Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• shev7

veterán

válasz Sk8erPeter #183 üzenetére

Nagy reszere inkabb nem reagalnek talan ertheto okokbol :), csak annyit mondanek, hogy nekem bar a prog alapjai meg pascallal ment de Pongor tanar urtol rengeteget tanultunk, sajnos mi voltunk az utolso evfolyam akikbe lehetosege volt valamifele tudast verni. Es bar sokan szidjak es tenyleg fura stilusa van, de nekem Vitez is erdekes orakat tartott. Azt nem tudom, hogy erzekem van-e hozza, remelem igen :) de elokepzettsegem nem sok volt. Az teny, hogy Pongor es Vitez megszerettettek velem a programozast, onnan ment magatol. Es a mai napig nem banom, hogy ugy vegeztem el az egyetemet ahogy (ertsd: nagyon keves volt az olyan ora/eloado aki le tudott kotni, azert meg inkabb nem megyek be, hogy benn legyek, akkor mar inkabb dolgozok)

• shev7

veterán

válasz Sk8erPeter #181 üzenetére

"Tényleg nem tudom. Mi történik?"

Hat fogalmazzunk ugy, hogy az en idomben a kozlekkaros evfolyamatlaga nem sokkal 2.0 felett mozgott. Szoval osztondij szempontbol annyit lehetett 3.0 alatti ertekre kapni mint az infon 4.0 felett... Nem akarom oket bantani, par haverom ott vegzett, de a teny attol meg teny, a kozlekkar nagyonsok diplomas alkoholistat termel ki. Es az info/villany is megfelelo sebesseggel haladt ebbe az iranyba... Es nem, nem az oktatokrol, vagy az egy etemrol mondok itt velemenyt. Az oktatasi rendszer, oktatasi politika az ami ebbe a helyzetbe hozta az egyetemet.

Egyedul az elso evnek volt szamomra ertelme. Programozas alapjai-n elsajatitottam azt a tudast ami ahhoz kell, hogy meg tudjak tanulni programozni barmilyen nyelven. Aztan ugy dontottem, eleg a vizsgakra bejarni, tobbet erek el, ha dolgozok mellette. Es igy is lett. Es nem, nem tartott igy sem 5 evnel tovabb....

• shev7

veterán

válasz Sk8erPeter #176 üzenetére

"Ha igen, honnan tudod, ha közlekkarra jártál? Egyébként miért hasonlítunk össze két szakot, és már megint miért beszélünk tök másról, mint ami az eredeti téma volt?"

Nem tok masrol beszelunk. Te hoztad fel, hogy az ameriaki oktatas szinvonala alacsony. En csak kozoltem, hogy a magyartol se legyunk elajulva. Majd akkor lehet lenezni az ameriaki felsooktatast meg lebutaarcuzni azokat akik diplomat szereznek ott, ha a mi hazunk tajan minden rendben van. Valoszinuleg felreerthetoen fogalmaztam, nem kozlekkarra jartam, infos diplomam van, de ha BME-s vagy tudnod kene mi tortenik tobbek kozott a kozlekkaron...

"sok neves külföldi egyetem és munkáltató is tudja, hogy eszik vagy isszák"

Erre mondtam, hogy ne legyenek hiu abrandjaid. Ha egy egyetemrol van szo, akkor igen elofordulhat foleg mivel ugy mesz oda, hogy altalaban mar van kapcsoalt a ket egyetem kozott, de egy munkaltatonak fogalma sincs, hogy "eszik vagy isszak". Londonban ha a hirdetesben kikotik hogy mindenkeppen neves egyetemrol kell papir akkor biztos lehetsz benne, hogy ha az nem egy redbrick UK egyetem, akkor eselyed sincs...

Es ugye BMEre nagyon buszkek vagyunk, legjobb egyetemunk stb... hat asszem akkor nem is vagyok kivancsi a tobbire...

Es persze nem volt full egyszeru, de egyaltalan nem mondanam neheznek, nem tudom mostanaban mi a helyzet, de mikor en kezdtem (es az nem volt olyan regen) jopar butaarcu volt abban az 1000 emberben akik elkezdtek az infot vagy a villanyt. Es igen, sokan kihullanak, de eleg nagy szazalekuk megkapta a diplomajat 8-10 ev utan, es ez azert eleg sokat elmond a szinvonalrol. (es megint ne tesszek felreerteni nem mindenki butaarcu aki csak 8 ev alatt szerez diplomat, csak azt mondom, hogy vannak ilyenek, nem kevesen, es ez szerintem egyaltalan nem tunteti fel jo szinben a kart/szakot. Talan he nem ilyen merteku tomegtermeles lenne, akkor megmaradt volna a szinvonal, de en mar csak a szinvonal hanyatlasat/hianyat tapasztaltam... de ez mar tenyleg nagyon off

• cucka

addikt

válasz Sk8erPeter #173 üzenetére

Ne gondold azt, hogy minden NBA-játékos főiskolát/egyetemet végzett!
    Az amerikai származású játékosok túlnyomó többsége főiskolát végzett, úgy kerül a ligába. Igen, tudom, hogy vannak kivételek, mondjuk van a ligában 300 amerikai játékos és abból 10 olyan, aki nem végzett college-t.
    Amúgy meg ezt úgy képzeld el, mint bármely közepes magyar egyetem büfé-ruhatár szakját. Nyilván senki nem követeli meg a sportolótól, hogy atomifizikát vagy biokémiát tanuljon, de maga az elv szerintem jó és üzenet értékű. (Még akkor is, ha nem csak ezért alakult így ki)

Örülök, hogy tényleg ilyen rózsaszínben látod a dolgokat.
    Az első ilyen jellegű megnyilvánulásodról a szabadság kapcsán elsőre a candide-i naiv optimizmus jutott eszembe...

Tévedsz, egyáltalán nem látom rózsaszínben a dolgokat. Az egy dolog, hogy leírom, hogy mennyire fontos tényező volt a szabadság eszméje abban, hogy Amerika a világ vezető nagyhatalma legyen. Ezzel nem állítom azt, hogy mindennel egyetértek, ami ott folyik, vagy hogy az ottani társadalomban minden tökéletesen működne. (Csak most ugye közbiztonságról beszélgetünk, nem pedig az iraki háborúról, a halálbüntetésről vagy bármi másról)

Amúgy érdekes, de pont ma reggel került ki TótaW blogjára egy írás, ami a szabadságról szól és áttételesen kötődik ehhez a beszélgetéshez is, szerintem nagyon jól elkapta a lényeget.

• shev7

veterán

válasz Sk8erPeter #174 üzenetére

te mondtad, hogy az USA oktatasi rendszere szar, mert hogy a hulye NBA-sek is diplomat szereznek. Hat igy jon ide, hogy az olyan nagyra tartott BME-t sikerult arra a szintre eljuttatni amelyiken most van. Hogy mivel tamasztom ala? Semmivel, ott voltam lattam hogy rajtam kivul kik szereztek meg diplomat. Tudom mekkora erofeszites kell ahhoz, hogy diplomat kapj BME infon. (es a kozlekkarrol mar nem is beszelnek... ahol 3.0 alatt van az evfolyam atlag de inkabb kozelit a 2-hoz... :( ) Szoval olyan nagyon nem kene elszallva lennunk az oktatasunk szinvonalatol, hogy ilyen felvallrol beszeljunk az amerikai oktatasrol ahogyan te tetted abban a hozzaszolasodban...

es ki kell hogy abranditsalak. Ha nyugaton akarsz ervenyesulni tenyleg senkit nem fog erdekelni, hogy mi is az amit vegeztel. Talan ha egy phd-re mesz akkor van sulya egy BME diplomanak de egyebkent :(

• cucka

addikt

válasz Sk8erPeter #156 üzenetére

Az oktatásról mondjuk annyit, hogy azért vicces, hogy egy butafejű NBA-s kosaras is elmondhatja magáról, hogy egyetemet végzett.
    Na és? Nálunk is van Testnevelési Főiskola, gondolom ott sem atomfizikusokat képeznek.
    A másik, hogy szerinted melyik mutat jobb példát a fiataloknak: a sportoló, aki elvégezte a tanulmányait és utána lett profi (bármelyik amerikai butafejű NBA kosaras), vagy a sportoló, aki 4 osztályt végzett és alig tud írni-olvasni? (pl. Cristiano Ronaldo ilyen)

hogy sok elitiskola is van, ahol kiemelkedő képzést kapnak a diákok - ide meg ugye a gazdag szülők gyermekei juthatnak el. De kicsit nagy a szakadék.
    Rengeteg ösztöndíj van, a kiemelkedő képességű diákokat tárt karokkal fogadják bárhonnan a világból. Amennyiben a gazdag szülő szeretné büfészakra járatni a gyerekét, akkor az is lehetséges, csak ki kell fizetni. Ott az a mentalitás, hogy ingyen, alanyi jogon nem jár semmi. Vagy ügyes vagy és teszel azért, hogy tanulj, vagy pedig kifizeted. Nincs harmadik lehetőség.

Ez is kissé túl optimista hozzáállás. Sajnálatos módon Amerikában is igencsak nagy népszerűségnek örvend az antiszemitizmus, négerellenesség, faji alapon való megkülönböztetés (egyszóval: fasizmus), ennek ugye tipikus példája a Ku Klux Klan.
    Hahó, arról az országról beszélsz, akik megválasztottak egy négert elnöknek. Amúgy meg persze, hogy van rasszizmus, a világon mindenhol van, csak nem mindegy, hogy milyen mértékben.

miért kell úgy tekinteni erre az országra, mintha mindent a szent cél érdekében tennének, és ők lennének a szabadság igazi megtestesítői, akiknek így minden tettük dicsfénybe borul...
    Nem tettem ilyet, de kitűnő példa arra, hogy a modern nyugati társadalom az emberi társadalmak fejlődésének a csúcsa. Mondjuk úgy, hogy követendő példa, a jobbtól sosem szégyen tanulni. (Amúgy igen, tudom, ott sem tökéletes minden, nem is lesz soha minden tökéletes, nem kell ezzel jönni)

• shev7

veterán

válasz Sk8erPeter #156 üzenetére

"Az oktatásról mondjuk annyit, hogy azért vicces, hogy egy butafejű NBA-s kosaras is elmondhatja magáról, hogy egyetemet végzett."

Miert az jobb, hogy barmilyen alkoholista szerezhet diplomat BME infon/villanyon hogy a kozlekkarrol ne is beszeljek.... tudom, ott voltam....

"miért kell úgy tekinteni erre az országra, mintha mindent a szent cél érdekében tennének, és ők lennének a szabadság igazi megtestesítői, akiknek így minden tettük dicsfénybe borul..."

pont errol beszelt cucka, hogy az amit elertek a szabadsagrol alkotott nezeteiknek is koszonhetik. Es pont ezt veszik most semmibe a jelenlegi vezetok mind USA-ban mind nyugateuropaban...

• cucka

addikt

válasz Sk8erPeter #152 üzenetére

És ezt pont a nyugati világ űzi aktívan. A következő hsz.-edben meg kifejted, hogy a nyugati világ szabadságeszménye milyen csodálatos. Kissé ellentmondásos, nem?
    Nem. Pont hogy azt állítom, hogy az, ami jelenleg bűnmegelőzés és terrorelhárítás címén folyik, az helytelen, aggasztó és ellentmond a nyugati világ alapvető értékével, a szabadsággal.

Egyébként ne tekintsük már felsőbbrendűnek pl. az amerikaiakat. Mintha ezt akarnád kihozni a dologból.
    Az amerikai emberek nem felsőbbrendűek, az amerikai társadalom működése viszont bizonyos szempontokból nézve jobb, sikeresebb, mint mondjuk a kelet európai.

Az a felfogás, miszerint az "átlag" honpolgár amerikai az európai értelemben primitív, sajnos igaz
    Mert aztán az átlag magyar honpolgár az mennyire szofisztikált és művelt :D . Én nem érzem, hogy olyan nagy különbségek lennének.

Elég szomorú lenne, ha átlagban annyira lennénk okosak, mint az amerikaiak. Na mondjuk nincsenek statisztikáim, lehet, hogy valóban ez a szomorú helyzet van.
    Miért, mégis milyen téren vannak elmaradva, ami szükséges lenne a mindennapi élethez? Nem tanultak meg annyi fölösleges marhaságot az iskolában? Az amerikai oktatási modell sokrétűbb, az átlagpolgárnak ott a könnyen elvégezhető, gyenge iskola, a tehetségesebb gyerekeknek viszont lehetőségük van igen jó iskolákba járni. Nem véletlen, hogy a világ legelismertebb egyetemeinek jó része amerikai, vagy hogy a modern civilizáció nagy találmányainak jó része Amerikában született.

Az előrehaladásban nagy szerepet játszott a fejlett gazdaság, a nagy rendelkezésre álló tőke és az agyelszívás. És még sorolhatnánk.
    Na és a fejlett gazdaságot a verebek hordták össze? Mi lett volna, ha a 18-19. században ott is a bunkó nemesség irányítja az országot, a nép pedig jobbágysorban van?
    A másik: az agyleszívás az azt is jelenti, hogy amíg Európában az volt a legfontosabb kérdés, hogy zsidó-e az illető vagy sem, addig Amerikában tárt karokkal vártak mindenkit, aki okos. A tudást becsülik meg, nem a származást, nemzetiséget, vallási hovatartozást. Senkit nem érdekelt. Ez is a szabadság hozadéka. A nagy magyar tudósok nem azért mentek ki Amerikába, mert kényszerítették őket, hanem mert a buta amerikaiak megbecsülték a tudásukat és ahelyett hogy keresztbe tettek volna nekik, inkább támogatták őket.

Lehet butának titulálni egy népet, de a tények nagyon is azt mutatják, hogy sikeresebbek, mint mi vagyunk. Még akkor is, ha az építkezési munkás nem kellett ógörög eposzokat megtanuljon ahhoz, hogy leérettségizzen.

• cucka

addikt

válasz Sk8erPeter #121 üzenetére

Jujj, ezt remélem nem gondolod komolyan. USA is erre hivatkozik minden esetben.
    És ebbe tudnak kapaszkodni. A "szabadságért" tesznek mindent, ugye? Ouch.

De, komolyan gondolom. A nyugati világ az utóbbi 200 évben húzott el lényegében behozhatatlanul a világ többi részétől, és ennek a fő mozgatórugója a szabadság eszménye. Áttételesen, persze. És pont ez az az eszme, amivel szembemennek a megfigyelős/lehallgatós bűnüldözési/terrorelhárítási intézkedések.

Hanem azért, mert nem olyan gyökerek, mint mi, hogy még egy rohadt metró megépítésén sem tudunk megegyezni több mint 20 éve. És nem tökölnek mindennel.
    Nem-e?
    Elárulom, az amerikaiak nem sokban különböznek tőlünk genetikailag. Nagyjából ugyanannyira okosak, ügyesek vagyunk, stb.
    Amiben többek voltak nálunk, hogy az egész állam olyan eszmék alapján épült, amelyek az egyén szabadságát szolgálják. Véleményszabadság, vallásszabadság. Mindenki egyenlő volt, mindenkinek ott volt a lehetősége, hogy kezdjen valamit az életével (ok, leszámítva a rabszolgákat, tudom, ne gyere ezzel). Ekkor nálunk az volt, hogy a nemesség jól élt és vakarta a tökét, a jobbágyság helyzete pedig kilátástalan volt. Gyakorlatilag Amerikában már 80 éve egy lényegében korszerű demokrácia működött, amikor mi eljutottunk a jobbágyok felszabadításáig.
    Ennek köszönhető, hogy más az amerikai társadalom világszemlélete. Ők pontosan tudják, hogy annyit érnek el az életben, amennyit ők maguk tesznek érte. Tudják, hogy nincs ingyenebéd és senkinek nem jár semmi, legfeljebb a szája. Ezért tudtak olyan nagyok lenni, mert ez ösztönzi a munkát, az innovációt, ezért hívták őket a lehetőségek országának. (És ezért rettenetesen lyukas a szociális hálójuk :) )

Azt hittem, ilyenekkel senki fogja itt megmagyarázni a dolgok állását. Huhh...
    Ezt a két mondatot kár volt belekeverni a mondandódba, agyoncsaptad vele az egészet.

Pedig tényleg komolyan gondolom. Ez az alapja mindennek.
    Egy példa: láttam egy műsort, ahol egy norvég közgazdász magyarázta, hogy hogyan tudott Dél Korea gazdag, jól működő országgá válni mindössze pár évtized alatt. (A koreai háború idejében az ország gyakorlatilag koldusszegény volt). A képlet egyszerű volt: a kormány földet adott a parasztoknak. Vagyis szabadságot. Szabadságot arra, hogy kezdjenek magukkal valamit, fektessék be. Megadta a lehetőséget, hogy megdolgozzanak a saját jólétükért. Ennyi volt a nagy trükk. És tudom, hogy ez nem a klasszikus értelemben vett szabadság, de valamennyire mégis az.

Mod: Amúgy kívülről szerintem úgy tűnhetek, mint egy rózsaszín felhőkkel és utópiákkal tompított gondolkozású hippi, de vállalom :D .

• Ijk

nagyúr

válasz Sk8erPeter #121 üzenetére

A Szovjetúnió a 20-as évektől 40-ig 100 évnyit fejlődött iparilag és technikailag. Bár nem úgy rémlik, hogy ott olyan fene nagy szabadság volt.
    Mindig diktatórikusan működött a világ, tökmindegy, hogy éppen milyen rendszernek hívják. Ezen úgysem lehet valószínűleg változtatni, úgyhogy engem inkább az érdekel mi szolgálhatja a kisemberek életét. A közbiztonság javulása mindenképp.
    A terrorizmus pedig a legjobb reklám a fegyverkezéshez. A fegyverkezés, az nem szolgálja az érdekeimet.
    Szerintem a 20. század egyik legnagyobb összeesküvése a hidegháború volt. Büdös életben nem támadták volna meg egymást, az érdekszférákat lefektették a háború után. Viszont baromi jól jött az emberek félelemben tartásához. Korlátlan fegyverkezés az adófizetők pénzéből. Vajon kik gazdagodtak meg?
    A magyar közbiztonság legalább egy valós félelem, és szerintem igenis kell lépéseket tenni. Szigorúbb törvények, hatékonyabb, nagyobb számú rendőrség és akár a modern technika bevetése.

• Ijk

nagyúr

válasz Sk8erPeter #104 üzenetére

Ugyan hány olyan eset van, amikor valakit ártatlanul ítélnek el gyilkossággal? Szerintem nagyon kevés. Persze az éremnek két oldala van, csak az a kérdés, hogy a halálbüntetéssel megmenteni lehet több ártatlan életet, vagy megölni? Szerintem az előbbi.
    Hogy vennéd rá ezeket a csődtömegeket kényszermunkára? Milyen munkára egyáltalán? Több ember kellene és többe kerülne csak a felügyeletük. Persze arra nincs kifogásom, hogy az átlag bűnözőket egy gulág szerű táborba vigyék kényszermunkára, igen szar körülmények közé.

• drkbl

őstag

válasz Sk8erPeter #83 üzenetére

Nyiltan, például a navigátorod tőlük tudja meg valós időben, hol milyen a forgalmi helyzet, hol van dugó.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés