Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• imibogyo

veterán

válasz #06658560 #67 üzenetére

Jó elfogadom, bár számomra fogalmi képzavar a csapágyazás, a megvezetés és a megtámasztás ilyetén felcserélhető szavakként való használata, de legyen. Az meg, hogy hogy működik már én is leírtam párszor, szóval azt tudom, csak nekem ez nem tiszta, hogy ez "csapágyazás". ;)

Gyorsan utána olvastam és számomra van különbség a között, hogy "bearing" és a között, hogy "bearing surface", nem gondoltam, hogy pont a rendkívül színes magyar nyelvben nincs ez elkülönítve egymástól. :U

• imibogyo

veterán

válasz #06658560 #62 üzenetére

Milyen "ennyire kényes"? :F :((( Azért mert 11 féle irányba fel tudod fogatni, 2-be meg nem, vagy nem ajánlott? Zárójelben jegyzem meg (mert látom write-only módban vagy), hogy mint már említettem én kipróbáltam ezt a kettő lehetőséget is, és úgy is tökéletesen működött a szivattyú. Szóval nincs semmi gond a tervezésével, ez csak pusztán elővigyázatosság, de ezt már leírtam egyszer fentebb is. Nagyon sok gépemben és átalakításomban használtam már, marha könnyű elhelyezni, baromira nem kényes. ;)

Amúgy meg az autót sem ajánlatos mély vízben használni, mégis sokan mennek vele sokszor úgy is, hogy még a fülkéből sem látnak ki. Működik? Működik. De ettől függetlenül, ha az autó abban az esetben meghalna, vagy bármi más baja lenne, a gyártó nem érezne felelősséget a dologért (joggal). Itt is ugyanez a helyzet. Gyártói önvédelem.

Az a csapágyazás, amelyiket nem lehet rendesen beépíteni tetszőleges irányban az szar.
    Nézd meg, hol látsz ott benne csapágyazást legalábbis ami ezt okozhatja? Legalább a robbantott ábrát nézd már meg, ha okítasz mindenkit.

Nem csapágyazás az elsődleges oka az ajánlott beépítéseknek, hanem az, hogy esetlegesen nem tudja felkapnia vizet és tönkreteheted vele akár a pumpát, akár (legrosszabb esetben) a gépedet is (az impeller esetleges kibillenését, csak mint esetlegességet említettem, direkt nem a csapágyazást mondtam, és csak a függőleges, fejjel-lefelé helyzetre értettem, hiszen ott és akkor a fekvő beépítésről volt szó, de ez az ÉN elméletem, nincs leírva gyári manualban sehol, csak egy logikus következtetés, mivel az impellert is ebbe az irányba a legkönnyebb kiszedni, a többi irányt is megpróbálhatod, de nehézségekbe fogsz ütközni ;) ).

Ha csapágyazás lenne a gond, akkor a csonkkal lefelé beépítés mellett, ugyanennek a beépítésnek a 180 fokos elforgatottja csonkokkal felfelé sem lenne helyes, de az mégis az..... Nem furcsa ez neked? :U

pumpa = szivattyú mérnöki szemszögböl
    Mérnöki szemszögből lehet neked egyforma a kettő, de nagyon nem mindegy, hogy fel tudja-e szívni (kapni) a vizet, vagy csak "tolásra", nyomásra dolgozik, legalábbis beépítés szempontjából semmiképp.

Mert esetleg van kis gépészmérnöki gyakorlati tapasztalatom is?
    Az lehet, hogy van ezt nem is vitatja senki, de számítógépes-vízhűtéses tapasztalatod nem sok, ha ilyeneket mondasz.

És már megint a csapágy..... A felső részben csak az impeller van, ami egy kis fehér gömbre cuppan rá, ami amúgy tud forogni és a központozásban, valamint a forgó rész helyben tartásában és stabilizálásában segít, de ennyi. A többit a mágneses tér végzi. Én az előző hsz.-ben sem csapágyazásról beszéltem, hanem impeller kibillenésről, és ennek esetleges megtámasztásáról, vagy annak hiányáról (ami nem szerencsés, súrlódást okoz, de előfordul). :K

• imibogyo

veterán

válasz #06658560 #57 üzenetére

A proci felé a "nyomó oldal" nem nézhet az impeller (forgó rész) kialakitása miatt. Impeller szélére érintő irányban "tolja" a vizet. Felfelé "nem tudja", vagyis tudja, de mégsem. :N

Tehát a gyári képen is látszódó felső "vízszintes" alagút/bevágás irányába "tolja" a vizet.

A forgó rész fekvő ház esetén lefelé néz az alaplap felé, ami ugye vízszintesen van, derékszögben a talajjal. Na mármost ha megnézed ismét amit linkeltem gyári manualt (forgasd el gondolatban 180 fokkal a képet, mert ugye most fejjel lefelé van a blokk), egyértelműen látszik, hogy a fent vázolt esetben az impeller "függőlegesen lefelé" néz, fekvő házban lehet, hogy így "nem kapna vizet", vagy nem időben.

A Laing nagy valószínűséggel azért nem ajánlja ezt, mert pumpáról beszélünk és nem szivattyúról. valamint mert az impellert egy mágneses tér tartja a helyén (stabilizálja) forgás közben, ami nem biztos, hogy tökéletesen elég, hogy a forgórészt minimális megtámasztás alátámasztás nélkül is a helyén tartsa, ha az impeller kibillen az egyensúlyából (van ott egy kis golyó is amire rácuppan, de én már hallottam kerregő DDC-t), így az beleérhetne a tetőbe, tönkretéve a pumpádat, rosszabb esetben akár a gépedet is, ha nem vagy a közelben (kicsi rá az esély, de tudod ez olyan, mint a mikróra amikor rá van írva, hogy ne száríts benne macskát, egyszerű önvédelem, hogy te ne szólhass, hogy ők nem szóltak). :D

Ez a kettő együtt adja azt, hogy nem ajánlott a fejjel lefelé beépített DDC, ugyanez vonatkozik a függőlegesbe állított, de csonkokkal lefelé néző DDC-re is. Nem biztos, hogy fel tudná kapni a vizet, és ezért tönkre mehetne. Én próbáltam nekem ment a dolog, mert jóval fölötte volt a tartály és a közlekedőedény fizikája még egy pumpára is hat. :B

• imibogyo

veterán

válasz #06658560 #52 üzenetére

Kifutottam szerk. időből.

Ez nekem is régi szívfájdalmam, csak nekem a VGA-val jutott ez eszembe. Ha a PCI-E slotot áttennék az alaplap "rossz oldalára", és elforgatnák hossztengely mentén 90 fokkal, akkor pci-e riser nélkül is szépen hozzá lehetne cuppantani a VGA-t az alaplaphoz, úgy, hogy a ventilátora szabad levegőt tudna szívni. Rengeteg még a modding lehetőség. :K

Valami ilyesmire gondoltam. Nagyon szép slank gépeket lehetne így alkotni, vízhűtést feltételezve.

• imibogyo

veterán

válasz OC #50 üzenetére

Sajnos jó eséllyel le kell, mert bár erőben marad, de halk nem lesz ilyen rögzítéssel.
    Ezzel nem tudok vitatkozni, meg felesleges is. Az új házamban elkövettem elsőre azt a hibát, hogy (ugyan gumiágyba) de megpróbáltam lerögzíteni a pumpát, csak úgy kíváncsiságból. Hát volt hangja. :D Utána szépen betettem szivacs-szendvicsbe és a csöveken lógatom, így most szép csendben, de még elfogadható hőmérséklettel teszi a dolgát. :K

(#47) Nippon: így van, abból az egyiket én használtam tovább, szintén nagy megelégedéssel. ;)

(#48) Kopi31415: de, fekvő házban pont lefelé néz az impeller és ez Laing szerint nem ajánlott. Akkor nem nézne fejjel lefelé fekvő házban, ha a tetőt tennéd a pumpára, és nem fordítva lenne. Vagy én értelek félre.

De a gyári manual szerint is fejjel lefelé van az impeller, a réz talp van felül, tehát normális fekvő ház elrendezést feltételezve a pumpa lefelé néz. :U

• imibogyo

veterán

válasz OC #43 üzenetére

Én nem mondtam, hogy nehéz lenne a DDC elhelyezése, most is egy 18W-osat használok. De van egy réteg (még ha szűk is ez), akinek sokat nyom a latba a kinézet, vagy moddingol. Például én. :B

Nekik előnyös ez a rendszer, mert ki van lőve a pumpa esztétikus elhelyezésének a problematikája, ráadásul dizájn elemként sem utolsó, viszont nem erőltetnek rájuk egy tényleges "egyberendszert". Nem kell lemondani a jó pumpáról, meg a profi blokkról, mégis új megoldásokat lehet vele létrehozni. De nem egy Corsair H sorozatú teljesítményt kapnak.

Én tudnám hasznosítani ezt a kütyüt a következő moddingom alkalmával, de nem szeretnék radikat, meg csonkokat venni feleslegesen, tehát nekem jó lenne így, ahogy van. Más kérdés, hogy ennyiért valószínűleg sosem lesz ilyenem. :D

A feltöltési nehézséget én is említettem, és én is úgy látom, hogy ez felesleges "önszívatás" lehet a vásárló részéről. :K De azért nem áthidalhatatlan probléma.

A gyártói elrendezés pedig egy álló házban ha jól látom rendben van. Kivéve ha csonkokkal függőlegesen rakod fel (alul és felül lennének a csonkok), de ekkor is csak abban az esetben rossz az elrendezés, ha a csonkok szemből nézve jobb oldalra csúsznak (ekkor nézne a nyomó ág lefelé).

Normál esetben bemenő ág vízszintesen, a "nyomó ág" jobbra áll, ami helyes elrendezésnek minősül (ráadásul amelyik foglalatra nem tudod így feltenni, még akkor is ott a blokk elforgatásának lehetősége Intelnél 360 fokkal, vagy AMD esetében 180 fokkal (legtöbbször legalábbis).

Az egyetlen nem jó elrendezés jelen esetben az, ha fekvő házba kerül a pumpa, hiszen akkor lesz fejjel lefelé az impeller, amit elvileg nem szabad alkalmazni. :K

De nem kötözködöm, csak próbálok értelmesen vitázni, állíts le nyugodtan. Nem vagyok Swiftech fan sem, de én azért a saját szemüvegemen keresztül (jó koszos :D ) azért látom a (szűk) célcsoportot. :B ;)

• imibogyo

veterán

válasz TESCO-Zsömle #28 üzenetére

Én is ezen röhögtem. Úgy látszik nem olvassák el a LAING manual-okat a gyártók. Valami motoszkált az én fejemben is, erre hazajöttem és megpillantottam a DDC elhelyezhetőségi ábrát. :D ;]

(#20) gyiku:
    Kinti árak szerint (gyári oldal, szállítási költség nélkül) az Drive olyan 135-145$ kerekitva, mig a pumpa külön, plusz az Apogee HD olyan 175$ körül mozog, tehát ez az olcsóbb.

When considering the cost of purchasing an MCP35X pump ($99.95)+ an Apogee™ HD ($74.95), the total cost at MSRP is $175; compare this to the $140 MSRP of the Apogee™ Drive II (average of three models), this is a $35 or 20% saving.

A H100 pedig olyan 120$ körül mozog (gyári oldal, szállítási költség nélkül), tehát ha így nézzük ez az olcsóbb, de én biztos nem vennék egybe Corsairt a Drive ellenében. Már csak a későbbi bővíthetőség miatt sem. Amit a Corsair pumpája, azért nagy mértékben gátol (több VGA, vagy több radi stb. esetén). ;)

(#29) Kopi31415:
    A szivattyú itt a höcserélö elött, vagy után van?
    Közötte. ;] :P
    Amúgy a logikus az lenne ha előtte. Mármint: pumpa --> blokk --> kimenet ---> sok-sok minden --> bemenet. :K De a képek alapján a processzor felől kapja a vizet, tehát pont forditva van. Ugyebár a DDC jellegű pumpák, "felülről" kapják a vizet, ha ott van egy lyuk, és a jó esetben "csiga" kiképzés útján oldalt, gyári oldali kép szerint jobb felső sarokban nyomja ki. De ha tévedek majd szólnak a többiek. :K

Pumpa kiképzése.
    Blokk.

• imibogyo

veterán

válasz OC #14 üzenetére

De nem pont azért jó, mert nem "egyberendszer", nem? Megveszem ezt, feldobom a procira, radinak, meg ott van a Nova1080-am a ház oldalán. Így van egy jó teljesítményű blokkom, egy jó PWM-es pumpám, már csak csövek kellenek. Persze nekem meg van a köröm, csak, mint lehetséges vásárlót vázoltam fel magam. :B

Bár nem néztem utána (melóban vagyok), hogy árban hogy jön ki a dolog, tehát, hogy ez, vagy egy pumpa+blokk kombó jön-e ki olcsóbban. Ha egy árban vannak, akkor én sem látom sok értelmét, mert sokat elvesz a "szabadságból".

Még egy kérdés merült fel bennem az elrendezéssel kapcsolatban. Milyen lehet ezt feltölteni? Hiszen vannak házak amiben jóformán ez lenne a legmagasabb ponton a körben. :U Persze el lehet forgatni a házat, de az is plusz kényelmetlenség.

• imibogyo

veterán

válasz mallory303 #12 üzenetére

Szerintem egyáltalán nem KELL neki. Az a borda a pumpa miatt van, és pont ugyanolyan megfontolásból, mint amilyen megfontolásból a külön álló pumpákhoz is vehetsz. A 18-as DDC is, és ebből kifolyólag gondolom ez a pumpa is szeret melegedni. Ha kap légáramlatot az csak jó, de ha nem kap, még akkor is vagy 10-15 fokot lehúz a pumpáról.

Nem is beszélve a dizájn faktorról. Kicsit hülyén nézne ki, ha egy ilyen pumpaalj nézne veled farkasszemet. ;)

• imibogyo

veterán

válasz szab.tam #3 üzenetére

Nem a blokk ellenállásától, hanem a hőátadó felület nagyságától lesz jó egy blokk (meg még ezer más dologtól).

Lásd Delta V2, nagyon kicsi az ellenállása, de a sok pöcöknek köszönhetően nagyon jól teljesít, és ebben a kialakításban a Swiftech is jó szokott lenni. Nekem Apogee XT rev2.-m volt és nagyon jól teljesített a 2600k-n, még tuning mellett is. :K

Amit Kov1024 linkelt gyári oldalt ott is jól látszik a mikro-architektúra. ;)

az ilyen integrált cuccoknál mindig lemarad, hogy hány liter/perc...
    Mivel lényegében egy 18W-os DDC-ről beszélünk, ezért nagyjából be lehet lőni, hogy mit tudhat a pumpa (sokat...). Biztos, hogy nincs erőben hiány. :N

• imibogyo

veterán

Ez mind szép és jó, de vajon mennyire sikeresen oldották meg a pumpa rezgéscsillapítását (ha van egyáltalán)? Mert egy külön pumpánál még ok, hogy szivacsra teszem vagy a csöveknél fogva a levegőbe lógatom, de itt? Főleg úgy, hogy lényegében egy 18W-os DDC-ről beszélünk, ami nem is a legcsendesebb és rezonálni is szeret. :U

A PWM segíthet, de attól még a legrosszabb (legnagyobb fordulatszámot feltételező) esetet sem szabad figyelmen kívül hagyni. Nagyon kíváncsi lennék a hangjára működés közben. :K

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés