- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Google Pixel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geller72
veterán
Vágom, de a meggyőzés módszerének párhuzamát próbáltam (volna) levezetni. Bszhtjuk, ha van kamera, de a rendőr nem mer kiszállni az autójából. A készenlétisek maszkban szarrá verhetik akár a kilencven éves nagyit is okt. 23.-án, de egy "egyszerű" rendőr egy kiba' sallert nem nyomhat le annak, aki tizedszerre lopja a fát a kertem végéből....nem beszélve ilyenkor a tulajdoni jogaimról. (vagy inkább azok hiányáról) Egy másik totyikban már megírtam, hogy erről az egész rendszerről mi a véleményem. Nem a politikai rendszerre gondoltam, hanem a törvényi szabályozásokról, a törvényekről egyáltalán. Amyg valóban nem a sértettet, hanem a bűnöst védik, addig a kemarákkal kitörölhetjük a seggünket, max lesz egy Premier plan...
.
-
cucka
addikt
Azt mondtam, hogy a modernkori vívmányok Amerikában születtek, nem pedig azt, hogy több generáció óta ott élő emberek alkották. Érzed ugye a különbséget.
Amúgy tessék: villanykörte, telefon, repülőgép, atombomba, tranzisztor, számítógép, internet, mobiltelefon, lézer, holdutazás. Csak néhány. Igen, egy részét magyar embereknek köszönhetjük. Meg az amerikai népnek, akik tárt karokkal fogadták őket és megadták nekik a lehetőséget, hogy nagyot alkossanak. -
shev7
veterán
"akkor had éljük már le ezt minél nagyobb biztonságérzetben."
Tudod kinek van biztonsagerzete? A Floridaiaknak, akik kerdes nelkul lepuffanthatnak, ha valaki engedely nelkul a birtokukra lep.
A kamera nem ved meg semmitol... kb leszarom, hogy elkapjak-e azt a terroristat aki felrobbantotta a buszt, ha rajta ultem a buszon... es mivel ezek altalaban ongyilkos merenylok, ezert sok eselyet nem latom annak, hogy elkapjak oket... max azonositjak, hurra...
-
cucka
addikt
Én még nem hallottam olyan rendszerről, ahol ne tartották volna úgymond megfigyelés alatt az embereket.
Persze, a társadalomnak szüksége van törvényekre, korlátokra. Szerintem az ilyen megfigyelési rendszerek túlmutatnak ezen, szükségtelenek, ártalmasak.Ha már 40-50 évet robotolunk, ahhoz hogy ezt az istenverte kapitalista rendszert fenntartsuk, akkor had éljük már le ezt minél nagyobb biztonságérzetben.
Ez hamis biztonságérzet. Ugyanannyira nem vagyunk biztonságban, mint ezek nélkül. Feladjuk a szabadságunkat és cserébe a biztonság illúzióját kapjuk. Ezt a számok is alátámasztják. London bekamerázása nem szorította vissza a bűncselekményeket, a terrorellenes intézkedések nem gyengítették a terrorfenyegetést. Ezért a biztonságért adjuk fel a személyes szabadságunkat? -
cucka
addikt
Nembaj máshogy gondolkodunk. Milyen szabadságjogodban korlátoz a térfigyelő rendszer?
Mondjuk azt, hogy legyen már lehetőségem anélkül élni, hogy valakik megfigyeljenek.Amúgy szerintem félreértesz. A városok bekamerázása önmagában nem egy borzasztó dolog, el lehet viselni. Az elv a problémás. Tekintsd úgy, mint egy első lépést.
A terrorizmus és a bűnözés elleni harcot zászlóra tűzve a kormányok olyan intézkedéseket hoznak, ami súlyosan sérti a magánszférát. Ilyen a városok bekamerázása. Vagy ilyen az, hogy terrorgyanú esetén belenézhetnek a levelezésedbe, lehallgathatják az internetkapcsolatodat, telefonodat, stb. Mindez azért szükséges, mert a terror vagy a bűnözés elleni harc belső ellenség ellen folyik.
Nade emlékezz vissza, mi volt a kommunizmusban. Ott a belső ellenség a rendszert bomlasztó átlagember volt, ezért megfélemlítéssel, lehallgatással, megfigyeléssel védték a rendszert. Bezzeg most, ha bármilyen szempontból terrorgyanús vagy, ugyanúgy bevisznek a rendőrségre. Ugyanúgy lehallgatják a telefonodat, levelezésedet, a különbség, hogy nincs besúgóhálózat, cserébe kamerahálózat van. Érzed ugye a párhuzamot? És azt ne mondja senki nekem, hogy a kommunista diktatúrában bárki is szabadnak érezte magát. A mai helyzet természetesen nem ennyire durva, abszolút elviselhető, még jogosnak is mondható, de a tendencia sajnos rossz irányba mutat, ezért aggasztó számomra. -
shev7
veterán
nem minden esetben tartom a wikipediat megfelelo forrasnak, de ez a cikk megfeleloen ala van tamasztva tanulmanyokkal, ha erdekel olvasd el oket, de itt a lenyeg:
"There is little evidence that CCTV deters crime; in fact, there is considerable evidence that it does not.[10] According to a Liberal Democrat analysis, in London "Police are no more likely to catch offenders in areas with hundreds of cameras than in those with hardly any."[11] A 2008 Report by UK Police Chiefs concluded that only 3% of crimes were solved by CCTV.[12] In London, a Metropolitan Police report showed that in 2008 only one crime was solved per 1000 cameras."
Magyarul: nem oldanak meg tobb buntenyt a surun kamerazott teruleteken, az esetek 3%-nak felderiteseben volt szerepe a kameraknak, 1000 kamerara egy megoldott bunteny jut. Erre mondom azt, hogy ennyi penzbol van sokkal hatekonyabb modja is a bunmegelozesnek.
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Jajj, azért hagyjuk már a bulvársajtót."
Szerinted elképzelhetetlen? Egy szélsőséges példa volt arra, hogy nagyjából milyen esetekre "használható" a bekamerázás. Itt én is hasonló példát írtam erre, hogy mi lenne a gyakorlati "haszna"...
De legyen úgy, ahogy Te mondod. Ha már bevezetik, akkor remélhetőleg valóban előrelendíti a bűnüldözést. Reménykedni szabad. -
shev7
veterán
"Jajj, azért hagyjuk már a bulvársajtót."
neked bulvarsajto, en meg itt elek, tapasztalom. Igen lattam mar olyat, hogy faszit megallitotta ket rendor, es kozoltek vele, hogy fel merfolddel lejebb eldobta a papirt, es ez bizony 50 font....
"Biztosan Londonban 2000 ember figyeli 0-24 a térfigyeő kamerák képernyőjét"
Pont ez a lenyeg. 2000 ember is keves. Hiaba kamerazol, ha nem figyeli senki a kijelzot, azzal meg hogy rogzitik nagyon elorebb nem vagyok. Szerinted mi hasznosabb a kozbiztonsagra nezve. 2000 kamerafigyelo, vagy +2000 rendor az utcan?
-
shev7
veterán
"Ezért jó, hogy nyugaton csinálják, mire sikerül kellően hatékonyra fejleszteniük, addigra ott a lehetőségünk, hogy egyszeri beruházásként már a kiforrottat használjuk (bár ez nem Mo-ra jellemző).
Nem vagyok rendőr, sem biztonsági szakember. De egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy 0 hatékonysággal segítené egy jól telepített rendszer a rendőrség munkáját."Pedig Londonban volt jopar eve, hogy kiforrja magat, de nem tette, semmire nem jo, es csak a penz megy bele feleslegesen... Az meg hogy mit tudsz elkepzelni, meg mit nem az a fantaziad dolga. Ettol meg a teny teny marad. Nem biztonsagosabb az a kornyek ahol tobb kamera van, nem jobb a felderitesi mutato, es nem szorultak ki buncselekmenyek a kevesbe bekamerazott teruletekre. Nem elkepzelni kell, hanem elolvasni a tanulmanyokat amik kimutatjak a hatasokat, vagy azt hogy nincs hatas.
"Hogy felteszed a lábad, meg mellédobod a rágót már nagyon kötözködésszagú, mert nem nagyon foglalkozik vele senki."
Szerinted viccbol mondtam?
Croydonban (london deli kerulete) 50 fontra buntetnek, ha a rago papirjat eldobod az utcan. Szerinted mi alapjan kapjak el ezen szornyu buncselekmenyek elkovetoit? Segitek... ezek azok az emberek akik a "buncselekmeny" elkovetese utan nem probalnak meg felszivodni, mozgasuk pontosan kovetheto a kamerakon, es tenyleg el tudja oket kapni adott esetben rovid idon belul a rendor... erdemes volt ra azt a valag penzt elkolteni... tenyleg biztonsagosabb lett tole a kornyek...
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hogy lehet idekeverni a Szovjetuniót?
Hogyan lehet összehasonlítani az ottani esetleges valamikori fejlődést (ami aztán szinte visszafejlődés lett) azzal a fejlődéssel, ami a nyugati világban történt? Nem nagyon értem. Eleve azt nem értem, hogy jöttek a válaszaid, érveid az én hozzászólásomhoz.
-
shev7
veterán
"Bűnözés mindig is lesz, csak minél jobban vissza kell fojtani."
De vegig olvastad mar egyaltalan amiket irok, vagy a cikket amit linkeltem A kamerazas NEM szoritja vissza a bunozest. Sem kevesebb nem lett a buncselekmeny, sem a felderitesi mutato nem jobb. Pedig londonban nem ma kezdtek a dolgot, lett volna idejuk kitapasztalni hogy is kell jol hasznalni.
De akkor idezek neked a cikkbol ne kelljen visszakeresni.
Ha ket londoni kerulet egyikeben 1500 kamera van a masikban 100 akkor mivel magyarazod azt, hogy abban ahol 100 jobb a felderitesi mutato, es hogy hirtelen nem ugrott meg ott a buncselekmenyek szama? Pedig ha a te gondolatmenetedet kovetjuk oda kellett volna mennie minden bunozonek, mert ott kisebb az esely arra hogy elkapjak....
Hat sajnos nem. Az emberek ennel egyszerubbek. Az hogy elkapjak, annak 50% az eselye. Vagy igen, vagy nem. Benne van a pakliban... Ha elkapjak szepen leuli, majd szabadul es folytatja.
Tudod mit akadalyoz meg a bekamerazas? azt, hogy feltegyem a labam az ulesre a vonaton, meg hogy a kuka melle dobjam a ragomat. Persze adott korulmenyek kozott ezek is fontos dolgok, csak nem 200millio fontert....
-
shev7
veterán
"Szigorúbb törvények" egyetertek
"hatékonyabb, nagyobb számú rendőrség" egyetertek
"akár a modern technika bevetése." egyetertek. (es hozzateszem a CCTV minden, csak nem modern technologia)De mindezeket nem esz nelkul kell csinalni. Mert addig csak egy ugyanolyan osszeeskuves lesz mint a hideghaboru, csak kicsiben. Elhitetjuk mindenkivel, hogy dejo, hogyha bekamerazzuk az egesz varost. Unokateso lenyulja a penzt a kamerazasert, aztan meg ha nem lett jobb, szettarjuk a kezunket, sorry, tobb penz kell, tobb kamera kell....
-
shev7
veterán
"a központban figyelik a kamerákat, és ahol gáz van, küldenek egy járőrt. Erre jó."
Es ez kb semmit nem er... mire odaer reg keso, ha egyaltalan eszre veszi. Es megegyszer, a rendszer tul draga ahhoz, hogy a pozitiv hatasaival igazoljuk a kiadasokat.
Tudod en ilyen gyarlo vagyok, ha hozzam odalep valaki az utcan es fejbe lo, attol semelyik kamera nem ment meg, es tudod miutan meghaltam, nagyon nem erdekel, hogy elkapjak-e vagy sem. Igy ebben a helyzetben az en szempontombol tok felesleges volt az egesz rendszer. Vagy emlekszel a tavalyi esetre az eltunt francia lany budapesten? Hat ot sem nagyon mentette meg, hogy bekamerazott reszen setalt...
"Térfigyelő rendszer nem, és nekem nem lesz tőle rosszabb."
Jolvan, neked nem rosszabb, legyen. Atmegyek demagogba, talan megerted mirol beszelek: koltsuk az allam osszes penzet terfigyelo kamerakra. Es ha meg igy sem csokkenti a bunugyi mutatokat, akkor tovabbra sem a rendszerrel van a baj, koltsunk ra meg tobbet, emeljuk meg az adokat, es azt is koltsuk a rendszerre.... Szoval a lenyeg, hogy bar neked nem lesz tole rosszabb, de jobb lehetne, ha az a penz ertelmesen lenne elkoltve. -
shev7
veterán
peldaul abban korlatoz, hogy az adomat olyan dolgokra koltik amik sem a bunuldozest, sem a bunmegelozest nem segitik, hamis biztonsagerzetet ad az emberek nagy reszenek, de ennek ellenere a buncselekmenyeket ugyanugy elkovetik, akar ellenem is. Amit ne adj isten hagyomanyos modszerekkel (rendori jelenlettel) megelozheto lett volna.
Hogy milyen fegyver az állam kezében?
csak ismetlem magam. Nezz utana mit jelent a fott beka hatas, mire hasznaljak a fogalmat, es megerted mirol beszelek.... -
shev7
veterán
olvasd el a cikket. Gyakorlatilag semmivel nem jobb a helyzet londonban miota vannak kamerak. Nincs elrettento ereje. Es a felderitesi mutato sem lett lenyegesen jobb. Ez nagyon fontos: a befektetett osszeg, es annak a lehetosege hogy ezzel onkent egy "fegyvert" adunk az allam kezebe, amit kesobb nyugodtan felhasznalhat az allapolgarok ellen nincs osszhangban a dolog pozitiv hozadekaval. Megegyszer: nincs visszatarto ereje, es nem hoz jobb felderitesi mutatokat.
Nem lenne jo a fott beka hatast atelni, hogy amig csak kicsit rosszabb, csak kicsit korlatozzak a szabadsagunkat olyan mertekben amire mindig ralegyintunk, hogy o hat ez szinte nem is befolyasolja az eletemet... jo lenne hogy ha 50 ev mulva ha esetlegesen visszanezunk a jelenlegi szitura (ha egyaltalan jogunk lesz ra, nehogy a sajat vedelmunk erdekeben ne lehessen ilyet megtenni) ne az jusson eszunkbe, hogy "baszod, hogy jutottunk el idaig"?
-
cucka
addikt
Persze senki nem szereti, ha láthatják minden lépését. De őszintén, szerinted ki figyelne meg Téged?
Nem erről van szó. A nyugati világ azért húzott el ennyire fejlettségét tekintve a többi országtól, mert alapvető értéke a szabadság. Ezekkel az intézkedésekkel a legnagyobb elvi probléma, hogy a személyes szabadságunkat adjuk fel önként és dalolva azért, hogy pár százalékkal magasabb legyen a bűncselekmények felderítésének sikeressége. Nincs arányban a kettő.
Alapvetően az utóbbi 100-200 év fantasztikus technikai és társadalmi fejlődésének az alapja véleményem szerint az, hogy az a személyes szabadság mindenek fölött állt. Ehhez képest most arrafelé haladunk, hogy feladjuk ezt és rendőrállamba kényszerítsük magunkat. Ez gyakorlatilag a terror célja. Ha egy terrorista megöl 100-200 embert, az tragédia, de sokkal nagyobb tragédia, hogy emiatt a legfontosabb társadalmi értékünket adjuk fel, pontosan azt, amivel előrébb vagyunk, mint az illető terrorista és a társadalom, ahonnan ő vagy az eszméi származnak. -
shev7
veterán
az a baj, hogy en nem azert elem az eletemet a "lehetosegeimhez merten" torvenyesen, mert meg vagyok figyelve. Ugyanigy viselkednek ha nem lenne egy darab kamera sem a varosban.
Viszont forditva is igaz. Akik a tizeneves gyerekemet (ami halistennek nincs
) megtamadjak az utcan azokat meg a kamera sem tartotta vissza attol hogy megtegyek.
"A térfigyelő rögzíti a bűncselekményt. Szeretnéd, ha a tetteseket előkerítenék és felelősségre vonnák, majd kiszabnák a büntetést?"
A terfigyelotol kurvara nem fugg, hogy elkapjak-e oket. Sotetben csuklyaban tamadnak, majd felszivodnak az ejszakaba, meg ha valaki eszre is vette a kamera elott (amire kicsi az esely) akkor is valoszinutlen, hogy pont a kamera segit megoldani az ugyet. Ebbol a szempontbol szerintem felesleges penzkidobas. Azt a penzt hatekonyabban is el lehetne kolteni bunmegelozesre, bunuldozesre, es nem lenne a seggem is bekamerazva....
-
Sk8erPeter
nagyúr
Alkalmazzanak robotzsarukat.
Amúgy komolyra fordítva nem hinném, hogy jobbak a mostani állapotok pl. az amerikai börtönökben (lődörögnek minden kötelesség nélkül az udvarokon, bandáznak, kosarazgatnak, edzenek, ha olyanjuk van, stb.), mintha bármilyen munkára rá lennének kényszerítve. Így is elég durván sok embert kell alkalmazni ahhoz, hogy kordában tartsák őket, és ennek része az is, hogy nyugodtan tudnak bandákba verődni, mert ráérnek, és kovácsolják az egységet egymás között, együtt erősebbek. Hát ne legyen ilyen nagy lazaság. Úgyhogy inkább az utóbbi érved marad. De akkor meg jönnek a jogvédők. Ettől lesz az egész bonyolult, megoldhatatlan, nevetséges. -
Sk8erPeter
nagyúr
A probléma ezzel az, hogy minden ítéletben alaposan benne van a tévedés lehetősége, és akkor meg az fog sírni, akit ártatlanul lőnek le/akasztanak fel/stb. (+ a hozzátartozói)
A gyilkosokkal szemben számos esetben nekem is hasonló gondolataim vannak ("szemet szemért, fogat fogért"-elv), csak ilyenkor mindig meg kell vizsgálni, mi lehet adott esetben a probléma ezzel a gondolatmenettel.
Akkor kompromisszumos megoldás lehetne a tényleges kényszermunka, de olyan kényszermunka, ami valódi hasznot hoz. Sosem értettem, amikor mutatják az amerikai börtönöket, hogy a bűnözők lődörögnek a börtönök udvarain, különböző bandák alakulnak, és az, aki egy ilyen börtönbe bekerül, nagyobb bűnöző lesz, mire kiengedik, mintha le se csukták volna. Miért kell ezt engedni? Miért nem kényszerítik arra, hogy dolgozzon, akkor már nem igazán lenne energiája azzal foglalkozni, hogy kit öljön meg ahhoz, hogy bekerüljön egy gangbe a börtönben. Erre még egyetlen értelmes magyarázatot sem hallottam. Nincs olyan, hogy valakit nem lehet munkára bírni. Addig kell ütni, amíg meg nem csinálja, leszarom a módszert.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged