Hirdetés
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- iPhone topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Android szakmai topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
fero02
nagyúr
válasz Petzval #10045 üzenetére
Én tudok olvasni is, értelmezni is, meg írni is. Ez viszont nem mondható el rólad.
De sebaj, majd mindjárt MI kérünk elnézést azért, mert már sokadjára hülyeségeket beszélsz és rossza tanácsot adsz több topikban is.
Most is inkább a fölösleges körök megfutása helyett csöndben maradhattál volna.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Petzval #10043 üzenetére
Te már a #10036-ban ezt úgy minősítetted, hogy a táp nem bír elég áramot adni, és cserélje le egy CTG500-600-ra. Amire hajlandóságot is mutatott.
Ha én nem kérdezek rá az újraindításra, akkor rád hallgatva kib.sz feleslegesen 8000 Ft-ot, te meg büszke leszel magadra, hogy milyen jól megoldottad a problémáját.
(Bár úgy látom, most is azt hiszed, hogy te mondtad meg, hogy ez nem túlterhelés, miután korábban már megmondtad, hogy ez túlterhelés.)Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Shirkan
csendes tag
válasz Petzval #10023 üzenetére
Petzval, Lompos. Köszönöm az észrevételeket, szerintem ránézek a hétvégén aztán kiderül, a házam egy TT V3, tehát alsó tápos, porszűrős, de ennek ellenére már egy éve nem szedtem szét, max. ki lett porszívózva, de ésszel! Kellemes hétvégét uraim !
" nothing and everything...is possimpible" by Barney Stinson
-
LBandi
aktív tag
válasz Petzval #9967 üzenetére
Átkonvertáltam mp3 formátumúra így biztos le tudod játszani. A [link] !
Rive: Javslom hallgasd meg te is a hangot. Másik nem mindig csinálja van amikor napokig nem jött elő a zaj. A készenlét utáni melegedést megnézem reggel aztán megírom mi volt. Amúgy ha olvatad ez a táp elég jó minőségűnek számít, és úgy van megcsinálva hogy 20% terhelés alatt be se kapcsol a hűtőventije. Gar még van rá ~6 év de mivel Németországból rendeltem elég macera lenne a garoztatás pláne úgy hogy enm álandó jelenségről van szó.
[ Szerkesztve ]
"Az igazi EMO-s halva születik."
-
LBandi
aktív tag
-
-
-
mr_ricsi
veterán
válasz Petzval #9914 üzenetére
"a 400wattos Codegenben természetesen a mostaniban ugyanaz a védelem van mint a 400-as Chieftec iArenában"
Ha-ha-ha! Legfeljebb papíron ugyanaz."Amúgy találtam olyan régi C.-t amiben hővédelem van.A Schottky diódák másik odalán termisztor van."
A ventilátor fordulatszám szabályzó érzékelője, nem hővédelem.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
vzsryl
nagyúr
válasz Petzval #9912 üzenetére
Nem az a legnagyobb hibájuk, hanem a védelmek hiánya. És ennek a magyarázata nagyon egyszerű.
Ha nem adja a kellő teljesítményt, akkor nem tudod használni a géped az adott táppal, vagy csak korlátozottan tudod használni, pl. leáll komoly terhelés hatására, vagy esetleg nem bírja a tuningot, instabil stb...
Ha még védelmek sincsenek benne, akkor nem elég, hogy használni se tudod normálisan, de még komoly károkat is okozhat.[ Szerkesztve ]
megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
Livius
őstag
válasz Petzval #9891 üzenetére
Megoldódott, a BIOS-ban van valami AC poweres rész, ahol lehet olyan opciót állítani, hogy amikor AC-n kap áramot egyből induljon, mondjuk ez szerintem nagy marhaság. Át állítottam a jóra, és most normálisan viselkedik.
Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
mr_ricsi
veterán
válasz Petzval #9879 üzenetére
"El kell fogadni mert a HDD hibásodott meg ilyen előfordul bármelyik márkánál lepattan a zománc a tekercsről és menetzárlat lesz ami az áramfelvételt megnöveli."
És akkor mi van? A kvarc-vezérlésű elektronika érzékeli a szokatlan működési paramétert, és leállítja a motort.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
ZeN973
tag
válasz Petzval #9846 üzenetére
A pufferelt kb 310V os egyen feszt szaggat meg egy fet egy kicsi trafó számára ami táplál egyenirányitón és kondin keresztül egy 7805-ös táp IC-t!
Ennek a trafónak a Fet-je rossz valószinűleg , és nem kap tápot az 5 voltos stab. ic!
Ezt a rész akarom külső tápról megtáplálni hogy be lehessen röffenteni a tápot!
Azért hogy megbizonyosodja hogy csak ez a rész rossz!"to punish and enslave"
-
Weißturul
senior tag
válasz Petzval #9831 üzenetére
semmilyen cucc nem megy amihez azok a 4pines dolgok kellenek, de másik táppal igen (alaplapnak adja a kakaót)
de megnézem amit mondtálHass, alkoss, gyarapíts és a Logout fényre derül! | 3dfx rulez | "... úgy szórtad a hedshátokat, mint S3 VGA a hardveresen gyorsított kékhalált" - bacsis | http://bit.ly/tBBPzG <--- Dreamcast topik
-
mr_ricsi
veterán
válasz Petzval #9796 üzenetére
Értelme sincs ezen elgondolkodnom. Soha nem fogjuk megtudni, hogy mit, hogyan, mivel, hol teszteltél, ezért soha nem fog kiderülni, hogy milyen hibát követtél el a teszt során.
Egyébként szerintem nem folyt 20A sem a vezetéken, ezért nem kapcsolt le a védelme.
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
yanato
csendes tag
válasz Petzval #9762 üzenetére
Akkor engem becsaptak. Egy hardveres valami szervizben még régen, kioktatott, hogy az elem a BIOS tápellátását arra az időre hidalja át, amíg az a táptól nem kap áramot, vagy pl szállítják stb., viszont ha az alaplap kap valami minimális áramot a csak shutdownolt tápról, akkor a BIOS abból táplálkozik, és nem az elemből, tehát így kíméli az elemet. Tehát ha öreg az elem, ki ne kapcsoljam hátul a tápot, mert akkor a BIOS az elemre fanyalodik, ami jól lemerül és reggelre ott áll a BIOS alaphelyzetben.
Ezt akkor most jó lenne tisztázni, a fő kérdéstől függetlenül:
Ha az alaplapi elem régi, akkor tökmindegy, hogy éjszakára kikapcsoljuk-e vagy sem hátul is a tápot, mert nem ezen fog múlni, hogy reggelig a BIOS megjegyzi-e a beállításait?
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz Petzval #9745 üzenetére
Ha egy egész oldalt visszaolvasol ezt a kört már lefutottad egyszer ( többször? ).
Min : 13,4 V
Norm: 15 V
Max 15,6 V
Az, hogy neked az FSP-nél, hogyan jött ki 30 V, ha le kapcsol 15,5-nél az rejtély, mint ahogy az is, hogy te tudod, hogy pont annyinál kapcsolt le.
Még a vadabb PSU-k sem csinálnak már ilyet...
"Graetz, kondenzátor, trafó ezek az alkatrészek csiripolhatnak.Ilyenkor azt kellett volna csinálni hogy más márkára cserélni"
Más is hallja ahogy billegnek a tranzisztorok a CPU-ban..
A másik márka egy 7 éves codegen lett volna?
[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
-Ben-
veterán
válasz Petzval #9742 üzenetére
Szia!
Az a helyzet, hogy cseréltem volna más márkára, de nem nagyon hajlottak a dologra. Rám akartak sózni egy CM Elite Power 500 tápot, ami finoman szólva sem túl jó, és még volt egy chieftec iArena, esetleg még volt LC Power (de az itthon is van), és egyéb sok sok gagyi cucc, így a legjobb megoldásnak ez bizonyult. Nem tudok sok infót mondani a CoolerMaster GX450-ről, mert én nem ismerem ezt a tápot, a tesztek alapján ezt ajánlották nekem a másik tápos topicban a srácok, tehát nem tudom, hogy milyen védelmek vannak benne... de végül is eddig jól üzemel, csak vannak vele ilyen "problémák", és mint látjuk ez nem egyedi eset, szóval én már biztosan nem fogom senkinek sem ajánlgatni a gx450-et Egyébként a régi GX450 ami erőteljesen adott sokféle hangot, az elég stabil feszültségeket adott le. Gondolom akkor ennek sem az a baja...[ Szerkesztve ]
-
mr_ricsi
veterán
válasz Petzval #9671 üzenetére
"Most te egyáltalán felfogtad mit írtam? "
Felfogta, és teljes mértékben igaza van!
Párhuzamos kondit védelemként alkalmazni nagy butaság, mert eldurranás után nem garantált, hogy rövidzárban marad. (Sőt, nagyobb eséllyel lesz szakadás belőle.)
Tehát csak egy pillanatig korlátozza a feszültséget. Ha azalatt nem megy ki a biztosíték, akkor a későbbiekben a kondi miatt már nem is fog.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
moha21
veterán
válasz Petzval #9662 üzenetére
"A 12V-os kimeneten azért van 16-20V-os kondenzátor hogy ne adjon ki 60 Voltot "
Miért 200 V-os nem lehetne? Akkor sem adna ki 100 V-ot...
[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
nappa
tag
-
oz82
senior tag
válasz Petzval #9602 üzenetére
Kompatibilitási gebasz nem lehet?
nForce os a lap, a kártya meg egy új ATI
Aki tud és tudja, hogy tud, veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos, tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, az hülye, hagyjátok!
-
oz82
senior tag
válasz Petzval #9598 üzenetére
Ezeket néztem, nincsenek felpúposodva.
Ma kapok próbatápot (350-400w-osat), ha azzal is előjön akkor alaplap. Ha nem akkor gyengusz lesz a táp mert hivatalosan 400w-s kell a kártyának.Amúgy ha a kondik nincsenek felpúposodva, akkor még lehetnek pl. zárlatosak, kiszáradtak (bár lehet h. a kiszáradás púposodással jár). Vagy valahol gyengélkedik valami más a tápban?
Aki tud és tudja, hogy tud, veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos, tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, az hülye, hagyjátok!
-
oz82
senior tag
válasz Petzval #9578 üzenetére
Ah sebbenzin lesz. A tápház olyan nagyon nem meleg (értsd.: még messze nem forró), de a levegő eléggé az kb fél óra után., és csak csordogál kifele mert lassan (500RPM) megy a venti.
-
Pyro05
tag
válasz Petzval #9559 üzenetére
Nem. Minden változtatás előtt áramtalanítás is megvolt.
Csak mikor nincs bedugva a 24-es atx akkor nincs sípolás áram alatt, mikor bevan dugva van sípolás. Sz'al az az ág sípol. Bár buta vagyok, hogy ez mit jelent, de rájöttem.Akkor nagy valószínűséggel az alaplap lesz a hibás?
War. War never changes.
-
feka001
csendes tag
válasz Petzval #9536 üzenetére
Petzval,Dezike és mr_ricsi! Kipróbáltam a dolgot és elindul a táp.
Az a baj azóta nem nagyon kapcsol be a gépem (öcséméről írok). Akkor most a tápban nézem meg a uF-os elkók-at (gondolom ezek kondik, hülye vagyok hozzá), hogy púposok vagy van e elváltozás?[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
-
mr_ricsi
veterán
válasz Petzval #9513 üzenetére
"A feszültséget meg az áramerősséget mértem."
1, 160A-t mivel mértél?
2, Ez nem magyarázat arra, hogy a szekunder tekercs ellenállását hogyan határoztad meg"És nem szobahőmérsékleten hanem 300 fokon. "
Te írtad korábban, hogy a bekapcsolás után a páka hőmérséklete folyamatosan nő akár 900°C-ig. Hogyan biztosítottad, hogy a feszültséget és az áramot is 300°C-on mérd le?Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Petzval #9495 üzenetére
"R=U/I"
Ha lemérted a pákahegyen eső feszt (0.6V), és tudod, hogy a pákád 100W-os, akkor az R=U^2/P=0.0036 ohm. Ezzel megvan a pákahegy ellenállása. (Azt hanyagoljuk, hogy 160A-rel számoltál, ezért 0.00375 ohmot kaptál.)
De a szekunder tekercs 0.00025 ohmos ellenállását hogyan határoztad meg?"a páka ha sokáig van bekapcsolva tovább melegszik 6-900 fokra is"
Ha a réz pákacsúcs ellenállása szobahőmérsékleten 0.0036 ohm, akkor 100˘C-on 0.0045 ohm, és már csak 78W-tal fűt. 500˘C-on 0.01 ohm, és csak 35W. 800˘C-on 0.015 ohm, és csak 25W.
Nem túl esélyes, hogy 20-25W elégetné az a vastag rézdrótot, főként ha azt is figyelembe vesszük, hogy hőmérséklet növekedésével egyre több hőt tud leadni.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Petzval #9492 üzenetére
"ezért a 220-as oldalon pár tizedamperes áram megy."
100W-os pákánál majdnem fél amper. És ez a primer oldal nincs arra méretezve, hogy állandóan a 230-ra van dugva, mint pl. egy router trafója."A primer nem melegszik."
Ha igaz az általad megadott 0.00025 ohm a szekunder tekercsre*, akkor azon 6-7W alakul hővé, ami a vasmagot is melegíti. A vasban is keletkezik veszteséghő. A vas pedig melegíti a primer tekercset is. És a primerben is keletkezik veszteségi hő.
Sőt, még a forrcsúcson keletkező hő egy része is bejut a páka belsejébe a hozzávezetőkön keresztül.* kíváncsi lennék, hogy a 0.00375 és a 0.00025 ohmos ellenállásadatok honnan származnak, mert a Maxwell multid 0.1 ohmot tud kijelezni.
-
04ahgy
nagyúr
válasz Petzval #9474 üzenetére
Véleményem szerint mr_ricsi ez esetben elírta, és a primer tekercsre gondolt a pillanatpáka esetén, annak van egyedül reális esélye a vékony huzal miatt leégni...
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Petzval #9470 üzenetére
"márpedig itt ha bekapcsolva hagyják akkor a drót rövid idő alatt elég."
A trafó szekunder tekercse fog leégni. (Próbáld csak ki nyugodtan, az 50 Ft-os pákahegyednek garantáltan nem lesz semmi baja.)[ Szerkesztve ]
-
mr_ricsi
veterán
válasz Petzval #9467 üzenetére
"Nem tudod hogy az elko lábai a melegtől megnyúlnak és a kihűléskor meg összehúzódnak?"
Nem tudod, hogy a max. 3 mm hosszú lábak méretváltozása a -40...+105°C tartományban mindössze 7 ezred mm?"Jól szerelt berendezéseknél hagynak hézagot."
Ha hézag van, akkor rezgéstől idővel eltörnek a lábai."Neked egy 1,4mm-es átmérőjű rézdróttal áthidalt szekunder nem rövidzár, nekem igen!"
Ha ez rövidzár, akkor a hozzávezetések és a trafótekercselés negatív ellenállású? Ugyanis a működési elvből következően a körben a legnagyobb ellenállású elemen alakul hővé a villamos teljesítmény legnagyobb része.
Ha a drót rövidzár, akkor rajta az i^2 x R képlet alapján 0 W teljesítmény alakul hővé, vagyis a pákahegyed működésközben szobahőmérsékletű marad. Az ennél is kisebb ellenállású, vagyis mínuszos hozzávezetés és trafótekercs pedig egyenesen hőt vesz fel a környezetből, vagyis a működő pákád hűti a szobádat.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
moha21
veterán
válasz Petzval #9470 üzenetére
" A váltóáramú transzformátor szekunder tekercsének kis feszültségű tekercsére kötött ellenállás (néhány század ohm, gyakorlatilag rövidzár) felmelegedése idézi elő a forrasztási hőmérsékletet." A páka hegyével van "rövidre zárva". És akkor mi mástól melegedne, ha nem az ellenállástól?
-
04ahgy
nagyúr
válasz Petzval #9467 üzenetére
Pillanatpáka vezetéke a hegyen fel sem izzik, hogy égne el? És igen, a szekunder tekercs ellenállásához képest közel s távol sem rövidzár. Így mivel a szekunder tekercs ellenállása sokkal kisebb a dróténál, a te szemléletedben a szekunder tekercs zárja rövidre a drótot. Szerintem meg sehol nincs rövidzár.
Az elko pár mm hosszúra hagyott réz lábai nyúlnak pár mikrométert? Mert a hőtágulás értelmében kb. ennyit. Bravo...
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
moha21
veterán
válasz Petzval #9449 üzenetére
Én 160 amperral ma 4-5mm vastag zártszelvényeket hegesztettem..
És hány volt szültségről megy a 160 A ? 230 V ? mert úgy érdekes a 100 W..
[ Szerkesztve ]
-
mr_ricsi
veterán
válasz Petzval #9417 üzenetére
"Mégpedig vízet vesznek fel és ecetsav hasad le!"
Kevered a sziloplaszttal."Amúgy csak meg kell szagolni a kinyomott ragasztót érezni a szúrós ecetsav szagot"
Nem lehet ecetszagot érezni."Ekkor lesznek szilárd ún szerves üvegek."
Hmmm. A ciano-akrilát monomerben a C, H, O atomokon kívül nitrogén van. A szerves üvegben pedig nátrium.
Ha vizet (H2O) vesz fel, és ecetsavat (CH3COOH) bocsát ki, akkor hogyan cserélődik a nitrogén nátriumra?"Honann veszel ilyet ha nem értesz a kémiához? "
Honnan veszed, hogy nem értek?Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
04ahgy
nagyúr
válasz Petzval #9417 üzenetére
Nem, nem lehet ecetszagot érezni. És a ráleheléssel a víz (pontosabban a víz autoprotolíziséből származó hidroxidion) megindítja, katalizálja az alkil-cianoakrilát polimerizációját. Már kezd sok lenni a szaktopikokban mutatott "hozzáértésed".
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz Petzval #9412 üzenetére
"Ezért nem lehet ilyen alkatrészeket ferrobond típusú cianoakrilát műanyaggal ragasztani mert az vízet vesz fel és ecetsavat ad le."
És a vizet sem veszi fel, az csak katalizálja a polimerizációt. Kémia órán sem figyeltél.HGyu
-
-Ben-
veterán
válasz Petzval #9392 üzenetére
:S hát ez nagyon jó. Akkor ez garanciába menjen vissza ? GX450 -ről van szó egyébként. kissé csalódott vagyok....
ui.: az a baj, hogy nincs semmi, amivel feltudnám venni a hangot, mert nem veszi fel semmi, csak a gép búgását hallani, de nem konkrét sercegés, hanem nyekereg, nyög... de elég ronda hangja van, ez tény.
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
válasz Petzval #9389 üzenetére
Inkább ne adj tanácsot, ha nem vagy tisztában a jelenségek pontos okával. A nagy, lemezelt magos trafók jellegzetes (akár 50Hz-es, akár 100Hz-es) búgásától eltérően az itteni ciripelést nagyfrekvenciás áram burst-jei okozzák. Olvass pár IC adatlapot és tanulmányozd a burst üzem jellegzetességeit. APFC-s tápban jópártíz kHz frekvencia van a 100Hz-re ültetve.
A 100Hz és felharmonikusai által okozott indukciós, mágneses, mechanikus hatások egy táp főkörében és készenléti körében figyelmen kívül hagyhatók.HGyu
-
szmayer1
senior tag
válasz Petzval #9348 üzenetére
Köszönöm a válaszod.
Egyébként nem mechanikai, hanem elektrotechnikai műszerész az illető. Azért nem adott tippet mert nem teljesen ez a szakterülete, és mondta inkább kérdezzek valaki hozzáértőt.
Mindenesetre kipróbálom vagy rövidre zárom ( és ,ha netán valami más is rossz volt benne akkor az is tutira tönkremegy ) vagy a leírásod alapján veszek egy 5ohmos 6 amperest.Mégegyszer köszönöm mindenkinek a segítséget
üdv
iPhone12, MBA2016, MBP2015, i7-13700K, Gigabyte Z790, RTX 4070Ti, 64GB DDR5 RAM stb, Sony A7iii, Tamron17-28 f2.8, 70-180 f2.8 Sony 85 f1,8 stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- OLED TV topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Óra topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- EAFC 25
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest