- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Huawei Watch 4 Pro - kívül-belül domborít
- One mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Apple Watch
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Google Pixel 9a - a lapos munka
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
spammer #21288 üzenetére
Ilyen már van, Mint a neve, ha jól emlékszem.
tényleg csak a szükséges programokkal
Az előbb derült ki, hogy kettőtök szerint sem ugyanaz a két szükséges program.
Nekem pont az tetszett a Voyager változatban is, hogy abban aztán tényleg minden benn van, csak felrakja a totál kezdő és aszongy, hű de jó kis widózt találtam!
-
válasz
lionhearted #21246 üzenetére
Olvastam ezt a bug report oldalt, de az a baj, hogy nem értem, mitől van az asztali gépen és csak a Mint 17.1 Cinnamonnál, a GnomeUbi, Debian 8 és a Mint XFCE, Mate kernel.logban sincs várakozási idő. Itt meg csak 6 sec, nem annyira zavar. Inkább Debiant fogom mostanában nyúzni, ha még az, mert eléggé átalakítottam LMDE2- vé.
Lehet, hogy visszaalakítom, mert ideje lenne már valamit tanulni is a Linux működéséről.
Kicsit valóban túl van misztifikálva ez az SSD optim, most csak a FF cachelést használom én is, most utóbbi kettőt inaktíváltam a logok olvasása miatt, pár hete volt valami gubanc .
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0# Modification for SSD
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 014.04 óta megy a TRIM, amire érdemes figyelni, úgy vettem észre, hogy Manjaro is alapból berakta fstabba a discard- ot. Alignálás és a TRIM ellenőrzése a mostani disztróknál bőven elég SSD- n.
-
válasz
lionhearted #21243 üzenetére
Inkább utóbbi lehet, de elképzelhető, hogy bizonyos esetekben használ. Ha lenne is mérés, az olyan lenne, mint az SSD topikban a felrakott CDM képeken látható számok közötti különbség, a valóságban ezeket úgy sem érzékeljük.
Amit lehet érzékelni gyorsaságban, az a HDD/SSD csere az oprendszer alatt meg a Win/Linux váltás, ez biztos.
Épp az említett topikban írták, hogy SSD- n már 11 sec a Win8 bootideje. Bosszantsam azzal a kollégát, hogy a nemrég Intel 520- ra feltett Debian 8 bootideje meg 4 sec (lehet, hogy Cinnamon még lassít is rajta) ?
Nem mint, ha a boot idő számítana, de először ezt érzi az ember.
Anno én is elég sokat okoskodtam, hogy minek az az SSD, bőven elég gyors a Black is, szerencsére csak beraktátok a bogarat a fülembe. -
válasz
szoke12 #21240 üzenetére
Ha a böngésző gyorsítására gondolsz, FF- re van megoldás.
Speed up Firefox by mounting the profile in tmpfs (RAM) [Linux only]
Ebben az SSD tuningos leírásban egyszerűbb módszer is van a Firefox gyorsítótárának áthelyezése RAMDISK-re bekezdésben.
Ne zavarjon, hogy Wines a leírás, a FF- nél ugyanaz a helyzet Linuxon is. -
& (#21232) stopperos
Értem, köszi! Engem most nem érint, de szembekerülhetek ilyesmivel, ha valakinek ilyesmire lenne szüksége, utóbbi időben a Mint miatt kezdek visszafejlődni, emiatt is tettem fel a Debian 8- at.
El lehetne ezzel szórakozni akkor, mert a swappiness- t meg lehet állítani.
-
Köszi!
másfél év Linuxozás alatt ennyi már ragadt rám Egyébként nem véletlenül tettem fel így a kérdést.
Régebben volt ennek adekvát jellegéről valamelyik topikon egy vitánk.
SSD- n fut a Linux, így használom régóta a tmpfs- t, szerintem fórumtársunknak nem tiszta ez annyira.
Egyébként a tmpfs használja a swap- ot, ha megtelik? Itt mint ha ezt írná az ember.Valóban érdekelt, hogy mire akarja használni fórumtárs a tmpfs- t, böngészés gyorsításra is más megoldás kell például.
-
válasz
kefe13 #21197 üzenetére
Pár napja kijött 15.04 bugjaira nemsoká valamelyik KDE guru olyan tippeket/megoldási javallatokat fog adni, hogy 10 percre elfelejtesz pislogni is!
Ja, és előbbre azzal se leszel, de hátha tévedek.Valami oka csak van annak, hogy kezdőknek senki nem ajánlja a nem stabil kiadásokat!
-
-
Még mindig Linux Mint 17.1 Cinnamon 64bit, a géped alapján is meg az alapján amit a friss Ubuntu kiadásról olvasni. Attól, hogy nem játékgép, még lehet az a szándék, hogy játszik rajta az ember.
Mindegy. Annyit meg kell említenem, hogy nem sok látóasszony látogatja a topikotremélem érted a célzást, így szégyen. nem szégyen én se tudtam kitalálni azt se, hogy akarsz- e játszani, azt meg, hogy mire használnak 6 monitort?
Screen Recordert nem használok, de két esélyes van céljaidra, neked kell tesztelned, jó- e bármelyik. Mindkettőről írták a multi-monitor támogatást.
A linkelt oldalt érdemes elmenteni, mert innen tudsz alternatívákat összeszedni szükség esetén.SimpleScreenRecorder, ismertető
Open Broadcaster Software bemutatóHa ehhez is kell segítség, nem számít, hogy Ubuntu vagy Linux Mint, az eljárás tök ugyanaz.
-
Linux ubyF2A85-M (B)3.13(/B).0-39-generic #66-Ubuntu SMP Tue Oct 28 13:30:27 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
uname -a terminal parancs kiírása alapján nekem jelenleg is 3.13 kernel van fenn a Mint 17.1 Cinnamonnal, AMD A10 5800k APU- val, az előző VGA AMD HD5450 volt, az is Mint 13, 16 és 17 Cinnamonokkal futott nyílt és fglrx/zárt driverral is.
Amit olvashattál a legfrissebb kernelekkel való jobb működésről, az valószínűleg a játékok futtatására vonatkozik, ha ezt akarod, akkor nem szóltam. Ha nem ez a célod, akkor meg a mostani Mint 17.1 64bit Cinnamon tökéletes lesz neked. A többi hw- ről nem írtál ugyan, de ha nem túl régiek, akkor nem lehet gond.Ha MATE- t szeretnéd kipróbálni, akkor szintén célszerűbb Mint 17.1, mégis csak annak az egyik alap kezelő felülete évek óta.
A lényeg, hogy szerintem az LTS- t válaszd akkor is, ha az Ubuntu mellett döntesz, ne frissítsd a kernelt sem. Ha valami nem jól működik, akkor jöjjön a többi.Ha a hibák elhárításában is rutint szeretnél szerezni, akkor viszont tényleg az Ubuntu 15.04 kell neked!
A 2 fő lépést már megtetted, Wint és Unityt elkerülöd!
-
válasz
nemurea #21109 üzenetére
Igazad van, valóban rengetegszer le van írva ugyanaz, mert a kezdő igazából nem tudja mire kell rákeresni. Ilyesmi tervbe is van véve, hogy a típus kérdéseknél elég legyen csak hivatkozni, hogy az Összefoglalóban hol található. Jelenleg ennek az Összefoglalónak az alakítása van soron, mert abban a topikban nem volt egyáltalán, de az itteni Összefoglaló is erősen átalakításra szorul!
Nagyon jó lenne, ha írnál egy ilyen GYIK- ot, és azt a megfelelő hozzájárulás után be tudnánk tenni az Öf- ba! Kifejezetten jók ezek a kezdeményezések a topiklakóknak,, már colomb2 szakinak is volt hasonló kezdeményezése!
Akinek jó javaslata/témája van, az leírná, mi kerülhetne még bele.(#21111) csyo Mivel ki akartad próbálni és kaptál javaslatokat, így nem akartalak lebeszélni erről a DE váltásos dologról, de szerintem egy disztrón belül több DE inkább a tapasztaltabbaknak való, nem minden sima, sok ütközés, verzió-függőség összeakadás előfordulhat, ezeket a haladók meg tudják oldani.
Abszolút kezdőknek egy disztró egy kiválasztott felülettel és azon elkezdeni gyakorolni az alapokat- ez a járható út. Nem véletlenül készítik el külön- külön DE- vel a disztrókat.
Egymás mellé feltelepíthetsz több disztrót is, ha van helyed és bármikor átbootolhatsz. -
válasz
God Vazzeg #21066 üzenetére
Fórumtársunk milyen gépen melyik oprendszert, arra milyen csomagokat telepített, ezeket honnan szedte össze és mely módszerrel telepítette?
A thread ötszöri átolvasása után is ezek a kérdések merülnek fel!
Ezek egy részére adott nem túl adekvát választ.
Fentiek alapján mit lehet mondani az egész történetre?
-
válasz
Skilly #21014 üzenetére
Nézd meg e két videót az alapbeállításokkal. Ugyanúgy testre lehet szabni mindkettőt, de a KDE a testreszabhatóságban magasan a Cinnamon felett van, nekem már kicsit sok is, Cinnamon kezdőknek sokkal inkább kézre áll. Az alapok ugyanazok, de sok program más a két DE- ben, szerintem próbáld ki kis különbséggel mindkettőt, de az XFCE és a MATE is nagyon jó, kisebb rendszerigényűek, cserébe pörgösebbek.
Ahogy latom a Mint topikban (+kezdoknek Linux) is Topikgazda vagy.
Először nekem is jó hír volt...Ez nem annyira szakmai, mint inkább rendfenntartói feladat.
Mint látod, szívesen segítünk, szerencsére sokan még értenek is hozzá a topikokon!
pár év és én is fogok valamennyire
Nézd meg spammer szaki aláírásában szereplő linket is! Érdemes
-
válasz
Skilly #21011 üzenetére
Unityre csak úgy gnome-shellt rakni
nem túl jó ötlet, sokan még az asztali felületek váltását sem tartják túl jó ötletnek kezdőknek, inkább a tiszta telepítés jobb szerintem is.
Mintről saját vélemény: Bő egy éve tértem át a Mint Cinnamonra Win7- ről, persze az első időkben rengeteg disztrót kipróbáltam, én is beleestem pár kalandor tip. hibába, de ez jó, mert abból lehet a legtöbbet tanulni!
Az első hónap végén Win7 lekerült a HDD- ről, azóta Mint Cinnamon változatokat használok, most 17.1- et. Ez a fő rendszerem, van még fenn most még vagy 5 disztró.
Amiket olvastál a Mintről, az elég meglepő, még nem olvastam ilyesmit.
Mint fő vonalon az Ubuntura épül, de annak kiadása után kb. egy hónappal adják ki a frissített verziót. Azt itt az Ubi topikban nem illik mondani, mennyit számít az az egy hónap.
Ugyanazokat a csomagokat használja alapból, de saját tárolója van, így lehet bizonyos verzióbeli eltérés, de ez nem biztos, hogy rosszabb ettől! Időnként átnézek az Ubuntu Gnome- ra, alapvetően főbb csomagok hasonlóan frissülnek, de persze nem ugyanúgy. Alapból jobban felszerelt a Mint, codekek, driverek, segédprogramok terén, elég sok saját fejlesztésű programjuk, rendszer eszközeik vannak. Ahogy nézem most Mint XFCE- n is alapból fenn van az ntfs-3g.Olvasgasd át azt a kézikönyvet, nagy része kész van és próbáld ki.
Van külön Mint topik is, de Linux abszolút kezdőknek topik is! Nehogy megorroljanak az Ubisok! -
NTFS- t jól kezeli az Ubi, akkor nem kell a ntfs-3g.
Ezt írtam tegnap.
Azért is javasoltam, hogy rakja fel a fórumtársunk, mert akkor visszajelezte volna, hogy már fent van. Azért teljesen nem voltam biztos benne, mert egy hetes Linuxos koromban használtam Win7 mellett Debiant NTFS tárolóval, no arra fel kellett szenvedni, de én is úgy tudtam, hogy az Ubi alapúakon fenn van már, de már az elején átalakítottam én is a tárolómat ext4- re, igaz én sem éreztem konkrét lassulást miatta, de nem is volt mihez viszonyítanom.
(#21007) hcl Egyet értek veled, de egy ismeretlen hibát csak úgy tudunk feltárni, ha minden lehetőséget sorra veszünk. Fenti váltásokat viszont nem saját ötleteim alapján csináltam kezdő Linuxosként, hanem hosszasan utána olvastam. Ha nincs Winnel közös használatú meghajtó, akkor ext4 kell, nem NTFS, ez nekem evidencia.
(#21008) Skilly
A boot az lehet, hogy azert van, mert automatikusan csatolja az ntfs particiot.
Ezt neked kellett beállítanod, telepített rendszer ezt magától nem teszi szerintem.
Ha viszont most jól fut, akkor egyelőre ne nyúlj bele a rendszerbe, kivéve az NTFS/EXT4 váltást, ha meg tudod valósítani, 2 TB- on gondolom nem nagy gond Gparteddel.Amugy nem jol telepitettem az Ubit?
Egy sima egyszeru telepitest csinaltam
Ezt nem tudhatjuk, sokféleképpen lehet telepíteni egyébként, ha csak a partícionálás előtti részre gondolunk, a legjobb a valami más telepítési opció, más néven a kézi partícionálás/telepítés.GPT particio? UEFI?
Ezeket nem próbáltam még, mert ha nincs rá konkrétan szükség, akkor feleslegesen bonyolítja a telepítést. Mire nem elég a jól bevált MBR partíció? Nem Win8 volt fenn nálad sem, mert akkor logikus lenne az előbbi páros.
Erdemes ujra telepiteni mas modszerrel? Nem tudom, ha működik jól akkor nem, de ha egyszer erre szánod magad, akkor MBR partícionálást válaszd, ott csak arra kell figyelni, hogy 4 elsődleges partíció lehet egy meghajtón, de kiterjesztettel lehet elég sok logikai.
Persze, hogy kezdő vagy, de ezért is van/nak ez a topik/ok, hogy megoldjuk a témába vágó problémákat.
(#21009) Skilly
Ha engem kérdezel:
Linux Mint Cinnamon v KDE
Megértem az Unityvel szembeni ellenérzésed.
Fenti cikkhez még itt a friss felhasználói kézikönyv is. nemsoká felkerül a MINT topik Összefoglalóba is. -
válasz
Skilly #21004 üzenetére
Így hirtelen arra tudok gondolni, hogy a Linux NTFS- re sokkal lassabban dolgozik, ez okozhatja filmlejátszásnál az említett jelenségeket, de más lassulásnak nem lehetne oka.
Csak tedd fel azt az ntfs-3g- t, ha nincs fenn és tégy egy próbát.
Ha a 2 TB- os NTFS lemezt auto mountba tetted, akkor az bootnál simán lassítást jelent, próbáld ki úgy, hogy kiveszed fstab- ból az autó csatolást.
Ha nem dual boot van, vagyis nem használod a meghajtót Win alatt, akkor mihamarabb meg kéne oldani, hogy a 2 TB- ossal is átállj ext4- re.
Ez a GPT partíció típus is feleslegesnek tűnik, bár nem használtam még, de ezen már nem tudsz könnyen változtatni, csak a Linuxon megszokott terminal parancsok ezek szerint nem működnek rajta. UEFI telepítést se használtam még, de ez sem lehet az ok.
cat /etc/ftsab kimenetet is tegyél be, ha hazaérek melóból, agyalok még rajta.
-
válasz
Skilly #21002 üzenetére
Szia!
Gondolom Unityvel fut az Ubid, mert az nem ismerem,de még annak a magas rendszer igénye sem lehet ok a lassúságra, viszont rengeteg más sw/hw oka lehet. Más DE- t nem használtál még?
Meg kell vizsgálnod a meghajtót először a gnome-disk-utility- vel, itt a smart adatokat is meg tudod nézni, teljesítmény tesztet is tudsz végezni és megnézheted, mennyi helyed van még a rendszernek, bár a Linux nehezen fut ki a rendszerfuttatáshoz szükséges helyből.
Valahol meg kéne keresned a rendszerrel induló programokat/ folyamatokat is, biztosan Unityben is van ilyen, mert meglepően sok dolog indul együtt a rendszerrel, ami akár lassíthatja is.
Htop- ban vagy a Feladatkezelő- ben meg kell nézned, mik futnak esetleg indokolatlanul magas processzor használattal. Épp ma találkoztam a gvfsd-metadata nevű processzel, ami veszettül pörgette a procit épp ma frissült is a gvfsd, de a xapian-indexelő is csinálhat ilyet!
Ha ezeket végigcsinálod, okosabbak leszünk, de WD Green 1 TB az elég esélyes, mint hibaforrás! Egyrészt nem rendszer HDD, hanem tárolásra fejlesztett, de maga a gyártó is azt írja, hogy napi folyamatos üzemre nem ajánlja! WD vinyóból a leggyakoribb meghibásodás a Greeneknél van!
Off- hoz: nekem is APU- m van és nem kellett hozzá külön driver, bár Mint XFCE- n fglrx- et kell használnom a nyílt driver helyett, de Cinnamonon jó a nyílt is!
Tűzfalnak felrakhatod a gufw nevű grafikus felületű alkalmazást, egyszer telepíted, bekapcsolod és utána nincs vele több gondod. Itt egy leírás hozzá.
NTFS- t jól kezeli az Ubi, akkor nem kell a ntfs-3g.No, várjunk csak, hogy jön képbe az NTFS?
ezeknek a terminal parancsoknak a kimenetét bemásolnád?
sudo fdisk -l
df -Thhirtelen ennyi jut eszembe
-
válasz
Gaben92 #20966 üzenetére
Ha jól gondolom, az a 350 MB- os partíció fenti opciókat biztosítja, ez Win7 alatt 100 MB volt. Enélkül nem indulna a Win, mert benne van a Boot Manager code is. De itt a Linux GRUB végzi a bootolást, anno Win7- nél már szedtem le ezt a 100 MB- os partíciót, nem okozott gondot dualboot esetén.
Ebben az esetben inkább meghagynám ezt a partíciót, ha fontos a Win8, nem foglal olyan sok helyet és ha szükséged lesz rá, akkor nagyon fog majd kelleni!Nem használtam még Win8- at, ha marhaságot írok, majd kijavítanak, egzaktabb választ talán a Win8 topikban adhatnak.
(#20967) lev258 Ubi telepítésnél ez miért fontos, települne az Ubi enélkül is UEFI- ban, akkor mienk? Bocs, hogy értetlenkedek, valóban kínai nekem is ez az UEFI telepítés, ki kéne már próbálnom, ha már ennyit vauúzok hozzá!
-
válasz
Gaben92 #20957 üzenetére
Szia!
Ha nemguru tanácsot is elfogadsz és még nem olvastad, akkor ezt érdemes átolvasni.
UEFI- s telepítést nem ismerem, de a leírásban részletesen végigmennek a telepítés menetén.Partícionálásnál, ha a javasolt Valami más opcióval csinálod Ubuntu alatt a telepítést, akkor nem nyúl a Win partíciókhoz, mert te állítod be. Közös használatú partíciónak NTFS- nek kell lennie, mert azt a Linux is ismeri, Win viszont nem ismeri az ext4- et. Ubuntunak 15- 20 GB bőven elég egyetlen partíció alatt mindent elintéz magának, nem kellenek külön partíciók.
FSTAB szerkesztésére szükség lesz, NTFS csatolásra nem biztos, de mindkét linket megtalálod itt.
(#20961) tomtyi Ide nézz be, mielőtt kidobod!
-
-
válasz
Gordiann #20906 üzenetére
Dehogy gondoltam rosszra, de ha nem jelzem, hogy töltsd fel másképpen új hsz- ban, akkor senki nem fogja látni, akinek nincs onedrive accountja vagy csak használhatatlan linket raktál be annak meg mi értelme van!?
Ha meg feltöltöd másik hsz- ban, akkor már célszerűbb azt megtartani, ami használható linket tartalmaz.
...itt ebben a topicban ez egyet jelent mindenféle ilyen jellegű megmozdulással
(#20907) jános Ha nem akarod dobni róla az adatokat, akkor torrentezhetsz NTFS- re/ről is, próbáld ki előbb, hogy sikerül- e beállítanod. Én sokáig úgy torrenteztem Win7/Linux áttérés után, különösebben ezt nem érintette a lassabb kezelés és a magasabb processzor használat sem tűnt fel. Ha viszont hosszabb távra tervezed Linux alól használni, mindenképpen érdemes átállni ext4- re, ahogy azt fórumtársunk javallotta.
-
Csili-vilimentes Ubuntuhoz a Unity-t, zeitgeist-ot, compiz-t ki kell irtani, és a gnome-session-fallback-et felrakni.
sudo apt-get remove --purge unity zeitgeist
sudo apt-get install gnome-session-fallback
by tomtyi ft [link]
(#20902) bob.zxr Eszembe jutott a Linux Mint ingyenebédes cikk.
Ha valakinek ingerenciája van MS accountra, most mentse el az előbbi linket!
(#20904) jános fstab- ban be kell állítani az auto csatolást, de lehet, hogy jogosultságot is kell adni read/write- hoz NTFS esetén. nem emlékszem pontosan, nemrég pont szó volt erről
-
válasz
Grafiqs #20835 üzenetére
Nincs mit!
Ha most telepítetted, mindenképpen nézz utána jogosultságoknak, külső meghajtóknál ezzel szokott gubanc lenni, igaz ebben az esetben a rendszer fut külsőről. Gondolom a fáljrendszerrel nem lehet sok gond, az Ubi mindenevő, de, hogy ez a Plex miként kezeli? Remélem sikerül megoldani a hozzáférést! Ha nem, akkor jön majd képbe a Linux - haladóknak topik, a guruk oda inkább benéznek!
-
válasz
szundybence #20811 üzenetére
Az az érzésem, hogy félreértesz valamit, amit írtam, az nem személyeskedés volt.
Amúgy éppen az nem visz előre egy szakmai topikot, hogy ha a kérdésedre nem megfelelő választ kapva elkezded sértegetni a válaszadót és mindenkit leteremtesz inkompetenciájára hivatkozva!
Igazából ezek minősülnek személyeskedésnek egyébként.Visszatérve arra, mit írtam:
változtass a stílusodon itt a topikon! utóbbi három szót kellett volna kiemelnem!
Itt az a lényeg, hogy bár semmi közöm a stílusodhoz, arra mégis figyelmeztetnem kellett, hogy itt a topikon ne alkalmazd azt!
Jó lenne, ha nem történne meg az, ami 2014.10.30-án, amikor szinte mindenkivel összevesztél, aki segíteni próbált!
Ebben a hsz- ban, (#20812) imibogyo, sem látni személyeskedésnek nyomát sem egyébként, inkább volt jó szándékú megnyilvánulás.
-
válasz
szundybence #20801 üzenetére
Érdekes felvetés és biztos vagyok benne, hogy fórumtársunk stílusminősítés helyett inkább szakmai jellegű hozzászólásokkal színesíti ezután is a fórumot!
Ehhez mindössze arra van szükség, hogy változtass a stílusodon itt a topikon! Eddigi munkásságodat szemlélve ez tűnik egyedül reménykeltőnek ez ügyben.
Amíg itt a topikon ilyen reakcióid vannak, amilyenek, milyen alapon várhatnád el, hogy ne itt, hanem magánban véleményezze ezt bárki is?
-
válasz
Dark Archon #20762 üzenetére
Ez a kép a Zorinnal készült, de ha ilyen van a Mint XFCE nél is, annak az oprendszerhez nem sok köze van, legfeljebb olyan lehet, hogy a fontok kódolásával vagy egyéb beállításaival lesz gond. Ezeket a FF beállításainál nézd át.
-
válasz
Dark Archon #20747 üzenetére
Linux Mint 13 "Maya"
esélyesebb lenne,remélem a Maya elég kifejező név, ha nem is annyira, mint a Windows 7.
Látom működik a 17- es is rendesen!"F*szért nem lehet..."
Mellőzd az ilyeneket, nem is indokolt emiatt így kifejezni felháborodásod!
(#20754) Dhampir Ubi Mate? Fura meg szokatlan elképzelni. Igaz nekem a Mint Mate is olyan köztes megoldásnak tűnt.
-
válasz
MineFox54 #20737 üzenetére
Valóban van jó pár Linux cd recovery célra, de szerintem ez nem éri meg azt a fáradtságot, hogy külön hsz- ba tedd be a szándék amúgy méltányolandó.
Cirka 500 dollárnyi programot adnak csak úgy live Linuxként? Gyanítom, hogy inkább kipróbálós verziók ezek v. korlátos licenszesek, de hátha nincs igazam!
Letöltés nem jön be, így marad a fenti tippem. -
Ilyen conky fájlokat már sokat láttam, de a képet nem raktad, be, mert úgy lenne érdekes, ha látnánk, mi az eredménye ezeknek a beállításoknak. Még nem ástam bele magam ezek szerkesztgetéssel történő beállításába, de ez a gui- s program hibája, pár perc alatt be lehet lőni vele a nekem tetsző kinézetet.
-
válasz
Skilly #20707 üzenetére
Elég nehéz conky- t konfigolni kezdőként, hcl fórumtársunk nem éppen kezdő, neki nem nehéz de ha nem egyből ezzel is akarsz szenvedni, addig is próbáld ki a conky-manager- t, van hozzá elég sok előre konfigolt skin, amit a programban kiválaszthatsz. A telepítés pár terminal parancs, le van írva pontosan.
Aida64- hez hasonló a hardinfo, ez is telepíthető terminalból, még az I- nex is jó guis sysinfo program.(#20708) hcl Megmutatod azt a conky- t, amit használsz?
-
válasz
MineFox54 #20631 üzenetére
Ha már így elárultad, nézd át ezt a howto- t.
Ha már megvolt, akkor sorry!Mivel ez nem egy support team, hanem önkéntes szakmai topik, ha javasolhatom, légy kicsit türelmesebb, ha valaki tudja a megoldást, úgyis válaszol majd.
Addig is keresd magad a megoldást, próbálgasd a beállításokat és ha sikerrel jársz, írd le a módszert, hátha másnak még jól jön később. -
válasz
Pityu62 #20582 üzenetére
Ha valaki felhívja a figyelmed a fórum használatának szabályaira valamint a netikett irányelveire és erre szintén ezeket semmibe vevő, kötekedő választ adsz, az zavarhatja a topic látogatóit.
Ezt a stílust itt mostantól mellőzzük, ha kérhetem!
Ez egy szakmai topic, nem homokozó, légy tekintettel azokra, akik látogatják!
-
Azért csak nem bírtam ki, csak megemlítem, hogy amikor pendrive- ról Linux futtatása szóba kerül, sosem beszél senki arról, ami itt a képen fog látszani, ha valaki jobban megnézi!
Kis mintavétellel csináltam ugyan, de pen és pen között azért van különbség, az pedig nagyon nem mindegy, hogy usb 2 v. usb 3 kapcsolat gép és pen között!
Az viszont egyértelmű, hogy a pendrive az nem SSD, nem tartós oprendszer futtatására van tervezve és el is használódik hamar. Amire te használod arra jó megoldás, bár ez lenne az ideális, de saját gépen célszerűbb az erre tervezett meghajtókat használni.
Ha szóba kerül a perzisztens telepítés, mindenképpen érdemes megemlíteni az előbbieket, mint ahogy ez általában meg is történik!
(#20567) szundybence
Ha belegondolsz, teljesen felesleges az 5 év és a 9 hónap közötti támogatási intervallum. Aki a Non- LTS- t választja, az úgyis jóval hamarabb ki akarja majd próbálni a legújabbat, minek pazarolni akkor a fejlesztői forrásokat! -
Nem letolás volt a cél, a pastebin használata praktikus, mert aki épp nincs benne a thread- ban, az elkezdi az egérgörgőt használni és a 10. görgetésnél már kész agyilag és tovább is megy. Viszont ha belinkeled a pastebint, akkora természetes kíváncsiság kezd működni.
(#20532) csixy Pestabin!
Ha FF- ot használsz, van kieg is és akkor tényleg csak pár katt az egész.
Most amúgy Ubit meg Chakrát is egyszerre? Utóbbi jóval nyűgösebb tud lenni, de legalább kapitány tartja a frontot kitartóan.
-
válasz
ubyegon2 #20458 üzenetére
Valójában nem udvariasságból/jópofiságból kérdeztem, hogy milyen SSD- vettél, hanem amiatt, hogy a linkelt leírások nem minden SSD esetében lehetnek használhatóak. Most már legalább megnyugodtam, mert az english leírás pontosan Ubi alapon Intel SSD- re készültek és az általam javasolt terminal parancsok is ezeken lettek kipróbálva.
Bármivel elakadsz, csak dobd fel a problémát, bár nem vagyok hozzáértő, de már kezdek belemélyedni a Linux/SSD témába. Sok beállítással kapcsolatban még az SSD topicban is polémia van, miként optimálisabb, de eddig úgy vettem észre, hogy Linuxon kevesebb gond adódhat az SSD- vel, mint Win esetén. -
válasz
szacsee #20457 üzenetére
Gratula!
Bízom benne, hogy jól választottál! Már csak azért is, mert jó pár nap SSD topic olvasgatás után szerinted milyen SSD- t vettem? Szerintem amíg még egyáltalán kapni lehet, ez a bestbuy!
Nekem eddig nagyon jól szuperált az Intel 520 120 GB, telepítettem már rá jó pár Linuxot, a frisebb Ubuntuk és deratívái kifejezetten jól kezelik az Intelt meg a Samsung SSD- t. -
Siker!
No, ez jó hír és végre megértettem, hogy egy pendrivot gyakorlatilag egy plusz állandó meghajtóként akarsz használni. Így még az F12 nyomkodását is el tudod kerülni, ha csak ritkán használnád a penen lévő grubot, beállíthatod biosban a meghajtósorrendet bootoláshoz.Ez a GPT- s dolog tényleg okoz kavarcokat, én se használom, de hozzá kell szokni. Nekem már tüntetett el egy Chakrát tartalmazó partíciót is SSD- ről, amikor HDD- re tettem a Win7- et!
-
Értem.
Azt nem értem, hogy mitől jobb, ha természetesen indítja magát a Win! Milyen előnyöket várnál ettől? A grub. cfg- ban is be tudod állítani, hogy a Win induljon és az is, hogy egyből induljon GRUB megjelenése nélkül, ha meg mégis Linuxot akarsz, akkor bootoláskor nyomod a Shift- et és előjön a GRUB. Ilyet nem csináltam még, de be lehet így állítani.
A GRUB partícióra telepítésével is lehet trükközni, de ezzel se próbálkoztam még.[link]Kipróbálhatod a GRUB customizer- t is, ott is be lehet állítani az alapértelmezett oprendszert.
-
napközben nem voltam netaktív
Nekem ez az általad felsorolt lista tűnik bonyodalmasnak, de értelmetlen is.
Nem értem, mi a gondod azzal, hogy telepíted a Win- t, utána a megfelelő Win beállításokat (secure és fast boot kikapcs) követően a Linuxot és az SSD- n (sda) lévő GRUB- ból választod ki az induló oprendszert.
Pendrive- on lévő GRUB esetén ráadásul több hibalehetőség is felmerül, az se biztos, hogy a 7. pont működni fog, mert a grub-update parancs az adott disztró GRUB- ját keresi majd frissítés céljából, ami nem ugyanazon a meghajtón van, de ebben nem vagyok biztos.(#20444) AthlonXP
Fel tudom úgy telepíteni ezt a linuxot egy HDD-re amin van hely úgy, hogy ne kelljen azt partícionálni?
-nem, a telepítés során könnyen tudod partícionálni a szabad helyet, ha a valami más opciót választod és nem az autó telepítést másik oprendszer melléha később egyéb okok miatt törölném a linuxot, a lemez linux által addig használt részét tudja majd használni a Windows?
-igen, de itt is újra kell partícionálnod ntfs- re(#20447) szacsee
SSD az sosem rossz 5let, de akkor tanulmányozd a linkelt hsz- ben lévő leírásokat! Persze, hogy kezeli az Ubi is a multit ugyanúgy , mint a Mint, csak én utóbbit ismerem behatóbban, azért írtam azt. Az alapok ugyanazok mindkettőnél.Az újabb kernelek már elbírnak az ilyen multis dolgokkal bármelyik disztrón.
SSD tipust említetted már? most nem ugrik be Én inkább arra tenném kipróbálásra a disztrókat, nem 100 éves vinyóra, bírják ezek az újabb SSD- k, így sosem használod el! Eleinte én is óvtam, de már rakok arra is disztrókat próbaképpen, bár a WD Black se lassú. -
Az Ubi telepítőjével érdemes ellenőrizni a partíciók meglétét, mert a Win hajlamos átbarmolni a már meglévő ext4 partíciókat időnként. Ezt olvasd át, ellenőrizd a 4-5. pontokat is, a GRUB- ot arra a meghajtóra kellene telepíteni, amin a rendszer van, ne jelölj ki neki partíciót! Ha nem megy, nézd meg a 8. pontot is. A leírás 8.1- hez készült, Win 10- hez még nem találtam, de jónak kéne lennie.
(#20415) AthlonXP Nyelvek telepítése
-
válasz
szetcsuszott #20408 üzenetére
Sajnálatos, hogy így jártál, de tény, hogy a hiba nem a Linuxban keresendő, hanem a nálad lévő hardver eszközökben. Ettől még a veterán autós hasonlatod megmosolyogtató volt!
Pár gépre raktam már Mint- et és csak a kinézettel kellett bíbelődni.
-
válasz
szetcsuszott #20380 üzenetére
-
-
GRUB 2 újratelepítése:
sudo grub-install /dev/sdXMegjegyzés: Helyettesítsd be a megfelelő eszközt - sda, sdb, sdc.. Ne adj meg partíció számot.
Az utolsó mondatot nem olvastad a leírásban? NE adj meg partíció számot!
Egyébként hagyd most abba a telepítést és olvasd el a (#20285) hsz- t!
8 GB swap van és csak 6 GB magának a rendszernek!
Így értelmetlen telepíteni! Partícionálj 14 GB- ot, a swapot hagyd el, ha van 4 GB memória, ha nincs, akkor adj meg 2 GB- ot swapnak, így 12 GB lesz a rendszeré.
Ha ez megvan, akkor az Ubuntus leírás alapján figyelmesen kezdd el a telepítést újra!
-
Jól látom, hogy a Win 46 GB, swapnak 8 GB, a Linux rootnak meg csak cc. 5,6 GB van szánva?
Alapjaiban kell átgondolnod ezt a telepítést.
Most látom, írtad, hogy Linuxnak 14 GB- ot szánsz, de az a root kell legyen, ne swappal együtt, utóbbi 4 GB memóriától nem is szükséges.
-
A linkelt írás első mondata, amit képben is beraktam ezt írja: Bootolj be az Ubuntu 9.10 LiveCD-ről. a verziószám lényegtelen
Ezt viszont érdemes ennél figyelmesebben követni, mert pontosan kell végrehajtani mindent!
Wint most felejtsd el.
Újra is telepítheted az eddigi infók birtokában, de ezt olvasd át előtte.
-
Ha kéri, hogy add meg a meghajtót, akkor meg kell adni az előbbi kép alapján, de ahhoz tudnod kell a meghajtó betűjelét a sudo fdisk -l terminal parancs kiadásával.
sda lehet, de sda/1 ne legyen például
Turn off secure boot ? [link]
Ha utólagos telepítést választottál, akkor utólag telepíteni kellene, mert így nincs telepítve, értelemszerűen!
Ez alapján megcsinálhatod.
-
Szia!
Mi alapján telepítetted? Leírás, egyéni kreatív ötletek, etc?
Install Ubuntu 14.04 alongside Windows 8.1 in 10 easy steps 4-5. pontját is megcsináltad?
A hibakiírásokat jó lenne pontosan idézni, mert ha neked GRUB hiba gyanús, akkor egy hozzáértő még többet tudna mondani az alapján.
Milyen opciót választottál itt telepítéskor?
Ami még gyakori hiba, hogy nem az érintett meghajtóra telepíted a GRUB- ot, hanem partícióra vagy másik meghajtóra, bár ez alapból jól szokott lenni, amíg meg nem változtatjuk.
alsó csíkban a /dev/sdaspammer szaki gyorsabb volt
(#20267) spammer Ez a boot-repair egyébként ugyanazt csinálja mint ezek a parancsok?
-
válasz
szacsee #20219 üzenetére
Hát a Blue az nem Black, de reméljük nem lesz vele gond, nem hiszem hogy annyira nyúzva lenne játékokkal meg torrenttel.
Amire tervezitek, arra tökéletes lesz, Linux- szal meg szárnyalni fog még 5400- on is.
Minden topicban írnak ződeket, de ki lehet szűrni a hasznos infókat. Én anno ott olvasgattam és jutottam el a WD1003FZEX- hez és az ott írtak alapján döbbentem rá, hogy a két kihalt vinyóm közül az egyik Black volt, így elkezdtem foglalkozni vele és vissza is hoztam a tetszhalálból, amit a rossz táp okozott.off Eléggé megdrágultak a meghajtók év elejétől, cc. 15 %- kal, de állítólag tavasszal kicsit visszamennének az árak, de pártunk és kormányunk ezt nem fogja hagyni.
Csak a rezsicsökkentés mindenek felett! -
válasz
szacsee #20217 üzenetére
Rendben, remélem valami jobb tipust választottál 7200 rpm fordulattal! Linux azokon is jól fut, én se nagyon veszem észre a különbséget HDD és SSD között, igaz WD Black kell ehhez.
Gondolom döntés előtt lecsekkoltad a vinyós topicot.Itt vannak magyar nyelvű dokumentációk a Mint- hez, nézd át addig.
Biztosan lesznek telepítéssel kapcsolatos kérdéseid, gyere majd át a kezdő topicba ha aktuális lesz, nehogy az Ubisok kiutáljanak bennünket a Mint miatt!
-
válasz
szacsee #20211 üzenetére
Szia!
Linuxnak akár 32 GB- os is elég lenne, alapból 5-7 GB helyet foglal.
SSD- től és OS- től is függ, milyen beállításokra van szükség. Az Ubuntu és deratívái, mint a Linux Mint is, kezelik a multi monitort. Egyébként a Linux említett verziói már alapból tökéletesen kezelik az újabb SSD- ket, a Samsung és Intel tipusoknál megy az auto TRIM is. Az SSD topicokban olvasottak alapján nem javallott használt SSD- t venni.Itt találsz pár linkben leírásokat Linux/SSD beállításokról és van pár terminal parancssoros ellenőrzés is, amiket telepítés után mindenképpen érdemes elvégezni.
Linux Mint 17.1 Cinnamont 64bit fut nálam is Intel 520 120 GB SSD- n és minden tökéletesen szuperál, a multi monitort nem használom, de itt is egy leírás, ami szerint jól kezeli a Mint 17.
-
Remélem sikerült a nehezebb út.
Egyébként átmentem Gnubiba direkt, hogy lecsekkoljam a synapticban. ott benne van.
Amúgy az ilyen tar gz2 fájlokat csak ki kell tömöríteni és bennük van az indítófájl is, így használom telepítés nélkül a FF ESR- t például. lm-sensort megnéztem, de ott nem volt ilyen egyértelmű a helyzet, azért nem is írtam, hogy ennyire egyszerű.(#20209) Kakumix Érdemes megnézni live alól a log fájlokat, nem csak az dmesg- et.
Gondolom Ctrl+Alt+F1- el sem tudsz akkor belépni és startx paranccsal indítani. -
-
válasz
ubyegon2 #20150 üzenetére
Ha akarsz még oprendszert telepíteni az Ubi mellé, akkor nézd meg a kezdő értéket ezzel, bár igazából a partíció kezdetének értékét elosztva 4096- tal egész számot kapva jó az align értéke. Gparted tökéletes erre a célra, érdemes előre partícionálni és nem a telepítő partícionálójára bízni.
-
válasz
peter9228 #20149 üzenetére
[link] Itt írnak a blokk méretének különbségéről, sok infó nincs róla, mert jelentősége se nagyon van, az Intel 520 például 1 blokkot ír.
Ha minden sorban AHCI van, mint ezen, akkor OK!
Ha ez rendben van, akkor az alignálás és a TRIM számít. Az saját ízlés, hogy használod- e a tmpfs- t ramdisk- ként ill. a böngésző cache- t beállítod- e RAM- ba. Ezekről elég részletesen ír az english leírás.
-
válasz
peter9228 #20147 üzenetére
Valóban.
Használd egészséggel!Nem tudom milyen mélyen vagy a Linuxban és mennyire ugrasz neki a terminal parancsoknak.
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
Több parancsban szerepel az sda, mint meghajtó, ha nem sda- n lenne a rendszered, akkor figyelj a betűk cseréjére mindenütt!
-
válasz
peter9228 #20145 üzenetére
Mint a linkelt írásból láthatod, 14.04- től Ubi jól kezeli az SSD- ket, de a Crucial M500- at nem biztos, hogy teljesen úgy kezeli még, mint az Intelt és Samsungot, így a hsz- ben található terminal parancsokkal mindenképpen végezd el az ellenőrzéseket, így látni fogod, hogy minden rendben van.
Ha írás és acess time tesztet akarsz végezni, akkor a gnome-disk-utility- vel csinálhatsz azt is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gyermek PC játékok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged