Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• quex

tag

válasz LK #3984 üzenetére

Ne aggódj, ha 4 év alatt B1-B2 közé eljutottál, akkor okosabb vagy nyelvekből mint én. 4 évig tanultam gimnáziumban magántanárokkal kiegészítve, majd 2 évet egyetemen. Aztán feladtam az egészet és csak 2011-ben kezdtem újra angolt tanulni. Onnantól napi átlag 4 óra angolozás mellett 2017-ben sikerült letennem a B2-t sokadik nekifutásra, hogy ne menjen a kukába a diplomám. Azóta is foglalkozom vele, de még legalább további 10 évre lehetek a felsőfoktól. :)
    Nem kell a csodát várni, különböző sebességgel fejlődünk. Van, akiknél a nyelvtanulás ennyire lassú. Ki miben tehetséges... Nem vagyunk egyformák.

• DamianB

őstag

válasz LK #4012 üzenetére

Ne haragudj nem kötözködni akartam :R ne így vedd inkább elismerem a szorgalmad . :R

Én egy év alatt hoztam fel magam kb A1-2 szintről nyelvizsgára alapfokra és utána külföldön angol nyelvű tolmáccsal dolgoztam aki a helyi nyelvről fordított mikor haza jöttem 58% írtam a középfokú teszteket hát most már nem vagyok azon a szinten .

• DamianB

őstag

Wow ha ennyit tanultam volna már meg lenne a középfokú.
    Vissza jöttem a szégyen falra sajna nem kezdtem el a tanulást ugyan ott állok . Nem tettem vizsgát nyugodtan be lehet szólni. :O

• BonFire

veterán

válasz LK #3988 üzenetére

Szerintem elsősorban azt hallgasd/olvasd, ami TÉNYLEG érdekel. Mivel engem a hírek tök hidegen hagynak még magyarul is, ezeket az oldalakat nem kerestem fel sose. Érdekelt viszont a kulisszák mögötti filmforgatásos videók dokumentuma, ezért a Behind The Scenes videókat kerestem és hallgattam sokszor. Meg körülbelül mindent, ami a hobbimhoz kapcsolódik. Zenész vagyok, rengeteg zenei, hangszeres technikai tutorialt néztem, ezeken kívül videós, ezekből is a szakmai tutorialokat, hogyan oldjunk meg bizonyos dolgokat Photoshopban, Premiere-ben, After Effects-ben stb. Könyvekből meg azokat kezdtem, amit magyarul már ismertem, így nem kell szótárazni, elég jól nyomon tudod követni a cselekményt. Az első angol nyelvű regény a Pinokkió volt, természetsen az eredeti olaszról fordították angolra, és meglepően szöveghű volt az angol fordítás a magyarhoz képest. Aztán jobbára scifiket, kalandregényeket, fantasy-t. Tökmindegy, hogy mit, csak szórakoztasson. Olvasás közben nem törődtem afféle apróságokkal, mint szótárazgatás. Van egy könyvolvasó app, Alreader a neve, beépített egynyelvű szótár és Wiki integráció van benne, tudsz jegyzetelni az érdekes szerkezeteket, szófordulatokat, szóval nagyon hasznos.

Sorozatoknak könnyű sitcomokkal, Jóbarátokkal kezdtem, később már a Breaking Bad-et is végigdaráltam, aztán a The Big Bang Theory-t

A szépirodalmi vonal nem éppen könnyű, Asimovhoz kifejezetten fel kellett kötni az alsót, viszont az első két regény után megszoktam a stílusát, és a többi könyv ment könnyedén. Aztán kezdtem Allistair MacLain könyveit olvasni "The Way of Dusty Death" és a "Where The Eagles Dare", na, ezek nagyon nehezek voltak. De az I-e a pontot Wells Láthatatlan embere tette fel, attól majdnem befalcoltam. 120 éves regény, és vidéki (rural) szlengben beszélnek benne. De végigrágtam rajta magam. Gyerekkorom kedvenc könyve volt a Végtelen Történet, amit angolra is lefordítottak, azt is szerettem. Stephen Kingtől a Langoliers, Michael Chrihtontól az Andromeda Strain és a Jurassic Park is nagyon tetszett. Még Patrick Robinson Nimitz Class-könyvébe is beleolvastam, de roppant terjedelmessége miatt sosem fejeztem be.

Mondjuk legyen 2/3 szórakozás, 1/3 tanulás, gyakorlás. De ha valamit csak kötelességnek, muszájnak gondolsz, arra kár az időd pocsékolni.

• BonFire

veterán

Heti 4-8 óra nem sok eleve. Másfelől egyetlen könyvből nem lehet megtanulni a nyelvet. Persze kívülről lehet fújni a nyelvtani szabályokat, de az nem jelenti azt, hogy valóban érted is őket, és alkalmazni is tudod. Sok ember az anyanyelvén is megbukna egy írásbeli vizsgán.

Korábban ajánlottunk mindenféle tanuló appot, készségfejlesztő anyagokat, tippeket, technikákat, nyelvtanuló blogokat; érdemes ezeket végigolvasni.

Nekem az a módszer jött be, amikor egyetlen tananyagon átvezetett egy tanár egy egyéves kurzuson keresztül. Ebben az anyagban mindig voltak szituációs beszélgetések, új szókincs, új nyelvtan, sőt munkafüzet is volt, amit meg kellett oldani. Emellett minden lehetséges forrásból merítettem. Ankiztam, saját mondatokat írtam, dalszövegkeket és filmeket fordítottam, angolul olvastam, YouTube-oztam éjjel-nappal. És a mai napig minden alkalmat megragadok, hogy külföldiekkel beszélgessek. A múltkoriban egy nemzetközi szülinapi partin vettem részt, voltak ott finnek, argentinok, arabok, amerikaiak, olaszok, spanyolok, és magyarok is természetesen. Még a hajnali taxira sem sajnáltam a pénzt, és a fáradságot, amikor 3 órát csöveztem a Népligetben az első buszra várva.

Most a Facebookon kommunikálok inkább angolul, mégpedig olyan szakmai csoportokban, ahol van egy közös pont, egy téma, ami köré szerveződik az egész. És ebben a csoportban nem a nyelvgyakorlás a cél, az csak egy eszköz, amin kommunikálunk. Mindenkinek van valami hobbija, és minden hobbinak van egy Facebook csoportja. Érdemes ilyen csoportokba belépni, olvasgatni. Annak idején még egy ausztrál makettező srác videóiból is tanultam olyan szavakat, mint például a "fecskendő", ami semmilyen angol nyelvű anyagban nem fordult elő. Ott meg egy eszköz volt, amit elég sokszor emlegettek. Vagy a "fogó".

Az angol nyelvű olvasmány pedig egyfelől nagyon hatásosan bővíti a szókincsedet, másfelől komplett nyelvi szerkezeteket tanít azon keresztül, hogy sokszor olvasod őket. Nagy mennyiségű szövegről van szó. Mondjuk 20-30 regényt olvastam el 2 év alatt. Ezalatt a 2 év alatt magyarul semmit nem olvastam ezeken az internetes fórumokon kívül. A két év alatt végignéztem vagy 300 epziódnyi sorozatokat is. Szintén angolul.

Az meg, hogy letisztul és összeáll, az nagyon lassan és apránként, észrevehetetlenül történik.

• arcsin

senior tag

Szerintem az is fum, ha négha amgolul beszéltek otthon. Nem folyamatosan, de pár mondat erejéig. Én is elpazarolt idönek éreztem az ált suli+gimis angolórákat:DDD Aztán ráfeküdtem, külföldön is érteni akartam a dolgokat magam körül. Így ragadt rám egy halom német szó is. boltban. Jelenleg nem megoldható, de ha vége a járványnak egy Prága, Bécs angolul nem rossz tanulság. Ott az életbenmaradás a cél :P pld a szállláson, boltban, étteremben.
    Szókincset nehéz felszedni, de lehet hogy inkább kifejezéseket, egyéb mondatkiegészítéseket lenne érdemes tanulj és azokkal puzzlezni a mondatokba. (Gondolok az as well_re pld). Én általában angolul fogyasztok tartalmakat, amik érdekelnek, könyv, video, cikk..Bár szerintem ez a filmezés , yt-os téma valami generációs dolog miatt a fiatalabbaknál jobban müködik.

• b0bcat

addikt

Érdekes, amit írsz. :U

Az az első gondolatom, hogy bármit is mutatnak a tesztek (amik a módszertanuknál fogva akár egészen megbízhatatlanul is tippelhetik a tudásszintedet), nem vagy még valójában a középfok közelében, ezért nem érted meg a (számodra még túl nehéz) szövegeket. Te magad is írod, hogy az alapfokú ill. egyszerűbb szövegeket jól illetve jobban megérted, ami szintén azt mutatja, hogy a szint nem megfelelő.

Talán a szókincsed kevés, talán a nyelvtanod nem/sem kellően erős. Mindenesetre furcsa, hogy már az olvasással ilyen komoly gondjaid vannak, mert az a legkönnyebb terület elvileg (a writing, reading, listening és speaking négyesfogatából). A YT már más tészta, ott bizony vannak érthetetlen angolságú videók, amikkel másoknak (nálad jobb angolosoknak) is komoly gondjuk akadna, tehát én nem gondolnám ezt feltétlenül jó viszonyítási alapnak.

Azt gondolom, hogy talán nem a számodra igazán megfelelő módszerrel tanultál hosszú évekig, és így a gyengeségeid felerősödtek, azért nem áll össze az egész. (Természetesen így sem számít az ebbe fektetett energia elvesztegetett időnek szerintem, de láthatóan elérted a határaidat.)

Ami biztos: ne várd, hogy hirtelen "beüt a csoda", mert olyan nem lesz. :N A nyelvtanulás egy folyamat, aminek már egészen az elején látnod kell az (akkor még csak rész-) eredményét, különben valamit nem jól csinálsz.

Ha gondolod, szívesen segítek neked. Például felmérhetem a tudásodat az én eszközeimmel, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban olyan szinten állsz-e, mint amit az online szintfelmérések mutatnak neked. ;) Illetve megemlíthetnéd, hogy milyen módszerrel tanultál idáig. (Számomra a "Headway" sajnos már eleve rosszul cseng... :U)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés