- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android szakmai topik
- Magisk
- Mobil flották
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Aktív témák
-
ody42
senior tag
válasz
marcitp #8221 üzenetére
Nalunk a csaladban egy T43-as es egy R50-es van, 3 ev feletti mindketto.
Mindketto esett mar tobbszor is, menet kozben. A T43-asnak semmi baja, az R50-esnel viszont a zsaner mellett a muanyag megrepedt egy helyen.
A T43-asban volt DVD olvaso csere, 2.5 ev utan megadta magat, szo nelkul csereltek ujra.
Az R50-esnek pedig az enter billentyuje kilazult, de abban benne van a baratnom keze is, mert le szokta szedegetni a gombokat, hogy kitakaritson alatta...... és egy ido utan ez nem tett jot neki
Az akksi mindkettoben olyan 2 orat bir meg most is, es eleg sokat voltak hurcolaszva.
Szerintem a T egyertelmuen jobb minosegi kategoria, de az R kategoria is strapabirobb, mint a HP 8510w laptopom, amibol ket honap utan mar potyognak a muanyagok... -
ody42
senior tag
Sziasztok!
Van két IBM laptop itthon, egy R50 és egy T43, Access Connection 4.4.2-vel.
A problémám a következő:
Adott egy Wifi router, ha a Windows saját wireless kezelő programját használom, akkor be tudom állítani a WPA+AES-t és a WPA+TKIP-et is.
Ha viszont az AC-vel akarom megcsinálni a profilt, akkor ugyanazokkal a beállításokkal a végén nem kapok IP címet. Ha statikus IP címet adok meg, akkor sikeresnek kiáltja ki a csatlakozást, de ha pingelni próbálok, vagy bármilyen más kapcsolatot létesítek, akkor egyből le is dob.A profilban megadom az SSID-t, a conn. type infrastructure, wireless mode auto, wireless security type: WPA+PSK, a PSK kulcsnal pedig a "Use 8-63..." ot választom és beadom neki a routerben megadott kulcsot.
Az AC-t tudom használni a suli wlanját, igaz ott nincs titkosítás, lehet, hogy ezzel van valami gond? Ti tapasztaltatok már ilyet?
-
ody42
senior tag
Huh, köszönöm ezt a részletes leírást, egyelőre a felét nem sikerült még belőnöm
ATI driverből végül az fglrx-et raktam fel, mert az alacsonyabb órajelen megy, mintha a másik driver dynamic clocks feature-ét használnám, bár ez meg nem viszi a DRI-t, de egyelőre megvagyok még nélküle. A suspendet még nem is próbáltam azóta, de ha nem megy, akkor lehet, h. megnézem újra a másik két drivert is.
Ezenkivül a tpfancontrol scriptet lőttem be, és a PHC-s kernel patchet, a thermal sensorok mennek alapból is, a többit majd diplomavédés után, amikor több időm lesz
(meg ahogy nézem, az uj kernelnek mar elég sok modul alapbol a része, nem kell kulon patchelni)
Ez a PowerTop is érdekesen hangzik, de ennyire nem vagyok Watt hajhász, csak ne legyen 50 fok felett semmi, az a lényeg
[Szerkesztve] -
ody42
senior tag
Sziasztok!
T43-asom van, és Ubuntu 7.04-el szeretném használni.
Jelenleg a következő finomításokat lőttem be:
-az ATI fglrx driver-ben a powerplay state-et átállítottam 1-re (ez sokat segített, levitte a hőmérsékletet elég rendesen)
-tpfancontrol
-PHC kernel patch a CPU voltmodhoz
Aki Linuxos környezetben használ hasonló konfigot, az tudna ötleteket adni, hogy mikre érdemes odafigyelni?
Főleg a fogyasztás minimalizálása volna a lényeg.
Ill. a suspendet nem próbáltam még, mert elég friss telepítés, remélem menni fog simán.
A HDAPS-ot, illetve az új kernel tickless módját próbálta már valaki?
Ill. tudtok olyan programot linux alá, ami a fogyasztást méri? (Ill. a terhelést az akksin- jelenleg a /proc/acpi/battery/BAT0/state -et figyelem, de elég sokat mutat még a Windowsos rendszerhez képest...)
[Szerkesztve] -
ody42
senior tag
válasz
kaktusztea #740 üzenetére
igen, ha a tanúsítvány ok.
-
ody42
senior tag
Igen, nekem is van egy ilyen CD-m,elhiheted, hogy ezek nem varázseszközök, RSA-t,AES-t, SSL-t ezzel sem fogsz feltörni, inkább arra jó az egész, hogy az egyes protokollok, programok, interfészek működését az ember jobban megismerje, és olyan szinten lehessen buherálni a dolgokat, ahogy win alól sosem. (én is erre használom) Szerintem ma magyarországon max 2-300 ember van, aki egy ilyen CD-vel tudna mit kell kezdeni egy védett rendszer ellen(olyan aki 1-1 programot tudna kezelni biztos sok van), de szerintem ennek a tizede sem használja a tudását illegális célra.
''Sőt, Linux alatt olyan chipsetek is képesek promisc- módban menni, ami Windows alatt nem működik.''
ez igaz, bár pénzes megoldás van Windows alá is ezekhez a chipsetekhez,de az ingyenesek között tényleg ez a helyzet.
[Szerkesztve] -
ody42
senior tag
SSL-nél kliens és szerver oldalon is van egy 32 byteos random szám a hello üzenetekben, ami a visszajátszás elleni védelmet garantálja(ezt lehet tippelni, mert ebből 4 byte az idő, szóval hajrá
), a man in the middle pedig a tanúsítványok használata miatt nem lehetséges (azaz a hülye usert át lehet verni, de elég sokszor kell rosszul kattintani, hogy egy nem érvényes tanúsítványt elfogadj). Ha megtörtént a kulccsere, akkor meg már minden titkosítva+hashelve megy. A kulccsere előtt kéne trükközni mindenképpen, de ott meg vagy RSA-t használnak, vagy Diffie Hellmant. DH-nál benne vannak a kulcsok a certificateben, szóval ez is zsákutca. Az egyetlen lehetőség man in the middle támadásra, ha el tudod fogadtatni a klienssel a te tanusítványodat (eljátszod a szervert) , de ezzel tényleg csak egy nagyon lámát lehet átverni...
''frame-eket becsempészni.'' -> hol? ez blokk kódolás, egyből kibukna, ha be akarsz illeszteni valamit, hiába stimmel a TCP fejléc, azzal semmire nem mész még...
Sztem amire te gondoltál az a sima TCP támadás, hogy a sorszámok 64k-val nőnek, és a késleltetésekből lehet elég jól tippelni a következő sorszámra, és lehet generálni olyan TCP csomagot, amit elfogad a másik fél, de ez még messze van az SSL töréstől... -
ody42
senior tag
válasz
Dr. Akula #696 üzenetére
Bluetooth telefon? Nekem egy K700i-m van, és az FMA nevű progival próbáltam, scriptekkel szinte mindent lehet vezérelni BT-n keresztül, bár én csak érdekességként próbáltam ki, nem tudom mennyire működik hosszútávon...
sssent: nekem az alkalmazások között megjelent egy Syn Visual App nevű, erre rákerestem a neten, és csak Thinkpadekkel kapcsolatos linkek voltak, és az elsőn azt írták, hogy az Ultranav drivere okozza, persze nem biztos, hogy az, de úgy tűnik mindenképpen Thinkpad specifikus... -
ody42
senior tag
én ott hagytam, de elméletileg lehet törölni, ha kell a hely...
hogy beparáztam: Tanulgatok a gépen, egyszercsak kiszúrja a szememet a fehér felületen egy fekete kis pixel, a képernyőnek majdnem a közepén... Na mondom király, vadiúj T43-as, aztán egyből egy dead pixel, IBM meg 9 után cserél... Rendesen elkenődtem, hogy ilyen drága gép, és pont velem esik ez meg. Lekapcsoltam, hátha meggyógyul, 5 perc után vissza, semmi változás, csak az tűnt fel, hogy induláskor nem látszik, csak ha bejön a windows. A megoldás a probléma a Syn Visual app nevű alkalmazás bezárása lett, a pötty egyből el is tűnt. Utánanéztem TP fórumon, kiderült, nem csak nálam volt ilyen, és valami Ultranav driver parázik, de először mindenki deadpixelnek nézi -
ody42
senior tag
Felraktam a SATA power management drivert. Ez innentól automatikusan csinálja a dolgát, vagy be kell valahol konfigolni valamit? (csak azért kérdezem mert nem találtam új ikont, fület, semmit...
)
[Szerkesztve] -
ody42
senior tag
A másik amit nem értek, hogy ez a rendszer összesen fogyaszt max 14-15 wattot ilyen működés mellett, hogy tud ebből ennyi hőt disszipálni?
ui: NHC és fancontrol együtt korai öröm volt, mégis összeakadtak
[Szerkesztve] -
ody42
senior tag
most már tisztában vagyok vele
akkor pláne semmi bajom a Dothan melegedésével, ha az eredeti fesszel is csak ennyire melegszik. mindenesetre a probléma így is fennáll, mert nem a CPU hőmérséklet a gond, hanem a PCI-vel(akármit is takar ez)...
Most pl. ilyen hőmérsékletek mellett BIOS beállításokkal kb. közepes fordulaton pörög a venti:
CPU 38°C (0x78)
APS 38°C (0x79)
PCM 30°C (0x7a)
GPU 39°C (0x7b)
BAT 28°C (0x7c)
BAT 24°C (0x7e)
BUS 36°C (0xc0)
PCI 44°C (0xc1)
PWR 38°C (0xc2)
Itt a legmagasabb a PCI, és szerintem ez triggereli a ventit, mert a többi az nem tűnik vészesnek...
ui: az NHC és fancontrol megy egyszerre, csak az összes monitoringot ki kell kapcsolni az NHC-ben, és akkor nem lesz 'can't read status...' hiba a fancontrolban.
[Szerkesztve] -
ody42
senior tag
válasz
Shadowfax #650 üzenetére
NHC most nekem sem megy, az csak azért kellett, hogy a proci feszeket beállítsam, azóta csak a fancontrol megy,én is olvastam, hogy összeakadnak. (amúgy csak annyi lenne, hogy lockolják az erőforrást, valami közösen egyeztetett módon, és akkor működhetnének egyszerre is)
Amúgy mint írtam, nekem sem a procival van a gond, az megy még majdnem ULV feszeken is, hanem a PCI jelű érzékelő környékén melegszik nagyon a gép, a többi passzívan elvan 40 fok környékén. A két legmagasabb hőmérséklet a PWR és PCI szokott lenni, ezek miatt kapcsol be a venti. Közben utánaolvastam, és áll. az a baj, hogy a PCI (ami a WLAN chip?) nincs rákötve a bordára, és ezért elégtelen a hűtése venti nélkül. Most egyelőre nálam is az van, hogy a fancontrolban manual 1-esen megy a venti, így halkan, de folyamatosan megy, és minden 40 fok körül van. Azért kíváncsi lennék, hogy mennyire ártana a PCI-nak a folyamatos 55 fok (efölé nem megy passzívan se), de biztos az IBMnél sem hülyék dolgoznak, és megvan az oka, h. bekapcsol a venti. -
ody42
senior tag
engem sem zavar, ha megy a zene, de ha nincs háttérzaj, akkor a gépet se akarom hallgatni. Ennyi pénzért már elvárnám, hogy 800Mhzen, ha hozzá sem nyúlok, elmenjen passzívan... Ehhez képest minden minimumra van véve, és ígyis rengetegszer bekapcsol.
Pedig a legfrissebb embedded controller van rajta, de ezek szerint ezen nem hegesztenek semmit az IBMnél, vagy egyszerűen ennél jobbat nem tudnak kihozni belőle...
(Az r50-es igaz, hogy hangosabb, ha bekapcsol, de sokkal ritkábban megy a ventije, mint ennek, pedig az végig fullon 1400on hajtja a procit... )
A DVD íróról látom akkor lemondhatok. Nem gondoltam, hogy csak az IBM megy bele...
[Szerkesztve] -
-
ody42
senior tag
válasz
Shadowfax #636 üzenetére
igen, közben rájöttem, hogy ezt kicsit trükkösebb kiszedni, más kérdés, hogy a barátnőm végül sajna nem ment bele a cserébe
(övé az r50
)
Mindenesetre már az felvillanyozott, hogy ez ilyen könnyen cserélhető, mert az volt a legnagyobb bánatom, hogy az enyémben csak DVD olvasó van, de még nincs egy hetes a cucc, szóval azért vagyok ilyen béna hozzá, de figyelek és tanulok
más: NHC-val beállítottam, hogy mindig 800Mhzen menjen, és csak akkor kapcsoljon rá, ha muszáj, és az ehhez tartozó feszt is visszavettem. A Powerplay is be van kapcsolva akksis üzemnél is, de így is nagyon sokat megy a venti. Felraktam a fancontrol nevű progit, ami 8 helyen olvassa ki a hőmérsékleti értékeket, de ahogy látom, nem a CPU és GPU értékek a legmagasabbak, tehát feleslegesen erőlködöm. Nálam a PCI a legmagasabb, ezt hogyan lehet lejjebb szorítani? Illetve ezek meddig mehetnek fel? Az r50-esben pl. a proci nem ritkán 60 fokos, ebben 40 fok körül szokott lenni, de inkább emiatt a PCI miatt aggódom, mert ez felmegy 55 fokra is, ha lekapcsolom a ventit, de ha meg beállítom, h. 50-nél kapcsoljon be, akkor 5 perc csend, 5 perc zaj az eredménye...
[Szerkesztve] -
ody42
senior tag
Sziasztok!
Megint egy láma kérdéssel jövök : Tegnap kipróbáltam, hogy rákötöm a T43-amra a monitort, ment is szépen, de miután levettem, akkor vettem észre, hogy a csatlakozótól balra lévő led folyamatosan világít(ami a DVD olvasó jobb felső sarka felett van) Ez a kis led mit jelez? -
ody42
senior tag
Sziasztok!
Volna egy gyors láma kérdésem :
Numlockot melyik bill. kombóval tudom bekapcsolni a billentyűzeten?
(Ascii kódokat kéne bepötyögnöm, arra kell, mert az alt shift szám kombóval nem veszi be)
Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Milyen videókártyát?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- EA Sports WRC '23
- Hardcore pizza és kenyér topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged