- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ez igy van, csodak nincsenek. Ami van: folyamatos, fokuszalt iteracio, es azzal azert lehet epitkezni. Az Apple sem csinalt csodat az M1-el, csak 7-8 eve folyamatosan es tudatosan fektet ebbe az architekturaba, es a sok kicsi jo dontes egymasra rakodott. (Ez pont olyan egyebkent, mint a Macbook-ok jo touchpad-je: abban sincs semmi magia, csak jo sok ev melo. Vagy a Teslak hajtaslanca, etc.)
-
-
Samott
addikt
Az a szeles korben elterjedt eloitelet is eltunhetne mar, hogy az ARM minden korulmenyek kozt takarekosabb, mert ha teljesitmeny kell akkor az is megeszi azt a sok wattot amit az x86. Es akkor ott tartunk ahol elkezdtuk: nincsenek csodak.
-
ddekany
veterán
Minden esetre az a széles körben elterjedt előítélet, hogy az ARM ISA-val valamiféle misztikus okokból nem lehet erős CPU-t alkotni, hamarosan eltűnik a fejekből. Ez elég sokat számíthat az x86 jövőjét tekintve.
Persze az ARM-ra való áttérés oka aligha az, hogy kicsivel jobb az az ISA, hanem az, hogy a nagyobb szabadság a licencelése terén. Vajon ha az Intel+AMD engedne az x86 licencencelés terén, akkor mi lenne... Mert bár kicsit pocséklóbb az x86, a kompatibilitás nagy előny. Persze, most már késő, már mindenki elment ARM irányba.
-
Ez egy józan cikk, semmi meglepő nincs benne. Azt írja, hogy egy high-end desktop CPU erősebb, mint a mobil M1, ez stimmel.
Az világos, hogy mobil platformon most az M1 a király (mivel nincs a piacon még egy laptop, amivel korrekt sebességgel tudnál C++ kódot fordítani úgy, hogy közben alig melegszik és nincs szüksége ventilátorra - abszolút game changer), asztali high-endben, ha nem számít az energiafogyasztás, akkor pedig a Ryzen/Epyc a csúcs. Egyelőre nem látszik, hogy fog lemenni a Ryzen 5 watt alá (illetve nagyon alacsony idle fogyasztásra), majd kiderül 2021-ben, illetve az, hogy az Apple Silicon mit fog produkálni magasabb energiakeretből. Eddig az látszik, hogy performance/watt tekintetében többször nyer az M1, mint amennyiszer veszít.
Szerintem nagyon örülhetünk annak, hogy újra brutál verseny van, a laptop-vásárlók örülhetnek, hogy létezik MBA M1, stb.
Ja, és remélem a Microsoft jön majd a saját ARM SoC-al, szerintem nekik lesz esélyük idővel megszorongatni a többieket.
-
Samott
addikt
Ryzen 5800X vs Apple M1: Programming-focused benchmarks
Ne feledjuk: itt egy desktop procit mer a mobilhoz. Az igazan erdekes a mobil 5xxx szeria lesz az AMD-tol. A vegen pedig egy ujabb erdekes geekbench anomalia.
-
Alchemist
addikt
-
fatpingvin
addikt
a benchmarkokat köszi. ez tényleg elég impresszív, majdhogynem hasonló módon versenyez mint a RaptorCS POWER9 alapú rendszerei amikor kijöttek.
ami a másik kérdést illeti, én ebben nem foglalnék állást, szerintem nettó faszság megpróbálni 1:1 összehasonlításokat csinálni. nyilván elég sok különböző faktor van, mindkettőtök mondanivalójában van igazság és egyikőtöknek sincs teljesen igaza. -
válasz
fatpingvin #94 üzenetére
C es egyeb compilation benchmarkok vannak termeszetesen. Random eredmeny a netrol, Phoronix suite-bol:
Forditasban nagyon eros az M1, a Rust fejlesztok szerint az i9-es MBP-khez kepest 2x olyan gyors kb. az M1 Rust forditasban. Ahogy irtam, ez tipikusan egy eros oldala az M1-nek.
Btw, ez egy eleg komprehenziv cikk:
https://tech.ssut.me/apple-m1-chip-benchmarks-focused-on-the-real-world-programming/Szoval meg kell nezni, h teged mi erdekel, es arrol van teszt. makkmarcee maszturbacioja arra vonatkozik, hogy nyilvanvaloan nem erdekli a valosag, csak valami miatt idegesiti, hogy az M1 egy jol sikerult SoC, es emiatt iderangat olyan csodalatos dolgokat, mint peldaul a 7zip tomorites.
-
fatpingvin
addikt
ha már ez a téma merült fel, kernelfordítós benchmarkot csinált már valaki?
-
Peter Kiss
őstag
-
makkmarce
őstag
itt van egy rakás teszt, sima 7z-vel se gyorsabb a 4800U-hoz képest.
notebookcheck
arányaiban kb hasonló, mint a cine, ami szerinted nem releváns.
tömörítés meg szinte minden weblapon van.
Addig gyorsabb több szálon, míg a kb 4x akkora cache-be befér a tesztprogram... geekbench-nek tökéletes, valós használatban nem releváns. -
martonx
veterán
-
makkmarce
őstag
az lehet, hogy kombinált, csak épp elég bután súlyoz, ráadásul ha belefér az egész ciklus a cache-be, onnantól az elég messze van a valós felhasználástól. (cache-ből meg az 5nm miatt elég sok belefért az M1-be)
Senki se vitatja, hogy gyors az M1, de azért túlzásokba se kell esni.
-
-
makkmarce
őstag
geekbench, mint felhasználási terület?
nemértem...
már miért lenne irreleváns a CB, fejlesztő vagyok , de ilyet még nem hallottam. Tehát azt mondod, hogy csak az integer egység számít a prociban? Emlékszel még a nagysikerű AMD-s FX sorozatra? ott gondolták utoljára, hogy felesleges a lebegőpontos(ki is volt herélve, 2 integer magra jutott 1 fpu), nagy sikere is volt...
Applénál a fejlesztési sebességet az xcode nevü borzalom határozza meg, nem a cpu-d -
makkmarce
őstag
geekbench az vicc, nézz meg egy valódi tesztprogramot.
a lefutó kód kb azért gyorsabb, mert épp elfért a cache-ben az a 2 parancs.
(ennyi erővel hasonlíthatunk egy PI számolót is, ahol az intel még mindig 100%-al gyorsabb, mint AMD-n, holott az égvilágon semmi értelme valós használatban).pl itt megkeresheted:
cine R23 -
martonx
veterán
válasz
makkmarce #77 üzenetére
Itt van két adat:
ryzen 4800u - Geekbench 5 CPU Search - Geekbench Browser
vs.
apple m1 - Geekbench 5 CPU Search - Geekbench BrowserEz alapján egy szálon 20-30%-al erősebb a 4800u-nál, több szálon kb. ugyanott vannak. Miközben a múltkor belinkelt tomshardware-es cikkben ott vannak az üzemidők. Végeredményben lényegtelen, hogy milyen trükkökkel érték el (segédprocesszorok, TDP-vel játszadozás, netán az OS van jobban optimalizálva arra az egy szál processzorra), ha egyszer az átlag user azt látja, hogy az M1-es noti gyorsabb, miközben másfélszer jobb az üzemideje, mint egy ugyanolyan windows + inteles / előző gen apple gépnek.
Én a legnagyobb Apple hater vagyok, de el kell ismerni, ha valamit pár évente véletlenül jól csináltak (nem csak ügyes marketing köntösbe bújtatták az utánzást), és ez a processzor most megint egy ilyen momentum.Nagyon feladták a leckét az x86-os gyártóknak ezzel, meg a Microsoftnak is.
-
makkmarce
őstag
az M1-nek több verziója/beállítása létezik, de olyat egyik se tud, hogy 5-6 watton lenyomja az AMD és az intelt, van viszont 20 wattos üzemmódja. A másik, hogy a proci 4 teljes maggal és 4 alacsony teljesítményű maggal rendelkezik, nem, nem fogja lenyomni a 4800U-t sem több szálon. (olyan lehet, hogy mondjuk a video decoder erősebb, mint a régebbi AMD-ben, ekkor annál a feladatnál gyorsabb lehet, de az célhw, nem a proci erőssége)
akár 1 v több szálon meg jobban elengedik a TDP-t, úgy apple módra. (elég csak emlékezni az A10 botrányra, vagy a régebbi inteles apple termékekre.. 5-8perc gyorsaság, utána meg a hűtés hiányából adódó teljesítményvesztés). -
martonx
veterán
válasz
makkmarce #73 üzenetére
Apple MacBook Pro 13-inch (M1, 2020) Review: a Shot in the Arm | Tom's Hardware tekintve, hogy itt az M1-et 11-dik generációs Intel i7-es laptopokkal hasonlították össze, látszik, hogy az m1 processzorilag 20%-al erősebb, mint a 11. gen i7-esek, amik meg csak leheletnyivel gyengébbek, mint a 4xxx AMD noti procik (pontosabban egy szálon leheletnyivel erősebbek, több szálon érezhetően gyengébbek). Azaz tippre a 4xxx AMD procik közel egy szinten vannak processzor erő tekintetében az M1-el.
Ami látszik, hogy az M1 akkor lesz igazán erős, amikor a segédprocesszorai be tudnak indulni, lásd video kódolós teszt. Egyébként ahhoz képest, hogy 5nm-es ARM proci, a fogyasztása "csak" másfélszer jobb, mint a 10nm-es intel + windows notiknak.
-
makkmarce
őstag
válasz
fatpingvin #74 üzenetére
networking alatt mit értesz?
ha putty-al mondjuk belépni serverre, arra tökéletes
Lehet a körités is gyenge volt azokban a gépekben, amiket használni próbáltam, de 100x inkább egy használt lapos ugyanannyiért, minthogy újra atomot vegyek. -
kalimist
aktív tag
Igen, lenne már lehetőség natív Photoshop (beta) vagy Lightroom tesztelésre de nehogy már natív kódot futtató processzort hasonlítsunk az emulált/fordított kódot futtatóhoz.
A 4800U egyébként egy szálon és több szálon is az M1 mögött van fogyasztásban meg jóval felette.
A 4800U-nál egy szálon az egész APU fogyasztása 12W körüli szemben az M1 7-8 Wattjával ami viszont a komplett gépre (MacMini) és nem csak a SoC-ra vonatkozik. -
ddekany
veterán
válasz
makkmarce #69 üzenetére
"nem lehetett rajta böngészni se"
Se? A böngészés valójában brutális. A fő régi gép gyilkos, némelyik mai weboldallal legalábbis. Meg ebben szinte mindig van igény YouTube-ra is, ahol az encodingot modernebbre cserélgetik, meg még terjed a 60 fps... elképesztő egy darab. Persze, a ciki, hogy ezeket netbooknak hívták...
-
kalimist
aktív tag
Ez a teszt November 17-i keltezésű tehát a cakkpakk 25-28 Wattot fogyasztó, a Creative Cloud-ot Rosetta 2-vel futtató M1 gépeket (ezt miért nem említi a Puget Systems ??) hasonlítasz natívan futó 5800X és RTX 3080-el szerelt 15-20x annyit fogyasztó gépekhez. És köztudott, hogy a PS szereti a GPU gyorsítást. Fairnek ezt nem hívnám.
A Photoshop M1 natív armos bétája December 8-án jelent meg, érdemes lenne újrtatesztelni ezzel és mondjuk egy modern x86 laposhoz hasonlítani egy középkategóriás gpu-val. -
Samott
addikt
Mert a teljes M1 konfig elmegy kb. 30 wattbol, maximumra hajtva. Ezek a Ryzenek meg idle-ben is tobbet fogyasztanak. Ha meghajtod a 5950X + RTX 3080-as konfigot a tizszereset megeszi. Es akkor ketszer olyan gyors mint az M1? Mindezt dupla aron?
Igen a mobil 4800-as ryzen mar jobb irany, azzal osszemerheto arban/fogyasztasban az M1-es almas gepek is. Es az 5xxx mobil szeria meg versenykepesebb lesz.
-
arn
félisten
Miert? Sokan azzal jottek, hogy az m1 mindent visz, es oskovulet az osszes x86. Akkor megsem?
radasul ezek a programok alig skalazodnak, nezd meg a 8-16 magos elterest. Valszeg hasonloan kikapott volna egy joval olcsobb 4-6 magos, gyengebb gpus configtol is. De szvsz az elozo generacios 4800as ryzen is erosebb lenne.
Remek munkat vegzett az apple, hasonlo tdpvel hasonlo szinten van a leggyorsabb x86 procikkal. De ahogy eloadtak, es amennyire raizgult a nem tul jaratos sajto... hogy innentol minden multido, ez az ami szanalmas. Az igazsag meg az, ami fent van. Ne essunk mar at a lo tulso oldalara.
-
ddekany
veterán
Maga az ARM vs x86, tehát az a két ISA, szinte biztos hogy nem hoz érdemi különbséget nagy magokon. Annyit persze hozhat, hogy benchmarkokban PR előny legyen, de a gyakorlatban azt hiszem nem túl érdekes, ha teszem azt (hasraütés) 10% teljesítmény előny van adott fogyasztás és lapja méret mellett. A mikroarchitektúrák akkor is versenyeznek persze, bár valószínű azok is úgy ki van már hegyezve lassan, hogy túl nagy csodára ott sem számítok. Persze teljesítmény/árban már talán jobb lenne az ARM, mert bárki beszállhat a versenybe, nem csak az Intel, AMD (meg a VIA).
-
Robitrix
senior tag
válasz
makkmarce #41 üzenetére
Mihez képest volt borzalom EEE PC? csak tudni kellett, hogy mire kell használni. A legelső modelekben egy két magos Atom proci volt...... futott rajta végül is rendesen a windows és lehetett vele böngészni, netezni és médiát lejátszani. És elfutottak rajta a kisebb erőforrás igényű programok. Akkoriban már egy Intel proci fogyasztása simán 100 watt felett volt. 105 és 125 waton voltak a leggyorsabb asztali procik. Újra is kellett tervezni akkoriban az intel procikat is, mert lassan már nem lehetett nővelni a teljesítményt anélkül, hogy az egész alaplap CPU-val együtt a jeges vizet tartalmazó fürdőkádban ázott...
Akkoriban jelentek meg talán az újra tervezett intel core 2 procik és váltották fel az egyre forróbb intel dual corokat. Na ezek mellett egy akkori Atom proci áram felvétele 2,7-3,3 watt volt. Épeszű ember nyilván nem várta el ugyan azt a teljesítményt 3 watt mellett, mint 125 watton.....
-
arn
félisten
Pontosan... es ha az intel megoldana a gyartastechnologiai problemait, egycsapasra el is tunne az a csudalatos armos elony a core procikkal szemben, amihez eloszeretettel hasonlitjak, es haromszor eltemettek az x86ot. Az ryzen5000el szemben meg most sincs elonye, csakhogy az amd 64 magig mar most is skalazodik.
-
kalimist
aktív tag
Az AMD is gyártástechnológiai előnyben van az Intellel szemben és ez sem az ő érdeme hanem a TSMC-é. Vajon ha még mindig TSMC 16nm-en gyártatnának, mint a Zen 1-et akkor is az Intel előtt járnának? Nem valószínű.
A nem architekturális előnnyel nem értem mire gondolsz hiszen a legfeljettebb ARM mikroarchitektúrát az Apple tervezi.
De ha a már a gyártástechnológiai különbségeket felhoztad a tavalyi SD865 / A13 / Kirin 990 mind TSMC 7nm-en készültek az Apple megoldása mégis köröket vert a többire tehát nem(csak) gyártástechnológia előnyről van szó. -
martonx
veterán
válasz
Alchemist #49 üzenetére
Hát ez az, hogy nem fog semmi drasztikus történni, pedig kellene
Mert amit az Apple csinál az a jelen és a jövő. Ráadásul semmi forradalmi nincs ebben, a Sony és MS a konzoloknál eddig is ugyanezt csinálta.
Legnagyobb szarban az Intel és az Nvidia van, még ha ez most nem is látszik rövid távon. MS-nek az Xbox miatt komoly tapasztalata van az AMD-vel, és a heterogén CPU-kkal. De nyilván ők meg nem tehetik meg, hogy hirtelen az Intelt és Nvidia-t leszarják. -
> Ha jobban utána nézel, az M1-ben az ARM magok sehol sincsenek számítási teljesítményben az x86/64-hez képest.
Ez konkretan nem igaz. Peldaul altalanos Java benchmarkoknal is nagyon jol teljesit az M1, ket dolog miatt: 1) oriasi instruction reorder buffer 2) nagyon szeles dekoder egyseg.
Amiben jobb az Intel, az az altalanos SIMD feladatok.
-
martonx
veterán
Ha jobban utána nézel, az M1-ben az ARM magok sehol sincsenek számítási teljesítményben az x86/64-hez képest. Ennek ellenére a CPU tesztekben röhögve verik az x86/64-et. Miért? Mert mindenre coprocesszorok vannak benne. Megnézel egy tömörítés benchmarkot az M1 jobb. Mert nem a gyenguc arm magok pörögnek, hanem a tömörítésért felelős coprocesszor. Megnézel egy kép/video feldolgozós tesztet. Az M1 röhögve veri az Intelt. Miért? Mert erre is van dedikált coprocesszor benne.
És így tovább. -
Alchemist
addikt
Nem fog történni semmi drasztikus, az Apple-nek saját, jól felszerelt homokozója van, a konkurrenciánál pedig a diverzitásból, a nyiltabb platformokból eredeztethető piaci verseny és a több évtizedes Windows kompatibilitás.
Ha elméletben mindez egy kézbe kerülne, az amerikai versenyfelügyelet azonnal nekilátna a szétdarabolásnak. Ez most még az Apple-t is fenyegeti.
Ha pedig végre az energiatárolás hatékonysága is ugrásszerűen javulna, a fogyasztás már kevésbé lenne fontos (persze a disszipáció igen). -
ddekany
veterán
De miért a "gyenguc ARM magok"? Semmi nincs az ARM ISA-ban, ami kevésbé tenné alkalmassá teljesítmény orientált feladtokra, mint az x86. Én legalább is nem látom mi lenne az, és máshol sem láttam erre semmilyen érvet (csak az ellenkezőjére, miszerint itt is kicsit jobb). És az M1 "big" magok is a tesztekben tisztán CPU-s feladatokban is inkább erősebbnek tűntek, mintsem gyengébbnek az x86 versenyzőkkel szemben. Igen, még nem láttuk mi lesz, ha szabad 3x annyit fogyasztani, de, ez azért már nem a mobil kategória így sem.
-
arn
félisten
Azt azert tisztazzuk, hogy az apple jelenleg gyartasi elonyben van (ami nem is az o erdeme), nem architektrualisban. Ami radasul ebben a tdp tartomanyban sokkal hangsulyosabb.
A skalazodasi dolog kettot jelenthet... Egyreszt hogy viselkedik magasabb tdpnel, az arm eddig ebben nem volt jo, a littlebig megoldas ott kb haszontalan, a masik hogy kezdik el hirtelen kihasznalni az x tiz magot a jellemzoen apple kedvelt adobe csomagoknal. Azok a programok alig skalazodnak tobb magra.
A cpumagok skalazasa amugy sem szamit tul sokat, mert par ev alatt korlatokba utkoznek, es sokminden a gpun fog mulni.
-
martonx
veterán
Sehogy, de a tesztekből látszik, hogy a heterogén koncepció (mindenre cél segédprocesszorok vannak, a gyenguc arm magok meg bőven elegek, hogy ezeket koordinálják) elképesztően jól tud működni és összességében erősebb tud lenni, mint a homogén x86/64-es processzorok.
No persze ehhez pont az kell, ami az Apple-nél megvan: egy kézben legyen a hardver, OS, driver készítés, és elég legyen csak egyféle hardverre optimalizálni.Ha MS + AMD/Intel/Nvidia erre nem lépnek gyorsan valamit (márpedig eleve 4 cégről beszélünk, nem egyről, azaz elég esélytelen), akkor a klasszikus windows + veszünk egy CPU-t innen, alaplapot, GPU-t amonnan koncepció meghal éveken belül.
-
makkmarce
őstag
válasz
fatpingvin #38 üzenetére
próbálkozott vele az intel nagyon, de egy bizonyos szint alá nem sikerült lemenni a fogyasztás terén.
Kiadtak pár mobiltelefont is, androiddal. (onnan is lehetett tudni, hogy nem futnak rajta a natív kódos cuccok)
Közepes teljesítmény mellett túl sokat zabált, gyorsan merült. Aztán kifutott az egész, és feladták. (Nem is tudom, van e még NDK az x86-hoz)
Az atom az szerintem katasztrófa volt. Akinek volt mondjk EEE pc-je, vagy hasonló borzalma, az tudna róla mesélni. Én még használhatót nem láttam belőle sajnos. -
ddekany
veterán
válasz
fatpingvin #38 üzenetére
Ha az embernek nem ez a munkája, nem lehet eldönteni biztosan, hogy mi ferdítés és mi igaz, de, azért valószínűleg igaz, hogy az x86 megvalósítások eredendően pazarlóbbak (pláne mert ha csak programozóként össze veted a két ISA-t, azért ez sejthető is), és ez a "little" magoknál jobban kijön, mint bigeken. Hogy ez mennyire jelentős eltérés, azt persze már végkép nehéz lenne megtudni. Főleg mert egy notebookba való "little", az azért simán egy komoly out-of-order mag lehet (mint ahogy az M1-ben is az).
-
fatpingvin
addikt
azért lássuk be ez is valahol szándék kérdése... van jónéhány ultrakicsi fogyasztású x86 CPU design, viszonylag recent. gondolok most a Geode sorozatra (routeremben ilyen kattog, 900 mW-ot eszik a mag maxon) nyilván ez valahol extrém példa de pl volt az Intel Quark sorozata, az Atom se volt éppen hülyeség csak nem kellett volna annyiban hagyni...
nem vagyok nyilván profi de figyelembe véve hogy vannak heterogén többmagos x86 procik a piacon, nem látom elvi akadályát hogy ezt a pedált tovább nyomja bármelyik gyártó. -
ddekany
veterán
Felvetette a cikk a kérdés, hogy de minek az AMD-nek ARM-os Windows, de szerintem utána nem válaszolta meg. Az, hogy ők tudnák a legjobb ARM-os SoC-ot letenni Windows-hoz, az nem indok még önmagában, ha x86-asból is le tudnak ugyan olyat tenni. (Én azt gondoltam, mikor ARM-al szemeztek, hogy új piacokra mennének rá, pl. mindenféle Androidot futtató cuccokra, de a Windows pont nem olyan.)
-
NoMix
tag
Erősen nap barnított hogy az 1024 bites utasítás készlet már csak RISK kapcsolással jön ki a jelen feszültségi értékeken. Már csak az új AMD mikro kód sem tud meg valósulni ami az elődjének a duplája a 768bit mélységű...
De ha fel emelik a feszültséget 48V-ra akkor ez feleslegessé vállik. Jelenleg azon megy a vita hogy maradjanak a feszültségi értékek vagy inkább ne.
-
Ammonita6
csendes tag
Én is ledöbbentem, amikor a fiók mélyéről előkotort gagyi 6 éves Prestigio (WP 8.1) telefont 4 év után bekapcsoltam és félig (!) töltve volt. Majd feltöltés után lazán 6 napot bírt bekapcsolt wi-fi mellett. Súlyra, méretre majd feleakkora, mint a mostani pingpong ütők. Nagyon sajnálom, hogy legalább offline nem lehet rá alkalmazást tenni.
-
MongolZ
addikt
Nekünk a családban sok WP telefonunk volt, 2-t még mindig használunk is, köztük az egyiket én, másodlagos, melós telefonnak. Egyetlen hibája van: applikációk hiánya. 5 éves a telefon, most kezd gyengülni az akksija, de 3 napot így is kibír. Sokkal megbízhatóbb, mint a másik, 100.000+-ért vásárolt Android telefonom, pl hónapok óta nem indítottam újra, mert nem kellett. A korabeli Android/Apple telefonok már rég a kukában vannak. Szerintem nagyon jól is nézett ki, én imádtam a menüjét. Szerintem nagyon "menő", hogy a mai napig működőképesek a telefonjaik, és pl céges dolgaim nagy részére (email, telefonálás, stb) teljesen jó. Mindezt úgy, hogy kb 3 éve nem jött rá frissítés... Ráadásul kapja az ívet rendesen.
-
Duck663
őstag
válasz
NumberGuy #27 üzenetére
Nocsak, bemutatkoztál?
Ilyen színvonalas hozzászólás mellett, nem nagyon fogom megerőltetni magam, hogy kifejtsem, mi mindenre is gondolok.
Peter Kiss: Csak a kedvedért, hogy egy épp aktuális példát hozzak, tegnap jelentek meg a decemberi frissítések, elindítom, szépen lefut, restart, majd betöltés közben megáll a tudomány. Ez menő? Évek óta képtelenek megoldani, hogy a frissítéseik kellően kiteszteltek legyenek. A Kaveri és a Broadwell óta lényegében processzorgyártói oldalról adottak a heterogén rendszerek, használati lehetősége, ennek lényegében nyoma sincs, ez menő? Kettő hírrel lejjebb, RayTracing ügyileg, az menő? De hogy visszább is menjünk, WP menő volt? A "showműsor" felületével, a tré szoftvertámogatásával? Az menő volt? A kutyának nem kellett. Folyamatosan jönnek elő valamivel, ami q.......ra nem menő, és csodálkoznak, hogy nem vevő rá a vásárlóközönség. Legerősebb konzol? És? Mégis a vásárlók vagy 4/5-e PS5-ös vesz. Azzal meg oldják meg, hogy össze-vissza felvásárolgatnak tipikus amerikai módra, izomból (pénzzel) "mindenkit" attól még az üzenet, amit a vállalat közvetít, nem lesz menő! A termék pedig nem lesz sikeres.
-
makkmarce
őstag
nem az a kérdés, hogy össze tudják e forrasztani egy dobozba, hanem az, hogy mondjuk ha egyszere fut az összes mag, akkor mekkora lesz a teljesítményvesztés, hogy osztoznak majd a cache-en, hogy sikerul megosztani a feladatokat, jó lesz a hőeloszlás etc. volt azért nem 1 cpu ami hiába volt mondjuk 8 magos, mikor az utolsó mag használata már csak 10%-ot dobott az össz teljesítményen. Chiplet nélkül 64-est így is művészet lesz gyártani.
-
-
hokuszpk
nagyúr
anno a K12 -t felretettek, mert nem volt eleg eroforras, es a Zenre akartak koncentralni. Talan nem meglepetes, hogy most amikor picit jobban fut a szeker, akkor eloveszik a projektet kicsit modernebb formaban ; azt mindenki látja, hogy nemlehet a végtelenségig az X86/64 -re alapozni a jövőt.
-
Peter Kiss
őstag
Nem-nem, itt volt egy érvelés valami alátámasztás nélkül, ezt meg kell várni. Én nap mint nap Microsoft dolgokkal találkozom és dolgozom, így elfogult lehetek. Ha pontos kritika van, talán megerősíthetem. (Amik szembe jöttek: Windows kernel, .NET, Linux kernel, SQL Server, ezeken kívül másban nem segíthetek.)
-
Duck663
őstag
válasz
Peter Kiss #20 üzenetére
A labda már a te térfeleden van, élj vele!
-
Duck663
őstag
válasz
Peter Kiss #18 üzenetére
Igen? Na mesélj!
-
Duck663
őstag
Pár éve a VIA demózott egy olyan processzort, amely 200mW üresjárati teljesítményfelvétellel elvolt. Elvileg ez kereskedelmi forgalomba is került. Nem hinném, hogy az Intel és az AMD számára ez elérhetetlen lenne, főleg úgy, hogy egy Ryzen 4xxx U--s? processzor hűtő nélkül is működőképes volt. Le lehet vinni, de ezzel együtt más részegységek fogyasztását is redukálni kellene pl: memória, nem is értem miért nincsen még mindig dinamikus memória órajel szabályozás, és az OS részéről különféle optimalizációkat kellene bevetni. Alchemist-nek igaza van abban, hogy ott csak egyféle hardverre kell optimalizálni, itt meg sokfélére, de ha nem teszik meg, akkor versenyhátrányban lesznek, már most mindenki lobogtatja, hogy milyen jó az M1, pedig csak a M$ töketlenkedik.
-
arn
félisten
mar regota ez kellene az amdnek, hogy kilepjenek az intel arnyekabol. hiaba ovek az x64.
-
arn
félisten
válasz
Armagedown #1 üzenetére
a par tizwattos tdptartomanyban kb hasonlo szinten van a ryzen 5000 es az m1, csak az 5000nek van feljebb is folytatasa, addig az apple ki tudja hogy skalazodik majd.
-
tha_answer
őstag
" Qualcommnál, amely céget az Intel 2017-ben burkoltan meg is fenyegette a Windows on ARM koncepció kapcsán."
?????
-
wattafaka
senior tag
Jöhet a Chewbacca védelem.
-
Duck663
őstag
Nem kell ide semmiféle LITTLE.big, a Májkrémszoftnak kellene összekapnia magát. Az M1 nem azért gyors, mert olyan űberszuper a processzor, hanem azért, mert tele van fix funkciós blokkokkal, ami adott feladatokra pokolian hatékony, és van mellette egy OS ami ki is használja azokat. Hiába vannak telepakolva mindenféle új dolgokkal a processzorok, ha a Winfos nem használja azokat. Mióta is vannak APU-jaink? És mire is használja a lehetőségeit a M$?
-
Peter Kiss
őstag
-
Samott
addikt
válasz
Armagedown #1 üzenetére
Az az igazsag, hogy mar most is ok allnak a legkozelebb hozza. A Ryzen 4000-es sorozat nagyon jol sikerult. A little.BIG koncepciot kellene meg magukeva tenniuk, es alacsony fogyasztasu magokat pakolni a jelenlegi melle. De meg anelkul is sikerulhet, ha az 5000-es sorozat ujitasait bevezetik mobil szinten is.
-
martonx
veterán
Valamiféle hibrid CPU-t is el tudok képzelni. Alacsony terhelésű feladatokhoz ott figyelne 4-8 ARM mag, komolyabb terheléshez / x86-os appokhoz meg 4-8 x86-os mag.
-
siposz
aktív tag
Ha jól értem az Apple is emulál rengeteg nem újrafordított programot az M1-en. Windowsra meg töménytelen mennyiségű x86/64 programot írtak, aligha valószínű hogy hirtelen akár csak a töredékét is portolják
-
Armagedown
őstag
Inkább tervezzenek egy M1el fogyasztásban és teljesítményben is versenyképes processzort, akkor nem kellene az emulációval foglalkozni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Horizon Forbidden West
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Linux kezdőknek
- Xbox Series X|S
- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Dell notebook topic
- További aktív témák...
- Asus Rog Strix G16
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest