garga pista
őstag
Csak családban épp nincs senkinek Ariston kazánja, így nem releváns nekem.
Mindegy, elengedtem ezt a témát is veled, a szokásos süket dumát tolod itt is mint minden más topikban, te igazi polihisztor vagy mindenhez is értesz
Mindig csak a mentegetőzés megy, miért adtál nem túl jó tanácsot
-
pjen
félisten
válasz
garga pista
üzenetére
Na várjál, a kérdés az volt: ti tennétek e bele adalékot, erre írtam, hogy én nem és meg is indokoltam, hogy miért nem. A nem értek hozzát pedig azért írom, mert nem én szereltem be, hanem szakember aki ért hozzá. Egyébként, ha gondolod szívesen megadom az Ariston szerelője tel számát ami 5 év garit irt alá a kazánra. Beszéld meg vele.
-
garga pista
őstag
Nem fogom, mert távfűtéses lakásban lakok
Ott nem így megy a dolog.
De van a családban kazán, meg segítettem felújításban is ahol radiátoros fűtés van.
Értem én, hogy neked villanybojlered volt meg van, de akkor is rossz példa, mert koncertáltan melegít a villanybojler és ott gyűlik össze. Amúgy is minél magasabb a hőfok, annál inkább szeret kiválni a vízkő. Ha meg elkezd kiválni, akkor ott a víznek a hőátadás is rosszabb mint a sima fém felületen, tehát utána már öngerjesztő a folyamat.Am te írtad: "Nem értek hozzá". Akkor lehet jobb nem tanácsot adni, aztán félreviszel itt vkit.
Érdemes amúgy időnként olvasni a VGF szaklapot, nem egy ledugult/kilyukadt hőcserélős esetről látni, ahol megfelelő kezeléssel megelőzhető lett volna a baj.
Tegyük hozzá, hogy amúgy az ország nagy részén kemény a víz, ezért is kell figyelni erre. A másik, hogy az új kis kompakt kazánokban kisebbek a hőcserélők (nincs akkora víztér mint egy régi kazánban), azaz minden kisebb így könnyebben dugul, nagyobb esély van a kazánban is ülepedésre.Látom a billentyűzeted megint megadja magát
-
pjen
félisten
válasz
garga pista
üzenetére
Elsősorban nekem.már akkor is volt villany bojlerem mikor még az anódot hírből se ismertük. A bojler alján és a falán is vastagon kirakodott a vizkő, romlott a hatasfok, kevesebb víz fért bele és ha lekapartad sokszor kilyukadt. Az anódnak az a lényege, hogy a vizkő laza állagú marad, ha leveszed a bojler alját a vizkő ķönnyen kiyzedhető. A kazánom egyébként modern egy Ariston One classic. 2 éves és nem én üzemeltem be, banem az Ariston hivatalos szerelője. Megnéztem a beüzemelési leírásban benne van. A rendszer tisztítás megtörtént. Egyébként kipróbálhatod. Engedd ki a radiátorból a vizet, valószínű tiszta.fog fólyni, aztán mosd ki magasnyomásúval.
-
garga pista
őstag
Rossz példa a villanybojler, mert ott az anódon válik ki a vízkő nagy része, a kazánban meg nincs ilyen. A vízkő, iszap és egyéb szennyeződések (amire nem csak iszapleválasztót raknak akár be, hanem van pl. mágneses csapda is) nem csak a korrózió miatt károsak, lásd a ledugult hőcserélőt. A másik, hogy a vízkő a hőcserélőnek a hatásfokát folyamatosan csökkenti tehát még többet is kezd fogyasztani kicsivel a kazánod. Harmadrészt a keringetőszivattyú járókerekét is roncsolják ezek.
Az adalék tekintetében amúgy a hivatalos gyártó és forgalmazót érdemes megkérdezni, sokszor adnak-tesznek javaslatot a mennyiségre, típusra, stb...
A kondenzációs, turbós, stb.. újabb technológiával működő kazánokat már nem úgy kell kezelni mint a régi nyílt égésterűeket, ezt kell(ene) megérteni. -
pjen
félisten
válasz
Audience
üzenetére
Ártani biztos nem árt az adalék és nem is egy ökör ára. Lehet nekem azért nem tettek mert amivel mosták 1 napig abból maradt benne. Viszont amit nem értek, ez a második tél, hogy fűtünk a mosás után az új rendszerrel. Múlt évben semmi gond, most a Nejem panaszkodik, hogy érzi a mosó folyadék szagát, ha megy a fűtés. 2 év alatt nem kellett rátölteni, hol jöhet ki a szag?
-
pjen
félisten
válasz
Audience
üzenetére
Tényleg érdekel, sose használtam. Akkor ez az adalék örök élet. Mondjuk évente rá kell tölteni valamennyit, még 10 év múlva is hatásos lesz? Egyébként szerintem a vizkő is kiválik és leülepszik. Jó példa erre a villanybojler. Kiválik, leülepszik. Csak mindíg friss viz, friss vízkővel.
-
4D4M
senior tag
-
KisTücsök
addikt
sziasztok!
Meleg vízet kéne varázsolnom zuhanyzáshoz egy olyan helyre, ahova víz nincs bekötve. A felmelegítés áramról tudna menni csak, de minél kisebb fogyasztással. A vízet meg a tartályba tölteném, amikor szükséges. Nagy tartály nem szükséges. Valami ajánlás ezzel kapcsolatban?
-
Audience
aktív tag
Amiről beszélt az a vasiszap. Az valóban leülepszik és tölti fel a radiátort. Aztán ha nem folyamatosan megy a szivattyú időnként kicsit felkavarodik szivattyú induláskor. A vízkő az a feltöltés után fog kiválni, ha évtizedekig nem kell rátöltened mert teljesen zárt a rendszer akkor megúszhatod és lehet, hogy ez az első kiválás elfér...
-
pjen
félisten
válasz
garga pista
üzenetére
Nem, valóban nem olyan kazánom volt, mint most van. Mikor cserélték egy napig ment a rendszeren a mosó, mert vas csöves a rendszer. Került be iszap leválasztó is. Viszont a szerelő és az Ariston beüzemelője is azt mondta ami még van esetleg a rendszerben az leülepszik a radiátorok aljára és ott is marad.
-
garga pista
őstag
20 éve is olyan kazánod volt mint most?
Az új kazánokban a hőcserélő könnyen le tud vízkövesedni (és dugulni) ezért is raknak be iszapleválasztót. Az adalékanyagok ennek a működését segítik, hogy nem engedik a letapadást a csőhálózatban.
A kazán hatásfokának is jót tesz, mert a vízkövesedés nehezíti a hővezetést. -
4D4M
senior tag
válasz
Power17
üzenetére
Nem került be iszapleválasztó? Ahhoz általában szoktak adni inhibitort is, amivel kötöttpályára kerül az is, hogy ki mit tesz bele.
Szerintem nagyjából mindegyik gyártó ugyanazt teszi bele amúgy, de ha valamit mindenképp szeretnél hallani, akkor fernox.
Lassítják a korróziót, megakadályozzák a vízkőkiválást, pufferelik a pH-t. Ha ezek közül valamelyik miatt aggódsz a rendszeredet illetően, akkor érdemes tenni bele. -
Power17
tag
Érdeklődni szeretnék, új gáz fűtés lett kiépítve. Baxi gázkazán radiátorok. Csak fűtés, HMV nincs.
Érdemes a rendszerbe tölteni ilyen adalékot? Gázos mondta, hogy szoktak ami megvédi a kazánt meg a csöveket. Korrózió meg vizkő miatt. Ha igen milyet vegyek? Köszi! -
amargo
addikt
válasz
molnartibor
üzenetére
Igen szerencsétlenül fogalmaztam nagyon, ezért gond, ha munka közben próbálok írni
-
molnartibor
tag
Lehet hogy akkor én értettelek félre de az első leírásod alapján ér arra következtettem hogy napi szinten többet termel kWh mint nyáron. "tehát kevesebb idő alatt tud napon belül sokat termelni, hiába kevesebb a napos órák száma." Én erre gondoltam hogy ez nem feltélen igaz. Egyet értek azzal hogy tavasszal van rángatva az inverter névleges max értékéig és nyáron csak meg közelíti, de ha két szép napot hasonlítok akkor napi szinten a termelt energia több lesz nyáron a nagy átlagban.
Megnéztem apumék rendszerét az DK és DNY 35fokos dőlés nála közel azonosak a májusi napi termelések a nyáriakkal. (pl májusi napi energia 78kWh junius 83kWh). Érdekességként már áprilisban is volt 1-1 szép erős nap előző éven!
!!DE mint minen ilyne rendszert nagyban bejosáloják a helyi adottságok emiatt általánosságban ilyet nem mernéék kijelenteni, optimális eset esetén közel azonosak lehetnek, de ehhez is nagyobb mintavétel kéne.
Szóval a végén azonos a konkluzió, a júniussal
! -
garga pista
őstag
"Legjobb tudomásom szerint amúgy pont ezekkel a pillanatnyi megugró termelésekkel van a gond"
Jól tudod, nyáron volt h Pakson ezért kellett visszavenni a termelést. És a pont a le/felterhelések csökkentik az élettartamot, meg költséges folyamatok. Az meg külön gond, hogy a háztartási napelemek egyből a kisfeszültségű hálózatot rángatják. -
amargo
addikt
válasz
molnartibor
üzenetére
Értem már hol csúszik félre, tehát elírom egyszerűen:
- Nyáron csak azért lesz több a termelés, mert hosszabbak a nappalok és tovább ideális a beesési szög, ezért állítja minden ehhez a paneleket.
- Tavasszal pedig tényleg képes a rendszer kihajtani magát, egy verőfényes napsütötte napon, amikor nem forrók a panelek.Itt vannak előttem is a számok
Kisarkított példa, de 2022.05.19-ei napra gondolom emlékszel (remélem én jól emlékszem
), ha jól tudom ez még tavasznak számít még a FB csoport is tele volt képekkel. Legjobb tudomásom szerint amúgy pont ezekkel a pillanatnyi megugró termelésekkel van a gond, de amúgy az említett napon olyan szép görbe volt, amit ritkán látni.#6748 pjen: Rákerestem és egyedül tavaly volt ilyen, előtte mindig az június volt a nyerő.
-
molnartibor
tag
Igen ez az elmélet de a tapsztalat pedig az hogy egy jó nyári napon többet termel összesen mint tavasszal. Tavasszal nagyobbak a pillanatyni teljesítmények de nem éri el napi szinten a nyarat, tehát nem kompenzál annyit a hideg mint amennyi a beesési szög és a kevesebb napos idő elvesz. Ha szeretnéd nézek számokat.
-
csubuka
addikt
Köszönöm szépen a választ!
Rákérdezek a gyártónál, hogy nincs-e a szivattyúban valami golyós vagy hasonló visszáram gátlás akkor.
Eszerint ha van, akkor simán egy átmenettel majd felbővítem 32-esre a nyomott kondenzcsövet (gondolom még a függőleges álmennyezetiti szintről a padló felé ejtő szakasz tetején) és megy bele közvetlenül a csatornába eszerint?
Mellesleg az átemelőszivattyúk (sokkal) több odafigyelést és sűrűbb karbantartást igényelnek.
Sejtem igen. De ahogy nézem a kazettás fan-coilok szinte kivétel nélkül gyárilag szivattyúsan érkeznek, nem igazán opcionális a dolog...
-
amargo
addikt
Az biztos, hogy a napos órák száma hosszabb nyáron, de nem is erre reagálnék hanem arra, hogy tavasszal a hűvösebb panelek miatt nagyobb a termelés, tehát kevesebb idő alatt tud napon belül sokat termelni, hiába kevesebb a napos órák száma.
Szerintem inkább jellemzőbb, hogy nyáron melegebb van mint tavasszal, azért ezt beláthatjuk.
-
4D4M
senior tag
válasz
csubuka
üzenetére
Ha átemelőszivattyús elvezetés van, akkor szifon se kell gyakorlatilag. Az magában a szivattyúban van. (ezt ellenőrizni azért kell)
Nincsen semmi gond a HL138-cal, csak egyszerűen – mint minden ilyen eszközt – adott időközönként ellenőrizni és karbantartani szükséges. A falon kilógatott cső nem egy épületgépészeti megoldás, így értékelni se lehet (:
Mellesleg az átemelőszivattyúk (sokkal) több odafigyelést és sűrűbb karbantartást igényelnek. -
csubuka
addikt
válasz
csubuka
üzenetére
Gondolom a bűzzárat célszerű nem az álmennyezet szintje fölött tartani akkor nemde? Hanem könnyen elérhető helyen...
Tehát ez elég nem túl okés megoldás volna, hogy bedobok a nyomott cső legelső szakaszára egy mosógép bűzzárat és a gipszkartonra meg egy revíziós ajtót, hogy tisztítható legyen... a HL138-nál olcsóbb volna

-
csubuka
addikt
Nagyon szépen köszönöm, ezt jó tudni!
Akkor végeredményben akár a nyomott vezetéket ami a kazettás fan-coilról jön közvetlenül (mindenféle légbeszívás nélkül) be lehetne kötni egy fali HL138-ba például?
Mondjuk ahol a csúnyaság nem gond - konyhapult alatt pl. - ott lehet robosztusabb egy falon kívüli bojlerszifon vagy a mosogató/kézmosó csap szifonja előtti bekötés. Persze ott kicsit fura volna az, hogy a szifon környékén falon kívülire vált a cseppvíz cső, de mindenhol máshol bevésett...
(Mondjuk a mesterek szerint megoszlanak a vélemények a HL138-ról, mondjuk lehet kevesebb gond van egy szabadtérre kivezetéssel... de egy új építésnél azért ne legyen már "pisilő" cső a homlokzaton kivezetve
) -
csubuka
addikt
válasz
csubuka
üzenetére
Sziasztok!
Az előbbi kérdés kapcsán továbbra is értetlenkednék még
Sajnos a szakik sem kötöttek még kazettás fan-coilt akik nálunk vannak.Vidám lesz.
Alapvetően azt látom, hogy egy felforditott U-val indul a gépkönyvek szerint a nyomott kondenz szakasz (Polar kazettás fan-copil gépkönyvből...):
Ám, ahol pirossal jelöltem, oda nem kéne egy légbeeresztő (ahonnan is már nem teljes keresztmetszetes áramlás lenne, hanem hagyományos lejtett cső alján csordogálós talán...?)? -
4D4M
senior tag
-
pjen
félisten
Űdv Urak.Ma méregettem. Lekötöttem az EPH t az ariston one alatt a fűtés csőről és kiderült, hogy a fűtés csövek nincsenek galvanikus kapcsolatban a kazánnal. A gáz és a víz igen, de a fűtés csövek nem.
-
pjen
félisten
Akkor elölről. Van egy két szintes családi ház. Előző rendszer: C24 cirkó, 9db acél lemez radiátor, nyilt rendszer a rendszer " tetején" egy kiegyenlítő tartál. A kazán lett cserélve egy egy Ariston One Classic kombi kazánra. A kiegyenlítő tartály csövét elvagták, a cső végére egy autómata légtelenítő került. Mikor kérdeztem, hogy tágulási lesz e, azt mondtaa szerelő nem kell, van a kazánban. Második télen üzemel gond és tágulási nélkül. Még rá tölteni se kellett.
l -
emre
veterán
Kiegyenlítőnek a nyitottat szokás nevezni, ami egy zárt rendszerhez valóban fölösleges.
Akkor most kiegyenlítő tartályról (nyitott rendszer) vagy tágulási tartályról (zárt rendszer) beszélsz?
Egyébként egyszintes épületeknél ahol jelentéktelen az oszlopnyomás, nem túl magas az előre menő hőmérséklet vagy viszonylag kevés a hőleadó felület nem feltétlen szükséges.
Ha bárki érdekel: zárt tágulási tartály méretezése
-
pjen
félisten
Biztos igazad van nem értek hozzá, csak használom. 9 radiátor van a rendszeren, én megkérdeztem mikor csinállták, kiegyenlítő nem kell? Azt mondták nem. Lányoméknál ugyanez a kazán ott sincs külön tágulási.
Ez a második tele a rendszernek, most néztem 1,5 most is a nyomás. Mikor fűt 1,8 is szokott lenni. -
ozark
tag
A gázkészülékben található tág.tartály elsősorban a készüléket hivatott védeni, igaz egy nagyon kicsi rendszernél még talán elég is lehetne, de én sajnos olyannal még nem találkoztam (szereltem), pedig pár száz kivitelezésen túl vagyunk...
Anno mikánál mikor mindössze 2 (!) radiátort kértek rá (semmi értelme, akkor inkább 2db új gázkonvektor), de annál is ugrált a nyomás így a konyhaszekrénybe bemókoltunk egy pár literest pluszba, így egyből megoldódott ott is... -
tepenzed
őstag
válasz
tepenzed
üzenetére
Erre reagálva, két napig most nem voltam itthon, fűtést teljesen lekapcsoltam. Hazaérve már csak 1.15 bar nyomást mutat. Még egy vödröt alá raktam pár napja, minimális sárgás víz volt benne, illetve a kazán alján lévő egyik csavarról épp egy vízcsepp készült leugrani. Ebből arra következtetek, ami talán jobb mint ha a falban szivárogna, hogy az Aristonban valahol szivárog. Tél előtt sajna elmaradt az éves karbantartás.
-
garga pista
őstag
válasz
Audience
üzenetére
A 15 perc simmel, de nem 15 percenként kommunikál be a központtal szerintem minden óra. Az adatok az elosztóhoz mennek be, de az elosztó nem tudja szerintem ilyen könnyen eldönteni miért magasabb a feszültség... ehhez azért komplex adatbázist kell felépíteni amiben helyileg benne van az adott végpontokat ellátó KÖF/KIF transzformátor adata, mellé amelyik fogyasztótól elérhető a negyedórás, erre megfelelő riasztás/figyelés, meg aki mindezt feldolgozza... nem olyan egyszerű ez mint amilyennek tűnik.
-
MC Pite
veterán
válasz
molnartibor
üzenetére
Felénk új nyegyedekben sok településen (Kom-Egon) állnak is, és többször mérhető bő 260V. Hőszipkák sorra mennek tönkre.
Na áltassuk magunkat, a napelemünk a munkahelyünknek termel, nem a mi fűtésünk megy belőle! Lehet vitatni, csak felesleges.
Igen, a taxis kivétel, nyilván átlag családra gondolunk. -
Borisz76
nagyúr
válasz
molnartibor
üzenetére
Az éves szaldó-ra gondolt.
-
molnartibor
tag
Kicsit elmentunk az eredeti témától meg annyit fűznék hozzá hogyha állnak az inverterek akkor mind1 hogy szaldo vagy nem szaldo mert nem termeli meg a téli igényt es vasarolnia kell. Az hogy miért all az inverter az is megérne egy kis vizsgálódást sokszor sima trafó csapolassal orvosolható a probléma. Az pedig megint nem érv hogy valaki szabályt szegve magasra rakja az inverter feszültséget es emiatt mennek tonkre készülékek. Hanyatló nyugazon pl Kanadában is nezzo szmlalas van picit mashogy penzugyi alapon ahogy olvastam es maximum 12 honapig görgetve de a lényeg azonos. Részemről itt vége is az okfejtesnek. Nem szeretnem szét offolni a topicot.
-
pjen
félisten
válasz
molnartibor
üzenetére
Gondolom nem véletlen nem igazán terjedt el és az állam se véletlen akar kitolatni belőle.
-
xxmen
tag
Ez nem minden esetben igaz! Az utcánkban a város közepén, csak a szembe szomszéd 3 villanyautót tölt (taxi), mindig van fent egy a töltőn! Rajtuk kívül van még több és egy tarfón vagyunk, csak nekünk van napelemünk. Jobban károsítják a fatüzeléssel a környezeted (jövőd), mint én a szaldómból tenném SCOP1-el. Szerencséjükre nem vették el, van olyan ismerősöm akinek ~13000kW van bent, szépen fog töltődni róla a támogatással rendelt kft autói.
-
pjen
félisten
válasz
molnartibor
üzenetére
Állnak is sokszor az inverterek, vagy olyan magasra húzzák őket, hogy sok minden tönkre megy. És még valami, olyan sokkal nem olcsóbb nyáron a gáz, viszont a pénz benne áll. Nettó export pedig legtöbbször a pénzügyi egyensúly megőrzése miatt van. El kell adni, valahonnan pénznek kell befolyni.
-
molnartibor
tag
Ez megint demagogia, ha nem kellene senkinek az áram nyáron akkor tulfesz miatt allnanak az inverterek, addig amig ez nem igy van kevesebb kiegészítő erőmű teljesítmény kell! Jelenleg 25%importra szorulunk altalaban addig ez nem hinném hogy problema kellene hogy legyen. A gázt pedig nyaron tarazod be es telen tarazod ki! Ami erdekes hogy amikor néha netto exportalunk akkor sincsenek visszaterhelve a gáz erőművek!
-
pjen
félisten
válasz
molnartibor
üzenetére
Az a baj a napelem akkor termel igazán mikor senkinek se kell túlzottan, nyár közepén délben. Mikor veszed vissza, tél közepén a drága gázzal, akkor már inkább a H tarifa.
-
molnartibor
tag
válasz
MC Pite
üzenetére
Ahogy írtam ha nem SCPO1 es fűtéssel használod el akkor gázerőműben áramot előállítani gázból majd azt klímával/hőszívattyóval elfűteni körülbelül 20%-al kevesebb gázból megoldható azonos hőmennyiség mellett (SCOP3-mal számolva ami elég pesszimista). Emiatt a szaldósok ha villannyal fűtenek gáz helyet glbális szinten nettó kevesebb gázt használnak.
A 99%-ot nem írom alá nekem 10 ismerősből 2 volt ilyen, tudom ez se reprezentatív de nagyon messze van attól amit te állítasz. -
MC Pite
veterán
válasz
molnartibor
üzenetére
Jót tesz? Hogy?
99%ban scop 1-el bővítik a fűtést, nem hőszivattyúval.
Szaldó nem lopás, támogatás. -
molnartibor
tag
Amennyiben nem cekásszal fűti el a többletet még jót is tesz országos szinten a szaldó, mert egy 3-4COP klímával/hőszivattyúval nettó kevesebb gázból fűti ki a lakást mintha gázkazából tenné! Gázerőmű 40% hatásfok (a kétlépcsős 60% körül van de számoljuk a 40%-al), COP3 esetén 120% energia a gázból míg egy kondenzációs kazán közel 100%. Csak sajnos jól megetették mindenkivel ezt a demagógiát hogy a szaldó az lopás!
-
MC Pite
veterán
100k/fő fűtésszezon gázzal, meg nyilván attól függ milyen távon nézve. 3m hőszipkával számolva perszebmegint más mint 8 millással, meg nyilván a szaldó alatt megint más a matek.
Mit pofátlanság támogatott áramárral meg mit nem az egy dolog, a legtöbb napalemes ismerős bizony SCOP 1-es eszközökkel fűti el a sokszoros túlméretezést).
De ha bruttó 200ért tényleg bekerül (ami nagyon olcsó), még kiadhatja. De szaldó után azbember ezt kivágja az ablakon. -
MC Pite
veterán
Teljesen államilag/össznépileg fizetett még poén (de egy gyerkőccel mindenből is kimaradunk így), az 50% (felújítóssal) meg már messze nem érte meg, így nekem nincs napalem (2-2,5mFt mérőhely korszerűsítéssel, ami a szaldós idő alatt se térül meg éves 80-90ezres villanyszámlákkal; ha meg hőszipkát rakok fel, a fűtés évi 100-110k összege eleve 70-80ra redukálódik. Túlméretezni (mármint bőven) meg nem is akartam/láttam értelmét, hisz max bitcoin bányászattal tudnám kihasználni (mikor a napelem tölt, majd egyszer a távoli jövőben az elektromos autóval melóban leszek, szaldó nélkül megint nem pálya). Az új Citigo IV/eUP ára annyival ment fel, hogy nem adta ki a matek támogatással (bő 9m).
Most azért járok a topikba, mert ugyan sikerült egy korrekt ajánlatot kapni R290es hőszipkára, de mire a hmv-t is megoldom, már közel 5mFt, úgyhogy a nagykorú kazán lesz egyelőre fiatalabbra cserélve (max H-ra akasztok még egy Pana Nordicot ha indokolt lesz, az amper már megvan hozzá vagy hőszipkához).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Honor Magic8 Lite 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Egyébként a kérdezőnek sem ilyen van, Baxi-t írt, akkor ezzel a logikával te se szólj bele.
Mindig csak a mentegetőzés megy, miért adtál nem túl jó tanácsot