- Redmi Note 13 4G
- Yettel topik
- Nokia N900 - egy kategória újraértelmezése
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- OnePlus 7T Pro - árban is a csúcson
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
-
Mobilarena
Router gondok
Új hozzászólás Aktív témák
-
krealon
veterán
válasz
choco01 #31257 üzenetére
"és pontosabban mi lehet a rossz beállítás?"
... ami miatt alacsony lehet a wifi kapcsolati sebesseg.
Nehany otlet:
- "Szennyezett" eterben 40 MHz-es savszelesseg kenyszeritese 2.4 GHz-es tartomanyban.
- 12-13-as csatorna hasznalata
- nem fix csatornaszam (pl auto beallitas)
- mixed mod titkositas (WPA2-PSK, WPA2 Personal / AES a jo)Ezen felul mindefele egyeb, 2.4 GHz-en uzemelo eszkoz is lassithat: vezeteknelkuli eger-, billentyuzet; bluetooth eszkozok; videojel-atvivo; rosszul szigetelt, mukodo mikrosuto; rosszul arnyekolt USB 3.0-s kabel (!!!) stb.
-
válasz
choco01 #31250 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) van használva az eszközök?
Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról és képernyőmentés berakni a 2,4/5 GHz-s csatorna képről.
Az SSID/jelszó csak angol abc betűi és/vagy számok?
2,4 vagy 5 GHz-n próbáltad?
Milyen kliens eszközzel/adapterrel próbálkozol?
Milyen típusú a másik router? -
krealon
veterán
válasz
choco01 #31250 üzenetére
"Van egy TPLink 4300-as router ami kábelen 120 megát tudja, de wifin már csak 8-12 megát olyan 1,5 méterről egy olyan géppel ami másik routeren tudja a 94-et..
Ez miért lehet?"Rossz beallitas miatt alacsony a kapcsolati sebesseg. (Vagy regi openWRT van rajta, ami az LNA-t nem kapcsolaja be.)
-
-
-
-
válasz
choco01 #30425 üzenetére
A T-s topikban le van írva, hogy kell saját eszköznek publikus IP-es beállítást csinálni.
Jobb megoldás ez mivel a D-Link sokkal nagyobb tudású mint az ONT.#30427 zoli121
Ez a rendszer úgy rossz ahogyan van.
Minden antennának azonosnak kell lennie és azonos helyen is kell lenniük. Azért kell azonosnak lenniük mert csak így biztosítható a router MIMO képességének a kihasználása, valamint az eszközben csak egyetlen wifi chip van így a különböző helyre helyezett eltérő antenna miatt nem működik megfelelően.
A WDS a nem szabványos volta miatt elég bizonytalanul tud működni, általában csak teljesen (hardver/firmware verzió) azonos eszközök között jön össze a kapcsolat.
Az lenne a legjobb ha a szolgáltatói eszköz után kábelesen lenne kötve a 841ND és sima repeater módba pedig 901ND, mindkét eszközön csak a gyári antennáik lennének.
Be kellene szerezned egy kültéri antennával egybe épített AP-t amivel a másik épület iránya szórod a netet. -
krealon
veterán
válasz
choco01 #30413 üzenetére
"Most ennyi a 1043-on lan-lan között: [speedtest kep]"
ROTFL
LAN-LAN kozottiperf
programmal lehet lemerni a sebesseget 2 darab eros PC kozott, ami kozvetlenul az eszkozre van dugva.
A Speedtest meresben a benne van a cimforditast vegzo router is, illetve az internet sebessege (a szolgaltato, alias ISP)."wifin meg ennyi: [szinten speedtest kep]"
A Wifi kapcsolatot is
iperf
-el lehet merni, de fontosabb info, hogy az Access Point-hoz kapcsolodo kliens eszkoz milyen kapcsolati sebesseget (link speed) kepes felepiteni.A 80 Mbps effektiv atvitel kb egy 240 - 300 Mbps kapcsolat sebessege terhelt kornyezetben (sok (8+) masik halozat lathato).
Tehat olyan dolgokon problemazol, aminek joforman semmi koze az eszkozhoz.
Az, hogy WAN-LAN atvitelben kifullad 130 Mbps-nel termeszetes, hiszen amikor kijott a TL-WR1043ND v1, a gigabites internet csak az egyetemek kutatoi halozatan lehetett elerni.
Gigabites internet mellett sajnos a routerre is kolteni kell, ha ki szeretned hasznalni.
-
válasz
choco01 #30413 üzenetére
Ezek az értékek rendben is volnának egy AP/Switch módú gigabites portokkal rendelkező N300-as 2,4 GHz képes router esetén.
Amikor megvetted milyen sebességű netek voltak?Én ugyan ilyen ok miatt cseréltem le a Linksys by Cisco WRT320N-t egy Asus RT-N18U-ra, csak 140 Mbps-t tudott NAT-olni de nekem 240 kellett volna.
-
krealon
veterán
válasz
choco01 #30407 üzenetére
"Csak akkor minek írák ra hogy gigabites router...
"
Mert az a fizikai csatlakozok, konkret megvalosulo parametere (kapcsolati sebesseg).
Barmi mas technikai parameter a kabeles kapcsolatokat illetoen sok valtozo fuggvenye (csomagmeret, protokol, stb), igy novelne a vasarlokban a bizonytalansagot.
Az ujabb valtozatok (v2 es ujabb) a gyari fimware eseten mar kepesek atvinni a gigabitet (es a v1-et mar vagy 5 eve nem is aruljak).Aki komolyan gondolja a dolgokat, az vasarlas elott utanajar, hogy az adott keszulekkel milyen teljesitmeny varhato el.
Erre van peldaul a Milyen routert? topik, ahol ekes magyar nyelven vannak keszulekajanlok. -
válasz
choco01 #30397 üzenetére
Mert nincsen benne hardveres NAT támogatás és ezt utólag sem lehet beletenni.
#30398 Milánka
Már régen 1.28 a Tomato, azon belül van még jelölés de csak 132-ig ajánlott, az azutáni Dual WAN verziókkal nincsen minden rendben.#30399 arn
Tápot nézted mert az szokta elsőnek megadni magát? -
-
-
válasz
choco01 #30390 üzenetére
Miért nem a D-Link a router?
Milyen wifi adapter van használatban?
Gyártói/chipset driver-t használsz vagy az OS sajátját? >> ez alatt mire gondolsz?
Telepítettél külön wifi driver-t vagy sem?#30391 Zsírkréta
Nem router-t kérdeztem, hanem, hogy DNS a szolgáltatói vagy custom (Google, OpenDNS)?
Mindenképpen érdemes lenne egy firmware frissítést csinálni, előtte/után 1-1 reset-tel. -
válasz
choco01 #30387 üzenetére
Ezek a beállítások így jók lesznek.
A wifi sebességre pedig tudni kellene a körülményeket:
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) van használva az eszközök?
Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról és képernyőmentés berakni a 2,4/5 GHz-s csatorna képről.
Az SSID/jelszó csak angol abc betűi és/vagy számok?
2,4 GHz-n a használt wifi csatorna 1 és 11 közötti?
Gyártói/chipset driver-t használsz vagy az OS sajátját?#30388 Zsírkréta
Szolgáltatói vagy custom DNS szervert használsz?
Reset/firmware frissítés volt? -
-
válasz
choco01 #28342 üzenetére
Az Wireless kliens / repeater módokat nem támogat, csak WDS-t. Utóbbihoz viszont szükséges, hogy a Telekom-os eszköz is támogassa azt, és még ekkor sem garantált a siker, mert a funkció leginkább azonos hardverek és szoftverek közt szokott megbízhatóan működni. Ha teszel rá alternatív (OpenWrt) firmware-t, akkor képes működni repeaterként is.
-
-
-
-
-
choco01
addikt
válasz
choco01 #28318 üzenetére
Megcsináltam, de nem jó..
Pl. amit kéne felerősíteni hálózat az védett, de annak a jelszavát sehol sem tudom beírni, így nem is kapcsolódik rá.
Én arra emlékeztem hogy régen volt egy ilyen opció hogy repeater és ott teljesen egyszerűen csak be kellett írni a dolgokat és ő megcsinálta magának.
-
mezis
félisten
-
-
-
-
-
-
-
Claude Leon
senior tag
válasz
choco01 #22751 üzenetére
Nem olvastad át elég alaposan az openwrt-s oldalát, rögtön a fejléc alatt.
A 940v1 u.a. hardver, mint a 941v4, ahhoz való openwrt(gargoyle) biztosan jó hozzá
(csak a dd-wrt-re előbb a revertet tedd, csak azután a grgoyle-t) -
-
-
-
válasz
choco01 #18664 üzenetére
Én nem használok vargalex buildet, sőt semmilyen OpenWrt-t, így nem tudom pontosan megmondani, de leginkább a routered saját topikjában tudnak ezzel kapcsolatban tanácsot adni, mert legyen az 1043nd, vagy akár wdr3600/4300, mindkét topik szinte végig a vargalex buildről szól!
De egyébként az említett fw-ben alapból is megy az FTP szerver, sőt kintről is elérhető, és ez nálad is így van, mert a látott címen kéri is a jelszót!
Erről jut eszembe, szerintem töröld le a képet!
-
-
csixy
addikt
válasz
choco01 #17853 üzenetére
Az MR3020-as időképes szoftját mindenhogy kipróbáltam beállítani és mindent el tudtam követni vele.
Ugye van összesen 1 UTP-luk , 1 USB-luk rajta , meg egy wifi benne, és egy mikroUSB a táp céljára.
A következő párosítások mindegyike működött:
WAN - WLAN
LAN - WWAN
Kép mindenütt kicsalható belőle a beledugott UVC compatibilis USB kameráról, csak egyedül a WWAN-on nem tudtam képet kicsiholni belőle.
Az időképeseknek a WAN likra van szükségük DHCP kliens módban . Hogy a WIFIből mit csinálsz az őket nem érdekli. -
csixy
addikt
válasz
choco01 #17853 üzenetére
Szia !
Én még 1043-ast nem alakítottam át ilyen célra , de TL-MR3020-ast igen.
Ott azt tapasztaltam, hogy egy spéci open-wrt firm kerül a vasra speciális GUI-val ami nem hasonlít a Lucyra, de meg lehetett a wifijét úgy tuningolni (a megnyitott almenűk már ugyanolyan szabályok szerint configolhatók, mint a lucyban) hogy átjött rajta a NET . Hogy DHCP-t osztott-e , azt már nem tudom, de talán inkább AP-ként ment a wifije.
Az nem bizonyult igaznak , hogy nem lehet vissza alakítani szoftveresen. Ugyanúgy vissza tudtam rá tenni a gyári szoftot mint a sima open-wrt-re (de vigyázni ,nehogy bootos gyárit tölts rá).
Sőt az időképes firmre open-wrt is ráflashelhető szintén a menüből , de itt viszont ugye sysupgrade verziót kell használni.
Mivel nem tudjuk, hogy az időképes firm sysupgrade helyett is használható-e, ezért az időképes firmet open-wrt-re ne, hanem csak gyári firmre flasheld rá.
Az időképes firmet a menüből össze-vissza tuningolhatod, de arra vigyázz, hogy mindig maradjon egy lehetőséged , ahonnan kívülről el tudjad érni (és erre a célra nem a Wifit javasolnám, de végszükségből megteszi az is , ha nincs más lehetőség), mert ha elég figyelmetlen vagy,akkor úgy elvesztheted a kapcsolatot vele, hogy csak soros porton keresztül lesz gyógyítható.Ha pedig igaz lenne, hogy a wifije az átalakítás után nem használható, akkor ha nincs másik Fő routernek való routered, akkor szerintem érdemes venni erre a célra egy TL-MR3020-as szappantartócskát, nekem bevált.
-
-
-
-
-
-
-
válasz
choco01 #16197 üzenetére
Jajj bakker, az csak egy példa volt, az a kép a Gargoyle honlapján van, onnan linkeltem be! Azt kérdezted, hogy hol kell portot nyitni, én erre válaszoltam, és nem arra, hogy hogyan nyissak portot a TeamSpeak szerveremnek?!
-
-
-
-
-
-
-
-
bacus
őstag
válasz
choco01 #14264 üzenetére
Simán, sőt akár egy virtuális gép is lehet.
Viszont egy gép, lehet megesz neked havi 2000 Ft áramot, azaz 1 év alatt már többet költesz igy rá, mint ha vennél egy routerboardot. (Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy mikrotik ROS nem biztos, hogy minden wifi meg hálókártyával elmegy, a jó hardvert meg is kell venned.)
Igy otthonra ilyet csak akkor ajánlanék, ha tanulási célt szolgál, hogy meg tudod e csinálni. (akkor is csak virtuális gépen)
-
-
-
válasz
choco01 #14264 üzenetére
Persze, igaz! Egy Linux disztróval ez simán megoldható! Persze nem biztos, hogy árban, fogyasztásban ez a leggazdaságosabb megoldás, de teljesítményben mindenképpen veri a soho routereket, még akár egy PIII gépből kiépítve is! De azt azért tudni kell, hogy ez esetben nem három kattintás a net beállítása, és nem árt némi Linux ismeret hozzá!
Nem menjek messzire, OpenWrt is van x86-ra!
-
-
válasz
choco01 #14186 üzenetére
8 megabit/sec a névleges sebesség, de abból ha csak 2.5 megabit/sec lenne meg, akkor okés, mert csak annyit garantálnak!
most 8 megabit/sec, ami 1 megabyte/sec, de lehetne kevesebb, tehát 2.5 megabit/sec, ami 0,3125 megabyte/sec (320 kilobyte/sec), és még akkor is lenne a garantált sebesség!
az zavar téged, hogy kevered a megabit/sec és megabyte/sec értékeket, előbbit a szolgáltató írja, utóbbit te látod a letöltéskor.
a lényeg; a maximumot kapod, de lehetne kevesebb is, mert nem a maximumot garantálja a szolgáltató, hanem csak a töredékét! -
-
-
-
-
-
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Lenovo Gamer Laptop: Ideapad Gaming 3 (i5 12500H, RTX3050, 32GB RAM)
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RX 6700XT 12GB +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC! i7-10700K / RTX 3060 Ti / Z490 / 32GB 3200MHz / 500GB NVMe / 750w! BeszámítOK
- Yamaha MX 630 (végfok)
- Lemezes PlayStation 5 + 2 kontroller
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest