Hirdetés
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeadBullet
tag
Jo napot mindenkinek.
Egy kis segitseget szeretnek kerni a szakiktol. Csak tippek kellenek, hogy mi lehet egy tapnak halalalanak az oka. Volt egy NoName tapom amire 540w watt van irva passziv PFC-s. A konfig a kovetkezo amit hajtott utolso heteiben. I3 530, ket hard, HD 4890. A hd 4890 vasarlasa utan, mar nem igazan jatszottam vele, hogy ne melegitsem tul, de egyik nap 5 perc jatek utan kipurcant. Szet szedtem es semmi eges nyom. Nem akarom megjavitani, de szeretnem tudni a halalanak valoszinutheto oket, hogy tulterheltem vagy esetleg halozati problema a halalanak az oka.Ti szerintetek csak tul terheltem vagy esetleg van valami problema a halozattal?
Azota vettem mar egy Cooler Master Silent Pro Gold 600W-osat. Es nem szeretnem, hogy meghaljon, hogy ha esetleg halozati eredetu a halala az elozo tapomnak.
-
elttiL
senior tag
Üdv! Egy barebone gép tápja /egy Delt/ zizeg folyamatosan, cicereg ha dolgozik, ablak nyílik stb. Valószínű, hogy meglazult tekercselés csinálhatja.(?) Ha igen, akkor hogyan lehetne megszüntetni? Hogyan rögzítsem a tekercseket a magon? Ragasztópisztoly? Gyorskötöző? Fössem be zománcfestékkel? Ha jól tudom, ha szétszedem és úgy nézem meg /tudom, nem nyúkálunk bele.../ akkor minden zizegni fog, nem csak az ami szar, mivel nem zárt a fémház. /ezt azért erősítse vagy cáfolja meg valaki/.
-
LYRI
tag
Sziasztok.
Most szereltem be az új processzorhűtőmet és 2db 9centis 1db 12centis ventillatort a hazba. A processzorhütö és az első 9centis utan elindutl rendesen a gep. A masodik 9 centis utan bekapcsolasnal beindult de a biosig se jutott el, csak pörögtek a ventillatorok meg a tap. Kikapcsoltam majd be és minden jo lett. Ezutan kikapcsoltam és bekötöttem a 12centiset is. Ugyanez játszodott le. Első bekapcsolasra csak minden pörgött és kikapcsolas es ujrabekapcsolas utan mar jott a bios kép és töltött a win is. Ez most történt nem probaltam még ki-be ki-be kapcsolgatni a gépet eddig hogy mostantol mindig jo e.
Szerintetek mi volt a gond, vagy ha megtörténne ujra mit jelent ez? Én arra gyanakszok, hogy a táp nem birta el a gépet, vagyis a processzor nem kapott elég feszültseget, de akkor most miert megy masodjara? Vagy ha nem a táp miatt történt ez akkor mi lehetett?
Táp: 400W Chieftec
Alaplap: Asrock 970 Extreme 3
Proci: AMD X4 975 BE
Procihütö: Cooler Master TX3
Hűtők: Az említett 3 darab.
HDD: Samsung SATA2 250GB
Memória: GEIL 8GB Encha Corsa CL9 Kit
Optikai: Kiszereltem úgyse használom. -
04ahgy
nagyúr
válasz
Sennalacy
üzenetére
Nem jól értelmezted, amit írtam, így kiemelem:
"- Harmadrészt, akkor érne ez az egész feszültségeséssel kapcsolatos "para" részedről bármennyit is, ha ismernénk konkrétan annak a tápnak az új, vagy legfeljebb egy éves korában, ugyanilyen konfiggal mért feszültségesését, ugyanilyen terhelésre. Lehet, hogy újkorában is ennyit esett a 12V terhelésre."Konkrétan az a táp ---> az a példány, ami neked van, azt nehezen tudták tesztelni bármilyen tesztben is, mert te vetted meg. A gyártási szórás miatt nem mérvadó egy százalék különbség van a tied és a tesztben szereplő között.
"...ezért gondoltam, hogy ha az összes kondit válogatás(mérés) nélkül, jó minőségű újakra cserélem mondjuk úgy elővigyázatosságból, akkor azzal a táp élettartamát is megnövelném viszonylag csekély összegből, illetve ártani úgysem ártok, hiszen ha jó minőségű azonos újakra cserélem azzal nem változtatok semmin."
Ezt ráérsz akkor megtenni, ha a táp tényleg hibásan fog működni. Az a táp jó minőségű, nem fog a gépednek ártani.
HGyu
-
Sennalacy
aktív tag
válasz
04ahgy
üzenetére
Köszi mindenkinek újfent a hozzászólásokat. Érdemben egy dologhoz tudnék hozzászólni:
- Harmadrészt, akkor érne ez az egész feszültségeséssel kapcsolatos "para" részedről bármennyit is, ha ismernénk konkrétan annak a tápnak az új, vagy legfeljebb egy éves korában, ugyanilyen konfiggal mért feszültségesését, ugyanilyen terhelésre. Lehet, hogy újkorában is ennyit esett a 12V terhelésre
Az [első] hozzászólásomból elérhető tesztben van ilyen adat, külön meg is említettem. Elég tisztességesen kimérték amennyire én meg tudom állapítani.
Különösebben paráról nincs szó. A műszeres mérés után kapott érték után pláne nem. Egyedül az aggasztott, hogy a táp már idősebb és szoftveres mérésnél többet látszott esni.. ezért gondoltam, hogy ha az összes kondit válogatás(mérés) nélkül, jó minőségű újakra cserélem mondjuk úgy elővigyázatosságból, akkor azzal a táp élettartamát is megnövelném viszonylag csekély összegből, illetve ártani úgysem ártok, hiszen ha jó minőségű azonos újakra cserélem azzal nem változtatok semmin. Ettől függetlenül egyelőre hagyom, évente, fél évente végzek majd biztonsági méréseket, és ha komolyabb esés lenne, akkor előveszem a témát.
Köszönöm a hozzászólásokat mindenkinek! -
Lompos48
nagyúr
válasz
Sennalacy
üzenetére
Beleszólok hívatlanul.
Ha megy a tápod, hagyd békén, tegye a dolgát. Ha nagyon fúrja az oldalad, nézd végig púposokat keresgélve, de ennek csak akkor látom (én) értelmét, ha valami gyengeség jeleit mutatja.
Mivel ez a topic a tápokról szól, ahol majdnem mindenki az elektrolit kondenzátoroktól retteg csak annyit teszek még hozzá, hogy:
- egy 3300μF-os kondenzátor nem egy nagy kondenzátor és semmiképp nem jelent terhelést egy tápnak, csak rövid ideig,
- ha terhelés alatt kívánunk mérni, akkor a megfelelő fogyasztóval (lásd akár ellenállás, égő stb) kell azt leterhelni,
- egyáltanán nem haszontalan a terhelt állapotban egy oszcilloszkóppal "nézni" mi történik a kimeneten, az mond a legtöbbet,
- mindezek nem vonatkoznak a nem képzett, kevésbé gyakorlott, mindennapi felhasználóra, azok számára a tápban matatás életveszélyes kalanddá válhat. -
agressiv
addikt
válasz
építész
üzenetére
A tápok 99%-ánál a csatlakozón, a kábelen és legfőképpen a kimeneti söntön esik a feszültség, és ez annyira jelentéktelen, hogy nincs értelme foglalkozni vele. Ha valakit annyira zavar a feszültségesés, akkor össze kell kötni a 12V ágait és máris nem fog esni a feszültség, legalábbis a táp kimenetén. Ha egy kondenzátornak annyira kevés a kapacitása, hogy nem képes tartani a feszültséget még megnövelt frekvencián sem, akkor az a gép, már el sem nagyon indul.
Az én FSP-men is 0.3V-ot esett a fesz egy 8800GT SLI fánkkal való terhelésével, de amint összekötöttem az ágakat, már 1 tized lett belőle. Persze én azért kötöttem össze, mert lekapcsolt a táp amikor felmelegedtek a VGA-k.

-
04ahgy
nagyúr
válasz
építész
üzenetére
Ha a PC tápok csúcsegyenirányítással adnának kimenőfeszültséget, akkor az a tápban alkalmazott kapcsolástechnika többi részének változatlanul hagyása mellett jóval 12V-ot meghaladó feszültséget eredményezne.
"Mi a nem egyszerű egy terhelt csúcsegyenirányítóban? Nagyobb a kondi, kisebb az ingadozás, nagyobb az effektív feszültség. Tán nem ismered a képletét?"
Vonatkoztass már el a szinuszos bemeneti, hálózati félhullámú egyenirányítástól.
HGyu
-
építész
aktív tag
válasz
04ahgy
üzenetére
"Feszültségszabályozás legtöbbször csökkent kimenőkapacitás esetén is ellátja a dolgát, főleg egy ilyen jó minőségű táp esetén, mint ami neked van (Chieftec GPS). "
"ez pedig 5V-on szabályzott táp,"
Itt azért érzek némi ellentmondást az írásodban. Ha 5 volton szabályoz, akkor +12 volton megnövelt kapacitás miért is nem érezteti hatását? Mi a nem egyszerű egy terhelt csúcsegyenirányítóban? Nagyobb a kondi, kisebb az ingadozás, nagyobb az effektív feszültség. Tán nem ismered a képletét?
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Sennalacy
üzenetére
A tápban a kimeneti kondikra vonatkozik az egész okfejtés, ami a te tápoddal kapcsolatos.
Arra gondolt a fórumtárs, hogy a PCIe tápcsati VGA-ba bedugott végére, vagy az alaplapi +12V-os csatira, polaritáshelyesen köss be egy nagykapacitású (3300uF/16V) low-ESR kondenzátort. És ha így nem változik terhelésre annyit a feszültség, akkor a kimeneti szűréssel van a gond. Ebből következtetsz, hogy át kell-e kondizni a tápot.
A gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű, mert a feszültségszabályozás legtöbbször csökkent kimenőkapacitás esetén is ellátja a dolgát, főleg egy ilyen jó minőségű táp esetén, mint ami neked van (Chieftec GPS). Az általad kimért feszültségesés meg mindössze hangulatkeltésnek elegendő a jelenlegi formájában.
- Egyrészt a PC tápok kimenetén a feszültség változik terhelésre, ez pedig 5V-on szabályzott táp, ergo logikus, és te ki is mérted, hogy a 12V jobban változik.
- Másrészt a változás mértéke a szabványon belül marad.
- Harmadrészt, akkor érne ez az egész feszültségeséssel kapcsolatos "para" részedről bármennyit is, ha ismernénk konkrétan annak a tápnak az új, vagy legfeljebb egy éves korában, ugyanilyen konfiggal mért feszültségesését, ugyanilyen terhelésre. Lehet, hogy újkorában is ennyit esett a 12V terhelésre (megjegyzem, a feszültségesés, és a mértéke is normális, semmi rendhagyót nem vélek felfedezni benne).Szóval, ha nem értünk hozzá, nem tudjuk rendesen kimérni, akkor ne próbáljunk javítgatni olyat, ami lehet, hogy amúgy is hibátlan. (Vonatkozik ez rád.)
Tápok "távgyógyítására" pedig korrekt műszeres mérés és pontos adatok hiányában pedig lehetőleg ne adjunk tanácsot, főleg nem hozzánemértők számára. A tápban 230V-os, több(tíz)amper terhelhetőségű 230V-os hálózati váltakozó feszültség van jelen, amely egy balul sikerült javítási kísérlet következtében emberéletet is követelhet. (Vonatkozik ez építészre és a már láthatóan nem minden esetben 100%-os mértékben kompetens tanácsaira.)HGyu
-
építész
aktív tag
válasz
Sennalacy
üzenetére
Bocsi nem magyarázok semmit, ha nem érted elsőre, akkor vidd "gyakorlott műszerészhez" és gyorsan felejtsd el, amit írtam.
Minden hírdetés célja az értékesítés és nem a fizikai törvények ismertetése.
Elektrolit kondenzátorok kapacitása idővel csökken, nem 100 000 óra után, hanem hamarabb, folyamatosan, majd rohamosan. -
Sennalacy
aktív tag
válasz
építész
üzenetére
Köszi mindenkinek a javaslatokat..
A táp 4 éves lesz, előkeresve a lapját.. láttam itt egy hirdetést amiben 100.000 óra élettartamot írnak, amit kissé irreálisnak tűnik, de 4x365x8=11680 órával számolva is közelében sincs ennek.. ti, ha jól értem mégsem nagyon bíztok már egy öt éves tápban még akkor sem ha újra lenne kondizva.
Jelen helyzetben más részemről nem indokolja a cserét csupán ez az esés aggasztott kicsit eleinte, mivel nem szándékozom egyelőre fejleszteni a gépet, és ami benne van annak bőven elég ez a táp.
@építész.. köszi a tippet, de azt hiszem nem árt ha tudod, hogy egy betanított majom és némi józan ész szintjén értek a dologhoz csupán. Eddig szemmel láthatóan felpúposodott hibás kondikat cseréltem csak ugyanolyanra, ami lássuk be nem túl nagy kihívás. A trükk amit mondtál jól hangzik, csak nem értem.
Ennél egy kicsit pontosabbnak kéne lenned a kapcsolást illetően, hogy hova is teszem a kondit? Azt szerintem nem mondtam, hogy nekem csupán ez az alap multiméterem van, kondit nem mér sajnos. Meg persze nem mindegy melyik kondiról beszélsz a tápban van néhány.Összességében azt gondolom, hogy a kondi cserének még magam is nekiesnék, ha ezzel megtoldom még 2-3 évvel az élettartamát, amikorra ezt a konfigot cserélném feltehetően. Gondlom az anyagköltség nem jelentős, csak tényleg jó lenne minőségi kondikat beszerezni a művelethez. Erre tudnátok valami tippet, hogy honnan és milyen márkát érdemes?
-
építész
aktív tag
válasz
Sennalacy
üzenetére
Szia!
Elsőre nem kell szétkapnod a tápot.
Amikor multiméterrel méred a +12V -ot, rakj rá a csatlakozóra, vagy a műszerbemenetre egy megfelelő kondit, de lehetőleg még bekapcsolás előtt, hogy finoman töltődjön. Ha csökken a feszültségesés terhelten, akkor bizony öreg a kimeneten a kondi.
Illetve ott lenne a legjobb helye, ahol nagy a fogyasztás és tudod is rögzíteni.üdv:
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Sennalacy
üzenetére
Igen, az már jobb, és szimplán csak a feszültségértéket tekintve a tűréshatáron belül marad. Az 5 éves táp, ahogy agressiv is írta, már nyugodt szívvel lecserélhető, de pár ezerért gyakorlott műszerész, tápos szaki beméri, átkondizza, akkor tartalék tápnak az az 550-es Chieftec még nagyon sokáig jó lehet.
HGyu
-
agressiv
addikt
válasz
Sennalacy
üzenetére
Nagyon gyakran a kábelen és a csatlakozókon esik a feszültség, ezt kellene ellenőrizni, bár az igaz, hogy sokat esik nálad. Ha már nem mai gyerek a táp, akkor érdemes lehet kondenzátort cserélni bennük, a típus meg úgyis az lesz amit be tudsz szerezni a megfelelő méretben, de a Teapo viszonylag jó.
-
Sennalacy
aktív tag
Sziasztok!
Van egy ilyen 550W-os tápegységem.. Szoftveresen mérve a 12V-os ágon viszonylag nagyot esik. Tudom műszerrel jobb lenne mérni, majd annak is nekilátok, de Prime95 és Furmark együttes izzasztás alatt akár 11,4-re is visszacsúszik a 12V, (11,9-ről) ami még azért nem olyan vészes talán.. 5% körül, de eszerint a teszt szerint 1%-belül van új állapotban teljes terhelés mellett is. (A teszt második oldalán látszik a belseje is, sajnos magyar vagy angol nyelvű tesztet nem találtam, de ami kell, az hozzáértőknek ebből is látszik)
Egyik fórumtárs egy tápteszt kapcsán említette az "újrakondizás" szót, amivel fel lehet frissíteni régebbi tápokat.. a kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy érdemes lenne-e nekiállnom lecserélni az összes kondit? (cseréltem már kondit tévében, monitorban, tehát technikailag meg tudnám csinálni, ha érdemes) Ha igen, akkor milyen márkájú kondikat javasoltok, mert ha már cserélek szeretném ha legalább olyan jó lenne mint előtte, vagy jobb.Illetve, hogy azokat hol tudom beszerezni.
A válaszokat előre is köszönöm!
-
Lacika25
tag
Szisztok!
Upgradeltem a gépemet. Gigabyte P35C-DS3R alaplap, Core 2 Duo E6550-es processzor volt Radeon HD6770-es kártyával. A lapot lecseréltem Gigabyte P61-USB3-B3 alaplapra, Core i3-2100-as processzorra. Minden más maradt.
Tesztek alatt azóta fagy a gép, játék alatt fagy, csak reset segít.
Van fogyasztásmérőm ami szerint maximálisan 180W-ot emel ki a hálózatból.
A tápom FSP ATX350PNF. Szerintetek a táp lehet a ludas? A régi géppel semmi probléma nem volt.Köszi!
Laci
-
építész
aktív tag
válasz
04ahgy
üzenetére
Szia Gyuri!
Ha már az odafigyelésnél tartunk, most írta a kolléga, hogy valami oda olvadt a hűtőbordához. Talán érdemes lenne egy pillantást vetni rá és a javítás lehetőségét is megfontolni, körüljárni, vagy kizárni.
Könnyű olyan tanácsokat osztogatnunk, hogy rohanjon a boltba venni 20 000 Ft -ért másik tápot. Az ugye nem drága, mert nem én és nem te fizeted, csak a dióda ami kevesebb, mint egy villamosjegy ára.
Ha tudsz jobb közös katódú diódát, ami pillanatnyilag kapható köszönettel veszem a bolt címét és a dióda típusát. +12 Voltos ágban lévő diódának nem szokott a nyitófesze alacsony lenni, főleg ha 200 voltot bír záró irányban. Jelzem nekem kell így küldheted privátban. köszönettel: -
d3rad
tag
válasz
04ahgy
üzenetére
Igen, pontosítok, egy 560GTX Ti kártya van a gépben.
Nem akartam szétszedni a tápot, meg egyebek, semmi tapasztalatom nincs benne.
Most már mindenképpen veszek egy tápot, aztán ha továbbra is fennáll a hiba, az sem baj, mert a jelenlegi táp mindenképpen megérett a cserére.
Még1x kösz a sok segítséget.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
építész
üzenetére
Akár javítottad, akár nem a kijelentésed, a GTX560Ti alapórajelen, FurMark futtatásakor sem kér többet, mint 200W.
Tévedtem, a Techpowerup spéci PCIe riser kártyával és a PCI express tápcsatlakozók áramának mérésével közvetlenül a VGA fogyasztását méri. 202W-ot kaptak FurMark és 147W-ot reális 3D teszt futtatásakor. A FurMark alatti fogyasztást kiiktatott OCP-vel mérik, amit a fórumtárs szintén nem hiszem, hogy megtett volna - mármint a kiiktatását.Itt az egész rendszer evett 334W-ot FurMark alatt. Amit linkeltél, ott egy húzott i7-920-szal teszteltek, ami úgy, tuningolva több, mint a dupláját kéri, mint a fórumtárs procija. Írják is: Test System Specs - Intel Core i7 920 (Overclocked @ 3.70GHz). A Battlefieldet benézted, mert ott nem fogyasztás, hanem FPS szerepel. Amúgy a kép alapján a tesztelők kezében egy SOC (Gigabyte Super OverClock) VGA volt, amit visszavettek az ajánlott órajelre. Az akkori SOC-k 1000MHz GPU órajelen mentek, jócskán megemelt fesszel, s emiatt többletfogyasztással. (Ezt csask feltételezem, a cikk nem említi, hogy így szimulálták volna a referenciakártyát, és ha igen, akkor szoftveresen szabályoztak-e feszültséget.)
"Ha tudsz jól forrasztani és be tudod azonosítani a meglévő +12V-os diódákat, akkor lehet, hogy elég ha veszel 295 Ft/db áron MBR20200CT diódákat a meglévő(k) helyére + kicseréled a pupos kondikat, ha vannak. ( A többit inkább ne bántsd)."
Ilyet inkább nem javasolnék. Azt sem tudod biztosan, hogy a tápjában közös katódos, vagy közös anódos dióda van-e, valamint amit javasoltál neki MBR20200CT, az drága, kis áramterhelhetőségű, és nagyon magas a nyitóirányú feszültségesése. 24-48V-os Inverterekbe való, nem PC tápok 12V-os kimenetére. Nagyon nagyon nagy butaság diódákat csereberélni egy tápban, főleg az általad írt adhoc módon. Mellőzd az ilyen "tanácsadást", mert egy hozzánemértő életébe is kerülhet, ha valami balul sül el.
Ahogy agressiv @ (#10462) is írta; "Picit figyeljünk oda arra mit írunk."...
Szerk: No meg a fórumtárs nem is GTX560Ti-t írt, csak sima GTX560-t, ami még kevesebbet eszik.
-
d3rad
tag
Tényleg köszi a sok segitséget.
Mellesleg nem a BFBC2, hanem a Battlefield 3 van telepitve és még nem volt vele probléma, pedig azért nagyobb igényei vannak, mint az elozo résznek.
Szétszedtem a tápot, a kondikkal minden oké, viszont egy helyen mintha hozzá lenne vmi olvadva az egyik belső bordához, de annyira, hogy le sem tudtam szedni.
Veszek egy új tápot, aztán meglátjuk.
Még1x kösz a sok hasznos kommentet.
-
építész
aktív tag
válasz
agressiv
üzenetére
Javítottam, hogy 358W az teljes a fogyasztás és nem a kártyáé. Ebből vonj le 65W-ot a procira és még 60W-ot minden egyébre akkor is 233 W marad és nem 150W.
Tudtommal 1 pin 6A is lehet.
Valószínűleg nem nyitottad meg az első linket, amit küldtem. Csak vond ki a teljes fogyasztásból az idle fogyasztást, az önmagában is brutális. Azt minda videokártya okozza.
-
építész
aktív tag
Ha tudsz jól forrasztani és be tudod azonosítani a meglévő +12V-os diódákat, akkor lehet, hogy elég ha veszel 295 Ft/db áron MBR20200CT diódákat a meglévő(k) helyére + kicseréled a pupos kondikat, ha vannak. ( A többit inkább ne bántsd).
Persze ez is csak akkor hasznos, ha van hely két diódapárosnak és amúgy biztosra tudja a táp a 450W-ot. Ha nem vagy benne profi, akkor nem ezen a gépen kéne kisérletezni, hanem egy régin. Ha csak 350W-os a főtrafó, akkor sincs értelme a mod-nak. -
agressiv
addikt
válasz
építész
üzenetére
Ha a teljes rendszer fogyasztása 380W, akkor hogy lehetne már egy olyan kártyának 350W a fogyasztása, amin csak 2db 6 pines tápcsatlakozó van, ami max 150W-ot jelent? Még ha pluszba számoljuk a pci expressz 2.0 150W-át, ami nem valószínű, mert a ramok, meg egyéb dolgok mennek csak róla, akkor is butaság a 350W.
Picit figyeljünk oda arra mit írunk.
-
építész
aktív tag
Battlefieldnél alig fogyaszt a kártyád.
-
építész
aktív tag
Szia !
Nézd meg a linket
Az a gyanúm, hogy semmi nagy baja nincs tápodnak, csak egyszerűen kevés. Amikor jól megküldöd a kártyádat 350 W fogyasztása is lehet, az meg 30A 12 volton. (feltéve ha nem az egész gép fogyasztását mérték) Nem ismerem a tápodat, de gyanítom, hogy cimke szerint se tud ennyit.
Ehhez persze még hozájöhet, hogy ha csendes, akkor nem elég a légszállítás és megpuposodott néhány kondi.üdv:
-
04ahgy
nagyúr
építész szavai alapján akkor előbb érdemes a kondijait szemrevételezéssel ellenőrizni. De egy jó minőségű (nem deer, codegen, HKC, mercury, m-tech, most már kisebb Hipro sem és társai) tápra. FSP, Chieftec, stb.
Azt is jó lenne tudni, hogy azóta kezdődtek-e a bajok, amióta a GTX560 a gépben van (az biztos nincs 4 éve benne), mert 5V-on a kívántnál erősebb, 12V-on meg gyengébb az a táp (papíron persze). Ráadásul 5V-on szabályozott.
HGyu
-
-
d3rad
tag
Köszönöm a segítséget!
-
építész
aktív tag
Ha nem akarsz költeni, akkor ne rohanj egyből a boltba tápért, hanem járd körbe a témát. Javaslom, hogy valami programmal járasd és terheld a videokártyát és közben nézd a hőmérsékletét és mérd a +12 Voltot. Ha mondjuk 80%-os GPU terhelésnél 60°C -nál lehal, akkor táp probléma. Ha esetleg felmegy 90°C-ra, akkor elmelegedés is szóba jöhet.
-
d3rad
tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy nemrég elkezdett minden üzenet/kékhalál nélkül újraindulgatni a gépem játék alatt, de csak bizonyos játékoknál (pl. Assassins Creed R, StarCraft 2, viszont pl. a Dead Space 2/Battlefield 3 alatt sosem csinál ilyet)
Csináltam memória tesztet, ott nem volt gond.Szóval a 450W-os Coolink tápra gondolok, ami egy 4 magos Intel procit és egy Geforce 560GTX-es videokártyát szolgál ki.
A gond csak az, hogy ok, veszek egy nagyobb tápot, de mi van, ha nem a táppal van a gond és továbbra is random újraindul?
-
építész
aktív tag
válasz
NagyDavid666
üzenetére
A hidegben a félvezetők másként működnek. Növekszik a pl. a tranzisztorok nyitófeszültsége, elmásznak munkapontok, kicsit úgy élik meg a hideg időt, mint az alacsony feszültséget. A bekapcsoláshoz nem csak a táp kell, hanem az alaplap is, tehát nem egyértelmű, hogy a táppal van a gond.
A szervíz simán lepattinthatja a dolgot azzal, hogy kicsapódott rajta a pára hidegben és ennek tényleg van realitása, főleg ha a ház más területe fűtött, vagy erősen ingadozik a hőmérséklet.. -
NagyDavid666
csendes tag
válasz
építész
üzenetére
Hát nem tudom mi legyen, holnap felveszem a kapcsolatot az exdigitallal. Akkor nyugodnék meg, ha tudnám h lett-e/van-e valami maradandó baja, amivel veszélyezteti a többi hardvert. Ha csak 1x nem indult mert hideg volt, egye fene, mindenesetre többet nem nyúlok a tápkapcsolóhoz.

-
építész
aktív tag
válasz
NagyDavid666
üzenetére
Adatlapja szerint 0°C -ig működik. Sokfajta védelem van rajta, de hideg ellen nincs.
-
építész
aktív tag
válasz
NagyDavid666
üzenetére
Mennyire volt nálad hideg? Nekem olyan +5 °C körül előfordult, hogy nem indult egy gép. Az úgy szerintem normális, de 15 °C -ban már el kéne neki indulnia.
-
moha21
veterán
válasz
NagyDavid666
üzenetére
Nézesd meg inkább olyannal aki ért hozzá, mert addig kapcsolgatod amíg más hardver is a túlvilágra jut.
-
NagyDavid666
csendes tag
-
agressiv
addikt
válasz
NagyDavid666
üzenetére
Ezzel mehetsz gariztatni, ott valami nem stimmel.
-
NagyDavid666
csendes tag
Sziasztok,
srácok ma reggel valami történt, meg is ijedtem rendesen, de mint látjátok még megy a gép. Éjszakára áramtalanítani szoktam az elosztót, néha csak a tápot magát a kis kapcsolójával. Ma reggel ezt nyomtam épp vissza, amikor is gyorsan és véletlenszerűen ismétlődő kattogást hallatott a táp. Kicsit vártam majd bekapcsoltam a gépet is, de valahol a bootolás 3/4-énél megint rákezdett, majd kikapcsolt az egész. Szaga vagy füstje semminek nem volt. A gép gombnyomásra nem kapcsolt be. Lenyomtam a tápot, kihúztam a kábelt majd vissza, vártam kicsit, erre most meg jó. Mi történt? Hidegtől csinálhat ilyet? Ilyennel lehet menni gariztatni?
Ja a táp egy COOLERMASTER GX-550W.Köszi ha bárki tud valami okosat írni ezzel kapcsolatban!
-
-
építész
aktív tag
válasz
04ahgy
üzenetére
Igen kétoldalről is kapták a kondik a sugárzó hőt. Ott még meg is szorulhatott a levegő.
Mit csináljon akkor az aki átáll vízhűtésre? Zúgasson egy házventit, vagy feletjse el a tuningot? Akkor meg mi haszna a vízhűtésnek.
Én az északi hidat szoktam félteni, amikor lecsendesítem a proci ventit.
-
Jembumbi
csendes tag
válasz
agressiv
üzenetére
A modding topikban kaptam választ, köszi szépen! A CX430-as szériánal állítólag van valami ilyesmi baja alapjáraton.
#12086) zsolthee válasza Jembumbi (#12085) üzenetére
zsolthee
(tag)Az lesz a ludas akkor.

Én most vetem egyet (újat!) január elején és nekem is feltűnt ez a jelenség.
Nagyon nem hallani, csak amikor raktam fel az oldallapot és közelebb hajoltam akkor vettem észre. Ha van kedved járj vele egy kört a szervizbe/üzletbe, de én nem foglalkoztam vele.
Hozzáértők szerint nincs vele nagy gond, lehet attól függetlenül használni. Állítólag a benne lévő trafó tekercse nem olyan jó minőségű és valamiféle rezonancia miatt csinálja ezt. -
-
Jembumbi
csendes tag
Sziasztok!
A napokban a szobámban alig hallható, magas, sípoló hangra lettem figyelmes, néha volt, néha nem. Utánna jártam a dolognak, és úgy tünik, hogy ez a hang a gépemből jön, méghozzá akkor ha rá van dugva az áram, és be van kapcsolva a táp. Mi lehet ez? Ha bedugom a tápot sípol, nagyon halkan. Ha kihúzom, még fél percet sípol és abbamarad. Ha a gép be van kapcsolva, akkor nem hallom(vagy csak olyan halk, hogy elnyomja a minimumon járatott venti). Valami baja van a tápomnak, esetleg más lehet, a gépben hibás?
Lehet gond az, hogy az egész rendszerem (bk 10 dugasz: Monitor, router, modem, gép, hifi, tv, lámpa 1 konektorra van rákötve elosztóval?) Sajnos nem tudok mitkitalálni :SKöszönöm!
-
építész
aktív tag
válasz
BRIKLY
üzenetére
Feltettem egy képet
arról a területről ahonnan a cicergést hallhatod. A baloldali karika egy gyanús forrasztás, olyan amit valaki javítani próbált, de nem sikerült neki tökéletesre. Teljesen mindegy, hogy gyári vagy szervizes valószínűleg látott valami gondot a tekercs kivezetéssel.A jóbboldali pedig egy ónhídnak látszik. Ha pedig nem ónhíd akkor az oda ültetett jumper vagy ellenállás másik vége is a dióda anódján van, de annak semmi értelme.
-
építész
aktív tag
válasz
BRIKLY
üzenetére
A hűtőbordán elsősorban dióda van, azon nincs, ami mozoghat.
Nézd meg, hogy a csavarja jól meg van-e húzva, majd fülelj tovább. Így beforrasztva nem lehet kimérni a diódát. Kivenni meg csak a hűtőbordával együtt lehet, ha nem férsz hozzá a csavarjához a tekercstől. A képen gyanús az egyik dióda kivezetése, mintha lenne egy ónhíd, de nehezen tudom elképzelni, hogy úgy működne. A diódák és a kimeneti szűrőtekercs forrasztásáról dobhatnál egy jó makró képet.A tekercsen is feszíthetsz egy kicsit, mert a laza huzalok zizegnek, ha áramot folyik rajtuk.
Ha belenyúlsz egy ilyen tápba azért kell egy jó Weller páka, kézügyesség, forrasztási gyakorlat, lámpa, nagyító stb. Ebben így távolról nem tudok segíteni. Ezzel együtt nézd meg azt a tekercs lábat, amin meg van hízva az ón és kissé fényes. Legalább arról az 1 lábról próbáld leszedni a régi ónt és ami kiáll legalább azt kapargasd meg egy szikével. Majd forraszd vissza. -
BRIKLY
veterán
válasz
építész
üzenetére
"amire még nem tettél elég kondit. Legalább a régit tedd belle." milyen régit? mondtam már, hogy minden kondi a helyén van.
hát akkor molexre rányomok egy marék kondit...
a tekercset nem merem kiforrasztani,mert nem tudom leszedni róla azt a rengeteg ónt,és fogadni merek, hogy ráfolyik egy másik lábra,és bukta az egész.cicergés: ha nincs rajta terhelés,nem cicereg. ha a 12V-ot terhelem,akkor már hallható, ha z 5V-ot, akkor már idegesítően hangos. próbáltam mozgatni ott mindent,de nem halkul. vagy a trafó az, vagy ami a hűtőbordán van,mert ha a tekercs lenne, akkor egy picit változna a hang,mikor birizgálom.
nem tudom mi van a hűtőbordán,de én arra gyanakszom. -
építész
aktív tag
Ha folyamatos cicereg, akkor nyert ügyed lehet. Nem kell mást tenned, csak kinyomozod, hogy hol cicereg. Pl. addig nyomkodod az alkatrészeket valami szigetelt nyelű dologgal (fakanál), amíg nem változik a cicergés, vagy le nem áll, be nem indul a táp. Vagy valami hangszigetelő sapkát (polifóm) is húzhatsz a gyanús alkatrészre, ha nem mozgatható. Igy be tudod határolni a zizegés helyét, ami nagy valószínűséggel egy tekercs lesz, esetleg azok, amire azt a fehér sziloplasztot rányomták, vagy amiről lefelejtették.
Ha barkácsolsz egy sztetoszkópot valami szigetelt csőből, az is segíthet. Mikrofonnal veszélyes lenne tápban nyúlkálni, de kellő szigeteléssel járható. -
építész
aktív tag
válasz
BRIKLY
üzenetére
Nem X akta, csak nincs oszcilloszkópod. Ha rátennéd sok mindent látnál, különösen az +5V-on lévő túskéket, amire még nem tettél elég kondit. Legalább a régit tedd belle.
Haladtunk a javítással, mert legalább egyszer beindult gyógykondikkal. Próbakébben a többi ágra is tehetsz gyógykondit, mondjuk dugd bele a 24 pontos csatlakozóba fülülről ha nem akarsz forrasztani.
Nem csak a kondi szűr, hanem tekercs is. Már írtam, hogy a bagy szűrő tekercs egyik lába rosszul van megforrasztva, de ere nem ragáltál. Azon két-két dróton folyik át az áram és tükrözve vannak megteklerve vagyis az egyik drót jobbra van csévélve a másik balra. Ezeken tök egyforma áramnak kell folyni, mert csak akkor szűr jól. Ha rossz az egyik forrasztás, akkor ez nem áll fenn. Márpedig a rossz forrasztás lehet olyan, hogy két év lasan romlik el. Ez nem X-akta, csak az indiai tervezőnek dunsztja nincs arról, hogy a kínai technológust szopatja, ha SMD-t tesz ilyen bazi nagy alkatrészek alá.
Javaslatom:
Miután beraktad az elegedő kondit a tápra, forraszd ki az a nagy gyűrűs tekercset, amin átmegy a +5V és egy másik fesz. Kapard meg annyira a lábait, hogy lejöjjön róla az ón és csillogjon a réz. A nyákról is pucold le a régi ónt, de fel ne égesd a réz fóliát.
Forraszd vissza a tekercset. A pákát hagyd rajta a lábakon egy kicsit, ne kapd le egyből ha megolvadt az ón. Várd meg amíg a gyanta kibugyog és az ón hiperbola ívhez hasonló formát vesz fel, és elterül a nyákon. Ha sok ónt teszel rá, akkor ez nem jön létre.Ha ez nem segít, akkor meg kéne tenned ugyanezt a főtrafóval is.
-
BRIKLY
veterán
válasz
építész
üzenetére
Ami kondit nem tudtál beültetni az az 5 Volton van"
minden kondi a helyén van,csak 1db maradt a gyári. az pedig a kimenetnél van. egy 16V 1000uF-es kondi.
ja,és amit a képen látsz, az a gyári állapot!rá kötöttem 9db kis ellenállást, 2db 2200uF kondit, egyszer elindult,de ki is kapcsolt. még mindig azt mondom,hogy az alaplap minden feszt megkapna,csak a PG szórakozik.
bár nem tudom mennyire normális,hogy ha terhelem,akkor annyira cicereg,hogy 2 méterről is hallom.. itt egy videó,adj rá hangerőt... [link]
ha nem a PG,akkor nem lehet a hűtőbordás cucc? (nem tudom mi az
) csak mert az utóbbi időben,hőmérséklet függő volt a dolog,(lekapcsolás) és hát ennek a tápnak a ventije az nem sok mindent hűt... nem az sülhetett meg?foglaljuk össze még egyszer: nincs 2 éves,nem gagyi táp. szarrá terhelve nem volt, mert 250W terhelésnél többet életében nem kapott. kicseréltem 2 kivételével az összes kondit feleslegesen, mert nem javult a helyzet,és az összes kondit fel tudom tölteni,és tartják a feszt.
fél éve elkezdte,hogy ha pár órán át nem kapott áramot,akkor csak kis terheléssel (videokártya nélkül) volt hajlandó indítani a gépet,különben 3mp alatt kikapcsolt.
ekkor még nem kapcsolt le működés közben sem terheléstől,sem melegedéstől.
utána hibátlanul tette a dolgát az asztalon,és most,hogy lett gépházam,ha rátettem az oldalát, és befűtöttem neki,lekapcsolt.teszt célból betettem másik gépbe, (ami teljesen hibátlan, reggeltő estig üzemel), és azóta boot-olni is alig akar vele a gép.próbáld meg ebből a történetből kideríteni, hogy vajon mi lehet.. számomra xakták.

-
BRIKLY
veterán
válasz
építész
üzenetére
1: 0.4-0.5V kedvére ingadozik.
3: 0.1V
4: semmi.ha az izzót az 5V-ra kötöm, a VCC felmegy 12.2V-ra.
2db 2200uF kondi: meg sem kottyan neki. ellenállást nem találtam, csak kis szart.az a forrasztás masszív mint a beton. az még gyári. szippantóm nincs.. egy jó öreg rézdrót hegyes pákám van.

-
építész
aktív tag
válasz
BRIKLY
üzenetére
Ami kondit nem tudtál beültetni az az 5 Volton van. Nagyon kevés a kondi.
Az 5 Voltos szűrő tekerscs egyik lábának nem tetszik a forrasztása. Az az egy lábán fényes a forrasztásmíg máshol tompa és egy nagy bumszli van. Mintha nem terült volna el az ón a lábon, hanem kissé gömbbé formálódott volna. Ez le kéne szippatani ónszívóval és újra forasztani. Ha nem futja be egyből az ón, akkor meg kell kapirgálni a drótot.
-
BRIKLY
veterán
válasz
építész
üzenetére
megnézem ezeket a lábakat. gondolom a GND-hez mérjem ezeket is!?
még nem néztem,de szerintem csak annyit tesz az 5V leterhelése,hogy pont annyira tolja az IC-n a feszt,hogy jónak lássa. de azt azért elmondanám,hogy az 5V terhelésével sem mindig indítja a gépet!
Kondi nem hiányzik, ha nem párolgott el...

-
építész
aktív tag
Próbáld meg nem a halogén égővel leterhelni azt az 5 voltot, hanem egy több ezer mikrofarados kondit rátenni a +5V-ra, meg egy ellenást.
ileteve nézd meg, hogy az IC 5voltos bemnetéről nem hiányzik-e egy kondenzátor?Lehet, hogy még mindig tüskék vannak rajta és az zavar be. Az izzó is azokat csökkenti le.
-
építész
aktív tag
válasz
BRIKLY
üzenetére
Meg kéne nézni, hogy amikor nem megy mi van az 1, 3, 4 lábán. Aztán lehet elmélkedni a fenti kapcsolási rajz ütemdiagramja szerint.
Azt kell kitalálni, hogy az 5 volt leterhelése mit bizget a lábakon. Illetve, hogy az a power good in honnan a bánatból jön?
A 12 voltod csak egy diódán esik le, az így normális.
-
építész
aktív tag
Nem ilyen tápegységed van?
Chieftec 410-212 (szériahibás készenléti kör, gépre nem veszélyes) -
építész
aktív tag
A készenléti feszt is le kéne követned a tekercs kimenetétől egészen standby 5V kimenetig és az IC bemenetig. Mármint le kéne rajzolni .
-
építész
aktív tag
válasz
BRIKLY
üzenetére
Valami rajzot tudsz küldeni?
Be kéne azonosítani a hiányzó ellenállást is.
Meg ki kéne találni, hogy a tápja miért alacsonyabb. Ha kevesebb feszt kap, akkor ez simán lehúzhatja a 12V-os érzékelő bemenetet 12V alá. tehát nem is kell keresned, hogy miért csökken és hova szivárog el. Elnyeli az IC. -
építész
aktív tag
válasz
BRIKLY
üzenetére
Na az nem elég. Mármint a 11,7 Volt se, meg az se, hogy megmérted. Ezek nem így működnek. Illetve nem lehet kimérni multiméterrel, hogy mitől rossz. Látszólag DC-re jó, de amúgy a helyén meg szivárog tán a tüskéktől. Vagyis kimenetinél még elműködik, de visszacsatoló körben nem.
Nincs mese ki kell cserélni, főleg azt amiről a VCC 11,7 V -ot kapja. -
építész
aktív tag
válasz
BRIKLY
üzenetére
Mintha hiányozna az R48-as ellenállás. Illetve eléggé be vannak hajlítgatva a lábak. a Hiányzó R48 fölött mintha beérne egy elhajlított alkatrészláb azt ellnőrizd.
Tényleg a +12 Volton lévő kondikat ugye kicserélted és a vezérlő IC mellett illetve a ventilátor csati mellettit is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L490 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Mi Note 10 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 15 Pro Max 512GB 87% Esim-es verzió (3hónap Garancia) Kijelzőn pici folt!
- AKCIÓ! Apple MacBook Air 13 M1 8GB RAM 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Lian Li Strimer Plus V2 12VHPWR 320mm RGB tápkábel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

2,5% Akkor szerintetek elővigyázatosságból sem érdemes cserélni? 4-5 éves tápról van szó.

minden kondi a helyén van,csak 1db maradt a gyári. az pedig a kimenetnél van. egy 16V 1000uF-es kondi.
) csak mert az utóbbi időben,hőmérséklet függő volt a dolog,(lekapcsolás) és hát ennek a tápnak a ventije az nem sok mindent hűt... nem az sülhetett meg?