Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• novarobot

újonc

válasz vargalex #66655 üzenetére

A firmware része semmiben én is azt használom de ugye ez csak az a rész ami "betölti" a rootFS-t (magába el sem indul)

A rootfs meg egy "szimpla" deboostrap plusz néhány egyéb gyárilag telepített csomaggal így pl ha a DebWRT leírás alapján csinálod nincs WiFi, nem megy a switch (swconfig) stb.

Hiába teszed be a kernel modulokat minden konfigurációs fájlt az adott ruter -e kel szerkeszteni.

Hát az én munkám csak ennyi volt, hogy megszerkesztetem a konfigurációs állományokat :)

A kernel modulokkal is szenvedtem egy kicsit hogy menyen vele az Arduino (meg a saját AVR platformom).

Én 4 éve használtam utoljára DebWRT az előző ruteremen (Dlink Dir 320) ezen eddig nem indult el (próbálgatás közben 3 éve téglásítottam is örültem hogy helyre tudtam rázni akkor fel is függesztettem a kísérletezést.)

Most megint kellet egy saját C progit futtatnia a ruter-nek és erre szerintem a DebWRT a legegyszerűbb (bár biztos lehetne OpenWRT alatt is gcc-zni meg szükséges lib-eket felteni)

Nem szenvedtem vele mindig mindenhol Debiant használok (szerveren, asztali gépen, általam "forgalmazott" beágyazott eszközökön stb) így örülök ha a ruteren is az van.

Közben készülget egy leírás melyben a DebWRT telepítése mellet a debootstrap ra is kitérek meg összeszedem egy leírásba azon eszközöket mire eddig Debiant tettem (kb a harmada volt saját fordítás)

Egyébként a lista ami benne lesz a leírásban (ha egyszer végre elkészül) :

TP-LINK 1043nd v2, Banana PI R1 ruter, Raspberry PI, FrendlyARM 2440, IgepV2.
    A beagleboard on még gondolkodom beleírjam e azt is...

A 1043nd v2 kívűl mindenhol saját deboostrap os Debian rootfs -t készítettem míg a 1043nd a Banana Pi és Raspberry Pi-n kívül mindenhol saját kernelt is kellet forgatni...
    Mondjuk gondolkodom hogy itt is kellene egy kernelt forgatni csak félek tőle itt nagyobb macera mint pl IgepV2-őn, vagy FrendlyARM -on...

Következő projekt Androidos telefonra Debiant tenni natívan nem chroot al GTK felülettel (nem QT val) ...

A mostani feltöltött rootfs nek tényleg csak annyi értelme van hogy telepítés után már ruter ként funkcionál, megy a WiFi, dhcp szerver, iptables, és be van állítva a switch.

Még egy dolog, hogy az iptables-ben benne maradt egy teszt port átirányítás véletlen nem akarok kémkedni senki után! ( 51414 -> 192.168.0.196:22 )

Egyébként tényleg nem figyeltek rá hogy pl ne az isc-dhcp-server -t használják pedig pl az nagyon tudja enni a memóriát, bár könnyen lecserélhető alternatíva van bőven...

A hardveres RAM upgrade is elgondolkodtató...

• novarobot

újonc

Sziasztok!

A héten készítettem egy Debian 9 /DebWRT firmware-t a ruter-ra. (A forrásanyag a www.debwrt.net oldalról származik! )
    Támogatja a V 2.x és a V 3.x es verziót!

Fontos hogy semmilyen garanciát nem tudok rá vállalni, valamint nincs rajta webszerver! (de pl egy apt-get install apache2 vel telepíthető)

Mivel nincs rajta webszerver így web admin felület se, tehát ha másik firmware-t szetternél rátenni akkor azt soros porton kell megtenni! (esetleg ha boot-olt a Debian akkor telepíthető rá egy mtd szoftvert)

A Debian / DebWRT külső meghajtóról fut, pl pendrive.
    Minimum 2GB tárhely kell neki, és támogatja a legtöbb usb hub ot így nem kell feláldozni az usb-t.

A szükséges fájlokat innen tudjátok letölteni: http://uni-obuda.hu/users/juhasz.balint/

Az usb meghajtón 2 partíciót kel létrehozni (én Linux Mint Debian Edition rendszeren gparted programot használtam)

1. EXT4 (úgy hogy 512MB terület maradjon a meghajtó végén)
    2 SWAP (nyilván a szabad 512mb helyre)
    Fontos hogy ebben a sorrendben hozzuk létre a partíciókat)

Csomagoljátok ki a root FS -t, Linuxon pl. így:
    mount /dev/sdb1 /mnt
    cd mnt
    tar -xvzf /home/user/Asztal/TP-LINK-1043nd-V2-Debian9.FullConfig.ROOTFS.tgz
    cd /
    umount /mnt

Töltsétek fel a: debwrt-firmware-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v2-squashfs-factory.bin
    (pl a gyári firmware upgrade menüpontban, vagy a rajtalévő firmware upgrade menüpontjában, én pl soros porton tettem rá)

Soros port használata ajánlott, mert ha bármi gáz van azzal lehet legkönnyebben visszahozni a ruter-t (mással elég macerás).

Ha soros porton töltöd fel nagyon figyelj hogy felül ne írd a bootloadert, feltöltéshez inkább használj egy OpenWRT firmware-t és web admin felületről telepítsd.

Alap beállítás: 192.168.0.1 ip cím. DHCP -n keresi a netet.
    Isc-dhcp-server, hostapd, wpasupplicant iptables telepítve. WiFi SSID: test Jelszó 12345678.
    ssh felhasználói név : root, jelszó debwrt
    Ruter ként azonnal használható ICMP letiltva így ping-re nem válaszol.

Konfigurációs fájlok útvonala:
    /etc/network/interfaces:
    /etc/network/if-pre-up.d/swconfig:
    /etc/dhcp/dhcpd.conf
    /etc/network/iptables.conf:
    /etc/hostapd/hostapd.conf
    /etc/modules
    /etc/default/isc-dhcp-server
    /etc/default/hostapd

A hostapd nek az inditófájlát (/etc/init.d/hostapd) is szerkeszteni kellet, az „DAEMON_CONF=” részt, erre „DAEMON_CONF=/etc/hostapd/hostapd.conf”

„nano” szövegszerkesztő van rajta, mc, mcedit, htop bwm-ng is telepítve van!

Alapból ki van benne kapcsolva a Debian main csomagtároló.

Az /etc/apt/sources.list ben be van írva, csak ki kell törölni a # a sor elejéről.

Ha a Debian main tároló benne van akkor apt-get update, upgrade, install stb esetén elfogyhat a memóriája!
    Működik de 5 ből 1 szer kifagy (ha elfogy a memóriája) , ha így akarja valaki használni érdemes a hardveres memória bővítést megejteni rajta…

Arduino soros port (ftdi232 pl2303) támogatott, az Arduino mega 2560 cdc-acm drivere még nem megy megpróbálom még majd belefordítani azt is!
    AVR programozó gcc egyéb programok telepíthetők (pl apt-get install avrdude gcc g++ make automake avr-libc)

Remélem hasznosnak találjátok!

Üdvözlettel: novarobot!

Új hozzászólás Aktív témák