Hirdetés
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Mától kapható az EarFun Clip 2
Új hozzászólás Aktív témák
-
haxiboy
veterán
Üdv. Több gépben csinálta a táp a 12vatx ágon nem ad áramot, nem kap tápot a proci. ventik pörögnek. Fsp everest 500W moduláris táp
Hivatalos szerviz van Magyarországon? Akár pénzért is megcsináltatnám. Köszi. -
04ahgy
nagyúr
válasz
G@be22
üzenetére
Igen. Mindegyik, ami 6,3V, 10V, 16V, esetleg 25V-os feszültségű, és 100-4700uF közötti kapacitású, és láthatóan a piros, sárga, narancs, lila vezetékekhez vezet tőlük a NYÁK fólia. Ha nem vagy bitos magadban, szakember kb. 1500Ft-ból megcsinálja munkadíjjal, anyagköltséggel.
HGyu
-
G@be22
tag
És a szekunderkondik melyikek? azok amik ott ennek a pukkadtnak a környékén vannak?

-
04ahgy
nagyúr
válasz
Andiciculi
üzenetére
Lehet. Csapágyas a ventilátor, ami csökkent hűtést eredményezhet. Az egész tápot célszerű ajánlott, megbízható típusra cserélni, innen válogass: [link].
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
-
G@be22
tag
Szétszedés után, én egy darab kondit találtam, sztem ez már hibásnak minősül.
ITT egy makró kép. -
G@be22
tag
Frissen áram alá helyezve, 4,28at mértem rajt... Annyi érdekesség, hogy ez szinten egy masik gép, jelenleg nem vagyok otthon, hanem melóban, ezért a sajatom nem tudom probálni, itt viszont nem állitja le a ventiket mikor rádugom a lapra a 24tűt, az otthoni gépeen igen.
-
Andiciculi
csendes tag
Sziasztok!
Kb 1 éve volt cserélve a gépembe a táp most CODEGEN márkájú van benne...
és az lenne a gond hogy amikor bekapcsolom a gépet egy jó 10percig hangosan pörgeti fel a ventillátort utána viszonylag csendes, mi lehet a baj?
lehet ezzel valami gáz a jövöben ? Nem szeretném hogy valamelyik alkatrészét a gépnek tönkre vágja ha elromlik 
-
04ahgy
nagyúr
válasz
G@be22
üzenetére
Én az ATX csatlakozón, alaplapra dugva, friss bekapcsolás (áram alá helyezés) után (tehát amikor a hibajelenséget szokta produkálni) mérnék rá a lila-fekete közti fesszültségre. Ha a készenléti kör köhög, akkor csökken az 5VSB, a régi alaplapok azonban kisebb árammal terhelik azt, és még elegendő a feszültsége a táp bekapcsolásához.
Kukkants bele, van-e benn púpos kondi (erős zseblámpával szétszedés nélkül be lehet kukucskálni).HGyu
-
G@be22
tag
Sziasztok, olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van egy beQuiet 600w Dark Power tápom (német piacos), mostanában elkezdte azt csinálni, hogy nem hajlandó bekapcsolni, olyan mintha zárlatvédelem aktív lenne amint rádugom gépre (phenom 2 965, 8gb ram, 4hdd, gtx260). Ha egyszer elindul, ami legutóbb 40 percembe került, ki-be kapcsolgatás, áramból ki be húzogatás, akkor utána amíg nem szakítom meg az áramot pöccre megy beton stabilan. Régi gépeket (Socket A pl, vagy 478 intel) pöccre gond nélkül visz.
Valakinek valami ötlet? Szeretem a tápot, jo lenne tenni valamit
-
Old fox
tag
olvasnám az érdekes kérdés-felelek dolgokat, de sehol senki?

-
tornas
őstag
válasz
mr_ricsi
üzenetére
Így is fel lehet fogni... Csak szerintem ez nem feltétlen jelent veszélyt. Gondolj azokra a tápokra, amiken nincs világítós kapcsoló. Vagy semmilyen kapcsoló sincsen rajtuk. A konnektor meg vagy be van dugva vagy nincs.
Vagy ott vannak még a félpasszív tápok is: se készenlétben, se alapterhelésen nem forog a ventijük. És még LED is lehet a ventin. Álló venti világító LED-del.

Mint a lőfegyvereknél (minden fegyver töltöttnek veendő alapesetben-NAGYON FONTOS SZABÁLY), az elektromos berendezéseket is áram alatt tekintendőnek kell venni, mindaddig, amíg meg nem bizonyosodunk az ellenkezőjéről!
-
törölt tag
Elvittem számtek boltba elvileg a vezérlő ment tropára, de holnap kész lesz, és az ára is max 1,5k tehát nem lesz húzós

-
mr_ricsi
veterán
válasz
tornas
üzenetére
"Ami pedig a kapcsoló világítását illeti, lehet hogy jobb is, ha csak akkor világít, amikor a PC be van kapcsolva."
A kapcsolón lévő világításnak az lenne a logikus funkciója, hogy jelezze: a készülék feszültség alatt van. Ha nem ezt teszi, akkor csak dekorációnak van rajta, és esetleg még a tápot javító személy életét veszélyezteti is. Szerintem... -
mr_ricsi
veterán
válasz
üzenetére
"Amúgy ez a ventilátor mikor még jó volt, terhelés közben se ment gyorsabb fordulatra, legalább is úgy vettem észre. Melegedni melegedet, de nem lett hangosabb. Szerintem max fordulata 8-1000 fordulat."
A venti névleges fordulatszáma 2500 1/min. Ha csak 1000 körül forgott, akkor valamiféle szabályozásnak biztosan kell lennie. -
04ahgy
nagyúr
válasz
andrade
üzenetére
Szerintem logikus, mert ha a gépen belül melegszik a helyzet egy klasszikus, felső tápos házban, akkor kezd a táp belseje is melegedni, és akkor kapcsolnak rá a házventik is a tápról szabályozva, és szállítják el a meleg levegőt.
Ezt támasztja alá, hogy egy tápban, teljes terhelésen a deltaT nem sok, 10°C alatti (hardwaresecrets).
HGyu
-
andrade
senior tag
válasz
üzenetére
A ventillátor jó most is a vezérlő részben ment tönkre alkatrész.Az adatlap azt írja hogy temisztoros szabályzás van, ebben az az érdekes hogy mind a 4 ventit a táp melegedésével szabályozza függetlenül hogy hol van a 3 tápventin kívüli ventillátor. Nem épp logikus.Én pld a házventi termisztorát a HDDr-e ragasztottam.
És ahogy írták már két megoldás van a vezérlőre egy kis panelen van egy kéttranzisztoros egység, vagy pedig az alappanelen a többi alkatrész között. -
tornas
őstag
válasz
04ahgy
üzenetére
Engem inkább az érdekelne, hogy mennyire van elválasztva a kapcsiban a 230 V és a 12 V egymástól. Ami pedig a kapcsoló világítását illeti, lehet hogy jobb is, ha csak akkor világít, amikor a PC be van kapcsolva. Készenlétben világít egy kapcsoló, amit esetleg a szekunder kör valamelyik fesze táplál. Hát.... egy 80+-os táptól (pláne gold-os) nem biztos, hogy elvárnám.
Csak úgy pörögnek az események!

-
04ahgy
nagyúr
válasz
tornas
üzenetére
Igen, tápot akartam írni, köszi a helyesbítést!

A világítós kapcsolót nem hiszem, hogy veszélyesnek kellene tartani. De hogy a 12V táplálná, azt furcsállom, hiszen akkor csak akkor világítana, ha bekapcsolod azt isé ,s a számítógépet is. Kikapcsolt gépnél sötét.
(#12976) tornas: Közben szerkesztettem, mire megírtad ezt.

HGyu
-
agressiv
addikt
válasz
üzenetére
Egy számtechboltban nem biztos, hogy tudni fogják mit kezdjenek vele én mindjárt szerelőhöz vinném. A túláram miatt meghalt a tranzisztor, rengeteg ilyen be quiet-et csináltam, a későbbiekben már nagyobb tranzisztor van kis hűtőbordán. Gyárlag jó lenne az eredeti tranzisztor is, de nem volt belekalkulálva a kivezetett ventilátor kábel.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
tornas
üzenetére
A porszívómotornál induktív áram megszakításából ered a szikrázás, sok a magas frekvenciás felharmonikus. A tápventinél meg a nem végtelenül rövid idő alatt záró kapcsolóérintkezők miatt, ráadásul épp akkor folyik a korábban tárgyalt áramlökés is, ami egyetlen, kövér ívet húz, mely az érintkezők zárásakor kialszik. Valamelyest csökkenti természetesen az EMI szűrő, lévén a nagyfrekvenciás áramokat söntöli, de a primer puffert valamivel fel kell tölteni.
HGyu
-
agressiv
addikt
Egyetlen tranzisztort kell benne kicserélni és menni fog a ventilátora.
-
törölt tag
válasz
04ahgy
üzenetére
Amúgy ez a ventilátor mikor még jó volt, terhelés közben se ment gyorsabb fordulatra, legalább is úgy vettem észre. Melegedni melegedet, de nem lett hangosabb. Szerintem max fordulata 8-1000 fordulat.
Am egyik ismerősömnek ugyanilyen tápja van ő szét kapta a kedvemért, és monda hogy a Venti, és a 3db fan csatlakozó külön elvannak vezetve, és a táp lapjába van forrasztva.
Ha javítani kéne, akkor az egész nyákot cserélni kellene, az meg húzós lenne szerintem
-
04ahgy
nagyúr
válasz
üzenetére
Igen, a saját ventijét tudod a kimeneti 12V-ra kötni, a szabályzóelektronika megkerülésével. Valószínűleg így jó lesz, annyi eltéréssel, hogy minden esetben 100% fordulata lesz. Ez a táp beljesének éppenséggel jó, mert hidegebb --> hosszabb élettartam a kondik részéről, ha csak nüansznyival is, de magasabb hatásfok.
Neked rosszabb, mert hangosabb, és maga a ventilátorcsapágy hamarabb elhasználódik.HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
üzenetére
Nem értelek. Megvitattuk, hogy nagy valószínűség szerint nem a venti, hanem a vezérlését ellátó panel a rossz a tápban. Miért erőlteted a venti témát. Előbb a táp hibáját kellene tudni, addig minden egyéb csak felesleges szócséplés. Miért cserélnél ventit, ha az eredeti sem rossz (hiszen a külső ventikkel egyező tüntetet mutat).

HGyu
-
törölt tag
SEGÍTSÉG!
Van egy Be Quiet E5 500W-os tápegységem. Ezen található 3db Fan csatlakozó. Eddig 2 volt rádugva, de a mai nap rádugtam 3-at. Gép bekapcsol megy tökéletesen, de a 3db ventilátort amit rádugtam nem forog, és a táp ventilátora se működik, de az összes többi csatlakozó kiválóan működik. Leszedtem az összes ventilátort, de a táp továbbra se forog, gép meg megy
Mi lehet a baj kérem segítsetek! -
04ahgy
nagyúr
válasz
építész
üzenetére
Igen, láttam, miután megírtam.
(#12943) Lompos48: Valóban, konkrétan nem néztem utána, de a nagyságrend mindenképp helyes volt. Ezen linkek alapján legalábbis 80-120A egy-egy közepes nagyságú tápnál: [link] és [link]. Persze a hálózat parazita kapacitásai, induktivitásai és rezisztivitásai a kialakuló áramlökést nagyban befolyásolják.
(#12944) tornas: Az már csak apró részletkérdés, hogy a késleltetve áthidalt ellenállás hőmérsékletfüggő-e, vagy sem. Maga a rövidrezárása a lényeg.
(#12946) tornas: tény, hogy a kapacitástól nagyban függ, de sok egyéb tényező is figyelembe veendő az értékének meghatározásakor.
(#12947) andrade: De azt hozzáteszem, hogy az NTC-t szokás termisztornak hívni. Szigorúan véve a PTC is az, csak a keveredés elkerülése érdekében arra nem a termisztor nevet használjuk, vagy nem önmagában, hanem kitéve elé, hogy pozitív hőmérsékleti koefficiensű termisztor.
(#12950) andrade: Ha ennyire irritál a gondolat, akkor kérlek, vegyél erőt magadon, és csak minden negyedik esetben, mikor késztetést érzel arra, hogy hozzászólj, tedd azt meg.
(#12945) Joe215: Amennyiben GE-C450P-A2 / GE-C450P-C2, akkor az egy elég gyenge konstrukció, és esélyes, hogy a táp a hibás.
HGyu
-
Joe215
aktív tag
Sziasztok
Párnapja az alábbi hibát produkálja a gépem.
Eltérő időközönként képernyő elsötétül és a videókártya ventillátora felpörög. Azt gondoltam poros a hűtője, szétszed, kitakarít, ujra pasztáz. Hibajelenség nem változik továbbra is jelentkezett. Ezután azt gondoltam a catalist -tal van probléma, leszed ujrarak. Továbbra is jelentkezik a probléma. Leszedtem a cataliatot, egy darabig rendben is volt kb. 3-4 nap mulva ujra jelentkezett a hiba.
Ujra indítás után win betöltődése közben gép leáll és azóta be se lehet kapcsolni. Mit gondoltok lehet a táp hibás?
Gigabyte 450 W táp. -
tornas
őstag
válasz
04ahgy
üzenetére
"A nagyon drága és/vagy nagyon nagy teljesítményű és/vagy nagyon magas hatásfokú (ahol nem engedhetünk meg még egy pár ohmos termisztoron disszipált veszteséget sem) tápokban emiatt nincs is termisztor, hanem egy fix, pártíz ohmos ellenállás korlátozza az áramlökést, amit egy időkapcsolt jelfogó pár tized másodperc után teljesen rövidrezár. A jelfogó tartásához szükséges teljesítmény töredéke a termisztoron disszipálódónak, és nem növekszik a táp terhelésével, mint a termisztoron disszipált veszteség."
Itt van példának a Corsair AX850. Itt a termisztor egy relével használják. Szerintem ez jobb megoldás, mint a fix (pártíz ohmos) ellenállásos.
[link]Viszont itt egy érdekes tápkapcsoló kialakításra lettem figyelmes. Ha jól látom ennek a tápnak (Thermaltake Toughpower Grand TPG-850M) a kapcsolója világítós, viszont nem a ~230 V táplálja, hanem a +12 V.
Veszélyes mutatványnak tartanám, ha tényleg jól látom, amit látok.
[link]Viszont az EMI szűrő, mint zavarszűrő (a rajta lévő kondik miatt kérdezem) nem (vagy inkább nem kellene) szünteti meg a tápkapcsoló szikrázását bekapcsoláskor (tudom, hogy hülye kérdés, mert nyilvánvaló hogy nem)? Gondolok itt pl. a porszívó-motorokon (kommutátoros motorok) alkalmazott zavarszűrő kondenzátorra. Tudjuk, hogy ha nincs rajta ez a kondi akkor a híradástechnikai gépek (TV, rádió, sőt még a PC is és annak monitora) zavaró jeleket kapnak. A rádió serceg, a TV képe hangyás stb...
-
Lompos48
nagyúr
-
04ahgy
nagyúr
válasz
mr_ricsi
üzenetére
A köhögő primerpufferrel rendelkező, a kapacitásproblémák tüneteit már előrehaladott állapotban mutató tápok is ilyet csinálnak. Csak hát az Aurum ugyebár nem érintett.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
andrade
üzenetére
Az, hogy sehol nem használsz vesszőt, központozást. Nem választod szét a tagmondatokat, csak ömleszted a szöveget, mely ezáltal nem több, mint érthetetlen, ömlesztett zagyvalék. Ha a Lompos48 által kifogásolt mondatba csak 3 darab vesszőt kitennél, az egy nagyságrenddel javítaná az érthetőséget. De ezt már megkaptad finomabb célzásként: [(#12436) mr_ricsi], de neked fel sem tűnt.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
építész
üzenetére
Egy kiegészítéssel élnék: a termisztor ellenállása a felmelegedésével csökken. Miután a magas ún. inrush current (bemeneti, bekapcsolási áramlökés) első pillanatbeli korlátozását ellátta, utána a táp üzemi hőfokára, vagy jobban felmelegedve már nem jelent akkora sorosan kapcsolt ellenállást, ami csak melegít és a hatásfokot csökkenti. Emiatt biztosítékként nem tud soros kapcsolásban üzemelni, mert melegedésének hatására csökken a feszültségesés rajta, így a disszipált teljesítmény is. Viszonylag hamar beáll a termikus egyensúly a negatív visszacsatolás miatt.
A nagyon drága és/vagy nagyon nagy teljesítményű és/vagy nagyon magas hatásfokú (ahol nem engedhetünk meg még egy pár ohmos termisztoron disszipált veszteséget sem) tápokban emiatt nincs is termisztor, hanem egy fix, pártíz ohmos ellenállás korlátozza az áramlökést, amit egy időkapcsolt jelfogó pár tized másodperc után teljesen rövidrezár. A jelfogó tartásához szükséges teljesítmény töredéke a termisztoron disszipálódónak, és nem növekszik a táp terhelésével, mint a termisztoron disszipált veszteség.
A többivel egyetértek.
Ugyanitt keresendő a válasz (#12879) Anonymous 01 és (#12912) TIT kérdésére. A kapcsoló nem nulla, hanem véges időintervallum alatt zár a primer oldalon. mikor már elegendően kicsi a távolság, ív alakul ki, akár (pillanatnyilag) többszáz amperes áramlökéssel, ez égeti a kapcsolót, és szép pattanó hangja van. Azért nem mindig ugyanakkora, mert nem mindig a szinusz félhullám csúcsa körül kapcsolod be, hanem sokszor a nullátmenet körül. Akkor nincs ív, nincs pattanás. Az FSP Bluestormok kapcsolója pl. gyenge volt, és a kapcsolgatási ívektől sokszor szétégett az érintkező, és nem kapcsolt onnantól.
Sőt, (#12917) tornas kijelentésére (kapcsolóélettartam) is választ ad.
HGyu
-
moha21
veterán
válasz
mr_ricsi
üzenetére
Ha a hálózatban valamelyik kötésnél van a hiba az akár tűzveszélyes is lehet. Láttam már ilyet. Ott az volt, hogy az illető kapott egy fogyóelektródás hegesztőt és nem tudott vele szépen dolgozni. A csatlakozó forró volt. Ott is egy kötés volt a hibás, már majdnem teljesen szétégett.
-
HUAFBANDITA
tag
Sziasztok!
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, mindent kipróbálok a tanácsok közül, és majd jelentkezem, hogy mi volt a hiba!

-
mr_ricsi
veterán
válasz
andrade
üzenetére
Ez a hozzászólás szakmai szempontból 0(nulla) pontra értékelhető.
(Az 1-től 10-ig terjedő skálán.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
HUAFBANDITA
üzenetére
"Olyan hang mint ami hegesztés közben a trafó ad, csak halkabban, és ilyenkor a kislámpám izzója is "hunyorog". Rendszertelen időközönként csinálja, hidegen melegen is."
Valami kontakthiba lehet vagy az elosztóban, vagy esetleg a falban a villanyvezeték egyik kötésénél. (ebbe beleértve a konnektorok érintkezőinél lévő kontaktokat is.) -
törölt tag
válasz
HUAFBANDITA
üzenetére
Szia !
Első teendőd - hogy egy másik hosszabbítóval / elosztóval próbáld ki ! Szerény véleményem , hogy az elosztó érintkezői melegedés véget meglazultak . Gondolom egy olcsóbb féle 3-as vagy 5-ös hosszabbító ! Kissé túlterhelt .
De ezt könnyen megállapítod honnan jön a cicergö/sistergő hang - azaz elosztótól vagy épp a gépből a tápegységből ... ezt minél előbb elhárítani , míg kinem gyullad ! plusz zárlat és még automata csatt is lesz , azaz levágja lakásban kismegszakítót .
-
andrade
senior tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Galléros pirosseggű pávián és lomposfarkú kismókus mutációja legyek ha értem mi nem érthető ebben a szövegben! Azt még írhatom hogy pislog s lámpa csak ugyanazt jelenti. Hogy megrángatja a hálózatot nem egyformán vesz fel pillanatonként áramot nagy az eltérés időben az áramfelvétel között.azt nem tudom hogy lehetne érthetőbben írni.
-
andrade
senior tag
válasz
HUAFBANDITA
üzenetére
A jelenség pláne hogy vibrál a vele egy elosztóban levő lámpa áthúzás szikrázás lehet ahol megrángatja áramfelvételre az elosztót. Itt arról kell meggyőződni hogy a tápban van e ez nem pedig az elosztóban. Szikrázánnál meg kell a tápkapcsolót érinteni nem meleg e?Ha beljebb van a tápban valamelyik alkatrésznél az baj lenne meg kell nézetni hozzáértővel.
-
agressiv
addikt
válasz
HUAFBANDITA
üzenetére
Vagy a tápban nem stimmel valami és valameiylk alkatrészen szivárog az áram, vagy és ez a legvalószínübb, valaki terheli a hálózatot például hegesztővel és a tápból azért hallatszik, mert dolgozik benne a szűrő.
Egyenlőre ne foglalkozz vele, ha súlyosbodik akkor érdemes lenne visszavinni, de addig nem.
-
andrade
senior tag
válasz
HUAFBANDITA
üzenetére
Hegesztés közben a trafó búg. A ív serceg pattog.Milyen kislámpa? A géppel egy csatlakozóban van?
-
HUAFBANDITA
tag
Sziasztok!
Van egy FSP Aurum 400W-os tápom, a konfigot simán viszi, de idegesítő hangotkat ad. Olyan hang mint ami hegesztés közben a trafó ad, csak halkabban, és ilyenkor a kislámpám izzója is "hunyorog". Rendszertelen időközönként csinálja, hidegen melegen is. Fél éves a táp. Mi lehet a baja?
-
TIT
veterán
Köszi mindkettőtöknek.
Sejtettem,hogy ilyesmi.A corsair tápom ha bekapcsolom néha pukkan és 1x volt,hogy szikrázott de nem hiszem,hogy ez gond lenne.A villanykapcsoló is szokott szikrázni. -
tornas
őstag
válasz
Lompos48
üzenetére
Nekem sem ment tönkre még egyik tápom kapcsolója sem, csak hallottam és olvastam (pl. itt a fórumokon is) róla, hogy sokaknak ment tönkre. Annak ellenére, hogy sokszor nem használták. A kapcsolós hosszabbítóval (elosztóval) nincs túl sok rossz tapasztalatom. Egyetlen egy ment tönkre nekem (a piros billenőgomb tengelyének egyik oldala törött el benne), azóta amióta egyáltalán használom őket. Van olyanom is, amelyik már vagy tíz éve napi használatban van. Nem is egy. Jelenleg egy Maxxtro túlfesz.védős, kapcsolós elosztót használok is használok az egyik PC-mhez, ami szintén jó öreg már. De rendesen működik még.
-
építész
aktív tag
válasz
Kean_Sorbo
üzenetére
Igen. Természetesen mindegy, hogy hol kapcsolod ki, vagy kihúzod-e. Nekem speciel a kínai elosztók kapcsolói mentek tönkre és nem a tápoké, de ez szerencse dolga. Ha kezd ívet húzni a kapcsoló, akkor már ne használd, mer a HDD SMART táblája bánja.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
tornas
üzenetére
Nem törvényszerű. Kezeim közt már több konnektorkapcsoló múlt ki, vagy ugrott szét egyszerűen. Tápkapcsoló még egy sem, pedig használom. Van ellenben egy nagy előnye a hosszabbítónak: egy kattintással több mindent lehet vele áramtalanítani és majdnem minden utcasarkon beszerezhető.

-
tornas
őstag
válasz
Kean_Sorbo
üzenetére
Inkább használj kapcsolós hosszabbítót, mert tápok be-ki kapcsolója nem igazán hosszú élettartamú! Ezzel egy mozdulattal, mindent egyszerre áramtalaníthatsz.
-
építész
aktív tag
válasz
Kean_Sorbo
üzenetére
Villanyszámlát mindenképpen lehet vele spórolni. Azért kevesebbet is fog fűteni a készenléti kör. Mivel standbyban nincs venti így ez a kis fogyasztás is jelent pár fokot.
Mondok egy feltételezett példát, hogy értsd.A Legyen a tápod várható életartama 5 év. Ha sose kapcsolod ki, akkor 5 év múlva meghal a tápod készenléti köre. Ha lekapcsolod az egeret és egyéb fogyasztókat mondjuk 6 év múlva hal meg a készenléti köre. Ha pedig napi 8 óra használat vagy készenlét után 16 óráig ki van húzva a konnektorból, akkor pedig 15 évet bír.
-
építész
aktív tag
válasz
tornas
üzenetére
A sárga kondi alatt csak egy ellenállás van. Olyan 560 kOhm körüliek szoktak a bemeneten Illetve bemenet körül lenni egyes tápokban, hogy ne csípjen a villásdugó ha kihúzás után hozzáérsz (kisüti a szűrőkondikat). Igazából én még csak rajzon találkoztam velük, mert kispórolják az olcsóbb tápokból. Néha megvan a helye a nyákon és ott általában elfér egy varisztor.
Az a három kék, az szerintem kondi a védőföld felé. Akár 1,5 kV-ot is kíbírnak. Egy fázison, egy nullán és egy a DC negatív pontján szokott lenni. -
TIT
veterán
Sziasztok!
Az normális ha a corsair 400w-os táp tápbekapcsoláskor kicsit pukkan?
Nem mindig.Vagy ne kapcsoljam le a tápot és akkor nincs gond? -
tornas
őstag
válasz
Kean_Sorbo
üzenetére
Lehet kímélni vele a tápot (illetve a készenléti körét), de teljesen nem kapcsol le akkor sem. Csak a ha ki van húzva a konnektorból (ez gondolom teljesen egyértelmű
, ). -
Kean_Sorbo
őstag
Sziasztok!
Az alaplapom BIOS-ában van olyan funkció, hogy a gép kikapcsolása után pár másodperccel minden perifériát, USB portot áramtalanít. Tehát pl. az egér sem világít. Ezzel a tápot lehet kímélni? Mert olvastam itt, hogy a tápoknál a készenléti áramkör van a legtöbbet használva. Ilyenkor a táp is teljesen lekapcsol?
Elnézést az amatőr kifejezésekért, de az elektronikához nem értek.
-
tornas
őstag
-
tornas
őstag
válasz
építész
üzenetére
Találkoztam már olyan megoldással is, hogy a varisztor a bizti és a termisztor elött volt elhelyezve. Magyarul: balra eltolnám a képeden egy kicsit azt a varisztort, rögtön a 230 V bemenetre rajzolnám. Utána egyik ágon (legyen a fázis) a bizti, a másik ágon (legyen a nulla) meg a termisztor.
-
andrade
senior tag
válasz
építész
üzenetére
Azért hívják negatív koefficiensű alkatrésznek mert a hő növekedésére csökken az ellenállása.Amelyiknek a hő növekedésére nő az ellenállása az PTC.A csöves TV-k bemenetén volt a legendás 12/300-as NTK azt volt szerencsém életemben először cserélni mint elektromos alkatrészt a következő a "malomkerék" volt tudja még valaki mi volt az?

-
Lompos48
nagyúr
válasz
építész
üzenetére
Ez rendben van. Csak a termisztor nem a varisztort védi, mert nincs hogy. Mindent véd a bekapcsolási csúcsáramtól, főleg a hidat. Ha fesz. csúcs jön, akkor a varisztor közbelép. Amíg nem éri el a küszöbértéket, minden a varisztorra és a tőle jobbra található áramkörökre jut. A varisztor a küszöb fölött rövid ideig eszméletlenül nagy áramot képes levezetni. Onnan kezdve az áram és idő függvényében dől el ki mit bír és ha egy mód van rá, úgy van kiszámolva, hogy (csak) a biztosíték legyen feláldozva.

Csak azért vettem le a 325 V ból 2 Voltot, mert ennyi biztos esni fog a graetzen induláskor.
Én meg azért nem számoltam bele a diódákat, mert eltekintettem a számításokban a tizedesektől (lekerekítve).

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4457
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4495, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- 275 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Red -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3627
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

lehet ezzel valami gáz a jövöben ? Nem szeretném hogy valamelyik alkatrészét a gépnek tönkre vágja ha elromlik