- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- iPhone topik
Aktív témák
-
grep -lr -e "YOUR_UBUNTU_VERSION_HERE" /etc/apt | sudo xargs sed -i "s+YOUR_UBUNTU_VERSION_HERE+natty+g"
Amúgy PPA-kat nem is így kell, vagyis nem is így érdemes felvenni. Így hogyan szerzed be a kulcsot? Mármint belehet de sokkal bonyolultabb, mint úgy beadni a címet, hogy pl. ppa:nemh/rendszerment.
-
válasz
audi100td #35237 üzenetére
A GNOME paneleket ugyanúgy lehet állítgatni Natty alatt is. A Unity felső paneljénél pedig csak az átlátszóságot lehet szabályozni.
(#35238) hcl: Alternatív telepítő, vagy ha nem találsz olyat Lubuntuhoz, akkor minimál CD-s telepítés és utána a lubuntu-desktop felrakása.
-
válasz
audi100td #35218 üzenetére
Kézi particionálásnál ne formáztasd azt a 700 GB-os partíciót. A maradék helyet oszd fel három részre, ezek lehetnek még elsődleges partíciók is. Az egyik rész legyen 15 GB-os, csatolási pontja legyen a "/". Másik legyen 1 GB-os, fájlrendszere swap vagy cserehely, ahogy kiírja. Az ezeken felül megmaradt tárterület csatolási pontjának a "/home"-ot állítsad be.
(#35220) Fooler89: Telepítésnél csatoltass egy partíciót a "/home" alá is. Utólag pedig a "/etc/fstab" fájlt kell szerkeszteni, meg az adatokat áthelyezni. A felhasználók beállításfájljainak a szempontjából a lassabb vinyó annyira nem számít, de esetlegesen a többi adataidnak igen, ezt csak Te tudod. Ext4-es fájlrendszert használj, Ubuntuban az az alapértelmezett.
-
-
Miért is ne lehetne a VMware-t telepíteni? Semmi bonyolult nincs abban sem.
Extension Pack telepítése:
VirtualBox -> Fájl -> Beállítások -> Kiterjesztők -> Csomag hozzáadása(#35187) RBJ: Attól, hogy jön ki egy újabb kiadás, az nem azt jelenti, hogy az egyel vagy kettővel régebbi már elévült. A normál kiadásokhoz jár másfél év támogatás, az LTS-ekhez meg három, desktop vonalon.
-
Tehát letöltötted a Debian csomagfájlt, és a telepítése közben kaptad a hibaüzenetet? Egyszerűen töröld a hibás csomagtárolócímet a Synapticban, majd frissítsd a csomagtároló információkat és próbáld megint telepíteni.
Megjegyzem, hogy az Ubuntu tárolójában benne van a mindenkori legfrissebb Adobe Flash Player Plugin, így jobban járnál, ha egyszerűen frissítenél egyet. -
válasz
#40553216 #35148 üzenetére
De azt azért áruljuk el neki, hogy mindez mit sem ér, egy Live rendszert indítva bárki belekukkanthat a kérdéses könyvtárba. Normál esetben az is elég ha helyreállításmódban indítja a rendszert. Ha valaki nagyon akarja, akkor még a bejelentkezési jelszavát is átírhatja anélkül, hogy tudna róla, mert annak ismerete nélkül vissza is lehet állítani az eredetit.
Ha valóban védeni akarja a kérdéses adatokat, akkor más módszer nincs, mint a nem szabványos adathalmaz generálása valamely titkosító algoritmussal. -
válasz
Fooler89 #35127 üzenetére
Múltkor gyűjtöttem össze párat, szemezgess.
Probléma lehet, hogy a Unity panelján nem jelennek meg az értesítési területen az ikonok. Engedélyezéshez telepíteni kell a dconf-tools nevű csomagot, majd Alt+F2-> dconf-editor
desktop -> unity -> panel, a systray-whitelist értéke legyen ['all'] -
válasz
Szkeptikus #35124 üzenetére
Telepítheted az Avant Window Navigatort, a Cairo-t, vagy bármi egyéb dokkot. A Szoftverközpontban találsz egy párat, próbálgasd ki őket.
-
válasz
harcikoca #35096 üzenetére
A Linux az egy rendszermag. Az Ubuntut nem lehet Windows alatt futtatni, hiszen nem egy program, hanem egy komplett operációs rendszer. Illetve természetesen virtuális hardveren, például a VirtualBox segítségével már lehet használni, de az megint más.
A linkedet meg nézd meg jobban, olvasd el alaposabban és rájössz. A képek egyértelműen Windowsról vannak, de persze Ubuntu alatt sem lenne gond. -
válasz
Iginotus #35090 üzenetére
Persze, hogy megmarad, a linkek nem törlődnek maguktól.
A törlésükhöz használd nyugodtam az rm-et.
Ha egy könyvtárat linkeltél, akkor a link olyan mint az, beleléphetsz és ott találod magad benne. Ha fájlokat linkeltél át egy könyvtárba, akkor az eredeti helyen létrejövő újabb fájlok nem fognak maguktól belinkelődni a többiek mellé, érted. -
válasz
Iginotus #35086 üzenetére
Nem csatolgatni szoktak össze-vissza, hanem egyszerű szimbolikus linkeket használni. Természetesen egyetlen link nem mutathat egyszerre több könyvtárra, maximum a két filmes könyvtáradat tudod belinkelni egy helyre. Illetve betudod a tartalmukat is linkelni egyetlen könyvtárba, de akkor statikus lesz a dolog, mert a megjelenő új fájlok nem látszódnak majd a linkeknél. Ezen mondjuk még lehet segíteni egy szkripttel ami időnként ellenőrzi a tartalmat és átlinkeli ami hiányzik. Viszont ugye ilyenkor ha a linkek mellett hozol létre újabb fájlokat vagy könyvtárakat, akkor azok maradnak közvetlen a könyvtárban és nem a linkelt tartalom mellett jönnek létre.
ln -s /mit -t /hova
ln -s /milyen/könyvtár/tartalmát/* -t /hova -
128 MB-ot írnak minimálisra neki, de persze az tudod mi, csak, hogy menjen. Meg aztán telepítéshez nem is elég annyi, 256 kell oda is. Mondjuk a P@xtreme, na az kevéssel is beéri, bár a telepítéshez oda is kell azért minimális mennyiség, csak nem emlékszem már, hogy mennyi, mert régen volt már.
De futni frankón fut, csak a fejlesztése torpant meg kicsit. Majd azért ha most lesz időm, akkor felújítom a telepítőjét is, bár Sevoir aztán nem tudom, hogy mikorra tervez újabb buildet.
-
válasz
dawncomputer #35072 üzenetére
Természetesen elképzelhető a dolog, hardvere válogatja. Általában lehet találni megoldást a neten, illetve az újabb kiadások egyre többet kezelnek alapból jól.
-
válasz
dawncomputer #35070 üzenetére
Nagyjából elmegy mindegyik, Ubuntuval is lehet próbálkozni. Tulajdonképpen egy 701-es EEE PC-re (600 MHz, 512 MB RAM) is sima Ubuntut raktam, csak a PulseAudio-tól szabadultam meg. Viszi a filmeket is mondjuk azért, de nem az ilyen 720p-seket vagy nagyobbakat, meg ugye kicsi képernyőn. Kubuntuval azért semmiképpen sem próbálkoznék.
A Lubuntu telepítéséhez minimálisan kell 256 MB RAM, a procid pedig megfelelő a futtatáshoz. -
válasz
dawncomputer #35068 üzenetére
Lubuntu, ha gyors kell, akkor meg P@xtreme mondjuk. De 700 MHz-es proci már annak idején sem volt igazán elég filmezésre, mostanában meg még úgyse nem. Netezésre meg megint csak eléggé alkalmatlan, legalábbis nehéz mondjuk YouTube-ozni vele, a reklámok meg belassítják az egészet.
-
válasz
Neil Watts #35066 üzenetére
Az fglrx-et az AMD fejleszti, havonta adnak ki egy újabb Catalystot. De a problémád forrása nem is biztos, hogy ez. Én csak azt mondtam, hogy a nyílt meghajtó miatt melegedhet jobban (Te akkor ezek szerint nem azt használod), azzal még nem százas az energiagazdálkodás, bár kézzel lehet machinálni.
-
válasz
Neil Watts #35060 üzenetére
Nem, nem melegedett fel 70 fok Celsiusra a proci, ne izgulj. Például melegebb szokott lenni amiatt is ha mondjuk HD szériás AMD GPU-hoz a nyílt meghajtót használod, mert egyelőre nincs jól működő, automatikus órajel/feszültségszabályozás.
-
válasz
Sweet Lou 6 #35047 üzenetére
Próbáld meg akkor lecsatolni előtte:
sudo umount -l /dev/sda1
majd add ki a
sudo fsck -f /dev/sda1
parancsot. -
válasz
leviske #35020 üzenetére
Az MBR-be telepíti magát, ennyi. Az óra beállítása valóban érdekes kérdés hazánkban, de asszem már az is segíthet, ha az Ubuntuban az idő és dátum beállításainál kézire állítod, hogy ne szinkronizáljon automatikusan internetes időkiszolgálóval.
A szerviz pakk telepítését nem tudom, hogy mennyiben befolyásolhatja a GRUB, ez irányú tapasztalataim nincsenek. -
-
válasz
Fooler89 #34987 üzenetére
720p-s akad? Nálam Brazoson a legtöbb 1080-as is simán megy gyorsítás nélkül. Biztos, hogy bepipáltad azt a GPU-gyorsítást? Persze az is igaz, hogy a HD 3200-as nem gyorsít olyan sokfélét, szóval kódolásfüggő is a dolog azért.
Nem, én nemigazán használok NV-t, de gyorsításügyileg az valamivel jobban támogatott Ubuntu alatt. -
válasz
Fooler89 #34985 üzenetére
Igen, fel kell telepíteni az xvba-video-t is hozzá, különben nem tud lejátszani semmit sem.
sudo su
apt-get autoremove --purge vlc-* libva-x11-1
apt-get install libva1
apt-get install vlcHasználok én régi (X1600) és új (HD 6310) AMD GPU-t, plusz nemrég még HD 3200-at is, de sosem tapasztaltam, hogy rendellenesen akadtak volna a weboldalak.
-
Én most a hibák alatt inkább a számomra negatív dolgokat értettem a működésében. Például rühellem, hogy letölthető alkalmazásokat listáz, az teljességgel értelmetlen, csak a helyet foglalja, stb.. Persze bugosnak is bugos, bár ez hardver és alkalmazott szoftver függő is. Van ahol például az ikonok sem jelennek meg csak ha áthúzza az ember felettük az egérkurzort.
Mondjuk az igaz, hogy megjelenés után még érdemes lehet várni pár hetet, hogy a nagyobb tömeg által talált problémákat javítsák. -
válasz
derapo #34970 üzenetére
Ha jól értem, akkor újratelepítetted úgy a rendszert, hogy egyébként nem láttál semmit?
Akkor most ugyanígy látatlanul próbáld meg feltelepíteni az fglrx-et és add ki a
sudo aticonfig --initial
parancsot.(#34971) RBJ: Live rendszerről kellett volna a GRUB-ot újratelepíteni.
-
válasz
derapo #34968 üzenetére
Először távolítsad el az NV zárt meghajtóját, utána valszeg jó lesz, maximum az fglrx-et telepítheted hozzá. A GRUB választómenüben válaszd a kernel helyreállítási módját, majd a root parancssort. Ott az NV zárt meghajtójának telepítésétől függően (tárolóból vagy fájlból), add ki a leszedéséhez a parancsokat.
-
válasz
leviske #34964 üzenetére
1. Igen,
sudo update-grub
2. Igen, PPA-ból telepíthető, de egyáltalán nem az lesz az eredmény, mint amit szeretnél. Javaslom válaszd bejelentkezésnél a Klasszikus Ubuntu felületet.(#34966) RBJ: Live rendszer indít, majd GParteddel particionál, végül Ubuntu indít,
sudo update-grub -
Kell valakinek Natty-hoz olyan fglrx ami kompatibilis a 2.6.39-es kernellel? Jött frissítés (0ubuntu2), ezért ezt is meghekkelem kicsit, hogy beforduljon a modul. Mindjárt kész is lesz.
-
A Natty-ban csak elenyésző GNOME frissítés lesz, gyakorlatilag semmi változást sem fogsz tapasztalni. A 2.32.1-ben már inkább csak hibajavítások kaptak helyet a 2.32.0-hoz képest.
Kubuntut tekintve kb. ezek változnak: samba fájlmegosztás, új nyelvválasztó modul, javított nyomtatóbeállítás, KDE SC 4.6.2, Oxygen GTK téma, GStreamer használata, KPatience pasziánszjáték a LiveCD-n. -
Még mindig nem értem, hogy mi a problémád, egyszerűen a megjelenés beállításainál válassz egy másik témát.
(#34936) pethYeti: Nem mindenhol, nem minden körülmények között jelentkeznek grafikai hibák, én csakis az X1600-al tapasztaltam az ikon nemmegjelenítést. Most már gyakrabban jönnek hibajavító Unity frissítések, illetve jó eséllyel a xorg-edgers tárolóból jön majd a megváltás. De a problémával egyébként is nagyon ritkán találkozok, majd lecsekkolom ma, hogy valóban fennáll-e még.
-
Mi? A telepítőcsomagok és azok kezelése az egyik legpozitívabb dolog az Ubuntunál. Tudod, hogy kinek lenne kedve mindent egyenként, varázslókkal meg 28 kattintással feltenni. Nem beszélve a programok frissítéséről és eltávolításáról. Ha valaki ezt kedveli, akkor használjon csak Windowst, az a neki való. Szerintem elég nagy gáz a részükről, hogy egy nyamvadt Debian csomagot sem voltak képesek összedobni a vírusirtójukhoz.
-
Legközelebb olvasd el a leírást is:
Emerald - Decorator for compiz-fusion
This package provides a decorator for compiz-fusion and a themer applicationCompiz - OpenGL window and compositing manager
Compiz brings to life a variety of visual effects that make the Linux desktop
easier to use, more powerful and intuitive, and more accessible for users
with special needs. -
Debian alatt nálam is ezt csinálta, az xset s off segített rajta.
Próbáld ki Te is, add ki a parancsot mielőtt filmezni kezdesz. Ha nem jó, akkor add ki sudo-val is és úgy is csekkold le. Ha valamelyik módon jó, akkor utána már belehet állítani könnyedén véglegesre, mert egyébként újraindítás után elszáll a beállítás. -
válasz
V.Stryker #34864 üzenetére
A GNOME 3 már kijött múlthéten.
(#34866) ngabor2: Nem kiadásfrissítésre gondoltam, hanem például eme PPA használatára. A 2.6.38-as kernellel észrevehető sebességnövekedésről számoltak be többen is, plusz a rendszer átlagos terhelése is jóval alacsonyabb lett.
(#34867) RBJ: Értéknek a kép elérési útvonalát kell megadni.
-
válasz
ngabor2 #34861 üzenetére
A pontos okát valószínűleg nem fogja itt tudni senki sem, főleg nem ennyi információból.
Én azt javaslom, hogy telepítsél egy frissebb Linux kernelt és teszteld egy ideig azzal is a dolgot, könnyen lehet, hogy pozitívan változik a helyzet.(#34862) V.Stryker: Igen, persze, hogy tudsz a véglegesre frissíteni. A héten csütörtökön jön a béta 2 is, utána pedig már csak két hét.
-
Már hogyan lenne egy fogalom a kettő? Például Te az órádat visszaszoktad állítani egy órával, vagy helyre szoktad állítani? Te helyre szoktad hozni amit elcsesztél vagy visszaszoktál menni az időben, hogy ne kövesd el a dolgot?
Rengeteg ilyen példa lenne, egyáltalán nem ugyanaz valamit visszaállítani, mint helyreállítani. -
A rendszer-helyreállítást egy másik rendszerről kell elvégezni akkor, mikor a helyreállítandó rendszer olyannyira sem képes elindulni, hogy parancsokat tudj osztogatni. Tipikusan a legvégsőbb esetben kell a használatához folyamodni. Rendszer-visszaállítást meg akkor végezhetsz, ha visszaakarod állítani a rendszert egy korábbi állapotra. Ezt nem muszáj feltétlen akkor megtenni mikor baj van, lehet ezt azért is, mert kipróbáltál valamit, de nem tetszett, így könnyebb visszavonni a változtatásokat. Például az a Plymouthos probléma jó példa rá.
-
válasz
ntomka #34815 üzenetére
Éppen most publikáltam a Rendszerment új, 0.4.1-es verzióját. :-)
A GUI kicsit fel lett újítva és javítva, na meg pár apróbb funkció bekerült még az előző verzióhoz képest a repertoárba. Ezenkívül természetesen javítottam pár bugot, Natty-val le is fagyhatott az alkalmazás ablaka, vagy akár az egész rendszer.
Ha Maverickről csináltok majdan Natty-ra egy kiadásfrissítést, akkor amennyiben visszaszeretnétek állni a régebbi kiadásra, ne feledjétek el bepipálni a jelenleg használt fstab megtartását (habár ez nem annyira fontos) és a GRUB újratelepítését, hogy rendben elinduljon a visszaállított rendszer. -
Nem emészt meg mindenféle disztrót, alapvetően az (?)Ubuntu telepítő ISO-kból tud csak telepítőpendrive-ot kreálni. Igaz, a Debian Squeeze-t még megtudtam vele csinálni, de annál is hibaüzenetet adott a végén. A lényeg, hogy ez nem egy általános cucc, kifejezetten a saját rendszeréhez tervezték.
-
Igen hosszú idő után itt a Skype új verziója, a 2.2 béta. A Maverick partner tárolójából máris telepíthető/frissíthető.
Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpársportok
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PlayStation 5
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- TV antenna és jelerősítés
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Gyermek PC játékok
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest