-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
s1999xx #35475 üzenetére
Tényleg nem tudom, nem is szoktam ilyen külső forrásos programokat használni, ha mégis kéne, Cinnamonon az adott appimage(ha olyan formában van) ikonján jobb gomb és ott van olyan opció, hogy futtathatóvá tétel.
#35474) halhatatlan
Próbáld meg ezt a jobb gombos módszert, van-e olyan opció, hogy futtathatóvá tétel, mert a képen ki is írja, hogy nem futtatható a program.
Az érthetetlen, hogy olyan jelszót kér, amit nem is adtál meg a rendszernek. -
válasz
halhatatlan #35471 üzenetére
Még a részletek gombra kattintva kéne, mit ír ki. Egyébként attól, hogy root jelszót ír ki, még a saját felhasználóként megadott jelszavadnak kéne ott működnie.
Sajnos nem ismerem a KDE hasonló műveleteit, hogy mit jelent az a /bin/env-ből való indítás, de valaki biztosan használ Kubuntut/KDE-t és megmondja.
-
válasz
halhatatlan #35469 üzenetére
Szerintem ezt senki nem tudja jelen pillanatban.
Kicsit részletesebben írd le a problémát, honnan, milyen módon raktad fel, hogyan futtattad, de legfőképpen milyen módon akarod uninstallálni!?
Mit ír ki pontosan, kép, terminal kimenet, bármi..... -
válasz
halhatatlan #35467 üzenetére
Szia! Az is Ubuntu KDE felülettel, itt kérdezhetsz vagy a Kezdőben.
-
A rendszert hordozd, ne a gépet!
Régi írás, de érdemes elolvasni, kiindulásnak is jó, ha live/perzisztens pent akar valaki!
Mit lehet egy perzisztens Live rendszerben és mit nem? 2. oldal
-
válasz
MoRT2195 #35380 üzenetére
Érthető, amit írsz, de beláthatod, hogy a notebookok 1 ezrelékében van mindkét meghajtó tipus, nagy részükben hol ez, hol az.
Az is jogos, hogy ebben az esetben inkább rákérdeztél, én is csak azért írtam, hogy ha már idáig eljutottál, akkor a másik meghajtót már simán kezelheted Windows alól, formázhatod NTFS-re, mint ha ott sem lett volna az Ubuntu.
Ha Ubuntuzni akartál volna, többen akkor is javasolták volna a Dell Ubuntujának a törlését és egy standard Ubuntu felrakását! -
válasz
MoRT2195 #35377 üzenetére
Mivel sikerrel telepítettél Windowst, így az azzal való particionálás kifejezetten Windows topikra tartozó téma.
Az SSD-n ext4 fájlrendszer volt, nyilvánvaló, hogy arra nem fog felmenni a Windows, de ezt a fájlrendszer váltás mikéntjét tényleg Wines topikban tudják neked megmondani. -
válasz
Victoryus #35301 üzenetére
Cserélj repositoryt, minap Mint topikban is jelezte valaki, hogy nem megy a frissítés, és valóban cserélni kellett a Bionic-os tükör servert.
Ha nincs GUI-d, akkor Nano-val tudod szerkeszteni a
/etc/apt/sources.list
fájlt, de ezt biztosan tudod. Innen meg nézhetsz magadnak tükröt. -
válasz
Formaster #35268 üzenetére
Ha fut a top nyomsz 1-est és szétbontja a magokat. Elég sok opciója van a top sysmon-nak. Itt érdemes megnézni:
30 Top Command for Monitoring in Linux
példa:
Rakd ezeket egymás mellé külön terminak ablakba:top -o %MEM
top -o %CPU
Az s lenyomásával változtathatod a frissítés idejét. 0.1-nél már elég gyorsan váltakoznak az értékek.
-
válasz
peterattila #35228 üzenetére
Örülök, hogy bejött.
A minidlna tényleg más tészta...
-
válasz
peterattila #35225 üzenetére
Semmi nem biztos, de ezt fusd át, hátha valami nincs fenn Xubuntu-n. Mint XFCE-n sincs fenn ez a ffmpegthumbnailer, mégis megjeleníti a mkv és mp4 miniatűrjét is.
ezt a beállítást főleg nézd meg:
Van még a tumbler config, ha nagyon bele akarsz mélyedni.
-
válasz
Lajosacs #35096 üzenetére
Közben próbáltam megérteni, mi a mask és disable között a különbség, de a mask megakadályozza a manuális indítást, így a disable a jobb. Ha azzal kikapcsolod a teamviewerd.services-t és a wait.online-t is, akkor még tudod manuálisan indítani a TW-t, ha kell.
Igazán nincs mit!
Anno szívtam már én is ezzel a wait-online-nal, akkor próbáltam kiókumulálni ezeket az infókat.
-
válasz
Lajosacs #35094 üzenetére
Az időzítésekben nem nagyon vagyok otthon és nálam nem is tudom megállapítani, melyik sorban lehetne-e egyáltalán állítani, ezzel meg kell várnod, míg valaki ismeri a systemd-s időzítést. Volt már, amit ebben a sorban tudtam változtatni 90s-ről 2s-re, de az más volt:
ebben a sorban lehetne első blikkre talán változtatni:
cat /etc/systemd/system.conf
Vagy kikapcsolod a teamviewer szolgáltatást is, ha nem használod állandóan, ha kell elindítod külön. Ez tűnik egyszerűbbnek.
Van a disable-n kívül még a mask kapcsoló is, ezt még nem használtam, elképzelhető, hogy azzal is ki kéne próbálnod,
start
-tal visszakapcsolod és utánastop
, majdmask
. -
válasz
Lajosacs #35090 üzenetére
Ha nem rebootoltál még, akkor még mindig az utolsó boot-ot látod a kimenetben, azért van még ott.Csak bootoltál újra, mert jobb a bootidő, viszont akkor ha stop és disable végre lett hajtva, nem lehetne a listában továbbra is. Mindkét linket átnézted gondolom.......na majd kiderül.
A GRUB végére te raktad be az utolsó részt?
-
válasz
Lajosacs #35088 üzenetére
Erősen hajlok arra, hogy a GRUB frissítése nem sokat számít itt, neked végleges megoldás kell!
Az NetworkManager-wait-online.service akkor kell, ha valamely szolgáltatásnak már boot-kor szüksége van netre. Nem látok nálad ilyet.
Két link-et nézz meg a kikapcsoláshoz:
Először a
stop
és utána adisable
Ha a szolgáltatás kikapcsolását valamilyen dependency akadályozza.
Ha elakadsz, szólj!
-
válasz
Lajosacs #35086 üzenetére
Na épp az a legelső, ami tényleg galádkodik néha és valóban nyújtja a bootidőt. Azt a szolgáltatást nyugodtan kikapcsolhatod!
Az etc/default/grub-ba te raktad bele az iommu=soft sort gondolom. Annak mi volt az oka amúgy? BIOS-ban ezt nem lehet állítani? Használsz virtualizációt?
-
válasz
Lajosacs #35084 üzenetére
Megnézted már, milyen szolgáltatások futnak le éppen, amikor hosszabb a bootidő? Némely xy.services kicsit vissza tudja fogni a boot-ot.
systemd-analyze blame
SSD van a gépben és hétfő reggel van:
1min 23.009s fstrim.service
5.537s apt-daily.service
1.226s udisks2.service
720ms apt-daily-upgrade.service
678ms dev-sda4.device
652ms NetworkManager.service
483ms lightdm.service
482ms plymouth-quit-wait.service
351ms networkd-dispatcher.service
318ms alsa-restore.service
301ms systemd-resolved.service
246ms ModemManager.serviceAz első sor jellemzően heti időzítésű és a hét első napján fut le nulla órakor vagy amikor bekapcs gép. Kedden már gyorsabb lesz a boot. De számtalan lassítót lehet még találni.......
Guglizgatás során rengeteg hasonló problémával találkoztam, renszerint az "etc/default/grub" fájl értékeinek szerkesztését javasolták
Pár példát említhetnél, miket javasoltak, mert ugyan a kernel opcióit lehet paraméterezni a GRUB-ból, de ha nem tudod mit szeretnél pontosan elérni és mi, hogyan változtat a paraméterezéssel, akkor lehet barbatrükk is a vége.
-
válasz
gyulank #34997 üzenetére
sudo apt-add-repository -y ppa:teejee2008/ppa
sudo apt update
sudo apt install ukuuNem hagytad ki a frissítést? Kipróbáltam és rendben van a tároló.
ubyegon@ubymint19cv2:~$ sudo apt install ukuu -s
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
aria2 libc-ares2
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
aria2 libc-ares2 ukuu
............ -
válasz
Frawly #34939 üzenetére
Jogos, sokat számít a siker egy kis disztrónál! Ha sikeres és lelkes felhasználók vannak, akik tesztelnek is akár, itt a Kapitány például a Chakra-val.... 😁
A Puppy megint más tészta, mert abból rengeteg pupplet vagy mi készül, magyar nyelven is igen dícséretes, amit művel az itthoni puppygroup.
Ezt a Mint is kicsi volt (1emberes) dolgot már egyszer említetted, biztos volt ilyen is, de 5 éve ismerem, volt stabil csapat mögötte akkor is már!
Azért ne felejtsük el, hogy a disztró hegesztés mellett csináltak egy rendkívül super DE-t is!
Hány kis csapatnak van ilyen volumenű saját fejlesztésű DE-je? -
OK, akkor megint csak azt mondom, hogy rakj fel egy friss disztrót, logikusan ez nem Ubuntu, hanem Linux Mint Cinnamon lesz. Mire a régi lejár, addigra belakod az újat.
(Ubuntu nincs Cinnamon DE-vel)Frawly
No de mi számít kis disztónak? 😉
Manjaro se tünt el, pedig az elején nem sokan álltak mögötte vagy ott a Chakra.... -
Felajánl a frisstéskezelő bármilyen verzió frissítést?
Laikus rálátással annyit tehetsz, hogy keresel egy másik Cinnamonos disztrót, felrakod emellé dualban, belakod és búcsút veszel a régitől. A remasteres disztróknak ez az egyik hátránya sajna. A következő főverzióra lehetne frissíteni a 14.04-et, de ott van a sysvinit systemd váltás, ami gond lehet valamint az, hogy az általad használt Cinnamon nem tud frissülni, egy 16.04-es környezetben meg a régi nem fog működni.
A remasterben lévő repositorykat is cserélni kéne....egyszóval esélytelen a művelet. Szerintem. -
válasz
Oposzumtoszó #34923 üzenetére
Mega, 50GB free tárhely, Android kliens is van.
Gmail címenként 15GB felhő. -
válasz
Frawly #34901 üzenetére
Szerintem meg én szoktam visszaadni, vagy mikor-hogy. Amúgy tényleg régóta terminal barát vagyok, főleg ha valamit csak abban lehet megoldani.
Csináltam pár hete valami terminalos keresésről valami blogbejegyzést, hogy ne kavarodjanak el mindig az okosságok, de valahol megakadt a dolog meg arra is rájöttem, hogy már nincs igazán olyan topik, ahol értelme lenne ajánlgatni. Régen a Kezdő is 'abszolút kezdő' jelzős volt, azt levetettették velem. Ma meg már a kezdő is sysadmin meg fejlesztő témákra tér át.... igazából több blog is elakadt emiatt, mert érdeklődő még volna is, de nincs igazi helye.(még Tg koromban is leugattak, mikor felhívtam a figyelmet a topik kezdő jellegére.......)
-
Ahogy nézem, folyamatosan ezt a hibasort írogatja, de hogy ennek a networkmanager-nek lehet-e köze ahhoz, amit írtál......teljesen tanácstalan vagyok. Mindenképpen meg kell nézned live Linux alól a futást és/vagy az előző kernellel is.
dbus-daemon[802]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.nm_dispatcher' unit='dbus-org.
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z systemd[1]: Starting Network Manager Script Dispatcher Service...
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z dbus-daemon[802]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.nm_dispatcher'
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z systemd[1]: Started Network Manager Script Dispatcher Service.
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z nm-dispatcher[9528]: req:1 'dhcp6-change' [enp1s0]: new request (1 scripts)
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z nm-dispatcher[9528]: req:1 'dhcp6-change' [enp1s0]: start running ordered scripts...
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: PRC: Renewing lease on enp1s0.
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: XMT: Renew on enp1s0, interval 9900ms.
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: RCV: Reply message on enp1s0 from fe80::e648:c7ff:fe6b:443b.
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2114] dhcp6 (enp1s0): valid_lft 60
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2114] dhcp6 (enp1s0): preferred_lft 30
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): address 2001:4c4c:1363:d000:8aae:1dff:fe0e:945
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): nameserver '2001:4c48:1::1'
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): nameserver '2001:4c48:2::1'
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): state changed bound -> bound, event ID="1d:0e:94Minap néztem egy olyan gép kiirásait, ami processzor túlhevülés miatt leállt, de ott egyértelműen ki is írta, mi a gondja. Először visszavett a processzor teljesítményéből, utána még mindig forró volt és hopp lekapcsolta a gépet. Ott viszont elég volt sűrített levegővel jól kifújni a ventit, pedig annyira túl sok por nem is volt benne, de mégis.......nálad viszont ilyennek nyoma sincs.
(#34898) Frawly
Vicces, de hibakeresésre ezeréve ilyeneket szoktunk javallani!
No mindjárt jön akkor ide is légyírtó komád a sysadmin meg fejlesztő szövegével...........
-
Valamit kevertem volna, mint ha a -3 végű a hibákat listázná ki, de már mindegy. Akkor az aktuálist a -3 nlküli parancs listázza! sorry
journalctl -b
pastebinnél kimarad a posztoló neve, ha oda bármit beírsz és alul Paste gomb, akkor lesz egyből link, én Entert még sose használtam itt.
és a fentinek a linkje:
-
journalctl -b -3
vagy admesg
parancs kimenete is hasznos lehet, pastebin-be másold be és a kapott linket rakd be ide.Pastebinbe bemásolod a szöveget és a nagy ablak alatt nyomsz egy Paste gombot, a felül létrejövő linked oszdd meg velünk. (nem kell regisztrálni meg hasonlók)
-
Ezt miből gondolod, hogy az SSD dolgozik ilyenkor? Nem a processzor pörög, venti fúj erősen, hőfokot néztél?
Live Linux-szal meg tudod nézni, miként viselkedik, ha a lev258 által javasolt előző kernellel is csinálja?A terhelést tudod monitorozni akár a top, htop vagy a nmon-nal is, utóbbit fel kellene rakni, szerintem célirányosabb, terminalban elindítod és a t , c, m, d billentyűkkel előhívod a szükséges kiiratást.
amire szükséged van
c- CPU
m- memória
d- meghajtók
t- futó folyamatokEgy terminalablakban nyitsz kettőt, a másikban is, így áttekinthetőbb:
-
válasz
gregory91 #34872 üzenetére
Nem becsülöm le a HDS-t, de azért igen távol áll a Wines programtól ez a cli-s megoldás, Linuxon vannak jó GUI-s alternatívák is helyette, amit használhatunk. Kezdőkről van szó.
(#34870) gregory91
Próbáld meg használni a grafikus sudo-t, ha nem hiszel nekem.
[link]Mint alatt a második parancs működik, Ubuntu alatt nem tudom......
~$ pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed /etc/fstab
~$ xed admin:///etc/fstab
Szólj, ha van még amit nem értesz.
-
-
Ne keresd, nincs ilyen, az említett Windowsos program csak terminalos CLI programként tölthető le. A disks program egy vicces valami, azt az oszlopot valami agyalap rakta bele, nem kell vele foglalkozni.
Nagy tudással bírók meg tudják magyarázni, hogy az csak a Tipus-t jelenti, de az akkor is értelmetlen. Nekem anno az 1 napos SSD-re is ezt írta ki, gyakorlatilag abban az oszlopban csak azt képes kiírni.gsmartcontrol használható még, mint a HDS és Disks alternatíva, ez a smartmontools frontend programja.
(#34830) gregory91
Te meg a gksudo-t ne keresd!
-
válasz
Frawly #34769 üzenetére
Nitro gyorsítást használok én, nem hűtést! Különben hogyan tudna 3-5 sec alatt bootolni ez az öreg masina!
Amúgy engem nagyon nem zavart ez a minuszos érték, rosszabb lenne, ha pluszban adna hasonló fals infókat, nyáron attól már égnek állna a hajam! Máskor meg nem számít a hőfok, mert semmi VGA ízzasztót nem művel a gépem, fura is lenne tőle, ha már nincs benne VGA sem....Még az elején utána olvastam ennek az érzékelőnek, it8603- de ez ilyen, arra jutottam.
-
válasz
Victor Súgó #34748 üzenetére
Köszi, tényleg jó lenne ezeket megjegyezni inkább, mert ismerni ismerem, de igen ritkán kell használnom őket, rengeteg bash, terminal leírás el van mentve, de elő kéne csalni, ha kell.
Home userek
nem nagyon használják ezeket, a rendszer is csak fut gond nélkül....
Szóval én inkább ilyen GUI-s huszár vagyok, ahogy valaki nemrég említette. -
válasz
Frawly #34746 üzenetére
A szmájliból ítélve biztosan szivatsz, de ha a kolléga nem tudná, a Ctrl+C-vel kell kilépni a watch-ból.
Köszi, nem nagyon használtam, egyszerűbb volt bezárni majd nyitni egy másikat. Most is próbálgattam rengeteg billkombót az x-re, de a c-re pont nem gondoltam!
Nekem az a bajom az nmon-nal, hogy elég bonyás a kijelzése, 600 gombot nyomkodni, mindegyikre előjön valami ablak, azt se tudja az ember, hogy mit kell nyomni, mit kell nézni rajta.
Nekem először használva tök egyszerűnek tűnt, persze ahogy nézegetem miket is tud, kezd bonyolult lenni, de alapból nem annyira az.
-
válasz
Frawly #34744 üzenetére
watch -n
Ez jó, csak mindig kimegy a fejemből. Bővíthető még sok mindennel a sor, tetszik. Az nem ugrik be, melyik bilkombóval kell ilyenkor kilépni a terminalból. Nem tudod véletlenül?
Amúgy az nmon telepítése nem elvetendő, mert elég sok mindent tud monitorozni egyszerre.
A második srciptnél a hőmérséklet kijelzéséhez célszerű lenne elvégezni a
sudo sensors-detect
által egy detektálást. szerintem -
válasz
Victor Súgó #34742 üzenetére
Ezért is szeretjük a Debiant!
Vannak abszolút egyéni döntései időnként.....
Mondjuk, amit írtál az kicsit több, mint egyénieskedés. Talán home usereknek nem is kéne ilyen parancssori eszköz túl sok!
-
válasz
Victor Súgó #34740 üzenetére
Ja, így már értelek!
a suggested meg abszolút opcionális, nem is tudom, van-e olyan konfig, amivel ezek is automatikusan felmennek.
Ezek nekem nem települtek még szerencsére, ha nagyon ráértem, megnézegettem, de nem nagyon láttam szükségét, hogy fenn legyenek. Szugerálja a nagynénikéjét amúgy is!
egy pár kilobájtos csomag mellé fel akarta tolni a teljes KDE-t
Ezt sokan megtapasztalják, ha GTK-s környezetbe akarnak QT-s csomagot felrakni.....
-
válasz
Victor Súgó #34738 üzenetére
Nem vagyok biztos én sem, azt tudom, hogy a Mint és szerintem az Ubuntu is tökéletesen kezelte nálam a függőségeket ha
apt
,apt-get
, de akáraptitude
-ot használtam is. Sőt,Gdebi
-vel is. Azaptitude
különösen jól bánik a függőségekkel, ha valami gubanc lenne!Debiannal kicsit más a helyzet, ott aztán időnként lehet birkózni, akár 5-6 lépésben is képes külön felrakatni a hiányolt függőségeket.
(ennyi a saját tapasztalatom fenti disztrókkal)
Most viszont beugrott, hogy ez a függőség kezelés a saját tárolós csomagok esetén biztosított, emiatt is kérdeztem, hogy van-e értelme annak a driver-PPA-nak!? Az akkor kell szerintem, ha igencsak új driverre van szükség ill. nagyon új a VGA, a 340-es nem túl új.
Függőség? Biztosan? Úgy, mint required?
dependency inkább
Ezek egyikében meg lehet adni, hogy a recommended, illetve a suggested csomagokkal mi legyen telepítéskor.
Ez alapesetben kezdőnek szükségtelen, de ha nagyon kell a parancs végére is oda lehetne írni, a config turkálás nem túl ajánlott abszolút kezdőknek. szerintem
-
válasz
lev258 #34732 üzenetére
Korábban már írtam, hogy a függőségeit nem jelöli ki automatikusan Terminálból
De ez nem normális így, ki kéne neki jelölnie, nálam is kijelöli ugyanennél a csomagnál is. Mi zavarja össze? Nehéz elképzelni, hogy ha az apt nem jól csinálja, akkor annak a frontendje jobb lesz.
-
-
Ez alapján minden rendben van, a repok is normálisak, úgy néz ki a nyílt drivereket használja a gép, az a NV8 is Gallium 0.4 lehet.
Ezek a parancsok is jól mutatják a drivereket:sudo lshw -c video
sudo lshw -c displayconfiguration: driver=
- ha ittnouveau
van, akkor nyílt, hanvidia
, akkor a gyáriSzerintem ennél a régebbi gépnél már a nyílt driver is elegendő, nem tesz hozzá sokat a gyári.
Az a gimp PPA egyébként már másnál is okozott érdekes dolgokat, bár nem látok összefüggést, nálad miért nem volt jó a tárolóban lévő gimp amúgy?Gondolom valami hasonló leírás alapján próbáltad a gyári drivert felügyeskedni:
2 Ways to Install Nvidia Driver on Ubuntu 18.04 (GUI & Command Line)
-
Ezek az ezeréves játékok tényleg csak mókára jók, de van pár komolyabb is, gondolom.
Én lassan a MOHAA és COD gaméket próbálom ki, minap olvastam Frawly komától, hogy valamelyikkel nyomja nagyon Arch alatt, no persze az csodadisztró!
Most jut eszembe, Synaptic alatt is meg tudod nézni a csomagok telepítési helyeit, ezt teljesen külön .deb csomagból raktam fel, nem tárolós:
jobbgomb a csomag nevén és ott tulajdonságokra katt
#34725) kutga
Valami 20 évvel ezelőtti időkből nekem is rémlik ez a game.
-
Én a
locate
parancs mögé írva keresném, de van elég sok hasonló kereső parancs. Most ez jutott eszembe, azt sem tudom van-e ezekre valami standard, pedig valami szabályt olvastam anno, hogy mikor milyen programot miért oda, ahová......whereis
parancs a könyvtárakat mutatja meg alocate
meg az összes fájl helyét.ubyegon@ubymint19cv2:~$ whereis selene
selene: /usr/bin/selene /usr/share/seleneubyegon@ubymint19cv2:~$ locate selene
/home/ubyegon/.config/selene
/home/ubyegon/.config/selene/presets
/home/ubyegon/.config/selene/scripts
/home/ubyegon/.config/selene/selene.json
/home/ubyegon/.config/selene/presets/AC3 Audio (ac3).json
/home/ubyegon/.config/selene/presets/FLAC Lossless Audio (flac).json
/home/ubyegon/.config/selene/presets/MKV Video (mkv h264 mp3).json
.....
...
.. és még hosszan tovább......... -
Szerintem, ha a nyílt is jól működik, akkor nem érdemes a zárttal foglalkozni. Ezt olvasom azoktól, akik használnak ilyeneket. Zárt arra van, hogy ha a nyílt nem OK valami feladatra.
Talán kevesebb erőforrást is használ, de ebben nem vagyok tuti biztos.Egy HP8560w-re telepítettem Mint Cinnamont legutóbb és az is ugyanolyan jól működött nyílttal is, mint a zárt driverrel, persze játékot nem próbáltam vele, csak film, böngirnyó, etc....ebben a gépben volt külön nVidia kártya is, de csak egy hétig volt nálam, nem ismertem ki. Amúgy az összes gépem VGA nélküli.
-
Az a nyílt driver az nVidiánál. Ha raksz fel zárt drivert és nem rak fel átváltót hozzá, akkor ezt vagy valami hasonlót fel kell raknod
nvidia-prime-applet
. Anno valami switchero nevű volt, nem tudom az működik-e még.....ezt a YT videót is érdemes megnézni az Nvidia Optimus topológiáját elég jól szemlélteti:
-
inxi -Frxxx
terminal kimenet jó lenne, mert így a géped és a rendszer adatai tárolókkal együtt látszana.Van amúgy valami előnye a mostanival szemben?
Ha ezt így megkérdezed, akkor nem valószínű, mert működik a nyílt vagy, ami fenn van. Ezt a látóasszony tudná megmondani, meg esetleg a fenti parancs kimenete adna némi támpontot.
-
18.04....akkor nem értem, mi a gond, mert a szimulálás nekem is bionic csomagokat rak fel.
Inst libc-dev-bin (2.27-3ubuntu1 Ubuntu:18.04/bionic [amd64])
Inst libc6-dev (2.27-3ubuntu1 Ubuntu:18.04/bionic [amd64])
Inst libc6-i386 (2.27-3ubuntu1 Ubuntu:18.04/bionic [amd64])
Inst lib32gcc1 (1:8.2.0-1ubuntu2~18.04 Ubuntu:18.04/bionic-updates [amd64])
Inst nvidia-340 (340.107-0ubuntu0.18.04.1 Ubuntu:18.04/bionic-updates [amd64])
Conf libc-dev-bin (2.27-3ubuntu1 Ubuntu:18.04/bionic [amd64])
Conf libc6-dev (2.27-3ubuntu1 Ubuntu:18.04/bionic [amd64])
Conf libc6-i386 (2.27-3ubuntu1 Ubuntu:18.04/bionic [amd64])
Conf lib32gcc1 (1:8.2.0-1ubuntu2~18.04 Ubuntu:18.04/bionic-updates [amd64])
Conf nvidia-340 (340.107-0ubuntu0.18.04.1 Ubuntu:18.04/bionic-updates [amd64])Ha felrakod előbb a dkms-t?
Volt már fenn nvidia zárt driver, másik verzió?
Igaz, hogy ez Mint és nem ismerem a zárt drivereket, de alapvetően ott is hasonlóan kéne működnie ehhez.
inxi -Fxxx
kimenet volt már az idén? -
sudo apt install nvidia-340
parancs nem lenne egyszerűbb?A dkms nálam fenn van, de ha azt hiányolná, írd be azt is mögé, ezeket felrakja magával:
ubyegon@ubymint19cv2:~$ sudo apt install nvidia-340 -s
[sudo] ubyegon jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
lib32gcc1 libc-dev-bin libc6-dev libc6-i386 -
válasz
Frawly #34693 üzenetére
Ja, ha már elég a következtetés is, arra jó a füles módszer is, a top esetén is csak következtetni lehet említett esetben. Mondjuk az is igaz, hogy valamelyik régebbi hsz mostani linkelés is a top-ot figyeltette.
Na mindegy.....most így akkor ellentmondásba keveredtem!
-
válasz
peterattila #34684 üzenetére
Tehát gyorsítás még nincs
Ezt azért ne nézd túl hosszan a top-ban, mert ott lehet soha nem fogod látni!
nincs nvidia-libgles2 sem, csak
libgles2
, erre menj rá inkább!az alábbi parancsok informatívabbak a top-nál
glxinfo | grep OpenGL
lspci | grep VGA
lspci -vnn | grep VGA -A 12
lspci | grep VGAAnnyit viszont megtehetnél a terminal kimeneteknél, hogy kijelölöd az egész érintett szövegrészt és rányomsz a szerkesztőpanelek közül a Programkód-ra, sokkal áttekinthetőbb lesz ettől.
példa
Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód
Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód Programkód
nézd meg ezt a top kimenetet:
top - 18:15:43 up 9:42, 1 user, load average: 1,03, 1,05, 0,94
Tasks: 198 total, 2 running, 141 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
%Cpu(s): 13,9 us, 4,4 sy, 0,0 ni, 80,1 id, 0,8 wa, 0,0 hi, 0,9 si, 0,0 st
KiB Mem : 15594736 total, 179100 free, 3461164 used, 11954472 buff/cache
KiB Swap: 1214940 total, 1214940 free, 0 used. 11468984 avail Mem
PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
2905 ubyegon 20 0 2432036 397400 60876 S 29,6 2,5 47:19.53 qbittorrent
1414 ubyegon 20 0 3650684 232532 58292 R 29,2 1,5 31:37.05 cinnamon
3558 ubyegon 20 0 2253528 403096 107124 S 7,3 2,6 7:59.63 Web Content
932 root 20 0 593112 70816 49604 S 5,6 0,5 14:01.31 Xorg
3347 ubyegon 20 0 2799596 578604 148248 S 4,7 3,7 32:34.76 firefox
12044 ubyegon 20 0 652456 58124 29264 S 2,7 0,4 0:02.22 gnome-terminal-
3417 ubyegon 20 0 2632944 558884 105512 S 1,3 3,6 25:10.14 Web Content
12389 ubyegon 20 0 45756 4096 3352 R 0,7 0,0 0:00.06 top
1567 ubyegon 20 0 1319132 216960 72188 S 0,3 1,4 5:52.46 messengerfordes
4127 root 20 0 0 0 0 I 0,3 0,0 1:03.15 kworker/0:2
6695 root 20 0 0 0 0 I 0,3 0,0 0:34.54 kworker/2:1
8578 root 20 0 0 0 0 I 0,3 0,0 0:29.14 kworker/3:0
11768 root 0 -20 0 0 0 I 0,3 0,0 0:01.21 kworker/1:2H
12016 root 0 -20 0 0 0 I 0,3 0,0 0:00.29 kworker/3:1H
1 root 20 0 225676 7304 4608 S 0,0 0,0 0:01.98 systemd
2 root 20 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.01 kthreadd
6 root 0 -20 0 0 0 I 0,0 0,0 0:00.00 mm_percpu_wq
7 root 20 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:02.43 ksoftirqd/0
8 root 20 0 0 0 0 I 0,0 0,0 0:38.93 rcu_sched
9 root 20 0 0 0 0 I 0,0 0,0 0:00.00 rcu_bh
10 root rt 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.00 migration/0
11 root rt 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.10 watchdog/0
12 root 20 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.00 cpuhp/0
13 root 20 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.00 cpuhp/1
14 root rt 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.11 watchdog/1
15 root rt 0 0 0 0 S 0,0 0,0 0:00.00 migration/1 -
válasz
peterattila #34678 üzenetére
Így gyorsan rápillantva meglepett, miből gondoltam, hogy Gnome van fenn nálad....
Akik nVidia VGA-t használnak, mindenképpen javasolják a zárt drivert, először ami a Xubuntu Rendszerbeállítójában elérhető, azzal próbáld meg. Nem ismerem a Xubit, de a Mint XFCE Ablakkezelő beállításokban mindig át kellett állítani a kompozitort, többnyire a
Compiz
-ra állítás szüntette meg a tearing-et, először azt próbáld átállítani, nézd meg, változott-e valami és utána jöjjenek a zárt driverek. (a többi elérhető kompozitort is kipróbálhatod, ne csak a Compizt)Az utolsó linken látom ezt a pár hibát, de fogalmam sincs, mit jelenthet, valaki ránézhetne nVidiásként!
nov 22 20:25:39 EP45-DS3L kernel: nouveau 0000:01:00.0: Direct firmware load for nouveau/nv106_fuc084 failed with error -2
nov 22 20:25:39 EP45-DS3L kernel: nouveau 0000:01:00.0: Direct firmware load for nouveau/nv106_fuc084d failed with error -2
nov 22 20:25:39 EP45-DS3L kernel: nouveau 0000:01:00.0: msvld: unable to load firmware data
nov 22 20:25:39 EP45-DS3L kernel: nouveau 0000:01:00.0: msvld: init failed, -19Ja és a
vdpau
csomagokra nézz rá a Synapticban, szerintem van még, ami nincs fenn.Azt nem tudom, nVidiánál lényeges-e ez a libgles, ami itt telepítve van (Cinnamon)
-
válasz
peterattila #34675 üzenetére
Ezek szerint a link leírásnak megfelelően OpenGL van a FF-nál nem Basic. OK.
Most jöjjön az, amit mintha elfelejtettél volna...........milyen gép, milyen rendszer ???????????????????
Ezeket a terminal kimeneteket rakd be, hogy a sötétben tapogatódzás csökkenjen: (látóasszony hiánya)
inxi -Fxxx
lspci | grep VGA
glxinfo | grep OpenGL
lspci -vnn | grep VGA -A 12
dpkg --get-selections | grep vdpau
dpkg --get-selections | grep mesa
dpkg --get-selections | grep xorg
dpkg --get-selections | grep waylandA xorg-os talán nem lényeges, mert a Gnome már wayland-ot használ, azt aki Gnome-os Ubuntu-t használ, hátha érti.....
Nem waylandos disztrót is ki kéne próbálnod szerintem.
-
válasz
peterattila #34672 üzenetére
[Linux] Firefox OpenGL kompozittállásának bekapcsolása
A video lejátszáshoz
vdpau
amit csak találsz a Synaptic-kal, de minimum ezeket rakd fel, vdpauinfo-val nézd meg, minden OK-e. Ami itt kék, az minimum kell neked: (nekem AMD-m van, de azért van fenn a vdpau is)vdpau=Nvidia
vaapi=Intel
both=AMDAnno így ellenőriztem, mit használ a lejátszó.
(#34673) Pano
Inkább nincs bekapcsolva alapból.
Erre jön Kapitány írása......
Látom valami nálad is beugrott a dologról!
-
Ha van nálad GRUB, (nem UEFI-s a telepítés), akkor meg tudod nézni a
cat /etc/default/grub
parancs kimenetében.Szerkeszteni ezzel tudod
xed admin:///etc/default/grub
vagy
sudo nano /etc/default/grub
itt írnak pár dolgot kezdőknek:
A GRUB testreszabása
GRUB Customizer - GRUB configuration with style
Configuring GRUB 2 -
Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)
Ilyen kérdéseket kéne fenti topikba terelnetek, annak lenne értelme, ha egy helyen gyűlnének össze ezek a kérdések és válaszok!
-
válasz
#40553216 #34601 üzenetére
ubyegon@ubymint19cv2:~$ dpkg --get-selections | grep vdpau
libvdpau-va-gl1:amd64 install
libvdpau1:amd64 install
mesa-vdpau-drivers:amd64 install
vdpau-driver-all:amd64 install
vdpau-va-driver:amd64 install
vdpauinfo install
ubyegon@ubymint19cv2:~$ dpkg --get-selections | grep vdpau print
grep: print: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárA konzolnál nálam nem úgy van.
(#34600) tomtyi
Gondolom a Phorox tesztkörnyezetben működik, nem mindenkinek az van, de amúgy az ilyen labortesztek nagyon jók.
Új autónak is van gyári fogyasztása meg a valós.
-
Szerintem a szemeddel!
Az, hogy milyen driver van fenn, már más kérdés, de a fogaskerék is hasznos lehet!
inxi -Gxxx
lspci | grep VGA
glxinfo | grep OpenGL
lspci -nnkv
dpkg --get-selections | grep vdpau
dpkg --get-selections | grep mesa
dpkg --get-selections | grep vaapi
dpkg --get-selections | grep xorg
(a grep mögé írhatsz akármit)ubyegon@ubymint19cv2:~$ dpkg --get-selections | grep akármi
ubyegon@ubymint19cv2:~$
(nem sok infót ad)Nvidiánál van valami GUI-s nvidia switcheroo program is.
-
válasz
Tutu7030 #34573 üzenetére
Ahogy nézem, még virtuálban se szeretik egymást. [link]
(#34574) kutga
Nagy cserebere folyik nálad, 32/64, P4/P4! Mi lesz itt még!?
(#34565) cigam
"de általában a konfigurációs fájlok kompatibilisek"
A kollégánál ez a fenti vastag szó már gond lehet, elég kezdő még.....
(#34572) Frawly
Mióta Arhcer vagy, állandóan hegesztgetsz, reszelgetsz valamin! Mi lenne, ha nem ez lenne a legtutibb rendszer!
-
válasz
Konyika #34519 üzenetére
Az elején azért is linkeltem mindkét particiósémás telepítős írást, hátha valamelyik nem lesz megfelelő.
Jó sokáig emlegettem én mindenütt az UEFI-ellenességemet, de már lassan mindenki úgy telepít, ezért külön nem is mondtam. Így viszont többet tanultál!
A végén csak igazam lesz, hogy jó pár laptop allergiás az UEFI-re!
Amúgy kevertél bele még LVM-es telepítést is, az se jó ötlet volt......
-
-
válasz
lev258 #34478 üzenetére
Értelek, a régebbi PPA-s Mesa frissítést már el is felejtettem, mióta eléggé utolérték magukat a tárolókban lévőkkel is. Így akkor tiszta, sorry az értetlenkedésemért!
Az ajánlott ppa-ról emlékeim szerint szó van az Összefoglalóban.
Ha még ugyanaz a PPA, akkor biztosan benne van.
ezek élnek még akkor? (ezek vannak az ÖF-ban)
Zárt driver esetén (Nvidia):
Nyissuk meg a Terminál programot, majd a következő parancsokat adjuk ki a
sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
sudo apt-get update
Nyílt driver esetén (Intel és AMD, csak 16.04 és 16.10 rendszerekre):
Ugyancsak a Terminálban adjuk ki a
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
sudo apt-get updateA verziók miatt
16.04 16.10
jó lenne frissíteni az Összefoglalót, de ha csak magát nem fogja frissíteni.....mondjuk a Topikgazda megcsinálhatná. -
Nem biztos, hogy neked írta ezt, ill. sem!
A mesa nálad nem tűnik réginek
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2)
Mesa 18.0.5
version: 4.5(compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
, gyakorlatilag ugyanez van nálam is:
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D] bus-ID: 00:01.0 chip-ID: 1002:9901
Mesa 18.0.5
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 ) drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.98hz
OpenGL: renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.15.0-38-generic, LLVM 6.0.0)
version: 4.3(compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
Ha Ubuntu 18.04.1-nél már újabb a Mesa verzió, akkor bocsi!
Ez a display vibrálás elég érdekes jelenség, lehet, hogy gyengült az akksi és az energiatakarékos beállítások nem aktivizálódtak? Szerintem nézz körül az Energiakezelő vagy hasonló nevű beállításoknál és teszteld, minden működik-e.
-
válasz
ubyegon2 #34471 üzenetére
journalctl -b -p 3
kimenetnél elég sok error van, de nem tudom az melyik parancs mutatná, mi ez adevice
.....meg van-e köze a problémáhozokt 23 10:52:03 PSystem-NB-Linux kernel: pcieport 0000:00:1c.5: PCIe Bus Error:
okt 23 10:52:03 PSystem-NB-Linux kernel: pcieport 0000:00:1c.5:device [8086:9
-
xrandr
kimenet!Ha már a display nem OK.
Egyébként amennyire én meg tudom ítélni, driverekkel nincs gond, sajnos sokáig tartó vizsgálatok után ritkán azért ki szokott derülni, hogy nem csak sw hiba létezik, hanem hw-es is.
Emiatt meg kéne próbálnod live Linux-szal megnézni, fenáll-e ugyanez a jelenség!?
-
Szerintem kezdjük innen, néz meg mely kimenetekre lesz szükséged!
Gyakori Linuxos terminál parancsok hibakereséshez (kezdő Linuxos topic számára)
Ha hosszú valamelyik kimenet, akkor pastebin-nel rakd be!
Nekem már az érdekes volt, hogy a compizt említetted.
-
válasz
Dhampir #34453 üzenetére
&(#34452) Cyrin
Eszerint van olyan botor ember, aki "örök kezdő" marad.
Van, én a Maya Cinnamon 32bit óta használom fő rendszerként a Mint-et és azóta ugyanaz ugrik be róla nekem is, hogy unalmas! Emiatt is kezdtem 2014-ben a Debiant is próbálgatni.
(#34451) growler
Nálam is megy első pillanattól kezdve nap, mint nap, de ezt már anno megbeszéltük szerintem. Nem jellemző a probléma.
Nem derült erre fény a Mint topikban?
Aham, látom már itt írtad, elég érdekes volt ez így!
-
válasz
growler #34447 üzenetére
Köszi, gyanítottam, hogy valami ilyen prózai oka lesz a dolognak! Igaz a minap találtam egy csomagot, ami a 16.04-ben és a 18.10-ben is benne volt a tárolókban, a 18.04-es verzió meg nem volt!
Most ott hagytam, hadd frisítse magát, de így akkor meglesz, hol kell elindulnom!Elkényelmesít ez a Mint amúgy nagyon, ilyenkor szoktam átbootolni a Debianba!
-
válasz
Dhampir #34445 üzenetére
Míg megnéztem pár dolgot desktopon, addig felugrott HP-re 8 percen belül, ezek a szolgáltatások itt is eszik az idegeimet boot-kor persze:
látatlanba feleslegesnek vélem a plymouth services-t, ha már auto bejelentkezést állítottam be, de ezek a finomhangolások itthoni használatnál elkerülhetetlenek.
Mindegy, fenn van a cinmanó mellett, ha van kedvem, mindig hangolgatom.Csak nem bírtam ki, ráeresztettem a frissítést.
-
válasz
Dhampir #34443 üzenetére
Most valóban igazán nincs mit! Én sem ismerem még, laptopra lehet, hogy felteszem a héten és végigcsinálom a linkekből, ami egyáltalán kell.
Új Ubuntunál ez nem buhera, sajnos eléggé testre kell szabni, nem Mint Cinnamon, amit csak felraksz, de én elhiszem Dave-nek, hogy rendkívül jól be lehet állítani mindenre, ezen írása alapján mindenképpen! KDE után használja a Gnome felületet, ha nem is Ubuntun....Ez a Nautilus tényleg úgy le van butítva, hogy inkább ne is lenne.....Nemo-ban sincs minden benne alapból, de az használható úgy is.
Live-ban látom, default ott van az Amazon ikonja az alapvető programok inditói között!
Kicsit fura, hogy sem az
inxi
, sem azlm-sensors
csomagot nem találja, miért maradtak ki ezek az alap tárolóból? Ahtop
-ot fel tudtam tenni.....no mindegy! Nekem ez Mint Cinnamon után elég haslövés lesz. -
válasz
Dhampir #34440 üzenetére
Szia!
de lehet, hogy jobb lenne megcélozni a Linux Mint 19-et?
Röviden: igen!
Vagy legalább tedd fel erre a Nemo-t a Nautilus helyett, sokaknak segített, no meg a Gnome Tweeks-et vagy mi az új neve! Be lehet lőni szépen azt is, csak szokni kell. Aztán az összes böngészős meg VGA-s beállítások.....lesz dolgod rendesen!Things to do After Installing Ubuntu 18.04 and 18.10
YT video:
Ubuntu 18 04 LTS Hogyan használd -
válasz
Konyika #34438 üzenetére
Lehet, hogy az LVM előtti helyzetből kéne újrakezdened, de ha soha nem azt csinálod, amit javasolnak, akkor nem jutsz előrébb.
A terminal parancsoknál lényeges minden karakter és minden üres hely is, például ha én leírom, hogy
inxi -Fxxx
, akkor az általad beírtinxi - Fxxx
nem fog működni!
A particionálásnál is megértem, hogy mindent ki szeretnél próbálni, de ott sem mindegy, miket pipálsz be, a képeden is látszik, hogy még csak véletlenül sem azt az opciót jelölöd be, amit írtam! Ez nem olyan, mint a főzés, bizonyos lépéseket csak pontosan érdemes meglépni!Valahol valamit eltolsz nagyon, de csak a végeredményről tájékoztatsz bennünket. Írtam már párszor, de most is leírom, egyikőnk sem látóasszony!
(bár az is lehet, hogy a látóasszonyok sem tudnak Linuxot telepíteni....)
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Milyen légkondit a lakásba?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest