Hirdetés
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Magisk
- Fotók, videók mobillal
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
-
Mobilarena
Gyakran ismételt kérdések
Új hozzászólás Aktív témák
-
30z.Samu
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ja, sejtettem hogy optimalizálás lehet a háttérben. És képzeld el ha jobban ráfeküdnének az újabb hardverekre is, Jesus. Meg eleve hol tart most a Linux gaming, 5 éve szerintem ennek a közelében nem volt vagy volt csak a Steam Deck miatt került jobban az ember figyelmébe. Nem tudom, de ez durva szerintem is, hogy egy öreg géppel így lehet játszani. Ha akarsz egy "asztali Steam Deck-et", elég olcsón ki lehet hozni. Már ha nem vagy fps vadász és nem ragaszkodsz feltétlenül a max grafikához. Újabb hardverrel már igazából Windows is pakolhatsz rá, mert ott nincs meg ez a wow érzés, max ahogy korábban írtam a tudat hogy Linux alatt játszol.
-
gyugyo79
addikt
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Én arra használom SD-ről a Win-t hogy ha valami olyan munka van amit meg kell csinálni és csak Win alatt van rá megoldás akkor és arra az időre berakom a kártyát amin a Win van és használom amíg kell utána kártya ki és elrak. Így teljesen okés szerintem és semmi baja nem lesz az ilyen szintű használattól ...
Viszont otthon van egy SSD -s Dock-om is amin van Win is meg közösen használt btrfs particó is
viszont ez utóbbit sem ajánlanám, olyannak aki nem ért valamennyire az egészhez .Amúgy a 3.5.5 -től vártam ennek az egésznek a megoldását (Lehet, hogy meg is csinálták csak ezt sem írták még). Mert sok olyan pozitív dolog is történt amit nem is írtak és működik már szerintem is rendesen pld. a Open VPN csomag teljesen rendszer része (nem hiányzik a fele) így nem kell frissítésenként telepíteni a hiányzó részét.
-
gyugyo79
addikt
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A Dual boot egy random frissítésig fog működni lehet hogy az első Win/SteamOS fogja elb@szni de lehet a 2. de az hogy szétfogja az biztos. Ez saját tapasztalat is.
Az efibootmgr parancsok is lefutnak ugyan és úgy is mutatja, hogy minden ok de utána újraindítás után mégsem történik semmi és vissza áll minden olyanra mint előtte volt. Szóval még csak a SteamOS-t sem lehet vele a Win telepítés után az első helyre rakni a boot sorrendben.
Azért is írja a Steam szerintem, hogy nem támogatott a dual boot.
"A kettős rendszerindítás a SteamOS-szel még nem érhető el. A Windows telepítéséhez törölnöd kell a Steam Decked, mivel a kettős rendszerindítás a SteamOS-szel még nem érhető el.
Bár a Steam Deck teljes mértékben képes a kettős rendszerindításra, a SteamOS telepítő, amely biztosítja a kettős rendszerindítási varázslót, még nem áll készen. Ez majd a SteamOS 3-mal együtt lesz kiadva, amint elkészül."Szóval igen meg lehet csinálni és működik is csak időről időre rendbe kell rakni a efi boot részt és azt is csak kb olyan szinten lehet, hogy vagy 3 féltől származó boot választót használunk és tiltunk minden frissítést vagy Win az első fixen és pld egy SteamOS újraindítás után a Win indul el. Választani csak a kikapcsolás -> indítás és ott boot választóra bootolásal lehet.
Az utolsó boot -olt particiót sem jegyzi meg! Fixen a Winre bootol! Míg pld Win2Go (sd-re telepített Win) esetén "érdekes" módon ez működik jól ...Szóval igen a neten van egy halom leírás, hogy hogy lehet dualboot telepíteni csak a hátrányait max a végén említik, hogy tiltsd le a frissítéseket vagy nagyvonalúan meg sem említik őket ...
Persze ha valaki innen tud saját tapasztalatot, hogy amit írok már nem így van az jelezze. Addig viszont saját tapasztalat nélkül óvatosan ajánljuk ezt addig amíg a Steam szerint nem kellene, hogy működjön

-
-
-
bepken
veterán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
én bevallom tök süket vagyok linux-hoz, szóval fogalmam sincs, hogyan működik a motorháztető alatt maga a mount (pl mennyire csinálja magát össze a rendszer, ha véletlenül kicsúszik a csatlakozó)
ahogy olvastam (ill.videókban láttam) eddig külső tárhely felcsatolása script segítségével volt relatíve kényelmesebben megoldható, de most már SteamOS is tudja - elvileg ez lesz a 3.5 egyik nagy újdonsága: [link]
és fontos kiemelnem, hogy nincs személyes tapasztalatom külső meghajtókkal, szóval nehogy véletlenül én bátorítsak bárkit ezek használatára! ráadásul pont a fenti videóban mondja a srác, hogy a beta alatt még voltak gondok ezzel a felcsatolással...de idővel szerintem meg fogják tudni csinálni, remélhetőleg stabilan fog működni

én továbbra is egy 512GB mSD kártya vásárlásán töröm a fejem, mert most konkrétan 3 db játék fért fel a 256-os belső tárhelyre... :/ nem a világ legnagyobb problémája, inkább csak az zavar, hogy teljesen tele van pakolva így a belső tárhely, szóval ilyenkor jó lenne legalább az egyik játékot átpakolni SD kártyára. (meg jó lenne, ha néha időm is lenne játszani ezekkel a játékokkal....de ez már egy más kérdés
) -
nincsnév007
addikt
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Én most találtam egy cyberpunk beállítást ahol monitorra küldve is egész jól fut a játék. A saját képernyőjén meg steam deck beállításokkal ami közepes-magas beállítások azon még jól is néz ki és jól is fut.
cibere11: Skyrimben van egy magyarítás mód de csak xboxon van. Hátha lesz a starfieldhez is xboxon is.
-
szilasz007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Detto, a Digis hálózati hibába én is beleszaladtam. Pár órán át nem volt elérhető a céges VPN, már néztem, mi romlott el nálam

Aztán Telefon hotspotról megnéztem, ugyanaz.
Aztán rájöttem, hogy ha 2.4Ghz-s neten van wifin a telefon, akkor azt hotspotolja tovább 5Ghz-re. Lekapcsoltam, mobilról ment.
Akkor megnyugodtam. -
-
gyugyo79
addikt
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
+ Én nem állítgattam be semmit csak kipróbáltam milyen de az fps is be tud esni nagyon néha az az elején annyira nem is jön ki. Nálam legalábbis ilyen 10-20 közé is beszaladgált. Engem pld. ha fix 30 lenne Decken az nem zavarna de az ha onnan még beesik -15-t az már igen.
Szóval aki nézne videót és az alapján döntené el az olyat nézzen ahol többet mutatnak vagy nem a játék legeleje van csak mutatva.De csak Deckre én sem ajánlom, hogy megvegye bárki még most.
ripla: A mentés nálam jól átjött a gépről. (viszont azt olvastam valahol, hogy voltak akiknél a Steames verzió "sima" mentésseivel is voltak gondok)
-
gyugyo79
addikt
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
+
A Deck is hagyja lemerülni az akkut időnként (ezt konkrétan le is írja is az akkunál amikor töltőn van) akkor is ha valaki fixen hálózatról használja. Szóval kb az csinálja a legjobban aki csak használja ahogy akarja és nem feszül rá erre az akku témára mert a szerencse többet hozhat mint az "okos" használat ... -
bepken
veterán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
azt addig még értem is, hogy nem szabad - bár ez is kicsit félreérthető, hiszen inkább a "nem lehet" kifejezés volna közelebb (nem kötekedni akarok
)itt most a kérdés inkább arra irányult, hogy normális dolog e, ha a Deck ezután összecsinálja magát? mármint simán felajánlhatta volna az említett offline módot, de inkább összecsinálja magát...szándékosan? kétlem azért

igazából egy restart (ezt is) megoldotta, szóval nagy probléma nincsen, csak számomra kicsit furcsa volt, hogy bár a figyelmeztetés után már bő 1 órát tudott játszani, dolga végeztével kvázi használhatatlan volt a Deck olyan szempontból, hogy semmilyen funkció nem akart működni a konkrét játék futtatásán kívül...
a családi megosztást ismerem - köszi azért az infókat - viszont nem biztos, hogy ilyen gyakran fog előfordulni....most is csak annyi történt, hogy pont benne voltam egy CSGO meccsben, amikor ő éppen elkezdett játszani. ritka az, hogy mindketten, egyszerre, ennyire ráérünk.... (sajnos)

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Itt egy újabb vidi:
ETA Prime - ROG Ally VS Steam Deck Performance Test And The Best Handheld Is..720p/800p 15W limit mellett vetette össze a két gépet. Ilyen beállításban a deck kicsit hatékonyabb. Érdekes volt látni, hogy a Cyberpunk a 15W limites módban nem igazán játszható az Ally-n az fps esések / rángatás miatt, míg a decken meg stabilan, simán fut.
-
cami][us
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A saját szarjaikon kívül (Hyper-v kompatibilitás), annyira nem releváns az MS a kernel fában. Ennyi erővel az androidos gyártók is rengeteget fejlesztettek linuxra, aztán a nagy része csak driver.
Láttunk már falon pókot. A szar netbookoknál, az Xp támogatását is kitolták csak azért, mert a 7 túl sok volt a kezdeti szériában és pont az Asus kezdte el nyomni a buguntuval az alternatívát. A klasszikus EEE-t már nem is említeném, amire ma is van példa a redmondiak háza táján. -
30z.Samu
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
El kell érni egy bizonyos mennyiségű eladást, hogy nyereséges legyen, az alatt deficites. A többi konzolgyártó is így csinálja, leginkább a szoftverekből, előfizetésekből jön be nekik a lóvé. Simán lehet, hogy alapból a legkisebb Deck is veszteséges. Az Asus ezt nem tudja megcsinálni, hacsak nem csinál magának saját Store-t, de az elég hosszútávú befektetés lenne.
-
-
bepken
veterán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
kicsit elvette a kedvem pár videó az anti-glare kijelzőtől, megmondom őszintén... többször, több helyen említették, hogy a képet kicsit tompítja - illetve a színeket - és eszembe jutott, hogy anno egyik telefonomon volt egy ilyen üvegfólia... pár hétig csupán, mert nem szerettem, pont az említett okok miatt.
persze benne van, hogy egy Kínából rendelt (ráadásul 4-5 éve) fólia minőségéhez képest azért sikerült időközben fejlődni és nem lenne bajom vele
de kicsit jobban örülnék, ha választható opció lenne (vagy külön adnák fólia formájában hozzá)értem, amit mondasz, ismerős az érzés sajnos, hogy hamar tele lehet nyomni a tárhelyet :/ tennék fel újabb játékokat is, de én is - ahogy nagyon sokat mások is itt a topikban - inkább a régebbi címek pótlására venném. nagy gépben terrás vinyó + 256 SSD kombó van egyébként, olyan 6-700GB játék van fent jelenleg, de ebben benne van a GTA5, AC Origins, Odyssey, Valhalla és a WZ 2.0 is... szóval ezek nélkül megleszek Decken
bár! ha AC elfut rajta, akkor Origins-től lehet újra végignyomom majd
illetve még a Hogwarts Legacy lesz egy kardinális pont! ugyanis asszonykám felé is úgy kommunikáltam ezt a dolgot, hogy kütyüt veszek, amivel ágyból lehet majd tolni a varázsló iskolában! (egyáltalán nem szokott kockulni.... egyelőre!
)apropó! újabb játékok hogyan futnak/néznek ki dokkolt módban? mondjuk 1080iz felskálázva?
-
30z.Samu
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Pont most vettünk párom anyjának telefont és a páromban meg az anyjában még mindig az a hiedelem élt, hogy 12 órán keresztül tölteni kell meg csontra lemeríteni stb. Elmagyaráztam Nekik, hogy ezt már nem kell. Bekapcsolod és használod. "De mi van ha éjszakára ott marad a töltőn?" Semmi, mi lenne.

-
gyugyo79
addikt
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nekem ilyen volt PC-n a Nvidia frissítés után és ki kellet törölnöm a LocalPrefs filet. Viszont én Decken játszottam a mult héten is így most lehet ez a file már más így simán elindult a játék ugyan úgy. Persze ez csak tipp
-
Rocso666
csendes tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Most valamièrt helyre jött.
Nincs másik gèpem , csak a Steam Deck. Valami gebasz van mert a letöltèsi sebessèg is ugrál össze vissza ( egyszer 13MBs utánna meg leugrik 5-6MBs-re.
Meg a legutolsó frissítèst is már legalább 3x feldobta èrtesítèskènt ( pedig a "stabil" rendszer változaton vagyok) amit le is frissítettem. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A célzás érdekes. A sima Doom-ban élt az az opció, hogy csak ráraktam a hüvelykujjamat a jobb irányítókar tetejére, és magát a Decket mozgatva a levegőben, a játékon belül forgott körbe 360 fokban a kamera. Tűpontosan lehetett célozni vele, szokni kell, de amúgy tökéletesen működik. Érdekes mód a Doom Eternalban már nem működött, vagy nem találtam rá opciót. Próbáld ki, hátha támogatja a játék.
-
-
30z.Samu
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Hát ezek után én is elgondolkodom, hogy a kövi gépet dokkoljam-e. Ha dokkolom is, mindent lock-olom 60 frame-re. Volt, amit többel toltam, mert a rendszer bírta. Meg a gyári dokkolónál is ott a lehetőség a 120Hz-re. Szóval lehet csak én parázom ezt most túl és akkor is kakukk lett volna a gép, ha nem kötöm TV-re.
-
Rocso666
csendes tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ez a problèma akkor előjönne töltès közben is nem ? A deck töltőre rakva rendesen tölti az aksit , mèg úgy is hogy finoman mozgatom a csatlakozót.
A telefon is töltődik rendesen az adott kábellal.
Áhhh most megszívtam , mert majdnem napi szinten mozgattam fájlokat a Deck-re. ( Ps1-2-3 , Wiuu játèkok stb) Pc hiányában a telefon volt a legjobb megoldásom.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Leginkább reddit, illetve ahogy mondom az én gépem is egy ilyen eset cserekészüléke.
Tiszta szívemből kívánom hidd el hogy ez csak egy nagyon apró kissebség problémája legyen, ami a természetéből fakadóan hangot kap, mert naponta használom én is a gépet és nagyon-nagyon remélem hogy hosszú évekig kitart majd.
-
30z.Samu
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
SteamOS alatt készülnek, mutatja hogy bemegy a játék beállításaiba, ott rámegy a kompatibilitásra és Konkrét Steam Play kompatibilitási eszköz kényszerítése. Na, itt kiválasztja a protont és megy a Vulkan, ugyanezt csinálom és nincs változás. Alapból nem fut rosszul, csak elvileg Vulkan alatt szebb lenne és kevesebbet fogyasztana a játék.
-
Bad Pritt
félisten
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Valószínűleg. Most a Company of Heroes 3 miatt merült fel sok helyen, hogy érdemes-e megvenni, mert a CoH2 Linux portja remek volt ugyan, viszont nagyon hamar kihalt a multi a crossplay hiánya miatt.
A Proton ezt a kérdést megoldja nagyrészt, Warhammer 3-nál olyan 10% különbség van natív és Proton között, ha ez lenne az átlag mindenhol az bőven élhető lenne. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Acer TravelMate Spin B311RNA- - Érintőképernyős
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro Air 13 - 16" Apple M1 M2 M3 M4 MAGYAR Billenyt AZONNAL DEÁK TÉRNÉL Átvehető
- Lenovo L440 laptop - i5-4200M - 4 gb DDR3 ram - 320 gb HDD
- Zsír DELL XPS 13 Plus 9320 Ultrabook laptop, -70% 13,4" i7-1260P 12Mag 16/512 FHD+ /Millió! Ft/
- Apple iPhone 13 Pro Max 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Samsung Galaxy A56 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / BONTATLAN
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3240
- Samsung Galaxy S25 Edge 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

viszont ez utóbbit sem ajánlanám, olyannak aki nem ért valamennyire az egészhez .

Még mindig nincs kiadási dátum gondolom.
Gondolom lesz még addig jó sok béta!

Nincs másik gèpem , csak a Steam Deck. Valami gebasz van mert a letöltèsi sebessèg is ugrál össze vissza ( egyszer 13MBs utánna meg leugrik 5-6MBs-re. 
Cucuska2