- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Magisk
- iPhone topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BaliJack
aktív tag
válasz
Sweet Lou 6 #1735 üzenetére
Nekem is jobban tetszik a Suse (főleg Gnome-mal), mint az Ubi. Ubival telepítésnél akadtak/akadnak gondjaim: GRUB az Ubuntu telepítése után mindig elhibázta/elhibázza, hogy melyik partíción van a linux (vagy meg sem jelenik); ilyen problémám Suse-val nem volt.
Lejjebb írtam, hogy a 11.2-es meg a telepítés utáni első indulásnál ragadt be, de 10.3-asra ráfrissítve működik rendesen.
KDE-ből a 3.5-ös jött be annó, a 4-esben meg már pár dolgot hiányolok, amit a Gnome-ban megkapok (mail-notification). Tetszik, tulajdonképpen gyönyörű a KDE 4-es felülete, de tehetnének bele olyan dolgokat is, amik a Gnome-ban benne vannak és nekem szükségesek
.
-
BaliJack
aktív tag
Detektálja rendesen és frissíti is azonnal, amikor újabb könyvtárakat vagy képeket teszek be a figyelt könyvtárba.
A könyvtár nevébe tettél pontot?A repo-hoz az URL-t az opensuse oldalán találod meg: a kiegészítő repo-knál.
-
BaliJack
aktív tag
Nekem sikerült.
A megfelelő rpm csomagot a Google oldaláról letöltöd és telepíted, ennyi.
De hozzá lehet adni a Google repo-ját a szoftverforrásokhoz is, és akkor yast-ból is mehet.
-
BaliJack
aktív tag
válasz
BaliJack #1720 üzenetére
Nos, tovább gugliztam a témában és sikerült megoldást találni a problémára.
A hiba egyébként automatikus és sima bejelentkezéskor is előjön.A gondot a metacity okozza. A feltelepített 2.28.0-2.5.2-es verziót kell frissebre cserélni: ezen az oldalon megtalálható a frissített rpm csomag.
-
BaliJack
aktív tag
Sziasztok!
Visszatértem az openSUSE-hoz
.
Egyből lenne is problémám a 11.2-essel.
Az egy dolog, hogy nem hajlandó felinstallálódni nulláról, csak és kizárólag a 10.3-as frissítéseként. De így működött, legalábbis mostanáig.
A hiba annyi, hogy bejelentkezés után megjelenik a desktop háttérképe és az egér, de az ikonok, panelek nem. Az egér mozog, NumLock bekapcsol, és ennyi. Semmi hibaüzenet.Próbálkoztam a javítással a DVD-ről (automatikus, egyéni), de nem talált hibát és ugyanúgy nem jelennek meg az ikonok és a panel.
Gnome felületet használok.Mi lehet a probléma
.
-
BaliJack
aktív tag
Sziasztok!
Hiba van a rendszeremben, mondhatni, hogy szokás szerint
.
Fenn van a 11.1-es rendszer, és fstab-on keresztül írhatóvá akartam tenni a többi ntfs partíciót is. Tegnap este még működött, de most meg sem jelennek.A boot.msg fájlban megtaláltam a problémát:
"$LogFile indicates unclean shutdown (0, 0)
Failed to mount '/dev/sda1': A művelet nem támogatott
Mount is denied because NTFS is marked to be in use. Choose one action:Choice 1: If you have Windows then disconnect the external devices by
clicking on the 'Safely Remove Hardware' icon in the Windows
taskbar then shutdown Windows cleanly.Choice 2: If you don't have Windows then you can use the 'force' option for
your own responsibility. For example type on the command line:mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /windows/C -o force
Or add the option to the relevant row in the /etc/fstab file:
/dev/sda1 /windows/C ntfs-3g force 0 0"
Ezzel kapcsolatban tudnátok vmit mondani nekem, hogy mit is jelent ez és mi rá a megoldás?
Előre is köszönöm.
-
BaliJack
aktív tag
válasz
dr_strange #1591 üzenetére
Hogy én mekkora ... vagyok
.
Köszi a tippet: futtathatóságot beállítva, script-ként elindítva elindul...
.
Pláne akkor, ha nem írogatok bele....
Kösz még egyszer a segítségeket
.
-
BaliJack
aktív tag
válasz
dr_strange #1591 üzenetére
No, kipróbáltam a scriptes dolgot is, meg a java-sat is.
Java-s:
szb@balinux:~/_Linux/PMS> java PMS.sh
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: PMS/sh
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: PMS.sh
at java.net.URLClassLoader$1.run(URLClassLoader.java:200)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:188)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:307)
at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Launcher.java:301)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:252)
at java.lang.ClassLoader.loadClassInternal(ClassLoader.java:320)
Could not find the main class: PMS.sh. Program will exit.
szb@balinux:~/_Linux/PMS>Script-es:
szb@balinux:~/_Linux/PMS> ./PMS.sh
./PMS.sh: line 3: /home/szb/_Linux/PMS: is a directory
Unable to access jarfile //pms.jar
szb@balinux:~/_Linux/PMS>Utóbbinál a PMS.sh-nál engedélyeztem, hogy futtatható legyen, így adta ki a fenti választ.
Azt látom, hogy a pms.jar fájlt keresi és nem találja, csak azt nem értem, hogy miért //-rel kezdi
. A pms.jar fájl ugyanabban a könyvtárban van, ahol a PMS.sh.
-
BaliJack
aktív tag
Kösz Vladi!
Van
. A linken a Downloads résznél ott van a tar.gz fájl
.
Értem, akkor berámolom a hibaüzenetet.
Annyi tuti, hogy java-t talál (fenn van a Sun féle 6-os), a verzió megfelelő, mert ez kell neki.
De este bemásolom a terminálos hibaüzenetet.Az indítás az terminálból jó így?
java PMS.sh
-
BaliJack
aktív tag
Sziasztok!
Kerestem a probléma megoldására, de nem találtam, sajnos
.
A helyzet a következő: van egy progi (PS3 Media Server), ami java-s, így elvileg fut(na) linux alatt is. A progi fájljai között van egy PMS.sh, amire írja a készítője, ha azzal kellene elindulnia a proginak.
A probléma az, hogy ezzel nem indul, pontosabban hibát ír ki (a hibát nem tudom betenni, majd csak otthonról). Pedig próbáltam már mindenféle java-s dolgot futtatónak beállítani (javawrapper, javawswrapper). (A dolog pikantériája az, hogy a windows-os verzió wine-nal futtatva remekül megy...
)
A kérdésem az lenne, hogy ezt a java-s progit hogyan tudnám elindítani/futtatni? Akár terminálból is.
Előre is köszönöm a választ
.
u.i.: a készítő eddig nem írta, hogy hogyan lehetne indítani, vagy ha nem indul, akkor mi lenne a teendő.
Szerk.: java 6-os kell neki, az fennvan. -
BaliJack
aktív tag
Sziasztok!
Networkmanagerrel van olyan "gondom", hogy minden boot-oláskor meg kell adnom a root jelszavát, hogy a gép kapcsolatot létesítsen a routerrel.
Hol kellene beállítanom, hogy ne kérje minden alkalommal?A vezeték nélküli kapcsolatot egy Linksys WUSB300N tartja fenn a routerrel, tehát ndiswrapper-rel adtam be neki a "vindózos" meghajtót
.
Előre is köszönöm a válaszokat.
-
BaliJack
aktív tag
Nagyon nagy köszönet nektek Vladi és VaZso a segítségetekért
.
A megoldás(ok)
:
1. Kikapcsoltam a vezetékes/UTP-s kapcsolatot (not configured).
2. Hostname/DNS fülön kiszedtem a pipát a"Change hostname via DHCP" és a "Write hostname to etc/hosts" elől
3. A wlan kapcsolatnál a Wireless Device Settings oldalon levő Expert Settings gombot megnyomva az Access Pointhoz beírtam a rúter MAC-address-ét.
4. A Routing fülön pedig a default gateway-hez beírtam a rúter IP-címét.
5. A Global Options fülön pedig az összes pipát kivettem.Szóval, még egyszer köszönöm a kitartást
.
-
BaliJack
aktív tag
Tudom, már az elején mondtam, hogy valami apróság a megoldás
.
Rúter:
internet kapcsolat a szolgáltató felöl dhcp-s (Internet Connection Type - Automatic configuration DHCP)
DHCP server setting: enabled
DHCP Reservation Table-ben vannak az IP-k a MAC-addressekhez kiosztva (UTP-s kapcsolatokhoz, és wlan kapcsolatokhoz egyaránt)Titkosítás nincsen, csak MAC-filter van.
Asztali gép:
ndiswrapperrel driver telepítve a kapott CD-ről.
DHCP-vel kapja az IP-t.
Modulhoz beírtam az ndiswrapper-t.
Beírtam az ESSID-hez a rúterben levő hálózati nevet.
Szerk.: a wlan adapter USB-n keresztül kapcsolódik az asztali géphez.
Szerk2.: ja, és a default gateway-hez beírtam a rúter IP-címét. A dns-t dhcp-n keresztül kapja meg az asztali gép.Remélem, hogy ezekre gondoltál
.
-
BaliJack
aktív tag
Egy ideje már így próbálom, ill. amikor "teszteltem" a wlan kapcsolatot, akkor az UTP-kábelt mindig kihúztam a gépből
.
De így egyedül sem megy....
Korábbi kérdésre válaszolva (innen egy laptopról, amin winxp megy): más rendszer alól működik, sőt a Nokia E61-essel is tudok wifin keresztül netezni...
Azon meg a laptopon is minden teljesen automatikusra van állítva. -
BaliJack
aktív tag
Egyszerre úgy megy, hogy mindkettő kapcsolat megkapja a saját IP-jét (az UTP-s kapcsolat 100-ast, a wlan pedig 103-as végződésű IP-t), de csak az UTP-sen keresztül megy a net.
A DNS-t úgy állítottam/állította be a suse, hogy a címet automatikusan kapja meg dhcp-n keresztül. Nem tudom, hogy jó-e így ez...
-
BaliJack
aktív tag
Igen, egy rúter van, az oszt ki minden IP-t.
Szerk.: Még valami fontos, a rúter mindig ugyanazt az IP-címet adja ugyanannak a MAC-addressnek.
Az a gond, hogy mindkettő kapcsolat (UTP-s és WLAN is) megkapja a saját IP-címét, de a WLAN nem tud kifelé menni a netre.
Pingeltem az index.hu-t az IP-jével, de
"unknown host".
Beállítottam a rúter címét default gatewaynek, de így sincs semmi netkapcsolat
.
Kutatok tovább.
-
BaliJack
aktív tag
Nem
.
A kábel net alatt azt értettem, hogy a gépet UTP kábellel kötöm be a rúterbe
.
Szóval, jön a net, rúterbe bemegy, rúter osztja kábelen és wifin. Bocs, ha félreérthető voltam
.
Hát, nem tudom akkor, hogy nálam a kábeles/vezetékes hogyan működhet (most megnézni nem is tudom), de én nem állítottam be DNS-t neki.
A rúter DHCP-vel osztja ki az IP címeket mindenkinek, mind a vezetékesen, mind a vezeték nélkül kapcsolódó gépeknek. -
BaliJack
aktív tag
Na, beállítottam "mindent"
, pingeltem a rútert is - válaszolt; pingeltem egy másik gép IP-címét, onnan is jött válasz.
De a ping hup.hu parancsra azt írta:
ping: inknown host hup.huPróbáltam a prohardvert is pingelni
, az eredmény nem változott.
Az az érzésem, hogy vmi apró beállításon múlik, hogy nem tud kimenni a netre, csak nem tudom, hogy ezt az apró beállítást hol találom
.
Mert a kábeles net úgy megy, mint a karikacsapás: bedugom és működik és net is van.
Ennél is ez van: bedugom és működik, csak net nincsen.
VaZso: rendben, megnézem ezeket a beállításokat, de a kábelesnél sem kell ilyenekkel babrálni, és működik.
Lehet, hogy egy config-filet kell csinálnom a wlan0-nak
?
-
BaliJack
aktív tag
Sziasztok!
Sok-sok próbálkozás és utánaolvasás után sem sikerült belőnöm az USB-s wifi-s kapcsolatomat
.
Naszóval: adott egy Linksys WUSB300N.
Ndiswrapperrel frankón fenn van a driver, tök jól meg is találja:
17:33 balinux:~ > ndiswrapper -l
netmw245 : driver installed
device (13B1:0029) present
Ha pingelem a rútert, akkor löki a válaszokat, ha újraindítom a hálózatot, akkor pedig kiírja, hogy megkapta az IP-címet.És ezek ellenére sem tudok neten bóklászni, frissíteni, emileket letölteni
.
Yast-ban beállítottam, hogy a modul ndiswrapper legyen, megadtam a rúter ESSID-jét, a titkosítást (MAC filter van, tehát nincsen beírandó dolog, ergo elgépelni sem tudom); a general fülön a tűzfalat automatikusan disabled-re tette, MTU-t beállítottam ethernetre (1500).
Szóval, mi lehet a hiba?
-
BaliJack
aktív tag
Fel hát
.
Csak a BOINC parancsikonját nem sikerült ott működésre bírni, pedig KDE alatt megy...
Illetve pontosabban fogalmazva nem tudtam úgy beállítani GNOME alatt, hogy el is induljon.
Akkor kérdés: egy általában konzolról indított programnak hogyan csinálhatok GNOME alatt parancsikont?
-
BaliJack
aktív tag
Köszi Vladi
.
Igen, most megy, tulajdonképpen még "jó" is lehet, hogy "csinálom" a problémákat, mert így megtanulom a dolgokat (igaz, bazinagy segítséggel
).
Szerintem az lesz, hogy ha lehet más disztrókat win mellé telepíteni, akkor megnézem azokat is (Ubuntu ilyen tulajdonságát ismerem; Fedora is ilyen?).
Mert a Gnome kinézete és stílusa, "alapfeleszereltsége" (sensors-applet) picivel, hangyányival jobban tetszik.
Ezek után figyelek majd a helyre meg arra is, hogy mit és hogyan törlök
.
-
BaliJack
aktív tag
Na, tegnap valószínűleg kicsit elvesztettem a türelmemet, mert most sikerült törölnöm a fájlokat, így felszabadítani helyet a /home-ban, és belépni.
Csak akkor már annyit nem értek, hogy ilyenkor miért kell besz*ratni az embert mindenféle fájlnemtalálok hibával?
Na, mindegy, azért ez a másik disztró kérdés még fennáll
.
-
BaliJack
aktív tag
Frankon nem lett okes... (raadasul most nem ad magyar billentyuzetet sem, mert failsafe-fel inditottam
)
Roviden: most, hogy athelyeztem fajlokat, keves lett a hely, es egy fajlt (vmi DHCOP-set) nem talal, igy nem jelentkezik be...
Root alol megy, de nem tudom, hogy miert lett baja azzal a fajllal
.
Kezdem unni, hogy ha vmi nem okes, akkor elromlik egy olyan dolog, amihez vegkepp nem nyultam...
Ha atternek masik disztribuciora, akkor a mostani home konyvtaram megmarad?
Ha nem, akkor miket erdemes a levelezesen es fontosabbnak tartot fajlokon kivul lementeni?
Egyebkent ubuntura vagy esetleg fedorara gondoltam...Szerk.: mara eleg volt ebbol, majd holnap benezek...
Vladi: kosz a segitseget
-
BaliJack
aktív tag
Nos, a helyek:
/var - 243,5 MB
/usr - 3,7 GB
/tmp - 2 MB
/sys - 534,1 MB
/srv - 62,3 KB
/sbin 10,2 MB
/proc - 896 MB
/opt - 668,9 MB
/lib - 105,8 MB
/home - 12,7 GB (más partíció)
/etc - 84,5 MB
/dev - 44,9 KB
/boot - 12 MB
/bin - 7,4 MB -
BaliJack
aktív tag
Belépés közben problémája volt a .ICEauthority fájl írásával.
Átállítottam a hozzáférési lehetőségeket, és engedett belépni...
Valószínűbb, hogy ez volt a problémája korábban is...Azt hiszem, hogy reinstall lesz, mert ez így eléggé elkeserítő...
Vladi: kösz az eddigi segítséget!
-
BaliJack
aktív tag
Na, brasero is felmászott, a mentett projektek is megvannak (francnak), csak törölni nem tudom...
GNOME alól hogyan törölhetem őket?Szerk.: nem tudom, hogy számít-e, de ezeket windows-os partíciókról írtam ki...
-
BaliJack
aktív tag
Felszabadítottam jópár mega helyet (root alól nézve 800 mega körülit).
KDE 3.5 is és GNOME is kiírta, hogy nem tudja írni a .ICEauthority fájlt, Átállítottam root alól a tulajt, és így már beléptem újból. Így viszont megint csak 46 mega maradt, mert - gondolom, hogy sikmindent betöltött, amit én állítottam be...Így viszont necces, hogy brasero felmegy-e ill. akkor nem tudom, hogy mit és honnan törölhetek...
Szerk.: a /usr mappa 3,7 GB és azt írja, hogy egyes részei olvashatatlanok. Innen - gondolom, hogy lehetne törölni, csak nem tudom, hogy minek mire van szüksége...
Esetleg egy systemreinstall? -
BaliJack
aktív tag
Bebootol, ez a bejelentkezés környékén van. Rootként beenged
.
A /home külön partíción van, csak a rendszerpartíció van majdnem tele (200 mega körül mozgok).Megpróbálhatok nagyobb csomagot leszedni, csak nem hinném, hogy ez segítene, mert nem csomagtelepítés közben fogyott el.
De megpróbálom, mert akkor hátha beenged, és akkor lehet, hogy tudok törölni.
Braserot meg visszateszem, hátha tudom törölni a projekteket. -
BaliJack
aktív tag
Köszi, csak nem tudom, hogy hogyan és mit kell
.
Mármint tudom, hogy a delete gombot, vagy a törlést kell választani, csak magát az ilyen tmp-ben tárolt nagy fájlokat hogyan tudom megtalálni. Mert kerestem, és nem találtam, legalábbis jópár tmp-t megnéztem és azok nem voltak nagyok (max. 80 mega).
Csak és kizárólag root-ként engedi (most is root-ként írogatok; tudom, hogy "tilos" meg szokjak le
), de másképpen nem tudok belépni.
Megnézem mindjárt, hogy mit nem tud elindítani...
Braserot meg vissza kell tennem (szerk.: mert kinyírtam, hátha az segít...), mert leszedtem, bár a tmp-je csak a felhasználó alól elérhető, rootként az elmentett projekteket nem látom...
-
BaliJack
aktív tag
Sziasztok!
Megint belefutottam egy hibába
.
Csak és kizárólag a root felhasználó tud belépni grafikus felületen.
Az alapfelhasználó nem tud belépni.
Az ok (valószínűleg): megtelt a rendszepartíció. Szerk.: jelen pillanatban 244,8 MB szabad hely van, korábban legalább 4 GB volt.Hogyan tudnám törölni a tmp könyvtárakban felgyűlt dolgokat?
Ugyanis a braseroval írtam ki dvd-t, ami a tmp könyvtárba tesz fájlokat; korábban pedig a banshee-vel importáltam audio-fájlokat. -
BaliJack
aktív tag
Kösz az útmutatást
.
(lenne még partíció, csak azokat nem írom le)
Egy eléggé nagy probléma az fstab szerkesztésével: a nano nem ismert parancs
.
Próbáltam gc-vel, de hibát írt ki:Error: /etc/fstab:1: syntax error near line 1
context: >>> / <<< dev/sdb3 / ext3 acl,user_xattr 1 1
Warning: /etc/fstab:3: ambiguous "-3g" splits into two names "-3" and "g"
Warning: /etc/fstab:4: ambiguous "-3g" splits into two names "-3" and "g"
Warning: /etc/fstab:5: ambiguous "-3g" splits into two names "-3" and "g"
Warning: /etc/fstab:6: ambiguous "-3g" splits into two names "-3" and "g"
Warning: /etc/fstab:7: ambiguous "-3g" splits into two names "-3" and "g"
Warning: /etc/fstab:8: ambiguous "-3g" splits into two names "-3" and "g"
Warning: /etc/fstab:9: ambiguous "-3g" splits into two names "-3" and "g"A gedit-hez meg grafikus felület kellene...
Milyen editor van még? -
BaliJack
aktív tag
Hát, van egypár
.
Naszóval.
Sikerült a listázás, megtaláltam a 3 linux partíciót: 1 swap, és kettő a normál. Viszont ebből nem tudom, hogy melyik lehetett a /home... Általában a második?
Így néz ki:
/dev/sda1 Linux swap / Solaris
/dev/sda2 W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda3 Linux
/dev/sda4 Linux
/dev/sda5 HPFS/NTFS
/dev/sda6 HPFS/NTFS
/dev/sda7 HPFS/NTFSUtána ez a fájl mehet az fstabba.
Ez alatt pontosan mit értesz?
Parancssorban nem vagyok otthon... -
-
BaliJack
aktív tag
Az a -v kapcsoló mit takar?
Szerk.: megtaláltamTulajdonképpen a telepítő nem tudta azonosítani a fájlrendszert, és kérte, hogy ha tudom, akkor kézzel írjam be. De nem fogadta el az ext3-at, és amikor üresen hagytam, akkor sem találta jónak (írta, hogy ha üresen hagyom, akkor automatikusan azonosítja).
-
BaliJack
aktív tag
Kösz az ötleteket, utólag én is erre jutottam
.
Az nem jutott eszembe, amikor írtam a hsz-t, hogy amikor kiléptem a 10.3-asból, akkor nem normálisan indult újra, hanem a parancssorba ment, és onnan rebootoltam... De sajnos, arra sem emlékszem, hogy ott mi volt a gondja
. Hiába, reggeli előtt kávé nélkül nem szabad telepíteni...
.
(csak halkan jegyzem meg, hogy álmomban sem gondoltam volna, hogy vmi baja lenne, és kézzel kell "segítenem" a telepítőnek)Majd otthon megnézem, hogy pontosan mit ír ki.
-
BaliJack
aktív tag
Na, első probléma
.
Reggel éhgyomorra elkezdtem a telepítést (szerk.: openSUSE 11.0), és a frissítést választottam.
Amikor eljutott a partíciók kereséséhez, megtalálta a 10.3-as rendszerpartícióját, de a /home partícióját nem tudta csatlakoztatni, mert azt írta, hogy ismeretlen a fájlrendszer. A listában, ahol felsorolta az összes partíciót, ott Linux native (ext3) fájlrendszernek azonosította...Ennek ellenére (továbbot nyomtam, mert azt gondoltam, hogy nem rendszerpartíció) feltelepült, nem jelzett hibát.
Amikor elsőre elindult, akkor a /dev/sdb4-es partíciót nem tudta mount-olni (ez a /home), és parancssorban maradt, ahol egybúl a root jelszavát kérdezte. Adott egy lehetőséget a javításra, de azzal sem sikerült tovább lépni.Gondoltam, hogy ha van helyreállítás, akkor próbáljuk ki azt is.
Lefutott, csatolta a /dev/sdb4-es partíciót is, helyreállított bizonyos dolgokat (most mr pontosan nem tudom, sajna); első javítási kísérletnél a GRUB-ot is rendbe akarta tetetni, de azt kihagytam. Restart után megint ugyanaz: /dev/sdb4 nem tudja mount-olni.
Második javítási kísérletnél a GRUB-ot rendbe rakattam, de az eredmény ugyanaz maradt.
Kérdéseim:
1. Mit kellene beírni fájlrendszernek a telepítés során, hogy tovább tudjon lépni?
2. A /home alatti fájlok elvesztek-e már?
3. Ha még nem, akkor megmenthetőek-e valahogy?Előre is kösz
.
-
BaliJack
aktív tag
10.3-as alól update-elni nem lehet?
-
BaliJack
aktív tag
Igen, de ebben a hozzászólásodban frissül az idő
.
-
BaliJack
aktív tag
Már csak egyet kell aludni
.
-
BaliJack
aktív tag
No, ez a sor sokat segített:
Option "Composite" "false"Most a 3d-s gyorsítás is műxik, és a direct rendering is Yes-t mutat
.
Köszönöm nektek
.
Vladi: megértem
.
-
BaliJack
aktív tag
-
BaliJack
aktív tag
Nkboy: köszi. Asszem vesa volt, talán van még olyan xorg.conf-om, megnézem.
Vladi: huh, ez jó velős volt, de segített
.
Az xgl volt egy kicsit ismeretlen számomra, de ez a bekezdés a helyére tette.
Kösz.
Naszóval.
Egy X1950GT-m van, AGP-s. Adatoknál látható
Legutóbb, amikor megtaláltam a korábban belinkelt oldalakat, az alapján tettem fel az fglrx-es ati-drivereket. Az eredménye annyi volt, hogy minden ment (leszámítva a 3d-s gyorsítást) egészen tegnapig.
Előtte próbáltam a radeonhd-drivert, ha jól emléxem, ott volt 3d-s gyorsítás is (SaX felismerte).
Volt olyan is, hogy az xorg.conf-ot kézzel elkezdtem írni (tudom, hogy tilos), de a bugyrom volt azzal tele, hogy bizonyos felbontásokat fel sem ajánlott...
Legutóbb már nem foglalkoztam vele, csak menjen.
A lényeg: csak akkor ment rendesen a kártya 2d-ben is (ezalatt értsd azt, hogy az asztal megőrizte a beállított felbontást és frissítési frekvenciát), amikor az fglrx-es rpm-csomagot "legyártottam" a letöltött run-kiterjesztésű fájlból.
A radeonhd-s drivernél minden betöltésnél állítani keleltt a felbontást és a frekvenciát is.No, ezek után ha hazamegyek, akkor megnézek mindent, és jelentkezek, ha sikerült.
Szerk.: látom, hogy Fedora-val is voltak gondok. Már nem jönnek elő, vagy a compizt nem használod?
-
BaliJack
aktív tag
Sziasztok!
Mint korábban említettem, jövök még
.
De mielőtt panaszkodnék, elmondom, hogy sikerült beállítanom azt, hogy a windows hálózatot SUSE alól is elérjem - hála egy angol nyelvű szájbarágós leírásnak.
A családi EPSON-t is nyomtatásra tudtam bírni.
Naszóval, a probléma.
Tegnap is megnézettem yast2-vel, hogy vannak-e frissebb csomagok (kövezés ellen felöltöztem), talált vidkártyához is csomagokat (xorg-osokat), leszedte, telepítette, majd restartoltam kis idő múlva. Bootol, KDE bejön, rakja ki az ikonokat az óra mellé, és kiírt egy üzenetet, hogy a rendszer kicsit lassú lesz, mert vamit telepít, és ezután a képernyő tök fehér lett
.
Na, mondom, most mivan. A háttérben ott volt minden: menü, tálcán vmilyen ablakok, de a fehér kép volt az előtérben kábé úgy, mint amikor egy ablakot úgy állítunk be, hogy mindig felül legyen (ebből is láccik, hogy az ablak hím). Így semmit sem tudtam a grafikus felületen csinálni.
Megnéztem a parancssoros felületen az xorg.conf tartalmát, hátha a telepítés elrontott vmit, de rendben volt. Megnéztem az Xorg.0.log-ot is, ott is minden okés volt. Átfutottam a boot.log-ot is, ott sem láttam hibát...
Többszöri újraindulás után is eljáccotta, és annyit sikerült kideríteni, hogy a compiz betöltésénél van vmi baj...
A kérdésem az lenne, hogy a compizt parancssorból hogyan lehetne kivenni úgy, hogy ne töltődjön be?
Vagy esetleg vmilyen más úton módon hogyan lehet elkerülni a fehér képernyőt?Előre is köszönöm.
Szerk.: fglrx-es drivert használok, esetleg próbáljam ki a radeonhd-set?
-
BaliJack
aktív tag
válasz
dr_strange #1298 üzenetére
Igen, az exit-et ismerem már: párszor használtam az su parancsot, csak a - (kötőjel) nélkül.
Bár arra is rájöttem, hogy ha su-t beírom, majd vmelyik commandert elindítom, akkor tudok olyan fájlokat is másolni, amiket mezei felhasználóként nem (xorg.conf).Köszönöm segítségeteket
, de szerintem még bombázlak titeket újabb kérdésekkel
.
-
BaliJack
aktív tag
válasz
dr_strange #1296 üzenetére
Köszönöm
.
-
BaliJack
aktív tag
Értettem!
Kérek engedélyt...Ja, ennyit sikerült megértenem, kerestem csomagot randr néven - persze, hogy nem volt; néztem az X server config-fájlját - nem mondott a tartalma semmit sem...
Mondjuk ami a lényeg: most már, hogy sikerült rendesen feltelepíteni az ATI-s drivereket, a felbontást rendesen be tudom állítani úgy, hogy úgy is marad a bejelentkező képernyőnél is.
D3D-t ellenőriztem, igaz, hogy nem pont ezekkel a parancssorokkal, hanem csak a glxinfo-val, és direct rendering van, és az OpenGL-t az ATI driver hajtja.
A root-os dologhoz egy kérdés: ha netalántán esetleg (elvileg most már nem kellene) szerkeszteni szeretném pl. az xorg.conf-ot, akkor azt hogyan tudnám megtenni akkor, ha nem root-ként lépek be?
Sokat kell még tanulnom
.
-
-
BaliJack
aktív tag
Igen, pl arra
.
A -13 is frankó.
A többi fedi a valóságot, bár nem értem a zárójeles szövegeket: olyan, mintha egy AMD és egy Intel procim lenne a gépben.
Egyébként azt kisilabizáltam, hogy ebben az M/B temp a proci, a CPU temp (Intel) az alaplap hőmérséklete. Átírni még nem mertem.
Most KDE-t próbálom belőni, hogy mindig egy megadott felbontásban induljon el.
Ilyeneket hol lehet beállítani?
Meg ATIékkal is lesz egy csatám... -
BaliJack
aktív tag
Vladi: igyexem
Csak néha nehezen megy...
Megpróbálom elindítani a sensors-applet-et is, hátha sikerül...Nkboy: köszi a képeket: műxik a dolog, csak eléggé érdekes értékeket ír ki...
Kösz mindkettőtöknek a linkeket, képeket, mindent
.
-
BaliJack
aktív tag
Hát, tegnap lehet, hogy már belehülyültem a dolgokba...
Szóval.Konzolba su-t beírva, sensors-detect elindítva, rengeteg YES-t nyomogatva megtalálta az érzékelőket, és kiírt néhány sort, amit be kellene tennep megadott fájlokba.
Namost, azt nem írta a progi, hogy hova írjam be/másoljam be...KDE telepítés megvan, nagy nehezen...
-
BaliJack
aktív tag
Nemnem, GNOME-ot használok
.
Elvileg ( =úgy emléxem), hogy az lm_sensors fenn van, legalábbis a konzolba beírva a sensors parancsot, akkor nem azt írta ki, hogy ilyen parancs nincsen. Viszont a sensors-detect-re kiírta, hogy nem ismeri a parancsot...
Bár akkor az a sensors, nem ez a sensors... Mármint, hogy nem ugyanaz a két progi.Két kérdés:
1. Az is elegendő, ha a konzolban su-val root jogokat szerzek, vagy root-ként kell eleve belépnem?2. KDE-t lehet utólag feltelepíteni és működésre bírni?
-
BaliJack
aktív tag
Kösz, hasznos infók vannak benne.
Először is, hogy a sensors-detect konzolba beírásakor frankón nem ismerte a parancsot, és nem véletlenül, ugyanis a GNOME Sensors Applet valószínűleg nincsen telepítve, és az acpi-ra is - ha jól rémlik, hibát írt ki...Ha már annyit meg tudok csinálni különösebb linuxos tudás nélkül, már megérte
.
Hát, asszem ma is korábban megyek haza melóból.
-
BaliJack
aktív tag
Mindkettő parancsra azt írja ki, hogy először futtetom a gDesklets-et, így konfigurálni kell.
Telepítettem egy csomó python-os csomagot, most az orbit-hoz tartozókat is. Meglássuk.Kösz neked is meg Nkboy.nak is
.
Szerk.: na, most egy sima gdesklest parancsot a konzolba beírva elindult
.
KÖSZ!
-
BaliJack
aktív tag
Nkboy: A YAST-ban megtaláltam a gDesklets csomagjait (3 van: gDesklets, -lang, -debuginfo), ezeket installáltam. Miután sikeresen feltelepült, elindítottam a gDesklets ikonnal az alkalmazások között. A kurzor átváltott töltésre (kör alak, benne animált pontok futnak körbe-körbe), majd egy pár másodperc múlva visszaállt a nyílra, ami az alaphelyzet.
Konzolból hogyan nézed? Milyen paranccsal?Vladi: Megnéztem a help-jét. Azt írta, hogy egy pyorbit nevű csomagra szükségem van.
Ezt csak azért nem értem, mert elvileg a YAST fel kellene, hogy telepítsen mindenféle függő csomagot, de ezek szerint nem...Szerk.: megnéztem, fent van a 2.14.3-as verzió belőle...
Szerk2.: ezeket írta ki:
Ön most futtatja először a gDeskletset.
A gDesklets most ellenőrizni fogja az előfeltételeket...Előfeltételek ellenőrzése:
- sys ... megtalálva
- xml.parsers.expat ... megtalálva
- xml.sax ... megtalálva
- gtk ... megtalálva
- ORBit ... megtalálva
Verzióellenőrzés sikertelen.ORBit Python kötések (pyorbit) == 2.0.1 verzió szükséges.
Kérem győződjön meg, hogy a szükséges programok telepítve vannak.
Ezen kívül ne tartsa egy programkönyvtár/kötés több verzióját a rendszerén.
A gDesklets nem fog működni, ha nincs az összes szükséges függőség telepítve a rendszerén.AZ INDÍTÁS MOST FÉLBESZAKAD!
Szerk3.: vicces, feltettem a debuginfo részét, és feltette az orbit-ot is újra...
-
BaliJack
aktív tag
Kösz a linkeket.
Sajnos, vmilyen okból nem működik nekem.
Megtaláltam a csomagot, feltelepítettem az összeset, elindítottam, töltött, aztán meg nem történt semmi. A kurzor visszaállt alaphelyzetbe, és kész...
Mi lehet a probléma?Vagy tudsz/tud vki olyan progit, amivel ki lehet jeleztetni a hőmérsékleteket? Előre is kösz.
-
BaliJack
aktív tag
válasz
DeSanto #1247 üzenetére
Utánanéztem: a compiz felelős a 3D-s munkaasztal megjelenítéséért.
A SUSE ma hajnalban tette fel a frissített compizt ide feltette. Az ymp-k egyklikkes telepítők, én a compiz-fusion-all.ymp-t indítottam el, felrakott mindent, hibát nem ír ki, de lehet, hogy a gépem gyenge hozzá, mert nagyon belassult tőle...
Szerk.: ja, és az ablakok "fejléce" még mindig nincsen, ha bekapcsolom a 3D-s munkaasztaltRemélem, hogy segítettem
.
-
BaliJack
aktív tag
válasz
DeSanto #1247 üzenetére
Előrebocsátom, hogy én is kezdő vagyok, de hasonló gondokkal küzdök...
ATI X1950GT-m van, nekem is hasonló hibaüzenetet ír, de - ha jól tudom, akkor másra hivatkozik, VISZONT az effektusok nagy része működik.
Csak az ablakok "title bar" része (win-es meghatározás) tűnik el teljesen
.
Korábban írta vki, hogy a HD3850-esekhez nincsen ATI driver. Gondolom, hogy még.
Többiektől: ha az xorg.conf-ot kézzel root-ként átírom, akkor nem kellene úgy működnie? Konkrétan arra gondolok, hogy a screen résznél az adott színmélységhez (24) beírom azokat a felbontásokat frissítéssel, amelyeket használni szeretnék, és ha belépek sima felhasználóként, akkor meg nem azon a frissítésen használja az adott felbontást.
Pl.:
"1280x1024@85" "1280x960@85" stb.
És ha 1280x960-ra állítanám be, akkor csak 60Hz-re engedi beállítani.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- DUNE médialejátszók topicja
- Meggyi001: RTX 5060 - Az új népkártya?
- Vírusirtó topic
- Kuponkunyeráló
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Új MSI 17 Raider GE78 QHD 240Hz i9-13980HX 24mag 32GB 2TB SSD Nvidia RTX 4090 16GB 175W W11 Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 1700X 16GB DDR4 128GB SSD 1TB HDD GTX 1650 Super 4GB Zalman T7 Chieftec 400
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest