- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- A Honor 400-ak is beszállnak a számháborúba
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
qdak
addikt
válasz
tothjozsi96 #5197 üzenetére
Szerintem annyira nem sérült az?
Én rámérnék multiméterrel, ha az érig belement volna valami, nem bírtad volna húzni, de ez csak az én véleményem. -
lappy
őstag
válasz
tothjozsi96 #5197 üzenetére
Ezért kellene minden hálózatnal szigetelési ellenállást mérni mert lehet ebből komolyabb gond is bár erre is van megoldás de az nem olcsó
A másik pedig hogy nem minden esetben jó teljesen kihasználni a védő cső keresztmetszetet -
tothjozsi96
addikt
Szevasztok!
Behúztam pár mcu vezetéket, és sajnos van ahol találtam sérült köpenyt. Ugye csak kötődobozoknál láttam, de ott láttam 2 dobozban hogy sérült valamelyik vezetéken a köpeny. Nyilván a csőbe nem látok bele, az lenne a kérdésem hogy ilyenkor mit tudnátok tanácsolni?
Újrahúzni nem egyszerű, illetve ha újra is húzom, ezek után nem tudom mi a garancia arra hogy nem fog újra megsérülni a köpeny.
Nem tudom hogy a Bergmann cső szája vagy nem tudom milye sérthette meg, vagy amikor húztam be lejöhetett a szigetelőszalag a feltekert rézvezetékről és az sérthette meg a másik vezetéket, nem tudom.
Járt már valaki így?
-
Vasy09
őstag
Sziasztok! Segítsetek kérném, hogy jó-e az elképzelésem a 3db új 3.5-ös klímák bekötéséhez. 3x25A van a házunkban, 3 szint, szintenként 25A-es fi relével! A legalsó szinten (szuterin) 5x10-es vezeték van levíve az elosztó dobozba az óraszekrényből. Innen meg 5x4-es vezetéken tovább a garázsba-műhelybe (nincs állandó fogyasztó ezeken a helyeken), illetve a szuterinban lévő 3 bojlernek 3x2.5-ös vezetéken. Az én gondolatom az, hogy a fi relé előtt közösítek egy 5x4-es vezetéket, és azt viszem el a 15 méterrel arrébb lévő klíma kiálláshoz. A kinti dobozba teszek egy 25A-es fi relét, majd klímánként egy B16-os kismegszakítót úgy, hogy mindegyik klímának egy-egy fázisról adok gerőt! Vagy a szuterin ban lévő fi-relé után közösítek és úgy viszem el, kint meg ahogy leírtam. Mondjuk így duplán védett lenne, de nem tudom hogy szükséges-e, vagy hogy így jó-e? Javítsatok ki, ha rosszul gondolom, vagy másképp kellene csinálni...
Előre is köszi a segítségeteket! Remélem, hogy érthetően fogalmaztam!
-
teo98
újonc
Sziasztok!
Szüleim házában szeretném egy kicsit rendbe tenni a villanyt.
Tudni kell,hogy ez egy 3 szakaszban épült családi ház,és a hozzáépítések alkalmával sosem lett rendesen megcsinálva a villany.Annyi szerencse van,hogy majdnem mindenhol réz vezetékek lettek húzva,de nem igazán vannak jól elosztva az áramkörök.
1 Fázis 16Amper áll rendelkezésre jelenleg.
Kint a villanyóra szekrényben az óra fölött van egy guman tábla amin régi bakony művek kismegszakítók vannak.Amire én gondoltam,hogy ezt lecserélni egy lakáselosztó dobozra,az innen induló áramköröket meghagyni,majd innen vinni 3 darab 6mm-es MKH-t a lakótérbe és ott felrakni egy újabb lakáselosztó dobozt ahonnan ki lehetne alakítani plusz áramköröket a házban.Tudom a fő 16Amperes bizti miatt nem sokat változna a dolog,de most van egy kisebb felújítás és most lenne célszerű az új áramköröket kialakítani.Később,remélem még az idén össze is jön tervben van a bővítés 32Amperra.
A gondom az,hogy a guman tábla alá csak a vastag fázis vezeték jön fel az órától a kismegszakítókhoz.A meglévő áramkörök nullái és földjei az óra alól indulnak.
mindössze egy vékonyabb szerintem másfeles nulla és föld van a tábla alatt a szekrényben lévő konnektor miatt.
Na most ha én ezt a nullát és földet viszem tovább a benti elosztóba,ha jól gondolom gondot fog okozni,hogy azon 40 centin ami az óra és a kinti lakáselosztó közt van a nulla elég vékony keresztmetszetű lesz.
Igazából a fő 16A-s bizti miatt talán nem tudnák túlterhelni,de ez a dolog nem hagy nyugodni.
Vastagabb nullát felhozni az órától gondolom ugyanúgy szabványosítással járna szóval akkor már egyből a 32Ampert is meg lehetne csináltatni,de addig is elmenne az új rész így?A 32Ampert mindenképp átverem rajtuk még az idén,csak apám fafejű kicsit és győzködni kell
-
Bozso68
őstag
Sziasztok!
Ha a gyújtót szedem ki a fénycsőarmatúrából, és áram alá helyezem úgy, hogy a hagyományos fénycső bent marad, akkor fogyaszt valamit?
-
_q
addikt
Köszi. Már kezdem érteni miért raknak több spotlámpát sok esetben. 3800 körüli lument adott a kalkulátor, egy lámpa többnyire 2000 lumen körüli értéket tud, 3000 körülit nem annyira találtam, vagy ha igen akkor nagyon sokba kerül. De még spot mennyezetinél is 4 foglalat van, az is kb 2000 lumenre jön ki, ha darabja jó esetben 500 lument tud
-
tibi14
tag
Sziasztok!
Esetleg van a fórumon MVM regisztrált szerelő akinek lenne szabad kapacitása mérőhely áthelyezésre, szabványosításra, fázisbővitésre és ampernövelésre?
Helyileg Táborfalva.Helyzet a következő, tetőcsere előtt állok tetőtartón jön be a légvezeték jelenleg 1x32 amper. Régi az épület hozzá lett toldva így a mérőhely Az épületen belülre került.
Eddig nem találtam embert a munkára mindenki fullon van, vagy csak igérget, de érdemi előrelépés nem történt. Köszi!
-
PROTRON
addikt
válasz
Zolabol #5180 üzenetére
A vezetékekben is van valamennyi tartalék, ezért a megszakítók sem azonnal vágnak le amint eléred az ampert, hanem rövid ideig (pl 5-10 perc) megengedik a 10-20%-os túlterhelést.
Ha épp a kávéfőző, a daráló, meg egy frissen beszerzett 2kW asztali kontakt grill (upsz párdon, szendvics sütőt akartam írni) egyszerre jár, akkor ki tudsz futni a 10A kismegszakító engedékenységéből, szal hosszútávon kelleni fog az a 13A-es legalább, hisz a másfeles vezeték szódával "elbír" annyit, van benne annyi tartalék a kismegszakító megengedett túlterheléséhez.Na ezért szoktam mindig kötni az ebet a karóhoz hogy világításhoz külön vezetékezés.
A hűtőnek valójában adott időpillanatban még a maximális terhelése is elenyésző, azért "fogyaszt" sokat 1 év alatt mert 24/7 be van kapcsolva, de egyébként kicsike terhelésű a benne lévő kompresszor. Nem azért húznak 2,5-öst a hűtőhöz mert tényleg igényli, hanem mert dugaljas és dugaljhoz 2,5-ös az előírás, mert később bármikor beledughatnak egy hosszabbítót, amibe meg mást is beletudnak dugni.
Ha biztosra akarsz menni inkább a kapcsolót cserélném.
#5181 _q
Komolyabb lámpáknál épp ezért a [lm/w] értéket is megszokták adni hogy tényleg összehasonlítható legyen a fény teljesítmények, illetve az energiahatékonysági paraméterek.
Hiába van a két lámpa mondjuk 100[W]-os, ha az egyik 100 [lm/W], míg a másik 130 [lm/W], akkor a második erősebb fényű. Pedig mind a kettőre 100[W] van írva. -
_q
addikt
válasz
csemberlen #5143 üzenetére
Tehát a watt se lényeg, csak a lument kell nézni ha az érdekel mekkora fénye van a LED-nek?
-
Zolabol
tag
Tehát, ha szabvány szerint akarok eljárni, akkor cserélem a 2 db kapcsolót 16A-re, a vezetéket pedig 2,5-re.
Viszont azon agyaltam, hogy ezen a körön, a legtöbbet üzemelő fogyasztó a hűtő, alkalmanként pár percre a mikró a maga 700W-os teljesitmenyevel + világitás.
Ezzel elbír egy 10A-es kis megszakító, és akkor megint szabvány szerint jártam elA bővítés lehetősége pedig mindig ott van, kb 1 óra munka áthúzni + lecserélni a kapcsolókat.
-
313313
addikt
válasz
Zolabol #5178 üzenetére
Ha 10A-os villanykapcsolókat raktál fel, szabvány szerint 10A-os kismegszakítót kellene felraknod. Ha 16A-os villanykapcsolót raktál fel, akkor szódával elmegy a 13A-os kismegszakító. Szabvány szerint vezeték keresztnetszet csökkenést biztosítani kellene.
Az más kérdés, hogy én otthon a saját lakásomba, ugyanilyen felállás mellett 16A-os kismegszakítót raktam fel.
-
Zolabol
tag
Sziasztok.
Vegyes méretű vezetékezésnél, mi határozza meg a kismegszakító méretét.
hogy példánál maradjak, a konyhába kihúztam 2,5-ös réz vezetéket, ott leosztottam konnektorokhoz 2,5 réz, világitáshoz 1,5 réz. Mindezt 13A-es biztosítékkal.A fogyasztók: 1db A++ -os nagy kombi hűtő, mikró, illetve olyan eszközök amiket heti max 1-2 alkalommal használok, daráló, szendvicssütő stb...
De ha át szeretnék helyezni egy nagyobb fogyasztót erre a körre, ne okozzon gondot (pl kv főző)
Világitás: 2db kis teljesítményű LEDSzóval erre a felállásra megfelel a 13C-s kis megszakító?
köszönöm
-
tothjozsi96
addikt
Áthúzom 2,5-re. Van két Bergmann csövem ami fut, nem akartam szétverni az egész házt. Alu vezetékeket cseréltem, 2 kismegszakítóból lett 8db, ennyi csőben nem igazán lehet ettől többet, sajnos.
Cserélem 2,5-esre a vezetéket, meg felteszek egy 16-os kismegszakítót, úgy már rendben lesz. Gondolom az nem gond hogyha nem húzók külön védőföldet neki, van ott az egyik dobozba kihúzva 2,5-es földelés, azt szétosztom inkább.
-
313313
addikt
válasz
tothjozsi96 #5155 üzenetére
Felraksz egy B10-es kismegszakítót, ha folyamatosan veri, akkor húzol vastagabb vezetéket és rakhatsz nagyobb megszakítót. Távolság fűggő is... De ildomosabb lett volna kapásból 4mm2-est behúzni,arra mehetett volna a 16A-os kismegszakító.
-
kuntics
aktív tag
Panelban szerintetek mi lehet ez a szürke kábel? Egyik vége sincs meg, amit látni, hogy az egyik fele lentről jön, a másik fele meg a padlóba megy be védőcső nélkül. Amelyik fal fele megy azon nincs semmi érdekes,csak 2 konnektor(meg az a szélső fala a háznak) mellette latszik a még bent lévő régi mmcu kábel, attól vékonyabb ez a szürke
[kép] [kép] -
astorre19
aktív tag
Még valami.Létezik,hogy schneider lakáselosztókból ekkora hiány van?12 modulos Resi9et nem is találok sehol a neten,de más típusból se nagy a választékEsetleg hasonló vagy jobb minőségű 12 modulosat tudnátok ajánlani?Amik rendelkeznek 0 és föld sínekkel.
-
lappy
őstag
válasz
tothjozsi96 #5158 üzenetére
igen ez 10 db tartalmaz (ami 18 mm széles egy modul) ezt kézzel lehet törni majd oda rakod ahol az elosztószekrényedben "lyuk" van - azaz nincs kismegszakító és belátsz
-
tothjozsi96
addikt
Rendben, köszönöm!
Még volna egy kérdésem, esetleg Te vagy a többiek használtatok már ilyen fajta modultakarót, [link]?
Ez hogy van? A képen látható mennyiség van rajta? Vagy hogy kell értelmezni a 10db-ot?
10db a képen látható mennyiség van a csomagban?Illetve ezek kitörhetőek, vagy inkább vágni kellene?
-
astorre19
aktív tag
válasz
csemberlen #5153 üzenetére
15 méteres szakasz 2 kanyarral,de előbb be lenne húzva a csőbe és csak utána lenne a helyére rakva cső+vezeték egyben.De ha 25-öt mondtok akkor olyat veszek majd
-
lappy
őstag
válasz
tothjozsi96 #5155 üzenetére
ha 2,5 akkor biztosan nem lesz túlmelegedés a vezetéken, itt nem érdemes spórolni
-
tothjozsi96
addikt
Bocs srácok! Egy kérdés. Behúztam már a 1,5-es vezetéket a tűzhelynek, amit kinéztem azt írja hogy max. áramfelvétele 2,8kw. De nyilván ez a max. fogyasztása, egyébként valami 1kW értéket is ír itt, talán az az átlag, vagy nem tudom mi.
Ti hagynátok a 1,5-es vezetéket, vagy mindenképp ajánlottabb lenne a 2,5mm2?
-
lappy
őstag
válasz
csemberlen #5153 üzenetére
és hány kanyar van benne?
-
astorre19
aktív tag
válasz
csemberlen #5151 üzenetére
Nem szempont az újrahúzás.
Köszi szépen
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vicces képek
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Medence topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- NAVEE N65 roller eladó
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Samsung Galaxy A71 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- Apple iPad 8 32GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- LG 34WK95U-W - 34" NANO IPS - 5120x2160 5K - DCI-P3 98% - HDR 600 - ThunderBolt 3.0/Type-C
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest