Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• teo98

újonc

Sziasztok!
    Szüleim házában szeretném egy kicsit rendbe tenni a villanyt.
    Tudni kell,hogy ez egy 3 szakaszban épült családi ház,és a hozzáépítések alkalmával sosem lett rendesen megcsinálva a villany.Annyi szerencse van,hogy majdnem mindenhol réz vezetékek lettek húzva,de nem igazán vannak jól elosztva az áramkörök.
    1 Fázis 16Amper áll rendelkezésre jelenleg.
    Kint a villanyóra szekrényben az óra fölött van egy guman tábla amin régi bakony művek kismegszakítók vannak.

Amire én gondoltam,hogy ezt lecserélni egy lakáselosztó dobozra,az innen induló áramköröket meghagyni,majd innen vinni 3 darab 6mm-es MKH-t a lakótérbe és ott felrakni egy újabb lakáselosztó dobozt ahonnan ki lehetne alakítani plusz áramköröket a házban.Tudom a fő 16Amperes bizti miatt nem sokat változna a dolog,de most van egy kisebb felújítás és most lenne célszerű az új áramköröket kialakítani.Később,remélem még az idén össze is jön tervben van a bővítés 32Amperra.

A gondom az,hogy a guman tábla alá csak a vastag fázis vezeték jön fel az órától a kismegszakítókhoz.A meglévő áramkörök nullái és földjei az óra alól indulnak.
    mindössze egy vékonyabb szerintem másfeles nulla és föld van a tábla alatt a szekrényben lévő konnektor miatt.
    Na most ha én ezt a nullát és földet viszem tovább a benti elosztóba,ha jól gondolom gondot fog okozni,hogy azon 40 centin ami az óra és a kinti lakáselosztó közt van a nulla elég vékony keresztmetszetű lesz.
    Igazából a fő 16A-s bizti miatt talán nem tudnák túlterhelni,de ez a dolog nem hagy nyugodni.
    Vastagabb nullát felhozni az órától gondolom ugyanúgy szabványosítással járna szóval akkor már egyből a 32Ampert is meg lehetne csináltatni,de addig is elmenne az új rész így?

A 32Ampert mindenképp átverem rajtuk még az idén,csak apám fafejű kicsit és győzködni kell

Új hozzászólás Aktív témák