Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogtunder
nagyúr
válasz
fatpingvin #45 üzenetére
őszintén fogalmam sincs, nem érzem meghatározónak UX szempontból, hogy van-e utasításkészlet-emulátor, ahogy a kocsim motorjának se ismerem a motorvezérlő-elektronika programját.
én személy szerint pár évente pl Linuxot is fel szoktam dobni valamelyik itthon lévő gépre, csak azért, hogy megnézzem, mit fejlődtek és mennyire használható nekem, szeretem, ha van reális összehasonlítási alapom és nem prekoncepciók alapján kell megítélnem valamit. -
fogtunder
nagyúr
válasz
fatpingvin #28 üzenetére
hát az első pár hozzászólásod arról szólt, hogy milyen értelmesebb oprendszert kellene rárakni. kicsit furcsa ez úgy, hogy ezek szerint nem is tudod, milyen.
az arm-os sztorin meg nem tudom, mit bem értesz. mikor kezdték el fejleszteni az első armos linuxot? volt akkoriban nagyteljesítményű arm processzor? ne a mostani állapotból induljunk ki, mikor már szuperszámítógépek és szerverek is épülnek rá.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
#16820480 #35 üzenetére
mert akkor még az ARM se tartott ott architektúrális szinten se, ahol most van. persze én se hiszem, hogy ez maholnap meg fog történni, ehhez kellett az agresszív, erősen integrált SoC design is az Apple részéről, az M1 egyik nagy előnye a unified memory, ami össze van tokozva a processzorral, itt ilyen soha nem lesz szerintem, bár aztán ki tudja. maga a Qualcomm is belépő gépekhez tervezte ezt a chipet, hát ez nem túl erős ambíció, talán az nVidia majd tud alkotni valami értelmeset, ők össze bírnának rakni egy komplett gépet is házon belül, de azért az Apple is jó 7-8 éve dolgozott azon, hogy ide eljussanak.
kicsit szomorú vagyok, mert őszintén szólva szívesebben használok wint a mai napig, a MacOS, ha nincs csutka az összes létező eszközödön, csak egy túlhype-olt linux distro. -
fogtunder
nagyúr
válasz
fatpingvin #25 üzenetére
ehhez képest elég bátran nyilatkozol róla, hogy milyen is az oprendszer
nem keverném össze az ARM linux környezettel, ami alapvetően arra lett kidolgozva, hogy kis teljesítményű hardveren fusson. az ARM alapú PC-knél azért lehet olyan SoC-ket tervezni, amik elbírják az x86 emuláció által generált overheadet. minden attól függ, milyen szinten tudják megcsinálni az emulációt. ha az nem lesz jó, ugyanúgy el fog halni, mert az RT-hez hasonló ördögi kör lesz, nem fogják elegen használni, mert gyenge az alkalmazáskínálat, a fejlesztők meg nem fognak natív appokat írni, mert nem használják elegen.
én is rohadtul szkeptikus voltam az Apple ilyen irányú elképzeléseivel kapcsolatban, de ők pl megcsinálták úgy, hogy szinte tényleg minden fut normálisan és nem érzem a visszalépést egy Ryzen 5 2600-hoz képest. -
fogtunder
nagyúr
na de tartalomfogyasztásra, office-ra a MacOS is teljesen jó, ezért kár virtualizálni. nekem max pár játék miatt lenne érdekes, de az meg egyelőre nem mozgatott meg annyira, hogy meglépjem.
fatpingvin: maga a windows azért alkalmazáskínálatban bőven egy átlag Linux disztró felett van. hogy az Arm verzió hogy áll, azt most nem tudom, mert nem volt még kedvem/időm kísérletezni vele. nyilván hátránya van natív programok szempontjából, mert Arm-os Linux istentelen régóta van, nem is lehet reális elvárás, hogy egy szinten legyenek.
-
fogtunder
nagyúr
én még nem szántam el rá magam, hogy megvegyem a parallelst, nem munkára kell és nincs semmi, aminek a hiánya annyira fájna, hogy mindenképpen virtualizálni akarjak egy nem végleges oprendszert.
de mondom, szerintem nem a kernellel vannak gondjaik, hanem a virtualizációs réteg nem működik úgy, hogy piacképes legyen. -
fogtunder
nagyúr
válasz
fatpingvin #4 üzenetére
abban a formában az a rendszer egy zsákutca volt. a windowsnak az elérhető programkínálat a lényege, arra meg külön kellett volna fejleszteni, ennek a valószínűsége a nullához konvergál. az Apple meg bírta ugrani, hogy csináltak egy virtualizációs réteget, amin azért a programok jelentős része elfut. gondolom a Windows on Arm jelenleg itt jár, hogy ők is ezt próbálják megugrani, csak egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ezt valaha sikerre tudják vinni. én bíztam benne, hogy belátható időn belül megcsinálják és akkor majd jön a jóvilág, de végül az Apple nagyon durván beelőzte őket.
amúgy meg szerintem teljesen felesleges ez az értelmesebb oprendszer duma, mindegyiknek vannak erősségei és gyengéi, mindenki azt választja, ami a felhasználói szokásaihoz jobban illik. én pl 8.1 óta teljesen meg vagyok elégedve a windowsokkal, az időnkénti frissítési mizériákat leszámítva. -
fogtunder
nagyúr
most én maradtam le valamiről és már kész van az ARM-os windows annyira, hogy ki merik adni ezzel a gépet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Legion 5 Pro 16ACH6H 16" QHD+ IPS Ryzen 7 5800H RTX 3070 16GB 512GB NVMe gar
- Bomba áron dobozos új GIGABYTE /I7-13620H 16GB 1 TB SSD Nvidia RTX 4050 6GB 144 Hz FHD IPS
- MSI Vector GP76 16 Gamer Tervező Laptop -60% BRUTÁL i7-12700H 16/1TB RTX 3070Ti 8GB FHD 360Hz !!!
- Új HP VICTUS Gamer Tervező Laptop 16,1" -40% Bivaly i7-13700H 14Mag 16GB/1TB RTX 4070 8GB FHD 144Hz
- Új HP VICTUS Gamer Tervező Laptop 15,6" -30% Bivaly i5-12500H 12Mag 16/512 RTX 4050 6GB FHD 144Hz
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- iKing.Hu - Motorola G86 5G Dark Blue Használt, karcmentes állapotban 8 GB RAM / 256 GB tárhely
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest