Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• <Adamsky>

nagyúr

válasz pusszycat #40 üzenetére

Azért szerintem a RAM "érzékelésével" bajba lennél egy vakteszten. Nagyon régóta kb. mindenre (is) elég RAM van a telefonokban. Most pedig az AI miatt kell a soknál is több. Hogy ez kinek éri meg, megint izgalmas kérdés ...
    A kérdésre, viszont nem válaszoltál. Szoftveres előrelépés érdekelt volna. Olyan, ami indokolja, az évenkénti droid frissítést. Most a telefonokat hagyjuk is, bár kísértetiesen hasonló a helyzet (csak hw. oldalon).

#41 raveinT
    " ... azért nem fut az app mert nem támogatott már az OS verzió, holott a hw még bírná."
    Pontosan! Ezt próbáltam itt virágnyelven leírni.

#43 janeszgol
    Én azt nem értem, hogy ha az autóknál már felmerült, hogy – teszem azt – az ülésfűtésért külön lehet fizetni (utólag ki-be kapcsolható a gyártó által).
    Akkor miért nem lehet ezt mobilok esetén is? Hosszabb support ...
    • főverzió + sec. patch-ek
    • csak sec. patch-ek
    Alap lenne mondjuk 2 év, és utána éves előfizetés keretében el lehetne dönteni, hogyan tovább.
    Az éves – szerintem tök felesleges – droid frissítés problematikáját persze ez nem oldja meg.

• <Adamsky>

nagyúr

válasz pusszycat #31 üzenetére

Jelentem 2018-ban vásárolt mobilt használok, droid 9-el. Az, hogy miért, talán annyira most nem fontos.

Kérdésem: mi a jelenlegi, és az egyel korábbi telefonod között az a pár (lényeges) szoftveres különbség, amit szerinted ne lehetett volna – ha a szándék meg lett volna a gyártó részéről – a régebbi készülékbe is betenni?
    Kicsit kibővítve, de nem megkerülve (!) az előbbi kérdést: a "marok viszketést" hányszor sikerült érdemben mérsékelni egy új készülék vásárlásával?

#36 ftc
    Ahogy talán írtam is, nálam "vicces" módon épp a banki app-ok működnek (még), és a Parkl nem. El sem tudom képzelni, hogy utóbbiba mi kerülhetett bele, ami indokolja az újabb API level használatát.

• <Adamsky>

nagyúr

válasz janeszgol #26 üzenetére

"Felesleges volt megjegyzésekkel szétszedned az írásom." – ne haragudj, nem kötekedésnek szántam. Csupán arra szerettem volna rámutatni, hogy ezek olyan marginális dolgok, amik nehezen indokolják a főverzió ugrást. Pl. az általad elsők között említett "értesítési előzmények"-hez tuti nem kell API level 30. Mégis úgy adják el, hogy ezt korábban képtelenség lett volna megcsinálni.
    Ahogy írtad is korábban egy-egy Win11 frissítés hoz ugyanennyi, vagy több újdonságot. Pl. ha jól emlékszem az AAC codec támogatás is így került be (nem kellett hozzá Win 12, és új hw. requirements).

" vannak rendszerszintű programozások, amikhez kell az új OS."
    Igen, bár itt is izgalmas kérdés, miért API level szinten húzzuk meg a vonalat.
    Ott van pl. a Parkl. 9-es droid-on már el sem indul, míg a banki alkalmazások vígan.

Összefoglalva: én azt látom, hogy minden évben kijön egy új droid, mert ... mert csak. Nagyon mélyen a motorháztető alatt változnak dolgok, de erre vajon tényleg szükség van, és ha igen, ilyen ütemben? A telefonok esetén is hasonló (vagy még olyanabb) a helyzet. Pl. a Samsung is jóformán ugyanazokat a mobilokat (itt leginkább az S23→S24→S25 -re gondolok) dobja piacra évről-évre.

Kicsit más. Nézegetem Xiaomi 15-öt ...
    Topic-ban írják, hogy ezen már ne nagyon akarjak launcher-t cserélni, mert a gesture navi nem fog működni. Wtf?! Éljen a fejlődés! Azt is nehezen tudom megemészteni, hogy a saját eszközömön nincs root jogom (PC-n azért vicces lenne, telefonon mégis teljesen hozzászoktunk), de most már ott tartunk, hogy a launcher is fix. Illetve, OK, nem az, de ha nem akarsz egy adott fíccsört bukni, akkor ne cseréld. Pontosabban cserélheted, és mindenre lenne megoldás, de akkor kellene a root.

• <Adamsky>

nagyúr

válasz cs.zs. #23 üzenetére

O.K. de miért van ez? Senki, és semmi nem készteti a gyártókat, hogy több, ill. hosszabb támogatást vállaljanak. Persze 1-2 éve a flagship-ek esetén már vannak kivételek, de még mindig nem ez a jellemző.

Mentségükre szóljon (gyártókéra), hogy ez az évenkénti főverzió váltás még jobban megnehezíti a dolgukat. Sokkal ritkábban kellene tényleges verziót (API level-t) ugrani, ill. már rég meg kellett volna csinálni azt, amit a #22-ben írtam.

#24 janeszgol
    " ... értesítési előzmények ... " – OK, de ez megint egy olyan fícsör, amit akár már az 5-ös droid is tudhatott volna. Se erős SoC, se AI, se tököm tudja mi, nem kell hozzá. Csak gondolkodni képes emberek, akik nem csak készítik, hanem használják is, a terméküket.

"Android 12: nfc fizetés lezárt képernyőnél ... " – ez miért is jó? Engem a frász kiverne, ha autentikáció nélkül lehetne fizetni a mobilommal.

" ... felhasználó beavatkozás nélküli háttérbeni frissítés a Play Áruházban (előtte kellett egy jóváhagyás)" – :F mióta eszemet tudom minden app-om automatikusan frissül.

" ... HDR videófelvétel és Bluetooth LE támogatás ... "
    Előbbiben nem vagyok biztos, de utóbbi kb. "két sor kód" (egy plusz codec).

... de ha már codec. Az újabb telefonok egy döntő része LC3 codec-et még mindig nem támogatja (miközben a bt. verziót bőszen emelik).
    Samsung: még mindig csak a "sima" aptX-et támogatja.

A fentieket mindaddig zavartalanul művelheti a Google + egy rakás mobil gyártó, míg az emberek önként és dalolva cserélgetik a 300-500e Ft-os telefonokat évente.

• <Adamsky>

nagyúr

válasz cs.zs. #21 üzenetére

" ... azért biztonsági frissítések igazán érkezhetnének..!"
    Hát igen! Volt ilyen duma (most nem emlékszem, hogy mi volt a "project" neve), hogy majd szerversen elkülönül az alap rendszer attól, amit a gyártók esetleg ráaggatnak, így a frissítések is gyakrabban és tovább fognak érkezni. Na, tudtommal ebből sem lett semmi.

"[kép] [kép] ... "
    Bocs, de mit kellene figyeljek a képeken?

• <Adamsky>

nagyúr

válasz Hallosz #6 üzenetére

" ... semmilyen hátrányt nem érzek a 14-es verzióval."
    Félre ne érts, de jó eséllyel, ha 10 vagy 11 futna rajta, azt se éreznéd.

A többiektől (is) kérdezném, hogy mondjuk droid 10-től nézve, fel tudnátok sorolni három – tényleg hasznos – újítást?

Bónusz kérdés: hány gyártó készüléke támogatja az A/B (seamless) system update-et?

#11 janeszgol
    "Megjegyzem némelyikben több minden van, mint egy android ugrásban."
    +1

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés