-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ampulla #28747 üzenetére
A probléma, hogy telepítéskor mindeképp meg akarta formázni a sda5-öt, azaz a swap partíciót.
Úgy emlékszem, ha kijelölöm egy másik disztrónak is ugyanazt a swap-ot, akkor megformázza és beállítja swapnak, nem értem ezt, hogy helyet akar spórolni. Logikus, hogy egyszerre egy disztrót futtatsz és az ugyanazt a swapnak kijelölt helyet használja swapnak!
Ahol visszaszámol, ott is a swap miatt nyekereg a rendszer. Miért nem hagyod, hogy formázza?
nézd meg a blkid paranccsal mit ír ki a partíciókra.
-
válasz
holyseat #28736 üzenetére
Egyebkent nem hinnem, hogy olyan nagy melo lenne kiadni egy "Laptop edition"-t
Valóban! De akár te is csinálhatsz egyet magadnak! Ez alapján már elég sok igényt kielégítettek egyébként!
Van lehetőség személyre szabott disztrót is csinálni!
Vagy fizetsz érte valakinek és akkor lehet követelőzni is. Szerintem, aki ennyit nem tud/akar megoldani a saját igényeinek megfelelően, annak valóban ott a fizetős Windows.
-
válasz
gyulank #28672 üzenetére
Nézd meg a config.log fájlban a fatal error v. error feliratú sorokat, abból láthatod, mely függéség hiányzik!
Abban a mappában találod, ahová kitömörítetted, a ./configure parancs kiadása után a bin mappában.Kiírja mondjuk ezt: most próbáltam felrakni, amit linkeltél
../test.c:2:20: fatal error: Python.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
compilation terminated.
['/usr/bin/gcc', '-MD', '-fno-strict-aliasing', '-I/usr/local/include', '-I/usr/include/python2.7', '-D_SAMBA_BUILD_=4', '-DHAVE_CONFIG_H=1', '-D_GNU_SOURCE=1', '-D_XOPEN_SOURCE_EXTENDED=1', '../test.c', '-c', '-o', 'default/test_1.o']
command returned 'Build failed: -> task failed (err #1): \n\t{task: cc test.c -> test_1.o}'Could not find the python development headersMég egyszer megkérdem én is, biztos, hogy nem a tárolóból akarod feltenni?
growler szaki szavaival élve, kicsit macerás!
-
válasz
gyulank #28672 üzenetére
Oké, de én azt szeretném tudni, hogy hogy telepítsek mást amit így kell. Meg hogy töröljek.
Én erre válaszul tettem be leírásokat, amik segíthetnének a telepítéshez/eltávolításhoz. Nem értem, hogyan függ ez össze az Ubuntu és a samba verziószámával. Ezek az általános leírások nem változnak az Ubuntu minden kiadásával. Ha viszont nem akarod érteni, amit írunk neked segítségképpen, akkor ne értsd!
-
-
válasz
gyulank #28661 üzenetére
A linkelt oldalakon egész jól le van írva a tar.gz telepítése, amit growler szaki is leírt imént.
Épp, amit kérdeztél, ott van szerintem minden létező desktop disztró tárolójában, meg is néztem most, mert azt hittem az Ubiból hiányzik. ;-)
(#28663) tomtyi
Van valami érdekes az új kernelben? Igaz a Mint 18 tárolójában nincs benne, de épp 20 perce raktam fel. Bootkor kiír valamit a képernyő bal felső részében, de nem igazán láttam mi az (most lusta vagyok kiolvasni akárhonnan), működik minden.
(#28665) growler
Pont ezt az uuku-t kerestem, de nem találtam, mindegy, mert terminalból is települ az ilyesmi...
Igazából csak kíváncsi voltam, mert sűrűn előfordult, hogy a terminalos kernel frissítés után nem vált át az új kernelre. update-grub is volt -
válasz
#63761920 #28636 üzenetére
Most egyébként mi van az ebben linkelt módszerrel, mi nem jó vele?
Eddig működött nálad. Nem is meglepő, mert ez mindenkinél működött eddig.
ALT+F2 lenyomásával előjön egy kis ablak, abba beírod, hogy
gksu gedit /etc/fstab Enter,
ha a gedit helyett más szövegszerkesztőt használsz, akkor annak a nevét kell beírni
beírod a jelszavad és felugrik a root joggal szerkeszthető fstab -
válasz
#63761920 #28623 üzenetére
Szerintem super lett, örülök, hogy sikerült többünknek összehozni! Annyira nem is volt ez egyszerű, mert ha már rég csináltad, csak pislogsz, hogy hogy is van ez? Tippelgetni meg nem lehet, mert akkor nem működik a dolog!
Még a nofail opció is ott van, arra rá is akartam majd kérdezni, de így nem lesz vele gondod!
ha nem ismernéd, ez az opció akkor érdekes, ha úgy bootol a gép, hogy nincs benne az eltávolítható meghajtó. Az opció nélkül leáll a boot és vagy s-et nyomsz vagy manuálisa beállítást választasz, először látva ijesztő tud lenni a leállt boot folyamat....
-
válasz
ubyegon2 #28618 üzenetére
Most néztem a Mydrive képet, neked az fstab-ban a /media/a te felhasználóneved/a meghajtó számsora kell, hogy szerepeljen:
UUID=c2c763cb-1ccc-4b23-9f0c-eccef95ab0ea /media/a te felhasználóneved/a meghajtó számsora ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
legjobb, ha másolod, nem beírod, mert könnyű tévedni, bár imént a másolással is volt kis bibi!
Vannak disztrók, amik a /mnt mappába csatolnak, Debian tán ilyen, de neked a /media mappában lesz a csatolás.
-
válasz
#63761920 #28616 üzenetére
A meghajtó megnevezése biztosan nem az, amit az fstab-ba írtál, nekem ez volt a TORRENTEK nevű partícióm neve, ezért így csatoltam, de nálad nem partícióról van szó. Fájlkezelőben nézd meg, mit ír ki, ha bemész a Fájlrendszer menüjébe, azon belül a Média mappába azon belül a felhasználónév mappába és ott találod a meghajtódat, ha megnyitod, kiírja az elérési utat a fájlkezelő a parancssorában!
ez nekem egy külön meghajtóm, amit most csatoltam manuálisan:
Bocsi, lehet, hogy én vezettelek félre a partíció csatolási tippemmel. Ha így megcsinálod, ahogy írtuk, akkor OK lesz az auto csatolás.
Az is lehet, hogy simán csak felcsatolódik, ahogy fórumtársunk említette, de szerintem az fstab-ba be kell írni az auto csatolás miatt.
-
válasz
szőr Artúr #28614 üzenetére
Vagy bő lány (még tán ez a legjobb eshetőség, ha nincs szűk) vagy valami....
de ide már ne offoljunk többet, mert kirántják alólunk a szőnyeget!
-
válasz
szőr Artúr #28612 üzenetére
gnome-nak, KDE-nek még híre sem volt
Akkor te már igazi linuxos bölény vagy!
-
válasz
Rimuru #28608 üzenetére
Megborotválkozott az előző, akkor már legyen inkább kopasznyakú...
Annyian voltunk Linuxos topikokban hasonló pic-kel, hogy néha én is összekevertem magamat! Inkább egy üres hely kéne, csak nicknévvel vagy valami egyedi pofapic! AZ viszont bizonyos szint után megy csak.
(#28609) szőr Artúr
Szerinted amikor először vettem a kezembe, akkor nem voltam kezdő?
(legalábbis linuxban)Bármi előfordulhat.
Ha akkor gedit van az általad használt disztróban, bizonyára azonnal lecserélted volna vi-re!
-
válasz
szőr Artúr #28606 üzenetére
Én vi-t használok attól kezdve, hogy először linuxot vettem a kezembe.
Akkor itt van a kutya elásva!
Ma meg a kezdőknek a desktop disztrókba gedit van sok esetben vagy más, szintén nem vi, azért szokják meg ezt, ahogyan te a vi-t!
Én még a gedit-nél sem tapasztaltam, hogy mást csinálna, mint amit én akarok, imént fórumtársunknál a vi ugyanazt a hibát eredményezte volna, ha a blkid sort úgy másolja be, hogy egy felesleges karaktert is ottfelejt! Én kezdőként legalábbis így látom, javíts ki, ha tévedek!
Az emacs használatát viszont nem fogom ajánlani senkinek
-
válasz
ubyegon2 #28604 üzenetére
UUID=f6599180-f667-4b12-93ed-fc6669674401 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=d1820866-ee91-475a-aa0d-940f2426aa7f none swap sw 0 0
# Adataim /dev/sdb:
UUID="c2c763cb-1ccc-4b12-9f0c-eccef95ab0ea /media/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0Valóban ott egy felesleges " az sdb sornál, de gondolom ezt te másoltad át a blkid eredményből. Vigyázni kell, mert egyetlen plusz karakter is használhatatlanná teszi s bejegyzést, ráadásul a halaód topikosok már mutogatnak is a kezdők által használt megoldásokra! Mert ők már csak vi-t használnak meg karakteres böngészőt.... Az már magas nekik, hogy a kérdésfeltevésből simán látható, mennyire gyakorlott felhasználóról van szó!
Sorry kedves haladó fórumtársak, de ti nem emlékeztek arra, amikor még kezdők voltatok, ha voltatok egyáltalán, lehet már bölcsis korotokban is terminaloztatok!
Amúgy, ahogy olvasom a gksu időnként szokott rakoncátlankodni, nem a gedit-ben van a hiba. Ennél a parancsnál lehetne sudo-t is használni a gksu helyett egyébként, nem okozna problémát.
-
válasz
#63761920 #28600 üzenetére
Szia!
Ez az fstab a mostani állapotot tükrözi? Ez a /media/TORRENTEK elérési út létezik egyáltalán?
(#28603) szőr Artúr
Semmi gond nem szokott a gedit-tel lenni, egyébként se biztos, hogy a vi-t kéne ajánlgatnod, azt a Haladó topikban érdemes.
Amúgy ez az ajánlott módszer is működik, amit Syl ft javallot, bár szerintem az fstab szerkesztése egyszerűbb.
Itt azt olvasom, hogy az nem hiba, amit kiírt a gksu.
-
válasz
#63761920 #28597 üzenetére
Szia!
SSD-re telepíted az oprendszert és a HDD lesz hozzá csatolva letöltő/tároló funkcióval.
Az a sor, amit bemásoltál, már nem jó, de a telepítéskor az SSD megkapja a megfelelő bejegyzést, azzal nincs gond. Ebben az esetben semmi különös beállításra, optimalizálásra nincs szükség az SSD-nél, mivel az az oprendszert futtatja.
Amire szükséged van, az a HDD fstab-ban történő felcsatolása auto módban.
Most erre lesz szükséged újra, biztos ismerős lesz a hsz.
(még linkek) - ebben láthatod a csatolt HDD-nek milyen bejegyzései vannak, pld.:
UUID=921241bd-6451-468e-bac2-351258kl3a99 /media/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b26696b-8d0d-4432-8595-9f2d49145952 /media/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0Ha megcsináltad az fstab-od, másold be ide, megnézzük, hogy minden OK-e!
-
Aham, most már leesett, köszi!
Akkor viszont így bakfitty, mert fórumtársunknak meg mkv kell. Lehet, hogy ilyen ffmpeg-féle programok átalakítják valahogyan, amit grabbel a DVD-ről, de ezt már próbálgatni kell. Én már 10 éve nem láttam közelről filmet DVD-ről.
[ Szerkesztve ] [ Szerkesztve ] [ Szerkesztve ] [ Szerkesztve ] [ Szerkesztve ]
Közben bakkfitty helyett (#28576) growler ft megoldása került képbe!
-
válasz
rum-cajsz #28556 üzenetére
Nagyon szivesen! Ezek szerint sokaknak új még ez a téma. Ha nehéz a többi link, akkor itt van egy könnyebben érthető, de azt aktualizálni kell a 16.04-re, ettől még az ellenőrző parancsok meg az optimalizálás rész is jó, legfeljebb az fstab-ból a discard-ot érdemes most már kihagyni és a heti TRIM-re hagyatkozni, ami automatikusan lefut.
-
How To Test Solid State Drive Health with GNOME Disks
ezt is átnézheted:
SSD: how to optimize your Solid State Drive for Linux Mint 18, Ubuntu 16.04 and DebianHa nem minden tiszta SSD ellenőrzés ügyben, akkor ezt is fusd át:
Linux és SSD gyorstalpaló (frissítve) -
Kifejtenéd?
Nem. Szerintem nem követted túl erősen a thread-et. :-) Van némi irónia is a hsz-emben. a Tails-t a para miatt írtam, de neked már késő van...
(#28262) growler
Nem könnyű kérdés, főleg, hogy most már nem is értem az egész kérdés létrejöttének az értelmét...miért van, káros-e? Biztosan az...végül is ez is csak áramot fogyaszt.
-
Igazad lehet. Az uwf nagyon nem úgy működik, mint a Wines tűzfalak.
Nézd meg terminalból a glances rendszer erőforrás figyelővel vagy akár a htop-pal és megérted mire gondolok...(#28258) growler
A top a FF-ot mutatja, nem külön a pluginjait. Egyébként használj, amit csak akarsz, abból baj nem lehet. Ilyen parával akár Winx-et is használhatsz egyébként.
Ne szórakozz már!
A Kodachi kategóriáját nem nézted véletlenül? Az ilyenekben persze, hogy benne van minden máshol felesleges védelmi csomag!
-
Nyilván ugyanazokat a támadásokat, mint Win alatt.
Azért a Winnek szánt támadások miatt csak nem kéne ugyanúgy lefogni a rendszert, mint azt a Wint, aminek a lelassulása épp az ilyen agyonbástyázás miatt történt és emiatt jöttek anno át sokan Win7-ről Linuxra! (más kérdés, hogy Linuxon nincs folyamatosan rendszermemóban a virusírtó meg a tűzfal)
De a homokozó az rendszermemóban lenne mindig!!!! Miért akartok a Linuxból Wint csinálni????
-
válasz
growler #28252 üzenetére
Csak kíváncsi lettem volna, hogy egy homokozó Linux alatt mit tud megfogni ?
Kevés memória esetén a FF-ot!
(nem véletlen, hogy börtönre utal a megnevezése is a parancsnak)
(#28251) ZCoyote
Vagy ha van felcsatolt Windowsos meghajtód...
Mer' akkor átugrik a virus egyik meghajtóról a másikra?
-
válasz
Garsza #27883 üzenetére
Igen, semmi faxni, ilyet kell látnod:
ubyegon@ubymint-rosa ~ $ lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 002: ID 09da:c10a A4Tech Co., Ltd.
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux
........ -
válasz
#40553216 #27644 üzenetére
"És akkor mit szólsz a „magyar” blackPantherhez, ahol még a konzol parancsokat is magyarították?"
Az tök jó lehet, még nem láttam a BlackPanther-t, de kezd érdekelni!
Engem amúgy a Mint felhasználóbarátsága nem zavar, épp annyit tudok benne kutyulni, amennyi nekem szükséges. Ilyen Szoftverközpont meg Frissítéskezelő nevű dolgokat nem nagyon használtam, utóbbit csak jelzésre inkább. Igazából agyonvágni magát a rendszert még nem sikerült, az első pár hétben persze működésképtelenné tudtam tenni más disztrók telepítésével, de ezt a Mint sem tudta megakadályozni.
-
válasz
lev258 #27640 üzenetére
Értettelek én, valóban van egy olyan 'burokban tartom a felhasználót' érzés a Mint-nél, de talán az utóbbi pár évben Linuxhoz özönlő tömegeknek épp ezért népszerű, kezdőknek ideális. Aki csak egyszerű home user, Windows után teljesen megelégedetten használja, nem véletlen, hogy a fő DE-t is kicsit Win7 kinézetre szabták, gondolom. 17-ig telepítés után sokkal hamarabb használható volt a többi disztrónál, akár csak a kodek csomagra gondolva.
A gyakorlottabbaknak már valóban nyűgös lehet ez a burok. :-)
(#27641) Dave™
"Nem is teljesen értem a népszerűségét.."
Nem vagy kezdő home user, azért van ez."Nekem pont ez a bajom a Mint-tel, hogy "túl ismerős" Windows után."
"Meg csúnya is, elég sokat kellene reszelnem rajta, hogy tetsszen, az Ubi jóval kevesebb faragással is beéri (azért arra is ráfér a sebészet)."Bocs, de szerintem te nem a Mint-ről írsz! Nem valamelyik DE-ről akartad ezeket írni?
Ha netán a Cinnamont akarod az Unityhez hasonlítani, akkor amit írtál, az meglepő kissé...(#27642) Dhampir
-
válasz
lev258 #27634 üzenetére
Sok igazság lehet ebben is, de nem lehet, hogy te már túl hozzáértő és túl Ubuntus vagy?
Én abszolút nokedliként kezdtem a Mint-tel 3 éve kb., azóta azt használom és soha nem volt vele semmi gondom, apró picik talán, amikre nem is emlékszem.
A frissítési módszer a Mint-nél valóban elég egyedi, de én nem mondanám rossznak egyértelműen és nem is csak a frissítéskezelőből lehet frissíteni.Annak alapján, amiket írsz, nehéz lenne a Mint-et ajánlani leginkább az abszolút kezdőknek. Igaz, a 18-at még nem nagyon használtam, de a 17.x-ek szerintem teljesen használhatóak még az abszolút kezdőknek is erősen javallot, hogy ezzel kezdjék.
-
válasz
zoltanz #27599 üzenetére
Értem én, csak nem foglalkoztam ezzel még behatóbban. Jó pár SSD-n épp ezért nincs is hődióda, de gondolom a melegedés sem azért olyan magas, mert az SSD pörögne, mert nem is tud. A környezet lehet túlfűtött, az már más lapra tartozik persze.
NVMe-t meg nem is ismerem túlzottan. A satáknál nincs ilyen gond. A tied az, miért aggaszt akkor mégis a melegedés ennyire?
NVMe r/w:
1600/500 MB/s, 2000/900 MB/s, 2300/1300 MB/s, 2500/1400 MB/sBár ennyivel r/w-zne az én sata 3-asom is......
(ha veszel egy Daihatsu Cuore-t, akkor szerintem ne aggódj a Ferrarik fogyasztása miatt)
-
válasz
ubyegon2 #27597 üzenetére
Defragnál az számít, hogy ne írd tele teljesen és akkor nem lesz bedugulás nála. min. 7 %-ot üresen kell hagyni.
Bocs, itt kicsit kevertem a dolgokat, a Linux töredezettségnél számít, hogy maradjon elég hely a partíción, HDD esetén sem töredezik akkor.
A 7-28% szabad hely fontos az SSD-nél egyébként, de a lassulás elkerülése miatt.Ezekről elég pontos infókat olvashatsz az SSD topikban amúgy.
-
válasz
zoltanz #27595 üzenetére
Lehet, hogy a 7 még nem, de utána már simán felismerik az SSD-t és nem defragolnak.
Így már nem kell elmagyaráznom nekik!Ez a melegedős dolog elég fura, igaz olyan darabot sem láttam, amin hűtés volna.
Az SSD-s topikban mindig nyugtatnak mindenkit, ha melegedésről tesz fel kérdést. A tied amúgy sata 3-as, így nem érdemes foglalkozni ezzel.Defragnál az számít, hogy ne írd tele teljesen és akkor nem lesz bedugulás nála. min. 7 %-ot üresen kell hagyni.
Használd csak azt az SSD-t, bírja a gyűrődést, azt hiszem 1millió óra az MTBF-e.
-
válasz
zoltanz #27593 üzenetére
(pl Win7-en pl. ki kell kapcsolni a automatikus töredezettség mentesítőt, mert nincs optimalizálva SSD-khez még.)
Remélem ez a dolog a töredezettség mentesítésről akkor tisztázódott...ha mégsem: SSD-t nem töredezettség mentesítünk! Oprendszertől függetlenül.
Intel-es Sata 2 csatolós gép volt kéznél most csak (így legalább nem melegszik),
Ezt a nem melegszik kitételt mire értetted?
Ez a mintavétel 10 MB ez semmi, minimum 500 MB az alap. De nincs is értelme a gyorsaságot mérned, főleg sata2-vel. Az az SSD jó kis meghajtó, ár/érték arányban igencsak jó!
-
Ha valaki regisztrálva van:
-
-
válasz
huntiger #25393 üzenetére
A dbg végű hibakeresésre van, szerintem nem kell,
a libvdpau-va-gl1 az kell, a vdpau-va-driver is kell.
sorry, hogy csak most tudok válaszolni
Ha ezeket felrakod, a vdpauinfo már ilyeneket fog kiírni:
~ $ vdpauinfo
display: :0 screen: 0
API version: 1
Information string: G3DVL VDPAU Driver Shared Library version 1.0Video surface:
name width height types
-------------------------------------------
420 16384 16384 NV12 YV12
422 16384 16384 UYVY YUYV
444 16384 16384 Y8U8V8A8 V8U8Y8A8Decoder capabilities:
name level macbs width height
-------------------------------------------
MPEG1 0 9216 2048 1152
MPEG2_SIMPLE 3 9216 2048 1152
MPEG2_MAIN 3 9216 2048 1152
H264_BASELINE 41 9216 2048 1152
H264_MAIN 41 9216 2048 1152
H264_HIGH 41 9216 2048 1152
VC1_ADVANCED 4 9216 2048 1152
MPEG4_PART2_SP 3 9216 2048 1152
MPEG4_PART2_ASP 5 9216 2048 1152Output surface:
name width height nat types
----------------------------------------------------
B8G8R8A8 16384 16384 y NV12 YV12 UYVY YUYV Y8U8V8A8 V8U8Y8A8
R8G8B8A8 16384 16384 y NV12 YV12 UYVY YUYV Y8U8V8A8 V8U8Y8A8
R10G10B10A2 16384 16384 y NV12 YV12 UYVY YUYV Y8U8V8A8 V8U8Y8A8
B10G10R10A2 16384 16384 y NV12 YV12 UYVY YUYV Y8U8V8A8 V8U8Y8A8--------- itt elvágtam, mert nincs jelentősége, minek legyen túl hosszú ------------------------
-
válasz
ubyegon2 #25387 üzenetére
All "intel-vaapi-driver" versions
i965-va-driver van a Trusty-ra ebben a PPA listában is, ahogy nézem. Wily-re és Xenial-ra is ugyanaz.
Itt a gyári oldalon meg az 1.6.2 a legfrissebb vaapi intel-driver.
-
válasz
palota #25372 üzenetére
Amit a Mint topikban írtak, sudo apt-get install mesa-vdpau-drivers.
Másik lehetőség, hogy felrakod ezt az fglrx-et xvba-va-driver-rel együtt. Ha így se megy, akkor le kell szedned a 15.9-es drivert, ez nem megy a tárolókból, de az előzőeket akár egy parancs is felrakja.
Ezt az oldalt is fusd át, gondolom a xserver-xorg-video-ati csomag rendesen fenn van amúgy.
Kiadhatsz egy sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati parancsod, az kiirja, hogy már fenn van.sudo apt-get install fglrx-driver fglrx-control xvba-va-driver
Nem tudom, hogy az eredmény jó lesz-e, de ki kell próbálnod!
ezeket rakná fel, ha nem teszt lenne, nálam persze, nálad nem teszt lesz:
ubyegon@ubylmde ~ $ sudo apt-get install fglrx-driver fglrx-control xvba-va-driver -s
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá szükség:
phonon
Ezt az „apt-get autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
glx-alternative-fglrx glx-alternative-mesa glx-diversions libfglrx
libfglrx-amdxvba1 libgl1-fglrx-glx nvidia-installer-cleanup
Javasolt csomagok:
amd-opencl-icd
Ajánlott csomagok:
fglrx-modules-dkms fglrx-kernel-15.9 libgl1-fglrx-glx-i386 fglrx-atieventsd
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
fglrx-control fglrx-driver glx-alternative-fglrx glx-alternative-mesa
glx-diversions libfglrx libfglrx-amdxvba1 libgl1-fglrx-glx
nvidia-installer-cleanup xvba-va-driver
0 frissített, 10 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Inst nvidia-installer-cleanup (20141201+1 Debian:8.3/stable [amd64])
Conf nvidia-installer-cleanup (20141201+1 Debian:8.3/stable [amd64])
Inst glx-diversions (0.5.1 Debian:8.3/stable [amd64])
Inst libfglrx (1:15.9-4~deb8u1 Debian:8.3/stable [amd64])
Inst glx-alternative-mesa (0.5.1 Debian:8.3/stable [amd64])
Inst glx-alternative-fglrx (0.5.1 Debian:8.3/stable [amd64])
Inst libgl1-fglrx-glx (1:15.9-4~deb8u1 Debian:8.3/stable [amd64])
Inst libfglrx-amdxvba1 (1:15.9-4~deb8u1 Debian:8.3/stable [amd64])
Inst xvba-va-driver (0.8.0-9 Debian:8.3/stable [amd64])
Inst fglrx-driver (1:15.9-4~deb8u1 Debian:8.3/stable [amd64])
Inst fglrx-control (1:15.9-4~deb8u1 Debian:8.3/stable [amd64])
Conf ...
... -
Unitys Ubuntura ne tegyél Cinnamont, inkább várj pár hetet majd és megcsinálja neked ezt a Mint csapat profibban a 18-as verzióval!
Ha nem akarod megvárni, akkor egy Ubuntu Gnome 16.04-et tennék fel a helyedben Gnome 3.18 verzióval. 3.20-as még nem lesz benne.
Mint Mate helyett meg inkább a Mint XFCE-t választanám!
-
válasz
vampire17 #25362 üzenetére
A lényeg valóban az, hogy működjön! Gondolom, az elegáns megoldásokhoz meg rengeteget kéne még tanulnunk!
Double Commander-t megnéztem az imént, az folytatja a mappa másolást is és crc ellenőrzés is van benne, bár ez utóbbit nem tudtam kipróbálni valami buglist-ben olvastam a crc hibás működéséről case sensitivity error, így kell lennie benne.
-
válasz
lev258 #25343 üzenetére
Szerinted kap videókártya adatokat is?
Ha kéne neki, kapna, de fene tudja!Fórumtárs felrakott valamit, amit még nem is frissített, ki tudja melyik FF van fenn nála.
1080-al már fele procit eszi a videó nálam, igaz LMDE2-n nincs vdpau gyorsítás. Fura ezt használni, mert már megszoktam a PPA-k használatát.
(#25345) syler123
Igen, rémlik a eset. A YT még valamennyire megmagyarázható lenne, de a sima böngészés darabossága nem annyira, bár ez esetben a FF-ban kell beállítani, hogy használja a hardveres gyorsítást. Azt is próbáltad?
-
válasz
lev258 #25341 üzenetére
Ha a fórumtársnak xp-n jól megy, akkor csak valami radeon gebasz lehet Linuxon, bár pontos adatokat nem tudunk, pedig nem ártana, ha a nyílt driverrel se fut jól a YT.
(#25339) tomtyi
Valamelyik nap kipróbáltam a normál Mint-en (nem LMDE2) és mkv lejátszásnál tizedére esett a processzor használat. Nem nézek filmeket a gépen, eddig emiatt nem foglalkoztam vele.
-
válasz
PlayMax #25337 üzenetére
Telepitettem a harom rendszer kozul a sima ubuntu + parost
Az melyik lehet? nem lenne rossz, ha mi is értenénk, miket csinálsz
Nincs kizárva, hogy a vdpau hw gyorsítás kell neked is.
másik link -
válasz
PlayMax #25331 üzenetére
2 GB-os régi gépen a live-ban történő kipróbálásnál azért nagyon nem ugyanaz a videó lejátszás sem, mint telepített rendszeren, ne is várd ugyanazt a teljesítményt
.
Akár ki is veheted a merevlemezt, mert nem játszik sok szerepet, abból a 2 giga memóból fut a rendszer és a maradékból szeretnéd a gördülékenységet.
-
válasz
sz.balazs.95 #25323 üzenetére
Megjegyezzük akkor ezt is!
nem használtam még ilyen changert
(#25324) vampire17
Ezt nézd át, hátha találsz benne megoldást.
-
válasz
sz.balazs.95 #25318 üzenetére
Melyiket használod végül?
(#25319) 8zabi
Inkább a Winx miatt van galiba nálad. -
-
válasz
PlayMax #25307 üzenetére
Lesz benne magyar nyelv.
Ebben a cikkben nézd meg a táblázatokat, jól látszanak az erőforrás igények.
Ez a cikk a Mate-t a Lubuntu és a Xubuntu közé lövei be.
Ha már ott vagy, nézd meg a Bodhi Linux-ot is. -
válasz
sz.balazs.95 #25276 üzenetére
sudo apt-get purge nvidia-current
sudo apt-get purge nvidia-current*
sudo apt-get purge nvidia*Ezeket is próbáld ki.
Amúgy csak úgy nem vált át zártról nyíltra, valamit kutyultál, az biztos!
+előztek
-
válasz
sz.balazs.95 #25254 üzenetére
Szerintem itt az ideje egy új telepítésnek. Ez a Mir próbálkozás elhasalt, vagy nem szedted le előtte a zárt drivert rendesen vagy csak a 304-es felrakása, amíg a mir fenn volt, ez bőven elég, hogy megnyekkenjen a rendszer!
Ha terminalból telepítesz és nem vagy biztos a dolgodban, akkor először a -s opcióval add ki majd a parancsot és látni fogod, mit akar felrakni, így vakon mindenfélét egymásra húzni, az álmoskönyvek szerint se túl jó ötlet.
~$ sudo apt-get install nvidia-current -s
Függőségi fa építése
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
dkms fakeroot lib32gcc1 libc6-i386 libcuda1-304 libfakeroot libvdpau1
nvidia-304 nvidia-libopencl1-304 nvidia-opencl-icd-304 nvidia-settings
pkg-config screen-resolution-extra
Javasolt csomagok:
dpkg-dev debhelper nvidia-vdpau-driver vdpau-driver
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
dkms fakeroot lib32gcc1 libc6-i386 libcuda1-304 libfakeroot libvdpau1
nvidia-304 nvidia-current nvidia-libopencl1-304 nvidia-opencl-icd-304
nvidia-settings pkg-config screen-resolution-extraA csomagkeresőben nem is találtam az egyik csomagot, amit a te linked telepíteni javasol.
Célszerű itt is körülnézni időnként. -
-
válasz
gery2123 #25177 üzenetére
Az teljesen jó akkor!
Elég korán volt még, csak a link volt elmentve, mert lassan keresni kell valamit a copy.com helyett, pedig annak 15 GB free tárhelye volt. Valamit nekem is keresnem kell lassan.
Van még a google drive, de az meg nem tölthető fel FF-ról. Igaz van Linuxra a grive és a grive2, de ezeket még nem próbáltam.
(#25178) Cyrin
Ez az Insync is szimpatikusnak tűnik, megvizsgáljuk! Van 3x17 GB a GDrive-on, nem ártana már valami jó kezelő program hozzá.most látom, hogy Per Google account
15-day free trial utána meg 25 dolcsi/hó!
Kicsit drága ahhoz, hogy még tárhelyet sem ad! -
válasz
sz.balazs.95 #25170 üzenetére
-
válasz
#63761920 #25117 üzenetére
Ok! Vagyok holnap, de az fstab mellett a pontos disztrót is add meg valamelyik parancs kimenete jó lesz és a Filekezelő neve, ha raktál fel másikat az alapértelmezetten kívül.
uname -a
linuxinfoCsak beírod a terminalba simán a parancsot + ENTER
[terminal kimenete] Minta
Az fstab-ot a cat /etc/fstab parancs írja ki.
-
válasz
#63761920 #25114 üzenetére
A # sor mit jelent?
Ez a kikommentelés, ha jól mondom a nevét. Amely sor elé berakod, az nem kerül végrehajtásra!
ennél a példánál jól látható, a két középső sort kikommenteltem, mert szeretném a logokat olvasni, amúgy kikapcsoláskor eltűnnének a tmpfs(ramdisk)-ból.
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0# mögött vannak a magyarázó szövegek is értelemszerűen
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
- ez a sor szerintem törölhető vagy kommenteld ki
Itt folytatom UUID=x....-x...-x....-x.... /media/tarhely/ ext4 defaults 0 2
Ezt honnan tudja hogy save to location Downods-ba ↑ való?............↑Onnan tudja, hogy megadod neki az elérési utat! Te szerkeszted az fstab-ot, a gép nem fogja ezt tudni.
Nézd meg akár fájlkezelőben az auto csatolás előtti elérési utat, mert némely disztró /media/Data-val csatolta manuálisan némelyik meg /media/ubyegon/Data-ba, ezt az fstab szerkesztésénél mindenképp figyelembe kell venni! /mnt-be csatolás is lehetséges, de az Ubi alapúak mostanában a /media-ba csatolnak.A default opció is elég, benne van minden fontosabb opció, de SSD-nél már nem árt kiegészítő opciókat alkalmazni, ilyen a discard és a noatime.
defaults 0 2 - itt a 2-es szám helyett jó a 0 is, de 2-nél ellenőrzi a lemez konzisztenciáját vagy a fájlrendszert, most ez nincs meg hirtelen, de lemezellenőrzést végez, az biztos!
-
válasz
Xeniel Xerus #25082 üzenetére
-
válasz
#63761920 #25076 üzenetére
Bocs, most látom, hogy az Fstab is majdnem be lett hozva, csak ott nem a terminalba kell írnod az UUID sort!
Zárd be a Lemezek-et meg a többit is, csak a terminal vagy az ALT+F2 kell most a gksu gedit /etc/fstab parancs-ra elő kell jönnie egy kis ablaknak, ahová beírva a jelszót megjelenik a szövegszerkesztő az fstab-bal.
Ide kell beírnod, amit a teminalba írtál! Utána elmented és reboot után működnie kell!
(#25077) Xeniel Xerus
Úgy látom nem lett kiadva a sudo apt-get update parancs a telepítés előtt, utána próbáld csak ezt kiadni
sudo apt-get install virtualbox-5.0
-
válasz
Xeniel Xerus #25073 üzenetére
sudo add-apt-repository "deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian trusty contrib"
Így próbáld megadni a repót.
(#25074) cooi111
Az Automatikus csatolási beállítások mellett a kapcsoló nem Be állásba van kattintva.
ez a bekapcsolt állása
Amúgy az Fstab-ban egyszerűbb lenne a csatolás, ez a Lemezek beállítója elég kiismerhetetlen!
-
válasz
#54715584 #25042 üzenetére
Örömmel válaszolunk, ha valaki Linuxra kíváncsi!
Szerintem nézd át a Mint és az Abszolút kezdő topikok Összefoglalóit, elég sok hasznos linkkel teletűzdelve. Ezekből kiindulva jóval könnyebb lesz kipróbálni pár disztrót. A gugli helyett ezt az utat javaslom és ha nem értesz valamit természetesen mindhárom topikban szívesen segítenek/ünk.
A frissítéseknek több módja van, ezeket majd meglátod, ha már ott jársz. Ráadásul itt te irányítod a frissítések ütemét, módját, mit akarsz frissíteni, mit nem. Más oprendszereknél ezt nem te döntöd el.
De olvastam, hogy van egy rolling frissítés is.
Igen, több Linux és forkjai a rolling frissítést használja, például az Arch is, de kezdőknek inkább stabil LTS disztró javallott. ezeket is részletesen taglalja a kezdő topik Összefoglalója
-
válasz
#54715584 #25032 üzenetére
Szia!
Mint 17.3 Cinnamon nem lenne jobb, ha már a legfelhasználóbarátabbat keresed?
Ezeket lehet tetszőlegesen telepíteni? Egyszerű a telepítés?
Pár kattintással alkalmazhatók ezek az appletek és a színkiválasztás/áttetszőség is, például szint úgy is választhatsz, hogy a háttér egy pontjára kattintasz. Lehet, hogy Unitys Ubuntun is van ilyen.
Firefox alatt működik a sync? Letölt minden könyvjelzőt és add-on-t?
- igen
Mennyire egyszerű magát a rendszert beállítani?
- szerintem Cinnamon alatt rendkívül egyszerű
Próbáld ki!
-
válasz
Raynes #24971 üzenetére
a telepítő partíciókezelője hülye, és törli az ext4-et
Ezt írta a kérdező, akkor a törlés szó okozta a zavart, mert a törléskor vagy azonnal (discard) vagy reboot során (cron fstrim) a törlés végleg megtörténik.
Rosszul megfogalmazott kérdésre nehéz korrekt választ adni!
-
válasz
sz.balazs.95 #24951 üzenetére
It's my pleasure.
Bár, ahogy látom, vannak még gondjaid.
-
válasz
sz.balazs.95 #24949 üzenetére
Kipróbáltam, nekem sincs, de az alábbi módszerrel sikerült kreálni: Mint 17.3 Cin 64bit
sudo apt-get install apt-file
sudo apt-file update
sudo apt-file find libstdc++.so.6
a szükséges file itt található: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libstdc++.so.6
forrás mert én is csak ilyen guglihuszár vagyok, ahogy a minap nevezte a többséget valamelyik ft
megpróbáltam telepítő tesztet csinálni:
ubyegon@ubymint-rosa ~ $ sudo apt-get install libstdc++6 -s
Függőségi fa építése
libstdc++6 már a legújabb verzió.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.meg is van, tényleg ott van!
Az előbbit hsz-ban rosszul írtam egyébként, sorry! Nem csomagra kerestünk, így jó most már a parancs:
apt-cache show libstdc++
-
válasz
sz.balazs.95 #24939 üzenetére
apt-cache show libstdc++.so parancsot próbáld meg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged