- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Milyen GPS-t vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- One mobilszolgáltatások
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Tomato firmware
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lasersailing
senior tag
Igen, megadtam neki a fix belső IP címet, de úgysem találta meg a brother iprint alkalmazás. Amikor áttettem belsőre a tabletet, rögtön minden működött. Mindegy, nem a tablet miatt van a vendég hálózat, így maradnak a gyerekek tabletjai a belső hálón. Iskolabezarasra felkészültünk. Sajnos szükség lesz rá szerintem...
-
Lasersailing
senior tag
Valószínűleg igazad van, és a windows beállítások is gondot okoznak. Gondoltam, hogy megpróbálom a tableten 0-ról telepíteni a megfelelő alkalmazást, de az sem találja a nyomtatót ha másik alhálózaton van.
Köszönök minden segítséget, de itt és most feladom: átteszem a tableteket a belső alhálózatra, ahol a nyomtató is van úgy minden működik tökéletesen.
-
Lasersailing
senior tag
De, mindkettő be volt kapcsolva, magyarán így néz ki.
Szerk:
Kikapcsolás után pedig ez a válasz (nem vártam meg 30 alkalmat, kiléptem korábban): -
Lasersailing
senior tag
Tegnap este, de most ismét újraindítottam, hátha ez a gond, de sajnos nem.
"0-ról kezdtem a beállítást" az mit jelent pontosan?
Szerintem gyakorlatilag igen, hiszen a tegnap linkelt kép alapján nem volt beállítva semmi, máshol pedig nem változtattam. -
Lasersailing
senior tag
minden másban elégedett vagyok ezzel, firmware-t nem szeretnék változtatni. Akkor lehet, hogy inkább beengedem az eszközöket akik nyomtatnának a belső hálózatra, ahol a nyomtató is van.
Nem lehet, hogy a nyomtatón kellene valamit állítani? Hiszen ping-re válaszol a nyomtató, akkor a router átengedi (vagy ez nem ilyen egyszerű?)Amit végképp nem értek:
most 20 perc elteltével már nem válaszol a pingre a 192.168.2.xxx-es ip címről... -
Lasersailing
senior tag
Szia!
Előre is köszönöm, hogy ismét segítesz!AP isolation: Disable
1-es wifin nem tudom pingelni a 2-esen lévő nyomtatót. (request timed out)
Viszont rosszul írtam: 1-es etherneten sincs válasz a pingre (gondolom tegnap azért volt válasz mert wifi be volt kapcsolva és 2-eshez kapcsolódott laptopMagyarán az 1-esről semmit nem látok a 2-es hálózatról.
-
Dzsekó
addikt
A "nyílt" szócska felett elsiklottam. Talán azért, mert én soha nem csatlakozok ilyenre, és nem is fogok. Ebben az esetben nem igazán jó rácsatlakozni, valóban. Vegyük úgy, hogy inkább az elvet írtam le. Nálunk két emelet között a privát wifit így oldottuk meg egy darabig, amíg nem lett átkábelezve.
-
Joelmail95
csendes tag
-
zsolt_64
senior tag
Az Asus program nekem sosem működött, ezért szoktam rá a cfe-re ,szörnyű macerás, ha valamit nem hajszálpontosan csinálsz, nem működik. Pedig tomato-t csak CFE-vel sikerült feltölteni itt mindig használom előtte a clear nvram-ot
Mindegy, mert most holnatól kell a net munkára, így marad a merlin, és megvárom a 2020.6 -ot -
zsolt_64
senior tag
Beleolvastam kutyafuttában a bejegyzésekbe, sokan panasukodnak a 2020.5 re és van random rebootról is szó.
Engem az aggaszt hogy akkor mégsem igaz az az állítás hogy az Asus routerek CFE jén keresztül következmény nélkül lehet cserélgetni a firmware-ket.
Nekem most van 1 tomatoképtelen routerem , amit nem tudok helyreállítani.
Vagy a firmware betöltés, vagy az nvram törlés bennt hagy valamit.
nvramot lehet törölni a CFE ből , tomato felületről, ssh ból, és a WPS + bekapcs.-al is
Ezek mind ugyanazt törlik ? vagy lehet különbség ? -
Roland-87
aktív tag
Ezek egyike sem működött nálam soha 20dbm feletti érték illetve 100mW felett sem, mivel a szabvány ennyit enged feltételezem hogy korlátozás van. A beállított értéket elfogadja mind dbm mind pedig mW-ban megadva és lekérdezéskor látszólag azt is mutatja hogy annyin ketyeg de a valóságban nem, ezt a túloldalon egy bármilyen wifi mérő programmal könnyen ki lehet próbálni. A parancsoros megoldás után viszont a wifi megtáltosodott de a beállítási értékekre továbbra sem reagál viszont a lefedettsége igen rendesen javult, azt nem tudom mennyin ketyeghet ilyenkor de évek óta hibátlan úgyhogy nem is izgat.
Viszont most a hibakeresés közben a logban ezt találtam, és hát nem tűnik túl jónak ha ez igaz.
Aug 19 09:48:01 RolandNet daemon.warn dnsmasq[879]: possible DNS-rebind attack detected: api.britepool.com
Aug 19 09:48:10 RolandNet daemon.warn dnsmasq[879]: possible DNS-rebind attack detected: api.britepool.comSzóval lehet egy támadás is van a dologban? Esetleg már meg is fertőzték a routert vagy a belső hálózatom?
-
Lehet, hogy terminálban állította be, és arra gondolt.
-
Roland-87
aktív tag
Van olyan menüpontom csak a valóságban semmit nem csinál akármit is írok be neki, SSH alatt kellett vagy 8 parancsot kiadni a régebbinél, annak nem tudom a verziószámát de azt igen hogy a parancsok kiadása után megdöbbentően jobb lett a lefedettség mindenhol. Lényegében a 20dbm feletti korlátot kell kiütni az újabb tomatokban már van az is. Most ez van fent: FreshTomato Firmware 2018.3 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP. Ezzel is minden oké csak itt már máshogy kellett a varázslatot csinálni és elfelejtettem annak idején elmenteni mit is kell művelni, de a beállítás módosítása itt sem hoz érdemi változást 20dbm felett.
Most a repeater oldalon keresem a hibát mert találtam 1-2 olyan beállítást ami okozhat esetleg problémát, de ha nagyon nem lesz megoldás akkor resetelni fogom mind a kettőt. -
-
Szia!
Nekem úgy rémlik, mintha a Tomato eltárolta volna a WAN IP címet az NVRAM-ban. Bár én sosem használtam MultiWAN-t, de gondolom ha az elsőt eltárolta, akkor a másodikat is. Próbálj meg az aktuális WAN2 IP-re rákeresni az NVRAM-ban, ha el van mentve, akkor fogod látni milyen kulcs alatt, így legközelebb már le tudod kérni annak a kulcsnak az értékét.
-
SztiviVander
addikt
Neked a 2020.5-el már jó az 5Ghz-es wifi-d?
Mivel már 7 napja megy, most már szerintem mondhatom rá azt hogy az újabb wifi driverrel jó lett végre. Nem vettem észre egyszer sem olyan leszakadásokat mint a korábbi két elcseszett driveres verzióval. Remélem ilyen is marad és nem kell többször visszamennem a 2020.2-re -
mobilizmo
addikt
"erre nem is gondoltam, hogy a szolgáltatói eszközben állítom be a ddns-t"
Lehet azért van ez így, mert régebben nem kápráztattak el minket a választás lehetőségével. Emlékeim szerint a telekomnál már docsys rendszer volt, de egyedül a DynDNS akkoriban már fizetős (és nem is túl olcsó) szolgáltatását lehetett csak "választani". Bridge mód ugye meg IP TV esetén nincs, így maradt az External IP checker. Mostanában nem néztem miket lehet választani.Update: megnéztem és van benne No-Ip és DNSExit is
de csak egyet lehet beállítani
Bár én még 2020.2 verzión vagyok és itt nincs frissítési probléma, lehet kipróbálom a HGW-n. -
SztiviVander
addikt
Sanszos hogy nála is ez lesz a gond, hogy nem túl jó a rendelkezésre állása vagy az elérhetősége annak az ip ellenőrzésre használt oldalnak ami tomatoba bele van drótozva. És a szolgáltatói routeren nem lehet ddns-t beállítani hogy akkor az kezelje? Vagy átállítani bridge módba hogy a te router-ed kapja a publikus ip-t? Na ezért sem szeretnék sose szolgáltatós cuccot, csak a baj van vele
-
Aeroglobus
tag
A 2019.4-es ez is. Próbáltam az újabbakat is, de azokban ez szintén előfordul. Azért használom ezt a verziót, mert az újabbaknál az általam generált OpenVPN kulcs sem használható, amit meg a routerben generálok, ott a kapcsolat létrejön ugyan, írja is a router, hogy a kliens csatlakozik, azonban ténylegesen a hálózaton nem tudok böngészni, ebben a verzióban viszont működik. Szóval még ezzel van a legkevesebb problémám. (bár a PPTP sem igazán megy....)
Az az érdekes, hogy a router be van állítva automatikus újraindulásra, de ez nem szokta megjavítani, csak ha a helyszínen csinálom meg. Ott meg az a baj, hogy ez egy távolról kezelt eszköz, így ha nem érem el, az újraindítás is körülményes... -
zsolt_64
senior tag
SztiviVander tjsz :
megpróbáltam a confot átírni, de egyrészt hatástalan, másrészt a reboot átírja. továbbá van egy dnsmasq.conf a tmp/etc alatt is. úgyhogy ezt elengedtem.
Úghyhogy az lett a vége hogy azt a 3 mobilt kivettem a static dhcp alól, mivel semmi jelentőségük..
Van még egy opció az infinity helyett, ott megadni custom-ot az viszont 43200 perc lehet ami 1 hónap -
zsolt_64
senior tag
Ejnye ! megint nem tudtam elsőzni
SztiviVander: ez az infinity az nagyon jó, de nekem a wifi egy másik ip cím tartományban van
(192.168.2.*)
a basic lapon ahol a lan tábla van ott is lehet beállítani lease time-t . ott nem lehet valami infinite ? az kellene hogy a vezetékes infinite, a wifi meg mondjuk 60 perc -
SztiviVander
addikt
static ip-k vannak infinite lease time-al. de csak a telefonok meg noti vannak 5g-n azok meg jönnek mennek szóval nem lenne az olyan triviális kibogarászni hogy leszakadt vagy csak épp akkor leugrottam kocsihoz boltba stb. de eddig is észrevettem, ha továbbra is instabil akkor előbb utóbb produkálni fogja akkor is miközben épp nyomkodom.
-
Szia!
Első körben az nvram paranccsal próbálkoznék, de mivel jelenleg nincs hozzáférésem semmilyen Tomato-s routerhez, azt nem tudom megmondani milyen kulcs alatt van ez tárolva. Ha megvan a kulcs neve, akkor...
nvram show | grep kulcs_neve >> /tmp/dhcp_table.txt
Vagy ha az Administration menüben elmented a teljes NVRAM tartalmat, akkor abból már kimásolhatod magadnak egy külön file-ba ami kell. -
tjsz
Topikgazda
Sziasztok!
Hosszas keresés után megtaláltam az "ignore dhcp request from unknown devices" megoldását (belső hálózaton csak ismert - DHCP táblába bejegyzett - eszközöknek osszon IP címet, vendég hálózaton bárkinek):
1. Static DHCP - "Ignore DHCP requests from unk. device" - ezt kapcsold ki (+ save gomb)
2. Advanced - DHCP/DNS - Dnsmasq custom conf. - "dhcp-ignore=tag:br0,tag:!known" - ezt írd be (+save gomb)
-
SztiviVander
addikt
Sajnos AC68u-n ebben is még mindig ugyanolyan tré az új wlan driver mint a 2020.3-ban
Random leszakadnak az eszközök az 5Ghz-ről és nem bírnak force-olva se visszacsatlakozni. Vagy hálózat elfelejtetés és eszköz újracsatlakoztatása, vagy várás 10-20-30 percig mire magához tér. Megvártam még ezt a 4-est hogy hátha (és igen, csináltam nvram törlést a 3-as és a 4-es felrakásakor is és kézzel konfigoltam mindig újra) ez jobb lesz de nem. Nálam ment vissza a 2020.2 az legalább stabil. Majd talán a következő verzió jó lesz. Vagy az az utáni, vagy......
-
czaki
tag
Elképzelhető, viszont a media center miatt erősen vakarom a fejem.
Az új verzióig nem volt gondom vele, átfutottam a frissítés changelogját, nem találtam erre utaló változást. Van olyan kapcsolható funkció, amire a korábban említetteken túl ránézhetnék?
Tudok limitet húzni a Transmissionnek és kompromisszumot kötni az FTP transzfer kapcsán a stabilitás érdekében, ezzel nincs gond, viszont pont a media center funkció az, ahol sok beállítási lehetőségem nincs.
Lehet érdemes lenne újratelepítenem, ezúttal hard resettel NVRAM törlés mellett? Ha nincs értelme, beletörődöm, de jó lenne ha legalább az "eredeti" állapot visszaállna.
Köszönöm mindenesetre a sok segítséget!
-
czaki
tag
2 MB/s esetén a tempó jóval lassabb (el sem érem a korlátot), memória változatlan, a CPU pedig ritkábban fut fel magas értékre. Ugye folyamatosan frissíti így érdemben átlagot nem tudok, de az előzőhöz képest ez nagyritkán 100%-ot terhel be de javarészt 15-60% között ugrál. Viszont míg a 4 MB/s korlát mellett elértem a 2-3 MB/s közötti valós sebességet addig felére korlátozva jellemzőbb az 1-1,5 MB/s. Direkt külső hálózatról próbálom hogy ne házon belül terheljek be az adatforgalomba.
Van esetleg olyan beállítás ami magas memóriaterhelést okoz? Ebben az értékben nincs változás, 215-220 MB mindig foglalt.
-
czaki
tag
Most sikerült megnéznem, a memória kihasználtság 85% körül alakul alaphelyzetben is, FTP közben sem változik, viszont a CPU az stabilan 80-100% között ugrál (idle 10-15%). Kipróbáltam korlátlan és korlátozott (4 MB/s) sebességgel is, az eredmény nagyjából ugyanazt hozta. Ennél lassabbra lenne értelme lejjebb venni?
-
Joelmail95
csendes tag
Cisco e3200 az alany,és ki tudnám tenni szabad térbe,ahol nincs fal,maximum fák ágai zavarnak be,és kb 5-600 méterre lenne egy wifi amit vennem kellene. Van még egy tp link amin dd van most,azt tudom kliensként használni,de nem tudom azt sem közelebb elhelyezni a forráshoz. Esetleg van még egy tenda kéznél,de azon csak a gyári rom van,arra nem találtam jobbat még.
De az így is tudja a wds t,csak annak sem jobb a hatótáv ja,és nem lehet antennát sem cserélni mert mindkettő fix,a Cisco meg belső. -
Joelmail95
csendes tag
És esetleg olyanná tudsz segíteni,hogy wifi repeterként hogyan tudom beállítani a romot? Müködik úgy hogy 2,4 én veszi,és aztán szorja tovább 2,4 en és 5 ön is?
Vagy akkor csak 2,4 en vesz és ugyanazon szórja tovább?
Esetleg a rádió teljesítményével növelhetö minimálisan a hatótáv is? -
Igen, a fő bajom nekem az volt, hogy mindenképp szerettem volna 5GHz-es WiFi-t, és gyorsabb NAT-olásra képes eszközt. Na de Tomato képes routerből milyet? A Linksys-ben nem nagyon bízom mióta a CISCO helyett a Belkin áll mögöttük, Netgear sosem volt a szívem csücske, szóval miután végiggondoltam a sort, megint csak maradt az ASUS. Az RT-AC68U nekem irreálisan drága, de tavaly az év első felében amikor cserélni akartam, az RT-AC66U B1 is súrolta a 40k-t, nekem az sem ért annyit. Ráadásul akkor ezekre még Tomato sem volt. A Xiaomi Mi R3G-vel meg már régen kacérkodtam, és még sikerült szerezni eBay-ről az utolsó darabok közül egyet, így az RT-N18U-t eladva kb. ~4k-ból lecseréltem a routert egy dual band-es ac-s, 880MHz-es 2 mag / 2 szál MediaTek SoC-os, 256MB RAM-os vasra. Ha RT-AC66U B1-re cseréltem volna, az 25-28k-ba fájt volna. Nekem van rajta USB HDD is, szóval az USB sebesség sem volt mindegy, de a MediaTek NAT témában is sokkal jobban teljesít, így 10+ év Tomato után szakítottam a hagyománnyal. Sosem volt bajom egyik Tomato-s eszközömmel se, de úgy éreztem számomra most zsákutca lett az a vonal, és nem tudtam volna úgy tovább lépni, ahogy szerettem volna. A Padavan pedig elég sok dologban hasonlít a Tomato-ra, így nem volt nehéz az átállás sem.
szerk.:
Ja, és tavaly ősszel még a kupon őrültben sikerült venni az Alza-ban egy ASUS RT-AC57U-t is 11k-ért, szóval most van még egy Padavan-os routerem, amin csak tesztelgetem az fw-ket, de így a kettő sem került annyiba, mint egy nagyobb BroadCom-os ASUS-ra váltás került volna. -
Persze, ki lehet vele hajtani. Nekem 1000-es DIGI-m van, azt is kihajtotta, igaz a végsebesség közelében már 80-90% körül volt a SoC terheltsége, lévén ez még PPPoE is ráadásul. Ezzel szemben az RT-AC1200GU valódi HW NAT-os, tehát gyors le/fel töltésnél is mindig 10% alatt marad a SoC terheltsége. Másik dolog a WiFi, utóbbi már dual band-es ac szabványos, tehát ha van 5GHz-es kliensed, akkor a 300-as netet akár WiFi-n is ki tudod használni, illetve a 2.4 és 5GHz-es sávok közt elosztva a klienseket ugyancsak növelhető az elérhető sebesség. Arról nem is beszélve, hogy az RT-AC1200GU mindemellett még olcsóbb is. Tényleg nem volt nekem sem soha gondom az RT-N18U-val, de lassan eljár felette az idő, az ára pedig nem tükrözi ezt. Még ha hozzá lehetne jutni 12-13 ezerért, akkor talán érdemes lenne számításba venni. Szerintem... Aztán persze mindenki azt vesz amit akar.
-
z123456789
addikt
Szia!
Köszönöm a választ, már megrendeltem az ASUS RT-AC1200GU-t. Kipróbálom Intruder által ajánlott Padavant.
Amennyiben nem jön be a dolog, N18U lesz.
Ahogy nézem ez a Fresh Tomato is egy kicsiben más mint amit én használok, szóval mindenképp váltás(szenvedés) lenne.
Köszönöm még egyszer. -
Lasersailing
senior tag
Hogy ezt érthetően el tudjam magyarázni, ahhoz kb. kéne egy alaprajz is, de megpróbálom: Ha nem húzunk kábelt, akkor az +1 modemet igényelne, gyakorlatilag a padláson lévő switch-et kellene routerre cserélnem (gigabites elfekvő routerünk nincsen, csak 100-as).
Így hogy UTP kábelt húzunk azt már addig húzzuk, ahol az ő routerje lesz. Ha nem vacakolnék kábellel, akkor az csak az út feléig (padlás) lenne megoldva. És maradna nála a jelenleg is használt powerline az út második felére.
Magyarán kábel húzása után lesz egy fő router meg egy alrouter (AP-ként) + 1-1 switch.
Kábel nélkül 3 router + powerline + 1-1 switch.
Most hogy írom esik le, hogy a powerline-ját is ki tudjuk váltani. köszönöm a gondolatébresztést! -
Lasersailing
senior tag
Köszönöm szépen! A januári segítségeteknek most ismét hasznát vettem, tanultam is belőle!
#9912: Időközben feladtam és behúzok új kábelt a harmadik hálózatnak. A másik végére nem akarok + routert, így is elég bonyolult lesz a topológia (legalábbis a tudásomhoz képest...)
Viszont akkor már CAT6A kábelt teszünk be mindenhova, bízom benne pár évtizedig elég lesz... -
Joelmail95
csendes tag
Most tettem fel a 2020.02es verziót,de ez mégsürübben indul újra. A freshtomato alól tettem fel,és töröltem az nvram beállításokat is.
Ezelött dd volt fent,de az még sehogy nem kezelte le a 3g modemet.
Jelenleg csak így oldható meg a wan oldal.
Vagy esetleg wifin tudnék bridge elni még,de a környezeti viszonyok(fa,távolság) nem optimális.
Egy nyílt hálózat pl egy tenda F3 al bejön néha,de csak 12-24 % a jel,és eldobálja. Van egy távolabbi ami családtagé,azt tudnám hidalni,de az is kb 500 méter légvonalban,plusz tereptárgyak(ház,fa) is van benne. -
petir
senior tag
Eldobja a kapcsolatot WAN felől...
Régi darab még a megjelenés időszakában vettem. Shibbyvel használtam aztán kb 2 éve megbolondult...
Gyárit nem akartam és próbáltam minden fele verziót egydul a ddwrt-vel megy.
Mivel freshtomatot nem próbáltam gondoltam adok neki egy esélyt most itt a karantén idején van vele idő kütyüzni de úgy látszik ez se tetszik neki... -
Lasersailing
senior tag
Szia,
Hosszasan küzdöttem a segítségetekkel a routeren keresztüli nyomtatás beállításával:
https://prohardver.hu/tema/tomato_firmware/hsz_9802-9846.htmlVégül odáig jutottunk, hogy addig nyomtatott amíg papírja volt.
Más miatt is felmerült már, hogy érdemes lenne a router firmware-jét frissítenem. Jelenlegi firmware:
Tomato Firmware 1.28.0000 -132 K26ARM USB AIO-64K
Érdemes ennél frisebbet feltennem? Asus RTN18U. Jól gondolom ARM-eset kellene feltennem?
Jelenleg csak 15/1-es kapcsolatom van, de digi kiépítés alatt - ha számít... -
Szia!
Csak gondolom, de tippem szerint megszűnt, vagy megváltozott a külső oldal amit meghív, ezért nem tudja megállapítani az IP címet. Illetve, bár ennek sokkal kisebb a valószínűsége, de lehet még DNS vagy routing probléma is, tehát az oldal ugyan létezik és működik, csak valamiért a Te routered nem éri el.
Ezt a címet eléred? http://checkip.dyndns.com/
Esetleg írhatsz saját szkriptet a frissítéshez, akkor a külső IP lekéréséhez használhatod ezt a parancsot:
PUBLIC_IP="$(wget http://ipinfo.io/ip -qO -)"
Forrás: https://www.linksysinfo.org
-
Lasersailing
senior tag
-
Lasersailing
senior tag
Error formatting JFFS. Check the logs to see if they contain more details about this error:
Logs-ban pedig ezt látom (nyomtatót bedugtam + kétszer próbáltam):Mar 19 20:38:12 unknown kern.info kernel: usb 2-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 5
Mar 19 20:38:13 unknown kern.info kernel: usblp0: USB Bidirectional printer dev 5 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x03F0 pid 0x002A
Mar 19 20:38:13 unknown user.debug hotplug[18299]: Attached USB device 2-2:1.1 [INTERFACE=255/2/16 PRODUCT=3f0/2a/100]
Mar 19 20:38:13 unknown user.debug hotplug[18301]: Attached USB device 2-2:1.0 [INTERFACE=7/1/2 PRODUCT=3f0/2a/100]
Mar 19 20:39:12 unknown user.info preinit[1]: notice[jffs]: Stopped
Mar 19 20:39:12 unknown user.info preinit[1]: notice[jffs]: Error formatting JFFS. Check the logs to see if they contain more details about this error.
Mar 19 20:42:28 unknown user.info preinit[1]: notice[jffs]: Stopped
Mar 19 20:42:28 unknown user.info preinit[1]: notice[jffs]: Error formatting JFFS. Check the logs to see if they contain more details about this error. -
Santino
aktív tag
Nem nevezném fejlesztésnek, csak olyan próbálkozásnak.
Az IP kamerák a képeket és a felvételeket a csatolt HDD-re mentik, jól strukturált mappaszerkezetbe.
Olyan scriptet rakok össze, amelyik naponta törli az összes, X nappal korábban készült felvételt. Ezáltal nem nagyon fog előfordulni az a veszély, hogy betelik a HDD. Ha meg nincs semmi esemény, akkor csak fölöslegesen foglalják a helyet.
Ezért volt nekem létfontosságú a find parancs -mtime opciója, -
-
Ez többnyire így van, és rosszabb esetben már nem csak a ms-ban mérhető. Pl. anno a 1043ND topikban is téma volt, hogy az első OpenWrt fiw-kkel a legfürgébb a router, akkoriban azt hiszem Backfire volt, aztán a Chaos Calmer-re meg érezhetően belassult az egész. Dehát ugye egy P3-mas gépen is hasít a Windows XP, a Win7 meg csak pörgeti a ventilátorait. Ez már csak ilyen.
-
Lasersailing
senior tag
Igen, ZTE címe: 192.168.1.254
ZTE DHCP tartománya 192.168.1.10-99 (fix IP 100 fölött nincsen kiosztva)ASUS DHCP binding MAC address alapján: 192.168.1.99 (igazából 100-at akartam, de azt nem engedte, mert DHCP-n belül kell legyen).
Tomato LAN tartományai:
DHCP:
br0: 192.168.3.1-192.168.3.99
br1: 192.168.2.1-192168.2.99
fixen kiosztva: 192.168.3.101-103Összefoglalva 192.168.1 --> ZTE használja + ASUS is itt van
192.168.2, ill. 192.168.3 --> ASUS (tomato) használja -
Lasersailing
senior tag
Szia,
Azóta, hogy ezt beállítottuk (+ még a ZTE-n beállítottam a DHCP bindinget a routeremnek (192.168.1.99-re) + két port forwardot), a ZTE másodszorra vesztette el az internetkapcsolatot. Előtte nem is tudom mikor volt ilyen gond. Lehet a kettő között összefüggés???
Azért fura, mert azóta kevesebb belső IP címet kell kiosztania, azaz kevésbé van leterhelve, ezért azt gondolnám nem, de semmi más változás nem volt az ikerházon belül a héten, ez viszont aggaszt... -
Lasersailing
senior tag
Köszönöm szépen!
Most úgy látom, hogy minden OK, tomato lan, tomato wifi működik, és vendégnek is van netje.
Külön köszönöm, hogy a még meg sem született gondolatomat olvastad: 3 eszköz is volt fix IP címen. Ezekből 2-t DHCP-re raktam, harmadikat csak holnap reggel tudom megoldani, de meglesz az eszköz oldaláról.Bocsánat egy amatőr kérdés: ha egy hálón lévő eszközt nem tudok a vendég felhasználóval ping-gel elérni, akkor gondolhatom védettnek magam? Van még valami, amit érdemes beállítani?
-
Lasersailing
senior tag
A szomszéd router IP címe: 192.168.1.254, amint 9735-ben tippeled.
Ha jól gondolom a 9734 lesz a megoldás, hogy védjem a belső hálózatomat. A beállításra szeretnék rákérdezni:
Basic / network / WAN/INternet:
type: DHCP (nem static kellene legyen??? az ASUS részére a net fixen a ZTE routere - gondolnám én...)
MTU: Default 1500
Route Modem IP: 192.168.1.254 (vagy ez maradjon 0.0.0.0???)Basic / network / LAN:
bridge____STP_____IP Address___________Netmask________DHCP_____IP range
br0_______dis______192.168.1.100_______255.255.255.0__enabled___192.168.1.110-200
br1_______dis______192.168.2.100_______255.255.255.0__enabled___192.168.2.1-99Kérdéseim:
Jók-e a kiemelt értékek (ZTE DHCP beállítása: 192.168.1.1-99)?
- vagy legyen a routerem külön tartományban? (de akkor tud kommunikálni a ZTE-vel???) pl:
bridge____STP_____IP Address___________Netmask________DHCP_____IP range
br0_______dis______192.168.3.100_______255.255.255.0__enabled___192.168.3.110-200
br1_______dis______192.168.2.100_______255.255.255.0__enabled___192.168.2.1-99magyarán azt nem értem, hogy az ASUS routerem 192.168.1.100-on lehet-e, vagy tilos ott lennie, vagy kötelező ott lennie?
Amint írtam du. a cél, hogy a ZTE háló és az ASUS háló váljon szét + az ASUS háló váljon ketté "megbízható" és "nem megbízható" eszközök számára.Bocsánat, ha sok a kérdés, csak napközben kell a net, amikor nem vagyok itthon, ezért biztosra szeretnék menni
-
Lasersailing
senior tag
Ez a beállítás még Intruder2K5-től jött. (Mondjuk azt lehet, hogy nem írtam Neki annó, hogy a ZTE az a szomszédé).
Szerk:
(itt küzdöttünk a beállítással és lett végül az AP mód a megoldás. Mondjuk akkor még 0 db IOT eszközünk volt...)Kulcsunk is van egymáshoz, mert rokon is
Viszont ami a lényeg: Egyre több IOT dolga van a neten (meg nekem is), és szeretném a fontos dolgokat megvédeni az esetleges támadásoktól.
Szóval azt szeretném, hogy az (ASUS tomato) routeren bizonyos eszközöket meghagyjak a belső (védett) hálón, másokat pedig vendégként kezeljem (azaz ne lássák pl. a laptopot, NAS-t, médialejátszót, stb.). A szomszéd hálózatáról viszont a "belső" hálómon lévő eszközöket szeretném nem láthatóvá tenni. (ha a külsőt sem látja az sem baj, de ha igen az sem érdekes)
Ha jól sejtem, akkor 9734 szerint járjak el, ha a fentieket akarom?
-
tjsz
Topikgazda
Meg van, rájöttem mit akartál csinálni: a WAN portot hozzárendelted a br0-hoz, ezért van a def. gateway beállítva 192.168.1.254-re (gondolom ez a szomszéd router-e, ugye?). Viszont: így a szomszéd router-től kért IP címet minden eszközöd és egy az egyben láttátok egymás gépeit és eszközeit.....
Az általad létrehozott vendég wifi és a hozzátartozó VLAN csak a te router-eden létezik, azt így a te router-ed nem tudja továbbítani a szomszéd router-e fele.
Csak akkor lehetne ezt megoldani, ha
1.lásd 9734. hozzászólásom
2. a szomszéd router-én is létre kellene hozni egy br0 és egy br1 bridge-et (ugyanolyan paraméterekkel, mint amit te csináltál) + a szomszéd router-étől feléd néző LAN port-ot pedig tag-elni kellene + a te router-eden is tag-elni kellene azt a portot, ahova bedugtad a kábelt -
Lasersailing
senior tag
röviden: igen UTP kábel
hosszan: ZTE --> UTP --> powerline --> UTP --> switch --> UTP --> ASUS RTN18U (tomato).Sajnos a switchig nem az enyém, különben már nem lenne powerline...
(bár az igazság az, hogy sebességteszten nem okoz látható veszteséget a powerline (pingen sem). -
zsolt_64
senior tag
A 2019.4-es Freshtomato ban nekem a wifi el van szeparálva egy másik ip cím tartományba úgy hogy egy plusz vlan-t állítottam be, persze ez jelszóval védett.
Ehhez 1 perc egy további nem jelszóval védett másik ip cím tartományba berakott "vendég" wifi-t definiálni. Sőt ha akarok erre sebesség limitet is tehetsz...
Tökéletesen működik. ha kell küldök srcreenshot-ot.Egyébként javasolnám a FreshTomato-ra áttérést, mert a Shibby-k már jó régiek, és Shibby be is fejezte.. Ha jól emlékszem megnősült
és a saját FW-jét klónozza
-
Lasersailing
senior tag
Ma reggel átállítottam, de ez sem segített, azaz a helyzet ugyanaz: LAN, Tomato működik, vendeg kap IP címet, de netet nem (ping is adatvesztést okoz.
Nincs valami triviális dolog, ami hiányzik?
(ma csináltam egy backup-NVRAM törlés - Restore-t is, de ugyanaz).
Vagy esetleg egy áramtalanítás 5 percre??? -
tjsz
Topikgazda
Itt is van, neked a 6505-ös screenshot a lényeg és a megoldás.
-
Lasersailing
senior tag
hú azt most szeretném megúszni!
(rengeteget szenvedtem annó a tomato telepítésével). Úgy érzem, hogy nagyon kevés hiányzik...Egy utolsó próbát még tennék:
Ha tomato wifin vagyok, vagy net kábelen minden működik.
Ha a guest wifi hálóra lépek, akkor kapok ip címet (192.168.2.xxx), pingelni tudom a routerem a IP addressét (192.168.2.1), de nem tudom pingelni a router "tomatos hálózatának" címét (192.168.1.100), meg semmi egyebet sem, ami a 192.168.1.xxx-es tartományban van. Ez utóbbinak örülök is, mert épp ezeket akarom "eldugni" a vendégek elől!Szerintem csak azt nem állítottam még be, hogy az ASUS router a 192.168.2.1-99 közötti tartományt összekapcsolja a WAN-nal.
Esetleg ezt nem itt kellene?Esetleg így:
- Destination 192.168.2.0,
- interface WAN
- többire tippem sincs...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Linux kezdőknek
- Milyen GPS-t vegyek?
- Autós topik
- 3D nyomtatás
- Villanyszerelés
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- Google Chrome
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest