- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Magisk
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
N0zer0
senior tag
-
N0zer0
senior tag
Na, most rinyált a Frissítéskezelő, hogy új verziója jött ki ennek az Alumíniumnak, vagy minek, a 36-os. Az í-s bugot viszont csesztek kijavítani benne.
Még szerencse, hogy FF alfát (Aurora) használok. A Chrome csak tesztelésre van fent, meg arra az esetre, ha rókakoma nem birkózna meg valamelyik oldallal.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Atti575 #16287 üzenetére
Valószínű, hogy beakad a beépített billentyűzet és egér kezelése. Nekem Linux Mint alatt meg szokta oldani, ha ki-be kapcsolom a tapipadot a megfelelő billentyűkombinációval (nálam Fn+F6), ez újraaktiválja a cuccost, nem kell csak emiatt újraindítgatni a gépet.
Olvastam a neten olyan vélekedést is, hogy ez a hiba elkerülhető, ha nem pendrive-ról, és nem USB-s eszközről, hanem DVD-ről telepítjük a rendszert.
-
N0zer0
senior tag
válasz
God Vazzeg #16191 üzenetére
Modern linuxok kb. 4-6 GB körül mozognak alaptelepítésben, de érdemes bőven ráhagyni a partícióméretnél, meg elég sok csomagot töltögetnek le a tárolókból, ha valami telepítesz is rá, meg tényleg használod is napi szinten fő rendszernek, nem csak úgy Windows mellett másodlagosan, stikiben, néha. Nálam 30 gigás partíció van a 64 bites Linux Mint 16 KDE-nek, ebből meg is kajált már 20-at, igaz ebben már benne van, hogy egy csomó mindent telepítettem hozzá, meg benne van a /home mappa is. A swap, dokumentumok zöme, játékok, nagyobb alkalmazások, zenék, sorozatok, filmek viszont külön partíciókon vannak már. A 160-as HDD-t 30(+2,1swap)+59+60GB-os partíciókra szabtam, igaz akkor még Windows XP-vel használtam a gépet.
Sőt, ha majd frissítek Mint 17-re, akkor a teljes lemeztitkosítás előtt átszabom a partíciókat, és 40GB-ot fog kapni a rendszer. Kicsit overkillnek hathat, de az ember tényleg fő rendszernek használja, sok mindent telepít, meg a töredezés elkerülése érdekében mindig akar 20% szabad helyet hagyni, akkor nem árt ekkora, jó, ha van benne ráhagyási tartalék, sose tudni, hogy mit hoz a jövő. Így 40(+3GBswap)+108GB-os felosztás lesz, de a lemeztitkosítás miatt LVM-mel, nem hagyományos partíciókiosztással.
-
N0zer0
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #16167 üzenetére
Nem fognak elveszni az adatok. Csak annyi, hogy szabályosan állítsd le kilépéskor, mert akkor menti rá ki az adatokat.
-
N0zer0
senior tag
válasz
#40553216 #16139 üzenetére
Igen, ezt én is tudom. A linuxos fájlrendszerek nem nagyon töredeznek. Ha van legalább 20% hely a partíción, akkor szinte semennyire sem. Viszont kicsit mégis, pláne ha 20% alá megyünk, akkor bizony egyre jobban töredezik. Plusz használ pár ember NTFS-t is (pl. én a másfél terás, torrentes, külső vinyán mindenképp meghagyom), az is töredezik. Szóval töredezés Linux alatt is van.
-
N0zer0
senior tag
válasz
#40553216 #16121 üzenetére
Az 50 GB rendszerpartíciónak valóban nagy, de nem olyan óriási pazarlás, hogy a mai HDD méretek korában tragédia legyen. Elég sok minden eleve ide települ, plusz nem árt, ha marad mindig legalább 20% hely a töredezés elkerülése érdekében. Nekem a Mint a 30GB-os rendszerpartícióból már megevett 21-et, igaz ebben benne van minden szar és a /home mappám is, a többi partíciót még nem konvertáltam át NTFS-ről Ext4-re. Majd csak utána teszek át mindent.
Tényleg, ha már ez szóbakerült. Hogy érdemes NTFS partíciót Ext4-re átalakítani? Meg lehet csinálni adatvesztés nélkül? Vagy mindenképp mentsek le róla mindent és formázzam át Ext4-re? Gondolkodok valami erősebb fájlrendszer-titkosításon is, állítólag nem lassít rajta olyan ménykű sokat.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #16064 üzenetére
Nálam Linux Mint 16 KDE x64 + Firefox 29-essel teljesen jók a flashes videók, teljes képernyőn is, akkor is, ha beletekerek. A YouTube-on is, és más oldalon is.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Viper26 #16043 üzenetére
Az Unetbootint felejsd el, az egy rakás hulladék. Legutóbb Windows alatt a Universal USB Installerrel csináltam Ubuntu, Debian, Mint disztrókkal működő pendrive-ot.
Linux alatt meg:
df
(a df-fel megnézed, hogy melyik a pendrive azonosítója, általában /dev/sdb)
sudo umount /dev/sdb
sudo dd if=/path/to/linux-distro.iso of=/dev/sdb bs=1M
Itt viszont nagyon meg kell nézni, hogy tényleg /dev/sdb az azonosító, mert ha rossz eszközt adsz meg, akkor annak a tartalma teljesen, helyreállíthatatlanul elveszik. Fontos, hogy a dd-nél a /dev/akármi után közvetlenül ne legyen szám!
Sokkal egyszerűbb a linuxos usb-creator nevű progi, a csomagkezelőből telepíthető.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Eladó karcmentes Xiaomi Redmi Pad SE 11 8/256GB / 12 hó jótállással
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3044
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest