- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen GPS-t vegyek?
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
válasz
truefx #23612 üzenetére
Jó volt, de a 3. neipa után jött és hát egy Human Experiment EIGHTEEN után nem nagyon tudott lapdába rúgni, de ez nem az ő hibája volt.
-
Jhonny06
veterán
válasz
truefx #23568 üzenetére
A BYM BA imperial stout-ra nagyon kíváncsi vagyok, meg IPA vonalon a Human Expirement #18 is biztos jól sikerült. Ezen kívül magyar vonalon nem látok semmi különöset. Még a Beerside házikót fogom meglátogatni, hátha lesz valami azok közül, amit most a webshopon árulnak, van pár jó imperial stout-juk.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
truefx #23568 üzenetére
Beerside: fugg attol, hogy mit hoznak, mind a negy fozdenek vannak zsenialis es tokatlagos fozetei is, nezz untappdet. Dugges es Omnipollo eseten stilus alapjan se egyertelmu, hogy mennyire erdemes kostolni, viszont sourbol es ipabol mindketto az epp rendben van es a remek kozott tud fozni sortol fuggoen. Pohjala es Tempest is hasonloan szor, Pohjala baltic/pastry stout vonalon szuper, Tempest is inkabb brown/stout vonalon remekel. ami miatt erdekesek, hogy emlitett negy fozdenek a jobb cuccaival egyedul a BYM tudja felvenni valamennyire a versenyt a magyarok kozul.
Brew Your Mind: ha meg nem kostoltad oke, untappd alapjan prioritalnekmas ahogy nezem egyebkent is elerheto Budapesten.
-
qltsar
veterán
válasz
truefx #21780 üzenetére
Kerékpáros részre: nézegettem én is, de nem találtam, nekem is tervben volt, hogy azzal megyek, aztán letettem róla.
21794: Igazából a nagy részét megkapod boltban / pubban Budapesten. Nekem pl. valamiért a First-ok kiesnek, ezért néhány tételt le fogok még kóstolni a fesztiválon a hétvége folyamán.
-
L4D1K
őstag
-
Jhonny06
veterán
válasz
truefx #16009 üzenetére
Nem tudom, nálam ez az "eredeti recept alapján készült" szöveg enyhén lábon lövésnek hangzik. Akkor eddig mit adtak el, ha nem az eredetit?
Ezek licenszelt cuccok, elvileg amit itthon gyártanak, az is eredeti recept alapján készül, de az itt gyártott dobozosnak valahogy mégis rosszabb íze van, mint az import üvegesnek.
-
Dilikutya
félisten
válasz
truefx #14810 üzenetére
A békésszentandrásiak már tudják garantálni a fix minőséget, évek óta nem találkoztam ízhibával. Igaz, nincs is havonta két új sörük, szerintem nem is minden évben, egyedül a karácsonyi sörük fix újdonság, de azok is hibátlanok, hogy ízlik-e, más kérdés, a tavalyi csokis-mentás nem jött be, de ez a mostani earl grey porter igen.
Szilveszterkor a szintén elrontott kecskeméti IPA mellé ittam egy Jam72-t, az sem volt jó. Az őszi ilyen-olyan ipák a Mad Scientist-től alapvetően nem voltak rosszak vagy ízhibásak, inkább csak unalmasak, amikor csak nézem az üveget, az elnevezést, a hozzávalókat, és próbálom felidézni, ez miben más, mint az előző kettő. És akkor októberben egy havertól érkezett egy házi szűretlen barna IPA, ami nem túlzok, szarrá alázta MS-ék szintén akkoriban kijött barna double ipáját.
-
Luser2000
addikt
válasz
truefx #13671 üzenetére
Nem bérfőzés, hanem otthoni főzés, házi körülmények között.
A használt technikáról pár napja írt Viktor barátom. -
jsk
senior tag
válasz
truefx #13392 üzenetére
Szerintem a Skyland-nek korábban a Legenda főzte le a sört. Így került fel a Ratebeer-re, és az untappd-re is. Majd most átvehette a bérfőzést a Horizont (legalábbis találtam erre egy Facebook hírt). A hordón rajta volt a nevük, a csapos ennek örömére kiírta, hogy Horizont.
A lényeg, hogy ízlett
-
jsk
senior tag
válasz
truefx #13148 üzenetére
Fogalmam sincs. Lehet augusztusban ők is nyaralni akarnak
Május szerintem ideálisabb egy sörfesztiválra.
Ugyanakkor nem hiszem, hogy mindezt bánni fogod a kezedben egy pohár Great Divide Yeti-vel
-
jsk
senior tag
válasz
truefx #12848 üzenetére
Ezen már én is eltöprengtem. Annyit írnak, hogy a Bayes-tételt alkalmazzák.
"weighted rank (WR) = (v / (v+m)) * R + (m / (v+m)) * C
where:
R = average for the design (mean) = (Rating)
v = number of votes for the design = (Rate Count)
m = minimum votes required to be listed in the top beers list (varies according to average of ratecounts for top 50 beers)
C = the midpoint of the scale (2.75 in our case)This formula normalizes scores, that is it pulls a particular score (R) to the mean (C) if the number of votes is not well above m. In other words, if a particular beer has only a few votes above the minimum required votes to be listed in top 50 (m), the average score is decreased a little if it is above the mean, or increased a little if it is below the mean in accordance with the normal distribution rule of statistics. "
-
Daneeka
senior tag
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
truefx #12546 üzenetére
hu, DPC szerintem gyenge kozepes. de azt mindig a brewdog 4es packkal vettem (jackhammer, libertine, cocoa psycho), szoval lehet csak abbol tunt ki nagyon negativan lefele nekem. foleg, hogy a masik harom a maga nemeben mind zsenialis, egy kaliforniai session meg eleg nehezen kel versenyre a (szvsz) egyik legjobb imperiallal a piacon.
-
somasz
addikt
válasz
truefx #11924 üzenetére
Zip's újak
Monyó WHT IPA, most kaptam rá ajánlást, Summer Syndrome, Black Alligator
Csupor Zozo
HopTop sörök
Brew Your Mind Peach Please
Rothbeer Red5
Synthesis Rozsdás Banán
Harapunk Monkey Funky Yeah
Mad Scientist Jam72, Saison,
Balkezes
Reketye Hibiscus Kiss
Hübris
Meg tuti iszom valamit a Csakajóbuszból.Én ezeket felvenném a listára, van ami biztos pont már, van ami pedig új és érdekel.
-
truefx
aktív tag
-
Luser2000
addikt
-
válasz
truefx #10951 üzenetére
Azért, ha nem is olyan felhozatallal, mint a Csakajó, de külföldi kézműves söröket lehet inni még:
Beer Company (mondjuk itt lehet főleg csak külföldi nagyüzemiek vannak, de egy jó primatorra nálam mindig jók)
Sörmanufaktúra (főleg német és holland vonalon utazik)
Felni (itt aztán van minden, hol olcsóbb hol mérhetetlenül drágább áron)
Különleges Sörök Boltja (vegyes hely, a felhozatal jó, az árak már kevésbé. Helyszíni fogyasztás követelménye meg vicc)Tény, írtam, ezek messze eltörpülnek felhozatal tekintetében a Csakajótól, de azért lehet itt-ott érdekességet találni.
Még messze el vagyunk maradva ebben is, na de majd 10 év múlva, ha sikerül becsalogatni a Brewdog-ot, hátha átszakad a gát
-
Daneeka
senior tag
válasz
truefx #10535 üzenetére
Gyorsan leírom, hogy tudod az említetteket megszüntetni:
(még a dolgok legelején össze szoktam gyűjteni egy vödörben az összes vizet amit a főzéshez szoktam használni és úgy kezelem egyben a vizet)
klór a vízben: 0.1g/10l metabiszulfit (amivel a borosok kénezik a bort) a főzővízbe
magas mash ph: ez főleg a magas bikarbonát (hco3) tartalmának köszönhető a csapvizeinknek/ásványvizeinknek, főzővízhez hozzáadott savval lehet küzdeni ellene viszonylag bonyolult kalkuláció után
fertőzés: itthoni szerek közül csak a star-sant merem ajánlani vagy ilyen DIY durvább klór meg sav dolgokat
oxidált keserítő komlók: friss komlót kell venni, hűtve tárolni, nem szabad felbontva tárolni, vákuumzárt kiszerelésben kell venni
nem megfelelő ásványianyag profil a vízben: ez ellen nehéz küzdeni pedig a csapvizeink nagy része csapnivaló magában, (főleg a magas hco3 miatt) az ideális lenne a RO vagy desztvizet magunknak sózni beállítva a profilt amit akarunk, erre megint vannak kalkulátorok
gyenge hotbreak a boil elején: erős forralás, később kell hozzáadni az első keserítő adagot -
Daneeka
senior tag
válasz
truefx #10524 üzenetére
"de lett egy fura kesernyés utóíze"
többek közt ezért mondom, hogy IPA-nál szinte nincs bonyolultabb, kb. magyar kisüzemiek 80%-ában is érzem kisebb-nagyobb mértékben, elég könnyű összekeverni mondjuk a sima keserűséggel de ha ilyennel találkozok akkor bármilyen lehet amúgy a sör, hagy egy rossz ízt a számban. (szó szerint is
)
sok dolog okozhatja sajnos ráadásul, a teljesség igénye nélkül: klór a vízben, magas mash ph, fertőzés, oxidált keserítő komlók, nem megfelelő ásványianyag profil a vízben, gyenge hotbreak a boil elején stb.
ez az az íz ami miatt nem kóstolhatjátok még mindig a söreimet, mert bár sikerült kiírtani csak azóta sajnos csak furcsa vagy egyéb mód elcseszett söröket főztem (ilyen maradék malátákból frankeinstein sörök meg ocsmány búza IPAk meg ilyenek) meg utána volt egy fél év szünet, most viszont újult erővel nyomatom, lassan palackozok is, egy Heady Topper/Hill Farmstead jellegű IPA-t próbálok nagyjából minden technikai trükköt bedobva ami létezik, hogy fasza legyen már végre.
-
somasz
addikt
válasz
truefx #10524 üzenetére
Volt egy kis fejvakarás, hogyan kössük be, de megoldottuk.
Kell neki táp, meg meg kell oldani, hogy a hűtő tápját meg tudja szakítani. Ezt egy kiberhelt elosztó és egy kábel összehenkölése megoldotta.Szerintem kéne kalibrálni, mert alacsonyabbra hűt / magasabb hőmérsékletet mutat, mint a szobahőmérő.
Jeges víz pont megfelelő lesz a feladatra. -
Dr.Zoo
őstag
válasz
truefx #10422 üzenetére
Kezd fejlődni a madarasteszkó!
Hála a magasságosnak, és ismét van 3 db. Belga 549-ért akció!!! Vásáltam is pár Bush Blondie-t biztos ami biztos, meg Templier-t (remélem jól írtam) illetve ezt-azt...
Már csak a két kedvenc söröm hiányzik a listájukról, a Gulden Draak, illetve a Kasteel Couve Du Chateau.
(illetve Bush Ambre!!! Ha valaki madarasból olvassa..)
-
Jhonny06
veterán
válasz
truefx #10387 üzenetére
A Csakajósörön kívül a Culinaris az, ami árul jobb söröket (bár nagyon korlátozott számban és sok minden még az előbbinél is drágább), más webshopokban csak belga meg magyar cuccok vannak, esetleg valami cseh. Ha rá tudsz szánni egy normálisabb összeget, akkor ezt az oldalt ajánlom, Franciaországból néhány nap alatt itt szokott lenni: [link]
-
14adam
addikt
válasz
truefx #10274 üzenetére
Az a szűrőlemez az csak képletesen szűr. Magát a malátát fogja fel és majd az képez majd egy természetes szűrőréteget. Ha találsz valami henger alakú vagy olyan alakú lyuggatot lemezt mint a tartály akkor az is megteszi. De egyszrűbb egyszer beruházni rá és akkor nem szívsz vele
-
looser
addikt
-
adster
tag
válasz
truefx #10120 üzenetére
Elég volt a "C"-ig elmenni, és elsírom magam. Remélem a főnököd az említett sörökkel például nem egy Hunahpu's Imperial Stoutot söpört félre....
Én például bárkinek a fél kezét odaadnám érte, de van még egy pár olyan, amit inkább felcserélnék egy Smuttynose-ra.
De ez természetesen csak az ottani felhozatal függvényében érvényes. Egyébként szinte bármit elfogadnék a sorból.
A főnököd nem szokott véletlenül ismeretleneknek sört hozni Magyarországra?
-
14adam
addikt
válasz
truefx #10056 üzenetére
Ezek a receptek nagyon jól fognak jönni és köszönöm a cikket is. A videót már megnéztem kb 2-3x
Ezt a szettet néztem ki kezdésnek. Amit nem írnak,hogy ebbe vajon benne lehet a szűrő? Valószínűnek tartom mondjuk. Meg egy ilyen sörfőző csomagot néztem ki mellé. Más nagyon nem is kell hozzá ahogy a videókat néztem. Ennyi elég a főzéshez? Mert akkor már bele is teszem a kosárba őket
-
adster
tag
Jajj, bocsi, azzal semmi, talán nem volt jó példa, önmagában véve az egy nagyon jó kis sör, csak arra céloztam, hogy mostanra már alaposan ki vagyunk szolgálva ezekből a típusú sörökből.
A Csakajósörön kívül nem sok bolt van, ahol a minőségibb felhozatalból is csemegézhetnek a sörkedvelők. Ezer olyan hely van már, ahol a magyar kézműves remekeket beszerezhetjük, amikből ezen sorok írása közben is megjelent legalább 2-3 új típus, köztük olyan főzdéktől, akiknek az első mutatványa sokszor rögtön egy felsőerjesztésű élesztővel készült, világosra pörkölt füstös rozsbak savanyúcukorral, amit forrón kell inni.
Tehát van ez, meg a külföldiektől a Brewdog négy darabja, meg a jó öreg belga kínálat, mely utóbbiakkal minőség terén nincs is semmi gond, csak reménykedtem, hogy ha már ennyire hirdetik, a különleges nemzetközi felhozatal nem egy Fuller's Golden Pride-ot jelent majd.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest