- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Telekom mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
kkti
csendes tag
Sziasztok!
Kellene egy kis HELP!!
A helyzet az hogy van egy jól működő Samba szerver win98 kliensekkel PDC ként. (jó a logon, felveszi a meghajtókat, megfelelő a jogosultság.)
Megpróbáltam XP klienssel de nem akar belépni a Domain-be azt írja ki, hogy nem jó a jelszó vagy a Domain.
Próbára feltettem a SUSE 9.1-et beállítottam a jogosultságokat, a Sambát úgy állítottam be mint a régi szerveren ( logon.bat, etc..) a win98 most is gond nélkül belép, az XP nem fogadja el tartomány vezérlőnek.
Semmi extra nincs a Sambán, 4 megosztott könyvtár, Linuxos userek a samba userek, Samba 3.0.4-SUSE ver.
Előre is köszi a segítséget. -
PWR
aktív tag
Jóreggelt,
tiszta gázban vagyok. Csináltam egy nyomtatómegosztást sambá-n, felvettem bele a guest ok = yes-t, a guest account egy vendégfiókra van mappelve (map to guest-el). Nem tudom vindozon elérni a nyomtatót, authentication failure. Próbáltam úgy is, hogy először csatlakoztam egy megosztott mappához a samba serveren és utána akartam telepíteni a nyomtatót, gondoltam, ha már be vagyok jelentkezve a samba egy megosztására, akkor nem lesz gond a nyomtatómegosztáshoz való hozzáféréssel. De igy se müxik. Amúgy hogyan tudok vindózon megosztott nyomtatóhoz csatlakozni, ha a nyomtató használatához jelszó kell?
A nyomtatómegosztás másik Linuxos gépről elérhető, igaz, ott megadtam egy felhasználónevet és jelszót.
Még egy furcsaság: felvettem a nyomtatómegosztásba a browsable = yes-t, de mikor lefuttatom a testparm-ot, akkor a megosztásnál már browsable = no áll. Ugyanakkor a nyomtató megjelenik a network neighbourhood ablakban. Most akkor browsolható vagy nem?
Van valakinek ötlete, hogy merre tovább??? -
PWR
aktív tag
-
BubbaJoe
csendes tag
Hi!
A Microsoft networks ügyfél fent van, de nem látja az xp a sambás gépet!
Tűzfal nincs!
És nem is pingelhető a sambás gép! :O
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
kicsit több info kene:
-van -e masik gep a halon, amiröl latni lehet a samba megosztasait (hogy biztos jol van-e konfiguralva a samba, ezzel ezt a hibat ki lehetne csukni)
-fel van-e telepitve az xp-n a client for ms networks protokoll
-van-e az xp-n tüzfal
-pingelhetö-e az xp-röl a samba szerver
Üdv: I. -
PWR
aktív tag
Hello, gondolom megosztasokat akarsz latni. A my network places alatt latod a samba azon megosztasait, amely megosztasra a samba serveren
browseable = yes van beallitva. A többi, nem browseolhato megosztast meg unc nevvel lehet felcsatlakoztatni (felteve hogy van megfelelö jogosultsag).
ilyen egyszerübb dolgokban tudok segiteni ha kell. -
X-COM
nagyúr
xp-ben a következőket disabled-re kell állítani
Domain member: Digitally encrypt or sign secure channel data (Always)
Domain member: Digitally encrypt secure channel data (when possible)
Domain member: Digitally sign secure channel data (when possible)
Domain member: Require strong (Windows 2000 or later) session key -
chros
őstag
Nekem is lenne egy-ket kerdesem:
Mit kell beallitani es hol az XP-ben hogy elfogadja a samba-t PDC-nek, es a roamin profile-okat is hasznalja ? (csak win9x-en csinaltam es olvastam, hogy ez XP-n kicsit maceras)
Ha a fent leirtak megfelelnek, akkor gondolom:
eleg csak a csoportneveket felveni userenkent, letiltani rajuk mindent (ne tudjanak se installalni, atallitani semmit a klienseken), sot lehet hogy menteni sem kell tudiuk a kliens gepekre ! (ha tevedek, ird meg !)
Ja, es amit meg beallitottam a Win9x klienseken a registry-ben ezzel a fajl-al:
logon.reg :
REGEDIT4
[HKEY_LOCAL_MACHINENetworkLogon]
''username''=''csoport1''
''PrimaryProvider''=''Microsoft Network''
''LMLogon''=hex:01,00,00,00
''DontShowLastUser''=dword:00000001
''logonvalidated''=hex:01,00,00,00
''MustBeValidated''=dword:00000001
[-HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionexplorerRemoteComputerNameSpace{D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF}]
--- vege ---
Logon resz:
igy Win9x-nel is csak akkor tudja hasznalni a kliens gepet (bejelentkezni), ha ervenyes tartomanyi usernevet es jelszot ad meg ! ill. WinME eseteben ures usernev mezo a bejelentkezes ablakon
az utolso kulcs:
WinME nem keresi automatikusan a megosztott eroforrasokat a halozaton -> valamelyest gyorsabb halo ... -
chros
őstag
az elozo uzenet folytatasa:
elozoleg letrehoztam egy tanar nevu csoportot a Linux-ban.
atmasolhatod az add_diak_user.sh scriptet pl. add_tanar_user.sh -ra, ami csak ebben kulonbozik az elozotol:
...
SAMBAPASSWD=''yyyxxx''
OSZTALY1=''csoport1''
...
OSZTALY5=''''
##### end of editing #####
TANARGROUP=''tanar''
OPERATOR=''admin''
...
es termeszetesen a $TANAR1 stb-ket kicserelni $OSZTALY1 stb-kre
az irodai dolgozoknak is keszithetsz ilyen scriptet, mashogy szervezve a konyvtaraikat ...
letrehoztam meg 2 darab konyvtarat (ideiglenes tarolohely), ami segitsegevel a tanarok egymas kozott cserelhetik az anyagaikat (kozostanar), il. a tanar a diakoknak tehet fel anyagot (kozosdiak) ezt a diak csak olvashatja:
/home/samba/ceg/
drwxrwsr-x 5 root tanar 184 Sep 2 10:28 kozosdiak
drwxrws--- 16 root tanar 2072 Sep 8 16:19 kozostanar
Ha valami nem ertheto, akkor kerdezz nyugodtan, vagy ha nem erre gondoltal ... -
chros
őstag
nos, lehet hogy kicsit hosszu lesz (es nem is erre gondoltal ...):
Adott egy Debian 3.0r1 Linux, samba_2.2.3a-12. Osszesen kb 45 workstation 2 teremben 18-18 db gep (oktatasra) + x db irodai dolgozoke WinME es Win95SR2 oprendszerekkel (fele-fele).
Samba PDC-kent uzemel (roaming profileokat nem uzemeltem be, majd kesobb irom miert).
Minden csoporthoz (osztaly) tartozik 1 db felhasznalonev (nem kellet kulon tanulonkent), + minden oktatonak, irodai dolgozonak egy ...
Serveren: /home/samba/ceg konyvtarban vannak a felhasznaloi konyvtarak ...
samba.conf (csak a lenyegesebb reszek):
[global]
workgroup = CEG
netbios name = server
interfaces = 10.1.1.103/255.255.255.128 localhost
bind interfaces only = yes
browse list = no
...
security = user
encrypt passwords = true
local master = yes
os level = 65
domain master = yes
preferred master = yes
domain logons = yes
time server = yes
logon script = logon.bat
wins support = yes
dns proxy = no
name resolve order = wins lmhosts host bcast
...
hide unreadable = yes #igy csak a sajat Unix jogokkal hozzaferheto konyvtarakat latja ...
character set = ISO8859-2
client code page = 852
valid chars = 0x8B:0x8A 0xFB:0xEB
...
[homes] , [printers] nincsenek ilyen share-ek (printer majd kesobb kell nekem is)
[netlogon]
path = /home/samba/netlogon
public = no
writable = no
browseable = no
[ceg]
path = /home/samba/ceg
writable = yes
browseable = no
inherit permissions = yes
admin users = admin # az admin felhasznaloneve
delete readonly = yes
--- vege ----
/home/samba/netlogon/logon.bat :
net time \server /set /yes #kliensek orajat szinkronizalja a server-idovel
net use m: \serverceg
es keszitettem egy scriptet, amivel konnyen hozza lehet adni user-eket:
nem valos userek (nincs home konyvtaruk, nincs shell-juk), azaz nem tudankl bejelentkezni a Linuxos gepre sehogy sem, csak Samban keresztul !
add_diak_user.sh :
#!/bin/sh
#
##### edit this !!! #####
USERNAME=''xxx''
SAMBAPASSWD=''yyy''
TANAR1=''tanar1''
TANAR2=''tanar2''
TANAR3=''''
TANAR4=''''
TANAR5=''''
##### end of editing #####
OPERATOR=''admin''
SAMBADIR=''/home/samba/ceg''
# adding user to the system
adduser --no-create-home --disabled-login --home /dev/null --shell /bin/false --gecos $USERNAME $USERNAME
adduser $TANAR1 $USERNAME
adduser $TANAR2 $USERNAME
adduser $TANAR3 $USERNAME
adduser $TANAR4 $USERNAME
adduser $TANAR5 $USERNAME
adduser $OPERATOR $USERNAME
# adding user to Samba users
smbpasswd -a $USERNAME $SAMBAPASSWD
# creates a homedir for samba user
cd $SAMBADIR
mkdir $USERNAME
chmod 770 $USERNAME
chown $USERNAME:$USERNAME $USERNAME
chmod g+s $USERNAME
echo ''Samba homedir for user $USERNAME has created !''
--- vege ---
igy: csoport1 usernek lesz egy csoport1 csoportja is. a tanar1 es tanar2 (akiket mar letrehoztunk elobb) belekerulnek a csoport1 csoportjaba. letrehoz egy csoport1 nevu konyvtarat, amit mar a tanar1 es tanar2 is tud irni ... (a chmod g+s ...miatt)
ami erdekes lehet ebben: chmod g+s ... : a +s -sel ha valaki letrehoz egy konyvtarat v. fajlt az adott user ''home'' konyvtaran belul, akkor a ''home'' konyvtar csoportjat orokli a letrehozott elem csoportja !!! -
MaUser
addikt
Igen csak még nincs meg hogyan kellene csoportokat samba alatt kreálni, valamint állítólag a samba a jogokat nem tudja osztani xp-nke már, s imagelés meg kicsit lassan megy a gépeinken, meg ha új user jön akkor is gond lenne.
Szóval az xp csoportok kezelése samba alatt nem megy jelenleg, valamint a xp jogaira ezt az általad említett opciót kipróbáljuk, de a csoportoknál jó lenne ha tudnál segíteni. -
chros
őstag
hamarosan nalunk is XP-s kliensek IS lesznek, most WinME-sek vannak:
pontosan mi a kerdes a jogokkal ? Mar masik oprendszerrel beuzemelted ? Ha nem tudok segiteni ... Mi oktatasra hasznaljuk a gepeket: 2 terem , 12 csoport, csoportonkent 15-18 user, + oktatok, irodai dolgozok !
Nalunk egy megosztott konyvtar van, login scripttel egy meghajtora pl. M: a klienseken, linuxos jogokkal az osztott konyvtarszerkezet, es szambaban a ''jogosulatlan konyvtarak elrejtese'' bekapcsolva: igy a bejelentkezett user csak a sajat ill. a hozzaferheto konyvtarakat latja ...
Ha erdekel boveben szivesen segitek ... -
MaUser
addikt
-
MaUser
addikt
A kolléga kicsit furán foglamazott: A probléma az lenne, hogy a serveren tárolódnának a user profilok, és természetesen egy user egyszerre csak egy gépet használ. De a profil letöltéssel gondban vagyunk. Az xp-n ezt valószínűleg állítani kellene, de egyenlőre elég estileg működik a dolog, vagyis ha bejelentkezik xy a tartományba egy gépen, nem mindíg a serverről tölti be a gép a profilját. Erre kellene megoldás. Az xp sp1-ben van egy Do not check for user ownership of Roaming profile folders, amit elvileg tiltani kellene, de a gépteremben nem sp1-ek vannak. Gondolom nem az sp1 feltelepítése lenne a megoldás, remélem:F
-
X-COM
nagyúr
szerintem nem lehet ilyet
hisz a windows lockolja a felhasználó registryjét, azaz egyszerre csak egyvalaki tudja azt használni -
Nedudgi
aktív tag
???
Senki?
Linukszos Guruk?
??? -
Nedudgi
aktív tag
Hi!
Az a helyzet hogy van egy Samba server meg vannak XP-s kliensek. A Samba tartomány kiszolgáló is. Azt szeretném hogyha belép egy user az XP-s gépre tartományi bejelentkezéssel(mivel helyileg csak a rendszergazda felhasználó van) akkor minden usernek ugyanazt a felhasználói profilt adja az összes gép. (elvileg megoldható és el is van tárolva a szerveren de sajna nem hajlandó llátni a vindóz a központi profilt.
Előre is köszi!
Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kés topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Opel topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kerékpárosok, bringások ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Slim Digital edition! OLVASS!
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest