- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Netfone
-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Érzésre 2 héten belül saccolhatjuk (!=elérés, sokkalinkább inflexiós pont) már a platót
, főleg, ha nem lesznek korlátozások, kifejezetten sulizárás.
-
Drizzt
nagyúr
Sajnos eppen olyan orszag meg nincs, ahonnan vedekezes nelkuli, de 3 dozisos szamok lennenek. Izrael nem az, mert ott a teljes nyitast azert nem tartottak meg, maszkot esletszamkorlatot is elrendeltek. Viszont a 2 dozisos atoltottsag ott sem egetvero, 60% koruli. 1 dozis 67, 3 dozis 42. Maszkkal, letszamkorlattal ez eleg volt ahhoz, hogy rovid legyen a delta hullamuk a tobbi helyhez kepest. De azert az is latszik, hogy a harmadik oltas sem "golyoallo melleny", vagy "eletbiztositas". A halal kockazatat otodoli a 2 oltashoz merve. Ami az oltatlansaghoz kepest 25-50-es szorzo. Ugyanakkor a delta hullam megallitasanak szukseges, de nem elegseges feltetelenek tunik most. Az is lehet, hogy elegseges is, de ezt meg nem tudni. Mindenesetre ott peldaul nem bullshitelnek most sem, siman megmondjak az egeszsegugyi vezetok, hogy nem kizart, hogy fel ev mulva uj dozis, vagy ujfajta oltas kell majd.
-
UK-ben teljesen megszűntek a korlátozások, így szép lassan átmegy a népességen, ez várható kb mindenütt. Ahol gyengül az immunitás, mert pl távolodik a legutóbbi oltás időpontja, ott kopogtat. Márpedig az oltásokat korán kezdő országokban ez mostmár aktuális.
#36744: a g20-ak szóvá tették, hogy nem kéne vakcinák mentén vasfüggönyt eregetni, meglássuk mi lesz belőle.
-
Csatravi
senior tag
"Amúgy én hajlok arra, hogy ott van feltüntetve az oltóanyag típusa, ahol nincs választék,"
Három nappal ezelőtt még amit linkeltem ott akkor még több fajta is fel volt sorolva egyes oltópontokon. Persze a felsorolásban így ránézésre is kb 95%-ban Pfizer volt. Most megnézve viszont a 3 hetes dátumközben csak Pfizert látok. Pontosabban a 3 hetes intervallum utolsó pár napjában találok elvétve mást is. Aztán van olyan ahol meg előrébb is van több lehetőség.
pld [kép]
Nagy a valószínűsége, hogy Pfizerel Dunát lehet rekeszteni annyi van belőle, és valószínű népszerű is így ha több van belőle is és keresik is akkor természetes, hogy ebből van több az oltópontokon.
Szerintem a 3 hetes dátumköz közepe, vége felé esélyesebb találni a Pfizeren kívül mást is.
Vagy telefonon érdeklődni máshol is hogy mi a felhozatal -
-
Vesa
veterán
-
-
Kékes525
félisten
"Az állítás az, hogy minden fertőzés esetén van károsodás."
Igaz, de long kovidnál ezek olyan károsodások, amelyek lassabban gyógyulnak.
"A covid-dal pont az a gond, hogy amikor a tünetek megjelennek, akkor már késő: "
Nem, általában van néhány nap, a tünetek megjelenése után, amíg hatékony. Ezért is hatott a fázisvizsgálatokban. Nem mindenkinél történik a vírusnak a nagyon gyors eszkalációja. Ilyen esetben tényleg kicsi az esély a hatásra. Ezért van, hogy nem mindenkinél hatott.
-
-
-
BlackV
őstag
(Az egy légterű irodák komoly fertőzési gócoknak bizonyultak.)
Volt az a munkatársam, aki bejött kovidosan, enyhe tünetesen. Astrával volt oltva annak idején.
Valamiféle védelem biztos, hogy aktiválódhatott már nála még a tünetmentes időszakban, ami fékezte, mert senki nem kapta el tőle a melóhelyen. (Vegyesen oltatlanok, rég oltottak és 3x oltottak.) Én örülök neki, ha körülöttem is be vannak oltva. -
mpo
veterán
Már régen olvastam a munka törvénykönyvét.
Megtagadhatnám, hogy oltatlanokkal dolgozzam.
31. Az utasítás teljesítésének megtagadása
54. §
(2) A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. -
Vesa
veterán
Ez itt kevéssé lényeges, mivel a kérdező azzal érvel, hogy a vírust máshol is összeszedheti, ami sajnos igaz. Bár az is tény, hogy ennek esélye egy zárt irodában 8 órára összezárva egy covidossal, lényegesen nagyobb, mint pl. az utcán. Viszont a száraz jogi értelmezésnél maradva az van, hogy nem jogellenes az intézkedés és innentől lényegtelen minden más! A munkáltató megteheti a rendelet alapján és period. Ha maradni akar valaki a munkakörében és még nincs oltása, akkor a legegyszerűbb felvenni az oltást és kész. Kérjen Janssen-t az egydózisos, és problem solved.
-
-
Drizzt
nagyúr
Szerintem nem kell feltetlenul azt kiolvasni abbol, amit ir, hogy valamit hibaztatni akarna.
Abban biztosan igaza van, hogy az oltas teljesen onmagaban nem hatarozza meg a jarvany lefolyasat es hatasat. Sokkal tobb tenyezo is belejatszik. Az egeszsegugy allapota nyilvan igen fontos tenyezo. A jarvanyugyi intezkedesek szinten. Az, hogy az adott nepek mindezt mennyire tartjak be, szinten nagyon fontos. A lakossag immunitasa szinten nagyon fontos(alapveto egeszsegi allapot, megkapott oltasok tipusa es szama, oltaskoze, korabbi talalka a virussal, stb.) Az mostanra viszont eleg latvanyos, hogy ahol van delta, vagy attol fertozobb varians, ott legalabb 3 oltas kell a jarvany letoresehez, egyeb jarvanyugyi intezkedesek mellett, nem helyett. Ami meg fura, hogy Indiaban latszolag megmaradt a hullamtermeszet, Izraelben is, de UK-ban peldaul egyaltalan nem. Usa-ban meg hullamszerunek tunik a mostani, de azert ott is elegge lassul a lankadas. Kimondottan esetszamra fokuszalva. -
Továbbra is akkor lehet érdemben előre lépni, ha oltott nem tudja oltottnak sem átadni. Ez pedig vuhani cuccal csak púposra töltött antitestkészlettel, esélyesen csak booster után pár hónapig működik.
#36452: egyszerű: két egyéb okokból is ellenjavallott tevékenységet kellett csak visszafogni.
-
"a mellékhatások közül szinte mindig kimarad az árvaság"
Ez pont ellentétben áll a felső bekezdéssel, bár gyerekoltásokkal még nincs ilyen mérés: a gyerekek Vuhani(!) oltása igen valószínű nem fogja visszafogni az iskolai fertőzéseket/azt hogy a gyerekek hordozóvá váljanak.
-
törölt tag
Eddigiek alapján nekünk itt nyáron nincs félnivalónk. Májusban lement a görbe. Az én elméleteim a brit, EU, USA nyárról:
A brit "nyár" az nem olyan nyár. Plusz nekik júliusban még iskola, brit harmadik hullám görbe gyanúsan összecseng ahogy tavaszi szünet után visszamentek és júliusban még jártak. Plusz ők tesztelnek sokat, plusz az hogy az oltási stratégia miatt sok volt a csak egy dózisos, foci buli is. Boris egyébként se a fertőzött görbét nézi, hanem a halottakét, azt tartották a britek valamilyen szinten.
USA-ban tarolt a delta több államban, nagyon kedvezett a vírusnak, a sok antivaxxer antimasker tudjuk főleg melyik államokban, és ott a nyár se segít talán, csak elméletem hogy főleg délen ott a légkondis házból légkondis kocsival mennek a légkondis boltokba, tehát sokat vannak zárt légtérben sokan oltatlanok. Amíg Európa teraszozik a szabadban és izzad 35 fokban, amíg a vírust öli az UV. EU többségében azért olyan 60-70% átoltottság volt nyáron, USA-ban a terhelt déli állomokban inkább csak 50% volt?#36425
Érdekes taktika, öngól, remélhetőleg más játékosok tanulnak belőle. -
-
tisn
addikt
elolvastam a kritikat.
ez hasonlo szamot hoz:
The highest incidence of myocarditis (10.69 cases per 100,000 persons; 95% CI, 6.93 to 14.46) was reported in male patients between the ages of 16 and 29 years
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2110737
szoval ugy nez ki igazolt, hogy fiatal sracok/ffak koreben meglehetosen nagy valoszinuseggel okoz szivizomgyulladas a parizer (es a moderna).
-
Nem meglepő. Egyrészt meg sem akarják kockáztatni, hogy az oltóprogram nem kis részét adó keleti csodákról, főleg a sinoról bármiféle blama kiderüljön - márpedig ha elkezdenek adatokat gyűjteni, akkor ez előbb-utóbb kiderül. Másrészt nem ritka a kamu védettségi, akár olyan mélységben, hogy korrupt "orvos" az oltóanyagot is kilocsolta, embert a rendszerbe bevitte (Romániában ez a divat, nem a mezei kártyahamisítás) - ezek értelemszerűen felülreprezentáltak lesznek a kórházi ágyakon, súlyosan belerondítva a statisztikába.
-
-
törölt tag
USA-ban is alapvetően úgy lesz a booster, aki Pfizeres az Pfizert kap harmadiknak is. Aki Modernás az Modernát. Viszont van mRNA koktél tanulmány:
egy korábbi Moderna oltássor után mind a Pfizer, mind a Moderna jól szerepelt
egy korábbi Pfizer oltássor után a Moderna volt a legjobb választás, de a Pfizer is segített
(igaz csak preprint tanulmány)Az immunhiányos embereknek írja a CDC az egyforma a javasolt, de adható két alap Modernára 1 Pfizer booster vagy két alap Pfizerre 1 Moderna booster, ha nincs raktáron azonos vagy elveszett a kártya, beteg nem tudja:
COVID-19 Vaccines for Moderately to Severely Immunocompromised People | CDC
For people who received either Pfizer-BioNTech or Moderna’s COVID-19 vaccine series, a third dose of the same mRNA vaccine should be used. A person should not receive more than three mRNA vaccine doses. If the mRNA vaccine product given for the first two doses is not available or is unknown, either mRNA COVID-19 vaccine product may be administered.Nem értek hozzá, csak érdekel elméletben a hungarikum oltási tervben két Janssen, vagy 3 AZ, 3 Szputnyik lehet. Miközben úgy tudtam az a messenger előnye adható többször igazi joker, míg adenonál már felismeri és elutasíthatja a szervezet. Szóval ha Pfizer és Moderna mindkettő mRNA azért nem adható hiába antitest szint ütős lenne, akkor adenosra adenos miért, mikor talán nem is működik?
Na csak elgondolkodtam, nekem jó lesz a harmadik Pfizer is, nem muszáj a több kakaós Moderna, szóval nem probléma nálunk nincs mRNA koktél. -
MuMa012
tag
A 4 fős családunkból 3-an kaptunk Pfizert és egyikünk kínait. A kínait kapó Pfizert kapott 3.-nak, és 2 Pfizerrel oltottat is Pfizerrel oltottak 3.-jára. Én még kivárok az őszi szünet utánig. Gyakorlatilag automatikusan Pfizert adtak, választási opció nélkül. (De nem is akartunk volna mást)
-
kw3v865
senior tag
Valószínűleg hülyeséget beszélt az a "szakértő", ugyanis a vakcinák (Pfizernél és Astránál tuti, a többit nem olvastam) kezelési útmutatójában szerepel, hogy enyhe megfázás jellegű tünetek esetén be lehet adatni az oltást. Nyilván nem szerencsés olyan szempontból, hogy elvileg ilyen tünetekkel akár Covidos is lehet, ezért nem szeretik, ha így megy be a páciens az oltópontra. Azonban lázas állapot esetén tilos beadni.
-
-
Rosszul tettem, hogy aktív lázas rhino(?)-ra kértem az oltást? Elég drága itt egy antitest-mérés, nem feltétlen csináltatnék egyelőre
szabály-nemszabály, csináltam 2 megelőző nap és a szuri napján is tesztet, mind negatív, úgyhogy tudtam, h nem covidra megy, ha meg elszúrom, akkor lehet 3hetet is várhatok, míg újra 20km-es körzetbe jön a pfizer+modernás busz
-
Angliában még nem volt őszi szünet (ráadásul csak 1hét lesz), nulla elővigyázatosság mellett ezerrel tolják az iskolát és mindenféle iskolán kívüli foglalkozást.
A következő hetek érdekesek lesznek, ugyanis Skóciában az őszi szünet 2hetes, most kezdődik a 2.hete - ráadásul a több skót megye már komolyat csökkent. Simán lehet, hogy újra kettéválik az ország.
Mindez az egyre avuló, főleg Astra oltások mellett, úgy, hogy a politika hallani sem akar boosterekről.
-
Kényszerpályán mozgó politika és természetesen az erre harapó társadalom. A britek alapvetően 2 válság között nyűglődnek:
1. társadalmi válság, ami elég sokrétű, járványügyi vonatkozásában talán a legfontosabb a valós problémák extrém mértékű ignorálása, "amiről nem beszélünk nem létezik". Azt se veszik észre, hogy jelen időben zsugorodik az egykori világbirodalom Anglia+Wales területére. A társadalmi problémák része még a tömeges elhülyülés/oktatás béka feneke alatti színvonala.2. gazdasági válság: brexit+covid kombót túlságosan nem kell magyarázni, annyi kitétellel, hogy mindkettőt extrém inkompetenciával és gigantikus közpénz-összegek kidobásával "kezelték" - félre.
Ebben a környezetben igyekszik a politika
válságkezelniminél több szavazatot keresni. -
tisn
addikt
igen, ugy gondolom, ha barmely felnott meghal egy vilagjarvanyban, az elofordul. egy 90 evess meg mar barmitol meghalhat.
nem azt mondom, hogy nem kar, minden elvesztett eletevert kar, de a gyerekek normal elete is fontos, nezzuk mar neha a gyerekek erdekeit is, nem csak az idoseket. (akik pl. ha annyira aggodnak 3 oltas utan meg mindig hordhatnak mindenhova ffp3 maszkot. de ugye nem ez a jellemzo)
-
NACI rapid response: Extended dose intervals for COVID-19 vaccines to optimize early vaccine rollout and population protection in Canada - National Advisory Committee on Immunization Canada, március 3
Delaying a COVID vaccine’s second dose boosts immune response - Nature, május 13
Public health impact of delaying second dose of BNT162b2 or mRNA-1273 covid-19 vaccine: simulation agent based modeling study - British Medical Journal, május 12
Delayed Second Dose Turns Into a Win for Vaccine-Starved Places - bloomberg, május 20
#34678: értemén, az ELSŐ dózisnak örüljünk, ok. De a gyakorlatban mit ért el pl egy fiatal szülő egy május 20.-i második dózis időponttal? A nyári szünet júni 16.-án kezdődött.
-
Otthon nyomja vagy a kórházban? Mennyi a véroxigén?
#34625: ez alól azért sok kivétel van. Aki nem "rohamPfizerezett", hanem kivárt egy egészséges 8-9 hetet két dózis mRNS között és pl Augusztusban vette fel a másodikat, aki idő közben így vagy úgy a vírussal is találkozott, stb. Ráadásul a hullám meglehetősen lassúnak néz ki, ha így halad, akkor lehet nem is idén lesz a csúcsa, de egész biztosan nem november vége előtt.
Továbbra is tartom a véleményem, hogy mért, vagy kiadós logikával becsült antitest-szint alapján kell felvenni a boostert. Az is igaz, hogy a delta elől már nem lehet elbújni, nálunk a skót felföld tanyavidékét is végigjárta.
-
Összetett kérdés: egyrészt a kórház és a halandóság 1-2-hét késéssel követi az esetszámot, másrészt időben változó, kik fertőződnek meg: pl nemrégiben kitört az iskolákban az őszi szünet, így lehet a fertőzöttek átlagéletkora nő. Az oltási kampány lefolyása, sőt az, hogy mivel oltottak x hónappal ezelőtt is belejátszik.
Ja, az esetszámot még osztani kéne a tesztek számával, mert az is változik idővel (itt kb 20%-os ingadozást látok a delta hullám időszakában) és a pozitivitás az, ami igazán releváns.
#34574: hosszabb, nagyobb szüneteket tartanak miután a populáció megismerte őket. Az influenza is vissza-visszatér pár évtizedenként durva formában.
-
A britek érzékenyebb rétegei nagyon magas, több helyen 95% feletti arányban felvették az oltást. Igen kis részükre jellemző a dogmatikus antivaxxerkedés, egy skót ismerősömet is a magyar mindentjobbantudó neje beszélt le az oltásfelvételről
.
Mindazonáltal itt oltás=AZ, kevés Pfizerrel fűszerezve, javarészt májusi második dózissal, boostert kvázi nem ismerik. Így azért kerülnek kórházba rendesen, még ha nem is annyian, mint a korábbi hullámok alatt.
-
-
kabaré. van egy szer, nem erre a célra készült, tudományosan bizonyítatlan, hogy bármit is érne erre, de mivel ráhúzható ez az elfogultságosos-bigpharmás-összeesküvéses maszlag, ezért emberek eszik nagy kanállal és inkább megtalálják a "bizonyítékokat" mindenben is.
ezzel szemben van egy tudományosan bizonyítottan hatékony és biztonságos oltás, amit ráadásul százmilliós-milliárdos nagyságrendben beadtak már.
és van, aki megfordul a lovon.
mindegy, mindenféle emberek élnek a földön, ez van.
-
Indiában egészen biztos, hogy óriási deficit van a regisztrált és a valós halálesetek között az erősen foghíjas közigazgatásnak köszönhetően. D-Amerika se feltétlen van 100%-ban lekönyvelve. A 10M feletti szám viszont egyelőre magas sztem.
Az kizárt, hogy a magyar érték alacsonyabb legyen a hivatalosnál: a védekezés egy sor egyéb halálokot csökkentett, pl az évi 2-5ezer embert elvivő influenza totál padlón volt és még így is megvan a 30e+ többlethalálozás. -
törölt tag
Az ügynökség elmagyarázza, hogy a „nagy populációk oltása és megfigyelése” elkerülhetetlenül azt jelenti, hogy néhány ember meg fog halni, vagy új betegséget tapasztal az oltás után.
"Folyamatos elemzésünk egy része magában foglalja a természetes halálozási arány időbeli értékelését annak megállapítása érdekében, hogy vannak -e olyan konkrét tendenciák vagy minták, amelyek utalhatnak a vakcina biztonságával kapcsolatos aggályokra."
Mindezek ellenére, még akkor is, ha ezeket a feltételezett halálos mellékhatásokat később megerősítik, ez az érték még mindig jóval alacsonyabb lesz, mint a koronavírusban elhunytak száma.
Tehát feltételezhetően kevesebben halnak meg az oltásban … nagyon megnyugtató. (Lehet hogy lesz új betegséged…)
-
törölt tag
Az első bekezdésben lévőket vizsgálja valaki hogy a beoltott a beoltastol számítottan x időn belül beteg lett vagy elhunyt valamitől? (és kérlek ne hozd ide az autóbalesetet mert nem erre gondolok hanem valamilyen betegségre )
Amennyiben nem vizsgálja senki itthon akkor hogy higgyem el hogy megéri az oltás…. jobban mintha nem oltatnék?! -
A nagy német mutyi is ez, csakhogy ők se maradjanak ki a zavaroscovidban közbeszerzünk egy jót körből.
-
Ez így viszont már aggasztó, mert kevesebb tesztre jut több eset, határozottan emelkedünk.
#33997: persze, simán benne lehet, 2 dobókockával is lehet 12est dobni - szóval előfordulhat, h minden "tiszta" (vmi lesz ott, pl immunprobléma csak eddig nem volt a felszínen).
#33998: senkinek se adnám, az EU meg kapja össze magát és fogadjon el egy mRNS boostert a k.va életbe. Ezeknek is annyi haszna van, mint 3 konzerv megrohadt macskakajának
-
-
Túl korán nyitottak szerintem is, de még ne írjuk le őket teljesen. Leginkább a gyerekeket sajnálom náluk is, a felnőttek 99.9%-a oltathat, 95%-ukat védi is az oltás: eközben a 6-10éves kisiskolásnak nincs SEMMI.
Sok halott szvsz a britekhez hasonlóan náluk sem lesz, mert a halandóbb kategóriákat gyorsan végigoltják.
-
Az oltottsági számaik jönnek felfelé mint a talajvíz. Viszont a delta mindenkit meg fog találni, mert az oltottak is terjesztik - azaz az oltatlannak nincs esélye az oltottak védettsége miatt bújkálni.
#33825: az emberek egy része alternatív valóságban él, sajnos ezzel számolni kell. Ha valamikor jön egy brutál variáns (miért ne jöhetne, influenzából sem a spanyolnátha volt az első), az emelni fog majd a Föld átlag IQ-szintjén.
-
-
syberia
veterán
Robert Malone népes követőtáborral bír a Twitteren, az amerikai kormány is foglalkoztatja és vakcinafejlesztésben is aktívan szerepet vállal.
-
Sir Pocok
őstag
A molnupiravirról már többször írtam itt a topicban. Ígéretesnek ígéretes, de egy szépséghibája van: Senki se tudta még cáfolni, hogy nincs DNS roncsoló hatása. Pár évvel ezelőtt azért hagyták félbe a fejlesztését mert ez a biztonsági probléma merült fel vele kapcsolatban. A baj az, hogy a rákkeltő hatás nem hónapokon belül, hanem lehet, hogy évtizedeken túl fog csak kiderülni.....
Én mivel a Pfizer és az Atea gyógyszerre is célegyenesben van inkább azokra támaszkodnék a jövőben, hiszen azok jóval biztonságosabbnak tűnek (mondhatni kis túlzással hogy egy upgradelt favipiravirok).
-
BlackV
őstag
Illetve a szer csak akkor hatásos, ha közvetlen a tünetek megjelenése után kezdik alkalmazni, a súlyos állapotban lévő (kórházban kezelt) betegeken nem segít érdemben.
Na ez a bajom ezzel. Honnan tudom már az elején, hogy én kórházba kerülök majd, ezért szednem kell? Egy ilyen drága gyógyszert pedig nem lehet boldog-boldogtalannak adni.
De tegyük fel veszelyeztetett vagyok ezért érdemes szednem. Megjelennek a tunetek. Időpont egyeztetés pcr-re. Elbattyog. Eredmény 24 óra. Utána pedig doki felkereses, recept, gyógyszer kivált. Úgy elmegy 3 nap, mint a sicc, ha nem esik hétvégébe.
Másfél éve havonta van egy csodaszer. -
"harmadik oltás helyett inkább be kellene szerezni valami természetes booster-t"
szvsz ésszel ezt is lehet jól csinálni. Határérték 20x-osa antitest mellett biztosan így fognék neki a széles spektrumú védelem érdekében - bár ha az ember keres, annyira nem könnyű direkt covidhoz jutni, max kórház covid osztályán.
-
-
Gothmog
senior tag
Kicsit pontosítanék, ha nem baj. (Azzal a megjegyzéssel, hogy a pontosítás sem egzakt ismereten/bizonyítékon, hanem elméleten alapul.)
A központi idegrendszeri tüneteket elvileg úgy képes a vírusfertőzés kiváltani, hogy az asztrocitákat (ezek "támasztják" és táplálják az idegsejteket, de például a neuronális kapcsolatrendszerüket is segítik, sőt esetenként szabályozzák) nyírja ki, s emiatt az általuk segített neuronok is elpusztulnak/hibás működésűvé válnak. Az az érdekes és egyben a kulcsmozzanat, hogy ehhez át kell jutnia a vírusnak az úgynevezett vér-agy gáton, aminek a feladat egyébként pont a káros elemek elszeparálása a "központtól". Az egyik elgondolás szerint erre ad egy elvi lehetőséget a szaglóhám felőli út, ahol - most nem kerestem rá és nem emlékszem pontosan, de talán - a receptorsejteket fertőzve, majd onnan az agyba vezető idegi kapcsolatokon át tud beszivárogni a vírus (elsősorban nyilván a fenti funkció érzékelésvezérlő/értelmező területeihez). Mivel a vírus sok esetben az orr/garatüregben telepedik meg először, így logikus lehetőségként adott ez az út, és magyarázhatja azt is, hogy miért a szag/ízérzékelés az egyik leggyakoribb idegrendszeri tünet.
Nem olvastam/láttam rá eddig információt, így csak zárójelben jegyezném meg, de ezen az alapon a szem is jó belépési hely lehet a központi idegrendszer felé. (A retinánk már tulajdonképpen az agyunk része, a látóideg pedig nem pont olyan, mint a többi nagy ideg, hanem gyakorlatilag egy agypálya pl.)
(Csuklóból írtam ezt most, nem olvastam utána/kerestem rá semmire, szóval ha valamit valahol elírtam, nem haragszom/sértődöm meg a kijavításért/módosításért.
)
-
"Mostanában egyre több helyen kerül elő, hogy más vírusok is okozhatnak hasonló tüneteket (idegrendszeri károsodást), szélsőséges esetben akár egy influenza is. Emiatt is eléggé kétélű fegyver az immunrendszer fertőzésekkel történő "edzése"..."
úgy írsz erről, mintha ez valami választható dolog lenne. ez nem valami döntés, hogy "én most kimegyek immunrendszert edzeni" (illetve biztos vannak ennyire hülyék is, akik lenyalogatják a korlátokat), egyszerűen így működik az élet, jön a vírus, te meg elkapod.
ami választható lenne, az valami übersteril környezetbe menekülés, ezerrel védekezés, és abban nem vagyok biztos, hogy hosszabb távon jobban jár-e az ember. sok kisebb megbetegedés helyett lesz neki kevés nagyobb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Nintendo Switch 2
- Futás, futópályák
- Facebook és Messenger
- Milyen monitort vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Autós topik
- Apple MacBook
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest