Hirdetés
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Új mobilszériát indít a Honor
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Itt vannak az első képek a Sony Xperia 1 VII-ről
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Redmi Note 13 4G
-
Mobilarena
A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Sony A7II-re keresek egy olcsó autofókuszos alapobit.Megéri a kétszeres árat a Samyang?
Sony FE 50mm f/1.8 - 55k használtan
Samyang 45mm f/1.8 - 110k újonnanÚgy nézem képileg elég jó a Sony, de az AF lassúcska. Az FE 28-70-hez képest is lassú? Vagy a régi Canon 50/1,8 II-höz képest. Ha tudja azt, mint a Canon, akkor ennyiért nekem megfelelő lenne.
-
papaya
senior tag
válasz
Kis Tigris #33202 üzenetére
Talán ezek:
Viltrox 85mm f/1.8 STM II (SONY FE) 135k
Samyang 75mm f/1.8 (Sony) 132k -
Bullitz
aktív tag
válasz
Kis Tigris #33202 üzenetére
Viltrox 85mm f/1.8 II (2-es verzió)
Sokak szerint szebb a képe mint a Sony 85 f/1.8-nak, viszont az autofocus lassabb lesz, leginkább mozgó témáknál, statikus, lassabb témákra viszont nagyon pozitív a visszajelzés.
Ez 120k körül fogható. 150k használtan a Sony változat. -
nfsu17
veterán
válasz
vihartigris #33020 üzenetére
Samy 14? [link]
Keretedhez képest nem drága, cserébe megtudod, hogy később kell-e ez a 14mm, vagy jó a 17mm.
'Sajnos' én rászoktam a @16mm-re canonon, és még mennék lejjebb innen is, de ugye most nem tudok. (Canon apsc 10-18)
Szóval nekem még a 16mm is sokszor sok lenne, de még tilt shift obiban is gondolkozom néha -
Neck
veterán
Amikor a többség az a7III-t vette, nem létezett f2.8 zoom Sony APSC-re. Most már létezik, de igazából az is egy full frame F4 zoommal "analóg". Full frame f2.8 zoom-ra, főleg egy 70-200 f2.8 -ra most sincs ezzel egy szintű apsc objektív.
De mondjuk egy full frame f1.4 Samyang fixre se nagyon.
Ezzel együtt hamarabb vennék egy a6400-at meg Tamron 17-70 f2.8-at, mint mondjuk egy a7II-t meg egy 24-105 f4-et.
-
Neck
veterán
válasz
Bullitz #33056 üzenetére
Én 171 cm vagyok. Nekem Rollei Compact Traveller Nr.1 van, imádom, és 80 euró körül sikerült megvenni. Nagyon elégedett vagyok vele. Az enyém 980g.
Fel lehet állítani fejjel lefelé makrózni, illetve, van egylábas funkciója is.Ennek a "nagytesója" a Rollei C6i Carbon Black, ez tudja a fentieken túl az általad listázott dolgokat (12kg, 171.5cm magas), ha hozzá tudsz jutni, ezt is láttam már 100 euróért akcióban. Könnyebb, mint a Fotopro, amit linkeltél.
-
jmakk
őstag
válasz
vihartigris #33025 üzenetére
Nem te magad írtad, hogy 3-500k a keret?
Abba a 12-24/2.8 és 16-35/2.8 aligha fog beleférni. -
jmakk
őstag
válasz
vihartigris #33022 üzenetére
Nagy választék nincsen. Van még a Sony 12-24/4, Tamron 17-28/2.8 vagy a Sony 16-35/4.
-
Sordoran
addikt
válasz
konyi79 #33002 üzenetére
Köszönöm, akkor így járok el legközelebb. Ez volt első alkalom, szóval nem nagyon volt ezzel kapcsolatban tapasztalatom. Sajnos amúgy nagyon párás a levegő lakásban, utóbbi napokban már 75-80% is volt. Páramentesítő reggeltől estig megy, és kivesz simán 12-13 litert is levegőből. Jelenleg táskában vannak a fotós eszközök, de gondolkodtam is rajta, hogy az obiknak, kamerának egy kis légmentes vitrin kellene. Erre van esetleg valami ajánlott?
-
m3ss
veterán
ezzel a vazzal nem akarsz manualozni
vmi 1.2-es uveget kiprobalnek nagyon ezzel az af rendszerrel...vagy legalabb egy samyang 1.4 85-ot. legszivesebben vmi regi 1.2L-t neznek meg rajta...ilyen af rendszerrel ertelme is lenne ennek az obinak.
errol jut eszembe multkor probaltam 85 gm-et meg 35 1.8-at a7 II-on meg.
a gm iszonyat lassan fokuszalt, mintha vmi adapterezett canon obi lett volna. mondjuk a kepe az fincsi volt nagyon. durvan 3d-s kepe van. egyre jobban idegesit a 85 1.8 semmilyen kepkaraktere...
a 35 1.8 meg nagyon eles, elesebb 1.8-on mint a 35 1.4-em 1.8-on...harap is nagyon. viszont a bokeh sokkal idegesebb, sok a vignette is, nem tetszett a kepkaraktere. kar, hogy elfelejtettem tesztfotokat loni ugyanolyan korulmenyek kozott.. -
laci06
senior tag
Köszönöm a visszajelzéseket.
Esetleg meg tudjátok mondani, hogy mit érdemes venni még a csomaghoz:
- Én egy 128Gb-os SD kártyára gondoltam, de nem tudom, hogy melyiket érdemes (gondolom a sandisk extreme-el nem nyúlok mellé)
- Pótakksi? Külső vaku? Táska? Kezdők vagyunk teljesen, vagyis kezdő szemmel miket lenne érdemes még beszerezni. Jelenleg teljesen a nulláról indulunk. -
kacsento1
senior tag
Érdeklődni szeretnék, hogy mik a tapasztalatok az új Sigma 24-70 f2.8 objektívről? Év elején szeretnék venni egy zoom-ot, és azon agyalok, hogy ér e annyival többet a Sigma mint amennyivel drágább a Tamron 28-75-nél? Fix párti vagyok, viszont szükségem lenne egy jó fényerős alap objektívre. Viszont az árkülönbségből akár egy 35 vagy 45mm-es samyang is kijönne. Szóval megérheti azt a 120-150e pluszt a Sigma?
-
Speeedfire
félisten
Emiatt írtam (tévesen) a 8mpx-et. De akkor működik. Köszi.
FF tele kitobit nem láttam. Van a 70-300, de 1200 euro. -
nozs23
addikt
válasz
kacsento1 #32561 üzenetére
Focus Magnifier. Itt tudod beállítani hogy működjön.
Egyébként a Sony 85 1.8-al mi a gond? Mindenhol dícsérik. Valaki írta itt hogy inkább Samyangra vált.
Semmi gond nincs a 85-ös Sonyval. Aki Samyangra vált az gondolom azért teszi, mert kell neki az 1.4 és ezért feláldozza a Sony AF sebességét és a kisebb méretét.
A 85-os Sony éles, gyors az AF és kompakt. A kompakt fényerős obikkal mindig járni fog a fringing ez itt sincs másképp. Emelett nagyon jó T stop értéke is, megegyezik a F-el, ami viszonylag ritka. -
kovsol
titán
válasz
robi1979 #32554 üzenetére
2x128GB mehet bele nyugodtan. Én is 128GB-os Sandisk Extreme Pro kártyával használom.
A Slot1 az UHS-II, a slot2 meg UHS-I. Ha azt szeretnéd, hogy duplikálva mentsen akkor szinkronba írja a két kártyát, így a gyorsabb kártyát visszatartja a lassabb. De igazából ez csak akkor számít ha mondjuk sok fps -el csinálsz sorozatfelvételeket, mert még tömörítetten RAW ból is kiír 2-t egy másodperc alatt egy ilyen Sandisk kártyára. -
robi1979
aktív tag
válasz
nozs23 #32553 üzenetére
Ebben a videóban említi hogy decenteres 35 1.8-FE-t kapott. Az obi IQ-ja is van olyan mint az 55 1.8 Zeiss?
Memória kártyák közül ez a kártya jó lesz nekem Amazonról? Az A7III kezeli a 2x128GB-s kártyát vagy csak 2x64GB-ig érdemes kártyát venni? Két kártyaslotos gépem még sosem volt, fogalmam sincs hogy mit hogy állítsak itt be és hogy meddig mit kezel.
Egyébként a Sony 85 1.8-al mi a gond? Mindenhol dícsérik. Valaki írta itt hogy inkább Samyangra vált.
-
-
nfsu17
veterán
Sajnos erről a Samyangminőségellenőrzésrőlén is olvastam és láttam videókat. Pont ezért vettem inkább sony 85-öt és nem samyt, lemondva az extra stopról. Már a sigmánál is féltem ettől, hogy mennyire lesz pontos, de a 2x ennyibe kerülő sonyt meg nem tudtam megvenni.
Ezért is vakarózok megvenni ezt a 14-est.
Canonon folyamatosan a fókusszal kínlódtam, nem akarok itt is ezzel szenvedni, ahelyett hogy a lényegre tudnék koncentrálni. Egyelőre elégedett vagyok, mind a sigma, mind a sony obi szépen dolgozik.
Btw ha időben kiderül, hogy gázos az obi, vissza lehet küldeni. -
B1T3
addikt
válasz
nfsu17 #32533 üzenetére
& #32534 kitramsey
Tavaly én vettem egy Samyang AF 14mm f/2.8-at, mert egy nagyon jó akcióban 170 ezer körül jutottam hozzá. Nem tartom kizártnak, hogy én fogtam ki egy hibásat, de borzasztóan pontatlanul fókuszált, egyszerűen sosem az volt éles, aminek kellett volna (pl. a végtelen helyett tőlem 3m-re fókuszált egymás után többször is, pedig a fókuszpont a nagyon távoli objektumra volt állítva). Az mindenesetre érdekes, hogy a Samyang AF 35mm f/1.4-em sem volt igazán pontos, így egyiket sem tartottam meg. Úgy tűnik, a minőségellenőrzés nem az igazi a Samyangnál (vagy a 35mm-esnél legalábbis az AF-megoldás).
Azt azért hozzáteszem, hogy amikor nagy akcióban megcsíptem ezeket, még nem volt full-frame vázam, csak egy régi A6000. -
kitramsey
csendes újonc
Ez a Samyang 14mm f2.8 itt az osztrákoknál 500 euro. Ez jó lehet nekem ugye?
https://www.amazon.de/dp/B01M02ZXSM?linkCode=xm2&camp=2025&creative=165953&smid=A3JWKAKR8XB7XF&creativeASIN=B01M02ZXSM&tag=geizhals1-21&ascsubtag=gdU0ijTP00m2Taogrn2yQ
-
nfsu17
veterán
válasz
kitramsey #32530 üzenetére
Én is várok majd tippeket másoktól, mert most nekem is hiánycikk egy 24mm-nél nagyobb látószög.
Viszont mivel tudom, hogy mit nyújt egy 16mm, ezért én ez alá nem adom (azaz a 18-20mm, stb nem elég széles még nekem).Amit én néztem:
-az említett Tamron 17-28 (de nekem kell a 16mm, vagy a szélesebb)
-Samyang 14mm f2.8 ( [link] ) - most ennyiért én nem venném meg, 200k körül inkább
-Laowa 15mm ( [link] ) - ez nagyon drága, de visszajöhet az ára, ha ezzel keresel
-Sigma 14-24 f2.8 ( [link] ) - ez is drága
-Sony 16-35 f4 ( [link] ) - ez is drága
Vannak Sony-k is, 12-24GM, stb, horror áron....nekem.Én ahogy néztem, vagy manual obi van (pl. Samy 14-ből) elfogadható áron, vagy emelni kell a ráfordított kereten. APS-C-re olcsóbban ki lehetne jönni. De ott 10mm körül kellene keresgélni.
-
jmakk
őstag
válasz
geronimo000 #32510 üzenetére
És Samyangból is van f2.8. ...az f1.4 és f1.8 mellé.
-
m3ss
veterán
válasz
vihartigris #32469 üzenetére
koszi. hmm szerintem en ramegyek erre az obira, alig nagyobb mint a sony ahogy latom, mind2 boven eleg eles. fenyero meg jobb bokeh meg mindig jo. becsillanasok teren meg szinten sokkal jobb.
viszont lehet jobban jarok varok par honapot, nem? samyangra most nincs igazan ertelmes akcio, mindenhol kb 230 brutto. sony viszont nagyon olcso most, hatha tavasszal feljebb megy az ara es tobbert el tudom adnimost mennyit erhet hasznaltan egy garis, 130 ezret se? 174e az uj ara...
-
m3ss
veterán
samyang 85 1.4-et hasznalt vki? ahogy latom kicsivel elesebb a sony 85 1.8 nyitva, de talan a samyang bokeh szebb. na meg -2/3 stop.
autofokusz milyen? -
Neck
veterán
Nem tudom, érint-e valakit esetleg, és hogy ez a magyar árakhoz képest milyen, de azért megosztom
Samyang akció az Amazonon:
Samyang AF 35mm f1.8 Sony FE - 343 EUR
Samyang AF 75mm f1.8 Sony FE - 291 EUR -
kovsol
titán
válasz
kacsento1 #32334 üzenetére
Összességében az jött le, hogy anyaghasználatban a Sony 35 f1.8 mögött van, de már a Samyang is megkapta az időjárás állósághoz szükséges tömítéseket, nem csak a bajonetnél, hanem tényleg minden illesztésnél. [link]
Képminőségben kb párban van a Sonyval, van ahol még élesebbnek is hozták ki a samyangot. F1.8 mellett erősen kontrasztos szituációban azért CA van, de ez korrigálható, már egy f2 -re rekeszelés is segít. Egyébként f2-re növelve a vignettálás is annyit javul már, hogy igazából a szenzorra jutó fény mértéke nem is csökken f1.8->2 váltással.
CA mondjuk az Sony 35-nek is ellensége, mint ahogy igazából minden kompakt fényerős objektívnek.A karaktere nem az a steril modern vonalat követi, hanem kicsit átmenet a vingate és az modern képvilág között. Ez ugye van akinek előny, van akinek hátrány.
AF linear motort kapott. Videó esetében is az lágy átmenetre mentek rá a hirtelen erős váltás helyett. Többek szerint a legjobb AF motorral rendelkező Samyang obi jelenleg, és videó alatt is halk az AF motor.
Minimum focus távolsága nagyobb, mint a Sony 35 f1.8-nak, és f2.8-ra érdemes rekesztelni ha teljesen a minimumra akar fókuszálni az ember.
Jelenleg 120e Ft ért beszerezhető pl a fotoplusban december végéig.
Én arra a következtetésre jutottam, hogyha valakinek bejön a karaktere, vagy alacsony költségvetésen van, vagy egy nagyon kismérő általános obit keres, akkor ezt az árat megéri.Egy tök jó fotó galéria amit ezzel az obival lőttek: [link]
-
kovsol
titán
Van a topicban olyan aki már próbálta a Samyang 35mm f1.8-t?
-
kacsento1
senior tag
válasz
CosmoBacsika #32164 üzenetére
Ahogy én tudom,általában a natív objektívek szoktak inkább akcióban részt venni. Mondjuk most fut a Samyang, Laowa és a Tamron akció is egyben, de ahogy figyeltem az elmúlt időkben, nem sűrűn szoktak a third party gyártók akciózni. Szerintem ennél jobb ajánlat nem nagyon lesz a 28-75-re ha bele vesszük az 5% edigi kupont is. De javítsatok ki ha tévedek, engem is érdekelne a téma.
-
CosmoBacsika
tag
Kérdés: Mi a tapasztalat, szokott lenni Tamron akció karácsony előtt?
Most elvileg fut egy akció mindenhol 01.15-ig.
A73-hoz akarok egy 28-75-öset, ami most mindenhol 255-ért fut (elvileg az akció keretében lett lejjebb hozva). Edigin 5%-os kuponnal ebből még le tudok szedni 12,500-at. Ahogy néztem einfin is pont ugyanennyi, azaz nem bíbelődnék az importtal.Mi a tapasztalat? Érdemes várni?
-
Sancza
tag
válasz
Ed Parker #32068 üzenetére
Nem ugyanazt az üveget . A Tamron a 20mm-rel rövidebb, nincs benne stabi, nincs benne programozható gomb, af kapcsoló , a háza műanyag (persze az igényesebb fajtából). Ezek a különbségek nagyobb játszóteret engednek a tervező mérnököknek. Szóval nem egészen ugyanaz az obi.
Továbbá a Tamron obi most jelent meg, a Sony meg 2016-ban (4év van a két obi közt).
A Tamron se ma kezdte az obi tervezést, miért olyan elképzelhetetlen, hogy tud olyan minőségű obi-t csinálni mint egy Sony GM obi? (nem beszélve arról, hogy a Sony-nak 12%-os tulajdonrésze van a Tamron-ban, valamennyi mennyiségű know how simán mehet a Sony-tól a Tamronhoz, de ezt sose fogjuk megtudni az tuti )#32067 kovsol
A Tamron 70-180 az inkább 540e Ft (a 470e az most téli akciós ár [link] )Egyébként meg a hozzászólásom lényege, hogy a 70200F4 -hez képest szerintem nem kérdés , hogy jobb obi a Tamron 70180F2.8 (de persze akinek számít a stabi az obiban, a végén a +20mm, az belső zoom, annak nem lesz az igazi ez az obi)
-
m3ss
veterán
válasz
kovsol #32038 üzenetére
"F4->F2.8 egy fényérték. Ez nem váltja meg a világot se ISO-ban, se zársebességben."
iso 400 vs 800-on lehet elhanyagolhato. 6400 vs 12800-nal mar kevesbe.
tegyuk hozza, hogy a7 mk1 es mk3 kozott kb. 1 stop elony van dxo szerint zajban es kb. atlag 1.5 dinamikaban es kevesebb mint 1 fe tonal rangeben es color sensitivitiben. 5+ ev alatt jol megdolgoznak azert az 1 fe elonyert is...nekem ennel tobb/egzaktabb info kellene, minthogy nagyon jol vizsgazott az eye af, vagy szinte nem lott melle. majd letesztelem vmikor.
-
k!nG
aktív tag
Sziasztok,
Gondolkodnék azon, hogy veszek valamilyen nagylátószögű alternatívát az A7R2-re.
Igazából ilyen enteriőrfotózás lenne a cél, egy 28-75ös Tami mellé jönne és jelenleg vacilálok két fix között, tekintettel hogy budget-friendly lencsét vennék legszívesebben.
Az egyik a Samyang 18mm, a másik pedig a Tamron 20mm lenne. A kérdésem az, hogy vannak-e az objektívek valamelyikével tapasztalatotok és ha igen milyenek? Az A7R usereknek mégjobban örülnék tekintettel a kíváncsiságomnak, hogy nagyobb felbontáson mennyire véreznek el ezek a típusok vagy sem.
Eléggé megosztóak a review-k, nyilván nincsenek ebben az árkategóriában irreális elvárásaim sem (szóval a gyengébb képszéleket, vignettet is bevállalom), csak érdekelne inkább ilyen gyakorlati vélemény.
-
jmakk
őstag
Gratula. Mondjuk ha még egyszer ennyit hozzáteszel akkor kapsz Samyang 135/2-t. Na az olyan éles f2-n is hogy lef***od a bokád. Összelőttem anno a Tami 70-180-nal. Mindkettő nyitva, de lemosta a zoomot. Pedig arról a Tamiról is ódákat zengenek. Ok, élesség nem minden. Kíváncsi vagyok milyen a karaktere nyitva.
-
Neck
veterán
Maga a "FF look" szerintem baromság.
Ami tény, hogy van egy DOF szint, ami alá nem tudsz bemenni APSC-vel. Példa: kicsivel 400 EUR felett vehető 85mm f1.8, ami már kb egy árszinten van a 350-380 EUR körüli Sigma 56mm f1.4-el. FF f1.8-nak megfelelő obi viszont nincs APSC-re. De írhattam volna a Samyang 85mm f1.4-et is. Ahogy FF f2.8-nak megfelelő (f2) zoom sincs APSC-re.
Ezen felül a FF szenzornak jobb a zajtűrése is, adott esetben a magasabb ISO-val készült képek egyszerűen jobban néznek ki.Persze se a DOF, se az ISO tűrés nem pótolhatatlan és nélkülözhetetlen, nem is számít annyit, szvsz.
Ami viszont szintén elvitathatatlan, hogy amikor összelőttem ekv. gyutávon és DOF-on a FF szettet az APSC-vel, az asszony (úgy, hogy nem tudta, melyik kép melyikkel készült) tévedhetetlenül választotta ki az A7III-al készült fotókat, hogy az tetszik neki. Rejtély.
-
Neck
veterán
válasz
deny330 #31815 üzenetére
Tökéletesen értem a szempontjaidat: szeretnél több felhasználást az oda leginkább megfelelő szettel, költséghatékonyan lefedni. Ugyanebben a cipőben voltam én is.
Az én véleményem a következő. Ha nekem választanom kellene:
1: egy A6000 + A7II + limitált obipark mint a két vázra
2: egy a6400 / a6500 / a6600 -as váz komplett szettel, amit mindenhová magammal vihetek
3: egy A7III néhány jó Tamron zoommalegy biztos: nem "apróznám el" az erőforrásaimat két régebbi technológiát használó váz felé.
Helyette eldönteném, mi a fontosabb: a hordozhatóság vs low light performace és FF look.Amennyiben a hordozhatóság, úgy az APSC szettet építeném ki, és kötnék (egy nem túl nagy) kompromisszumot a "FF look" és "low light" terén. (Halkan jegyzem meg, hogy amennyiben így döntesz, lesz pénzed f1.4-es obikra, amikkel azért brutál fantasztikus képeket lehet lőni, és azért messze nem akkora a különbség, mint az ember gondolná.)
Amennyiben a bogár mocorog a füledben, és "ha már sokat lapátolok bele, akkor legyen FF" elven szeretnél vázat venni, akkor meg az APSC-re szánt pénzt lapátold bele egy A7III-ba, hidd el, vázban, ergonomiában, akkuidőben, szenzorban, tudásban, AF-ben, minden szempontból ugrás lesz az A7II-höz képest, és köss kompromisszumot a hordozhatóságban, illetve vegyél rá kisebb, könnyebb FF lencséket (pl Samyang f2.8).
Mellékszál: Egy kollégám most váltott a7II-ről tovább, mert egyszerűen megutálta a vázat az AF miatt.
Innentől nyilván a te döntésed, de én nem foglak megerősíteni a "split" irányába.
Magam részéről: 3 generációnyi APSC vázon vagyok túl, a hordozhatóságot figyelembe véve, majd rá kellett jönnöm, hogy egy APSC váz + egy sor fix obi ugyanúgy nem igazán hordozható, így vettem a FF vázat a Tamron 28-75 f2.8-al.
U.i.: a fotózás költséges hobbi. Ez sehogy nem lesz költséghatékony. De úgy, hogy külön APSC és FF obikat is tartasz (ráadásul gondolom így mindkettőből csak "középszerűbbre" telik), úgy pláne nem.
Ha lefutottad magadban a kört, és FF mellett döntöttél, miért nem próbálsz meg azzal túrázni menni? Méretben azért nincs óriási különbség...
-
deny330
senior tag
Végig futottam már ezt az APS-C / FF témát párszor magamban, és A6300/A6400 lett volna a befutó, de egyszerűen tetszik a "full frame look", az ergonómia és a nagyválasztékú obipark. Persze, ami rámegy az A7II-re, az az A6*00-re is, csak pl egy tamron 28-75 eléggé esetlen választás, ha figyelembe veszem az 1.5x cropot. Aps-cre pedig nem is igen látok fényerős zoom üvegeket. Másodváznak nagyon jól eltudom képzelni amúgy, de a main gép mindenképp full frame lesz, ezt a kört már lefutottam.
De köszi a tanácsot, értem mire akarsz kilyukadni.
#31810m3ss: Megmondom őszintén az A7C-nek nem igazán olvastam utána, a méretbeli és súlybéli különbségekről annyit tudtam (amíg le nem írtad), hogy valamivel biztosan kisebb, könnyebb, de az ára miatt egyszerűen nem érdekes számomra.
Vélemények jöhetnek igazság szerint, bárkiét szívesen elolvasom. Addig nincsen semmi baj, amíg nem akarjuk a másikra erőltetni a sajátunkat.
Az A6000-es csakis az ára, a szenzora és a mérete miatt jött szóba. Pár ezer forint híján kitudnám váltani az RX100 IV-vel, és emiatt felkaptam a fejemet, és elgondolkodtam a dolgon, mert úgy láttam, hogy ezzel a géppel több lenne a lehetőségem túrákon. De APS-C-re semmiféle nagyobb obiparkot nem építenék ki szerintem, maximum 2 lencsét tartanék - persze, így pedig felmerül, hogy miért is kell akkor nekem egy A6000, de erre u. azt tudom csak írni, amit ebben a hsz-ben is elmondok: --> Az RX100-al egyes egyedül a látószög a bajom, mert sokszor tűnik szűknek, és emiatt picit korlátozottnak érzem magam, ha ezt viszem el. Az FF rendszerhez pont emiatt (is) ragaszkodok annyira, mert nem szeretnék ismét cropos vázzal szórakozni - tudom, az A6*000 széria is 1.5x crop, de mégsem 2.7x -es, és még is csak van rá ultraszéles 12mm-es Samyang, vagy akár a 16mm f1.4 s. ha sigma, annyira akarom.
Az A7II főleg este fog nagy szerepet betölteni, azon belül is street, portré fotózás, illetve astro, ami nagy szerepet fog kapni, meg talán rendezvény, de utóbbi ritkább. Az árakkal kapcsolatban értem mit mondasz, és hogy a többiek is mire akarnak kilyukadni, és higgyétek el, én is számolgatok, próbálom kibogarászni, hogy hogyan is lenne ez költséghatékony, de még is jó megoldás. Mint írtam, ezt a témát még tuti megfogom lovagolni párszor, most amúgy is az A7II vásárlása fog prioritást élvezni, aztán majd szóba jön majd még ez a másodlagos váz téma. Egyelőre a véleményetekre voltam kíváncsi, hogy egyáltalán érdemes-e foglalkoznom ezzel.Uh, bocsi a hosszú hsz-ért, pláne, ha valaki unja.
-
kovsol
titán
válasz
Simulacrum #31800 üzenetére
Fuji topicban van már tulaj. Online kell venni aztán ha szar visszaküldhető.
Én is gondoltam a samyang 24mm-re, és ha kell akar rámehet az FF gépre, de azért az F1.4 vs 2.8 az ég és föld. -
Simulacrum
senior tag
válasz
kovsol #31798 üzenetére
Kíváncsi leszek a tapasztalatodra, ha megveszed, mert annyi rosszat lehet róla olvasni, hogy én nem mertem belevágni. 1.4-en nagyon gyenge, fókuszálási problémák, lefagyások. Pedig nekem is ez a látószög hiányzik nagyon, de ugye a Zeiss alternatíva horror árú. Kijöhetne igazán a trio mellé a Sigma egy 23,24mm-es obival APSC-re.
Én most a Samyang 24mm 2.8-assal szemezek, mert annyira kicsi FF létére és elég jó minőségű, csak ugye a fényerő rosszabb. -
B1T3
addikt
De éppen te linkeltél egy olyan forrást, ahol csak a 14 helyett 12 bites silent shutteres fotókat hozták fel a dinamikavesztés lehetséges okaként, más erre vonatkozó információ nincs az írásban.
Az természetes, hogy nem csak a 12 és a 14 biten múlik egy gép dinamikatartománya, viszont itt a hangsúly azon volt, hogy egy adott gépen belül nincs különbség a dinamikatartományban, ha ugyanolyan bitmélység mellett lövünk egy-egy fotót mechanikus és elektronikus zárral. Ennek megcáfolására tudsz valamit linkelni? Nem kötekedésből, tényleg érdekelne.
-
80hun
addikt
válasz
nozs23 #31745 üzenetére
Azért másrol is van szó itt is de én nem linkelgetek van egy halom cikk a google a barátod.
De mint irtam erre nekem nincs időm.
Egyébként nem 12 vs 14bitel van a gond.
Nem véletlen hogy az a9 dinamikája nem a legjobbak közt van.
De figyu használd akkor is ha nem kell nekem nyolc.
De várom akkor azokat a képeket amit multkor kértem és úgy lődd meg ahogy kértem
Keresd vissza. -
B1T3
addikt
Itt azt írja, hogy az van kihatással a dinamikatartományra, hogy silent shutterrel 14 bit helyett 12 bites RAW fájlok születnek, viszont dpreview-n utánaolvasva ez ilyen módon abszolút nem jelentető ki, csak bizonyos beállítások mellett van így, tehát önmagában nem törvényszerű az összefüggés, hogy elektronikus zár → gyengébb dinamikatartomány.
Ez vázanként eltérhet, és főleg régebbi vázaknál lehet, hogy automatikusan 12 bitre váltanak silent shutterrel (ennek nem néztem mélyebben utána, melyikre mi jellemző), mindenesetre gyorsan leteszteltem A7R III-mal, és bizony akár AF-S-ben, akár AF-C-ben fotóztam, csak az befolyásolta a bitmélységet, hogy tömörített vagy tömörítetlen RAW-ban fotózom-e: előbbinél 12 bites, utóbbinál 14 bites fájlok születtek silent shutterrel is.
Következésképpen úgy gondolom, hogy továbbra is csak a rolling shutter és banding miatt igényel odafigyelést az elektronikus zár használata. -
Neck
veterán
Ezt én is olvastam, de pont a 85 f1.4-re nem panaszkodik senki igazán, ráadásul az a6000 fókuszrendszere azért nem ugyanaz. De jó lenne kipróbálni valahogy
Van olyan, aki próbálta a Samyangot és a Sony-t is és tud valamit pro/kontra megosztani?
nozs23: az annyira nem probléma, megoldható, hogy mondjuk kettőt rendelek, és a rosszabbat visszaküldöm
Normál esetben nem tennék ilyet, de ha nagy a minőségi szórás, akkor a gyártó hibája, hogy erre kényszerülök...
-
B1T3
addikt
Olvastam én is a Viltroxos f/1.6-ról, de az a fw nem hivatalos, és a gyártó sem garantálja, hogy nem fog meghibásodni, ha valaki hosszabb távon azzal használja az objektívet.
Én ezek közül a Sonyt venném, szép rajzolat, príma AF, jó ár.
A Samyangot én személy szerint nem merem bátran javasolni, mert bár nem reprezentatív, de nálam kettő AF-es Samyang (14mm f/2.8 és 35mm f/1.4) is nagyon pontatlanul fókuszált (pedig még a dokkolót is megvásároltam hozzájuk, és az AF finomhangolás sem segített). Igaz, akkor még csak épp átállóban voltam Sonyra, és átmeneti jelleggel egy A6000 vázam volt, de a már meglévő Sony 85mm f/1.8-hoz képest még így is kiábrándító volt látni a Samyk teljesítményét. Természetesen utánajártam az objektívek tudásának vásárlás előtt, és rengetegen dicsérték őket, szóval valószínűleg én fogtam ki pont hibás példányokat, de engem kicsit eltántorított a márkától, pedig mindig is szimpatikusak voltak a termékeik.
-
Neck
veterán
válasz
Ed Parker #31679 üzenetére
Igen, gyorsabban, mint vártam
Ha nekem is régi lenne az APSC, megtartanám mellé, de így, hogy nincs egy éves, van realitása eladni, és obiba önteni a pénzt helyette
Apropó, csak a játék kedvéért, melyiket vennétek 85mm-en a Tamron mellé portrézni?
Viltrox 85mm f1.8 Mk1 kb 350 EUR
Viltrox 85mm f1.8 Mk2 kb 400 EUR
Samyang 85mm f1.4 kb 480-500 EUR
Sony 85mm f1.8 kb 420-450 EURIlletve, az MK1-es Viltrox érdekessége, hogy f1.8-on sem nyílik "tágra" a rekesz, látszik, hogy "nyitva is rekeszelve van". Ebből kifolyólag elvileg létezik hozzá egy FW, amit rátéve, f1.6 lesz belőle. Ha ez igaz, eléggé best buy. Tud erről valaki valamit?
-
Sordoran
addikt
válasz
Bullitz #31461 üzenetére
Igen, ezt írja, hogy ha október 12. után vetted és regisztráltad, VAGY október 11-ig vettél, de az elmúlt 12 hónapban nem regisztráltál objektívet. Na most én nyáron vettem, de objektívet nem regisztráltam külön. 18-135mm kit obival vettem, ez elvileg nem számít, legalábbis ezt nem regisztráltam külön, és nincs is a My Sony oldalamon, csak a A6400 kamera body.
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
robi1979 #31451 üzenetére
mit vártál? hogy majd a z6 1200euro lesz? igy is olcsóbban startol mint az eredeti z6 megjelenéskor. mi a cslódás az ár vagy amit a mark II váz kínál?
én a z6 vázat még februárban 1950euroért vettem ftz és 24-70/4 üveggel, ha az utóbbi kettőt leszámolod, akár használt áron is a váz kb 1200e-ba van, ami jó ár.Az r4-re érdemes jó üvegeket venni, mert 61Mp-en sok hiba előjön.
-
2ofthem
aktív tag
válasz
Simulacrum #31431 üzenetére
Én úgy tudom a 16-70 messze nem készít olyan éles képeket. A samyang amellett hogy szintén nagyon éles, szerintem sokkal jobb is tájképre mint a Sigma, illetve kisebb, könnyebb, stb.
Esetleg egy 10-18 Sony? Nyilván sokkal drágább, viszont sokkal többet is nyújt. -
Simulacrum
senior tag
PNP és 2ofthem köszi:
Jelenleg 18-135-öm van, szeretem, tűéles, viszont iszonyatos a torzítása 18-on, nyilván korrigál a gép, de azért ez látszik utómunkakor, tehát tájképekre a jó minőség miatt muszáj még valami ezen kívül. Van Sigma 16-om is, de azt túrázni pluszban vinni nehéz, ezért gondoltam mellé inkább a 12mm-es Samyangot, amit nagyon dicsérnek.
A 16-70-ről persze sok rosszat olvasni, de annak viszont nincs nagy torzítása 16-on és akkor egy obival meg lehet úszni a dolgot.
Mondjuk azon kívül, hogy a 18-135 már megvan még az is előnye lehet a két obis megoldásnak, hogy a 135-ös vég jól jön állatok fotózásakor, míg a 70-es vég lehet kevés lenne, ha a préda messze bukkan föl. -
2ofthem
aktív tag
válasz
Simulacrum #31422 üzenetére
Tesztek alapján a Sony 18-135 remek objektív, nekem egy hete van meg és elégedett vagyok vele, meglepően éles képeket készít. Samyang 12mm is volt, szerettem azt is, engem az af hiánya zavart.
-
PNP
őstag
válasz
Simulacrum #31422 üzenetére
Én utóbbit választanám, több lehetőség van benne. Zeiss egy túlárazott cucc, főleg annak fog tűnni, ha majd megjelenik a jelenleg pletyka szinten létező Tamron, ráadásul jellemző rá a gyártási szórás is. 18-135 esetén kérdés, hogy mennyiért veszed, mivel néha kitben is kapható, ennek valószínűleg esni fog az ára. Samyang-ra is igaz, hogy alaposan meg kell nézni vétel előtt, elég jellemző a decenteresség.
-
Simulacrum
senior tag
Túrázni Zeiss 16-70mm vagy Sony 18-135mm + Sami 12mm?
Ha az ár nem számít melyik megoldás a jobb? Az egyik ugye cserélgetős, de valószínűleg jobb minőség összességében, a másik meg a praktikusság és a kevesebb súly miatt lehet jó.
Esetleg más megoldás APSC-re erre a felhasználásra? -
Sordoran
addikt
Tegnap linkeltek egy másik promóciót, ami nekem kicsit csábítóbb. Az újban a Sony 70-350-re csak 15.000 Ft kedvezmény jár, a másikra viszont 35.000 Ft. Annyi, hogy ennél ha jól látom akkor jár vissza pénz, ha október 12. után regisztráltam a fényképezőmet (bukta), vagy előtte, de az elmúlt 12 hónapban nem regisztráltam sony objektívet. Ha kit objektívvel vettem a gépem (A6400M), akkor az ugye nem számít objektív regisztrációnak?
-
kovsol
titán
-
-
Neck
veterán
válasz
Simulacrum #31201 üzenetére
Az A7C ugyanakkora, mint az A6xxx vonal. Vesz rá az ember egy Samyang 35mm 2.8-at és már kisebb mint egy A6000 egy 30mm Sigmával.
Ha ekvivalensen nézem, akkor egy Sigma ekv 45mm f2.0 -t hasonlítasz egy 35mm f2.8-al.
Azaz, almát körtével.Az egy másik kérdés, hogy léteznek FF-re viszonylag kisebb méretű f1.8 obik, amikre APSC-n nem hogy méretben hasonló, de semmilyen alternatíva nincs.
-
Simulacrum
senior tag
válasz
vihartigris #31198 üzenetére
Az A7C ugyanakkora, mint az A6xxx vonal. Vesz rá az ember egy Samyang 35mm 2.8-at és már kisebb mint egy A6000 egy 30mm Sigmával.
A többieknek: Én is A6400 tulaj vagyok a 18-135mm-es obival és még pár Sigmával. Én azért választottam az APSC-t, mert túrázok így a súly és méret nálam szempont volt. Imádom, de elgondolkoztató, hogy egy A7III egy 35mm 1.8-al, plusz egy 85mm 1.8-al, amilyen távolságokat a legtöbbet használok már árban ugyanott van. Nyilván az A7C még iszonyat áron van, de idővel biztos esik, ha megjön az A7IV akkor még többet és akkor már meggondolja az is, aki a méret miatt nem vált FF-re. Természetesen a telék és az utazózoomok méretileg már más kategóriák, mint crop változatuk.
-
2thletme2day
őstag
válasz
deny330 #31140 üzenetére
Magam is eközött a két obi között vaciláltam asztrofotózáshoz és végül a nagyobb látószög miatt a Samyang lett a befutó. A másik ami miatt a Samyang mellett döntöttem a fókuszgyűrű milyensége volt. Éjszaka nem hátrány az ha nem kell minden érintés után ellenőrizni a fókuszt és újrafókuszálni. Márpedig a Sigma fókuszgyűrűje olyan finoman működik, hogy egy óvatlan érintés és máris elment a fókuszod. A Samyangon egyszer beállítod rendesen a fókuszt, összejelölöd a gyűrűn és az objektívházon és minden alkalommal vissza tudod ugyanoda állítani.
-
deny330
senior tag
Astro fotózással foglalkozik itt valaki? 2 lencse között vacilálok; Samyang 12mm f2 és Sigma 16mm f1.4. A sigma tetszik mert fényerősebb, de a samyang picivel többet lát, ami sony APS-C szenzoron így 18mm vs 24mm. Néztem teszt képeket, de igazság szerint olyan hatalmas különbséget nem látok, tejút fotózásnál viszont nem tudom számít -e. Legjobb igazából egy ultra széles 8mm lenne, de az gondolom már halszem lenne, azt pedig nem akarok. Esetleg ha tudtok más alternatívát, azt megköszönném - nyitott vagyok adapterezésre is, egyenlőre még csak papíron epítem az obiparkot.
-
kovsol
titán
Samyang AF 35mm f/1.8 FE lens review with samples (Full-frame & APS-C) by Christopher Frost Photography
Highly recommended
-
nozs23
addikt
válasz
nfsu17 #31038 üzenetére
Így van.
Most nincs lehetőségem ezt tesztelni, de nem is érzem szükségét, mert van, hogy durván húzom az e-zárral készült képeket és brutális a dinamika mindig. A dpreview cikkben is azt írják, hogy egyedül compressed RAW formátumban van dinamika vesztés (12bit), a mechanikus és az elektronikus zárral is teljes minőséget kapsz (14bit):
the only time you'd see these drops in DR – the only combination that diverges from 14-bit is when you shoot compressed Raw in (any) continuous drive mode. All other combinations of Mechanical or Electronic shutter, drive mode or Raw type are 14-bit. [link]
-
kovsol
titán
RUMOR: new Samyang 35mm f/1.8 FE will cost 359€ and be announced on Sept 14 [link]
És a Samyang valójában azért elég hamar beszerezhető a kezdő listaár alatt is.
Várom a teszteket. -
Neck
veterán
válasz
nozs23 #30893 üzenetére
Az csak az egyik fele - mivel az A7III szenzor sokkal jobb low lightban.
De DOF szimulációra jó lesz, nézegetemMirman: Nekem az A7III ISO6400-on tűnik annyira zajosnak, mint az A6500 ISO1600-on. Link
Illetve, 3200 vs 12800. Szerintem 2 FÉ az előnye a szenzornak, szóval low light-ban kb ugyanoda jövök ki.
-
Márton
nagyúr
ISO 100-on fotóztam apartmant. A falon, lágy átmeneteknél van azért apró sávosodás.
Ezt raw-ra átállva el tudnám kerülni? (jpg 8 vs raw 12bit?)
Megvettem az Easyhdr-t, ez végülis szépen elsimítja a jelenséget, csak szeretném a maxot kihozni a gépből is.. Az alany egy kis A5100. -
csacsi77
senior tag
válasz
deny330 #30790 üzenetére
Van a Sony E bajonett. Erre rá lehet csavarni a FE jelölésű full frame obikat és az E jelölésű APS-C kört kirajzoló obikat.
Vannak átalakítók, amik más gyártók objektívjeit teszik elérhetővé Sony E bajonettre. Ezek közül a legtöbbször használtak a Canon EF és EF-S bajonetes objektívek és a hozzájuk kellő átalakító. Ez a Sigma MC-11, Metabones Ef to E Mount, Viltrox EF to NEX és hasonlók. Persze más gyártók bajonettjeire is vannak átalakítók, de talán tényleg a Canon EF a legelterjedtebb. Nézd meg hispan oldalát, ott van egy nagyon átfogó táblázat és csomó leírás.
Legjobb eredményt mindig is a gyári Sony objektívekkel fogsz elérni Sok gyártó már ad ki E mountos objektíveket, amiket szintén átalakító nélkül tudsz rárakni a vázra. Ezek a Sigma, Tamron, Samyang, Yongnuo, Meike stb. Ezeknél figyelni kell, hogy autofókuszos vagy anélküli obik, természetesen felhasználás függően lehet választani közülük.
Érdemes használtan nézegetni vázat és objektíveket is, illetve ott van még az einfinity európai oldala is, ahol szürkeimportos, új termékeket lehet venni használt közeli árban.
Most a fotoptix oldalán láttam Sony A7RII-t 6 hónap garanciával 395 eFt-ért, azt érdemes megnézni, de máshol is előfordult már 350-380 eFt között. -
konyi79
addikt
válasz
kovsol #30758 üzenetére
Ezzel az utángyártott akkuval kapcsolatban már nekem is vannak fenntartásaim, annak ellenére, hogy én is sokat ajánlottam korábban. Akinek persze pótnak kell, meg nem fér bele árba és nem is kérdés a kapacitás meg a megbízhatóság ám legyen, de mindenképp csak szükségmegoldásnak gondolnék rá.
Nekem az első FW50 még a NEX5N-ből (2012) ma is köszöni jól van, SŐT! A Sony infolithium akkui baromi tartósak szerintem, még az ezredforduló tájáról való DSC-L1-em akkuja is jó, nemrég töltöttem rá.
Ezzel szemben az első eresztésből vásárolt DSTE FW50-ek kapacitása már nevetségesen alacsony. A Patona Premium FZ100 is új korában hozta úgy becslésre a gyári 80%-át, ma felét. Szűk 2 év után. A hozzá adott töltő is meghalt.Hogy mennyit lősz mivel, az nagyon obifüggő is. Én is még a 6000-rel az 50 fixet vagy 12 Samit használva a gyári CIPA dupláját is hoztam néha, a 6300-zal elektronikus zárral talán többet is, de már a 18105PZ erősen rontja az átlagot.
De igazi akkuzabáló a nagytelézés. A 100400 képes 3 óra alatt megenni még az FZ100-at is az A7-en, De a 6400-ban a 200600-zal stabival röpképezve az FW50-et óránként kell cserélni. Függetlenül attól, lőttem-e vele 1 képet is, az EVF, a stabi, meg a fókuszon tartás nagyon gyorsan megeszi. Bizony, 4 óra 4 gyári akku. -
Sordoran
addikt
Tudom hogy sokan használnak microSD-t adapterben, de én arra esküszöm, hogy ha SD kártyát kezel akkor SD kártyát rakok bele. 256 GB már elég túlzás, hacsak nem kész filmeket akar készíteni. Illetve ott tényleg nagyobb adatvesztés lehet, ha addig nincsenek lementve képek amíg nem kell törölni. (én mondjuk menet közben mindig lementem, de kártyán is rajta hagyom. Még csak 3200 képnél járok, videókat letöröltem és kb. 1/3-a foglalt a 128 GB-nak)
-
embe
nagyúr
Köszi Urak a tanácsot!
Átvettük a gépet a MM-ban...most éppen tölt.
Noname akksik között is van sokféle, pont emiatt kérdezek.
Memkariból és penből csak Sandisket veszek az Ebay-n, említett eladótól. Már gariztattam nem egyet, gyorsan ment, 1-1,5 hét és jött a csere.
A 64-es Samu csak úgy becsúszott.
256GB-os kártyát kezel? Csak 128-assal tudom tesztelni. -
Ed Parker
nagyúr
A micro SD kártyára figyelj, nekem egy 64-es Kingston van, nagyon nem szerette a gép, ugyan felírta rá a képeket, de 30 kép kb 10perc alatt jött le és sokszor megszakadt, túl tudnak melegedni és akkor fujhatod az egészet. Egyébként ár értek arányban a 32-64Gb a legjobb választás, nem beszélve arról ha egy 128gb száll el ott sokkal több adat veszik el egyszerre. Én legalábbis így mérlegelek, több kicsi mint egy nagy extra méretű.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Filmvilág
- Új mobilszériát indít a Honor
- The Last of Us Part II Remastered - Megkaptuk a hivatalos gépigényt
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Ingatlanos topic!
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070 Super GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest