- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
Új hozzászólás Aktív témák
-
waterman_
aktív tag
válasz
#06658560 #24 üzenetére
hol van zaja a nyomáskülönbségekből adódó kondenzációnak? pl kavitációnál, vagy a talajon hangrobbanásként ismertem, lokéshullám-nak
egy repülőnapon magyarázott olyat az egyik hozzáértő, hogy bizony rövidítették az évek során a helikopterek farokrotorját, hogy ne lépje át egyfolytában a hangsebességet.
helicopter noise reduction
de kis számolás. egy nem katonai heli rotor átmérője kb 80 centi. 40 centis a lapát. a hangsebesség 331 m/s. azaz, hogy a lapát vége átlépje a hangsebességet, kb 132-őt kell fordulnia. na most egy átlag helikopter 3:1 és 6:1 fordulattal megy (farokrotor:főrotor) állapotnál a farokrotor 1800-1900at is fordulhat. eh. és mivel forog így a körmozgás miatt, ezt folyamatosan teszi.
rotorway 162f heli farokrotorja 2600at is fordul. -
waterman_
aktív tag
válasz
#06658560 #18 üzenetére
a winglet mellett nincsen fal, mint a ventilátorok esetében a tok oldala. éppen azzal csökkentik a turbulenciát, ha nem közvetlenül a fal mellett halad el a lapát vége, hanem kb másfél miliméterrel tőle. egy ventilátor esetében különben az oldala is kilépő él, pont mert forog. ha nem lenne ott a tok, akkor bizony ott is távozna némi levegő. én egyik ventimmel kísérleteztem, egy multifilter, vékony régi szívószál, és a ventibe fújva a füst. a tok mellett nem szeret közvetlenül elhaladni a levegő.
figyeld meg különben, hogy a lapát végén tulajdonképpen két apró kis kiálló valami van, ami szerintem csak hozzáad a hanghoz. pl ha egy vonalzóval elkezdek hadakozni, suhogtatni vele, akkor halkabb ha nincs rajta lyuk, mintha lenne rajta. az áramlás irányát figyelembe véve az a két milis kiálló pöcök hátsó oldala pedig igenis kilépő él.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest