Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyuri16
senior tag
válasz
Maneszproger #2501 üzenetére
nem hiszem, hogy lenne turbo pascal 64 bites rendszerre. ha mindenkepp az kell, akkor futtasd dosboxban. freepascal nagyon hasonlit turbo pascalra, szoval nem kellene, hogy nagy gond legyen hasznalni.
-
Maneszproger
csendes tag
válasz
Maneszproger #2500 üzenetére
Na megpróbáltam leszedni a turbo pascal 7-est win 7 64-bites verzióba, 20-at leszedtem de mindegyiknél azt írja hogy 32 biteshez való... Kezd tele lenni ezekkel a tököm...
Hétfőn valszeg sikerül beszerezni a TP 7-et WIN 7 64-hez ha a tanár együttműködő lesz.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
Maneszproger #2498 üzenetére
freepascalbol a 64 biteset kell letolteni akkor menni fog. ekezeteket pedig szerintem vedd ki, es jo lesz.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
Maneszproger #2496 üzenetére
hasznalj freepascalt, az biztos megy 64 bites windowson is.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
Maneszproger #2494 üzenetére
igy gondoltam:
[link]nem probaltam forditani, de kb jonak kellene lennie. az ekezetes betuk elvesztek a kodolasban, de latszik a lenyeg
-
Gyuri16
senior tag
válasz
Maneszproger #2492 üzenetére
akkor ott valami gubanc lesz, jonak kellene lennie, szerintem probald meg, mert gyakran kell ilyen szerkezetet hasznalni.
amit fentebb irtal, meg mindig nem fordithato, pl hianyoznak az writeln-ban az aposztrofok.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
Maneszproger #2489 üzenetére
ilyenkor jo tudni debuggolni, hogy megnezd mit csinal a program. ebben az esetben debuggolhatod "fejben" is. mit csinal a program ha muvelet = 1. ilyenkor az elso if feltetele tejesul, tehat vegrehajtodik a then ag. ezutan jon a kovetkezo if, ahol a feltetel nem teljesul ezert az else ag fut le. kovetkezo if ugyanez. a vegeredmeny az lesz, hogy egyszer lefut az a then ag amilyen muveletet megadtal, es az osszes tobbinel pedig az else ag.
helyesen azt a szerkezetet kellene hasznalnod amit itt irtam. annak a logikaja ilyen:
ha teljesul az elso feltetel, vegrehatodik a then ag, az else nem, ezzel vege az ifnek. ha nem teljesul a feltetel, akkor az else agba jutunk, ahol ismet egy if van, ami a masodik esetet vizsgalja. igy fokozatosan eljut a program oda, amelyik muveletet el akarod vegezni (vagy a vegso else agba, ha egyik feltetel se teljesul) -
Maneszproger
csendes tag
válasz
Maneszproger #2489 üzenetére
Még egy kicsit módosítottam rajta, és most már végre kiírja az eredményt. (Kiderült, a végén véletlen lemaradt a read szócskáról az LN végződés.
Bár, ahol nem megfelelő a kitétel annak a helyére kiírja a hibaüzenetet, de ez elhanyagolható, ugyanis kiírja az eredményt is.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
Maneszproger #2487 üzenetére
mutasd az aktualis verziot, a fenti le se fordul
-
Gyuri16
senior tag
válasz
Maneszproger #2484 üzenetére
1. az else ag elotti end utan nem teszunk pontosvesszot.
2. valami ilyesmi strukturat akarsz szerintem:if muvelet = 'valami' then
begin
{ ... }
end
else if muvelet = 'valami2' then
begin
{ ... }
end
else if muvelet = 'valami3' then
begin
{ ... }
end
else
begin
{ ha egyik feltetel se teljesult }
end;igy pontosan egy ag fog lefutni minden esetben.
3. nem kell annyi valtozo feleslegesen
4. ne hasznalj ekezeteket, pascalban a string tipus egybajtos - ascii - karaktereket tarol, ezert ha ekezeteket olvasol be rossz vege lesz. -
sh4d0w
félisten
válasz
Maneszproger #2482 üzenetére
Az utolsó if-re tettél else-t, a többire nem.
-
Maneszproger
csendes tag
válasz
Maneszproger #2479 üzenetére
Ja bocsi a módosítgatás miatt. DE SIKERÜLT! KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET! Nem számítottam ilyen gyorsra.
-
Gyuri16
senior tag
válasz
Maneszproger #2479 üzenetére
nezd at az if-then-else szerkezet helyes szintaktikajat. ebben az esetben igy kellene hasznalni:
if feltetel then
begin
{ utasitasok: mi tortenjen ha a feltetel igaz }
end
else
begin
{ utasitasok: mi tortenjen ha a feltetel hamis }
end;a felteteled most mar jo, de a szerkezet nem.
az eredeti programodban ez a sor jo, igy kiirja a beolvasott nevet is:
write ('Szia ',name,'. Sajnos ezt a programot nem neked szántam! Zárd be légy szíves!')mod:
most latom, modositottad a hsz-t. ha az if egyik agaban csak egy utasitas van, akkor a begin/end elhagyhato. pl igy:
if a=b then
write('Egyenlo');
vagy ha kiirod akkor igy:
if a=b then
begin
write('Egyenlo');
end;#2481:
olvasd at amit irtam, probald meg, aztan ha nem jo masold ide a kodot, nem tudom, most melyiket javitsam. -
Gyuri16
senior tag
válasz
Maneszproger #2477 üzenetére
az if egy feltetelt var, te viszont egy string tipusu valtozot adsz neki. gondolom valami hasonlo akart lenni:
if name = 'Julia' thenha esetleg c-s multad van, akkor megjegyeznem, hogy a pascal nem tekinti a szam tipusu valtozokat booleannak.
tovabb, ez a sor:
Lanyneve: write ('Szia Lanyneve! Szeretlek édes!')
a sor elejen egy labelt definialsz, ami valoszinuleg nem volt szandekos (ha igen, akkor ajanlom felejtsd is el egy jo idore a labeleket), az nem kell oda (a kettospont elotti resz).legkozelebb legy szives hasznald a programkod gombot forraskod beillesztesere.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest