Aktív témák
-
killerjohn
addikt
én gyönyörűen elvagyok a 21''-os CRT-vel 1920x1440-ben
-
yksz
aktív tag
+1 pont a tft-nek, de nálam még mindig -ban van, mert(igaz nem egy hudemodernmonitorokon láttam, de nem is annyira régi) egy gyorsabb mozdulatnál mosódika kép, meg ha nem szánsz rá xy mennyiséggel (nem tudom mennyivel) tobbet, akkor meg csak akkor látsz fényes képet, ha pontosan kozéprol nézed, igaz ez csak a 3 évesnél volt, az újnál nem, de az új meg drága. Így ha én veszek új monitort, az biztos hogy CRT lesz.
-
Loha
veterán
Szerintem:
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
molnarcs
tag
Általában 3 dolog káros: por (itt nagyon pici részecskékről van szó) ami áramlik bele a szemedbe a monitor felől. Vibrálás: ugyan nem tűnik fel, de voltaképpen a CRT az olyan az agyadnak, mintha stroboszkópban ülnél (mondjuk 75x vagy 85x villan fel a kép, és a szemed nem ehhez szokott). Három: mereven nézel és ritkán pislogsz. Ez utóbbi az amin a TFT sem segít.
Egyébként írtátok sokan hogy 100HZ felett nem olyan káros. Ez így van, valamelyest. Viszont haverom hónapokig járt jó CRT monitor után, mert manapság elég sok gond van nemcsak a geometriával, hanem képélességgel is. No mindegy, ő 100 körül vett végül egy Iiyama moncsit. Ez tavaly nyáron volt. Idén TFT-t venne. Ugyanis most van ott a TFT-k ára, hogy már megéri. Miért? Mert mutass nekem elfogadható geometriájú (TFT-nek ugye tökéletes) moncsit aminek jó a képe (ezen felül) és 106+ HZ-t tud 1280x1024-ben, valamint méretileg (képátló) megfelel egy 19 colos tft-nek, és akkor nézd meg az árát. Ugye 20 colost lenne érdemes nézni, ami nemigen van, tehát marad egy átlagolás (árban) 2 hasonló tulajdonsággal rendelkező 19 és 21 colos között. Én most a DEPO-t néztem, és a legolcsóbb (új) 21'' CRT a legolcsóbb helyen 108e Ft volt. Elkezdtem végigbogarászni a 19-eseket, de 60e alatt nem láttam olyat amelyik 100 fölött tud 1280x1024-et ... tovább nem néztem. Manapság egy analóg (CRT-éd is az elvégre) 12ms válaszidejű TFT-t tudsz kapni 100 alatt. És nem 30 kiló. -
killer
tag
Minden relatív. Főmoncsinak egy 22-es LaCie ElectronBlue IV-et (ami nem éppen alsó kategória) váltottam le egy - a PH!-n is tesztelt - Viewsonic 201b-re. Összegezve: megérte. Bizonyos tekintetben kompomisszumot kellett kötnöm, de az öröm, hogy ébredéskor nem 2 vörös golyót látok a tükörben a szemeim helyén, kárpótol, még akkor is, ha csak bebeszélem magamnak, hogy kevésbé rontja a szememet.
Régebben bepróbáltam a sokak által istenített Sony SDvalami94-et is. Nem dobtam el magam tőle, sőt..., bár egyértelmű, hogy az sem fárasztotta annyira a szememet, mint egy CRT.
Játékra, filmezésre, netezéshez, egyéb sztenderd felhasználáshoz már elég sok jó TFT-t lehet kapni és ha a pénztárca engedi, érdems is költeni rá. A nem webes grafika azonban sztem még sokáig ködös lesz... -
-
molnarcs
tag
SzerintemBővebben: link
-
amargo
addikt
Pontosan, szerintem csak az igény az ami meghatározza kinek mi kell
Én olyan ajánlatot kaptam TFT moncsi vásárlására(akkoriban, kb 9hónapja), hogy nem hagytam ki. +8e vel volt több, mint amennyit CRTre szántam volna.
Én 1280x1024ben használom, 960x720 / 71Hz ról váltva (voodoo spec., és ez volt a max amit bírt a moncsi), tényleg egy álom
Azóta csak a moncsit billegtetem, ha filmet akarok nézni, vagy ha éppen csak előtte ülök.
amargo -
DigitXT
félisten
Én meg 3K-ért vettem extra (fém)lábakat az asztal közepéhez, mert már a 17-estöl is volt egy kis íve, így nem kockáztathattam...
Szépen meg is tuningoltam az asztalkát, majd mikor kész lett, alig bírtam ezt a ''dögöt'' ráemelni.
Viszont azóta minden szuper - házimozi feeling rulez!
(Amúgy 1152x864-ben használom 100Hz-en, így még minden kellően nagy, de már eleget látok a neten is, emellett nagyon jól olvasható, éles, feszes a kép: mi kell még?
) Egyszóval én sem bántam meg, tehát a problémakört összefoglalva: vannak jó, és rossz monitorok, mint TFT, mind CRT tekintetében!
-
amargo
addikt
Én tényleg egy nagyon nagyon gyenge CRTről váltottam TFTre, annak már jó ideje és még mindig nem bántam meg.
Persze én nem is ''game''elésre használom.
előny:
- kb a 1/3át fogyasztja a mai crt-nek,
- kb 10ed helyen elfér.
hátrány:
- a tipikus TFT beláhatási szög, 160fokos.
és ennyi.
igaz tényleg zavaró ez a szög.. de 40kg moncsi vagy 3-4kg moncsi az asztalaomon.
1-2év és akkor jöhet majd egy 20'' < TFT
szerk: elírásokjavítgatása
[Szerkesztve] -
AMD Power
titán
Nekem lenne pénzem TFT-re is de én nem nagyon látom most még értelmét a cserére! Majd tlán 1-2 év múlva!
-
Loha
veterán
válasz
Motion_Blur #68 üzenetére
Röviden: Nincs megfelelő összehasonlítási alapod...
-
DigitXT
félisten
válasz
Motion_Blur #68 üzenetére
Általában úgy szokott lenni, hogy aki egy gyenge CRT-ről vált, az imádja az új TFT-jét.
De hidd el, ugyanígy örülnél, ha egy jó minőségű 19-22''-es 100Hz-es, flat CRT-t vettél volna.
(Példa: amikor a 14''-os CRT-mről váltottam egy gagyi 17''-esre, örültem neki, mint majom a farkának, fel sem tűnt, hogy gagyi, csak jóval később, amikor a kezdeti öröm lecsillapodott, és feltűntek a fókuszhibák, stb. A végefelé már nagyon utáltam...
Rosszul olvasható volt, stb. Öregszenek ezek, lehet, hogy 2-3 év múlva így fogom érezni a mostani monitorommal is, ha vmi elgyengül benne, de nagyon remélem, hogy nem. Vagy jöhet az OLED.
)
-
Motion_Blur
félisten
Vettem egy 17''-os TFT-t, leváltva ezzel az ősrégi 15''-os Hp CRT-met (1024*768/60Hz)
Acer AL1703 LCD
14 ms válaszidő, contraszt 350:1, fényerő 350cd/m2
(az Everest 17.1''-nak látja
Pengeéles a kép, nincs (vagy csak elhanygolható) utánahúzás!!!
Mindenképpen a TFT mellett voksolok -
bosi84
tag
Úgy látszik mégsem volt olyan rossz ötlet ez a téma.
Azonban tényleg az derült ki, hogy a mai technológiák miatt teljes mértékben az egyéni igények döntenek. A tft monitor biztosan a legjobb választás irodai munkára, szövegszerkesztésre, internetezésre, de elhalványul egy jobb CRT mellett, mikor játékra vagy filmnézése kerül a sor.
Én egy jobb gépet veszek, 6800 GTvel és ezért fontos nekem a felbontás. Szeretném végre élvezni a képet. Most egy voodoo 2-es gépem van, immár 7 éve, egy olyan monitorral, mely 65Hz-el nyomja az 1024x768-as max. felbontást, és még nem vagyok szemüveges
Az itt elmondottak alapján nem invesztálok be egy TFTbe sem. Még. Áthidaló megoldásként sztem beszerzek egy Samsung SyncMaster 795MB monitort, ez elég jó. Jó lesz addig, míg kijön egy megfizethető TFT, mely többféle felbontásban, nagyon kis válaszidővel, tökéletes színhűséggel tudja a filmeket és játékokat futtatni, és természetesen jó vele programozni és olvasni is.
Sztetek jól döntök? -
szesa
senior tag
es nemeiknek van egy zavaro tulajdonsaga: a fekete inkabb amolyan szurkes, pl tiszta fekete hatternel kisse faltun o a panel hattervilagitasa es a fekenete nem matt fekete... ez eleg zavaro a ''feny arnyek'' jatekoknal pl thief3, doom3.
De azert be lehet jol allitani legalabbis nekem sikerult, de nem merheto egy crthez.
PL HL2-zni siman lehet vele 1280-ban egy 17''os TFTn (legalabbis ezen:>) csak a CRTn jobb es kesz. De dolgozni, pl programozni es orak hosszat bamulni a monitort viszont talan elonyosebb, persze egy cadhoz netom jo e a mas keparany miatt. -
DigitXT
félisten
de mitöl jobb az, mint a vga
Mert a jel digitálisan ''utazik'' a gép és a monitor között, így gyakorlatilag tökéletes a zavartűrése, míg a hagyományos - D-SUB csatlakozós - esetben az analóg jel összeszedhet némi zajt, amitől persze romlik a képminőség. Az, hogy ez valóban bekövetkezik, rengeteg körülménytől függ. (A legrosszabb eset szerintem pl. az, ha szellemképet kapsz, ami lehet pl. egy gyenge minőségű - vékony, nem árnyékolt - monitorkábel következménye, stb.)
Mod: persze általában nem szokott baj lenni a D-SUB-bal!De nekem volt.
[Szerkesztve] -
Andie
őstag
Hogyan tudnám megnézni neked ezt a panel kérdést?
Játékra korlátozottan alkalmas. Egyedül a sötét FPS-ek nem jók rajta. Játszható, hisz HL2-öt is végigvittem aztán, de nem szabad összehasonlitani egy crt-vel ezesetben.
Nemtudom az 1000:1 kontraszt arányúnál jobb-e a helyzet. Hisz abban is lámpák világitanak hátul, és ott sem lesz fekete a fekete. Egyszerüen amiatt, hogy világit, a pupillád összeszükül, és nem érzékeled a sötétben az ojjektumokat. Figyeltem, átváltottam fekete képre (semmi más nem volt), és úgy bevilágitotta a falat, egész a székemig, mintha egy 15wattos kislámpa égett volna a monitor helyén (merthogy az is ég benne, 4 db).
Tehát ha az 1000esben is ilyen ég, akkor hiába van 1000 féle fekete, akkor sem fogod látni sztem a sötét sarokban az ojjektumokat, hisz a szemed nem érzékeli, mert kapja a fényt szemböl.
DVI-re felhivták a figyelmem, de igazából nem hiányzik. Nem tudtak meggyözni az elönyéröl. Per pill egy gef3ti200-al hajtom, ha igaz, jövöhéten lesz egy ti4200, igaz azon már lesz dvi, de mitöl jobb az, mint a vga? -
sonance™
csendes tag
Hi!
Ha jó áron szeretnétek 22'' CRT-venni (Pl: NEC FE 1250+), nyomás a Marseus Computerhez! (BP) Én is ott vettem, és nagyon tuti!Kb 42 körül van az ára... Amúgy a TFT irodai munkához nagyon jó, viszont képszerkesztéshez szinte használhatatlan, aki ebben dolgozik - mint én is - sokat szív vele. A színek soha sem úgy sikerülnek, ahogy azt az ember elképzelte. A CRT még nagyon sokáig a piacon marad, ezt elhihetitek. Én erre esküszöm!
Na bye -
Egon
nagyúr
Ez egy fontos infó: ezek szerint 500:1 kontraszt-arányú monitort nem szabad játékra venni. Jó lenne tudni, hogy ebben a monitorban milyen panel van (leső blikkre nem sok infót találtam róla a neten): a nagy látószög alapján elsőre kizártam a TN+Film panelt, de ki tudja...
Az overclockers.com szerint a paraméterek:
LG 1915S 19'' LCD Monitor - Silver (MO-010-LG)
19'' LCD 15 Series Monitor. Excellent value analogue screen. Fast response time at 12ms.
- 160 degree horizontal viewing angle
- 160 degree vertical viewing angle
- 1280 x 1024 native resolution
- 12ms response time
- 250 cd/m2 brightness
- 500:1 contrast ratio
- Analogue Input
- Comprehensive 3 year on-site warranty
Ami nem tetszik, az (többek között) a DVI-bemenet hiánya... -
Andie
őstag
Én karácsony alkalmából leptem meg magam egy LG 1915s-el, egy fujitsu siemens C900-as 19''-os crt-t cseréltem le (most adtam el múlthéten 32 k-ért
).
Sokat ülök gép elött, lévén a napi 8 óra meló után otthon is általában 5-6 ot programozok, doksizok, tesztelek, netezek, néha jáccok. Nos, az elsö ami szembetünö volt, a mérete. Hiába 19'' mindkettö, a tft nagyobb volt kb 5 centivel (átmérö). Brutál volt a kettö egymás mellett az asztalon. El sem hittem.
Aztán ahogy bekapcsoltam, rendkivül idegen volt a képe. 2-3 napig még kicsit szédültem is, sürün pislogtam és szúrt a szemem. De nálam ez volt mikor lecserélték a cégnél a crt-t elöttem (méretre ugyanaz, csak más tipus). A tft-nek olyan éles volt a képe, mintha pengekéssel vágták volna a betüket. A jpg képeken szabályosan látszottak a tömörités miatt képzödö hibák (crt-n nem láttam öket, tudom, hisz a saját képeimröl van szó). Itt látszott igazán a képélesség. A szinek egyenesen megszólalnak. A narancssárga (origo.hu, vagy az icq villogó ablaka) olyan narancssárga, mint amilyet még életemben nem láttam. Nagyon tetszett. Napokig csak próbálgattam különbözö szineket, progarmokat, weblapokat, hogy lássam, mi a különbség. Ég és föld!
Arról nem is beszélve, hogy kevesebbet fogyaszt, tán nem sugároz annyira, mint a crt (bizony, a tft is sugároz, csak máshogy), könnyebb, hátrébb tudom tolni az asztalomon (most kb 80 cmre- van a szememtöl), stb. 12 ms-os, igy egy játékban sem tapasztaltam ''utánhúzást'', még NFS UG-ben sem. Van egy tft tesztelö program, ott kifejezetten van utánhúzásra egy teszt (kisautó száguldozik), na ott már azért láttam, mi az az utánhúzás, de ilyet nem láttam normál játéknál, vagy videónál. Videót egyébként én tv-n nézek (72 cm, sony)
Aztán jött a hidegzuhany. Thief3. Doom3. HalfLife2. No igen. Mikor betöltödött a pálya, aszittem lefagyott a gép. Sötét kép. De hang van. Megmozgatom az egeret, és lám, valami homály mozog a képernyön!!! (este 22-kor, leoltott villanynál, hótsötétben ofkoz). Mondom miapics? Kilépek a menübe, ott minden szépen látszik. Megyek a gammához, feljebb tolom. visszalépek, és láss csodát, ott a pálya! Illetve csak egy része, ahol világos van. A sötét sarkok abszolute nem látszanak. Kb 5 napot szenvedtem a beállitásokkal (constrast, brightness, gamma - a monitoron ill a játékokban egyaránt), mire kb játszható lett a dolog. Thief persze azóta sem. Egyszerüen ha azt akarom, hogy lássak a sötét sarkokban, utcákon, stb, akkor úgy fel kell tolnom a fényt, hogy minden ''elgammásodik'', azaz szürkés opálos lesz. De a fekete ekkor sem fekete, hanem - nemtudom máshogy leirni - ''opálosan világitó fekete''. Igen, világit a fekete, és nem fekete. Ez akkor látszik, mikor pl felbontást vált a monitor, és utánna/elötte ''fekete'' volt a háttér. Hát van különbség az ''álfekete'' és a ''kikapcsolt'' - és úgy fekete között. Egyszóval sötét játékok játszására abszolute alkalmataln a tft. Legalábbis az enyém. Ha azt akarom, hogy a szinek jók legyenek, egyszerüen nem látni semmit a sötét részeknél (pl hl2-ben a romos házak pincéjében), ha meg látni akarok, akkor minden szin torzul.
Visszatettem próbaképp a crt-t, és majd kisütötte a szememet a fény, úgy világitott az adott beállitásokkal. Mindent visszavettem, és a hót-sötét pályákon is láttam a sarokban a ládákat, az embereket, de ahol fekete kellett, ott fekete volt.
Ez az egyetlen hátránya számomra. Nagyon nehezen békéltem meg vele, még az is megfordult a fejemben, hogy eladom, vagy bevágom a sarokba, vagy nemtom... De aztán ahogy egyre kevesebbet játszok mostanában, igazából el is felejtettem. Age of, Wc3, NFS, stb piszok jól megy rajta, gyönyörü minden szin, megszólalnak a képek... A sötét játékok meg... vagy megalkuszok, vagy nem játszok velük.
Tiszteletem! -
virtual
tag
''Ha nagyobb felbontasra allitod akkor ilyen extended desktop vagy mi lesz belole - kilog a kepbol es oda scrollozik ha odaer az eger. A capture meg jo kerdes de talan a nagyobban kapja le nem amit eppen latunk bar fene tudja.''
Megtenné nekem valaki, hogy ezt kipróbálja? Itt nincs TFT, és ettől függ, hogy lesz-e.
Tehát pl. 1600*1200-as felbontásra kapcsolva ilyen ''extended desktop'' vagy minél pl. Corel screencapture vagy bármilyen screencapture progivel, esetleg egy sima print screen-> word beillesztéssel vajon csak a látszó képernyőszelet lesz lementve, vagy valahogy a teljes desktopot menti le? -
szesa
senior tag
TFTknek olykor nagyon szep (es csaloka) allokepe van.
PL mikor eloszor jatszottem NFSt tftn 1280ba olyan zavaroan tueles kepe volt hogy ma sem hiszem elA gond akkor volt amikor megmozdult a kep, oda lett a tuelesseg pedig egy 16ms volt...
-
szesa
senior tag
CRTt vegyel es jo lesz
TFT fos, idovel halvalvanyul, filmnezesre pocsek, viszont kicsi es kevesebbet fogyaszt, meg talan modernebbnek nez ki de ha nem csak webezesre meg dokumentumok irkalasara akarod ahsznalni akkor crtt vegyel.
Ja es en is TFTs vagyok de CRTt vennek ha most kene
[Szerkesztve] -
amargo
addikt
Hmm mint sokunknak itt otthon van szerencsém tesztelni a kettő közötti különbséget.
Én egy Philips vagy egy DELL TFT előtt ülöm a napjaim nagy részét, családnak külön gép azon egy Samsung CRT már gőzöm sincs milyen, de 17''os sik képcsöves és milyen olyan finomságot írtak róla, hogy az ember azt gondolta meg kell venni! És tényleg baromi szép és éles képe van! Viszont ég és föld az én moncsimhoz képes, lehet hogy bent nálam 160 fok alatt torzulnak a színek és onnan már tényleg kezd élvezhetettlen lenni a képe, lehet, hogy a színek se olyanok a valós önmagukban mint amit mutat (nem vagyok grafikus ezért nem vég haza ez a tény), de hogy nem nem vennék több CRT az is biztos. Megszolalnak előttem a látot képek (persze, ha előtte ülök), a játékoknál semmi szaggatást nem láttam eddig (kb 2-3havonta 1-2órát WCIIIazok), filmeket viszont sokat nézek rajta (DVD), a rosszab minőségű avi, mpeg-t inkább kihagyom, de ez CRT-nél is így volt.
leginkább csak böngészésre és programozásra, filmezére hazsnálom otthon és bent is. mind a 2re jó. ui: otthoni 17'' 30W ot eszik maximálissan.. ami azért nem elhanyagolható.
amargo -
virtual
tag
-
_Volkovy_
nagyúr
Az egyik gépen egy 17'' TFT van,1280-ban,a másikon egy 19'' CRT szintén 1280-ban,és üssetek le,de semmi változást nem látok,amikor egyik elől a másikhoz ülök.
A CRT-n finomabb még az egérmutató mozgása is,a 85Hz-nek köszönhetően,ugyebár.A TFT-n játszani nem lehet.A színek ezen nem változnak úgy,mint az olcsóbb darabokon,szal a színhűségre azt mondanám,hogy 95%-os.
A tft az enyémen volt,ezt cseréltem crt-re.bejött.nekem. -
virtual
tag
Ha valaki komolyan gondolja az FPS-t, akkor azért én CRT-t javasolnék neki.
Amit nem egészen tudok TFT-vel kapcsolatban, hogy ha pl. a TFT max 1280*1024-ben jeleníti meg a képet (mint max. felbontás), akkor nem is lehet megoldani az ennél magasabb screen-capture-t? Ha én egy 1920*1440-es felbontásban lévő programról akarnék képet készíteni, akkor ez végrehajtható valamilyen módon?
[Szerkesztve] -
Apophis
őstag
-
tool
tag
A gyártók úgy is eldöntötték helyettünk, vagyis TFT. A szemnek egyértelműen jobb, de igazán mindenre jól használható változat sajnos még nincs, ilyen szempontból a CRT univerzálisabb.
-
Pipó
őstag
Én nemrég cseréltem le a 19''-os sík Sony crt-met egy 22''-os crt-re. Eszem ágában sem volt tft-t venni. Jelenleg 1280*960/120Hz-en használom, de 1600/1200-ban is 104Hz-et tud alapból. Akinek jó crt-je volt a tft előtt az nem szidja, akinek meg szar volt nem csodálom. Az aproneten tényleg lehet válogatni príma crt-ket olcsón.
-
gyozi
aktív tag
Van egy Fujitsu T15-1-es tipusjelű tft-m, 60k volt. 1024*768-ban használható csak normálisan, 800*600-ban katasztrófa a képe!
Mitől van ez? Attól, hogy ez Low-end tft? A dárgábbaknál normális minden felbontás? -
reprokaiser
csendes tag
Ez a kérdés szerintem már eldőlt körülbelül egy évvel ezelőtt. Azóta olyan minőségű TFT-k kaphatóak, amelyek bármilyen értelemben felveszik a versenyt a CRT technológiával. Engem a színhűség érdekelt a legjobban, de úgy látom, a drágább monitoroknál ez is megoldódott: a Samsung 193P, ami előtt ülök, simán felveszi a versenyt bármivel, amivel eddig dolgom volt. A kérdés már inkább csak az, mennyire mélyen akar az ember a pénztárcájába nyúlni. Bár szerintem egy olcsó TFT, ami ma annyiba van, mint egy drága CRT, még mindig jobb választás: mert a legértékesebbet, a szemed világát már az is sokkal jobban kíméli.
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
Itt az én egyéni véleményem:
Két gépet használok, az egyiken tft van egy lg 1720b:
A képe gyönyörő, kontrasztos, élénk, tiszta. Elég sokat nézek rajta filmeket, ezen felül játszom és netezek is rajta.
A másik gépen egy Compaq CRT (melóhely). Csak munkára használom, tehát word, excel, windowsos alkalmazások. Ez elé odaülni szinte fáj, ha aznap már otthon ültem a gép előtt.
Sztem egyértelműen TFT. Mivel sulinetben elég jókat lehet kapni, megéri ráugrani -
DrGonzo22
őstag
én most fogok tft-ről visszaállni crt-re. Hogy miért?
mert az összes tft képe recés, vagy nem tudom hogyan fogalmazzam meg. A műanyag borítása érdes, hogy a látoszög jobb legyen, ezért mindig kicsit csillog a kép, olyan, mintha cukorral, vagy sóval lenne leöntve a felülete. Szerintem ez elviselhetetlen. Egy 110Hz-en menő síkképcsöves crt-nél szerintem nincs is jobb, ja és minden tft utánhúz, amelyik nem (tn+film) annak meg borzasztóak a színei. +minden tft kontrasztja egy nagy 0 a crt-hez képest. Semmi előnyük a helytakarékosságon, a kinézeten, a fogyasztáson, és az éles képükön kívül. Mondjuk az az éles kép, az nagyon tetszett... -
_az
senior tag
ez nálam is így van, amióta tft-m van, a crt-ket vibrálós szemgyilkosnak látom, persze előtte fel sem tűnt a vibrálás
-
Adi
senior tag
Hát emberek, ez szerintem ízlés dolga, mint az orális szex.
Én kb. egy-másfél hónapja vagyok egy Samsung 710T TFT boldog tulajdonosa és nem szívesen váltanék vissza egy CRT-re. Pedig az előtte használatos monitorom se volt egy rossz darab, egy szintén Samsung SyncMaster 757p. Matrox G450-nel hajtottam, gyönyörű képe volt (van, mert itt van mellettem most is, a szerverre rádugva).
Nekem a TFT nagyon bejött, miért is?
- sokkal több hely lett az asztalomon
- nagyobb felbontást használhatok: 1280x1024, az előző 1152x864 helyett (megjegyzem, hogy ezt is csak azért tudtam használni, mert a 757p egy elég jó 17''-os monitor hozzá, valamint a Matrox képe tűéles)
- nem fárasztja annyira sem a szememet, mint a régi monitor (bár arról is csak a legjobbakat tudom mondani), baromi éles a képe
- szép, élénk színei vannak (még ha nem is színhelyes, ugye)
- kevesebbet fogyaszt: 34W legföljebb, a régi max. 100W-jával szemben. Nem eszement nagy a különbség, de mivel egy nap 10-12 órát is megy, ezért valószínűleg érezhető lesz a hatása a villanyszámlán.
- alacsony a válaszideje, remekül lehet rajta filmet nézni (nem játszom, ergo nekem csak a filmek miatt számított ez)
- rettenetes fényerőt bír produkálni, így nappal kényelmesen lehet behúzott függöny nélkül is használni
Tény és való, hogy nem színhelyes (ahogy szinte egyik LCD sem az), ha mozgatom ide-oda a fejemet, akkor a látószögtől függően változnak a színek, valamint drágább volt, mint egy kurrens 17-19''-os katódsugárcsöves kolléga.
Az egésszel oda akarok kilyukadni, hogy egyéni igények kérdése, hogy valakinek megfelel-e a TFT. Nekem nagyon bejött és elégedett vagyok vele.
Tudom ajánlani amúgy a típust másnak is.Egy ATI Radeon 7000-ressel használom, DVI kábellel, a Debian Sarge X szervere szépen kezeli alapból.
-
bosi84
tag
Ezzel a frissítéses dologgal az a baj, hogy mindig új szabványok jönnek. Én is először frissítgetni akartam.
A jelenlegi gépem a '98-as csúcs.
Aztán jött a P-III, majd az AGP-s videókarik.
Egy új kártyához új alaplap kell, abba meg nem lesz jó a régi proci, stb.
Most is itt van az AGP-PCI-e váltás, meg a Socket-754-939, meg a DDR-DDRII, szóval én inkább gyűjtök egy csúcsgépre. De sztem ez a gép elég lesz egy darabig.
[Szerkesztve] -
bosi84
tag
Egyébként a vágyálom a Mitsubishi Diamond Pro 2060u CRT. Ezt eszméletlenül elismerik, a tomshardware.com-on is ez az etalon, ehhez mérik a tftket. De 1000 dollárom nincs rá, ráadásul nem is kapható kis hazánkban.
Nincs véletlen vkinek egy kicsit használt 50 ezerért? -
Loha
veterán
Szerintem vegyél ki egy 6800GT-t a konfigból, és akkor vehetsz egy jó TFT-t, vagy vegyél egy (használt) 22''-os CRT-t, amin nyomulhatsz 1600*1200-ban...
Egyébként SZVSZ minden szempontból jobban megéri 1-2 évente frissíteni a gépet, mint 5 évente megvenni mindig a csúcskonfigot... -
bosi84
tag
Bocs.
Nem vagyok milliárdos, csak öt éve várok egy jó gépre. Ez sztem nem bűn. Jelenleg egy P-II 350Mhz 128 ramos Voodoo 2-es gépem van, szóval rámférne a rendszerfrissítés.
A ''döntsünk'' kifejezést pedig figyelemfelkeltésre használtam, ezért is bocsánatot kérek. Kellenek a tanácsok, mert a kb 100 ezer ft-t, amit monitorra szánok, nem akarom kidobni egy olyan tftre, aminek rosszak a színei vagy nagy a válaszideje, és nem akarom kidobni olyan crtre sem, ami kifolyatja a szemem. Ezért nyitottam új témát.
Érdemes-e várni még néhány hónapot akkor olyan tft monitorra, mely 12ms válasziővel 1600x1200as felbontásban 16.7 milliós, 24 bites színmélységgel, széles látószöggel rendelkezik? Lesz-e egyáltalán ilyen tft ebben az évben?
Egyébként jelenleg egy Beinea 102010es 15 colos monitorom van és még nincs szemüvegem -
Male
nagyúr
-
DigitXT
félisten
viszont gyenge geometriaja
Be lehet azért szépen lőni!Igaz, nem olyan egyszerű, mint egy TFT-n, amin semmit nem kell állítanod ehhez...
De amúgy még a TFT színeltolódása az, ami nekem se jön be, ráadásul nem is tud annyi színt megjeleníteni, mint a CRT, bár persze ez átlagos felhasználásnál tök nem számít. (Nekem sem.
)
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
-
DigitXT
félisten
Filmnézésnél esetleg zavaró lehet, ha a TFT-den látod az mpg2 hibáit.
Emellett ott szerintem épp a méret számít, az meg TFT-ben igen drága... (Bár, ha a pénz nem számít, akkor ez nem szempont.) Ezesetben viszont én egy 22'' CRT-nél nem adnám alább: 100Hz, flat, DVD-zni tökéletes, stb. Nekem bevált.
Igaz, használtan, és kvázi kényszerből
vettem (a régi 17-esem megdöglött): nem vagyok - sajnos - milliomos, viszont ez egy tuti vétel volt.
-
Male
nagyúr
Hogy neked mi kell, azt nem tudhatom, de én most azt tervezem, hogy marad a 19-es CRT (képszerkesztéshez, filmezéshez, kis játékhoz), és mellé egy olcsóbb 17-es vagy kicsit drágább fajta 15-ös TFT (netezéshez, olvasgatáshoz, programozáshoz, meg ha csak mondjuk zene szól a gépből). Mivel ma már szinte minden VGA tud használni két monitort, ez simán megoldható. Ez a kettő együtt újonnan kb annyi, mint egy jó 19-es TFT (150-nél kezdődik), aminél viszont együtt szerintem jobb ez az összeállítás.
-
dabadab
titán
OLED a kiraly
A CRT nem fogyaszt annyival tobbet, foleg, ha az egesz rendszer fogyasztasat nezed. Viszont 100 Hz folott is gazos, mert azert megiscsak jon belole egy kis rontgensugarzas. A TFT-k meg total gagyin neznek ki, ha nem nativ felbontasban hasznalod, dragabbak. Ja, es termeszetesen csak TFT-ben fogsz DVI-set talalni, CRT-nel nem lenne sok ertelme (egy keves van, de nem hinnem, hogy megcsinalnak). -
-= CsoCso =-
tag
''Én fájdalmasnak tartanám, ha vissza kellene váltanom ctr-re.''
Személy szerint ezzel teljesen egyetértek!
Mondjuk ezért sz.tem fölös volt nyitnod egy topicot; úgyis csak egyéni véleményeket hallasz majd, közelebb nem kerülsz megoldáshoz. Nézz körül, próbálj ki, dönts magad, ne várd, hogy a szádba rágják, hogy mit vegyél!
Mindenki meghozza a maga döntéseit...
[Szerkesztve] -
Flashy
veterán
mit döntsünk? te mondtad hogy egyénfüggő. én döntöttem, nekem 17colos crt, mert nem akartam most tft-re költeni, majd ha ezt leváltom akkor. dönts te. ha Unreal3-as gépet veszel akkor neked nem számít hogy drága a tft, meg a villanyszámla, akkor vegyél tft-t, jobb a szemnek, kisebb és ha drága akkor a frissítése is jó játékhoz meg filmhez is.
crt mindig rosszabb a szemnek mint a tft, azt mondják hogy 85Hz fölött már elfogadható. dvi crt-nél nem jellemző, tft-t anélkül nem érdemes venni.
[Szerkesztve] -
bosi84
tag
Na sziasztok!
Nincs egyértelmű vélemény. Tehát teljsen egyénfüggő, hogy ki mit választ. Én személyszerint egy olyan új gépet veszek, hogy az Unreal 3-mat is simán vinni fogja
Szóval főleg FPS és RTS játékokra kellene, filmnézésre is (fontos) no meg olvasásra+programozásra is egy jó monitor. 19 vagy több colos.
A hely nem számit, de azért ne legyen egy dög
Kérdések
A CRT többet fogyaszt, se sokkal többet?
A CRT ha 100Hz felett van, akkor nem káros a szemre igaz?
A tftknél nem lehet 1600x1200 felbontásban nyomni
DVI csatlakozós kéne.
Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos cigaretta 🔞
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest