- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Fotók, videók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
Új hozzászólás Aktív témák
-
leviske
veterán
válasz
leviske #4124 üzenetére
Na ezt most részben megválaszolnám magamnak, részben pedig kérdeznék, mert anno félreérthettem a másik topikban a választ.
Miután csak nem tetszett, hogy egy rolling distróban (TW) én linkelgetek be libeket, amik bármikor törlődhetnek verzióváltás miatt, megvizsgáltam jobban a DCMTK csomagot. Azt látom, hogy a bináris építése során milyen csomagokat használnak és ezeknek a telepítése meg is oldja a problémáimat. Viszont az még mindig nem fér a fejembe, hogy ezek a dcmtk vagy dcmtk-devel telepítése során miért nincsenek automatikusan behúzva telepítésre.
Kellene ezt jelentenem hibára, vagy nagyon el vagyok tévedve az RPM csomagok működése kapcsán?
-
leviske
veterán
Korábban volt már ezzel kapcsolatban kérdésem, de azóta talán romlott a helyzet: Az mennyire normális, hogy a dcmtk és a dcmtk-devel nem jó néven keresi a függőségeit Tumbleweed és Leap alatt?
Jellemzően telepítés után első használatnál hiányolja a
/usr/lib64
mappából a libpng/libssl/libicuuc/stb libeket, amik a valóságban jelen vannak, csak nem pl:libpng.so
néven, hanem mondjuklibpng16.so.16.37.0
néven és ezt írhatnám a többire is. Onnantól, hogy ezekből létrehozok soft-linkeket a könyvtárban, megszűnik a gond, de Tumbleweed esetében rolling release lévén szó annyira nem tudom, hogy ez biztonságos megoldás-e.Ez olyasmi gond, amit érdemes lehet jelezni, vagy én bénázok?
YaST-ból telepítem egyébként.
-
leviske
veterán
Lenne még egy kérdésem. Leap esetében meglehet oldani kockázatmentesen, hogy Qt5 sdk-ból a legújabb legyen telepítve, de KDE-ből és a kapcsolódó Qt csomagokból az a verzió, amivel a Leap érkezik?
Szóval teszem azt: Felteszem a Leap 15.2-t, felkerül a Plasma 5.18LTS, a Qt 5.12LTS és én szeretnék egy olyan fejlesztői környezetet, ami a Qt 5.15-t használja. Ez csak úgy oldható meg, ha manuálisan fordítom az 5.15-t, vagy a fentieket nem zavarja meg az sem, ha a KDE factory repot engedélyezem és felteszem onnan a Qt SDK-t?
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Sokadik alkalommal futottam bele abba a problémába, hogy Tumbleweed/KDE páros esetén egy frissítést követően az
/mnt
könyváron belül csatolt partícióm nem csatolódik automatikusan.Maga a gép úgy néz ki, hogy adott egy nvme rajta az efi, root és a swap, adott egy ssd
/home
könyvtárként és adott egy hdd, amit a/mnt/sdb
könyvtárba csatolok.Logot nem tudok adni, mert szokásomhoz híven újratelepítéssel reagáltam a problémára (Ubuntut raktam fel mérgemben, de azzal sem vagyok kibékülve). Azt tudom, hogy jött egy filesystem frissítés. Végeredményben hova érdemes csatolni azokat a partíciókat, amiket szeretnék megtartani automatikusan csatolt formában?
-
leviske
veterán
válasz
pengwin #4098 üzenetére
Köszi. Neki a régi FX gépem van, ami csak egy valamivel újabb videokártyát örököl meg. Szóval konkrétan a kernelverzió miatt nem aggódom. Csak az upgrade mellett a kanyarban volt, hogy átteszem KDE-re és gondoltam akkor nem várok vele. Viszont így lehet, hogy inkább bevárom a stabilt, ne legyen véletlenül gond.
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Lehet, hogy a napokban átkerül anyám gépébe az RX480 és arra gondoltam, hogy azzal a lendülettel újra is raknám neki a Leap-et. Ha felkerülne a 15.2 beta, akkor az a végleges megjelenéskor magától átáll a stabil repokra, vagy nekem kell állítgatni a YaST-ban? Lehet, hogy jobban járnék, ha inkább a gépét békén hagynám míg meg nem jelenik a 15.2?
-
leviske
veterán
válasz
pengwin #4068 üzenetére
Köszi. Ezt észben tartom akkor a következő újratelepítés esetére.
Igazából most, mikor újratettem a rendszert, már valamennyire ránéztem, mit akar a subvolume-okkal kezdeni. Elvileg alapból snapshotba akarta menteni a /home tartalmát is. VISZONT ekkor még nem adtam meg, hogy a /home másik eszközre megy, szóval nem tudom törölte volna-e magától.
Mindenesetre, ha nem töröli magától a másik meghajtón lévő sv-ok mentését, akkor már érthetővé válna számomra, miért telt be olyan hamar a 190GiB. Jelenleg 180GB szabad hely van a root partíción, szóval bizakodok, hogy nem lesz újabb baleset.
Ha szabad kérdezni, mi vett rá arra, hogy dobbants? A napokban a betelős eset után én is felraktam egy Ubuntut, de nem voltunk sokáig jó viszonyba.
-
leviske
veterán
Sziasztok!
A snappernek meglehet mondani, hogy legfeljebb hány darab snapshotot tartson meg? Mert nem túl rég a rendszer kivágott azzal a felkiáltással, hogy betelt a root, miközben 2 hete sincs, hogy újraraktam a gépet.
A rootnak 190GiB helyet hagytam, ~1,5GiB UEFI és 32GiB swap mellett. Borzasztóan nehezen tudom elhinni, hogy ez betelt volna. Pláne, mivel a home meg egy másik, 525GB-os SSD-n van.
Szóval így csak arra tudok gondolni, hogy vagy a snapper pakolta tele a napokban a sok frissítés miatt, vagy a rendszer nem kezeli jól az NVMe-t és ez így bukik ki (de ez utóbbit azért elég nehézkesen hiszem el).
Annyit érdemes tudni, hogy a root nincs kímélve. Telepítve van rengeteg texlive csomag, meg sdk-k. Így gondolom nem kell sok snapshot ahhoz, hogy a 190GiB szűkössé váljon.
-
leviske
veterán
Sziasztok megint!
Vettem a géphez egy NVMe SSD-t. Arra lennék kíváncsi, hogy akkor a Tumbleweed megoldja magától a szükséges beállításokat, vagy manuálisan kell az ideális beállításokat (TRIM és egyebek) megadni? Illetve btrfs partíció mellé nem hülyeség swap partíció is, igaz? Mert úgy tudom a fs nem támogatja a swapfájlokat.
-
leviske
veterán
Sajnos ezt nem tudom megmondani, mert már újraraktam a rendszert. Viszont aznap hagytam a discovernek frissíteni próba alapon (a korábban itt beszéltek miatt zypper dup a bevett nálam is), de úgy rémlik azután még felállt a rendszer.
(#4062) ivana: Remélem azért nem hardver hiba. A rootnak oda szoktam adni a teljes 240GB-os SSD-t, amiből csak az efi csíp le. Így gondolom tele nem lett.
Mindenesetre most már ext4 helyett visszaváltottam btrfs-re és megy a snapper. Így gondolom, ha frissítéssel ment tönkre, akkor vissza tudok majd állni, ha gond lesz.
-
-
leviske
veterán
Csak postmortem alapon érdeklődnék, hogy amennyiben egy zypper dup utáni újraindítás során fekete képernyő fogad egérrel, olyankor mit csináltam rosszul? ctrl+alt+f1 megvolt, de a jelszó beírását követően nem talált valami modult, így terminálon keresztül se tudtam már csinálni semmit. Ilyenkor sakk-matt, vagy van még opció? Illetve egy esetleges snapshot megtudna ilyenkor védeni, vagy amennyiben egy modul vagy configfájl korrupttá válik, akkor onnantól csak újratelepítés segít?
-
leviske
veterán
Köszi! Ezt tudtam, csak azt nem, hogy nincsenek jelen a header fájlok.
Létezik, hogy ez amiatt történhetett, mert rendszertelepítés során problémázott a gcc-vel és ekkor kértem a dcmtk csomagokat is? Mert ha igen, akkor később nem próbálok meg időt spórolni ezzel, akármennyire is tetszik az ötlet.
-
leviske
veterán
Sziasztok megint!
Tumbleweed alatt futott már bele valaki olyasmibe, hogy egy lib fájl más verziójú libfájlokat kér be fordítás során (gcc), mint ami a csomag technikai specifikációiban szerepel?
Konkrétan a libdcmtk csomag leírásában függőségként többek közt a libssl.so.1.1-et jelölik meg, de fordítás során a fordító már a libssl.so hiányára panaszkodik. Maga a libssl.so.1.1 ott van a helyén a usr/lib64-ben.
Ubuntu 19.10 alatt nem futok ilyen jellegű gondba, de érdekelne, hogy openSUSE alatt mit szúrok el.
A másik topikban BoB-tól már kaptam némi útbaigazítást, de symbolic linkekkel nem szívesen pakolnám tele a usr/lib64-et, így itt is bátorkodom megkérdezni, hátha van bevett szokás.
-
leviske
veterán
Telepítés során problémázott a gcc csomagon és javasolta, hogy yastban nyomassak egy ellenőrzést telepítést követően. Végül a software managementben nyomtam egy ellenőrzést verification módban.
Akkor a későbbiekben erre is inkább a zyppert használom. Nem gondoltam, hogy alapból ellenőrzi. Köszönöm!
-
leviske
veterán
Sziasztok!
openSUSE (Tumbleweed) esetében a system verificationt hogy tudom elvégezni? Van rá terminálos megoldás, vagy irány a yast?
-
leviske
veterán
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Tumbleweed alatt találkozott már valaki más is azzal a jelenséggel, hogy időről időre olyan csomagokat akar frissíteni a rendszer, amiket nem tud? Pár fejlesztői qt könyvtárral van baja, meg egy curl frissítéssel. Arra tippelek, hogy félrekonfiguráltam valamit, de nem adogattam hozzá ész nélkül repokat, meg ilyesmi.
-
leviske
veterán
A refresh és dup megvolt. Szerinte nincs tennivalója. Azt nem tudom megállapítani, hogy van-e olyan repo ami fogja.
Még csak most költözöm be, így a Main Repository (NON-OSS é OSS), packages-microsoft-com-prob és a pacman-essentials van a listában. Ezeken túl csak a flathub repo van telepítve, de az gondolom nem zavarhat be, mert azt a yast se jeleníti meg.
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Most váltottam Tumbleweed-re Fedora-ról és belebotlottam egy olyan problémába, hogy a rendszer nem hajlandó a Firefoxot frissíteni annak ellenére, hogy elvileg újabb verzió a hivatalos. Itt már "klikkeltem" többször is, de mindig a 69-et rakja fel a 70 helyett.
-
leviske
veterán
Hülye kérdés, de ha most felrakok egy KDE4-el szerelt openSUSE-t, akkor az magától fog az 5-ösre frissíteni és stabil is lesz utána, vagy az 5-ös hoz annyi újítást, hogy érdemes legyen azzal egyszerre telepíteni és ezzel megvárni, míg megjelenik? (Esetleg feltenni a mostani kiadásra jelölttel és az majd frissülget meg patchelődik idővel?)
Előre is köszi a választ és türelmet.
-
leviske
veterán
A Leadtek beüzemelése sikerült.
Most újabb kérdéseim volnának:
1.: Hogy tudom KDE4.3 alatt úgy beüzemelni az asztalt, hogy hasonlóképpen szolgáljon, mint Windows és Gnome alatt? Tehát, hogy az asztal asztal legyen.
2.: Hogy tudok mozgó hátteret beállítani és honnan tudok leszedni 1680x1050 felbontásban?
Előre is kösz a segítséget!
-
leviske
veterán
Csomag alatt .rpm-re gondolsz? Eddig egy oldalt találtam, ahol lettek volna, de azokat valamiért nem nyelte be a SUSE. Próbáltam a Firefox-ot és a Chrome-ot is így feltenni, de nem sikerült.
Eddig egy sikeres (tehát nem csak úgy tett, mintha települne) .rpm telepítésem volt, az is az Opera volt és az is valószínűleg azért mert az opera honlapjáról szedtem le. (Még mindig nem értem, hogy a Firefoxot és egyebeket miért nem lehet .deb és .rpm formában leszedni.)
A tuner esetében pedig nem csak hang, hanem kép sincs.
Fel sem ismerik a lejátszók, pedig próbáltam többet is. Maga a YaST sem képes rajta csatornákat beállítani. És miután a Leadtek Helpsite-on külön le volt közölve, hogy jöttek/jönnek a Linux-os Leadtek driverek, gondoltam hátha ott lesz a gond.
-
leviske
veterán
Modules (bár gondolom ezzel már nem segítek
) és lsmod eredmény. Hangot nem adott ki...
Lehet, hogy csak a hangszórók vannak rajta rosszul bekötve, de mivel Windows-on szólnak rendesen, ezért inkább nem nyúlok hozzájuk, úgysem zene hallgatásra/filmezésre szedtem le a SUSE-t, csak kipróbálni, mielőtt ajánlanám. (Az ajánlással egyelőre úgy állok, hogy inkább akkor Ubuntu... Pedig a Novell&Microsoft licencek jól jöttek volna, no mind1)
-
leviske
veterán
Itt a Yast is. Eddig csak az Amarokkal próbáltam, online rádiót hallgatni. Akkor nem úgy tűnt, hogy jó a hang. És anno telepítés után is kiirta, hogy ehhez nem talált megfelelő drivert, vagy mi.
Amúgy azért homályosak mert valamiért a tinypic össze nyomja őket, de hogy minek...
-
leviske
veterán
Most ki van kapcsolva a frissítő, de nem talált egyébként hozzá drivert. Most gyorsan megnéztem a Hangbeállításokban és ezt találtam. Nekem, mint írtam 88B kéne, tehát nem tudom, hogy ezzel a 89-el jót tennék-e, vagy sem... Mert ha jól gondolom, akkor legalább a gyártót sikerült megtalálnom, tehát márkán belül vagyok, de a 88B-hez nincs külön, ahogy látom.
(#1664) Vladi: Integrált.
-
leviske
veterán
Jó, miután tisztáztuk a nyilvánvalót, miszerint SUSE-val életemben nem volt dolgom és Ubuntu után elég sok számomra az újdonság és alapból még suta vagyok Linuxhoz, lenne még pár kérdésem.
1. SUSE-n van-e olyan megoldás, mint az Ubuntuzilla? Amivel tudnám frissítgetni a Firefox-ot és a Thunderbird-öt?
2. Az ADI® AD1988B-hez honnan tudok egyszerűen leszedni drivert? Az ASUS oldalán fent van egy SoundMax HD Linux-hoz, de az .zip-ben jön le és én eddig az ilyen kicsomagolós, utasításkövetős (egyszóval nem .deb/.rpm fájlok) megoldásokkal nem tudtam boldogulni.
-
leviske
veterán
Nem, már nem kérdés, hogy mi a hiba, mert a
su -
kwriteműködött és amint átírtam, minden megjavult. Csak nem értem, hogy hogy tudta félreírni azt a fájlt a suse és, ha már félre tudta írni, akkor miért lett belőle mégis baj.
(#1654) tlac: Kösz a linket, itt meg is találtam ami kellett.
Végre valami egyszerű, ez pozitív.
Tetszik ez az Install via 1-click
-
leviske
veterán
Akkor másként közelítem meg a dolgot. Miért muszáj nekem olyan könyvtárakban ügyködni, ahova root jog kell, miközben már említve lett, hogy az Ubuntun egyáltalán nincs esély root jogra, mégsem volt vele ilyen probléma?
Mert abból kiindulva, hogy azt a repo fájlt nem én írtam, hanem a suse, valószínűleg nem az én hibámból kellett most az etc-ben turkálni.
MOD: Bár biztos rosszul látom a dolgokat, mert még nem értek hozzá.
MOD2: Hogy tudok KDE 4.3-ra frissíteni?
-
leviske
veterán
Nem olyan könnyű oda írni, főként, hogy a sudo su elvileg csak terminálban ad root jogot a sux=command not found, a su-to-root -X -c KWrite (próbáltam a Kate-et is) = command not found, a kdesu KWrite (itt is próbáltam a Kate-et is) = Jelszót kér egy command not found felírathoz. Ragozzam?
Nem értem miért nem lehet ezekbe a szerencsétlen könyvtárakba pakolászni. Ha valaki eltalál ideáig, akkor már biztos nem annyira hülye, hogy majd eszetlenül elkezd törölgetni. Ha meg igen, akkor legyen már az ő baja.
Más megoldás, amivel root-ként tudok futtatni programokat?
-
leviske
veterán
Itt? Meg hogy tud hiányozni "=" jel, miután elvileg saját maga állítgatja ezeket be, én hozzá sem nyúltam...
Meg, ha csak az nVIDIA-s cuccal van baja, akkor a többit miért nem engedi letölteni?
MOD: Egyébként ezek olyan fájlok, amit szükség esetén le lehet tölteni valahonnan készen?
-
leviske
veterán
Így indul a "Telepítési források", így néz ki a YaST, mikor elindul (ebből azt szűrtem le, hogy egy telepítési forrás sincs aktiválva), így néz ki, mikor a "Közösségi telepítő források"-ra kattintok a Hozzáadás/Adathordozó típusa-n belül ... és ezzel vág képen (A többi kijelöltre ugyan ezt írja, csak valamiért az nVidia-ra fintorog legelőször...).
Tehát konkrét hibát nem ír, hacsak a YaST2 mellett a <2> ill. néha <3> nem a hiba kódja.
MOD: Itt egy példa a <3>-ra
MOD2: Amúgy azt az írás én is megtaláltam.
-
leviske
veterán
Ez a
nem enged egyetlen telepítési forrást sem magához rendelni. Mi a fészkes fene baja van?
Innen akartam hozzáadogatni (a 11.0 11.1-re átírásával), utána megtaláltam, hogy ezek alapból benne vannak és csak ki kéneőket jelölni és telepíteni, de ez a
mindre azt írja, hogy sikertelen.
Az nem lehet gondolom a baja, hogy 64bites. Vagy igen?
-
leviske
veterán
Hello mindenki!
Nyugalom, semmi pánik, nem akarok áttérni SUSE-ra Ubunturól, miután utóbbi kezelését nagyjából megtanultam.
Viszont lenne pár kérdésem, mivel van egy ismerősöm, aki számára a SUSE-t tartanám a lehető legjobb megoldásnak és előbb magamnál próbálnám ki.
Kérdések:
- A Yast helyett nem lehet Synaptic-ot használni valahogy? Vagy hülye vagyok és ahhoz Gnome környezetet kellett volna választanom? Nem lehet valahogy mégis ráoperálni?- RadeonHD drivert már találtam, de nVIDIA driver miért nincs? Láttam a topicban, hogy be kell állítgatni, de akkor az AMD/ATi esetében miért nem kell?
- Ezen is meglehet osztani nyomtatót normálisan? Hogy Vista-s gépről is lehessen nyomtatni?
- A fizetős változatok mennyivel nyújtanak többet, mint az openSUSE?
- Ha a Synaptic sehogy sem ráerőltethető, akkor hogy tudom a KDE-t 4.1-ről 4.3 RC3-ra frissíteni? Van valami konzolos parancs?
- Mintha azt olvastam volna a Novell oldalán, hogy a VisualBasic és a .NET cuccok elérhetőek a 11.1-en, ez igaz? Vagy valamit félrenéztem? Ha elérhetőek, akkor ugyan ezen a néven, vagy át vannak nevezve, úgy mint a Silverlight>>Moonlight?
Egyelőre ennyi.
Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Xbox Series X|S
- Linux kezdőknek
- Autós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- OLCSÓ MONITOROK
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest