Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Három új órát hozott a Samsung, a csúcson az Ultra
- iPhone topik
- Netfone
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Macrodroid
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atomgeszi
nagyúr
Ha PEN vezető jön be az oszlopról, akkor kell földelőszondát is leütni? (ismerős 50 m2 régi házáról van szó)
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
demars
addikt
Feltételezem régi nullázott rendszer, ennél sehogy sem.
Úgy lehet megállapítani, ha a mérőnél lebontod a régi gumman táblát, alatta szétszeded a nulla és védőföld vezetékeit (Itt jó esetben külön vannak összefogva és egy sorkapoccsal hidalták át). Majd kicsipogtatod.
Ha minden vezeték egyszínű és össze van fogva, akkor bajosabb , mindent szét kell szedni és szálanként kisípolni (dugaljaknál, kötő dobozoknál.)Esetleg a kötödobozok adhatnak támpontot: anno dugaljakhoz vittek védővezetőt de a lámpákhoz nem, így egy egy kötődobozt ellenőrizve meg lehet találni melyik a nulla, onnan el lehet indulni.
[ Szerkesztve ]
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
Hulk24
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy kicsit furcsa kérdésem! Nem vagyok villanyász és nem is leszek, olvasgatok itt a topikban, egy konnektort ki is cserélek, ha úgy van, de nem piszkálok ahhoz, amihez nem értek...
Ismeretségi körömben vettek egy 85-ben épült házat, full alu a vezetékezés.
A kérdés: Hogyan lehet megállapítani a nulla és a föld kilétét, ha minden vezeték fekete színű? (mert bizony itt minden fekete! a házat még nem lakják, én csak kíváncsiságból kérdezem... érkezni fog egy szaki majd)
Köszönöm! -
Gézengúz
addikt
válasz PROTRON #6292 üzenetére
De ha mát a szerződésnél tartunk akkor mennyire minősül szabályosnak a villanyóraszekrényben ( nem mintha a bojler elé nem férne be, csak ide egyszerúbb ) sorbakötni fixen egy ilyen wifis kapcsolót.
Szólhatnak érte, ha meglátják? Konkrétan ide a bojler elé, gondolom.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz Gézengúz #6289 üzenetére
Ilyet itt nem javasolhatunk, mert ugyan "kicsinek" tűnik, de hivatalosan akkor is szerződésszegésnek minősül.
Egyébként sokan hiszik hogy fixek az időpontok.
De jelzem, nem azért van mindennap fent a nap 10 órakor, mert az illető 10-kor szokott felébredni.Központilag monitorozzák a napi terhelési görbét, mellette persze igyekeznek a saját szabályzatuk szerinte mindenkit egységesen ellátni hogy reggel is mindenkinek jusson meleg víz zuhanyhoz, meg azért napközben is legyen mosogatáshoz.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Gézengúz
addikt
Közben gondolkodtam, azt hiszem megvan a legegyszerűbb megoldás.
Villanyóránál úgyis csokizva van az éjszakai, ott kap ideiglenesen egy konnektort abba egy telótöltőt egy USB-s lámpával, a villanyóra meg ugyis a bejárati ajtó mellett van amit figyel a kamera. Visszanézek pár nap felvételt és már látom is, hogy mikor világít és mikor nem, csak ki kell keresnem, hogy mikor alszik el és mikor gyullad ki.Egyébként én úgy tudom, hagy adott területen belül elég fixek a ki-be kapcsolások, de majd most ki is derül.
-
lappy
őstag
válasz Gézengúz #6287 üzenetére
igen, mert ha 0 a fogyasztás akkor 0 az áram is, de amúgy nem biztos másnap ugyanakkor kapcsol be. (A vezérelt méréssel naponta legalább 8 órára biztosítunk villamos energiát, előre nem meghatározott időszakokban.)
Amúgy ezt miért kell neked?[ Szerkesztve ]
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
Gézengúz
addikt
Van valami egyszerű, extra dolgokat nem igénylő módszer, amivel meg tudom állapítani, hogy a vezérelt áramot mikor adják rá és mikor veszik el?
Wifis konnektor van, amiben be tudom állítani, hogy ha áramot kap akkor kapcsoljon be és ezt loggolja is, viszont amikor elmegy az áram, akkor azt nem loggolja érthetően mert akkor megszűnik a tápellátása.
-
PROTRON
addikt
Szívesen válaszolok és az pedig a következő:
a fenti esetleírásnál jobban nem tudom elmagyarázni, a legegyszerűbb ha elkezded felrajzolni a fenti esetet, tehát:
adott egy társasház, ahol a méretlen közös fővezeték még nem került felújításra, 50 éves 4 vezetős rendszer épült ki a főelosztótól az emeletekre. Persze a főelosztóban le van földelve, de az emeletekre nem megy fel szeparált földelő vezető, csak PEN, közös nulla-föld.
Erről megy be a lakások kiselosztójába a nulla sínre a leágazó vezeték és itt történik meg a "szeparáció" az ÁVK előtt, ahonnan van átkötés a földelő sínre. Ugye mindenkinek az a feltételezése hogy nem tud csak a bejövő "PEN" elvágódni, hisz a csőben összetekerődik a fázisokkal, ha elflexelik a lakáshoz leágazó PEN-t, akkor a leágazó fázisokat is el kéne hogy flexeljék...csak hát hát furcsa szó az a kéne, sok mindent kéne ami még sincs egészen úgy..
És innentől kell rajzolnod, alaposan olvasd el az esetet, minden lényeget beleírtam.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
q13579
senior tag
válasz PROTRON #6226 üzenetére
Családi háznál is csak akkor lesz ez igaz, ha a "saját" földelése megfelelő. (Értem ezalatt, hogy a PEN szakadás miatt TN-ből TT lesz). Gondolom nem sok esetben van vizsgálva pl, hogy a szonda tudja-e az elvárt ellenállást.
Egyébként a káddal kapcsolatban egy kérdés, mert egyelőre még nem világos, milyen hiba esetén lehet probléma, ha az nincs EPH-ra kötve. (tudom, hogy kötelező lenne és kössék is...). A gyakorlatban hogy történhet ilyen esetben baleset, milyen problémák együttállása szükséges, ha pl. van ÁVK is? (ÁVK esetén elméletileg, ha lenne bárhol szivárgó áram, azonnal működésbe kellene lépjen). Ha a fürdőszobában kizárólag ellenőrzött, földelt dugaljak vannak, itt sem lehet testzárlatos eszköz a hálózatban.
Abban az esetben tudok elképzelni problémát, ha az ÁVK-t megkerüli a hibaáram, ilyen viszont hogyan lehetséges a gyakorlatban?
Köszi a választ.
-
Lavar
aktív tag
Hali, szeretnék segítséget kérni.
Konyhában mennyezeten van egy függőlámpa, aminek kb. a bele kilóg már, elég randa, szeretnénk cserélni. Egy darab E27 470lm-es led izzó van benne, ami elég is. (Pici konyha.)
Egy [link] ilyen spot lámpát szeretnénk a helyére, de nem tudom eldönteni, hogy kell-e a hármas, vagy elég fényt adna a kettes is?[ Szerkesztve ]
-
demars
addikt
válasz Blackmate #6274 üzenetére
Van szalagnyomtatom, Brother. Arra gondoltam, hogy azzal készítek matricákat, azok talán tartósabbak mint pl a fehér szigetelő szalag.
Amit lappy írt, jó lenne, de még sosem használtam.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
lappy
őstag
-
PROTRON
addikt
válasz tepenzed #6273 üzenetére
Jól látod, valszeg azok mind kültéri áramkörök.
Ha tippelek, akkor a felső 3-ból a vezeték beérkezik a kismegszakítókra(ott van egy "gyűjtősínezés", majd onnan egyből párhuzamosan megy tovább a házba, így a házba menő táp megkerüli ezeket a megszakítókat, mert a házban úgy is van rajta túláramvédelem a másik kiselolsztóban.#6274 Blackmate
A profi szakinak ezért fizetsz 3x-os bért, mert 2 óra alatt úgy elköti, hogy mindent egyből beazonosítva köt be a megfelelő megszakítókba és a nulla földet úgy kötözi fel hogy egyértelmű lesz melyik melyik fázis vezetővel van együtt.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
tepenzed
őstag
válasz PROTRON #6271 üzenetére
Ami bent van az épületen belül biztosítékok, azon is van áramvédő-kapcsoló. Én sem értem teljesen, hogy akkor kint miért működik minden más, de holnap kipróbálom.
Bocs hülye vagyok hozzá, de nem lehet, hogy azok mind a kinti áramkörök, amik a védő mellett vannak ?
A felső 3 nyilván nem, de az alsókhoz eddig sosem kellett nyúlnom.[ Szerkesztve ]
-
demars
addikt
válasz Atomgeszi #6264 üzenetére
ez iszonyat mennyiség
Miért lenne? Egyszer kell jól megcsinálni, úgy ahogy te szeretnéd, megálmodtad!
Nyilván több vezeték fog fogyni, ezért is jobb a csövezés és szálvezeték, ez még mindig olcsóbb mint a kábel (és bővíthető).Ez egy félkész projekt (ház bővítés most zajlik, az új épülethez még be kell csöveznem) itt eddig 2000 m 1,5 -ös vezeték és kb 300 m 2,5 -ös vezeték fogyott. Ehhez jön még az új épület, plusz a kábeles fix betápok(klímák, külső dísz világítás), plusz melléképülethez elmenő 5x6 -os kábel.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
PROTRON
addikt
válasz tepenzed #6263 üzenetére
Van másik áramvédő-kapcsoló is az épületben?
Mert inkább az a fura hogy csak 1 lámpa-kör nem világított, elvileg ez a betápláláson van, tehát mindent áramtalanítania kellett volna. Esetleg a 2 bal szélső lehet hogy 1-1 hűtő vagy valami egyéb, de a többi dugalj világítás elvileg mind az ÁVK-ról kéne hogy kapja a tápot.Amúgy jó ötlet a hibakeresés első lépéseként megnézni melyik áramkör lehet a ludas.
-
Atomgeszi
nagyúr
Igazából 0.5-ösnél nagyobbat nem gondoltam.
Kalkulátorral nézve még az sem ír 0.5-nél nagyobbat.
Igazából oda-vissza 30-35 méter lenne úgy gondolom.
Akkor ráadásul olyan vastag cső sem kellene, vagy a nagyobba simán elférne mindegyik.
Még azon is gondolkodom, hogy kell-e egyáltalán a 3 sor lámpát, 3 fázisra bontani. Elég lenne akkor csak egy szálat vinnem oda, visszafelé meg 3-at. Amúgy meg oda-vissza ugye 3 -3 szál
[ Szerkesztve ]
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
őstag
válasz Atomgeszi #6264 üzenetére
1es is elég a relé és a nyomógomb közé. Nem kell 1.5es sem. Ide van, hogy maradékot használok el, ami még befér a csőbe. Mindenféle... Ez csak jelkábel. 1 másodperc hírnév...
Egyszer maradék 1es mcu-t használtam. Azóta is néha jól jött volna ilyen célra. De már nincs.
Szerk: közben megírták..
[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
Atomgeszi
nagyúr
Amit szálat viszek a kismegszakitobol a nyomógombra, majd onnan vissza az impulzus relébe.. Ennek gondolom nem kell egy őrült vastag keresztmetszet...?
Most így számolgatom, azért 15 méter széles az épület, 3 fázis, 3 külön szállal, ez iszonyat mennyiség.Jó lenne valahol látni, hogy mekkora a működési fesz tartomány, de mindenhol 230V AC - t írnak. Jó lenne tudni, hogy mekkora feszültségesessel működik még.
[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
nagyúr
Ki melyik online szaküzletből szokott rendelni, ahol jó áron megkapni mindent, és nem horror áron hozzák a 2,5 méter -es csövek miatt a termékeket?
pm-ben is jöhet..
-
Atomgeszi
nagyúr
Karácsonyi jégcsap világítást is felteszek. 3 ilyen fényfüzér van. Konnektoros mind.
Egyazon fázissal kiállok a 3 dugaljhoz, és azt a 3 dugaljt bekötöm C sínre rakható időrelével. Vagy mivel már amúgy is van dugaljba dugható mechanikus körmös időkapcsolóm, elég, ha azt a 3 dugalj egy lengőhossabbítóval abba bedugom?! Ahogy nézem ezek a C sínre rakhatók elég borsos áron mennek.
-
-
Atomgeszi
nagyúr
L alakú sarokban lévő MÜIII csőnél szoktatok a sarokba tenni kötődobozt a könnyebb fűzés miatt?
-
Atomgeszi
nagyúr
Jó ötlet végül is.
Kiállok 5 eres kábellel, aztán ami kell bekötöm most, ami meg nem, azt majd később.
De szerintem relézni fogom majd az elosztószekrényben. Vagy hát majd ki tudja mit hoz a jövő. Lehet, hogy soha nem fogom bekötni.
Sima OBO dobozban jó lesz megkötni wago-val a spotokat?Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Pkc83
őstag
válasz Atomgeszi #6247 üzenetére
Igen rajta lesz, de akkor meg tudod,úgy csinálni,hogy mondjuk a barnát kötöd be azoknál a lámpáknál amit csak kapcsolni akarsz,és a többit meg ahogy írtad(fekete,szürke). így azok mennek kapcsolóval direktbe illetve mozgásérzékelővel is,de persze mind egyszerre amelyiknél mindkét vezeték be van kötve. Persze ehhez két kapcsoló kell vagy csillárkapcsoló.
[ Szerkesztve ]
-
tyielow
aktív tag
válasz Atomgeszi #6245 üzenetére
Én 3x1,5 MKH-t viszem majd cső nélkül, úgy is be lesz dobozolva alulról, környezeti hatásnak nem lesz kitéve. Egy normális mozgásérzékelő a fesz. nullátmenetben kapcsol, akkor a névleges árammal számolhatsz, és úgy általában tudják a 10 A-t is.
[ Szerkesztve ]
YouTube: toty1ka
-
Atomgeszi
nagyúr
Több lámpa esetén úgyis reléznem kell, nem?
Mármint úgy értem, ha a spot L részébe bekötök fekete - szürke madzagot is. A fekete mondjuk kapcsolt fázis, a szürke pedig mozgásérzékelő. Akkor a fekete körön ugyanúgy rajta lesz a feszültség, nem?Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Atomgeszi
nagyúr
Gondoltam erre is, hogy csak simán elvezetem a kábelt aztán jóccakát.. Padlásról igazából mindig elérem, meg egyszer kéne csak befűzni.
Együtt világítanak, de gondoltam 1 -2 -3 db-ot mozgásérzékelővel is kapcsolni. Vagy mondjuk váltókapcsolóra kötni egy mozgásérzékelőt, amiről 3 db-ot mondjuk vezérel. A másik állásban pedig felkapcsolva az összes ég.MI a baj amúgy a szürke gégecsővel? Ennyire gyatra anyag?
-
Pkc83
őstag
válasz Atomgeszi #6241 üzenetére
A helyedben nem szarakodnék merev csővel,viszont gégecsőből a fekete(lépésálló) lenne a legjobb. Ha elég nagy kanyarokat hagysz akkor könnyen fűzhető és sokkal egyszerűbb vele dolgozni.
A külső lámpák(spotok) gondolom együtt világítanak,akkor viszont a szarufákat középen átfúrva én simán 3x1,5-es NYM-J kábelt(8-10-es furat elég neki) hurkolnék fel védőcső nélkül. Mivel zárt helyen van(vizet,napfényt nem kap) semmi gond nem lesz vele.[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
nagyúr
Az ereszben lévő spotoknak mennyire gáz úgy vinni a csövet, ha végig kifurkalom a szarufakat? Vagy kerüljem meg a fal vonalában és úgy?
Ide mennyire célszerű gégecsovet használni?
A külső falon is lesz lámpa. Annak belül vinném a csovezest.
Ha atfurom a 38 as falat, majd ott felmegyek a horonyban csővel, azt mivel célszerű? Szürke gegecso és megszakítás felmegyek a kötödobozhoz, vagy MÜ III és tegyek oda egy 65 os doboz helyet, ahol közvetlen atertem a falon, majd toldva egy kanyaros MÜ III cső?Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
q13579
senior tag
Sziasztok,
Tudnátok ajánlani szakmai szemmel jónak tartott táskát villanyszerelőnek, amelyben korrekten el lehet szeparálni az egyes szerszámtípusokat, alkatrészeket? Fontos, hogy azért kézben hordozható legyen és ha esetleg még egy kisebb laptopnak is lehetne benne külön rekesz megkönnyezném.Ehhez hasonlóra gondoltam volna.
A keret nagyon max 30.000 (nem tudom ez alatt lehet-e találni elfogadható darabot).
Köszi előre is.
[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz PROTRON #6233 üzenetére
Toldani nem szeretném a betápot.. Inkább cserélem egy az egyben nagyobb keresztmetszetűre.
Rendben, köszi, ezekre figyelni fogok.
Mivel úgyis körben az egész garázsban szeretnék úgy 30-50cm magasan dugalj sort, lehet, amihez így is úgyis végig kell vésni a téglát, lehet, hogy már itt mehetne igazából minden. A kapcsolóknál meg csak felállok felfelé. Így akkor nem kéne a koszorún vitt csövek kanyarjainak gondjával foglalkozni.
Egyébként a szürke gégecső tényleg ennyire használhatatlan?
Árban megegyezik a MÜIII -as cső árával.Viszont ugye a LED paneleknek is kellene a lécvázon vinnem a betápot akkor a 3x1m2 kábellel. Plusz még dobozolt vakolt eresz lesz, amibe szeretnék süllyesztett spot-okat.
A benti LED paneleknek, és a kinti spotoknak mehet a favázon sima szürke gége vagy MÜIII?Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
-
313313
addikt
válasz tothjozsi96 #6227 üzenetére
A réz az sodrott, szóval szopás.
Újra kéne húzmi mindent. De 4 hónapja volt feste, és pénze/kedve sincs a villannyal foglalkozni, még úgy se, hogy pénteken majdnem ráégett a ház...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
PROTRON
addikt
válasz Atomgeszi #6232 üzenetére
Semmi akadálya nincs hogy odakerüljön, ha toldani kell mert az eredeti kábel rövid, ahhoz persze IP65 védettségű dobozban kell, tömszelencével bevezetve a kábeleket.
A fentiekhez:
világításhoz teljesen okés ha csak 1mm2-est viszel, persze akkor azért érdemesebb 10-es helyett 6A-os kismegszakítót tenni, mert lehet csupaszításkor nem veszitek észre, de véletlen mégjobban elvékonyítod. Nehogy zárlat legyen 1-1 leágazás kötésénél.
Továbbá nem spórolnék azon a 3. éren, inkább biztos ami biztos, jövállóság miatt is 3 eres kiskábelt vinnék nem 2erest. Ki tudja mit hoz a jövő.
Meg ugye ÁVK is csak akkor old ha van valahova eltérő kontaktusnak kialakulnia, ha nincs földelő vezeték végig húzva, akkor 1-el kevesebb irányba tud elindulni az áram. Pl ha beázik az egyik kötődoboz. Ha ott a wagoba belefolyik a víz és nincs földelés, simán fen marad az ÁVK és belenyúláskor veszélyes lehet. Ha van benne földelő szál wago-val akkor meg a nedvességen keresztül át tud ütni a fázis és kiderülhet hogy hiba van.
Mármint olyan helyzetekre gondolok amikor nem folyik a dobozból a víz, tehát nincs a fázis-nulla között olyan minőségű kapcsolat hogy zárlatra levágjon a kismegszakító.A dugaljaknál a kezdeti kismegszakító jó kiinduló pont, ha 16-os, akkor 2,5mm2-vel szoktunk végigmenni, igazából szabvány szerint biztonsági okból ma már nem kéne az egyes leágazásoknál keresztmetszet váltást eszközölni, tehát akkor már végig mehetne a 2,5-ös a végpontokig.
Értem én hogy fogni kell a pénzt, de kb 5-10k huf a teljes különbség a 3 eres kiskábel esetén.
Így legalább tudod hogy dugalj kör, végig 2,5-ös, nem kell agyalni hogy gerinc miatt mekkora kismegszakító, leágazás védelem miatt mekkora kismegszakító...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Atomgeszi
nagyúr
Van bármi akadálya, hogy a kék csillaggal jelölt betáp hely helyett én a piros csillaggal jelölt helyre rakjam az elosztódobozt?
Mivel a szerelések nagy része a főtérben lesz, egyszerűbbnek gondoltam, hogy 1 betáp kábellel eljönni, mint a sok vezetékkel vissza millió csövön keresztül.
Gyakorlatilag, ha végig vinnék előre behúzva 5x6-os vagy 5x10-es kábelt gégecsőben, még mindig egyszerűbbnek érzem, mint ide visszajönne rengeteg csővel.
Mondjuk ez meg már olyan vastag, hogyha bármi miatt cserélni kellene, mivel ennyi kanyar van benne, lehetetlen lenne cserélni?Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz csemberlen #6224 üzenetére
Rendben, akkor marad a kötődobozokban való kötés
-
Atomgeszi
nagyúr
Lámpánál nem lesz, de úgy gondoltam, hogy mivel 3x7 LED panel lesz a mennyezeten, a 3 külön kapcsolható lámpa sor lehetne 3 külön fázison.
Dugaljaknál az épületet 3 részre osztanám. Az első harmadba levő dugaljak lennének L1, középső részen levők L2, hátsó szekcióban L3.
A két kapumotornak szintén az egyiknek L1, másiknak L2. Vagyis hát ahogy kiadja a fésűs sín
Ez így mennyire értelmes?Más:
Régen úgy tanultuk, hogy 2,5 mm2 a gerinc, és leágazás 1,5 mm2. Ez manapság mennyire állja meg a helyét? áAmennyire túl biztosítanak mindent, gondolom 4 a gerinc és 2,5 a leágazás.
A LED paneleknek viszont 1mm2-nél többet nem vinnék. 12W panelek csak. Azt pedig úgy, hogy azt mindenképp a lécvázon vinném, de oda lehet, hogy célszerűbb kábellel? Akár a lapos 2x1mm2(lévén földelés ezekben úgysincs). Ennek mehet a szürke gégecsőben? Vagy ott is MÜIII vigyem, aztán a legkisebb OBO dobozban megkötni, majd tovább a következő lámpához?
-
PROTRON
addikt
Szerintem helytakarékosan sehogy sem lesz jó megoldásod, az nem opció hogy minden ilyen kötődobozra átmeneti jelleggel ráfabrikálni külső dobozt amiben elférsz rendesen biztonságos megoldással?
Ha nem akarod kockáztatni hogy csatos wago - alu paszta majd légmentesen körbezárni, akkor még megoldás lehet:
a csatos wago-ból réz vezetékkel átállni csillár összekötő wagóba, tehát wago 224-esbe amivel ugye 1 vezetéket toldasz, ehhez meg lehet alu pasztát haználni, ennek is macerás a beszerzése, de pl ELektro-profi boltnál épp van még 200db raktáron.
Persze több helyet foglal a megoldás.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Az egész EPH kérdés problémás.
Tudom ez társasházról fog szólni családi háznál fontos hogy a közcélú hálózaton keletkező PEN hibahely után van a háznak saját földelése, míg egy társasház 4. emeleti lakásában nincs külön extra földelőszonda:
4. emeleti lakás, a lakásba 2 vezeték ment be, mert a közös méretlen hálózat még nem került felújításra, így nem "nulla" hanem "PEN" vezető.
Teljes lakásfelújítás történt, villanyszerelés terén is legújabbra alakították ki.
A lakás elosztójában elvégezték a szeparációt N és PE-re, ahogy azt ugye évtizedeken át minden belvárosi lakásban.
Minden érvényes szabványnak eleget téve, ki alakították a külön EPH-t, ugye mivel nem jött be dedikált a földelő vezető a közös hálózatról, így a közös PEN-t használták a lakásban lévő fém gázcső és beérkező víz cső EPH-hoz.
Bekötötték az EPH-ba az akkor érvényes előírások szerint az új hiperszuper zuhanyzó fém 30x60 centis dizájnos összefolyóját ami a kilépőnél van.
Mindent rákötöttek a lakás 1 db ÁVK-ra, tehát még a világítások is erről mentek.A folyosón egy jómunkásembör benézett egy flexelést és elvágta a PEN-t, de a fázisokat nem sértette meg, így a bejövő fázis gond nélkül bejutott a lakás mért kiselosztójába.
Végig haladt a fogyasztókon, vissza a kiselolsztóban lévő AVK-n keresztül az azt megelőző PEN szeparációig.
Mivel a betápláló PEN vezető szakadásban volt, így a földelő sín került fesz alá, mivel ugye a bekötött EPH-n keresztül a gázcső kvázi "leföldelte".
De ugye az EPH-n keresztül eljutott a fázis a zuhanyzó fém összefolyojára.
Eredmény:
Az éppen akkor zuhanyzó asszony hozzáérve a lábával a fém tálcához áramütést szenvedett, a segítségére siető kislányával együtt.A villanyszerelő az érvényes szabványok szerint járt el.
Egyetemi oktató válasza(50 éves szakmai tapasztalattal) a szituációra:
1 az 1 millióhoz az esélye ennek a hibalehetőségnek, sajnálja a tragédiát, de nem lehet minden ilyen 1 az 1 millióhoz esélyű hibára előre felkészülni, nincs annyi pénze az embereknek.Ismétlen, családi háznál más a helyzet a szabványkövető villanyszerelés esetén.
Ott ugye az épületbe belépő kábel van földelve, onnantól szeparált a hálózat, na ezért tilos utána összekötést létrehozni a földelés/EPH és a N/PEN között.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
313313
addikt
Úgy néz ki anyósnál azonnali hiba elhárítás miatt, legalább a kötéseket újra kéne csinálnom, és dobok fel pár Ávk-t meg kismegszakítót.
Aki napi szinten benne van, alu/réz/mkh most kukac kötés, mire cseréljem? A szürke csatos wagót kivonták a forgalomból, az átlátszó nem jó alura...
Az utolsó barna wagóimat raktam be... meg újra kéne kötnöm pár alu vezetéket is, azok jelenleg nem oldható wagóban vannak, de egy mmf kábelt ki kell mérnem, azt meg csak úgy tudom, ha levágom a wagót...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Pkc83
őstag
válasz Atomgeszi #6212 üzenetére
A 3 automata a legjobb. Érdemes elosztani igen,és fekete,barna,szürke vezetékeket használni. Viszont attól nem kell tartani,hogy a végén nem tudod,hogy melyik mert csak oda kell vinni mind a három fázist ahol van is három fázisú fogyasztó. Lámpánál nem lesz szerintem.
Több kört is csinálhatsz külön FI relékkel ,hogy ha valahol gond van akkor se menjen el mindenhol az áram. Csak arra kell figyelni FI relé után nem szabad közösíteni(összekeverni a nullákat és fázisokat). -
Atomgeszi
nagyúr
válasz PROTRON #6210 üzenetére
Rendben, akkor úgy próbálom tervezni, hogy mellette legyen mindjárt egy kötődoboz. Vagy alatta, még lehet, hogy ott több hely van.
Szerintem merev vezetékekkel fogok menni, mert akkor nem kell érvéghüvelyezni, igaz, hogy a befűzés meg nehezebb lesz.
Öreg szaki mellett, akinél voltam gyakorlaton, na ő szinte mindent sodrott rézzel, és a végén forrasztóónnal érvégezte. Mondjuk én ezt sosem csináltam utána, nekem valamiért nem volt szimpatikus.De pl. más kollégát is láttam villanytűzhelyet úgy bekötni, hogy merev vezetéket összesodorta, és merülőforralóval a végén.
-
Atomgeszi
nagyúr
Az elosztóból mindenképp szeretném a nagyobbat, könnyebb elférni benne.
Érvek a körbevésés mellett:
Padlószint felett kb 50 cm-rel vízszintesen körbevésve, több kötődoboz berakva, csavaros fedéllel, könnyebb fűzés, kevesebb kanyar. Cserébe több vésés.
A lécváz: egyszerűbb talán elmenni a csövezéssel, de így több kanyar lenne benne, amit fentebb azt írtátok, hogy már 2 kanyar is megnehezíti a befűzést. A fehér gégecső használhatatlan, a fekete lépésálló már jobb, de annak ugye belül nem sima a belseje, a gégecső, ami belül sima pedig aranyáron megy.. És hát jó pár száz méter csövezés kell ide, ahogy néztem." léc vázra rögzíted a csöveket és ahol kell lejössz (oda mehet doboz még ha nem is lesz kötés) ."
Itt a dobozt hova gondoltad? Ahogy lekanyarodik a cső a lécvázról a koszorú vonalában, a téglába?
MÜ16-os csővel gondoltam menni mindenhova. Bár ahova csak egy dugalj kiállás lesz a kapunyitó motoroknak, oda nem terveztem 16-os csövet, hanem mondjuk kisebbet. Mindkét motorhoz 13-as csövet terveztem. Abban fog menni 3 db 1,5 es vezeték a dugaljnak, meg a Hörmann-os azt mondta, hogy relézhető a világításvezérlés róla, tehát még plusz egy szál. Tehát összesen 4 vezeték a 13-as csőbe. Ez még így elmegy?
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz csemberlen #6205 üzenetére
Schneider Resi9-et szoktam használni, de még soha nem olvastam el, hogy mit ír a gyártó a két érről
-
Atomgeszi
nagyúr
A 3 világítási kört 3 külön kismegszakítóból szerettem volna indítani.
Mivel 3 fázis van, érdemes a 3 fázisra elosztani? Vagy felesleges csak a végén belekavarodok? Eleve nem tudom, hogy hogy lenne érdemes 3 fázisra bontani, attól jobban félek, hogy a végén már azt se tudom, hogy melyik melyik volt. Ilyenkor fekete barna szürke vezetékkel mentek, hogy az épület távolabbi pontján is tudjátok, hogy melyik melyik?
Viszont így meg ugye, ha 3 fázisú ÁVK van, akkor megy minden lefelé. Vagy itt is már érdemes 3 db egyfázisú ÁVK-t használni?Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
q13579
senior tag
Sziasztok,
Ha egy újabb házban (korszerű villamoshálózat, TN rendszer ÁVK-val) a lemezkád nincs EPH-ra kötve, mennyire kockázatos? Érdemes-e miatt bontani a javítás miatt?
-
PROTRON
addikt
Köszi a tippet, igaz hogy kicsit drágább, de nem annyira vészes a 6kA kategóriában, Conrad-nál nettó 1410 huf. [link]
Én is inkább arra szavaznék hogy az elosztó mellett alakíts ki kötés dobozt a vezérlések elosztásához, hogy ha bármelyiket javítani kell ne kelljen az egész elosztó előlapját leszerelni.
A nagyobb elosztó azt is jelenti hogy a vezetékek elvezetéséhez, kényelmes bekötéséhez rendezéséhez is több hely van.Így minden kismegszakítóból 1-1 vezetékkel tudsz kijönni.
Ha valamelyikből 2 db vezetékkel kéne kijönni és hajlékony elemi rézszálas vezeték amit amúgy is érvéghüvelyezni kell kismegszakító esetén, ott lehet használni ikerérvéghüvelyt, amibe akkor 2 db vezeték belemegy. Nem illik, de ha 1-el nagyobb keresztmetszetet használsz, akkor lehet 4-et.A merev vezetékek esetén régebben szorosan összetekerték őket bekötés előtt hogy ne akarjon kicsúszni, de ez sem tökéletes megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
Pkc83
őstag
Leginkább sehol. Nyugodtan be lehet kettőt kötni csak akkor nem ajánlott ha különböző a keresztmetszet mert akkor esélyes ,hogy a kisebb keresztmetszetű kicsúszik. Viszont például a Siemensnek vannak olyan kismegszakítói ami felül olyan mint a WAGO.
-
demars
addikt
válasz csemberlen #6205 üzenetére
Ezt hol jelölik, illetve hogyan? Én sem kötök kettőt be, de a szükség nagy úr(volt már rá példa).
-
demars
addikt
válasz Atomgeszi #6201 üzenetére
Mert így azért elég sok mindennek kell hely.
Elosztót méretezd túl! Hidd el, hogy jobb ha bőven van hely! 20-30% a minimum, ha még nagyobbat teszel be még jobb (később elektromos autó töltő, napelem, stb)
Elosztóban nem illik kötni, Wago tartó egy jó megoldás lehet. Úgy is kell az elosztón kívül több kötődoboz, fűző doboz. Alakítsd ki úgy, hogy ott tudj kötözni!
Az épületet körbe is vésheted, de úgy is jó, hogy a léc vázra rögzíted a csöveket és ahol kell lejössz (oda mehet doboz még ha nem is lesz kötés) . Ha pár méteren belül lenne még pl dugalj, azt akár alul is átviheted (véséssel). Több jó megoldást is írtál. Ha elég vastag csővel állsz ki egy egy kötődobozhoz, könnyű lesz a fűzés is.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
yazoo1
tag
Bővítés volt egy helyen,Regisztrált szerelő csinálta.
Szondát is levert 3 méterre de meg sem merte A földelési ellenállást .
Jegyzőkönyvet kellett volna írnia? Én úgy gondolom , igen…
A tulajjal - nem is értem miért meg hogy- más nevére számlázott, gondolom kellett valakinek a számla…
igy hogy lesz Gari?
munkadija 50 e volt kb…így emlékszem
vezetékek, Fi relé , 4 db c16 os kismegszakito.,Fő vezeték ki sorkapocs,érvégek,:40-e kb.ja, és tett a elosztó dobozba egy leálasztó kapcsolót … A tulaj direkt kérte hogy kívülre tegye ne a dobozba mert esetleg valami baj van ipari környezetben ,akkor ne kelljen már elosztó fedelét rakosgatni nyitogatni hanem egyből válassza le a rendszerről az áramot akár egy laikus is hozzá tudjon férni…
” áhhh ezt így szokták , zárt helyre hogy ne kapjon esőt”
igen, de a dobozhoz a csövet Már nem tudta berakni a tömszelencébe , a műanyag védő csővezetéken és a tömszelencék között 5 cm-es hézag amibe bele mehet pára víz stb. az nem számít…
Ez egy gyulai szerelő aki 4 hónap várakozás után hajlandó volt megcsinalni , ja és először rossz címre kérte a plombabontást is…
Szívesen kiírom ide a nevét hogy ezzel az emberrel senki ne foglalkozzon a környéken! -
Pkc83
őstag
válasz Atomgeszi #6203 üzenetére
Mindkét megoldás jó amennyiben nem léped túl a vezeték terhelhetőségét. Ugye a Wago-s kötés is szabványos és a kismegszakítóba is köthetsz két vezetéket. Viszont ha 3 világítási köröd lesz akkor én eleve 3 de legalább 2 kismegszakítót beraknék neki (például két szélsőnek egyet és középsőnek is egyet),mert úgy ha később lámpát kell javítani akkor is marad még használható világítás a helységben amit nem kell lekapcsolni.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz tothjozsi96 #6202 üzenetére
Úgy értem, hogy lesz 3 világítás kör. 3x7 vagy 3x8 lámpával..
Ugye kismegszakitobol elindulok, de a táblától jobbra meg balra is vannak kapcsolók.
Ha nyomógombos relés világítás lesz, elvileg egy szál vezeték elég balra elindulni meg egy szál vezeték jobbra a kapcsolókhoz.
Na most a kismegszakitobol jöjjek ki két (természetesen azonos keresztmetszetű) vezetékkel, vagy eggyel és wagoval/sorkapoccsal ágazzak le a jobb és bal kapcsolókhoz?Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Atomgeszi
nagyúr
Elosztótáblán belül, ahol a relék és kismegszakítók vannak, ott lehet bent wago-s kötés?
Arra gondolok, hogy ugye jobbra balra is lesznek kapcsolók, tehát ott wago kötésből menne a kapcsolószál, meg amik onnan visszajönnek azok is. Gondolom azok lehetnek felfűzésen később, nem kell minden kapcsolóhoz külön szálat vinni.
Vagy elosztótáblában csak C sínre rakható sorkapocs az engedélyezett?
Mert így azért elég sok mindennek kell hely. 3 relének. Mindkét garázskapunak külön körön dugalj. Garázskapuknak relézett világítása is lesz. Akkor ugye bent van a 3 fázisú ÁVK. Stb.Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest