- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Google Pixel topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Milyen okostelefont vegyek?
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Yettel topik
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Ismétlem. Részletezd. Mert ez alapján nem világos, mi változott.
Korábban volt már olyan, hogy Grub frissítés a grub konfigurációs fájlt is cserélte. Ilyen esetben viszont meg szokta kérdezni, hogy megtartod/cseréled/összehasonlítod a fájlokat.
Ha pedig új bejegyzés kerül be, az szintén változtathat a sorrenden, mivel pozíciót ment (pl. 3. sor), nem OS-t.
Szívesen segítünk, de ahhoz az is kell, hogy tudj nekünk segíteni a megértésben. -
-
lev258
veterán
válasz
floatr #35142 üzenetére
Mint írtam, az Intel-lel gond nélkül elvagy addig. Még játékra is jó, kisebb megszorításokkal. Csak a Mesa-t kell frissíteni.
Mentem bug report-ot olvasni.
A Grub-ot még módosítsd meg ezzel, kíváncsi vagyok rá: modprobe.blacklist=amdgpu (csak ezzel, a korábbiak nélkül).
Esetleg majd csatlakozhatsz te is a hibafeltáráshoz, ha van rá időd és kedved. -
lev258
veterán
válasz
floatr #35132 üzenetére
A ki kavarodik mibe kérdéses. Simán lehet, hogy az AMD-sek által beküldött PCI listába csúszott hiba. Nehéz megmondani. Nálam nagyon hasonló gép van, kissé eltérő videókártyával (de az is HD8000-es sorozatú). És minden jó. Az amdgpu-t idővel alapértelmezetté teszik ezekhez a kártyákhoz is, de ahhoz frissebb kernel kell javításokkal.
Az biztos, hogy jelenleg nem a jó drivert használja a rendszered.
Ha egy próbát megér, indításnál a Grub-ba betehetnéd ezt: radeon.si_support=1 radeon.cik_support=1 amdgpu.si_support=0 amdgpu.cik_support=0
Kikapcsolásnál, újraindításnál elvész, így nem okoz gondot, ha nem sikerül. -
lev258
veterán
válasz
floatr #35130 üzenetére
Akkor szerintem rossz módon azonosítja be.
A cuccod a HD8000-es sorozatra épül, ahhoz ennek a kernelnek a radeon drivert kellene használnia, nem az amdgpu-t. Talán rá tudjuk erőltetni, de ma már nem.
Ez a sok átnevezés a fejlesztőket is megzavarhatta. Szerintem várd ki a 18.04.2-t, ha azzal sem javul, akkor pakold fel a 5.0-s kernelt.
Senki sem mondta, hogy a Gnome-os Ubuntuhoz ragaszkodni kell. Ha nem tetszik, van még bőven választék. pl. az aláírásomban is látsz egyet
Jó éjt. -
lev258
veterán
válasz
floatr #35128 üzenetére
Egyrészt használd a Padoka Mesa stable ppa-t, másrészt talán a kerneled frissítése is segíthet. Ha vársz még egy kicsit, hamarosan jön a 18.04.2 frissebb komponensekkel (vagy frissítheted a jelenlegit erre).
Te nyomtad át amdgpu-ra radeon-ról? Mert ebben a kernelben még biztos nem engedélyezték ehhez a kártyához. -
lev258
veterán
válasz
Formaster #35118 üzenetére
Ha üres, valószínűleg rossz útvonalat adtál meg. És nyitott egy fájlt az általad megadott helyen.
Egyébként kíváncsiságból kérdem. Miért szerver verzió, amikor az eddigiek alapján még ismerkedned kellene a dolgok működésével? És ez utóbbiban nagy segítség tud lenni az asztali verzió. -
lev258
veterán
válasz
Formaster #35114 üzenetére
Na most normál esetben friss telepítésnél az alsó rész nem szokott ott lenni. Nem tudom, neked is hogy került oda.
Én a helyedben törölném az egészet primary network interface-től lefelé. Még azon gondolkodok, lehet-e köze ahhoz, hogy szerveren nincs network-manager. És esetleg ezért kerülne be. De akkor sem eth0 már egy jó ideje.
ifconfig mit mond pontosan? -
lev258
veterán
válasz
Victoryus #35079 üzenetére
Mivel egy darabig még biztosan nem érkezik válasz, így én írok.
Bár a topik címe nem utal rá, de valójában ez egy kezdőknek, átlagfelhasználóknak szóló topik. A raid már inkább haladó témakör, nem is beszélve arról, hogy akár a Virtualbox-szal vegyítve is lehetnek speciális problémák. Épp ezért javasolt neked is másik topikban érdeklődni, ott nagyobb eséllyel juthatsz előre. -
lev258
veterán
válasz
#05993472 #35051 üzenetére
A válasz maga nem egyszerű, több aspektusa van a dolognak.
Az akadályt egyébként sosem a telefon hardverképességei jelentették, hanem maga a hardver. Ugyanis a mobilok hardverei rendszerint csak gyártói driverekkel működnek, aminek a kódja nem hozzáférhető és adott rendszerhez készítik csak el. Tehát egy mobil driverei pl. elérhetőek Android 5-re meg mondjuk 6-ra, de későbbiekre már nem. És nem fejleszthető, alakítható. Így egy Ubuntu rendszer is rögtön egy csomó kezelhetetlen hardverrel találkozik. Számítógépeknél ez nagyrészt úgy működik, hogy a gyártók jó része biztosít elegendő dokumentációt, vagy maga ad ki nyílt kódot, amit aztán lehet tovább fejleszteni. Így tudnak működni a Linux rendszerek ősrégi vagy épp vadiúj PC hardvereken.
Egyébként jelenleg közösségi gyűjtés eredményeként készül a Purism gondozásában egy olyan telefon, melynek a hardvertámogatását később is szabadon hozzáférhető driverekkel próbálják megoldani. Ha minden igaz, valamikor idén már elérhető is lesz. -
lev258
veterán
válasz
prucam #35043 üzenetére
Bármi is az a program, könnyen előfordulhat, hogy adott verziójú rendszer kell neki (nem csak a kernel fontos, hanem pl. gcc és egyéb csomagok is). Mindenesetre a tiéd biztosan nem egy szokványos 16.04 szerver.
Szóval még egy sikeres kernelfrissítéssel sem leszel előrébb. -
lev258
veterán
válasz
prucam #35039 üzenetére
"van egy Ubuntu 16.04 LTS VPS-em"
"Linux version 2.6.32-042stab127.2"
"Red Hat 4.4.6-4"
Nekem nem annak tűnik. 2.6 valamikor az Ubuntu 12.04 idejében volt. Bocsánat, még azelőtt.
Szerintem bármi is az, egy kernelcsere nem lesz egyszerű, de talán inkább lehetetlen. Valószínűleg a többi komponens is olyan régi, hogy a kernel inkább megadná magát. Az se bír ki mindent. -
lev258
veterán
válasz
HUmenetke #35028 üzenetére
Utoljára még próbálj meg egy Ubuntu MATE 18.04-et is.
Ilyen jellegű szoftveres gondot nem láttam az interneten. Linuxon is legfeljebb a wifivel volt kisebb gond. Bár tudom, ez még mindig nem bizonyított, de azért linkelek egy hardveres gonddal foglalkozó oldalt.
berojocy: Nem lehet, hogy Solus-on frissebb kernel van? Mert volt valami hwmon matatás mostanság. -
lev258
veterán
válasz
HUmenetke #35021 üzenetére
Még nézelődök, szóval ezt ne vedd biztosra, de láttam pár példát ilyen hibára (pontosan ezen a gépen). És nemcsak Ubuntun, Windows-on is tapasztalták. Többen garanciába visszaküldték a gépet. Na most nem tudom, hogy ez minden esetben segített-e, könnyen lehet valami sorozatgyártási hiba.
Még keresem, mi van, ha tisztán szoftveres gond van nálad. -
lev258
veterán
válasz
WaterWave #34956 üzenetére
Nekem Ubuntu 18.04 MATE alatt van távoli kliens szoftver. Gondolom a Windows-hoz hasonlóan meg tudod oldani, bár a biztonság miatt egy VPN-es megoldás jobb lenne. Kérdés, hogy a virtuális gépből rendesen ki tud-e jönni, illetve a synology is továbbengedi-e, ahogy kell. Lehet inkább a haladó topikban kellene érdeklődnöd. Egyébként nem gfce, hanem xfce.
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #34838 üzenetére
Az oldalukon levő offline telepítőcsomagot letöltöttem Ubuntu MATE 18.04-re. A build parancs szépen lefutott (egy csomagot kellett feltenni, de másik kernelt nem), make install-t viszont nem csináltam. Nem kellene gondot okoznia annak sem. Ezek után már csak a firmware fájlok másolása hibádzik. Én ezt az utat követném, aztán meglátjuk.
-
lev258
veterán
válasz
Formaster #34834 üzenetére
Szóval melyik rendszer?
A kerneleket normál esetben nem szokta variálni az ember, főleg nem kezdő.
Ez lehet nem fog tetszeni, de én a helyedben mindent az elejéről kezdenék, tiszta rendszerrel. Mert előbb-utóbb nehéz követni, mi történt és mi volt sikeres. Ez még nem jelenti, hogy működni is fog. Csak nehéz bekapcsolódni, legalábbis számomra egyre inkább. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Victoryus #34789 üzenetére
Őszintén megmondom, fogalmam sincs, mi az a partíció. És nem tudok olyan indokról, ami miatt ez ennyire eltérne egy asztali rendszer telepítésétől.
Bár máshol is így mutatják. Na mindegy, akkor ezek szerint ez így normális. Hogy miért jó egyszer, máskor meg nem, arra nincs ötletem. Lehet köze hozzá a Vbox-nak is akár. -
lev258
veterán
válasz
Victoryus #34782 üzenetére
Ha úgy nézed, az is. A szerver csak egy váz: a felhasználásától, céloktól függően lesz beállítva adott funkciókra, azok megvalósítására.
Az Ubuntu szerver verziójának is az a lényege, hogy meg van szabadítva az asztali változat extra dolgaitól, amik egyébként az értékes erőforrásokat használják. -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #34729 üzenetére
Korábban már írtam, hogy a függőségeit nem jelöli ki automatikusan Terminálból, ezért rakoncátlankodik. A grafikus menün keresztül ez meg szokott történni, ott egy script dolgozik.
kutga: Dinamikusan változtatja a frekit, igénybevételtől függően. Ne 3.8 GHz-on járjon, amikor a Gedit-ben szöveget írsz.
inxi-t sosem használtam, nem tudom, melyik háttérparancsra dobja azt a sort. -
lev258
veterán
válasz
kenwood #34667 üzenetére
Ezt akkor is nehéz megmondani. Nálam sokáig bírja a gép. Windows-om már hosszú ideje nincs.
Itt meg kevesen használnak Windows 10-et is, de azért akadnak. Csak többet kell várni, míg valaki reagál.
Az például nem derült ki, hogy Windows 10 alatt nincs-e limitálva a proci. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Elég fura egy leírás. EFI partíciót csak utólag csinál. Másrészt, ha a Grub tényleg erőszakosan nem akar a másik lemezre kerülni, még mindig lehet GRUB telepítés nélkül feltenni a rendszert a lemezre és utólag rávarázsolni.
Ha ilyenekkel piszkáltok, lehet a végén ráveszem magam, hogy megnézzem a külső lemezemmel.
Mardel: Eddig arról nem volt szó, hogy dual boot lenne. Annak a Win10-nek is elvileg saját EFI partíciója van, azt kellene becsatolni a telepítőhöz is.
Végső megoldásnak még mindig lehet perzisztens Live-ot csinálni, de az nem az igazi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest