- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Fotók, videók mobillal
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- VoLTE/VoWiFi
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Android szakmai topik
- Samsung Unpacked: második generációs okosgyűrű és AR-szemüveg is jöhet
- Ulefone Armor 27T Pro - hőkamera mindenáron
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Rive
veterán
A BIOS az egy program. Annak nem kell elem
A gombelem a BIOS beállításait tároló CMOS RAM és az óraáramkör táplálására kell. Ha gyenge az elem, akkor mindösszesen annyi történik, hogy kikapcsolás után alaphelyzetbe áll az óra és elvesznek a BIOS beállításai.
Történt efféle a lapoddal? Ha nem, akkor az elem jó.
A CMOS RAM és az óra ma tipikusan a déli híd része. Vagy az elemből, vagy - ha rendelkezésre áll - a készenléti 5V-ból kap tápot. Viszont, mivel elemről vagy szó, nem tölt. Azaz gyönge elem és kikapcsolt táp mellett elvesznek a beállítások. Ettől még nem megy tönkre semmi, ez csak kisebb kényelmetlenség. Indulás után nyafog, hogy alaphelyzetbe állt: újraállítod, megy tovább.
Egy gombelem 2-300HUF.
A vég nélkül bekapcsolva hagyott táp viszont tök fölöslegesen fogyaszt és jót biztos, hogy nem tesz senkinek, semminek.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Rive
veterán
Hajszárítóval fújni a tápot? Ilyet még sose tettem. Ez mire jó?
Ez egy nagyon régi trükk. Az 'elfáradt' elkók melegen valamivel jobban teljesítenek még: ebből fakad egy rakat olyan hibajelenség, amikor a cucc hidegen csak nyögvenyelősen indul, melegen - vagy előmelegítve - pedig jobban. Erről szólt a frissen leállítva kérdés is. Ha csak hidegen nem jó, akkor elég jó eséllyel kondihiba: ha a tápot előmelegítve jó, akkor tápbeli kondihiba.
De ha frissen leállítva is ugyanígy viselkedik, akkor nem egyértelmű a dolog.
Nézd meg, mit csinál, ha az autorestartot nem engedélyezed. És szerintem keríts próbára egy másik tápegységet.
-
Petzval
senior tag
A mérés olyan információt ad ami semmivel nem helyettesíthető, pld ma teszteltem egy tápot 17 amperes ággal ami 204watt lenne és 195 wattnál elszállt a táp. Bekötöttem egy másik tápot 14amperes ággal ami 176 watt és a teljesítményt felvittem 200wattra a táp simán ment két óra hosszat még csak nem is melegedett. Érdekes hogy a védelem se oldott ki.D e ami már két óra hosszat megy és nem melegszik túl a hűtés ellenére az el is bírja.
Az első tápban anyaghiba miatt megszakadt a fojtó tekercse.Egyszerűen elpattant a rézhuzal.Nem olyan ördöngősség a mérés egy 2%-os multiméter már jó, én egy 10 ezres árut 4500-ért megkaptam anno.
[ Szerkesztve ]
-
Petzval
senior tag
-
Petzval
senior tag
Az elem nem töltődik! Régebben a 286-os 386-os gépekben nem elem volt hanem akku ami bizonyos ideig szolgáltatott áramot és be kellett a gépet kapcsolni hogy ne merüljön le.Most nincs ilyen.Gondolkozz egy kicsit! Veszel egy alaplapot amibe a gyárban tettek elemet ott égették be az epromot, mikorra kerül az hozzád?Olyan is van hogy egy év múlva vagy még hosszabb idő múlva, mégse tűnnek el az adatok és az elem se merült le.
-
yanato
csendes tag
-
Petzval
senior tag
A táp nem ad a BIOSnak áramot azt az elem szolgáltatja. A BIOS az indítás pillanatában összegzi a konfigurációt és ha nincs összeférhetetlenség bootol. Az alaplapi speaker már a táptól kapja az áramot pld.
Az Epromba be vannak égetve az alapok azt nem felejti el egy elemcserénél avval resetelni is lehet a BIOS-t[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
BIOS-ban szok' olyan lenni, hogy 'auto restart after power loss' vagy hasonló. Be van kapcsolva?
Akkor is nehezen indul, ha frissen állítottad le?
Akkor is nehezen indul, ha hidegindítás előtt megfújod egy-két percig hajszárítóval a tápot (alacsony fokozaton)?
-
vzsryl
nagyúr
Szia!
A RAM a 4 alapvető alkatrész egyike. A processzor a központi számító egység, ami szabad fordításban "mindent irányít", a RAM nélkül a processzor működésképtelen, a GPU pedig a képi megjelenítésért felelős és végül az alaplap, ami összeköti őket (ugyebár néha rá van integrálva a GPU, aminek szintén kell valamilyen memória elérés). Ha e 4 elem közül valamelyik hibás, akkor nem hogy a bebootolt rendszerig nem jutsz el, de még a BIOS-t sem fogod látni.
Nekem konkrétan ehhez egy nagyon hasonló hibajelenséget okozott egy sérült memóriamodul, aminek 1 hónapig semmi baja nem volt, de aztán olyat produkált, hogy csak néha-néha indult el vele a gép, majd végül egyszer sem tudott képet adni, amíg ki nem cseréltem egy másik modulra.
Egyébként az enyém valószínűsíthetőleg egy nagyon gyenge darab volt, mert alig kapott egy kis tuningot, de belemurdált 1 hónap alatt.[ Szerkesztve ]
megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
vzsryl
nagyúr
Üdv!
Nekem így elsőre rögtön RAM hiba jutott eszembe, de semmit sem lehet kizárni.
Tehát a RAM-okat teszteld memtest-el, prime95-el stb... Ha nem dob hibát, de marad a hibajelenség, akkor cserélgesd őket a slotokban, csak egy modult próbálj végig a slotokban, aztán többet is. Hátha az egyik modul vagy az egyik slot a hunyó.Az alaplapi LED azért világít, mert ha nem nyomod ki a tápot/nem áramtalanítod, akkor készenléti állapotban van, és bizony így az alaplapi LED világításához is elegendő áramot biztosít.
megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
Új hozzászólás Aktív témák
- Delta Force (2024)
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Óra topik
- nVidia tulajok OFF topikja
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Hardcore café
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest