- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- LG V30 - vezércsel
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
Aktív témák
-
-
Sianis
addikt
Bár ez még titok, de hétfőn meglepetés lesz!
-
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #684 üzenetére
Ha ezután is hibázik szóljál...lehet kell még neki egy s más
-
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #682 üzenetére
nincs fent C fordítód!
sudo apt-get install gcc -
Sianis
addikt
Mondtam, hogy nem jó így! Én sokat próbáltam, de ha /media-ba mountolod be, akkor nem lesz írható.
/home/pampika/hdd4 -be mountold fel, akkor fogod tudni írni...ha saját mappádon belül valamiba, pl rack, vagy winyo, vagy bármilyen mappába mountolod fel, akkor számodra is írható lesz. -
Sianis
addikt
-
Sianis
addikt
Kérdéses, hogy mennyi memód van, milyen ablakkezelőt használsz, mennyi használt a memóriádból. Aki pl megtudja szokni, annak érdemes Xfce-t használni, vagy akár IceWM-et. Képzelheted, hogy mennyivel gyorsabb, ha egy 133 mhz-es gépen is elég jó. Ez nem eszik sok ramot, elfogadható szolgáltatásai vannak, reáadásul van hozzá nem 1 skin. Szerintem érdemes kirpóbálni, biztosan érezhető a különbség!
-
Sianis
addikt
-
Sianis
addikt
Ajánlom neked az Ubuntu Lite-ot! Még nincs magyar leírás, de amint túllépünk a fejlesztőkkel a testing fázison, nekilátok. Nekem pl működik egy 133 Mhz-es gépen, amiben csak 64 MB van. Igaz, hogy a firefox felejtős, de gaim és stb funkciók mennek. IceWM a grafikus felület. Lényege, hogy egy serves installos Ubuntura rakja fel a leglightosabb programokat. Nem lesz rossz azt kell mondjam. Az előző hsz-emben ott a link!
-
Sianis
addikt
Jól teszed!
A sebességjavulást nem itt kell, hogy érezd, hanem főleg számolásigényes feladatoknál vennéd észre, persze olyanoknál, amik ki is használják. Egyenlőre még gyerekcipőben jár a 64-bit. A sebességed jelenleg a winyó sebességétől és a memóriád frekvenciáitól függ.... -
Sianis
addikt
Rescue módban nem megy? Mert az végülis annyit csinál, hogy betölt egy alaprendszert, de a gépen lévő adatokat használja. Tehát olyan mint egy Live CD, csak mégis másképpen működik, mert ugye irhatsz a winyora. Ott szerintem helyre lehet hozni a grubot, én ''simán'' megcsináltam...röpke két óra alatt
-
-
Sianis
addikt
válasz
Vilmoskorte #570 üzenetére
Erősen ritka eset!
Nekem a 6600 GT szakít ilyen említett módon! -
Sianis
addikt
Úgy látom, hogy escie minden kapcsolatot valami fenyegetéssel kezd...
Na jó, mi nem veszekedtünk, vagy mégis? A csajokon volt egy kis vita!Egyszer csak elfelejtjük nem?
Lehet, hogy csak olvasni tudja, de egy ISO mountolásához ez is elegendő, szóval mindegy...FAT-et nem akarok csinálni, mert öreg is, meg mi kell Win alól Linux számára? Leveleimet weben olvasom...szóval semmi sem kellhet...
Jó lesz ez...még mindíg nem tökéletes megszabadulás, de legalább lesznek napok, hogy nem kell a Win-t szagolni... -
Sianis
addikt
Már nincs mod, de leírom.
Szóval ha berod, hogy rar akkor dob egy nagyon komoly help-et...hát elég sokat tud... -
Sianis
addikt
Az új kihívásoknak mindíg örömmel állok elébe! Viszont javaslom, hogy még inkább 32 biteset tégy fel. A sebesség ott is meglesz, én is most készülök feltenni, a Win-t végleg eldobni...max vagy 2 játokhoz hagyom meg.
Terv:
- Csinálok egy szép nagy partíciót Ubuntunak, hogy letöltésok minden mehessen oda
- Készítek egy kb 10 GB-os partíciót Win-nek, hogy mégis ami nem megy az használható legyen.
- Lesz egy 10 GB-os partíció ( Ext 3 ) , amit a Win látni fog, tudja majd olvasni írni, ez lesz a kapu a kát rendszer között.
Remélem, hogy ez így megoldható lesz, illetve beállítható, hogy a Win csak egy partíciót tudjon kezelni, mégpedig a kaput, az Ubuntu rendszert még csak ne is lássa. Ha ez összejön, akkor pöpec a dolog, mert a Linux-al rengeteget valós időben tudok majd dolgozni, mehet a helpdesk. Mindez remélem, hogy holnap elkezdődik... -
Sianis
addikt
Szeretem, mikor nincsen senkinek problémája....
-
Sianis
addikt
válasz
Vilmoskorte #509 üzenetére
Szia!
Át tudom érezni, hogy milyen. Én soha nem tudtam belőni rendesen az ATI kártyámat, bárki mondhatott bármit, akármilyen jó leírással, soha nem üzemelt rendesen. Ezért váltok most nVidiára, ott legalább van támogatása, és elvileg nincs szenvedés... -
Sianis
addikt
válasz
Vilmoskorte #506 üzenetére
x-window-system-dev
-
Sianis
addikt
válasz
Vilmoskorte #501 üzenetére
Titanium olcsób nem?
Amúgy 3D-nek nincs köze az asztali 2D-hez...
-
Sianis
addikt
válasz
Vilmoskorte #498 üzenetére
Elvileg nem kell neki 3D-s gyrosítás, független tőle, főleg mivel 2D.
Mi van beállítva Video meghajtóhoz, x11 v. xv? Próbáld ki ezek köül mindkettőt, egyikre mennie kell szépen -
Sianis
addikt
jre 1.5.0.4 elég neki? vagy kell jse vagy miarák,
szal elég a futtatói környezet?
neked mi van fent ami java?
Elég neki hogyne!
én binárisból raktam fel a fent írt javát és a plugin-t linkeltem át a firefox pluginjébe.. így van java a böngészőhöz..
Amúgy [link] alatti két csomagot elég telepíteni, nem kell boszorkánykodni a linkelgetéssel.
mondjuk nekem parasztos bittorent is megteszi ami a rendszerbe alapból van, annyit nem torrentezek, viszont a dcgui beállítása érdekelne..
van értelme windózos dc-t emulálni?
Felesleges emulálgatni, mikor van Linux DC++
Telepítése igen egyszerű (terminálba):sudo apt-get install libatk1.0-0 libbz2-1.0 libc6 libgcc1 libglade2-0 libglib2.0-0 libgtk2.0-0 libpango1.0-0 libstdc++6 libxml2 zlib1g
wget http://newstuff.orcon.net.nz/ubuntu/dcpp/dcpp_0.0.20050809cvs-1~mird_i386.deb
sudo dpkg -i dcpp_0.0.20050809cvs-1~mird_i386.deb
ui: Mentem aludni, mert lassan 38 fokos lázam van...a szerver ma este velem együtt pihen... -
Sianis
addikt
Hát skacok ez nagyon laza volt...
Itt az eredmény: [link]
Szóval:
Letöltöd ezt: [link]
Nyiss egy terminált és lépj be oda, ahová letöltötted.
tar xvjf Azureus_2.3.0.4_linux.GTK.tar.bz2
cd azureus
./azureus
Nekem van telepített JAVA-m és tökéletesen megy...ha nem akkor telepítsétek, ha van akkor van egy kód amivel talán megy manuálisan, de nekem nem akart menni... -
-
Sianis
addikt
De nem próbáltad, hogy lehet-e az általam adottat upgradelni (frissíteni)? Mert ugye, Azureus tud ilyet, csak nem tudom melyik verzióban került ez bele.
Az meg teljesen mindegy, hogy milyen java-d van, az a lényeg, hogy magát a java parancsot vegye a géped, mert akkor van Java VM, és tudod futtatni a jar-okat. -
Sianis
addikt
gondoltam rá hogy kellene cron-ba egy pár soros script ami időnként a legfontosabb filekról:
fstab, host,mplayer config,stb.. csinál egy .tar-t
Nem tudom te hogy vagy vele, de nekem ha összeállt a fstab, mplayer config, akkor nem nagyon van hozzányúlva. Ha esetleg mégis védeni akarod, akkor megteheted azt, hogy csak root írhassa, többiek csak olvashasság a számodra fontos configokat, így ugye a rendszer eléri, de semmilyen módon (esetlegesen valami vírus, ami nem nagyon van) nem tud modosítgatni. De a fontosabb rendszerfájlokat, root módon kívül amúgy sem lehetséges írni, azért ki van ez találva, nem úgy mint Win alatt, ahol alapból rendszergazda vagy, és mindent csak úgy piszkálhatsz kedved szerint...
+1pont az ubuntunak hogy a grub live módban teljesen jól visszaállítható, fedora alól sokat szívtam vele..
No igen. Mikor kicseréltem a 0.95-t 0.97-re, akkor igencsak nehezebb volt live cd-vel helyrehozni, de mégis profi módon kezelte, csak én lámultam pár helyen.
repo cache kérdésemre nagylinuxtotyikba se felelnek
Tedd fel esetleg Linuxforum.hu-n, esetleg keresd meg ott kelemengabor-t privátban, nem én mondtam, szerintem ő tudni fogja a választ.
MOD: szövegformázás...
[Szerkesztve] -
-
Sianis
addikt
Sziasztok!
Lassan összeáll az itthoni szerverem, hamarosan Ubuntu szerveren fog üzemelni, egyenlőre itt érhető el, nem sok minden, de teszteljétek, aztán be lesz pörgetve!
[link] -
Sianis
addikt
Hát ez biza nem néz ki jól!
Hoary meg Breezy is egyben?
#deb cdrom:[Ubuntu 5.10 _Breezy Badger_ - Release i386 (20051012)]/ breezy main restricted
deb ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy main restricted universe multiverse
deb-src ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy main restricted universe multiverse
deb ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy-updates main restricted universe multiverse
deb-src ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy-updates main restricted universe multiverse
deb ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy-security main restricted universe multiverse
deb-src ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy-security main restricted universe multiverse
Gyorsan cseréld ki az egészet csak erre. -
Sianis
addikt
Hát ez user specifikus! Tehát csak adott néven való bejelentkezéskor működik! Root-ként meg amúgy sem érdemes grafikus felületben ügyködni!
Én például csak terminál alól használom a root jogokat.
De ha jól tudom, akkor ha a/usr/share/fonts
-ba másolod a betűket, és nyomsz egy
sudo dpkg-reconfigure fontconfig
-t, akkor is megy, de erre már érkezett hozzám panasz, viszont a /home/$USER/.fonts -ra még nem.
MOD: De ugye, ha/root/.fonts
- ba rakod a betűket, akkor elvileg (nem próltam/próbálom ki) működik.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #430 üzenetére
Így van, ezzel lehet szépen frissíteni a rendszert, bár megjegyezném, hogy Ubuntuban van egy frissítéskezelő, ami minden indításkor ellenőriz, tehát mindíg ügyel a rendszer naprakészségére....
-
Sianis
addikt
Szia!
Lehetséges saját fontokat is berakni, pl lopni egyet kettőt MS-ből, nekem van ha gondolod akár mindet megkaphatod!Lényeges dolog, hogy egyszerű telepíteni. Csak be kell lépned a saját home könyvtáradba, és ott létrehozni egy .fonts mappát. Utánna belerakod a fontjaidat, majd a programok újraindítása után már kedvedre válogathatsz a betűtípusok között, Gnomban is megadható, hogy szép TT Fontokkal jelenítse meg azt amit....
Egyszerű megoldás nem?
-
Sianis
addikt
válasz
Caesarion #420 üzenetére
Jó helyen vagy az Ubuntuval.
Én Mandrakel kezdtem, de csak alap telepítés volt fenn, semmit nem tudtam, hogy mit hova, miért. Utánna vettem meg a notebookom, amin alapból UHU 1.2 volt, de újra akartam rakni, kedvem szerinti csomagokkal, hát nem sikerült a telepítőt beindítani, még a fejlszetők segítségével sem, erre ráment vagy 1,5 hónapom, mikor felraktam a Hoary beta verzióját. Minden megváltozott, azonnal egy tiszta rendszert láttam, lehetőségekkel tele, és ugye teljes Debian (szabányteremtő disztro) stílusban, kevesebb khm telepítési vesződéssel, mint Debiannal, de ugy teljes támogatottsággal. És azóta itt vagyok, ezt csinálom, kezdek érteni alap gondokhoz, Ubuntu Kalauz, 5.10 telepítő fordítása, no meg ugye itt a PH!-n és LF-on is vagyok ha tudok, és sikeresnek érzem, hogy sok gondot megoldottam már.Úgyhogy ha valamit meg akarsz ismerni, akkor igen jó hozzá Ubuntu, minden lehetőség nyitva áll.
A múltkor éppen azzal játszottam, hogy kicseréltem a 0.95-s GRUB-ot, 0.97-re.Hát igen, két órán keresztül nem is volt boot menü, de Rescue-val tudtam üzemelni, és helyreraktam csak lassacskán!
-
Sianis
addikt
synaptic megynit es irod 8859-2 ,4 csomag lesz ezek leszeded
xfonts-biznet-iso-8859-2-100dpi
xfonts-biznet-iso-8859-2-75dpi
xfonts-biznet-iso-8859-2-base
Ezek kulon-kulom magukkal rantanak meg 3 csomagot.Instalalas
utan rootkent terminalba beirod
dpkg-reconfigure locales
Ekkor megjelenik egy kek hatteres DOS szeru ablakocska ahol latni fogod
milyen karakter keszletek vannak fent.En special minden elol kivettem csak a
HU UTF-8 es a HU8859-2 ele raktam be.Le okezod...valahogy igy fog kinezni
az utolso ablak
┌─────────────────────────┤ Configuring locales ├─────────────────────────┐
│ Many packages in Debian use locales to display text in the correct │
│ language for users. You can change the default locale if you're not a │
│ native English speaker. These choices are based on which locales you │
│ have chosen to generate. │
│ │
│ Note: This will select the language for your whole system. If you're │
│ running a multi-user system where not all of your users speak the │
│ language of your choice, then they will run into difficulties and you │
│ might want not to set a default locale. │
│ │
│ Which locale should be the default in the system environment? │
│ │
│ None │
│ hu_HU │
│ hu_HU.UTF-8
A 8859-2 fogja alapertelmezni az UTF csak masodlagosnak------X rebbot utan megszunt a gondod
Elvileg ez a megoldás...csak ha mégsem bukkansz rá!
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
bocsika, hogy nem megy gyorsan a válasz, de én baromira sokat tanulok mostanában!
Megoldást esetleg Linuxforum.hu Ubuntu szekció, mc! Ez teminál betűtípusra megy, de ha jól látom ilyesmik vannak bekavarodva nálad! A második oldalon van egy jó tipp...na de most rohannom kell bocsesz... -
Sianis
addikt
Nektek megy a GRUB splash? Nekem egyszűen nem akar működni, de nem tudom, hogy miért...pedig jó a kód, ez tuti!
-
Sianis
addikt
Ezzel próbáld légyszíves!
Bővebben: link -
Sianis
addikt
Sajnos nem a legjobb az előre fordított csomag...
Ezért jó, ha te fordítod magadnak, bár ilyenkor nincs mozilla plugin, de van alternatíva! Amíg el nem készül, itt egy angol megoldás, régi, csak a frissebb dolgokat kell letölteni!
Bővebben: link -
Sianis
addikt
Írjak egy MPlayer fordítási tanácsadót?
-
Sianis
addikt
#deb cdrom:[Ubuntu 5.10 _Breezy Badger_ - Release i386 (20051012)]/ breezy main restricted
deb ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy main restricted universe multiverse
deb-src ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy main restricted universe multiverse
deb ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy-updates main restricted universe multiverse
deb-src ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy-updates main restricted universe multiverse
deb ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy-security main restricted universe multiverse
deb-src ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy-security main restricted universe multiverse
Itt az én sources.list-em, gyors, minden csaomag elérhető... -
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #326 üzenetére
pl:
- root hdb1
- root hd1,0
Valamelyik csak működik, ki kell próbálni, mert most nem vagyok GRUb közelben, a manualjaban le van írva, hogy mit jelentenek a számok... -
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #324 üzenetére
Nos!
title Microsoft Windows
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1
Ez jó, de csak akkor, ha a windows a hd0,0 eszközön van, ha nem, akkor nem is fog működni!
Plusz! Gondolom, hogy hide be van kapcsolva, ezt bootoláskor egy ESC lenyomásával feloldhatod, így látni fogod a boot menüt...asszem 5 mp-et vár, hogy megynomd, de lehet, hogy csak 3-at lényeg, hogy a grub betöltése után neked esc-et kell nyomni, hogy előhözd a listát, vagy belenyulva a menu.lst-be kikapcsolni a hide-ot. -
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #322 üzenetére
Lehet!
Ubuntu telepítésekor automatikusan megy fel GRUB, ha ven fent Windows, már be is lövi... -
Sianis
addikt
Akiket érdekel, hogy mik lesznek az októberi kiadásban:
Az Ubuntu csapat bejelentette a 2005 októberében megjelenő 5.10 (kódneve: Breezy Bradger) kiadás előzetes változatát. A változat csak tesztelésre ajánlott (béta-minőségű), production környezetbe nem, a végleges kiadást még közvetlenül megelőzi egy Release Candidate változat is. A kiadás újdonságai:
Desktop környezetben:
* GNOME 2.12. nagyon friss, tegnap jelent meg
* OpenOffice.org 2.0 beta 2
* X.org 6.8.2 bővebb hardver támogatással
* Egy továbbfejlesztett eszköz az alkalmazások könnyű telepítéséhez (''Add/Remove Programs'' a ''System Administration'' menüben)
* Egy új eszköz, ami a többnyelvű installációkat segíti (Language Selector)
* Szerkeszthető GNOME menük
* Az alkalmazások most az Ubuntu Launchpad infrastruktúrához kapcsolva vannak (fordítás/hibajelentés webes felületen)
* Audio CD-k írásának támogatása (Serpentine)
* Grafikus boot folyamat folyamatjelző bitkolbásszal (USplash)
Szerver környezetben:
* PHP5
* LVM kötetekre történő telepítés támogatása
* Beépített vékony kliens funkcionalitás az LTSP projekttel együttműködésben http://wiki.ubuntu.com/ThinClientHowto
* Egyszerű NFS root összeállítás automatikus hardverfelismeréssel initramfs alapon
* Alapértelmezésben 4 GB RAM támogatása a 32 bites architektúrákon
* Kernel támogatás cluster filerendszerekhez (OCFS2 és GFS)
Hardvertámogatás terén:
* Linux 2.6.12.5 kernel, jópár driver külső (3rd party) forrásból frissítve
* Továbbfejlesztett laptop támogatás (forróbillentyűk, és működő suspend/resume újabb laptop modelleken)
* HP all-in-one printer/scanner támogatás out of the box
* Bluetooth input eszközök (pl. billentyűzet, egér) támogatása out of the box
* A többféle audio eszközzel rendelkező gépek korrekt kezelése
Telepítő terén:
* Egy új OEM mód a gyártók által történő előzetes telepítés (preinstalláció) támogatására
* A már létező partíciók (tipikusan Windowsos) automatikusan elérhetőek a munkaasztalról
* Egyszerű dual boot konfiguráció, a meglévő telepített operációs rendszer automatikus átméretezésével
A kulisszák mögött:
* GCC 4.0.1
* glibc 2.3.5
* Új bootolást segítő userspace infrastruktúra initramfs alapon
* Modulárisabb X.Org csomagolás
Forrás: Hungarian Unix Portal -
Sianis
addikt
válasz
Petersson #273 üzenetére
Szia!
Ez egy okos kis program! Bővebben: link Tudom, hogy nem egyszerű így csűrni csavarni, de ez a progi rámegy 1 floppy-ra, és ennek segítségével tudsz CD-ről bootolni. Okos és trükkös megoldás, anélkül, hogy ubuntu installer-t kéne floppyra varázsolni...
Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- Kingmax 2x2GB DDR3 RAM eladó
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest