Hirdetés
- iPhone topik
- Netfone
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Macrodroid
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
A mozgás érzékelőkkel mindig is volt egy ilyen nézeteltérésem, amióta első alkalommal sötétben maradtam egy pláza WC-jében alkotva.
Odahaza amíg működött a 12V-os mozgásérzékelőm direkt pisiléshez is 7 percre állítottam az előszobai bútor tetején lévő LED szalag hangulatfényt...
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
umfrider
senior tag
Ez esetben ez így nem probléma.
Lehet, hogy felrakok csak egy érzékelőt, keresek olyat, aminek nagyon hosszú a kapcs ideje. Ha 2 mp/60 p kikapcsol, nem zavaró…
'Egy nap 24 órából áll; akkor, ha 6 órát alszol marad 18 órád. Persze mondhatod, hogy "várj egy picit, én 8 - 9 órát alszom". Ebben az esetben azt javaslom, aludj gyorsabban!'
-
simico
aktív tag
válasz umfrider #6479 üzenetére
Nálam a terasz világítása van így megoldva, annyi különbséggel, hogy a mozgásérzékelőt is le lehet kapcsolni (macskákra, borzra, rókára ne kapcsolgasson éjjel amikor már aludnánk). Tehát egy kapcsolóval lehet be/kikapcsolni a mozgásérzékelős világítást, a másik kapcsolóval pedig fixen be/kikapcsolni a világítást (ez ráadásul alternatív kapcsolás, hogy mindkét teraszajtótól lehessen kapcsolni). Nincs gond akkor sem ha a mozgásérzékelő által már bekapcsolt világításra rányomjuk a fixet is. Bekötési rajzot sajnos nem tudok, nem tudom a villanyszerelő hogyan oldotta meg.
-
lappy
őstag
válasz umfrider #6496 üzenetére
"mozgás esetén folyamatosan bekapcsolva tartja" - ha folyamatos a mozgás akkor nem kell ez a drága cucc elég egy sima mozgásérzékelő, annyitól más hogy ezt egy nyomógomb segítségével el lehet indítani és addig marad égve amikor már nem észlel mozgást + a beállított idő
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
umfrider
senior tag
válasz tyielow #6492 üzenetére
Hú, ez fingom nincs micsoda, de izgalmasnak tűnik. Hiába olvasom el, nekem kínai
Ha jól gondolom, mozgás esetén folyamatosan bekapcsolva tartja, nincs benne kimaradás. Persze, ez is opció. Sőt, ez lenne a legjobb, mert akkor tuti nem marad égve@Hulk24
bocsi, csak azt nem értettem, hogy a napelem és annak csatlakozása stb miért nem érint téged, ha passzív házad van, de nem sziget üzemben működsz[ Szerkesztve ]
'Egy nap 24 órából áll; akkor, ha 6 órát alszol marad 18 órád. Persze mondhatod, hogy "várj egy picit, én 8 - 9 órát alszom". Ebben az esetben azt javaslom, aludj gyorsabban!'
-
PROTRON
addikt
Nagyszerű az új egységes rendszer.
Ugye alapjáratban úgy kéne működnie, hogy ha a nappali tarifa már korábban szabványosítva lett és az igényt ki lehet elégíteni, akkor országosan elégnek kéne működnie hogy a nappalihoz nem is kéne hozzányúlni, csak a "H" tarifára egy új dedikált mérőhelyet kiépíteni a csatlakozási ponttól.
Persze a földelés kérdése az ettől független, azt minden hozzányúláskor az aktuális rendszer szerint kell ellenőrizni, kiegészíteni.
Szal nem kéne kötelezően új kombinált mérőhelyre cserélni...Erről a digitális órás szivatásról már nem is ejtek szót...
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
313313
addikt
válasz umfrider #6490 üzenetére
Akinek van szigetüzemű napeleme, pláne olyan amit nem jelent be a szolgáltatónak, annak kikapcsolják a szolgáltatós betápját.
Vagy sziget üzemed van, vagy betáplálos/visszwatt védelmes cuccod. De a visszwattos lakosságot EON szivatja, mert nem Smart órát rak fel, hanem digitálisat, ha nem jó a visszwatt az óra beméri fogyasztásnak a visszatáplálást....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
Terület függő, ha MVM Démász akkor csak egy akármilyen villanyóra szekrény/doboz kell a H tarifának, plusz földelni a villanyóra helyét (2019.03.15 óta szabvány írja elő)
Ha EON terület, akkor új csatári szekrény 2 órás...
Nyilván a H tarifának új földkábelt kell lerakni plusz új lakáselosztó kell neki. Alu 4*16mm2 alá nem mehetsz, mert az felel meg a szabványnak, ha EON terület,lehet 5*16mm2 kell legalább...
Helyi regszerelőt/partnert keress fel.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Hulk24
aktív tag
Bocsánat, hogy bele szólok!
Nekem most adott 3 fázis. 2016-ban lett az ingatlanra bekötve az áram egyből 3 fázis! Csatári doboz! Az épület a villanyórától 20 méterre van! 4x25mm2 alu kábel van behúzva + 16mm2 réz a földelésnek védőcsőben a házhoz.
HA én most szeretnék H tarifát, akkor a komplett villanyóradoboz cserés? Valamint, akkor megint be kell húznom nyilván egy kisebb keresztmetszetű kábelt a házhoz? -
Directors
senior tag
Köszönöm az infót.
Opusz titászos volt a szerelős autóra írva, nem tudom hogy ők az EON nál vannak-e vagy hogy működik ez.
Annyi pontosítást hogy 2db 2,5Kw klíma, illetve 1 db 3,5kw klíma. Ezt sajnos nem tudom hogyan tudnám kideríteni a bojler teljesítményét. Sajna már "ezer" éves, így semmi címke nincs rajta.
Annak akkor nincs akadálya hogy leszedessem a 3 fázisú mérőórát és helyettes csak 1 fázisú maradjon ? Amúgy most lett kész kb. 2 hónapja a szabványosítást stb.
Ebben esetleg tudnál még segíteni ?
"Ezen kívül mivel zsákutcában lakunk, eléggé elhanyagolt a karókon lévő kábel. Csak 25 mm2-es. Ezért szeretnénk egy előzetes igénybejelentést küldeni a szolgáltatónak. Letöltöttem az eon honlapjáról a "Áramhálózat kapcsolás igénybejelentése Ügyfél és teljesítmény adatok A" nyomtatványt."A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
313313
addikt
válasz Directors #6483 üzenetére
Én úgy tudom EON-nál nem lehet ide-oda pakolgatni a meglévő teljesítményt, pláne ha 2021.04.01 előtti a megszerzés, mert ugye akkor ingyen kaptad még a mindennapszaki teljesítményét vezéreltre is és H tarifára is.
Ha már elvitetted a vezérelt mérőt és 16A-ét, akkor arról lemondtál a vakok javára.
16A H tarifán 2db 3,6-os klímának szó-szó elég, tehát neked 25A legalább kellene. Klímák téli jóságfokának legalább 4-nek kell lennie...
Bojlert meg tudni kellene a teljesítményét 10A az 2300kW-os bojlernak még elég.Én úgy gondolom, ha szabványos a mérőhely, 25+10 az 35A, tehát 175.000ft HFH-t be kell majd fizetned. Mivel alapból van már 48A-od, tehát amit kérnél az már 32A felett van.
Természetesen H tatifának és vezéreltnek is külön-külön lakás elosztó kell+fí relé és készülékenkét 2 pólusú kismegszakító....
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre.
Jelenleg 3x16A nappali áramunk van. Még a napelem miatt szabványosítottuk, illetve kértük a 3x16 A-ert. Eredetileg 16A nappali és 16A vezérelt áramunk volt. A vezéreltet leszedettük.
Mivel lecsúsztunk a napelemről, ezért szeretnénk leszereltetni a 3x16-ert és helyette 16 vagy 20 A nappalit, 10A vezérelt és 16A H tarifát helyette.
16A elég lehet 2db 2,5Kw és 1db 3,5Kw klímának ?
10A elég lehet egy 120 L villanybojlernek ?Ezen kívül mivel zsákutcában lakunk, eléggé elhanyagolt a karókon lévő kábel. Csak 25 mm2-es. Ezért szeretnénk egy előzetes igénybejelentést küldeni a szolgáltatónak. Letöltöttem az eon honlapjáról a "Áramhálózat kapcsolás igénybejelentése Ügyfél és teljesítmény adatok A" nyomtatványt.
Az lenne a kérdésem hogy "Az igény jellege" résznél mit kell ilyen esetben ikszelni ? "teljesítmény-változtatás" vagy "előzetes igény"-t ?
Illetve ha megvalósítható a dolog akkor újra fizetni kell minden amperért 32A felett, vagy mivel jelenleg adott a 3X16A, ezért nem kell ?
A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
umfrider
senior tag
Így csupán annyi a lényeg, hogy 2 betápot kapjon a lámpa? Egyet a kapcsoló felől, egyet pedig az érzékelő felől? Ha felkapcsolom és rá kapcsol az érzékelő is, nem lesz gond, hogy 2 oldalról kap feszültséget?
[ Szerkesztve ]
-
umfrider
senior tag
Sziasztok!
Remél tud valaki tippet adni, azonban lehet, hogy ez csak bekötés kérdése
Garázsba szeretném úgy bekötni a lámpát, hogy mozgásérzékelő kapcsolja, azonban, kézi kapcsolóval is felkapcsolható legyen. (Picit mondjuk sántít nekem ez a gondolat. Egyáltalán lehet ennek értelme? )
Vagy, jobban járok akkor, ha teszek fel olyan világítást is, amit tudok kapcsolni, ha szeretnék, plus egy szerelvényt, ami meg kizárólag mozgásra kapcsol?
Szívesen fogadok tippeket, ötleteket. Mi az, ami praktikus lehet a gyakorlatban'Egy nap 24 órából áll; akkor, ha 6 órát alszol marad 18 órád. Persze mondhatod, hogy "várj egy picit, én 8 - 9 órát alszom". Ebben az esetben azt javaslom, aludj gyorsabban!'
-
mm00
aktív tag
Sziasztok!
8as alakú L tápkábelt szeretnék átvinni 30cm-es téglafalon, hogy a vezeték nélküli hátsó hangszórót betápláljam a gardróbon keresztül.
Elvágnám a tápkábelt, hogy kisebb átméréjű lyukat kelljen fúrnom, majd a gradróbban egy kötődobozban WAGO-val visszatoldanám rá a csatlakozóját.
Szakmai szempontból ez megfelelő megoldás?
-
válasz tyielow #6472 üzenetére
Kicsit részletesebben írtam ma le Facebookon, csak bemásolom
A lakásban 5 éves az elektromos hálózat, 4 + 1 biztosíték van, és 32 Amper áll rendelkezésre. Az anomália az én szobámban tapasztalható. Nyilván ez egy áramkörön értendő. Van két konnektor. Egymástól körülbelül négy méter távolságra. Ennek tegnap lett igazán jelentősége, és ez az ami igazán zavarba ejtő a dologban. Korábban is tapasztaltam anomáliát, de az a másik konnektort érintette csak. A szobámban az elsődleges konnektor lényegében dupla. Tehát mondhatnám azt is, hogy három van. A másodlagos konnektoron csak a PlusZap 30 alumínium rovarcsapda van folyamatosan rákapcsolva. Az elsődlegesen a laptop előtt túlfeszültségvédős elosztók + egy UPS. Az USB-s eszközök aktív USB HUB-okon vannak, amelyek mindegyike Kontaset DI-STRIP Compact 8 hálózati elosztón keresztül van rákötve az APC Back UPS CS 650VA BK650EI szünetmentes tápegységre, ami ugye önmagában is véd a túlfeszültség ellen. A földelés természetesen rendben van. Az UPS nem jelez áramtüskét sem.Oké, akkor nézzük az anomáliákat. 1. A lámpa. Az íróasztalomon van egy lámpa, ami egyébként egy Belkin szintén túlfeszültségvédett elosztóba megy. Ha a lámpát fel vagy lekapcsolom akkor az USB-s eszközök pár pillanatra lecsatlakoznak majd fel. Az egyik HUB - i-tec USB 3.0 Charging HUB 7port + Power Adapter 36 W - vastag USB-s kábele a lámpának a szigetelt de vas ugyanakkor árammal nem érintkező állványához ért, de ugye egyrészt abban nincs áram, másrészt az USB-s kábel is vastagon szigetelt. Nem lehet ilyen feltételek mellett áthúzás. A jelenség azután is tapasztalható volt, hogy a kábelt átrendeztem onnan. Ami még fontos, hogy ez csak az USB-s eszközöket érinti, a laptopnál UPS-nél semmilyen zavar nem tapasztalható. 2. A számítógépasztaltól, a kommunikációs központtól magában, olyan 4 méterre lévő másik konnektor. Szóval mivel elmúlt már a nyári szezon régen, így pár nappal ezelőtt kikapcsoltam a PlusZap 30 alumínium rovarcsapdát... és ekkor ért az első meglepetés, mert egyből tapasztaltam az imént vázolt jelenséget. Hangsúlyozom nem fel, hanem lekapcsoltam. Annyira nem találtam rá magyarázatot, hogy betudtam véletlennek. Tegnap megjelent egy szúnyog a szobában (ja télen, ezt sem igen értem, mert bent nem volt, kint meg megfagyott volna, na mindegy), így hát mivel nem szeretem, sőt gyűlölőm ha valami zümmög, hát ismét beélesítettem a légvédelmet. Ekkor jött a másik meglepetés. 4 méter eltéréssel USB-s cuccok pár másodpercre le, majd fel ... ugye a véletlent kizárhatjuk. Tippnek azt kaptam, hogy feszültségingadozás, ami viszont nem túl, hanem al részt érint. Ezzel csak annyi a gondom, hogy a rovarcsapda hálójában 1000+ V-t szaladgál, de egyfelől lekapcsolásnál miért? Másfelől a lámpás dolgot sem magyarázza. Innentől kihívás a történet.
[ Szerkesztve ]
be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP
-
Helló, a lakásom elektromos hálózata kb 5 éves.
A szobámban két konnektor van, egymástól kb 4 méterre.Ha a fenti képen láthatóba bedugom a PlusZap 30 alumínium rovarcsapdát, akkor az tőle 4 méterre lévő konnektorba dugott UPS-en keresztül áramot kapó USB-s eszközök áramellátása meginog pár pillanatra. Akkor is ez a helyzet, ha kihúzom a PlusZAp-ot. Ezt nem régen fedeztem fel. Ugyanez a helyzet ha az asztali lámpámat kapcsolom fel vagy le. Annál azt gondoltam, hogy mintha áthúzás lenne (de ez lehetetlen). Mi lehet ennek az oka?
A piros keret az asztal mögötti körülbelüli helyét mutatja a konnektornak.
[ Szerkesztve ]
be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Helyiség fagytalanításához (10 °C-on tartanám) kellene konnektoros termosztát. Valami ilyen, csak erre panaszkodnak. Tudtok jó minőségűt ajánlani?
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz PROTRON #6453 üzenetére
Sima téli jóság fokot vitték fel 3,6-ról 4-re, még pár hónapja, de hogy azóta emeltek-e... mert jogszabályok jönnek/mennek.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
FlashLed
senior tag
Köszönöm szépen mindenkinek!
The Mechanic
-
PROTRON
addikt
Az általános SCOP követelményt emelték 4.0-ra, vagy bizonyos hőfok mellett az aktuális COP-t? pl +2 fokon?
Ha az SCOP-t, akkor az EON ott tart ahol az ELMŰ tartott 4 éve.
Néztem nagyokat hogy milyen engedékeny az EON a 3,6-al, meg az egyéb paraméterekkel, hát eddig tartott...mert ELMŰ nem csak az SCOP-ben volt szigorúbb még 2 évvel ez előtt, a többi dologban is erőteljesebben megszabták hogy milyen klímát fogadnak el a belvárosban "H" tarifához.Én épp emiatt direkt fűtéshez tervezett klímát kerestem, így az én Fujitsu 12 LTCA-nak az egész téli SCOP-re 4,6, de még -7 fok esetén is az aktuális megközelíti a 3-at.
+2-nél 4,47, szal a mostani időjárásban szépen dolgozik.Persze sose a gyártói adatokat kell nézni, Euroventen kell rákeresni a cuccra.
#6452 Bdanyy
Nem véletlenül írtam korábban is hogy add be az igénybejelentőt az első klímára 32A-el, aztán majd később beadsz módosítást, csak legyen meg a bekötés a forumon totojázás (no offense ) helyett...[ Szerkesztve ]
-
Bdanyy
addikt
Köszi. Fent van már 1db 1 éves fujitsu (ASYG12KPCA/ AOYG12KPCA de át lett alakítva fűtősre) (meg egy 15 éves inverteres daikin de azt nem is biztos hogy rá lehet kötni), ehhez jön még 3db fűtésre optimalizált daikin (2.5 és 3.5 kW comfora, 4kW perfera) is decemberben, ha nem csúszik a klímás.
http://href.hu/x/frwq http://www.n95.hu Nokia N95-ös és egyéb S60 telefonos információs oldal http://febazo.hq.hu/ I8910 HD : http://href.hu/x/f1zt
-
313313
addikt
Nem tudom. Ahány hely annyi szokás. Az biztos most mindenki IS H tarifát és napelemet akar.
Kérdés az még mennyit bír a trafókörzeted, mert van ahol teljesítményt se bírsz emeltetni (h tarifa éppen az) 2-3 éven belül.Eon-nál meg ugye ott van az is, hogy ami ma szabványos, jövőhéten már nem lehet az.
Hány darab milyen márkájú és mekkora klíma menne fel? Azért lehet ott számolgatni, közepes minőségnél (fűtésre optimalizált Gree, valami Japán, etc) 3,6kW-os elmegy 2db klíma 16A-ról, ha nagyon hideg van és olvaszt épp mind a kettő, akkor lehet kevés...
Ha ennyire bizonytalan megkérném a 3*16A-t, aztán ha kevés, növeltetném. Kérdés, hogy 1 klímára jóváhagyják-e az ekkora igényt, illetve a szerelő felrakja-e az órát....
De ugye az is benne van a pakliba, hogy ma ötletelnek a srácok, csütörtök du bemondják a tv-be, péntek hajnaltól érvényes. Jelenleg 3,6-ról 4-re emelték a téli jóság fokot, még kicsit emelnek rajta és már nem is férsz bele...
Ha pénz engedi, fel kell rakatni minél elöbb a klímákat és kérni a H tarifát....
-
PROTRON
addikt
Nem hivatalosan, de igen, így szoktuk, amíg nincs "H" tarifa addig ideiglenesen hosszabbítóról járnak a klímák.
Ilyenkor a végleges kábelezés kerül kialakításra, a végleges "H" tarifa elosztóval.
Az elosztóba bekerül a jövőbeni "H" tarifás óra irányából egy kismegszakító, ebbe bekötésre kerül a végleges vezeték. Ezt lekapcsoljuk amíg nincs "H" tarifa.
Emellé bekerül még 1 kismegszakító párhuzamosan, amibe a hosszabbító kerül bekötésre.
ÉS ezekkel párhuzamosan kerül be a FI relé az elmenő klíma körre.
Amikor jönnek a "H" tarifát bekötni az időpontot napokkal előre leegyeztetik, akkor az ideiglenes hosszabbítót áramtalanítás után mind a két végén ki kell kötni. Csak szólni kell időben a villanyásznak hogy nehogy véletlen bent maradjon az ideiglenes bekötés, mert akkor a villanyszerelőt megruházzák büntikével...a biztos megoldás ha az ideiglenes kismegszakítót is kiszereli, az még 1-2 perc.Fontos, a klímát kikötés előtt már legalább fél -1 órával le kell állítani majd kikapcsolni hogy legyen ideje saját magát elrendezni mielőtt elveszitek tőle a tápot.
Így csak fél napra lesz hideg a klíma hiánya miatt.
-
Bdanyy
addikt
válasz PROTRON #6446 üzenetére
Köszönöm szépen!
Akkor ezek szerint úgy kell bekötni a klímát, hogy még nem tudjuk kipróbálni, mert nem lesz a h tarifának tervezett vezetékben áram. (Majd hosszabbítóval használjuk addig )http://href.hu/x/frwq http://www.n95.hu Nokia N95-ös és egyéb S60 telefonos információs oldal http://febazo.hq.hu/ I8910 HD : http://href.hu/x/f1zt
-
dzsampi
tag
Még egy dolog, amiben a segítségeteket kérem. A földelt aljzatból egy 10m-es hosszabbíton húzom a szárítógéphez a kábelt. Elég a 3x1,5-es hosszabbító? Gondolom a falban is az van.
ezt néztem ki: https://eloszto-hosszabbito.arukereso.hu/mentavill/3-plug-10m-switch-335536-p633614457/írják a szárítógép könyvében hogy ne használjon hosszabbítót. Ez miért lehet?
-
PROTRON
addikt
Lényegében amire reagáltál, ott a kolléga nem az amper bekötésedre írta a választ, hanem a klímák mennyiségére és típusára. Hogy hány amper van a mérőóránál arra nem reagált. Ezt az ampert kell arra méretezni, hogy a később felkerülő klímákat is elbírja a betáp.
Tehát ki lehet kérni a 4 klíma ellátásához elegendő ampert az EON-tól most azzal az 1 klímával amit már tutira telepíteni fognak. Egyelőre csak ennek az adatlapját és a telepítés kitöltött formanyomtatványait tudod beadni.
Aztán amikor telepítette a klímás a ttöbbi klímákat, akkor az eredeti MGT-re amire megtörtént a "H" tarifa bekötés, arra válaszemailben, beleírva az eredeti ügyszámot és a címet, megírod hogy az alábbi klímák kerültek még fel melyek szintén megfelelnek a "H" tarifa feltételeknek, mellékeled az adatlapokat és az egyenként kitöltött "H" tarifa nyomtatványokat az egyes gépekhez.Ha ellenőrzéskor eltérést találnak, az általad elküldött email alapján már tudsz mire hivatkozni, hogy nem rajtad múlt.
Vagy még jobb ha ügyfélszolgálatra beviszed és ott adod le, mert arról tudsz kérni a helyszínen lepecsételt papírt hogy átvették. És ezt a papírt dugod az ellenőr orra alá.
1 klímának kell a 10A, de 2 klímához legtöbb helyen elegendő a 16, ez alapján 3-hoz se kell 20-nál több, 4-hez is elég lehet a 25, de ha biztosra akarsz menni akkor 32A.
A modern klímák lasan pörögnek fel, nem rántják meg fullra fél sec alatt max teljesítményen a hálózatot, így normál körülmények között szépen eloszlik a terhelés, váltogatva fognak kicsit feljebb-kicsit lejjebb állni. Persze turbó mód az lehet más.[ Szerkesztve ]
-
Bdanyy
addikt
És mindig ki kell várni a 6-8 hónapot?
Most jelenleg senki (eon, villanyszerelő, klímás) sem tudja, hogy mennyi bővítést kell kérni ehhez a 4 klímához (1 már fent van, de átkerülne h-ra, 3 új még érkezik), illetve hogy egyáltalán bírja-e a rendszer. Élmény az ügyfélszolgálatra bemenni a szolgáltatóhoz, ahol konkrétan semmilyen kérdésre nem tudnak válaszolni, csak annyit, hogy az augusztusban lejelentettekre sem tudnak még reagálni annyira el vannak havazva, de szerintük bemondásra lehet kérni a bővítést, nem kell hozzá a pontos típus meg darabszám. És inkább bővítsünk felül, mert iszonyú sokáig tart míg lemegy az egész, és utána lehet csökkentést kérni. (BP)
http://href.hu/x/frwq http://www.n95.hu Nokia N95-ös és egyéb S60 telefonos információs oldal http://febazo.hq.hu/ I8910 HD : http://href.hu/x/f1zt
-
Madwe
nagyúr
És falon kívül vezetetett vezetékre is igaz? Ott is szabvány a kétszeres szigetelés? Garázsban a 3 fázisos 5-erűt falon kívül vezette villanyos (részünkről kinézetre rendben volt, nem érdekel ott) s fogalmam sincs hogy hányszorosan szigetelt, de cső nélküli az fix
[ Szerkesztve ]
-
lappy
őstag
válasz tothjozsi96 #6439 üzenetére
teljesen normális bolt, nincs velük gond
-
hNp88
aktív tag
válasz PROTRON #6438 üzenetére
"A vezetékek szigetelésén keresztül is mindenképp szivárog valamennyi áram, ha vakolat alá gipszeled könnyebben elszivárog."
ebből szokott az lenni, hogy há' állandóan lemen a Fi-relé, a szomszéd jóska meg kiköti, aztán megy a csodálkozás, hogy dik há ráz a vakolat...
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
PROTRON
addikt
válasz FlashLed #6434 üzenetére
A védőcső elfúrás ellen ugyan nem ad valós mechanikai védelmet, de legalább egy hajszálnyi esélyt ad arra hogy odébb lökje zárlat nélkül a vezetéket. Ha csak el van vakolva abból szép zárlatok lehetnek, mert x év múlva senki se fogja tudni mi hol megy.
A vezetékek szigetelésén keresztül is mindenképp szivárog valamennyi áram, ha vakolat alá gipszeled könnyebben elszivárog. Ha nem veszed észre és meg sérül a vezeték telepítéskor, vagy csak elvékonyodik a szigetelés, még jobb.
Idővel azért ezek a műanyag szigetelések is el tudnak öregedni, pláne ha a terhelhetőséghez közel vannak használva, a sok felmelegedés-gyors kihűlés ciklus miatt idővel elfáradhat az anyag és elkezd kirepedezni.Amúgy szakmán belül elég sok a vita, de biztonságilag általános hogy legalább kettős szigetelésű kiskábelt fektetünk védőcső nélkül vakolat alá. A kábel lehet belül 1 eres, de legalább kettős szigetelés kell.
Ha véletlen leugrik a vakolat, alatta ott a vezeték, belekakad egy izgő-mozgó gyerkőc és megrázza az áram a megsérülő vezetéktől az hagyján hogy ki fog börtönbe menni, de ki fogja visszahozni az életet?
1x-es szigetelésűt csak védőcsőben akárhol.
-
hNp88
aktív tag
válasz FlashLed #6434 üzenetére
nem mehet, mert a gyártói előírása tiltja. ennek oka valószínűleg az, hogy a vakolat (általában savas) közege kikezdheti a vezeték szigetelését.
gyakorlatilag már sokszor futottam bele, hogy MCU/MKH vezetéket elvakoltak, de semmi baja nem volt... legutóbb egy földelés elmenő 10-es MKH-ját cibáltam ki a falból vagy 5 méter hosszan, védőcső ohne. sokat kibírnak azért ezek a vezetékek. mindenesetre nem ildomos.
[ Szerkesztve ]
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
FlashLed
senior tag
Sziasztok!
mcu kábel cső nélkül mehet falban? Arra gondolok, hogy elgipszelve, vakolva. Ha igen miért, és ha nem miért nem?
köszi.
The Mechanic
-
PROTRON
addikt
Direkt a dupla hsz.
Mivel általában mérnökként dolgozom, néha besegítek a céges nagyobb kivitelezésekbe, elosztó szerelésekbe, fővezeték munkálatokba, így sose kellett még magamnak átalakítanom régi 4 db T8-60 cm 18W-os neon-fénycsöves armatúrát LED csövesre.
Mindig csak kollégák mondták milyen egyszerű, de eljött ez is, ez a fajta [link]
Eredeti kiépítésben a bekötési ponton ott egy kondi, amiről van leágaztatva a 2 neononként 1-1 trafó csak a fázison, innen nézve pedig sorba vannak kötve a foglalatok. Ha jól vettem ki az egyik gyújtós valójában a nulla irányból van sorba kötve nem is a fázisból.Na most mikor felmásztam, akkor derült ki hogy előzőleg már LED csövekkel szerelte valaki és az ahhoz kapott startert alkalmazta, de egyébként semmit sem kötött át az eredeti kialakításból.
Engem már úgy kértek meg a cserére, hogy ezek a LED csövek villódzanak bizonyos esetekben felkapcsoláskor, ilyenkor mindig még1x le-felkapcsolják. Továbbá minden második halványabban világít.Azt hittem hogy a kondi és a trafó okozza, de amikor ezeket megkerültem mert ugye LED csövek saját trafóval vannak szerelve, így 230-ra kötjük, azután is villódznak.
Jól gondolom hogy továbbra is a soros bekötés és a 0,25-ös vezeték együttes eredménye miatt villódzanak?Igazából csak azért érdekel hogy legközelebb mire figyeljek. Itt most teljes csere lesz végig játszva ahol mindegyik át vezetékezem párhuzamos bekötésre, 2-vel már végeztem ott az új LED-ek nem villódznak.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz tothjozsi96 #6428 üzenetére
"A szárítógép nem nagy fogyasztó, nem is értem miért kérdezte meg bárki is a fogyasztását."
Ez echte veszélyes megszólalás, mert Te maga is írod később egy másik felvetésre hogy
"Amit a srác linkelt az hőszivattyús, ez meg egy régebbi, kondenzációs gép."
Tehát az első visszakérdéseknél amik a legelső #6406-(!!4!!4)os hozzászólásra születtek és amiket nagy dirrel-durral lefikáztál, még senki sem tudhatta hogy milyen technológiájú gép és mint látod vannak 2700W-os gépek is forgalomban.
Nem fogalmaznék olyan erősen hogy nem a Te topikod, de az is igaz hogy ahogyan Te elsőre reagáltál ezzel a "nem is értem miért kérdezte bárki is" szöveggel, az maga volt a kiáltás a masszív letorkollásért.
Ha a kérdező nem linkeli a tényleges adatlapot vagy típust, akkor mindig is meg kell kérdezni hogy biztosan jó tanács szülessen.
Az hogy a kérdező utána belinkelte egy boltnak a prospektusát, nem elegendő, mert nem a gyártói adatlap lett belinkelte, a boltok mindig fenn tartják a jogot a tévedésre.Az hogy más rákeres az adatlapra és megtalálja a házifeladatot, az a másiknak az idejébe kerül.
BTW mint láthatod én is úgy emlékeztem hogy 4-5A-nél többre nem lesz szüksége, de elbizonytalanítottak a jelenleg fogalomban lévő gépek.
És még annyit is hozzátennék hogy a hsz-eidben kevered a fogyasztást a terheléssel. Nem az a lényeg hogy hány kWh-t ír a gyártó, hanem hogy maximális terhelésnél adott pillanatban mennyi a max teljesítmény igény ami a kismegszakítón átfolyik, nehogy levágjon.#6410 dzsampi
Azért megtennéd hogy befotózod azt az elosztót? Nem minden Fi relé ami annak látszik.A földelés és Fi relé együttes értelme:
hogyha a gépen belül bármi hiba keletkezik pl 1millióból 1x a forgás miatti rezgésektől kicsúszik a betápláló fázis vagy épp nulla vezető és hozzáér a belső fém dobhoz amiben a ruhák vannak, feszültség alá kerülhet a dob.
Amikor kiveszed a ruhát, hiába kapcsolod ki a gépet mivel a hiba a kikapcsoló gomb előtti, így a dob még mindig feszültség alatt van. Ilyenkor ha például(de nem kizárólag) két kézzel két oldalról megfogod, párhuzamosan belekerülsz a hálózatra és megrázhat az áram. Pl papucsban vagy.
Mivel a testedből kilépve az áram a nulla vezetéken keresztül visszajut a Fi reléhez, az nem fog levágni, hisz a hálózat egy eleme vagy amin keresztül megy az áram és a Fi relé nem esik ki az egyensúlyi állapotából.
Ezért kell a földelő vezető az elosztótól behúzni az adott dugaljig, mert ugyanebben a szituációban a dugvillán keresztül a fém dob be van kötve a földelésbe.
Tehát egy nulla vagy fázis vezető hiba esetén az áram a földelő vezetőn keresztül távozik, ami hibát a Fi relé érzékel és megszakít.De persze ez csak az egyik hiba lehetőség, sokféle lehet még, pl beázhat a víztől maga a kötési pont, ott is csak akkor vág le biztosan a Fi relé ha végig van húzva földelés. Egyébként 50-50% hogy eléri-e a szivárgó áram a hibahatárt.
Ezért javasoltam hogy az elosztónál azt az 1 db kismegszakítóról indított fázis és persze kikeresni a hozzá tartozó nulla vezetőre + új földelő vezető a fő földelő sínről rá lehet kötni egy dugvillát, aztán kihúzni egy 10m-es hosszabbítót a szárító-mosogatógéphez.
Aztán kiköltözéskor gyakorlatilag mindent tovább tudtok vinni magatokkal, már csak az egyebeket kell megoldani hogy ne akadályozzon a napi életvitelben.[ Szerkesztve ]
-
sambenez
addikt
válasz tothjozsi96 #6428 üzenetére
Ne zavarjon, hogy a kérdés a #6406-ban hangzott el, és mire a #6410 elérkezett már feltettük a kérdést a fogyasztásról.
-
Pkc83
őstag
válasz tothjozsi96 #6421 üzenetére
Nem az a lényeg,hogy nekem volt e vagy nem, hanem,hogy ez nem az a fórum ahol megérzésre adunk tanácsot. Láttam én már például sütőt is ami 9kw-os volt és nem ipari. Szerinted honnan kellene tudnom,hogy milyen szárítógépe van a kérdezőnek? Az meg,hogy a tied elmegy 10A-el senkit nem érdekel mert nem azt kellene a kérdezőnél működtetni hanem a sajátját. Erről ennyit.
-
tothjozsi96
addikt
válasz sambenez #6427 üzenetére
Mi nem hangzott el? A kérdés után írta, #6410
Egyébként meg ha rajtam kívül bárki vette volna a fáradtságot, ott a műszaki adatlapban hogy pillanatnyi maximális felvétele 700W. "Összteljesítmény"-nek van megjelölve. Egyébként ez egy A+++-os gép, azért nehogy már ne menjen el 10A-ről. Nálam a Beko szárítógép ami csak A++, az most 800W-ot eszik, ez a plafon. De leírtam van szárítógépem, van vele tapasztalatom. Nem tudom miért nem hihető el az, hogy elég a 10A-es kismegszakító. -
sambenez
addikt
válasz tothjozsi96 #6425 üzenetére
Amikor a kérdés elhangzott még nem volt linkelve.
Szóval lásd be hülyeséget írtál, és haladjunk tovább. -
Pkc83
őstag
válasz dzsampi #6420 üzenetére
Például az is előfordulhat igen. Én egyszer figyelmetlenségből földelés nélküli elosztót használtam a számítógépemhez és azt vettem észre,hogy "csipked" amikor hozzáérek. Legyen elég annyi,hogy a fázisceruza világított a számítógépházhoz érintve. Tehát semmiképpen sem javasolt úgy használni. Egy tv vagy dvd lejátszó esetében például nem lenne "fontos" mert azok kettős szigetelésűek(a dugvillán eleve nincs földelés),de mindenhez ami földelt gyakorlatilag kötelező.
[ Szerkesztve ]
-
sambenez
addikt
válasz tothjozsi96 #6421 üzenetére
Ez pl 2700W-os, ennek is elég a 10A?
-
dzsampi
tag
Még annyit írjatok le kérlek, hogy mi történhet ha földelés nélkül használjuk. Megrázhat?
Köszönöm!
-
Pkc83
őstag
válasz tothjozsi96 #6411 üzenetére
"A szárítógép nem nagy fogyasztó, nem is értem miért kérdezte meg bárki is a fogyasztását. Egyértelmű hogy 10A-el el fog menni."
Ebben az esetben szerintem ez nem a te topikod.
-
dzsampi
tag
válasz sambenez #6417 üzenetére
Köszönöm szépen!
Sajnos ezt látom nap mint nap.
Nem vagyok milliárdos, pl. erre a gépre fél éve gyűjtünk. Úgy vagyok vele, hogy inkább megveszem később, de legyen olyan amit szeretnék. Mindegy, hogy mennyibe kerül. Most tudom, hogy a piacon a top 5 gép közül választottam, de inkább top 3 és nem kell azon aggódni, hogy fele akkora ruhákat veszek ki, mint amit berakok. Így vagyok mindennel. Ha az enyém lenne a lakás már végig lenne húzva 3*2,5-ös rézkábellel, meg lenne minimum 3 * 16A de inkább 32.
A most épülő házunkba 32 alatt nincs is kismegszakító. -
Vladi
nagyúr
válasz dzsampi #6410 üzenetére
1,69 kWh ezt írja a leginkább fogyasztó programra. Persze ebből a számból az nem derül ki, hogy indulásnál amikor forgatni kezd mennyi a max áramfelvétele.
próbáld ki a legkímélőbb és leginkább fogyasztó programmal is.
Az biztos, hogy a nemtommi is melegedni fog.
il sole non sorge più ad Est!
-
dzsampi
tag
válasz PROTRON #6409 üzenetére
Ez a géphez tartozó link: [link]
Kicsit kiegészítem az egészet. Földelés van az előszobában, a konyhában és a fürdőben is.
Annyi a baj, hogy ezekbe a földelt dugókba már vannak fogyasztók dugva bőven.Egy üres konnektor van, ami külön egy 10A-es kismegszakítóhoz tartozik. Ez a fürdőben van és elég ritkán használjuk, de oda be kellene húznom egy hosszabbítót és valahogy a falon elvezetni, úgy hogy nem fúrok (azt sem lehet ). + kérdés, hogy a fürdőszobai pára mennyire jó ebben az esetben.
Egyébként a földelés hiánya mit okozhat? Sajnos egyáltalán nem értek a témához.
Fi relé az van az egészre úgy látom.Nagyon köszönöm nektek
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz dzsampi #6406 üzenetére
Amennyire tudom a szárítógépek általában nem terhelnek 9A-el, max 6-8 között pár percig, a többi időben 4-5.
Szerk: visszavonom, ránéztem egyre és az épp 2700W-ot, azaz kb 12A-t ír. Pontos típusra keress rá és nézd meg annak a gyártói adatlapját, a max "Teljesítmény/Power" oszd el 230-al.
A 9A az ahogy írják 2000W alatti érték esetén működhet.Viszont mivel egy szárítógépben belül fém dob van, mindenképp fontos lenne földelt dugaljba dugni.
Nem a folyosóra fog kerülni a szárítógép?
Mert akkor viszonylag olcsó megoldás lehetne, hogy a bejáratnál lévő elosztóban kialakítani egy új leágazást földeléssel, arról a megszakítóról amiről az a dugalj jár ahová eleve bedugnád.
Erre az új leágazásra az elosztónál felrakni egy lengő dugaljat és abba egy 10 méteres hosszabbítót amit elviszel a szárítógépig.
Így tovább költözéskor gyakorlatilag mindent tovább tudnál vinni ha tényleg ennyire segg a főbérlő.
Viszont az elosztóban való turkáláshoz jobb lenne villanyszerelő havert áthívni.Van ÁVK / Fi relé egyáltalán abban az elosztóban? Ha nincs akkor legalább erre az új leágazásra be kéne rakni egyet, mert a földelés önmagában csak a veszélyhelyzetek egy részével szemben véd, a Fi relé tovább csökkenti a kockázatokat.
Jó lenne az egész lakást Fi relével védeni, de nem minden régi hálózaton marad bekapcsolva a Fi relé, van hogy az alapból régi hálózat miatt folyton leold.[ Szerkesztve ]
-
dzsampi
tag
Sziasztok!
Budapesten egy panel lakásban kell ideiglenesen élnem.
Holnap hoznak egy szárítógépet, viszont olyan gondban vagyok, hogy csak 10A kismegszakítók vannak, szóval ennyit bír kb a hálózat.
Arra a konnektorra kötném a szárítógépet, ahol durván 1A-t "használnak" el az egyéb készülékek szóval 9 még maradna. Szerintetek el kell bírnia ennek a csodának?Megelőzöm az ötleteket és leírom, hogy sajnos nincsen lehetőség a hálózat korszerűsítésére, mert a főbérlő inkább a BMW-re költi . Még földelés sincsen csak a konyhában és a fürdőben, így a szárítógép nem földelt aljzatba lenne kötve. Lehet gond?
-
PROTRON
addikt
válasz bohoc71 #6403 üzenetére
Ilyenkor a pontosabb ha felmész az eon.hu-ra, kikeresed hogy melyik régióban vagy és hogy ott hova kell beküldeni a "Teljesítménybővítés igénybejelentés kisfeszültségen" nyomtatványt, a főoldalon a letölthető nyomtatványoknál kell leszűrni a teljesítménynövelésre.
"Igénybejelentő" személye mindig a tényleges felhasználó, meghatalmazás esetén is az eredeti felhasználó az igénybejelentő, nem a meghatalmazott.Az hogy elindítasz egy igénybejelentőt még nem jelenti automatikusan hogy végig is kell csinálni. Magánszemélyként is elindíthatod, nem kötelező hogy a regisztrált szerelő indítsa el.
Azt azért pontosan bele kell írni hogy jelenleg légvezeték vagy földkábeles a bekötésed és hogy a jövőben melyiket szeretnéd. Ha cserélni kell a földkábeles drágább és több idő megszervezni.Aztán területtől függően 1-2-8-10 héten belül küldenek a megjelölt email címedre egy válaszlevelet, benne egy "Műszaki-gazdasági tájékoztató" (röviden MGT)doksival, amihez a jelszó a felhasználó születési dátuma.
Ebben leírják az első oldal alján hogy pusztán amperenként kell-e fizetned a Te esetedben és ha igen összesen mennyit kérnek, meg még megtippelik hogy ha kábelcsere kell, akkor az mennyibe fog kerülni.
Figyelem amit itt leírnak, az a regisztrált szerelő mérőhely szabványosítás költségén FELÜLI összeg!!!
Ami az MGT-ben szerepel azt a hálózati cégnek kell kifizetni, nem a regisztrált szerelődnek.Nálam pl Budapest belváros lakás, volt nappali 1x25A-em, kértem nappalira bővítést 1x32A-re, meg "H" tarifa bekötést 1x16A-re és csak 1x kiszállási díjat kértek 13,5k forint értékben. Ha amperenként kérnek, akkor az a 32A feletti részre él asszem br. 5k/amper.
Tehát pl a Te esetedben 80k körülről indulhat ha kérnek.Ha aláírod és emailben válaszlevélben visszaküldöd nekik, akkor hivatalosan elfogadtad és 1 éved van a mérőhelyi munkát az általad felkeresett regisztrált szerelővel megcsináltatni.
Ha nem tettszik az összeg, nem küldöd vissza 3 hónapon belül, akkor törlik a folyamatot.
[ Szerkesztve ]
-
bohoc71
aktív tag
Hali! Jelenleg 16A van házunkban+ vezérelt 16A. Szerettem volna 32A-ra bővíteni a nem vezéreltet,de akit kérdeztem villanyszerlőt, az azt mondta,hogy nem lehet. Szerinte nekem már megvan az ingyenes 32A,csak ha fizetek az amperenkénti bővítésért,akkor lehet.Igaz lehet ez,vagy csak le akart húzni némi plusz lóvéval?Nem igazán találtam választ a neten. Köszi,aki érdemben tud segíteni!
Meghajlás...Puszi...Taps....
-
lappy
őstag
válasz csemberlen #6400 üzenetére
akkor átfogalmazom - nem ajánlott termék részemről
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- BestBuy topik
- Rufus
- E-roller topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- iPhone topik
- Már nem okoz teljesítményvesztést az új NVIDIA App
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest