- Milyen okostelefont vegyek?
- Légies iPhone halvány színei
- iOS alkalmazások
- Három új órát hozott a Samsung, a csúcson az Ultra
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Huawei Watch D2 - nyomás utána!
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
FeRRaR1 #94653 üzenetére
Használt 1821+ itt NO-ban kifogható 800-900€ között, az annyival olcsóbb?
Nem rossz gép de nem tudom meddig lesz még hozzá frissítés (7.1 tuti van rá, 7.2-t nem tudom). Én tuti valami 14-16-20TB lemezzel építenék most, abból lényegesen kevesebb kell (1621+?), az újabbaknál van NVMe cache lehetőség vagy akár NVMe pool is lehet, szóval az 1 darab PCIe helyet nem kell arra pazarolni, mehet bele 10/25G kártya. -
Sanya
nagyúr
válasz
FeRRaR1 #94337 üzenetére
Alapvetően affelé megy a világ, hogy már nem kell transzkódolni. Jobb, ha nem transzkódol, mert az minőségvesztéssel jár.
A h264-et az elmúlt 15 évben gyártott cuccok mindegyike lejátsza. A mobilok mindegyike lejátsza, sőt már a böngészők is natívan lejátszák. Akkor mit is akarunk transzkódolni?
Egyébként, ha olyan filmem van, ami nem h264-es kódolású, akkor megkérem a co-pilotot, hogy írjon nekem egy bat file-t, ami a számítógépem egyik mappájában lévő videókat konvertálja át h264-es kodekkel és tegye a másik mappába, és megcsinálja.
Csak az ffmpeg.exe-t a windows/system32 mappába kell rakjad és kész. Ja, úgy kérd, hogy használja ki a számítógéped videókártyáját. -
boborján2
senior tag
válasz
FeRRaR1 #94318 üzenetére
Sajnos ez is ilyen már, utána kell járni miket spóroltak ki az adott modellből. 10 fillérért is megraknák az anyjukat manapság a gyártók.
Sanjos ez ilyen. Vásárlás előtt nagyon alaposan körbe kell járni ,hogy mit is vesz az ember.
De én a gyártókat is meg tudom érteni.
1 dollár spórolás / 100.000 eladott tv , az már 100.000 dollárka. -
Borisz76
nagyúr
válasz
FeRRaR1 #94203 üzenetére
Szia.
Én egyszerűen SHR tömböt javaslok , amibe mehet bele minden lemez...ezáltal 1 kötet lesz és minden adat védve lesz 1 db lemez meghibásodása ellen.
SHR kötetet lehet létrehozni 1lemeztől egészen 12 db-ig !
Ha 1 db van, akkor az "semmi"...azaz mintha alap kötet lenne.
2 db-nál már aktiválódik a lemez védelem....azaz kb mint a RAID1....tükör lesz.
3 db lemeznél már olyasmi mint a RAID5
Aztán mehet fel a HDD szám egészen 12-ig.
Persze jobb ha egyszerre kerül be a NAS-ba 4-5-6-8 db lemez és úgy készül el az SHR tömb....így kicsit gyorsabb a kötet létrehozás.
Mindez tapasztalat alapján : -
Magnat
veterán
válasz
FeRRaR1 #94203 üzenetére
Megértelek a karbantartással kapcsolatban, bár gondolom a mostanihoz sem kellett túl gyakran nyúlni
(Nekem is van már a felügyeletem alatt annyi sz@r, h össze sem tudnám számolni
)
Használtakat is érdemes sztem, illetve ha csak amiatt akarod a redundanciát, h a rendszer maga ne tudjon lehalni, akkor lehet, h tényleg az lenne életképes, h a 4 (vagy ha több lemezest veszel akkor az összes -2) lemezből kettő tükörben lenne, kettő meg védelem nélkül és persze a rendszer appok azon a kettőn lennének amik tükörben vannak, plusz ha mégis van kritikus fontosságú adat, akkor azt tudod azon tárolni.
-
Magnat
veterán
válasz
FeRRaR1 #94196 üzenetére
Szia,
ahogy írták is, raid 0 miatt nem megy az egyenkénti csere. Ha akarsz vmi adatbiztonságot, akkor lehet, h jobb lenne 0-ról megcsinálni mindent, mivel úgysem túl sok dologra használod, szóval nem tartana sokáig újrakonfigolni a rendszert (a konfig egy része le is menthető). Ami a gond, h raid 5 ekkora méretben amire cserélnél már nem annyira javallott, SHR-ben meg 4x12TB-vel kapacitásban még ott vagy ahol most ... illetve még kérdés, h szükséged van-e a RAID 0 általi plusz sebességre? Ha nincs, jobb lenne Basic vagy adatbiztonság nélküli SHR, akkor legalább diszkhiba esetén a többi diszk tartalma nem veszik el ...
Meg lehet vennék egy ilyesmi kütyüt: [link]
Ez később jó lemez klónozásra is, de arra is, h usb-n rá lehetne dugni a nasra és a régi lemezekből kettőt beletenni, így arra mehetne a legfontosabb 12GB adat mentése minden éjjel.Illetve az is kérdés, h az össze adat fontos-e vagy csak egy része, mert utóbbi esetben csinálhatod azt is, h a 4 lemezből 2 tükörben van a fontos adatoknak, a másik kettő meg nem és akkor 4x12 GB-ból van 36GB kapacitásod amiből 12 tükrözve van ... bár mentés akkor is kell.
Vagy vehetsz egy DX517-et amit már ajánlottak, bár én annak annyira sokallom az árát, h inkább vennék még egy 4 lemezes nast helyette - Ok, az egy lemez mínusz a DX 517-hez képest, de nem érzem annyira nagy veszteségnek. És ha esetleg fizikailag el tudod különíteni a két nast és a kritikus adatokat mented oda-vissza, akkor az adatbiztonságot is növeled ... cserébe persze két rendszert kell karbantartani.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
FeRRaR1 #94196 üzenetére
RAID0 miatt nem lehet csak lemezeket cserélni, mert minden adat elveszne. Mindent elölről kell kezdened. És persze az adataidat is addig külön ki kellene másolnod valahova.
DX517 a bővítő neve, ezzel +5 HDD/SSD helyet kapsz.
Tudod a meglévő kötetet is bővíteni az ebben lévő helyekkel.
Én személy szerint, nem hoznék létre olyan kötetet, ami a bővítőre is átnyúlik. Bármi gond lenne a bővítővel (kimozdul a kábel (esata vagy a táp), kikapcsolás után nem megfelelő sorrendben kapcsolod vissza, stb) a meglévő kötet összeomlik és oda minden adat.SHR1 lenne jó számodra, ez 1 lemez hiba esetén védene.
A másik hogy több (5+) fiókos NAS-ra váltasz.
-
FeRRaR1
őstag
válasz
FeRRaR1 #89088 üzenetére
Update:
Miután megtaláltam a 4 éve eltett fiók kulcsot, kiszedtem a 4 winyót (6tb WD PURZ), kitakarítottam és elindult, felülete is betöltött, kérte a winyókat.
Ami jó mert a bios chip nem sérült, úgy látszik cucc működik. Amint vissza rakok 1 winyót is, nem indul, el kezd kéken villogni, majd mikor adná a kraftot a winyó(k)nak akkor leáll egyből.
Nem létezik hogy mind a 4 winyó egyszerre ment tönkre, ráadásul 2 vásárlásból vannak. Illetve pont egy hete teszteltem őket, mindenük 100% volt.
Józan paraszti ésszel még mindig a tápra gondolok. Sok eset van online. Reményeim szerint mikor a winyókat pörgetné fel száll el.
Így holnap jön a köv felvonás az új 120 wattos táppal, addig is reménykedek hogy nem alaplap.
-
FeRRaR1
őstag
válasz
FeRRaR1 #89084 üzenetére
Kiegészítés hogy nem volt áramszünet / APC smart szünetmentesen van a NAS. Így remélem nem a bios chip sérült. (itt jegyzem meg hogy szégyen hogy nem dual bios mint a VGA-k kb 10 éve)
Protezis
Köszönöm a tápot már berendeltem mielőtt kommenteltem, 1 napos posta, ha nem segít vissza tudom küldeni. Illetve volt 5 értékelő akinek hasonló hiba volt és ugyan úgy 918+ mellé vették.
-
Protezis
őstag
válasz
FeRRaR1 #89084 üzenetére
Szokott táphiba lenni 918+-nál, nekem is az van és olvastam róla. Hogy ez az-e, azt nem tudom, de gyanúsnak tűnik. Én pont emiatt rendeltem egy tápot, hátha egyszer szükség lesz rá. Én ilyet rendeltem (még ki se próbáltam): https://amzn.eu/d/9aAeaI0
-
mtz81
tag
-
FeRRaR1
őstag
válasz
FeRRaR1 #56322 üzenetére
Megoldódott.
Csináltam egy kis karbantartást (20 program törlése, regedit pucolás, C takarítás, beállítások újra átnézése (mind jónak tűnt) újraindítás)
Ugyan úgy nem látta az Assistant, meg a Hálózati mappa csatoló, de IP alapján most elfogadta.
Mindegy, lényeg hogy megy, illetve asszony gépe több mint egy hónapja nem volt újraindítva lehet az is közre játszott, de fura volt minden esetre.
-
törölt tag
-
törölt tag
-
-
törölt tag
válasz
FeRRaR1 #54904 üzenetére
Értelek. Valószínűleg nem fog menni akkor ahogy akartad, vagy vegyél egy sima SATA kártyát a pcbe az olcsóbb mint egy RAID PCI.
Azt viszont nem értem minek neked a PC-be is raid? Miért nem a NAS-ba teszed azokat a lemezeket is ha már 2G a hálózat?? Nincs már hely nekik benne? Vagy csak a harmadik lemezt miért nem teszed a NAS-ba (amásik kettő mehetne alaplapi vezérlővel PCbe) és akkor nem kellene semmit venned?
Nálam egy NVMe SSD van a pcmben és kész, minden más a NAS-ban. Mondjuk én eleve a nasra töltök le mindent (torrent és sima letöltés is) szóval a hálózaton nincs nagy forgalmam a PC és a NAS között. Hébe-hóba feltöltöm a korábban Dropboxba/Google Driveba leszinkronizált fényképeim/videóim a NAS-ra de az is pikk-pakk megvan gigabiten is. Sőt ha akarnám elég lenne a PC helyett csak a nasra szinkronizálni a felhőt és akkor NASon belül mozgatnám csak ilyenkor is az adatokat...
-
törölt tag
válasz
FeRRaR1 #54901 üzenetére
"Tempo előny" valóban lenne, csak kérdés hogy mire használnád a rendszert mert az esetek nagy többségében nem tudnád kihasználni az előnyt.
Ha 10+ user lógna a rendszeren és forgalmaznának is rendesen akkor igen mivel ott már nem a gigabit/user lenne a szűk keresztmetszet. De gondolom nem erről van szó nálad...
A többiek elmondták már a RAID0 hátrányait, de ha neked ez nem gond akkor nyugodtan próbáld ki! Majd írd meg a tapasztalataidat!
-
Sanya
nagyúr
válasz
FeRRaR1 #54781 üzenetére
Plex? Használja az audiostation ortját, nem enged emgem a saját mediaszerveremhez csatlakozni, csak a szarjához visz. Ha nincs internet nincs plex? Egy kalap fos az. Emby unlocked dockerben jól megy és kb 3 hétig a legtöbb szolgáltatás ingyenes. De talán itána is. Egyebekben ds video.
-
válasz
FeRRaR1 #54662 üzenetére
NVMe SSD csak cache-re használható, adatot nem tehetsz rá. Kettő kell ha írási cache-t is szeretnél, 1db-nál csak olvasási lesz. Ha olcsón jutsz hozzá kettőhöz, akkor az írási cache az apró fileműveleteket jól gyorsítja (médialejátszásnál nem sokat segít). Csak olvasásinak nem sok értelme van.
1 DB Purple-t beteszed, SHR-t létrehozol rajta, beállítod stb. A többi ha megérkezik belerakod és kibővíted velük (pár nap lesz, de addig is használható).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 14 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest