- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ZCoyote #5185 üzenetére
/etc/init.d/avahi-daemon stop
majd az /etc/default/avahi-daemon file-ba beírod, hogy AVAHI_DAEMON_START=0 így nem fog indulni automatikusan.
az apt-get remove avahi-daemonnal is próbálkoztam, de túl sok függősége lett volna, úgyhogy csak leállítottam.
a rejtett hálózathoz: azért rejtett, mert a router nem szórja az essid-t. tehát kézzel kell beírni a nevét. ha nem tudod, akkor eléggé esélytelen rá csatlakozni.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ZCoyote #5175 üzenetére
teljesen jól néz ki.
iwlist eth1 scan
segítségével meg tudod nézni, hogy milyen essid-k érhetők el, és akoz kell csatlakozni.
iwconfig eth1 essid <essid> (amennyiben nincs védve). ha védve van wep-pel, esetleg wpa-val, akkor kicsit másabb a dolog, de az is megoldható.
lehet grafikusan is csinálni, de én már ilyen megrögzött parancssoros vagyok, azt könyebb nyomon követni. tehát ha parancssorból megy, akkor majd valaki a grafikus módot is elmagyarázza... ha kell -
ngabor2
nagyúr
jól tudom, hogy az oem telepítő nem grafikusan telepíti a cuccost, hanem ad egy parancssort? elég problémás vidkártyám van, amit ráadásul jelenleg csak dvi-vel tudok a monitorral összekötni, és úgy meg nem jön be a kép. mindenképp ubuntut akarnék rátenni, de haoz kell a parancssor az x előtt.
megj.: úgy is lett próbálva a normál ubi, hogy mikor próbál bejönni az x, akkor masszívan nyomkodtam a ctrl-alt-f1-et... hatástalanul.
-
ngabor2
nagyúr
az ati beállítása (mit kell egyáltalán állítani rajta?) asszem mostanában a catalyst control center (leánykori nevén Ati control center) progiban található. pontos részleteket nem tudok, nv kártyám van.
valóságépítő: a kérdés nem konkrétan neked ment, csak az a tapasztalatom, hogy ha elég sok parancssort írsz megoldásként, akkor jön egy ilyen kérdés.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
valóságépítő #4440 üzenetére
ismét gonosz leszek (szoktam
): köv. kérdés: parancssor nélkül nem megy? a synaptic-ban nincs reconfigure? sose használtam, ezért kérdezem.
megj.: nem nekem kell a válasz, több okból se:
- én szeretem a parancssort, jelenleg is 8 terminál van megnyitva
- nem notim van, pontosabban a notin is szkripttel oldom meg ezt a problémát
- állandó 100%-on megy a proci, és nem is akarom lassítani. -
ngabor2
nagyúr
válasz
NovaBlue #4244 üzenetére
pedig már tag vagy, úgyhogy biztos olvastad az alapelveket. igaz, ez nem olyan rég került bele:
amelyik topik ki van emelve, annak új hozzászólás előtt érdemes az 1. hozzászólását átolvasni, mert abban a legtöbb esetben össze vannak gyűjtve a legfontosabb oldalak és információk az adott témáról az előző vagy az aktuális topikok alapján.ha ezt elköveted, akkor ez a hsz nem születik meg, és meg is van a megoldás...
-
ngabor2
nagyúr
háát, ha lts lesz, lehet, hogy nem is 8.04, hanem 8.06 lesz ez is
amúgy már azt se tudom, épp mikori rendszert nyúzok, de mivel úgyis a legtöbbeknek a friss rendszerben fog kelleni segíteni, ezért váltani fogok.
ami a 7.10-ben nem tetszik: túl okos lett a dpkg-reconfigure xserver-xorg... ha ő eldönti, hogy márpedig ilyen kártyád van, ha akarod, ha se, elég macerás neki elmagyarázni, hogy nem, nem azt a drivert akarom használni... eddig 2 emberkénél is belebotlotttam.
-
ngabor2
nagyúr
no, akkor előlről...
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
itt kiválasztod az nvidia drivert (ha engedi), majd felbontásnál csak az általad használni akart felbontást engedélyezed. ha megvan, és elmentette, akkor újraindítod az x-et (pl. ctrl-alt-backspace).ha nem jó, akkor x alatt userként: xhost +
majd sudo nvidia-settings -
ngabor2
nagyúr
válasz
Neil Watts #4167 üzenetére
én a generate-re szavazok, bár igen kevés ati kártyám van.
-
ngabor2
nagyúr
leállítás során az /etc csak olvasható lesz, ahogy olvasom. márpedig írni szeretné a rendszer. a javaslatokat (-n) kipróbáltad? ezt az üzenetet jó eséllyel az /etc/rc0.d-ben található valamelyik link adja ki, praktikusan a mount, vagy a swap kezeléséért felelős, nézegesd meg.
legegyszerűbb módszer talán:
grep "deactivating swap" /etc/init.d/*
-
ngabor2
nagyúr
válasz
cucmalajmc #4106 üzenetére
az errorokat beírni ide, mert a gondolatolvasó képesség nem mindenkinek adatik meg, én meg lusta vagyok használni...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Major Major #4093 üzenetére
minimálisat lassít rajta. nem tudom, hogy gdm nélkül megoldható-e az automatikus, teljes értékű bejelentkezés, az openvt nem az igazi megoldás (bár régebben használtam erre).
(mielőtt kérdeznéd: man openvt)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Major Major #4088 üzenetére
ahoz csak az alapoktól kellene a linuxot átírni/megváltoztatni... ez egy valódi multiuser multitask rendszer, jogosultságokkal, meg minden egyéb körítéssel. nem véletlenül.
-
ngabor2
nagyúr
mint említettem, az ap-get remove ubuntu-desktop nem fog semmit se csinálni, az csak telepítéskor csinál.
valszeg akkor a gdm maradt fenn. beállíthatod, hogy alapértelmezésként az xfce induljon boot után. sőt, a gnome-control-centerben azt is be tudod állítani, hogy automatice belépjen xfce alá a te neveddel.
a gnome fenn maradt, de ha nincs nagyon kicentizve a vinyó, akkor jobb, ha marad. ha mindenképp xdm-t akarsz (nem akarsz...), akkor sudo apt-get install xdm.
-
ngabor2
nagyúr
ilyet se láttam még... küldtem a notinak egy apt-get dist-upgrade-et. le is futott gond nélkül. csak volt valami, ami gkrellm-ben egy állandó kis terhelést jelzett (a 2x100% nice-os boinc mellett). az ilyet nem szeretem, meg amúgy is, restart. bejön az új kernellel a cucc... majd leáll a gép. miafranc? ismét bekapcs, kiírja, hogy a proci kritikus hőmérsékletű, valami 3000 fokos. ja, hacsak úgy nem... természetesen power off.
elő az előző kernelt, azzal megy rendesen.
-
ngabor2
nagyúr
linux-wlan-ng-vel küzdök...
root@ngabor-laptop:~# modprobe prism2_cs
WARNING: Error inserting p80211 (/lib/modules/2.6.17-12-generic/linux-wlan-ng/p80211.ko): Invalid module formatpicimacis prism2 chipes kártya.
apt-get install linux-wlan-ng linux-wlan-ng-source
module-assistant build linux-wlan-ngés ezt adja.
picit mojoltam vele, mert alapból a picimacit nem fordítja bele, de sikerült rávennem. viszont ezt írta ki. no most merre induljak hibát keresni? természetesen a kernelforrás, vagyis a szükséges része fenn van.
mod:
root@ngabor-laptop:~# lshal | grep PRISM
info.product = 'PRISM3' (string)
pcmcia.prod_id2 = 'PRISM3' (string)
root@ngabor-laptop:~# lshal | grep pcmcia
udi = '/org/freedesktop/Hal/devices/pcmcia__1__1'
info.udi = '/org/freedesktop/Hal/devices/pcmcia__1__1' (string)
linux.subsystem = 'pcmcia' (string)
pcmcia.func_id = 6 (0x6) (int)
pcmcia.card_id = 17 (0x11) (int)
pcmcia.manf_id = 20674 (0x50c2) (int)
pcmcia.prod_id4 = 'Revision C2' (string)
pcmcia.prod_id3 = '37101P' (string)
pcmcia.prod_id2 = 'PRISM3' (string)
pcmcia.prod_id1 = 'WLAN' (string)
pcmcia.socket_number = 0 (0x0) (int)
info.bus = 'pcmcia' (string)lehet, hogy nem is ez a modul kell neki?
-
ngabor2
nagyúr
beton üzemmód, belekötök a hsz-odba.
a gdm-et nem illik killall-lal lelőni. a másik parancs való hozzá.
az ubuntu-desktopot leszedni egy pillanat műve, az egy metacsomag, csak a függőségeket tárolja, de ő maga nem szed le semmit eltávolításkor. ráadásul ha a xubuntu-desktopot fel akarod tenni automatice el fogja távolítani az ubuntu-desktopot.
újraindítás... miért is? ez linux...
sudo /etc/init.d/xdm start
az xfce-t meg sose használtam (3 percnél tovább), nálam egy 800MHz-es epián, 256MB SDRAM mellett is gyönyörűen elcammogott a kde, firefoxszal, azureussal... igaz, azt nem ubuntu 7.10-nek hívták, hanem asszem valamelyik debian, vagy régebbi ubi volt.
swap: valóban nem árt. de ha már teljesen fel van telepítve a rendszer, és nincs üres partíció, akkor is van megoldás: file-ba is lehet swappelni.
if=/dev/zero of=/swapfile.img bs=1024 count=524288
mkswap /swapfile.img
swapon /swapfile.imggondolom a sudo-t nem kell emlegetnem.
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Major Major #3886 üzenetére
ja, tényleg...
akkor viszont passzolom, hubbal még nem játszadoztam.
vamzi: a rendszert semmiképp ne tedd újra, jól van az úgy, ahogy fenn van. már csak azt kellene kitalálni, hogy a hubon keresztül hogy tudod feléleszteni a netet.
-
ngabor2
nagyúr
avahi... ez lesz a gond. ki kellene lőni először, /etc/init.d/avahi-daemon stop
valahova ebbe a topikba már beírtam, hogy hogyan lehet rávenni, hogy ne is induljon. eddig nekem csak a bajom volt vele. utána /etc/init.d/networking restart, és ezután menjen a sudo pppoeconf. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Siroichi #3852 üzenetére
beállítás/hálózat, ott válaszd ki, hogy modemes kapcsolat. utána a szolgáltatótól kapott adatokat beírod, és elvileg annyi.
karakteres konzolon pedig sudo pppconf, amit kérdez, arra értelemszerűen válaszolsz.
tudom, hogy nem kattról kattra válasz, de elég könnyű rájönni, hogy mit is kell csinálni.
-
ngabor2
nagyúr
1: általában a linuxok linuxos filerendszert szeretnek. az ubu is ilyen. méretileg 5-6 gigán is kényelmesen elférsz, a hibaüzenet félrevezető. a fat32 és ntfs nem jó neki. ne irányított, hanem kézi partícionálást válassz, és ott válaszd ki a neki szánt partíciót (amit gondolom win alatt le is választottál...), formázd ext3-ra, majd csatold /-ként. ha 1 gb-nál kevesebb memóriád van, akkor érdemes egy 512MB-1GB-os partíciót még levágni swap-nek (cserehelynek hívja a telepítő asszem).
2: van hozzá wines plugin, amivvel lehet olvasni, írni meg nem akarod win alól.
3: ha kicsit többet elárulsz a laptopról és a wifi-kártyáról, akkor kicsit nagyobb az esély, hogy tudunk segíteni.
pl. egy lspci kimenetet (azt lehet live alól is futtatni egy terminálban, pendrive-ra kimented a kimenetét, és bemásolod ide).
-
ngabor2
nagyúr
ez természetes, hisz a koliban jó eséllyel lanra csatlakozol. ha adsl-modembe dugod, akkor pedig pppoe-ra. nem ugyan az. tehát küldj neki egy
sudo pppoeconf
parancsot, és így jó lesz, lesz net.csatlakozni utána a pon dsl-provider paranccsal tudsz, nem kell hozzá root-nak lenni.
-
ngabor2
nagyúr
valakinek van tapasztalata a Sony Vegas linuxos futtatásával wine alatt? a lényeg: van egy elég erős gép (az enyém), és ezen kellene futtatni. ezen a gépen ubuntu van, és nem is akarok mást rátenni. van valami linuxos portolása is, csak épp nem kompatibilis az általa létrehozott wines formátummal (részleteket nem tudok). ha valakinek megy, akkor részleteket még kérdezek az igénylőtől.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
#25954560 #3785 üzenetére
attól egyelőre nem tartok, hogy 2 exabyte memóriám lenne, úgyhogy jó lesz egy darabig a 64-bites
a 8GB-ra váltás meg nem szükségből, hanem "lehetőségből" fog megvalósulni, néha irigylésre méltó problémáim bírnak lenni ("hirtelen" el kell költenem pár10k-t számtech cuccra
), és most ez a kézenfekvő.
-
ngabor2
nagyúr
32-bites ubuntum van, nem mai csirke. emellett van 4gb memóriám, amiből csak 3.5gigát tud kezelni jelenleg a cucc. mint megtudtam innen, 32-bites rendszert is rá lehet venni, hogy az egészet kezelje, csak engedélyezni kell a 64gb-os limitet. ehez viszont alapesetben kernelt kellene fordítani, amihez semmi hangulatom.
az újabb disztrókban (ubuntu kiadásokra gondolok konkrétan) már van külön csomag ilyen problémára? mert elhet, hogy még tovább fog nőni a memória mennyisége hamarosan. ha nincs 32-bites esetén ,akkor asszem váltok 64-bitesre, legjobb tudomásom szerint ott már nincs ilyen limit.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Neil Watts #3758 üzenetére
/: 22GB
HOME: 48GB
SWAP 4GB mellett FELESLEGES...én úgy csinálnám, hogy /: 6GB
/home: 64GB
swap tényleg nem kell, én se használom, szintén 4GB mellett. viszont nem tudom, hogy van-e olyan 32-bites kernelcsomag a cuccban, ami tudja mind a 4 GB-ot kezelni, vagy fordítani kell. esetleg 64-bites disztrót teszel fel.ja, és a reisert felejtsd el, nem tartják karban. az ext3 jobb.
-
ngabor2
nagyúr
megintcsak az "olvastam valahol" típusú választ tudom adni... a lényeg, hogy win alatt kell valamit beállítani a jelszókezeléssel, asszem hogy kódolatlanul kérje a jelszót, vagy hasonló. de ez sambás. pár topikban próbálj rákeresni a samba szóra, hátha. este megpróbálok felzavarni egy hozzábbértőt, állandóan azt nyűgöli, hátha tud valami okosat is mondani.
-
ngabor2
nagyúr
valóban van pár terület, amire sajnos a linux még nem kínál igazi alternatívát. valamint vannak olyan programok, amik megvannak win és linux alá is, csak a gyártó a linuxot leginkább csak szóban támogatja (skype), valójában éppcsakhogy. a gimp nem egy az egyben psp-koppintás, máshol vannak benne a cuccok, de hozzáértő mondta, hogy megvan benne gyakorlatilag minden. ehez nem tudok hozzászólni. ocr-ben tényleg az abbyy finereader az etalon számomra is, ez szintén nics linux alá, amit sajnálok. ilyen terület még a dtp, ez is egy nagyon pénzes szűk szakma, itt se sok komoly(!) progi érhető el. reméljük fog fejlődni ezen a téren is a linux.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Tomasman1985 #3727 üzenetére
már elég sokszor leírtam, pl. itt, de asszem tényleg megy az 1. hsz-ba.
mod: no, be is tettem, építő jellegű kritikákat várok vele kapcsolatban. illetve dolgokat, amik még nagyon sokszor felmerülnek, és mehetnek az 1. hsz-ba.
-
ngabor2
nagyúr
ngabor@lizard:~/incoming$ whois legalizalj.hu | grep org
org: org_name_eng: Microsoft Hungary Ltd.
org: org_name_hun: Microsoft Magyarorsz�g Kft.
org: org_name_eng: Magyar Telekom Nyrt. (T-Online)
org: org_name_hun: Magyar Telekom Nyrt. (T-Online) (Registrar)ja, hogy... ja
elsőre nem esett le.
-
ngabor2
nagyúr
ahogy szalacsi bácsi mondta: az ellen nem véd... csak azért adják a linpus linuxot, hogy legyen oprendszer a gépen, mer' az kell. hogy fele cuccot nem támogatja, az senkit nem érdekel. lehet, hogy pont ebben a topikban írtam erről, már nem tudom.
de a legegyszerűbb: ubuntu live cd, és végignézni, hogy megy-e minden. ami nem megy, azt meg dobd be ide, és szétszedjük
(ja, pár napja előkerült itt, hogy intel hd audio chip 7.10-zel alapból nem megy, de egy kis frissítés, és menni fog.) -
ngabor2
nagyúr
válasz
Szkeptikus #3696 üzenetére
1: apt-cache search fuse
ha van találat, inkább azt telepítsd. jobb az, ha a disztóhoz adják.
2: ha nincs, vagy mindenképp fordítani akarod: sudo apt-get install build-essential
ez felpakol mindent (majdnem mindent), ami fordításhoz kell. -
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #3667 üzenetére
elég, sőt az ubuntunak is, a kubuntunak már kicsit necces a 256MB ram. elmenne azzal is, legfeljebb néhány óra múlva elkezdené a swapet használni, ha komolyabban nekikezdessz dolgozni.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
sghc_toma #3655 üzenetére
az x3100 inteles? megkavart a nevezéktan, mint máshol már kifejtettem, azért van nvidia 7200 kártyám, mert egyszerűbb nem volt pcie-ben, p35 chipsettel meg nem volt integrált vidkártyás, ami meg int. vidkártyás és kezelte a c2q-t, az meg nem volt beszerezhető
tehát a lényeg: vidkártyákban, különösen újabbakban, vagy nem túl öregekben nagyon nem vagyok otthon. viszont aziék valamikor nekikezdtek az x-szel kezdődő szériának, ami nem tudom, hogy áll.
intelhez nem tudok beállítóról. de valszeg Sian barátomnak lesz igaza, bináris a dolog: vagy megy, vagy se. ha meg húzni akarja valaki a kártyát... akkor kösse madzagra
-
ngabor2
nagyúr
válasz
#PeTeY# #3629 üzenetére
csak arra kell figyelni, hogy a grub előbbre veszi az ide vinyót, mint a satát. tehát idével a rack lesz az sda, a sata az sdb, de csak linux alatt. ha idétlen a gép, akkor nincs vita... pontosabban akkor a sata vinyó az első. nem merültem bele, hogy meg lehet-e adni konkrétan neki, hogy melyik vinyót hogy hívják. linux esetén az uuid miatt nincs ilyen gond (amennyiben működik), win esetén... passz.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Relisys #3622 üzenetére
hopp, lspci akart volna lenni, de így is jó. jól sejtem, hogy intel chipsetes a géped? merthogy ahoz való modulok vannak betöltve, használatban is vannak. valamilyen mixerprogival próbáld a hangerőt állítani, alapból némítva van a hangkártya.
snd_intel8x0 34972 1
snd_ac97_codec 100644 1 snd_intel8x0
ac97_bus 3200 1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss 44672 0
snd_mixer_oss 17664 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 80388 3 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_seq_dummy 4740 0
snd_seq_oss 33152 0 -
ngabor2
nagyúr
válasz
Relisys #3616 üzenetére
mivel a grub a /boot/menu-lst-ből veszi a dolgokat, ezért kicsit macerás lenne ebben a felállásban. ha tudsz, egy pár-10 megás partíciót csinálj a fix vinyóra, amit /boot-ként mountolsz. onnantól kezdve mehet.
az out of range nekem is bejött, de megjavult.
az ac97 mindössze a szabványt jelöli, de a konkrét driverek egy-egy chiphez kötődnek. lsmod megmondja, milyen hangchip van a gépedben. ha bedobod a kimenetét, akkor tudunk segíteni.
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
derossi #3536 üzenetére
sajnos ez nem így van... haver is vett egy gépet, linuxszal. fele nem ment vele. mittomén milyen disztró volt, hang nem volt vele. bebootoltam egy live ubuntut, volt hang.
úgy látom, net van, majd vegyél fel msn-re, ott egyszerűbb. kb. fél óra, és ha nem jön közbe semmi, én is fenn leszek.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
derossi #3531 üzenetére
akkor most már tényleg nagyon érdekel a dmesg kimenete (a teljes), és/vagy a /var/log/messages. valahova majd dobáld fel (vagy küldd el nekem, és ideiglenesen kiteszem az oldalamra, hogy aki még hozzá akar szólni, tudjon).
esti opció: ha neten van a gép, és kintről hozzá lehet férni, akkor dobj fel egy ssh-szervert (sudo apt-get install openssh-server), és pár pü-váltás után meg-távgyógyítom, amennyire tudom
volt már egy pár ilyenem...
-
ngabor2
nagyúr
ez már nagyon rég volt, ntfs-3g-vel ilyen már nincs. nyugodtan szerkesztgetheted ott a wines partíción, a win is fogja látni.
ma már nem, de holnap délután beállítjuk, hogy mindez automatikus legyen. vagy ha Vladi kolléga elmondja, hogy mit kell beírni az fstab-ba, hogy a kódolás és az írási jog is meglegyen, akkor hamarabb meglesz.
vagy... no nézzük.
/dev/hda1 /media/win ntfs-3g defaults,rw,locale=hu_HU.utf8 0 0
(valaki nézze át, nem írtam-e el, megeshet.)
ezt a sort szúrd be a /etc/fstab végére. a sok szóköz helyett tab van, hogy szépen nézzen ki. az fstab felépítése benne található. ezek után minden induláskor ott lesz a /media/win alatt a wines partíció is.
Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged