- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- iPhone topik
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz
#06658560 #67 üzenetére
Jó elfogadom, bár számomra fogalmi képzavar a csapágyazás, a megvezetés és a megtámasztás ilyetén felcserélhető szavakként való használata, de legyen. Az meg, hogy hogy működik már én is leírtam párszor, szóval azt tudom, csak nekem ez nem tiszta, hogy ez "csapágyazás".
Gyorsan utána olvastam és számomra van különbség a között, hogy "bearing" és a között, hogy "bearing surface", nem gondoltam, hogy pont a rendkívül színes magyar nyelvben nincs ez elkülönítve egymástól.
-
imibogyo
veterán
válasz
#06658560 #62 üzenetére
Milyen "ennyire kényes"?
Azért mert 11 féle irányba fel tudod fogatni, 2-be meg nem, vagy nem ajánlott? Zárójelben jegyzem meg (mert látom write-only módban vagy), hogy mint már említettem én kipróbáltam ezt a kettő lehetőséget is, és úgy is tökéletesen működött a szivattyú. Szóval nincs semmi gond a tervezésével, ez csak pusztán elővigyázatosság, de ezt már leírtam egyszer fentebb is. Nagyon sok gépemben és átalakításomban használtam már, marha könnyű elhelyezni, baromira nem kényes.
Amúgy meg az autót sem ajánlatos mély vízben használni, mégis sokan mennek vele sokszor úgy is, hogy még a fülkéből sem látnak ki. Működik? Működik. De ettől függetlenül, ha az autó abban az esetben meghalna, vagy bármi más baja lenne, a gyártó nem érezne felelősséget a dologért (joggal). Itt is ugyanez a helyzet. Gyártói önvédelem.
Az a csapágyazás, amelyiket nem lehet rendesen beépíteni tetszőleges irányban az szar.
Nézd meg, hol látsz ott benne csapágyazást legalábbis ami ezt okozhatja? Legalább a robbantott ábrát nézd már meg, ha okítasz mindenkit.Nem csapágyazás az elsődleges oka az ajánlott beépítéseknek, hanem az, hogy esetlegesen nem tudja felkapnia vizet és tönkreteheted vele akár a pumpát, akár (legrosszabb esetben) a gépedet is (az impeller esetleges kibillenését, csak mint esetlegességet említettem, direkt nem a csapágyazást mondtam, és csak a függőleges, fejjel-lefelé helyzetre értettem, hiszen ott és akkor a fekvő beépítésről volt szó, de ez az ÉN elméletem, nincs leírva gyári manualban sehol, csak egy logikus következtetés, mivel az impellert is ebbe az irányba a legkönnyebb kiszedni, a többi irányt is megpróbálhatod, de nehézségekbe fogsz ütközni
).
Ha csapágyazás lenne a gond, akkor a csonkkal lefelé beépítés mellett, ugyanennek a beépítésnek a 180 fokos elforgatottja csonkokkal felfelé sem lenne helyes, de az mégis az..... Nem furcsa ez neked?
pumpa = szivattyú mérnöki szemszögböl
Mérnöki szemszögből lehet neked egyforma a kettő, de nagyon nem mindegy, hogy fel tudja-e szívni (kapni) a vizet, vagy csak "tolásra", nyomásra dolgozik, legalábbis beépítés szempontjából semmiképp.Mert esetleg van kis gépészmérnöki gyakorlati tapasztalatom is?
Az lehet, hogy van ezt nem is vitatja senki, de számítógépes-vízhűtéses tapasztalatod nem sok, ha ilyeneket mondasz.És már megint a csapágy..... A felső részben csak az impeller van, ami egy kis fehér gömbre cuppan rá, ami amúgy tud forogni és a központozásban, valamint a forgó rész helyben tartásában és stabilizálásában segít, de ennyi. A többit a mágneses tér végzi. Én az előző hsz.-ben sem csapágyazásról beszéltem, hanem impeller kibillenésről, és ennek esetleges megtámasztásáról, vagy annak hiányáról (ami nem szerencsés, súrlódást okoz, de előfordul).
-
imibogyo
veterán
válasz
#06658560 #57 üzenetére
A proci felé a "nyomó oldal" nem nézhet az impeller (forgó rész) kialakitása miatt. Impeller szélére érintő irányban "tolja" a vizet. Felfelé "nem tudja", vagyis tudja, de mégsem.
Tehát a gyári képen is látszódó felső "vízszintes" alagút/bevágás irányába "tolja" a vizet.
A forgó rész fekvő ház esetén lefelé néz az alaplap felé, ami ugye vízszintesen van, derékszögben a talajjal. Na mármost ha megnézed ismét amit linkeltem gyári manualt (forgasd el gondolatban 180 fokkal a képet, mert ugye most fejjel lefelé van a blokk), egyértelműen látszik, hogy a fent vázolt esetben az impeller "függőlegesen lefelé" néz, fekvő házban lehet, hogy így "nem kapna vizet", vagy nem időben.
A Laing nagy valószínűséggel azért nem ajánlja ezt, mert pumpáról beszélünk és nem szivattyúról. valamint mert az impellert egy mágneses tér tartja a helyén (stabilizálja) forgás közben, ami nem biztos, hogy tökéletesen elég, hogy a forgórészt minimális megtámasztás alátámasztás nélkül is a helyén tartsa, ha az impeller kibillen az egyensúlyából (van ott egy kis golyó is amire rácuppan, de én már hallottam kerregő DDC-t), így az beleérhetne a tetőbe, tönkretéve a pumpádat, rosszabb esetben akár a gépedet is, ha nem vagy a közelben (kicsi rá az esély, de tudod ez olyan, mint a mikróra amikor rá van írva, hogy ne száríts benne macskát, egyszerű önvédelem, hogy te ne szólhass, hogy ők nem szóltak).
Ez a kettő együtt adja azt, hogy nem ajánlott a fejjel lefelé beépített DDC, ugyanez vonatkozik a függőlegesbe állított, de csonkokkal lefelé néző DDC-re is. Nem biztos, hogy fel tudná kapni a vizet, és ezért tönkre mehetne. Én próbáltam nekem ment a dolog, mert jóval fölötte volt a tartály és a közlekedőedény fizikája még egy pumpára is hat.
-
imibogyo
veterán
válasz
#06658560 #52 üzenetére
Kifutottam szerk. időből.
Ez nekem is régi szívfájdalmam, csak nekem a VGA-val jutott ez eszembe. Ha a PCI-E slotot áttennék az alaplap "rossz oldalára", és elforgatnák hossztengely mentén 90 fokkal, akkor pci-e riser nélkül is szépen hozzá lehetne cuppantani a VGA-t az alaplaphoz, úgy, hogy a ventilátora szabad levegőt tudna szívni. Rengeteg még a modding lehetőség.
Valami ilyesmire gondoltam. Nagyon szép slank gépeket lehetne így alkotni, vízhűtést feltételezve.
-
imibogyo
veterán
Sajnos jó eséllyel le kell, mert bár erőben marad, de halk nem lesz ilyen rögzítéssel.
Ezzel nem tudok vitatkozni, meg felesleges is. Az új házamban elkövettem elsőre azt a hibát, hogy (ugyan gumiágyba) de megpróbáltam lerögzíteni a pumpát, csak úgy kíváncsiságból. Hát volt hangja.Utána szépen betettem szivacs-szendvicsbe és a csöveken lógatom, így most szép csendben, de még elfogadható hőmérséklettel teszi a dolgát.
(#47) Nippon: így van, abból az egyiket én használtam tovább, szintén nagy megelégedéssel.
(#48) Kopi31415: de, fekvő házban pont lefelé néz az impeller és ez Laing szerint nem ajánlott. Akkor nem nézne fejjel lefelé fekvő házban, ha a tetőt tennéd a pumpára, és nem fordítva lenne. Vagy én értelek félre.
De a gyári manual szerint is fejjel lefelé van az impeller, a réz talp van felül, tehát normális fekvő ház elrendezést feltételezve a pumpa lefelé néz.
-
imibogyo
veterán
Én nem mondtam, hogy nehéz lenne a DDC elhelyezése, most is egy 18W-osat használok. De van egy réteg (még ha szűk is ez), akinek sokat nyom a latba a kinézet, vagy moddingol. Például én.
Nekik előnyös ez a rendszer, mert ki van lőve a pumpa esztétikus elhelyezésének a problematikája, ráadásul dizájn elemként sem utolsó, viszont nem erőltetnek rájuk egy tényleges "egyberendszert". Nem kell lemondani a jó pumpáról, meg a profi blokkról, mégis új megoldásokat lehet vele létrehozni. De nem egy Corsair H sorozatú teljesítményt kapnak.
Én tudnám hasznosítani ezt a kütyüt a következő moddingom alkalmával, de nem szeretnék radikat, meg csonkokat venni feleslegesen, tehát nekem jó lenne így, ahogy van. Más kérdés, hogy ennyiért valószínűleg sosem lesz ilyenem.
A feltöltési nehézséget én is említettem, és én is úgy látom, hogy ez felesleges "önszívatás" lehet a vásárló részéről.
De azért nem áthidalhatatlan probléma.
A gyártói elrendezés pedig egy álló házban ha jól látom rendben van. Kivéve ha csonkokkal függőlegesen rakod fel (alul és felül lennének a csonkok), de ekkor is csak abban az esetben rossz az elrendezés, ha a csonkok szemből nézve jobb oldalra csúsznak (ekkor nézne a nyomó ág lefelé).
Normál esetben bemenő ág vízszintesen, a "nyomó ág" jobbra áll, ami helyes elrendezésnek minősül (ráadásul amelyik foglalatra nem tudod így feltenni, még akkor is ott a blokk elforgatásának lehetősége Intelnél 360 fokkal, vagy AMD esetében 180 fokkal (legtöbbször legalábbis).
Az egyetlen nem jó elrendezés jelen esetben az, ha fekvő házba kerül a pumpa, hiszen akkor lesz fejjel lefelé az impeller, amit elvileg nem szabad alkalmazni.
De nem kötözködöm, csak próbálok értelmesen vitázni, állíts le nyugodtan. Nem vagyok Swiftech fan sem, de én azért a saját szemüvegemen keresztül (jó koszos
) azért látom a (szűk) célcsoportot.
-
imibogyo
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #28 üzenetére
Én is ezen röhögtem. Úgy látszik nem olvassák el a LAING manual-okat a gyártók. Valami motoszkált az én fejemben is, erre hazajöttem és megpillantottam a DDC elhelyezhetőségi ábrát.
(#20) gyiku:
Kinti árak szerint (gyári oldal, szállítási költség nélkül) az Drive olyan 135-145$ kerekitva, mig a pumpa külön, plusz az Apogee HD olyan 175$ körül mozog, tehát ez az olcsóbb.When considering the cost of purchasing an MCP35X pump ($99.95)+ an Apogee™ HD ($74.95), the total cost at MSRP is $175; compare this to the $140 MSRP of the Apogee™ Drive II (average of three models), this is a $35 or 20% saving.
A H100 pedig olyan 120$ körül mozog (gyári oldal, szállítási költség nélkül), tehát ha így nézzük ez az olcsóbb, de én biztos nem vennék egybe Corsairt a Drive ellenében. Már csak a későbbi bővíthetőség miatt sem. Amit a Corsair pumpája, azért nagy mértékben gátol (több VGA, vagy több radi stb. esetén).
(#29) Kopi31415:
A szivattyú itt a höcserélö elött, vagy után van?
Közötte.
Amúgy a logikus az lenne ha előtte. Mármint: pumpa --> blokk --> kimenet ---> sok-sok minden --> bemenet.De a képek alapján a processzor felől kapja a vizet, tehát pont forditva van. Ugyebár a DDC jellegű pumpák, "felülről" kapják a vizet, ha ott van egy lyuk, és a jó esetben "csiga" kiképzés útján oldalt, gyári oldali kép szerint jobb felső sarokban nyomja ki. De ha tévedek majd szólnak a többiek.
-
imibogyo
veterán
De nem pont azért jó, mert nem "egyberendszer", nem? Megveszem ezt, feldobom a procira, radinak, meg ott van a Nova1080-am a ház oldalán. Így van egy jó teljesítményű blokkom, egy jó PWM-es pumpám, már csak csövek kellenek. Persze nekem meg van a köröm, csak, mint lehetséges vásárlót vázoltam fel magam.
Bár nem néztem utána (melóban vagyok), hogy árban hogy jön ki a dolog, tehát, hogy ez, vagy egy pumpa+blokk kombó jön-e ki olcsóbban. Ha egy árban vannak, akkor én sem látom sok értelmét, mert sokat elvesz a "szabadságból".
Még egy kérdés merült fel bennem az elrendezéssel kapcsolatban. Milyen lehet ezt feltölteni? Hiszen vannak házak amiben jóformán ez lenne a legmagasabb ponton a körben.
Persze el lehet forgatni a házat, de az is plusz kényelmetlenség.
-
imibogyo
veterán
válasz
mallory303 #12 üzenetére
Szerintem egyáltalán nem KELL neki. Az a borda a pumpa miatt van, és pont ugyanolyan megfontolásból, mint amilyen megfontolásból a külön álló pumpákhoz is vehetsz. A 18-as DDC is, és ebből kifolyólag gondolom ez a pumpa is szeret melegedni. Ha kap légáramlatot az csak jó, de ha nem kap, még akkor is vagy 10-15 fokot lehúz a pumpáról.
Nem is beszélve a dizájn faktorról. Kicsit hülyén nézne ki, ha egy ilyen pumpaalj nézne veled farkasszemet.
-
imibogyo
veterán
Nem a blokk ellenállásától, hanem a hőátadó felület nagyságától lesz jó egy blokk (meg még ezer más dologtól).
Lásd Delta V2, nagyon kicsi az ellenállása, de a sok pöcöknek köszönhetően nagyon jól teljesít, és ebben a kialakításban a Swiftech is jó szokott lenni. Nekem Apogee XT rev2.-m volt és nagyon jól teljesített a 2600k-n, még tuning mellett is.
Amit Kov1024 linkelt gyári oldalt ott is jól látszik a mikro-architektúra.
az ilyen integrált cuccoknál mindig lemarad, hogy hány liter/perc...
Mivel lényegében egy 18W-os DDC-ről beszélünk, ezért nagyjából be lehet lőni, hogy mit tudhat a pumpa (sokat...). Biztos, hogy nincs erőben hiány. -
imibogyo
veterán
Ez mind szép és jó, de vajon mennyire sikeresen oldották meg a pumpa rezgéscsillapítását (ha van egyáltalán)? Mert egy külön pumpánál még ok, hogy szivacsra teszem vagy a csöveknél fogva a levegőbe lógatom, de itt? Főleg úgy, hogy lényegében egy 18W-os DDC-ről beszélünk, ami nem is a legcsendesebb és rezonálni is szeret.
A PWM segíthet, de attól még a legrosszabb (legnagyobb fordulatszámot feltételező) esetet sem szabad figyelmen kívül hagyni. Nagyon kíváncsi lennék a hangjára működés közben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Nintendo Switch 2
- Parfüm topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- BestBuy topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Eredeti játékok OFF topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged