Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz cucka #177 üzenetére

Akkor jó, asszem kompromisszumra jutottunk. :D
    Tényleg nem rossz a cikk. :K

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz cucka #162 üzenetére

Félreértés ne essék, amúgy én imádom az NBA-t, a rájátszást is mindig végignézem. :)
    Az NBA-s példát mondjuk egy Shaquille O’Neal kaliberű játékosra mondtam, nehezen tudom elképzelni őt, amint épp keményen derivál vagy integrál :D Attól függetlenül, hogy nagy játékos (volt).

"aki elvégezte a tanulmányait és utána lett profi (bármelyik amerikai butafejű NBA kosaras), vagy a sportoló, aki 4 osztályt végzett és alig tud írni-olvasni?"
    Ne gondold azt, hogy minden NBA-játékos főiskolát/egyetemet végzett! Csak egy két példa a nagyok közül, pl. Kobe Bryant, Kevin Garnett, LeBron James, Rashard Lewis, stb., mind nagy nevek, és nem "végezték el a tanulmányaikat" főiskolán/egyetemen, úgyhogy ezt se keverjük már ide... :U

Örülök, hogy tényleg ilyen rózsaszínben látod a dolgokat.
    Az első ilyen jellegű megnyilvánulásodról a szabadság kapcsán elsőre a candide-i naiv optimizmus jutott eszembe... :D
    Szándékosan nem akartam egyébként előkapni az USA világpolitikai szerepét és a "szabadság" jeligével elkövetett cselekedeteit, konkretizálva, miért is nem értek egyet az általad bemutatott "csodálatos" nyugati "szabadság" eszményképével (ettől függetlenül szép dolog, hogy meg tudták mutatni a világnak, hogy meg tudnak választani akár egy néger elnököt is, ez nyilván példaértékű és nagy előrelépés), mert akkor lehet, hogy végtelen ciklusba kerülne a vitánk, ennyi szabadidőm meg azért nincs. :D
    Legalább egyben egyetértünk, hogy semmi nem oldódna meg önmagában azzal, hogy szanaszét kameráznak mindent.

• Ijk

nagyúr

válasz cucka #163 üzenetére

Még szép, mivel egyetlen amerikai tudóst sem ismerek:) Viszont ugyanennyi, ha nem több vívmány köthető Európához, szóval ez nem mond semmit.

• Ijk

nagyúr

válasz cucka #162 üzenetére

"kitűnő példa arra, hogy a modern nyugati társadalom az emberi társadalmak fejlődésének a csúcsa"
    A Római Birodalom 500 éven át volt az emberi társadalom csúcsa. Aztán csúfosan megbukott. Az Egyesült Államok alig több mint 200 éves, és alig egy évszázada a világ vezető hatalma. Társadalmat tekintve minél inkább közelebbről vizsgálunk valamit, anná tökéletlenebb. Ne felejtsd el továbbá, hogy Európa és főleg közép Európa elég puskaporos hordó volt az elmúlt századokban. Amerika pedig egy eléggé hermetikusan elzárt terület, USA-ában nem volt háboró 150 éve. Viszont ha gáz van, akkor mindig bebizonyosodik milyen is az ottani társadalom:[link]

• Ijk

nagyúr

válasz cucka #153 üzenetére

"Nem véletlen, hogy a világ legelismertebb egyetemeinek jó része amerikai, vagy hogy a modern civilizáció nagy találmányainak jó része Amerikában született."
    Mondj példákat milyen amerikai tudósok fejlesztettek ki milyen modernkori vívmányt?

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz cucka #153 üzenetére

"a modern civilizáció nagy találmányainak jó része Amerikában született."
    Pontosan erre mondtam az agyelszívást (nem agyleszívás, az más :D), hogy befogadták a nagytudású embereket, akik nem a saját hazájuknak szereztek érdemeket, hanem az USA-nak. És ez a részükről érthető, mert ott legalább megvolt a kellő anyagi tőke a tudásuk kibontakoztatásához.

Az oktatásról mondjuk annyit, hogy azért vicces, hogy egy butafejű NBA-s kosaras is elmondhatja magáról, hogy egyetemet végzett. :D
    Persze ettől függetlenül nyilván abban igazad van, hogy sok elitiskola is van, ahol kiemelkedő képzést kapnak a diákok - ide meg ugye a gazdag szülők gyermekei juthatnak el. De kicsit nagy a szakadék.

"amíg Európában az volt a legfontosabb kérdés, hogy zsidó-e az illető vagy sem, addig Amerikában tárt karokkal vártak mindenkit, aki okos. A tudást becsülik meg, nem a származást, nemzetiséget, vallási hovatartozást. Senkit nem érdekelt. Ez is a szabadság hozadéka."
    Ez is kissé túl optimista hozzáállás. Sajnálatos módon Amerikában is igencsak nagy népszerűségnek örvend az antiszemitizmus, négerellenesség, faji alapon való megkülönböztetés (egyszóval: fasizmus), ennek ugye tipikus példája a Ku Klux Klan.
    A fene nagy szabadság közepette is igen nagy számban vannak hasonlóan elborult elméjű emberek.

Értem én, hogy arra akarsz kilyukadni, hogy mindent egybe vetve mégis csak egy jobban működő rendszer az USA-é, nyilván, ezt senki nem kérdőjelezte meg, de attól még továbbra sem értem, miért kell úgy tekinteni erre az országra, mintha mindent a szent cél érdekében tennének, és ők lennének a szabadság igazi megtestesítői, akiknek így minden tettük dicsfénybe borul... :N

• Ijk

nagyúr

válasz cucka #154 üzenetére

"Ezért a biztonságért adjuk fel a személyes szabadságunkat?"
    Nem. De nagyon nem vagyok megelégedve a közbiztonsággal, és valami lépést kell tenni ezügyben. Az emberek nem viselik hosszú ideig, hogy robotolnak, pénzük nincs, és még az utcán sem érzik magukat biztonságban. Többek között a folyamatosan romló közbiztonság is oka itthon a Jobbik erősödésének. A parlamenti pártoknak még nagyon a programjában sem szerepel, hogy mit tesznek ezügyben.

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz cucka #149 üzenetére

"Amúgy kívülről szerintem úgy tűnhetek, mint egy rózsaszín felhőkkel és utópiákkal tompított gondolkozású hippi"
    Valami ilyesmi, ja. :D

De a probléma az, hogy ellent mondasz saját magadnak: itt ezt írod:
    "A terrorizmus és a bűnözés elleni harcot zászlóra tűzve a kormányok olyan intézkedéseket hoznak, ami súlyosan sérti a magánszférát. Ilyen a városok bekamerázása. Vagy ilyen az, hogy terrorgyanú esetén belenézhetnek a levelezésedbe, lehallgathatják az internetkapcsolatodat, telefonodat, stb. Mindez azért szükséges, mert a terror vagy a bűnözés elleni harc belső ellenség ellen folyik."
    És ezt pont a nyugati világ űzi aktívan. A következő hsz.-edben meg kifejted, hogy a nyugati világ szabadságeszménye milyen csodálatos. Kissé ellentmondásos, nem? :U

Gondolhatsz akár arra is, hogy voltak ugye botrányok annak kapcsán, hogy ha valaki belép az USA területére, akkor ha a vámosoknak úgy tetszik, akár a segglyukába is belenézhetnek, mert ugye terrorizmus-para van. Meg mutassa meg a laptopján tárolt adatokat, akkor is, ha jelszóval van védve - lépjen be, és úgy is mutassa meg az adatokat, még ha azokhoz a vámosoknak semmi közük. Na, és ilyenkor jönnek a jogvédők. Ez az a csodálatos szabadság, amiről beszélsz?
    Az a "szabadság", hogy a "szabadság" jeligével veszünk célba egyes országokat, alig titkoltan valójában gazdasági érdekeket követve?
    A szabadság szót ilyen értelemben használni demagógia és népbutítás.
    És ezek szerint itt is vannak, akik elhiszik...

Tenni kell a terrorizmus és a bűnelkövetők ellen, de ha már erről van szó, könnyen belátható, hogy ez a klasszikus értelemben vett "szabadság" rovására megy.

Egyébként ne tekintsük már felsőbbrendűnek pl. az amerikaiakat. Mintha ezt akarnád kihozni a dologból. Az a felfogás, miszerint az "átlag" honpolgár amerikai az európai értelemben primitív, sajnos igaz, ezt jópár rokonomtól tudom, akik kint éltek az USA-ban, én annyira nem tartanám példaképnek őket. Jelen esetben is tisztelet a kivételnek.
    "Nagyjából ugyanannyira okosak, ügyesek vagyunk, stb."
    Nem, ezzel sem értek egyet. Elég szomorú lenne, ha átlagban annyira lennénk okosak, mint az amerikaiak. Na mondjuk nincsenek statisztikáim, lehet, hogy valóban ez a szomorú helyzet van.
    Tulajdonképpen az is az amerikai népbutítás egyik része, ami manapság már nálunk is van a médiában. És a népbutítás úgy tűnik, egyre hatásosabb. De ez már mellékvágány.

Az előrehaladásban nagy szerepet játszott a fejlett gazdaság, a nagy rendelkezésre álló tőke és az agyelszívás. És még sorolhatnánk.
    Fontos a "szabadság" abban az értelemben, hogy az emberek tudjanak - törvényes keretek között - vállalkozni, hozzájárulva az ország GDP-jéhez.
    De rózsaszín felhőket nem kell az egész köré vonni.

• Ijk

nagyúr

válasz cucka #148 üzenetére

Én még nem hallottam olyan rendszerről, ahol ne tartották volna úgymond megfigyelés alatt az embereket. Tökmindegy, hogy fasizmusról, kommunizmusról vagy akár a nagy demokráciáról van szó. Mindenhol megvannak a hatalmi körök akik szeretik ellenőrizni a bárányokat. Mert valljuk be, juhok vagyunk a rendszerben, mi teremtjük meg a javakat, mi tartjuk el a multimilliomos vállalatok vezetőit, a bankokat, biztosítókat, kormányokat. A birkáknak pedig pásztor kell, aki vigyáz rájuk, mert ha elviszik a fél nyájat a farkasok, akkor a gazda éhenhal.
    Mi is birkák vagyunk, de legalább akkor gondoskodjanak arról, hogy ne támadjanak meg a farkasok. Ha már 40-50 évet robotolunk, ahhoz hogy ezt az istenverte kapitalista rendszert fenntartsuk, akkor had éljük már le ezt minél nagyobb biztonságérzetben.

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz cucka #113 üzenetére

"A nyugati világ azért húzott el ennyire fejlettségét tekintve a többi országtól, mert alapvető értéke a szabadság."
    :Y
    Jujj, ezt remélem nem gondolod komolyan. USA is erre hivatkozik minden esetben.
    És ebbe tudnak kapaszkodni. A "szabadságért" tesznek mindent, ugye? Ouch.

Nem a "szabadság" magasztos eszméje miatt húztak el fejlettségben.
    Hanem azért, mert nem olyan gyökerek, mint mi, hogy még egy rohadt metró megépítésén sem tudunk megegyezni több mint 20 éve. És nem tökölnek mindennel.
    De nem a szabadság a fejlettségük oka... :U Naivak azért ne legyünk.

Mondjuk most továbbolvasva a hozzászólásodat, ez még jobban megütött:
    "Alapvetően az utóbbi 100-200 év fantasztikus technikai és társadalmi fejlődésének az alapja véleményem szerint az, hogy az a személyes szabadság mindenek fölött állt."
    Azt hittem, ilyenekkel senki fogja itt megmagyarázni a dolgok állását. Huhh...
    Ezt a két mondatot kár volt belekeverni a mondandódba, agyoncsaptad vele az egészet.

• Ijk

nagyúr

válasz cucka #113 üzenetére

Nembaj máshogy gondolkodunk. Milyen szabadságjogodban korlátoz a térfigyelő rendszer? Ha kijárási tilalom van 10 után az a szabadságjog korlátozása. Abban korlátoz egy ilyen rendszer, ha valami bűncselekményt követsz el az visszanézhető. És nem csak néhány bűneset felderítésében segítene, továbbá ugye ott az elrettentő ereje.
    Engem nem zavar, ha egy szerveren ott van merre jártam (ami persze senkit nem izgat), de ha betörnek az üzletembe rögzítve van, és le tudják követni a tettesek útvonalát. Vagy ha eltűnik egy hozzátartozóm le lehessen nyomozni hol volt utoljára.

• Ijk

nagyúr

válasz cucka #108 üzenetére

Persze senki nem szereti, ha láthatják minden lépését. De őszintén, szerinted ki figyelne meg Téged? Pl. egy százezres városba telepített 5000 térfigyelőn ki figyelné minden egyes ember lépését a nap 24 órájában? Arra jó a rendszer, ha tudod, hogy adott időben, adott pillanatban történik/történt valami, akkor az rögzítve legyen és visszanézhető.
    Szóval még mindig arra keresem a választ, hogy szerintetek, ti mint átlagpolgárok napi mozgásában milyen esemény lehet az, amire olyan kíváncsiak lennének?

Másik oldalról is megközelítem: TFH a tizenéves gyereked éjszaka megtámadják és kirabolják. A térfigyelő rögzíti a bűncselekményt. Szeretnéd, ha a tetteseket előkerítenék és felelősségre vonnák, majd kiszabnák a büntetést? Vagy egy cikket akarsz az újságban, hogy megint rabolt az ismeretlen banda.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés