Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• pibácsi

senior tag

válasz elistvan #88 üzenetére

Mi ujság a témában, haladtál-e valamire? Vagy egyelőre nincs a kisérletezésre időd.

Ü: Pibácsi.

• pibácsi

senior tag

válasz elistvan #85 üzenetére

E-mailban átküldtem a VirtuaDubMod deinterlace-s konvertálási beállításokat.

Ü: Pibácsi

• pibácsi

senior tag

válasz elistvan #85 üzenetére

Mivel a kamerád vbr MPEG 2- be váltottsorosan vesz fel, (úgy gondolom, hogy Upper FF-be),így ebből nem lehet normális, deinterlace-s átalakítást csinálni. Hosszú ideig kisérleteztem és ahogy az előzőekben leírtam, csak a DVD adott normális eredményt, a TV-ben lejátszva az oldalmozgásoknál nem remeg a kép, úgy adja vissza, mint a kamera. A váltottsoros kamerával felvett váltottsoros videó váltottsorosság megszüntetését igazán nem sikerült még a videós szakembereknek megoldani. Léteznek szoftverek, de nem adnak tökéletes megoldást. Ezzel elég sok szakcikk foglalkozik. Az LCD és plazma TV-khez külön erre a célra kifejlesztett processzor-megoldású deinterlacet alkalmaznak az AV- bemeneteknél, de még sokszor így sem tökéletes.Így ebben sajna nem tudok segíteni, hogy jó is legyen. Más a helyzet, ha TV-ből VHS kazettára felvett filmet, műsort (progressive felvételek) digitalizálunk a gépünkre. Itt már lehet deinterlace-t alkalmazni és utána Xvid-be áttenni. Ez a számítógépen és a TV-ben lejátszva normális lesz. Úgy gondolom, hogy a kamera felvételből az előzőek felhasználásával szerkessz meg az U.11-el egy rövid próba-videót, írd ki ujraírható DVD-re és TV-ben nézd meg. Az .avi (Xvid, Divx) ebben az esetben nem jó megoldás.

Üdv. Pibácsi.

• pibácsi

senior tag

válasz elistvan #82 üzenetére

Az előzőben nem írtam, hogy a 10-es nem fogadja az idővonalra a tömörítetlent pedig felveszi, viszont már az Ulead VideoStudio 11-es fogadja, vágni, effektezni is lehet vele.

• pibácsi

senior tag

válasz elistvan #82 üzenetére

Szia!
    Ezzel a szoftverrel a VHS, ill. az analóg -ból bevitt felvételek mindenképpen mpeg (upper)-ba kerülnek a gépre, ha DVD formába rögzíted. Itt nem lehet deinterlace-t alkalmazni. Ide nem kell. Ha kisérletezni akarsz, akkor a (pl.tömörítetlenül) felvett videót külön másik programon kell átengedni, amibe lehet ilyet alkalmazni. (Pl. VirtualDub) Lehet kisérletezni, de az én tapasztalatom az, hogy az analóg kameráról direktbe felvett, vagy az analóg kameráról mentés céljából VHS kazettára rögzítve és úgy beadva a gépre a deinterlace nem segített, nem tudtam normális videót készíteni sem Xvid-be, sem Divx-be. CD-re kiírtam, de a TV-ben lejátszva a vizszintes mozgásoknál enyhén remegett a kép, úgyhogy erről letettem, pedig ez egyszerű lett volna.
    Viszont ha a TV-adásból veszel fel valamilyen filmet vagy összeállítást VHS-re, vagy egyéb normál filmed van felvéve és azt akarod lemezre menteni, akkor ott lehet alkalmazni deinterlacet mindjárt az első lépésben, ill. a Divx 6.4 tömörítőnek a videó funkciójánál van lehetőség deinterlace választásra és ez nálam működik is, utána vágás, szerkesztés mentés, CD-re írás. Ezt, ha szükséges külön leírom lépésenként.
    A kameránál marad az mpeg(upper) végigvitele és DVD-re írása, akkor szépen úszik a videó. Én ennek a 10-esnek a DVD szerkesztőjével nem voltam megelégedve. A 10-el megszerkesztett videót kimentem Share- Same as Project settings. és ezt az mpeg (upper) videót Ulead MovieFactory 6 Plus-sal szerkesztem DVD-be. Az biztos jó.
    Nem tudom, hogy végül is milyen fájlba vetted fel? Avi-ba? Mivel az tömörítetlen YUV, abba még benne van minden. Az nem baj, ha váltottsoros amit felvettél, csak ezt az idővonal nem fogadja, így előtte egy másik programmal (Pl. Avidemux 2.) át kell ültetni mpeg DVD-(Upper)-ba. így időigényes, már macerás.
    Kérhetnék egy "Properties" ablak képet a bemásolt videóról e-mailen? Egy képernyő képet.Lehet, hogy nem mondok újat, de a legegyszerűbb lefényképezni úgy, hogy a képernyőre elővarázsolod amit le akarsz fényképezni, ezután a billentyűzetnél PrintScrn, majd megkeresel egy valamilyen jpeg képikont (Pl. 1024x768, vagy 640x480), jobb klikk - a lenyílóba - társítás - Paint, ott beilleszted, majd mentés másként pl. az asztalra. Lesz egy Jpeg képed. Ez csak leírva ilyen hosszú. De lehet, hogy alkalmazod is.

Üdv. Pibácsi

• pibácsi

senior tag

válasz elistvan #78 üzenetére

Szia!
    Még egyet elfelejtettem. Küldök képeket a program különböző információiról: betöltéskori kép, betöltés utáni jobb klikk a videóra ott a properties (tulajdonságok) kiválasztása, a következő kép a tulajdonságok ablaka és ott látható az Upper FF is. Ez mpeg és mod esetében automatikusan így jelentkezik be. Szeretnék kérni tőled is az utólsó képnek megfelelő képernyőképet, ahol is látom miről van szó. Vagy esetleg egy fél vagy egy perces már feltöltött videó anyagot, ha átküldenél valamilyen feltöltőn, mondjuk a Rapidshare oldalon.
    Akkor ki is tudom próbálni miről van szó és hogyan lesz jó.
    Feltettem a képeket, de nem tudom, hol jelenik meg? Lehet, hogy jobb lenne a privát e-mailban megküldenem.

Pibácsi

• pibácsi

senior tag

válasz elistvan #78 üzenetére

Ahogy az előzőekben leírtam, a bemenő videót DVD-formátumban kell felvenni, az pedig Upper FF-et ajánl fel, nemigazán találom, hogy hol adja fel az autodetec-tet. Amikor elindítod az EasyCapot, az bejelentkezik, és ettől kezdve meg lehet nézni az opcióknál a Capture opciót, (ez OK), "Video and Audio Capture Propertings ablakban a beállításokat, ott jelzi többek között az Upper FF-et, ha nem azt adja, hanem Frame-t,akkor ott van az Advanced gomb, amit ha megnyitsz ott át lehet állítani a deinterlacet is. Lowert semmiképpen nem tud adni. Van még a Change Field Order, ahol viszont, ha Lower van az ablakban, akkor át kell írni Upper-ra.De itt is Uppert szokott feladni. Ha megpróbálom átírni Lower-ra, a Detectel, nem engedi. Nem értem, hogy nálad a Lowert hol adja.
    A gyakorlatom azt mutatja, hogy a Lower-nál, ha végigviszem a vágást és a többit, akkor a TV-ben remeg a kép. (deinterlace). Ha kivülről emelek be máskor letöltött videót pl. USB-vel átvett kamera mpeg videót, vagy MOD videót, az is Upper-ba kell, hogy legyen, másként remeg a TV-ben a lejátszott DVD videó-kép.
    Hát csak azt tudom javasolni ismét, hogy az előző válaszomban részletesen leírt dolgokat kövesd, így szerintem sikerül bemásolni és megszerkeszteni. Ha bemásolod, akkor a megjelenő videónál jobb klikk, az ablakban a properties(tulajdonságok) és ott meg lehet nézni a videónál, hogy upper-ba vette-e fel. Még eddig bármilyen mpeg kameráról, vagy VHS magnóról vettem át, vagy ami MOD-ba dolgozott, mindíg Uppert adott.

Egyébként vigyél végig egy pár perces videót próbaképpen egészen a TV-beni lejátszásig. Ez a legjobb módszer, ha bizonytalan vagy. Várom a fejleményt.

Üdv. Pibácsi.

• pibácsi

senior tag

válasz elistvan #76 üzenetére

OK. Ha kiskazettás, akkor az miniDV lesz, viszont akkor kell legyen rajta valahol FireWare kicsatoló. Ez egy igen kicsi aljazat, lehet, hogy kicsit rejtettebb helyen van. Na majd hétfőn.
    Az U VS 11-es már nem veszi be az EasyCapot, Mivel én a 10-est jónak itéltem, így már az EasyCappal nem kisérleteztem a régebbi változatoknál, mivel azok szerkesztéshez is egyszerűbbek, és inkább azt kerestem. Van egy Pinnacle asztali csatolóm korábbról, még az Easy előtt vettem, így azzal és egy másik Capture programal tömörítetlenűl be tudok vinni akár a VHS, akár az analóg kamera jeleket, így a visszamenőleges tipusoknál főleg a szerkesztésre koncentráltam. Viszont a 11-nél próbáltam használni és nem veszi be.
    Tulajdonképpen a Capture bemenetnél mikor kiválasztjuk az EasyCap-ot, hozzá a DVD formát, ezután az opciónál a "Video and Audio Capture Property Settings"-nél meg lehet nézni, hogy mibe állította be automatikusan a Deinterlace-t: Upper Field First kell hogy legyen.Ezt át lehet állítani "Advanced" megnyitása után Frame Based-ra, de nem kell, mert a bevitt mpeg-es videónak most és később is Upper FF-nek kell lennie, mert ezt kell tovább feldolgozni, hogy a DVD szerkesztéshez bekerülve helyes váltottsrosságra váltsa át és a DVD lemezt kiírva és TV-n lejátszva szépen ússzon a kamera-kép. A Frame Based az kép-alapú fájlokra jó (pl.M-Jpeg, vagy képekből szerkesztett anyag, stb.)
    Ennél az MPEG Settings ablaknál a tömörítést maximumra kell beállítani Pl.Variable 9500 kbps., mivel az a legjobb, ha az alap minél több információt tartalmaz amiből később esetleg lehet elvenni. Tehát az Uppert úgy kell hagyni és le lehet OK-ni.Az Options-nál a következő ablak a Change Field Order, ami szintén alapba az Uppert adja, át lehet állítani, de nem kell, hanem ez is OK. Kezdődhet a másolás. Annyi még, hogy a kamerát, vagy a VHS magnót az előtt indítsuk el, mielőtt a szoftvert elindítanánk, hogy érzékelje, majd utána már tekerhetjük ide-oda.
    A DVD szerkesztőnél igazad van, mivel tényleg kevés a kellékanyag, de a 11-nél is csak 3 sablon, 1 gomb variáció, úgy gondolták, hogy elég, mert lehet variálni, vagy saját képet betenni stb. de sajnos szegényes. Nekem a DVD lejátszás (remegés miatt) nem jött be, így ezt nem is nagyon forszíroztam. Ha javasolhatom, először vigyél végig egy pár perces szerkesztett témát, szerkeszd meg a menű- fejezetet és utána nézd meg TV-n. Ugyanúgy kell, hogy előjöjjön a videó és mozogjon, mintha egyenesen csatoltad volna a kamerát a TV-hez. Ha nem adja vissza a szépen mozgó-úszó, zoomolásos képet, akkor a DVD rész itt felejtd el. Én arra, ahogy írtam is az előbb az Ulead MovieFactory 6Plus-t használom. Az fel van szerelve sablonokkal, kezelő gombokkal, keret választási lehetőségekkel. Kéféle DVD lejátszón TV-ben megnézve is stabil, nem remegő képet lehet előállítani. Egyébként ez a szoftver őnállóan is képes videó szerkesztésre is, bár nem olyan bőségesen, mint a Video Studió, de normálisan elégíti ki az igényeket.
    A fentiek az EasyCapos analóg bevitelre vonatkoznak. Ha kiderülne, hogy van FireWare lehetőség, akkor majd leírom a másik Capture módot is. A szerkesztés és a többi már ugyanaz. Az igaz, hogy a videó szerkesztéshez sok idő és főleg türelem kell.

Üdv. Pibácsi

• pibácsi

senior tag

válasz elistvan #73 üzenetére

Most látom, hogy időkorlátos a belépés és én valószínű, hogy túlléptem, azért nem ment át az előző levelem.
    Úgy veszem ki a leírásodból, hogy a DV kamerából az EasyCap-on keresztül csatlakozol a géphez, ami természetesen egy analóg csatlakozás, amiből digi jel lesz, viszont ha van a kamerán IEEE1394-es FireWare csatlakozó, akkor azt kellene használni, mert az viszi be tisztán a digi jeleket. A számítógép sem biztos, hogy tudja a kábelt fogadni ezt is tisztázni kell, mivel akkor egy külön erre a célra való kártyát kell betenni, vagy egy asztali megoldást.
    Kérdezném, hogy milyen a kamera, miniDV, vagy más fájl rögzítésű, mivel másként lehet az egyiket kezelni és a másikat. Az előbb leírtam a miniDV betöltést, de most megvárnám a választ, hogy jó fele induljak.
    Az Ulead VS SE DVD (10) szerintem egy jól kiforrott "felhasználó barát" szerkesztő, eltekintve a DVD szerkesztő részétől, az sztem nem jó, én nem is azt használom, a kész DVD-t a TV-ben lejátszva a kameramozgásoknál nem szépen úszik a kép, hanem remegve (váltottsorosság). Bárhogy próbáltam a Deinterlace-t állítgatni sehogy sem tetszik neki. Uleadot használok arra is, de nem a videó szerkesztők közül. A gyakorlatban eddig összesen 65 db videó és DVD szerkesztőt próbáltam, teszteltem, köztük Adobe, Sony Vegas, Corel, Pinnacle, Ulead stb. és nekem az Ulead jött be, de még egyazon márkán belül sem mindegyik OK, még akkor sem, ha közben továbbfejlesztették. Pl. az Ulead 5-8-10-11 Plus. A 11-es van amivel többet tud (6 db. Overlay, 5.1 hang, dolbi hang, mentés HD-ba), de van dolog amiben leszűkült( nem fogadja az EasyCap-ot, de más hasonló dolgot sem szeret,). Én a 10-est használom szerkesztésre (egyes esetekben a 11-est), a DVD írásra a DVD MovieFactory 6 Plus-t. Ezek elfogadható helyet foglalnak a gépen és áttekinthetőek, "felhasználó barátok".

Hát egyelőre ennyit, ha jön válasz szivesen segítek.

Pibácsi.

• pibácsi

senior tag

válasz elistvan #73 üzenetére

Tulajdonképpen már válaszoltam egy hosszú leírásban, de valami úton nem került föl az anyag, úgyhogy most újra kell fogalmaznom az egészet.

Pibácsi

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés